warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:526/829)

Królik w ziołach i biała papryka nadziewana kaszą 123

szczypcie) mieszamy marynatę i dokładnie otaczamy w niej porcje mięsa. Na wierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia lub kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem(...)pełna wszystkie papryki i wkładamy do garnka z królikiem na ok 20 minut przed zakończeniem duszenia. (W razie potrzeby uzupełniamy płyn). Przed podaniem wyjmujemy paprykę i mięso a warzywa dokładnie miksujemy przy pomocy blendera razem ze śmietanką, jeszcze chwilę podgrzewamy i przelewamy sos do sosjerki

Gotowanie jest łatwe
Placki z kabaczka i Ziaren Inków (ryż, quinoa, amarantus, bulgur) 226

Uwielbiam ją na zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz dodać ulubione zioła, ale zapewniam, że poniższa wersja jest pychaaaa i nie trzeba jej przerabiać! Sami spróbujcie!   (około 18 sztuk) 125g(...)przełożyć do większej miski. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Kabaczka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Di gotuje
Poświąteczny detox – przepis miesiąca 357

dobry początek na zrzucenie zbędnych kilogramów. Poświąteczny detox bez mięsa, alkoholu czy szybko przyswajalnych węglowodanów to niesamowita odnowa dla organizmu. Miesiąc z detoxem to również ulga dla portfela. Warzywa, jaja, owoce, rośliny strączkowe czy kasze są zdecydowanie tańsze od mięsa. Tanio nie znaczy byle jak! Przy ograniczonych funduszach można stworzyć równie smaczne i ekskluzywne potrawy na obiad czy na kolację(...)chili do posypania Podziel kalafior na małe różyczki. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodaj utarty imbir i kurkumę. Zamieszaj i dodaj kalafior oraz pokrojony szczypiorek i pietruszkę. Smaż przez minutę po czym wbij dwa jajka. Smaż dopóki jajka się nie zetną ale już

codojedzenia
Kurczak kokosowy z Komorów 172

kuchnia tego kraju bazuje głównie na owocach morza, jednakże powszechny jest także drób, wołowina, baranina i mięso kozie, a wszystko to serwowane w akompaniamencie ryżu i lokalnych, tropikalnych owoców, warzyw i egzotycznych przypraw. Istotny wplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez rozne narodowosci. Na potrawy tego kraju wplyw mialy kraje afrykanskie, europejskie i azjatyckie, daltego mozna(...)mnie nieco mniej suszonego) 6 strąków grubego szczypioru (dymki) 2 garście natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej) sól, pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę curry. Smażyć przez kilka minut

Codzienne Gotowanie
Cukiniowy makaron z warzywami 181

lato! Cudowne warzywa i owoce, chce się je wszystkie! Wspaniale smakują szparagi w tarcie czy z makaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia. Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość i smak. Idealna(...)kulka mozzarelli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeże zioła Cukinię zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie paseczki (użyłam tej tarki , jest dostępna również w Polskich sklepach). Na małej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić paseczki z cukinii i przesmażyć dosłownie z 30 sekund - cukinia ma być taka lekko chrupka, aby było czuć jej świeżość. Z patelni ściągnąć cukinię

Plate of Joy
Jajka panierowane z sosem estragonowym z szybkowaru 160

głębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu! Sos fantastycznie nadaje się również jako dodatek do gotowanych warzyw, delikatnych ryb i mięs jak np. kurczak, indyk. Smakuje on wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz oczywiście użyć do sosu swoje ulubione zioło lub w ogóle(...)tłustego lub innego sól, biały pieprz 1 szczypta (lub minimalnie więcej) gałki muszaktołowej świeży estragon lub inne zioło (np. bazylia, zielona pietruszka),  drobno posiekaj Przygotowanie na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekane szalotki (ustaw palnik na średnią moc, nie spal masła), podsmażaj chwilkę posyp szalotki mąką i całość mieszaj ubijaczką - rózgą zmniejsz moc palnika

Szybko Szybkowar
Kurczak na zielonej łące... 199

organizmu wszystkich niezbędnych składników. Dlatego też, zależnie od pory roku, włączam do moich potraw, sezonowe owoce i warzywa. Nie jest dla was tajemnicą, że zimą powinniśmy korzystać z dobroci warzyw strączkowych takich jak: fasola, groch, ciecierzyca. O ile groch nie jest moim faworytem w kuchni, o tyle fasola szparagowa budzi moje uznanie. Dlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką(...)niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli. PODANIE Na talerzu układamy ugotowany ryż, fasolkę a na niej pokrojone w plastry roladki

Mój Smak na Życie
Szaszłyki z jagnięciny czyli sis kebab 198

Bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne szaszłyki z jagnięciny. Pomidory pieką się świetnie, nie rozpadają się i mają zupełnie inny smak niż smażone na  patelni. Kolejny przepis z nie najlepszej książeczki dla turystów o kuchni tureckiej. Książeczka marna, ale jagnięcina wyszła super!Składniki500 g baraniny lub jagnięciny1 łyżka oliwycebula2 łyżeczki soli3 małe pomidory2 - 3 papryki1 łyżka(...)szpadki (jeżeli używamy drewnianych, namoczyć je przed użyciem w wodzie), przekładając kawałkami pomidorów i papryki. Na jedną szpadkę wkładać 4 - 5  kawałków mięsa. Nie nakładać ciasno, nie dociskać warzyw  i mięsa  do siebie. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posolić i posypać oregano. Smacznego!Uwagi: Nasza cebula jest zdecydowanie mniej soczysta niż cebula

Stare Gary
Pierogi- bułka z masłem? 170

  W dzisiejszym przepisie proponuję coś tradycyjnego- pierogi, coś zielonego- szpinak oraz coś zdrowego- pierogi ze szpinakiem i serem :) Nic dodać- nic ująć. Kto jeszcze nie

Tagebuch po polsku
Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym 235

Przepis na babkę ziemniaczaną z gotowanych i surowych ziemniaków podaną z sosem pieczarkowym. Pyszne danie na obiad. Składniki: 6 średnich ziemniaków gotowanych 4 średnie ziemniaki surowe

e-PrzepisyKulinarne
Calzone ze szpinakiem i pieczarkami 142

Jeśli w miarę regularnie śledzicie moje wpisy to pamiętacie pewnie, że w poprzednim poście rozpocząłem temat calzone. Wtedy było z szynką i papryką, teraz zatem ze

Marder&Marder Manufacture
OMLET ZE SZPARAGAMI 135

Z cyklu ulubione śniadanko. Czyli krótko mówiąc omlecik, a ze sezon mamy na szparagi, koniecznie  z nimi. Zachęcam do spróbowania!   Składniki: 7-8 szparagów

Z Majeczką w kuchni
POTRAWKA Z KURCZAKA Z CUKINIĄ I MAKARONEM 402

Święta przeminęły...pomału zjadamy to co zostało, aby dziś nie stać długo w kuchni, a zrobić pyszny obiad proponuję taką potrawkę z kurczaka  na zielono

Z Majeczką w kuchni
zupa krem z pieczarek 168

Zupa, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej

zabawa smakiem
Bogracz domowy 161

składniki * 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny) * 20 dag selera * 2 średnie marchewki * 1 duża pietruszka * 1/2 puszki groszku * 30 dag pieczarek

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania