warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:517/829)

LECZO MOCNO POMIDOROWE 149

W sezonie warzywnym leczo na moim stole pojawia się dość często. Zaczęłam jednak robić go troszkę inaczej mianowicie nie dodaje już koncentratów czy keczupów, sosik powstaje

Z Majeczką w kuchni
Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi 141

Kolejny obiad z mielonymi był wyzwaniem. Przerobiłam już tyle przepisów na "inne" mielone, że nie wiedziałam, co zrobić tym razem. Pomysł pojawił się, gdy w lodówce

Pasja Smaku
Duszona papryka i cukinia 98

Składniki: 2 zielone papryki 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona papryczka ostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja

ClauditteMissCooking
Leczo z papryki i kiełbasy 181

   Pracuje w szkole jako kucharka, gotuje dla męża , córki i syna Leczo z papryki i kiełbasy SKŁADNIKI: papryka czerwona - 3 szt papryka żółta - 3

Kuchnia Danusi
Krokieciki z kaszy mazurskiej - zero waste 129

kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w tartej bułce i smażyć na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie wymieszać pastę z oliwa z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skorki i zmiksować. Orzechy wymieszać z pastą (jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy) i doprwić przyprawami według uznania.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jak zobaczycie na fotkach udostępnionych nam przez organizatora(...)zakupy – częste, lecz mniejsze; umieszczanie zakupów w miejscach gwarantujących odpowiednie przechowywanie oraz właściwe przetwarzanie. Szczególnie mocno podkreślił także zużywanie produktów, powszechnie uznanych za „resztki”  takich jak obierki, końcówki warzyw czy pieczone kości. To właśnie one stały się bazą potraw, przyrządzonych podczas warsztatów. Drugim ważnym krokiem jest przeciwdziałanie marnowaniu energii i wody. Często do przygotowania całego posiłku wystarczy jedno źródło

Kulinarne przygody Gatity
Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem 127

sosem sojowym, imbirem oraz czosnkiem są jednak tak dobre, że mógłbym przygotowywać je solo. Lubię posypywać je hojnie sezamem, natką pietruszki lub kolendrą i pałaszować same lub z chrupiącymi warzywami: ogórkiem czy rzodkiewka, udając, że to sałatka. Oczywiście możecie bardziej pokombinować, np. z kaszą gryczaną czy z dzikim ryżem będą smakować wyśmienicie i mogą być podane jako pełnowartościowy obiad! ;) * SKŁADNIKI(...)Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu przełóż je na talerz. Posyp natką siekanej pietruszki, plasterkami rzodkiewek i sezamem

Food Square
Proteinowy omlet z migdałami 142

wersji na słodko, ale bez owoców. Ważne też by skomponować wersje białkowo-tłuszczową bez węglowodanów.  Słodkie na śniadanie jadłam bardzo dawno, bardziej podchodzi mi rozpoczęcie dnia z warzywami. Lecz dziś śniło mi się tyle słodkiego, że musiałam jakoś pragnienie zaspokoić. 😅 A w lodówce tylko 2 jajka i brak możliwości na szybko kupienia dodatkowych, aby śniadanie było pełnowartościowe (nie kupuje(...)sporo jajek to używamy białek jajka. Jedna miarka 20 g odżywki=150 g białka jajek. Oraz płatki migdałowe możemy zamienić na migdały (polecam je wtedy lekko podprażyć na suchej patelni). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na OMLET KAKAOWY Z ORZECHAMI oraz NALEŚNIKOWY OMLET Z SEREM . Świetne propozycje na śniadanie. Wartość odżywcza: 388 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Placki z kalafiora 140

Ziemniak jako nasze krajowe warzywo króluje na naszych stołach pod wieloma postaciami. Jedną z nich są oczywiście placki ziemniaczane. Ja zaproponuje Wam dzisiaj nieco lżejszą wersję placków, których głównym składnikiem jest kalafior oraz marchew. Lekkie, zdrowe i smaczne placuszki mogą być doskonałym pomysłem na lunch do pracy, obiad czy kolację. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut. Składniki: 300g kalafiora(...)muszkatołowa olej do smażenia Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy startego kalafiora, marchew oraz cebulę. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Masa powinna być w miarę zwięzła. Mieszamy i przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy niewielkie placuszki a następnie odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smacznego

Życie ze smakiem
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 158

Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane(...)delikatną nutą cierpkości, migdały, orzechy laskowe oraz bardzo tłuste i oleiste orzechy brazylijskie. Używam ciemnego i jasnego sezamu, ciemnych i jasnych orzechów – niesamowicie ułatwia to prażenie mieszanki na suchej patelni. Orzechy grubo kroję – zależy mi na tym, żeby miały w miarę równe kawałki – to pozwala im na równomierne ogrzewanie się i prawidłowe prażenie, bez przypiekania, palenia i nabierania goryczy. Prażymy

Karo in the Kitchen
WIOSENNE PRZEPISY! PIETRUSZKOWE KASZOTTO Z MŁODYM GROSZKIEM! 155

zielonymi, świeżymi warzywami, za letnimi, lekkimi smakami. Ale przednówek, to czas, w którym dość trudno o młode warzywa. Część jest importowana i możemy kupić chrupiące i świeże, tętniące kolorem warzywa. Ja tęsknie za młodym polskim groszkiem i nie mogę się doczekać momentu, jak będę go chrupać. Tymczasem muszę zadowolić się tym co w sklepie. Dzisiaj proponuję Wam pyszne kaszotto(...)ponadto: - 2 garście młodego groszku - 2 łyżki masła klarowanego - odrobina soli Obierz pietruszki, pokrój na drobną kostkę. Czosnek posiekaj i utrzyj w moździerzu z oliwą i odrobiną soli. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i pietruszkę, podsmaż na złoty kolor, dodaj miód i wino. Gotuj aż całość odparuje a gruszka zmięknie. Dodaj, ugotowany pęczak i czosnek z oliwą. Całość duś, mieszając

SMYKWKUCHNI
Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami 247

swojej lodówce. Jest to popularny eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Nie narobimy się tutaj przygotowując danie ani potem, sprzątając. W przepisie podaje wariant podstawowy, ale możecie dodać inne/więcej warzyw czy też Wasze ulubione przyprawy. Ja polecam uważać na chilli, bo można łatwo w tej potrawie przedobrzyć Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki średniej białej kapusty 1-1,5 laski średniej kiełbasy 1 duża cebula 2 większe ziemniaki sól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę. Doprawić. Dusić na małym ogniu ok 30 min. Jeśli zajdzie potrzeba

Mieszam w Garnku
TERINA Z BAKŁAŻANA 150

Bakłażan, zwany z francuska oberżyną, jest bardzo popularny we Francji i serwowany w różnej postaci, świetnie komponuje się z papryką, pomidorami, ziołami. To piękne fioletowe warzywo jest również jednym z podstawowych składników francuskiej „ratatouille”. Osobiście bardzo lubię dania i przystawki z bakłażanem, dzisiaj proponuję Wam smaczną terinę z jego dodatkiem, możecie ją podać samą lub jako dodatek na przykład(...)pieprz   Bakłażany umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń i posiekaj. Oberwij listki kolendry i posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, lekko podsmaż stale mieszając. Wrzuć pokrojone bakłażany, zwiększ ogień i podsmaż, mieszając, aż do zrumienienia.   Dodaj posiekaną kolendrę, dopraw solą i pieprzem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sos warzywny na bazie pomidorów 185

wolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek.  Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć.  Łączymy wszystkie składniki. Kiedy nasz sos będzie(...)nadaje to kaszy lekkiego posmaku i aromatu. Kiedy woda się zagotuje, do garnka wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę.* Kiedy warzywa będą już odpowiednio dla nas miękkie, a kasza ugotowana układamy na talerzu. Posypujemy sos natką pietruszki.  Smacznego! Ann * przepis pochodzi z: kliknij tutaj

Kuchnia moimi oczami
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 187

lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule i czosnek. Dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i chwilę podsmaż. Następnie podlej wodą (1 szklanka) i duś do miękkości(...)stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie Szpinak Papryka słodka Nektarynki Ogórki Ziemniaki Borówki Sałata zielona. Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania