Kasza gryczana z groszkiem i suszonymi pomidorami to pomysł na błyskawiczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Przepis przyda się też np. na wakacjach, gdy chcemy
Smakuje zdrowoGrillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy
Oryginalny smakBataty! kiedy jadłam je pierwszy raz niezbyt przypadły mi do gustu, jednak smaki się zmieniają, gusta także. Te smażone na masełku są pyszne i świetnie zastępują
Radość kipiąca uśmiechem.Rybka to zawsze dobry pomysł na obiad, trzeba tylko trochę po improwizować, żeby wzbogacić smak i uzyskać inny efekt. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plasterki
Kuchnia PokoleńW sezonie warzywnym leczo na moim stole pojawia się dość często. Zaczęłam jednak robić go troszkę inaczej mianowicie nie dodaje już koncentratów czy keczupów, sosik powstaje
Z Majeczką w kuchniKolejny obiad z mielonymi był wyzwaniem. Przerobiłam już tyle przepisów na "inne" mielone, że nie wiedziałam, co zrobić tym razem. Pomysł pojawił się, gdy w lodówce
Pasja SmakuSkładniki: 2 zielone papryki 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona papryczka ostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja
ClauditteMissCookingPracuje w szkole jako kucharka, gotuje dla męża , córki i syna Leczo z papryki i kiełbasy SKŁADNIKI: papryka czerwona - 3 szt papryka żółta - 3
Kuchnia Danusikulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w tartej bułce i smażyć na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie wymieszać pastę z oliwa z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skorki i zmiksować. Orzechy wymieszać z pastą (jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy) i doprwić przyprawami według uznania. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jak zobaczycie na fotkach udostępnionych nam przez organizatora(...)zakupy – częste, lecz mniejsze; umieszczanie zakupów w miejscach gwarantujących odpowiednie przechowywanie oraz właściwe przetwarzanie. Szczególnie mocno podkreślił także zużywanie produktów, powszechnie uznanych za „resztki” takich jak obierki, końcówki warzyw czy pieczone kości. To właśnie one stały się bazą potraw, przyrządzonych podczas warsztatów. Drugim ważnym krokiem jest przeciwdziałanie marnowaniu energii i wody. Często do przygotowania całego posiłku wystarczy jedno źródło
Kulinarne przygody Gatitysosem sojowym, imbirem oraz czosnkiem są jednak tak dobre, że mógłbym przygotowywać je solo. Lubię posypywać je hojnie sezamem, natką pietruszki lub kolendrą i pałaszować same lub z chrupiącymi warzywami: ogórkiem czy rzodkiewka, udając, że to sałatka. Oczywiście możecie bardziej pokombinować, np. z kaszą gryczaną czy z dzikim ryżem będą smakować wyśmienicie i mogą być podane jako pełnowartościowy obiad! ;) * SKŁADNIKI(...)Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu przełóż je na talerz. Posyp natką siekanej pietruszki, plasterkami rzodkiewek i sezamem
Food Squarewersji na słodko, ale bez owoców. Ważne też by skomponować wersje białkowo-tłuszczową bez węglowodanów. Słodkie na śniadanie jadłam bardzo dawno, bardziej podchodzi mi rozpoczęcie dnia z warzywami. Lecz dziś śniło mi się tyle słodkiego, że musiałam jakoś pragnienie zaspokoić. 😅 A w lodówce tylko 2 jajka i brak możliwości na szybko kupienia dodatkowych, aby śniadanie było pełnowartościowe (nie kupuje(...)sporo jajek to używamy białek jajka. Jedna miarka 20 g odżywki=150 g białka jajek. Oraz płatki migdałowe możemy zamienić na migdały (polecam je wtedy lekko podprażyć na suchej patelni). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na OMLET KAKAOWY Z ORZECHAMI oraz NALEŚNIKOWY OMLET Z SEREM . Świetne propozycje na śniadanie. Wartość odżywcza: 388 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuZiemniak jako nasze krajowe warzywo króluje na naszych stołach pod wieloma postaciami. Jedną z nich są oczywiście placki ziemniaczane. Ja zaproponuje Wam dzisiaj nieco lżejszą wersję placków, których głównym składnikiem jest kalafior oraz marchew. Lekkie, zdrowe i smaczne placuszki mogą być doskonałym pomysłem na lunch do pracy, obiad czy kolację. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut. Składniki: 300g kalafiora(...)muszkatołowa olej do smażenia Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy startego kalafiora, marchew oraz cebulę. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Masa powinna być w miarę zwięzła. Mieszamy i przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy niewielkie placuszki a następnie odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smacznego
Życie ze smakiemPasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane(...)delikatną nutą cierpkości, migdały, orzechy laskowe oraz bardzo tłuste i oleiste orzechy brazylijskie. Używam ciemnego i jasnego sezamu, ciemnych i jasnych orzechów – niesamowicie ułatwia to prażenie mieszanki na suchej patelni. Orzechy grubo kroję – zależy mi na tym, żeby miały w miarę równe kawałki – to pozwala im na równomierne ogrzewanie się i prawidłowe prażenie, bez przypiekania, palenia i nabierania goryczy. Prażymy
Karo in the Kitchenzielonymi, świeżymi warzywami, za letnimi, lekkimi smakami. Ale przednówek, to czas, w którym dość trudno o młode warzywa. Część jest importowana i możemy kupić chrupiące i świeże, tętniące kolorem warzywa. Ja tęsknie za młodym polskim groszkiem i nie mogę się doczekać momentu, jak będę go chrupać. Tymczasem muszę zadowolić się tym co w sklepie. Dzisiaj proponuję Wam pyszne kaszotto(...)ponadto: - 2 garście młodego groszku - 2 łyżki masła klarowanego - odrobina soli Obierz pietruszki, pokrój na drobną kostkę. Czosnek posiekaj i utrzyj w moździerzu z oliwą i odrobiną soli. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i pietruszkę, podsmaż na złoty kolor, dodaj miód i wino. Gotuj aż całość odparuje a gruszka zmięknie. Dodaj, ugotowany pęczak i czosnek z oliwą. Całość duś, mieszając
SMYKWKUCHNI