Składniki na 1 porcję: 50 g zielonej soczewicy 1 białko jaja 2 łyżeczki otrębów orkiszowych/żytnich 1 łyżeczka lnu mielonego Curry, pieprz, sól, imbir, kurkuma Przygotowanie
CzarnawisienkaZa brukselką moje dzieciaki nie przepadają, co tu dużo gadać powiedzieć można że nie lubią jednak w tym wydaniu zjedli, najbardziej do gustu przypoadły im prazone
Z Majeczką w kuchniTagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spróbujcie Składniki: 300 g tagliatelle 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki oleju
Oryginalny smaksię karmelizuje. Przyprawy natomiast nadają smaku i aromatu. Ważne jest aby karkówka poleżała w marynacie przez kilka godzin, lub całą noc. Tak przygotowane mięso możemy grillować lub smażyć na patelni grillowej. Składniki: 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu Przyprawy: 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli(...)marynacie, mieszamy, zakrywamy folią i odstawiamy na minimum kilka godzin (lub na całą noc) w chłodne miejsce *** *** Karkówkę grilujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi warzywami lub sałatką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY NA GRILLA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z ApetytemPrzepis zupełnie nieplanowany. Wczoraj dostałam tonę warzyw od czarnocińskiej mamy, która to wszystko hoduje sama. Dostałam cukinie, zioła, kalarepy, porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: 1 pęczek botwinki 1 l bulionu(...)płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku 100 g sera feta sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim (około 3 minuty) rozdrobniony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, botwinkę. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy
KardamonovyMłoda kapusta pojawiła się już na straganach! To prawdziwy znak wiosny. Warto po nią sięgnąć, bo choć uważana za bardzo pospolite warzywo to prawdziwa bomba zdrowotna. Najczęściej przygotowujemy młodą kapustę ze śmietaną. Warto jednak odejść od rutyny i zrobić ją nieco odmiennie. Dziś zapraszam na kapuścianą ucztę - młoda kapusta zasmażana z boczkiemi koperkiem! Pycha! Wspaniały, wiosenny dodatek do dań(...)liści, przekroić na 4 części i poszatkować w 0,5 cm paski. Zalać bulionem, posolić, oprószyć pieprzem, dodać miód i gotować około 10 minut do miękkości na rozgrzanej patelni z tłuszczem umieścić pokrojone w kostkę cebulę i boczek. Gdy cebula i boczek lekko się zrumienią wsypać mąkę, wymieszać i podlać wodą z gotowania kapusty. Wymieszać dokładnie, aż mąka się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wytrawnego wina. Dla wielbicieli sosów serowych ten sos to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Soczysty kurczak w aromatycznym sosie serowym to dla mnie obiad idealny ❤ Składniki: 3 filety z kurczaka(...)sumie z trzech filetów powinniśmy otrzymać 12 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj mam dla Was trochę inne naleśniki niż tradycyjne. Naleśniki z gotowanych ziemniaków. Ja podałam je z gulaszem z kiełbasy i brokuła, ale również można je podać z warzywami, gulaszem z mięsa itp. Danie bardzo syte i smaczne. Polecam! Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Mile widziane również zdjęcia Waszych potraw. Składniki(...)ziemniaków. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Musi być gładkie. Z ciasta utworzyć wałek i podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na placek i smażyć z dwóch stron na patelni posmarowanej olejem. Ja podałam naleśniki z gulaszem z kiełbasy. naleśniki z gotowanych ziemniaków
O kuchni z uczuciempuszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka soli kamiennej 1 łyżka oliwy/oleju kokosowego dodatkowo: 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa Wykonanie: rozgrzej oliwę na dużej patelni. Połóż cebulę, posól, smaż na średnim ogniu około 7 minut, aż sie zeszkli. Posyp curry, smaż jeszcze minutę, aż przyprawa pokryje cebulę dodaj mleczko kokosowe, pomidory, smaż 5 minut, od czasu(...)SMACZNEGO ! Uwagi: curry z dodatkiem quinoa to danie kolacyjne w diecie. Danie obiadowe składa się z 1 porcji curry z kurczaka + szklanka warzyw, np. ugotowanej brukselki lub batatów + owoc, np. grejpfrut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Warzyw coraz mniej w warzywniaku więc trzeba korzystać ile się da. Polecam cukinię faszerowaną mięsem i warzywami. Do farszu wykorzystałam cebulę, marchew, paprykę, pomidory. składniki: 2 cukinie po ok 700 g 450 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 1 duża cebula 2 średnie marchewki 1 średnia papryka 500 g pomidorów sól,pieprz oregano garść posiekanej natki pietruszki olej do smażenia(...)drobną kotkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor. Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie
Monia miesza i gotujeLato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy przygotowywać tysiące, smakują rewelacyjnie zarówno na słodko jak i na słono z warzywno mięsnym nadzieniem. Jestem łasuchem, więc częściej goszczą na moim stole te słodkie wersje, a sezonowe owoce z serem doskonale uzupełniają moje(...)szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubijam z solą, następnie dodaje wodę i mleko. Wszystkie składniki dokładnie miksuję (żeby nie było grudek) i dodaję łyżkę oliwy - łatwiej je przekręcać na patelni i nie rozprowadzam oliwy na patelni przy każdym naleśniku (do ciasta możemy dodać łyżeczkę cynamonu - znakomicie się komponują takie naleśniki z nadzieniem jabłkowym, gruszkowym czy z orzechami, masłem orzechowym
Kuchnia Pełna PasjiPrzy ubijaniu białek : szczypta sody dodana pod koniec usztywni pianę. Przetwory z kwaśnych owoców (dżemy, galaretki etc.): szczypta sody na 1 kg owoców złagodzi nieco kwasowość. Do gotowania zielonych warzyw : odrobina sody wsypana do wody pomoże zachować ich kolor. Do sprzątania Sucha soda znakomicie czyści urządzenia sanitarne (zlew, wanna, brodzik, toaleta), a po połączeniu z wodą (w postaci papki) można(...)wsypać do pralki (razem z proszkiem). Nasze pranie będzie czyste i świeże. Mycie mocno zabrudzonych naczyń : do płynu do naczyń dodaj 2-3 łyżki sody. Wyszorowana w taki sposób patelnia będzie lśniąca. Soda eliminuje nieprzyjemne zapachy : do odpływów w zlewach, wannach, brodzikach wystarczy wsypać kilka łyżek sody, pozostawić na jakiś czas, a następnie spłukać gorącą wodą. Soda wysypana na mały
Codzienna kuchnia niecodziennaróżny sposób. Wczoraj zachciało nam się placków z cukinii. Do tego domowe tzatziki, świeży koperek i letni obiad gotowy. No przyznam, że trochę się trzeba nastać przy patelni podczas smażenia ale nie jadamy ich codziennie to i od święta można się poświęcić ;) A Wy z czym podajecie takie placki? :) Składniki na około 20 placków: 1 kg cukinii 1 cebula(...)małych. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulę i marchewkę ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do cukinii. Koperek drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Całość posypujemy 2 łyżeczka mi soli, mieszamy i odstawiamy na jakiś czas, aby cukinia puściła sok. Następnie bardzo dokładnie odciskamy cukinię z wody i przekładamy ją do osobnej miski. Wbijamy jajka
My simple kitchenLetnie obiady obfitują w sezonowe warzywa i nie może zabraknąć fasolki szparagowej. Ja wiem, że Polacy kochają ją z bułką tartą, ale czasem warto pokusić się o trochę nowości w naszych kuchniach. Curry i kurkuma mają zbawienny wpływ na nasz organizm i warto często z nich korzystać. A więc zapraszam na pyszny obiad w pół godziny!. Składniki dla 4 osób(...)dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Z fasoli należy odciąć końcówki po obu stronach. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 15 do 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja użyłam oleju kokosowego, który dodał potrawie orientalnego smaku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy curry i kurkumę, mieszamy, a następnie dodajemy odcedzoną fasolę i chwilę razem zapiekamy. 3. Fasolkę
Apetyczna babeczkakuchni, że można z nim wyprawiać cuda. Pod każdą postacią będzie łatwe do przygotowania. Jeśli do tego jeszcze dodamy warzywa kompozycja wyjdzie idealna. Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia i bardzo mnie cieszy, że można ją teraz spotkać przez cały okrągły rok. I już nie trzeba czekać na lato :) Chociaż wiadomo, że taka z działki jest najlepsza. Dzisiejsza(...)papryka słodka i ostra, ząbek czosnku Przygotowanie: cukinie myjemy, dzielimy na pół i łyżeczką wydrążamy środek miąższ siekamy drobno - odkładamy na bok cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do cebuli dodajemy posiekany czosnek z oregano i przez chwilę podsmażamy dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone pieczarki, miąższ z cukinii i posiekane pomidory
Gotowanie z pasją