warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:502/829)

Spaghetti z marchewki z tahini i pieczonym kalafiorem 184

pyszne, lekkie i zdrowe. Dla mnie to strzał w 10 i jestem przekonana, że ten produkt będzie hitem. Ja już zrezygnowałam z tradycyjnej pasty na rzecz makaronów z warzyw. Jestem pewna, że Ty też je pokochasz! Składniki (2 – 4 porcje): 300 g spaghetti z marchewki Fit&Easy 3 – 5 łyżek domowego sosu tahini (lub ziarna białego sezamu(...)świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, polej oliwką z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30 minut. Tahini: Dowolną ilość ziaren białego sezamu podpraż na patelni bez tłuszczu, często mieszając. Uważaj, by nie przypalić ziaren! Gdy będą miały piękny, złoty kolor – zdejmij je z patelni i odstaw do przestygnięcia. Uprażony sezam zblenduj blenderem. I teraz

Moja pasja smaku
Białkowy omlet ze szpinakiem i orzeszkami ziemnymi. 156

kilkuletni amator biegania, jest mocno zaprzyjaźniony z kilkoma posiłkami takimi jak: omlety, szejki, w różny sposób przygotowywane piersi z kurczaka czy indyka, orzechy ziemne, banany i świeże warzywa. Dlatego też chciałam dzisiaj Wam pokazać posiłek, który zapewne każdy sportowiec zjadłby ze smakiem! Białkowy omlet po treningowy, ze szpinakiem w sosie czosnkowym i prażonymi orzeszkami ziemnymi! Pysznie! SKŁADNIKI: - 1 jajo ekologiczne(...)luźne, dopraw solą i pieprzem. Szpinak umyj i osusz. Posiekaj na miazgę czosnek. Na połowie porcji oleju kokosowego przesmaż dosłownie 1 minutę szpinak, tylko aby czosnek uwolnił aromat. Na patelni z nieprzywierającą powłoką, rozprowadź resztę oleju kokosowego wylej masę na omlet. Smaż obustronnie na lekko złoty kolor. Omlet zdejmij z patelni przełóż szpinakiem i posyp zrumienionymi orzeszkami ziemnymi na gorącej

SMYKWKUCHNI
Naleśniki z makrelą 176

wolę raz na miesiąc. I tak podczas kilku upalnych dni, kiedy nie odpalam piekarnika i gotuję niewiele, na obiad najczęściej mam coś do szybkiego podgrzania albo sałatkę z sezonowych warzyw, mąż chodzi wokół lodówki i pyta średnio trzy razy dziennie kiedy w końcu zjem MAKRELĘ! Tłumaczę mu na spokojnie, że zjem, tylko nie bardzo mam kiedy. Na śniadanie przed pracą(...)dzieci zjadły jak zwykle z białym serem, a ja w końcu wykorzystałam makrelę ;) Do powtórzenia, bardzo lubię takie smaki!     Ciasto naleśnikowe:  na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy 21 cm 260 g mąki  250 ml mleka 250 ml wody mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Przygotowanie:   Jajka, sól, mleko, przesianą

bistro mama
Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem. 394

Pora obiadowa więc dziś już raczej nie przygotujecie tego dania, mimo iż jest bardzo szybkie! ale jutro to już koniecznie! Zapraszam!   Składniki; 1 duży filet

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z sosem kiwi 243

Polędwiczki pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem. Dodać sos sojowy,oliwę z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przekładać po kawałku na patelnię grillową (lub zwykłą) i podsmażyć z obu stron. Sałaty umyć, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Dodać do nich podsmażone polędwiczki. Z bulwy fenkułu usunąć twardą podstawę i pokroić w cienkie plasterki(...)wszystkie składniki (oprócz pieprzu) i zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki, dodać pieprz, delikatnie wymieszać. Sosem polewać nałożoną na talerz sałatkę. Idealnie się komponuje i z mięsem i warzywami

gutfut
Cukinia z suszonymi pomidorami 178

niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html 2 średnie cukinie 1 por kilka świeżych pieczarek(...)kostkę. Do rondelka wlewamy 2 łyżki oleju z zalewy pomidorowej, dodajemy pokrojony por podsmażamy, dodajemy pieczarki, pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem smażymy wszystko razem kilka minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju z zalewy pomidorowej, wkładamy przyprawioną cukinię smażymy około 5 -8 minut pod koniec smażenia dodajemy podsmażony por z pieczarkami i pomidorami wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony

kgwjanczewo
ZUPA Z PORA I IMBIRU 179

ZUPA Z PORA I IMBIRU Szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na jesienno- zimową porę. Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam.   4-6 porcji Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min.   Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio) • 40 g masła(...)jeszcze raz wzdłuż na pół). Imbir obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Bagietkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie na patelni. Odłóż na bok, odsączając na ręczniku papierowym. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Ugotuj pokrojone ziemniaki w bulionie drobiowym przez około 25 minut. Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KUSKUS Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ 232

pożywnego. Kurczaka doprawiłam "minimalistycznie", chciałam, żeby to danie było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody) 1 brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula(...)kaszę do napęcznienia. Różyczki brokuła lekko posól i ugotuj na parze przez kilka minut (około 5-7) do miękkości, ale niech pozostaną lekko al dente. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej umytą, osuszoną i pokrojoną w ćwierć-plasterki cukinię (wraz ze skórką). Posól i popieprz

Słodko-Słony Świat Ilony
PLACKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ 192

Napatrzyłam się, napatrzyłam...To tu, to tam...I musiałam zrobić ;) Pyszniutkie, mięciutkie, jedyne w swoim rodzaju placuszki. Fajne urozmaicenie tradycyjnych ziemniaczanych. Spróbujcie sami !   Składniki: 1

Z Majeczką w kuchni
Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka 201

Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka Czasami już nie wiadomo co podać do obiadu . Warzywa na parze wieją nudą , surówki odstraszają dzieci , a słoikowe marynaty wychodzą bokiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W taki właśnie dzień , z tego co miałam pod ręka , wyszła fajna ciepła przystawka . Kapucha włoska jest pyszna , a duszona , smakuje nie mniej(...)łyżka masła kilka kropli oleju rzepakowego ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku Pieczarki kroimy na plastry . Kapustę siekamy drobno . Na rozgrzanej patelni o głębokich brzegach wkrapiamy odrobinę oleju i wrzucamy wyciśnięty praską czosnek , króciutko rumienimy ( naprawdę , dosłownie sekundkę , bo jak się przypali będzie gorzki ) , do rzucamy pieczarki , podsmażamy . Na koniec wkładamy kapustę ( partiami

Ogrodnik w podróży
SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII 198

Salsa z pieczonego bakłażana , duszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii. Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna. Składniki: bakłażan jeden duży lub dwa,trzy

potrawyregionalne
Karkówka duszona i rzodkiewki z tartą bułką 152

600 g karkówki w 3 plastrach sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej

Gotowanie jest łatwe
Patisony z kurkami 172

się skończą.  Przepis ten został przeze mnie wymyślony na prośbę miesięcznika Dbam o zdrowie i ukazał się w październikowym wydaniu magazynu wraz z trzema innymi przepisami na faszerowane warzywa.  Jeśli lubicie faszerować, to gorąco polecam Wam moje przepisy – znajdziecie tam przepisy na (oprócz patisonów) bakłażany, dynie oraz bataty. Składniki: 3 małe patisony 200 g kurek  1 woreczek(...)odciętymi kapeluszami. Piecz około 30 minut.  W tym czasie w garnku zagotuj wodę z odrobiną masła, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz solą, ugotuj w niej kaszę gryczaną. Na patelnię wrzuć odrobinę masła, następnie drobno posiekany czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj kurki, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól do smaku.  Ugotowaną wcześniej kaszę wymieszaj na patelni z pozostałymi

Garniec Magalie
Kalarepa zapiekana 179

Lubicie kalarepkę ? Ja lubię na surowo, zapiekaną  i smażoną na maśle. Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę

O kuchni z uczuciem
Smażony ryż z warzywami i pieczonym kurczakiem 643

pozostaje niedosyt....Uwielbiam smażony ryż w każdej postaci - tutaj znajdziecie inne fajne przepisy na ryz- Ryż po chińsku z łososiem , Ryż z warzywami i schabowym i Smażony ryż z warzywami . Polecam i zachęcam do wykorzystania przepisu , a gdy zostanie nam ryż z innego obiadu- rewelacyjnie możecie wykorzystać go w dzisiejszym obiedzie. Zaczynamy : Składniki: 8 podudzi  z kurczaka 2 marchewki(...)pierwszych 30 min wyciągamy kurczaka i odwracamy na drugą stronę, wkładamy do piekarnika na dalsze 20 min.  Kurczak gotowy :) Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie z dwóch stron- ma być lekko ścięty omlet. W  woku lub na patelni dodajemy 2-3 łyżki

Smaki Edyty