warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:495/829)

Placki z ananasem 141

Placki goszczą u mnie pod wieloma postaciami. Dodaję do nich często owoce lub warzywa, aby ich smak nie był monotonny i żeby temat placków nie był nudny. Placki ananasowe mają tą zaletę, że dodatkowo nie wymagają słodzenia, ponieważ sam owoc oraz sok są słodkie. Spróbujcie :) Składniki:   puszka ananasa (z sokiem) 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka(...)będą puszyste. Dodajemy stopniowo sok z ananasa, mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko, ciągle ubijając. Ananasa drobno kroimy i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z obu stron do zarumienienia.  Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
"Wrapy" po domowemu. Jak zrobić placki tortilla. 147

Szybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;) Na 6 sztuk placków potrzebujemy: 30dkg mąki pszennej typ 550 150 ml gorącej, przygotowanej(...)wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się  pęcherzyki powietrza. Zdjąć

Maślane ciasteczko
SZYNKA WIEPRZOWA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 199

pieprzem czosnkiem i ostrą papryką.Odstawić do lodówki na ok 2-3 godz(można na noc). Po upływie czasu  mięsko obtoczyłam w mące(użyłam kukurydzianej) i obsmażyłam na patelni do zrumienienia.W miedzy czasie obrałam ziemniaki i pokroiłam w grube plastry,doprawiłam solą,pieprzem ziołowym,papryką ostrą oraz majerankiem.Dolałam trochę oleju i całość dokładnie wymieszałam by przyprawy się dobrze(...)5godziny. Polecam Wam wypróbować ten przepis bo my z mężem jesteśmy zachwyceni smakiem.Mięsko wyszło bardzo kruche i smaczne,ale najbardziej zachwycił nas smak ziemniaczków.Osobiście nie jadam tego warzywa bo za nim nie przebadam,ale w takiej wersji bardzo mi odpowiada.Jak widać na załączonym zdjęciu mięsko podałam z buraczkami z chrzanem.Pychotka

Niespełnione zdolności kulinarne
Makaron cukiniowy z pesto bazyliowo-cytrynowym, awokado i czerwoną porzeczką. W wersji wegańskiej z wędzonym tofu, w wersji rybn 169

poradzę, że oszalałam na jego punkcie? Jest nie tylko zdrowy, ale też ekspresowy w przygotowaniu, zdrowy a do tego, od kiedy stałam się posiadaczką maszynki do robienia makaronu z warzyw, to także piękny! Biorąc pod uwagę mój chroniczny brak czasu i zbliżającą się obronę jest to idealny sposób na obiad. No i nie trzeba go gotować, z czym zawsze(...)wymaga cierpliwości… Bierzesz cukinię, wkładasz do maszynki i gotowe! Czy to nie jest piękne? To nie jest makaron typu ‘raw’, gdyż podgrzewam go odrobinę na patelni. Tak jakoś lepiej smakuje. Nie jest też wegański, ale bardzo łatwo można to zmienić – wystarczy zamienić wędzonego halibuta na wędzone tofu. Smakuje równie dobrze i gdyby nie fakt, że tofu jeść

Fill The Bowl
Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej 182

Składniki: * 2 piersi z kurczaka * 0,5 kg pieczarek * śmietana 18% (330g) * szklanka bulionu (może być z kostki) * 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona

Pobite gary Barbary
Adżapsandal 174

Bakłażany są wszechobecne w gruzińskiej kuchni. Adżapsandal to potrawa, która powinna być przygotowana w garnku lub na patelni o grubym dnie, aby potrawa smażono-duszona "dojrzewała" na małym ogniu. Składniki 1 kg bakłażanów 500 g pomidorów malinowych 400 g ziemniaków 300 g cebuli 150 g oleju po kilka gałązek zieleniny : bazylii, natki pietruszki, kolendry 4 ząbki czosnku 6 czerwonych papryk(...)krążki podsmażyłem na oliwie w garnku o grubym dnie. Na cebuli ułożyłem pokrojoną w paski paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Poddusiłem. Następnie dodałem bakłażany. Dusiłem do miękkości warzyw. Na koniec dodałem pokrojone i obrane ze skórki pomidory, drobno posiekaną zieleninę i czosnek. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem jeszcze ok. 15 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe adżapsandali odstawiłem

R'n'G Kitchen
Zalewajka na domowym zakwasie żurkowym 124

żur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 1,5 litra wody 4 ziela(...)włoszczyznę, a kiedy woda znów zaczęła wrzeć, dodałam pokrojone ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i kiełbasę, i smażyłam do momentu, aż jedno i drugie zaczęło się rumienić. Zawartość patelni przełożyłam do rondla. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa krem z pieczonej papryki 154

szalotki 0,5 litra bulionu warzywnego gałązka tymianku oliwa z oliwek łyżka masła sól i pieprz Do posypania: słonecznik pestki dyni płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Warzywa dokładnie umyć. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Z pomidorów wyciąć szypułki. Czosnek obrać. Ułożyć wszystko na blaszce do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec przez(...)Dodać pomidory, paprykę, czosnek, bulion i gałązkę tymianku. Gotować około 20 minut. Wyjąć gałązkę tymianku, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie zblendować. Podawać posypaną płatkami migdałów lub uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub pestkami dyni.  Smacznego

Piąty grzech główny
Pieczony antrykot wołowy 278

ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz 5-7 łyżek oliwy, 1 szklanka wody (do podlania) dodatkowo :  3 cebule, 1 główka czosnku, ew. warzywa korzeniowe Mięso umyć, oczyścić i osuszyć.  Przy pomocy noża odciąć część mięsa przy kościach, aby je odsłonić. Mięso przełożyć do miski i zamarynować w oliwie z dodatkiem suszonego rozmarynu(...)mięso odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową, przy pomocy bawełnianego sznurka związać mięso w dwóch trzech miejscach, aby zachowało ładny kształt. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni do zrumienienia z każdej ze stron, a następnie wyłożyć na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne, podlać wodą, przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Plate of Joy
Chili con carne drobiowe 122

Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz

Bullio
Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek 159

mieć grubość ok. 3- 4 cm. Mięso nacieramy oliwą, nie solimy przed smażeniem- podobno będzie twarde ( nie wiem , nie próbowałam, ale tak piszą znawcy) Wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie, nie dajemy już oliwy. Duża temperatura jest bardzo ważna, ponieważ  chodzi o to, by szybko zamknąć mięso. Wtedy sok i aromat zostanie w środku. Smażymy ok 2 min z jednej(...)podsmażenia. Steku nie serwujemy od razu po smażeniu. Mięsko musi odpocząć.Na górę kładziemy łyżeczkę masła i przekrywamy filią. Przed podaniem solimy i pieprzymy stek. Podajemy z warzywami, podpieczonymi ziemniaczkami SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Chili con carne drobiowe 266

Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz

Bullio
Pasta z bakłażana i pomidorów 127

przypadł mi do gustu. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem(...)pęczek) 3 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny (najlepiej zredukowany ‘krem’) sól, pieprz do smaku opcjonalnie : papryczka chilli (lub papryka) w proszku otarta skórka z cytryny zrumienione na suchej patelni orzeszki piniowe 1. Opłukane bakłażany przeciąć wzdłuż, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-60 minut aż zrobią się bardzo miękkie. Przestudzić. 2. Szalotki

UgotujmyTo.pl
Karkówka gotowana i zapiekana z warzywami 112

1-1,5 kg karkówki 2-3 l wody 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu ziarnistego czarnego 3 ząbki

w mojej kuchni
SAŁATKA CEZARA 1446

Nie będę się długo rozpisywała.. Po prostu uwielbiam ...   Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1/4 bagietki 0,5 kg piersi kurczaka sól,pieprz słodka papryka

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania