warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:499/829)

Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna 228

Czasem nachodzi mnie ochota na zupełnie zwyczajną, polską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :) Składniki: 1/3 dużego lub 1/2 małego pora pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 200 g dyni 200 g kabaczka lub cukinii 2 różnokolorowe papryki przecier pomidorowy koperek 2 liście laurowe(...)naciowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz kostkę rosołową, obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut. Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką.  Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min. Następnie do zupy

Taste Of My Day
Shrek'owe kotleciki z brokuła 148

Brokuł to warzywo bogate w witaminy i łatwe w przygotowaniu. Stanowi idealny dodatek do wielu potraw lecz nie tym razem - tym razem to brokuł jest numerem 1. Aby przygotować ok 10 kotlecików potrzebujemy : 300 gr brokuła ( 500gr - trzon) 2 jajka 100 gr mąki pszennej sól, pieprz Przygotowanie : Różyczki brokuła ( bez trzonu ) wrzucam do gotującej się osolonej wody(...)brokułem dodaję 2 jajka, 100 gr mąki oraz doprawiam solą i pieprzem. (opcjonalnie jeśli masa jest zbyt mokra dodaję łyżkę bułki tartej). Smażę formując nieduże kotleciki na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą do uzyskania złocistego koloru.  Polecam bo smakuje znakomicie

Mechanik w kuchni
Tarta cukiniowa 150

mnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany(...)minut. Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju,dodajemy czosnek i podsmażamy. Dokładamy cukinię, du simy i doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Dorsz w sosie pomidorowym z anansem 120

passaty 3 plastry ananasa z puszki posiekanego w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, kardamon, lubczyk, ostra papryka, szczypta wędzonej papryki 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam oliwę. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję kardamonem i ostrą papryką, odstawiam na bok. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka(...)piekę( grzaniem góra plus dół) w temp. 220 C przez ok. 20 minut. Wybieram środkową półkę. Gotową rybę w pomidorach z ananasem podaję z ziemniakami, ryżem, surówkami, mizerią lub warzywami

Zasmakuj Kuchni
Sałatka ziemniaczana z bobem 128

warzywka, które nie obciążają żołądków. Bez jakiejś planowanej zmiany diety, moje codzienne menu bardzo się ostatnio zmieniło. Coraz rzadziej pojawia się w nim mięso, a coraz więcej jest świeżych warzyw, koktajli i owoców. Dania są coraz prostsze, niewymagające czasu, jednak bardzo pożywne i zdrowe. Hitem ostatnich tygodni jest sałatka ziemniaczana z bobem . Prosta, aromatyczna i sycąca. Przygotowuję ją na obiad(...)plastrów szynki parmeńskiej gałązka świeżego tymianku 2 łyżki masła klarowanego szczypiorek sól, pieprz Ziemniaki obierz, umyj i gotuj, tak aby były al dente. Następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej masło klarowane z gałązką świeżego tymianku. Dodaj szynkę parmeńską porwaną na kawałki. Podsmażaj chwilę. Następnie na patelnię dodaj ziemniaki pokrojone w plastry oraz ugotowany bóg. Całość smaż, aż ziemniaki

365 dni dookoła kuchni
Carbonara ze szparagami 162

przez Francuzów. Niestety w Polsce uważane jest za danie luksusowe i sklepy traktują je w ten sam sposób bardzo często narzucając wysoką cenę za ten składnik. Zielone szparagi to warzywo niskokaloryczne więc idealnie będzie pasowało jako składnik każdej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin. Największą grupę stanowi witamina C, ale znajdziemy również witaminę K, potas oraz witaminę A. Jedząc(...)pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 150 g boczku 2 jajka odrobina natki pietruszki sól pieprz 30g parmezanu Carbonara ze szparagami – przepis Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni podsmażamy boczek, tak aby wytopić z niego tłuszcz. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, odcinamy główki, a łodygi ścieramy na tarce. Czosnek również ścieramy na tarce. Do podsmażonego boczku dodajemy szparagi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ragout z bulgur 103

Oryginalny ragout to potrawka z mięsa lub warzyw pokrojonych w jednakowe kawałki, duszonych w wywrze z warzyw, wywarze rybnym lub mięsnym. U mnie ragout trochę po mojemu, lecz gwarantuję Wam, że jest obłędne. Składniki: 3 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych 1 garść czarnych oliwek 1 łyżka kaparów 3 gałązki tymianku kasza bulgur olej(...)wędzoną paprykę – umieszczamy w misce. Filet z kurczaka kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski z mąką i przyprawami. Poruszamy miską, mieszamy rękami, by filet był otoczony mąką. Na patelnię wlewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka. W drugiej patelni szklimy cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i kawałki usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki czarne oliwki, posiekane kapary, tymianek, puszkę pomidorów. Mieszamy

MojaQchnia.pl
Bób smażony na maśle z czosnkiem 114

Bób to letnie warzywo, podobnie jak wszytkie strączkowe dostarcza wielu cennych składników:białka, błonnika i witamin. Podsmażony na masełku z cebulką i czosnkiem to propozycja dla tych którzy uwielbiają go jeść solo. Jest tak pyszny, że znika z miseczki od razu ;) Składniki: 30 dag młodego bobu 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/2 peczka natki pietruszki(...)osolony wrzątek, gotować 5-10 minut w zależności od tego jak chcemy aby był miękki, odcedzić  na durszlaku, przelać  zimną wodą i obrać z łupinek. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną drobno cebulę , oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić 2-3 minuty, po czym dodać pokrojoną natkę pietruszki i bób, wymieszać, smazyć 3 minuty, doprawic do smaku solą

Wanilia i Kardamon
Szparagi z jajkiem sadzonym, chipsami z boczku i sosem holenderskim 159

sezonie. Właściwie przez cały maj i czerwiec robię je non stop bez opamiętania. Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dobrze wykorzystać i nacieszyć się tym cudownym warzywem. Moja dzisiejsza propozycja jest totalnie na wypasie. Chrupki przypieczony boczek, sos holenderski i parmezan idealnie komponują się ze szparagami. A skoro mamy już weekend to możemy pozwolić sobie na szczyptę(...)cytryny 100 g masła 1 łyżeczka musztardy Dijon biały pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Szparagi Boczek usmaż na chrupko i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Jajka wbij na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym i smaż aż białko się zetnie. Szparagi umyj, odetnij końcówki i obierz do połowy (jeżeli są młode i cienkie to nie musisz tego robić). Wrzuć na osolony

Food Square
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 138

zrobimy od razu większą ilość to następnego dnia potrawę wystarczy tylko podgrzać. Zostałam ostatnio zasypana dobrodziejstwami z działki mojej Cioci dlatego w tym tygodniu będzie u nas duuużo warzyw :)       Cukinia faszerowana kaszą jaglaną   Składniki na 4 porcje:   4 średnie cukinie 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchew(...)pieprzem. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę również ścieramy na grubych oczkach. Kaszę jaglaną prażymy około 2-3 minut na suchej patelni. Następnie przekładamy ją do rondelka, wlewamy 1,5 szklanki wrzątku, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Wyłączamy palnik i zastawiamy kaszę na kilka minut

Smak mojej kuchni
Gulasz z serduszek indyczych z pieczarkami 184

dużą jej zaletą jest to, że po wrzuceniu wszystkich składników do garnka praktycznie robi się sama :) Zamiast serc indyczych z powodzeniem możecie użyć serduszek kurczaka, a gulasz dodatkowo wzbogacić warzywami. Składniki (na ok. 6 porcji): 1 kg serduszek indyczych 500 g pieczarek 2 średnie cebule ok. 2-3 łyżki mąki pszennej ok. 0,7 l bulionu drobiowego sól pieprz olej(...)oleju. Podsmażone na rumiano serca dodajemy do gorącego bulionu. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, by przykryła podroby. Myjemy i obieramy pieczarki. Kroimy je na niezbyt cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, a następnie podsmażamy grzyby na lekko złoty kolor, po czym dorzucamy je do serduszek. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Dodajemy ją do reszty składników

MyCookBook.pl
Miseczka letniej zieleni o włoskich korzeniach 190

dodatek składający się z natki pietruszki, czosnku i cytrynowej skórki. Jest dodawany głównie do cielęciny duszonej w pomidorach i białym winie ( ossobuco ), ale można go dodawać niemal do wszystkiego! Warzywa i mięsa uwielbiają zgrywać z nim swoje smaki :) Włoskie danie po polsku, a może polskie po włosku? Sami zdecydujcie, próbując pysznej letniej sałatki w odcieniach zieleni o ciepłych i jednocześnie(...)ząbek czosnku Do tego: sól  olej/ oliwa Sposób przyrządzenia: 1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 2. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na złocisto. 3. Cukinię umyj i pokrój w kostkę ( ok. 1cm x 1cm- nie obieraz ze skórki! ), a czosnek w półplasterki. 4. Usmażony boczek zdejmij z patelni cedzakiem i odłóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą 131

Pyszne, delikatne placuszki na maślance z dodatkiem botwinki i sera feta. Idealne na śniadanie, kolację lub dodatek do obiadu. Polecam :) 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej

Mienta blog
Wege LUNCH BOX z POLSOJA 196

sobą do pracy do zazwyczaj bardzo kolorowe sałatki. Zawsze dbam o to aby cieszyły nie tylko oczy kolorami,  ale aby zawsze znalazło się w nich pełnowartościowe białko, warzywa i coś chrupiącego. Idealna sałatka to również taka, która będzie lekkostrawna, nie będzie obciążała żołądka, ale jednocześnie będziemy syci. I właśnie dzisiaj taką Wam prezentuje.  Przepyszna sałatka z tofu naturalnym(...)oliwie - oliwa z oliwek, sól, sok z limonki Mix sałat opłukaj pod bieżącą wodą, jajko ugotuj na twardo pokrój w plasterki. Cukinię umyj, posiekaj w plasterki i podsmaż na patelni. Tofu kroimy w kosteczkę, pomidorki w paseczki. Oliwki i paluszki z łososia w kosteczkę lub paseczki. Całość umieszczamy w pojemniku na lunch i polewamy oliwą z oliwek. Gotowe! Do zabrania

SMYKWKUCHNI
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 476

przygotować i usmażyć pierś z kaczki, aby móc delektowac się tym smacznym mięsem tak jak to robią to Chińczycy w Pekinie, czyli jedząc kaczuszkę w formie małych rolek z warzywami, odsyłam na mój przepis Chrupiąca pierś kaczki - Jak przygotować mieso kaczki do pieczenia SKŁADNIKI: 6 łyżek sosu hoisin 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego (najlepiej ciemnego(...)czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać na nią olej sezamowy, pastę z czarnej fasoli, sos hoisin, cukier i wszystko wymieszać. Gdy masa jest ciepła, dodać wodę z mąką kukurydzianą, zamieszać i zagotować

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania