cebula 1/2 pęczka koperku 1,5 szklanki bulionu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,5 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Najpierw przygotować warzywa. Kapustę obrać w wierzchnich liści, przeciąć na pół, usunąć głąb i poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, a obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę(...)smaku solą i pieprzem oraz wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Wymieszać i zagotować, przykryć i gotować przez ok. 15 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na małej patelni zrumienić mąkę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i wymieszać. Następnie połączyć z bulionem spod bigosu i wlać do garnka. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Podawać np. z młodymi ziemniakami
Pasja SmakuRozpoczął się sezon na szparagi, w związku z czym mam dla Was kolejny pomysł na to typowo wiosenne warzywo. Na rozpoczęcie tegorocznego sezonu szparagowego przygotowałam maślane szparagi z kaparami . Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. To kolejny dowód na to, że najprostsze dania są niewiarygodnie smaczne! Maślane szparagi kaparami mogą stanowić wspaniałą przystawkę(...)zalewie 1 cytryna natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz Jak przygotować maślane szparagi z kaparami? S zparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować nieco wody (delikatnie posolić) włożyć do niej szparagi i gotować przez 4-5 minut aż będą al dente. Szparagi odcedzić i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i mocno
Codzienne Gotowanieodstawić na 30 minut. Do drugiej miski z kurczakiem dodać sos chili, sól oraz jogurt. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po 30 minutach mięso przełożyć na dwie osobne patelnie. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut aż zmięknie. Do garnka włożyć pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Dodać sól oraz mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu, w którym(...)czym warto pamiętać przygotowując kurczaka. Kurczaka pokroiłam w średniej wielkości kostkę. Można oczywiście zamarynować w taki sposób całe piersi. Użyłam czerwonej papryki ale śmiało można dodać także inne warzywa, takie jak kukurydza czy cukinia. Lubisz kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia z kurczaka. The post Kurczak na dwa sposoby appeared first on MeCooks
mecooksWiosna zbliża się wielkimi krokami a z nią ochota na warzywa i lżejsze dania. Gulasz libański z warzyw nada lekkości naszej kuchni a jednocześnie delikatnie rozgrzeje w jeszcze zbliżające się chłodne dni. To i inne dania znajdziecie w Walentynkowym numerze magazynu Aromat. Libański rozgrzewający gulasz warzywny Składniki na naprawdę sporą porcję 400 g ciecierzycy (puszka) 2 bakłażany (doskonale też smakuje(...)pieprz, sól natka pietruszki do podania lub kolendra Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule. Dodajemy czosnek,kumin i kolendre chwile razem smażymy. Bakłażana kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i delikatnie solimy. Podlewamy połową szklanki wody. Dusimy. Dodajemy cynamon. Na patelnię dorzucamy pomidory i ciecierzycę. Wszystkie składniki dusimy aż bakłażan będzie miękki. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki
sierotka maRysia w kuchnifanką kaszy gryczanej palonej nie jestem i nigdy nie byłam, o tyle kaszę gryczaną niepaloną lubię. Nie jest to może jedna z moich ulubionych kasz, ale podana w towarzystwie warzyw mi smakuje. Tym razem zrobiłam kaszotto (jako mięsny dodatek podałam pierś kaczki, dlatego jest i „cz” w nazwie;)) z porami i kapustą pekińską. Oj, bardzo nam ta kasza(...)bulionu 1 pierś kaczki ze skórką szczypta curry sól, pieprz olej Białą część pora oczyszczamy, kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy Kapustę pekińską kroimy na drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i masła. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy pory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką szczyptą przyprawy curry. Kaszę gryczaną przepłukujemy
Smaki Na Talerzusklepach możemy jeszcze dostać zielone szparagi. Jednak sezon na te przepyszne warzywa, z których jesteśmy w stanie wyczarować cuda, pomału dobiega końca. Decydując się obecnie na zakup szparagów , zwróćmy uwagę aby nie miały zbyt dużych zdrewniałych końcówek. Jeśli dobrze poszukacie, z całą pewnością uda Wam się znaleźć naprawdę dobre i młode szparagi . Tym razem postanowiłem przygotować niedzielne śniadanie w roli(...)domowego smalczyku ze skwarkami 4 jajka sól pieprz parmezan Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym Szparagi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelni smażymy jajka sadzone . Najlepiej jeśli Wasze jajka sadzone będą miały jeszcze płynne żółtko. Na talerze wykładamy odsączone z wody szparagi, a na nich układamy jajka sadzone. Aby jeszcze bardziej podkreślić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiedy wyemigrowałam do UK nasłuchałam się jaka niedobra jest kuchnia brytyjska. Tłusta, z mała ilością warzyw, gdzie królują ziemniaki i ryba.... Zmieniłam zdanie kiedy to spróbowałam dobrze zrobionej , pysznie ugotowanej angielskiej kuchni. Tak samo jest z rodzimą kuchnia... Kupując pierogi z marketu nie ma czym się zachwycać(...)można z każdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można smażyć na głębokim tłuszczu, na patelni jak tradycyjne kotlety, i można tez upiec w piekarniku na blaszce. Dodatki tez można użyć w zależności od upodobań- zioła, przyprawy. Dzis
Piekarz-Kucharz-Garkotłukobracam je potrząsając patelnią (gdy zaczniemy dotykać mięsa zacznie puszczać sok i zamiast zamknąć się z zewnątrz, a w środku pozostać soczyste zacznie się nam po prostu gotować na patelni). Zamknięte z obu stron mięso przekładam do rondla. Czynność powtarzam z każdą partią mięsa. Gdy Całe mięso mam już obsmażone zalewam je wodą, tak aby w ok 3/4 było zakryte(...)już prawie pożądanej miękkości dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w półplasterki pora, a także sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą i majeranek do smaku. Duszę do momentu aż warzywa będą miękkie. W miseczce rozprowadzam śmietanę z musztardą, mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z gulaszu. Zawiesinę dodaję do rondla ciągle mieszając. Smacznego
Cook&LoveCzas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, brokuł, słoiczek suszonych pomidorów, makaron, bazylia, sól, pieprz. Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelnie wlej odrobinę oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Olej rozgrzej i usmaż na nim mięso. Mięso przypraw solą oraz pieprzem. Brokuł pokrój na mniejsze części i ugotuj. Suszone pomidory pokrój(...)makaronem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Pieczona pierś z kurczaka z warzywami kurczak pomidory marchew
Fit&Fast Kitchenziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam(...)przez 25 minut. Studzę, obieram ze skórki i miksuję na pastę z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Pieczywo kroję na pół i grilluję 2-3 minuty na patelni grillowej. Na spód bułki kładę ser i pozwalam mu się rozpuszczać. Obie części bułki smaruję pastą z papryki. Na spód bułki z serem nakładam połowę przygotowanego pulled beef i posypuję
Mango Papajahummus. Podstawowymi składnikami tej pasty, oprócz wspomnianej ciecierzycy, są czosnek, oliwa, sok z cytryny, tahini (pasta sezamowa) oraz kmin rzymski. Podawana jest jako zimna przekąska z chlebem pita czy warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał nasz dzisiejszy obiad(...)wodzie ciecierzycę z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnego dnia wodę, w której się moczyła wylać. Przełożyć do garnka, nalać świeżej wody, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Na rozgrzanej patelni prażyć przez chwilę ziarna sezamu, pilnując aby się nie przypaliły. Następnie zmiksować je z oliwą, aż do uzyskania konsystencji pasty. Do powstałej pasty tahini dodać czosnek, oliwę, sok z cytryny
zadanie-gotowanieSmak mojego dzieciństwa. Moja mam pochodzi z Wielkopolski więc u nas domu zajadaliśmy się ziemniakami pod wieloma postaciami: gotowane z sosem, kluski itp. Jednak zdecydowania najbardziej to warzywo odpowiada mi właśnie w takiej formie. Składniki: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 30 dag mąki żytniej 2 jajka sól 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 1 duża cebula 25 dag twarogu(...)deskę. Za pomocą noża odcinamy podłużne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączamy na sitku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni. Kluski wykładamy na talerze. Na wierzch wykładamy kiełbasę z cebulą. Posypujemy pokruszonym twarogiem i natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarypolką w formie, chrup z dipem marchewkę, na chipsy nawet nie patrz). Z czasem smaków chipsów – poza nieśmiertelnymi solonymi i paprykowymi –zrobiło się u nas multum, sprowadzanych do Polski warzyw też mamy niemało, a moda na jedzenie dipów jak szybko się pojawiła, tak samo szybko zniknęła. Zastąpiły je gotowe produkty w słoikach czy puszkach, przeróżne butelkowane sosy, saszetki z gotowymi(...)dzień, ale do filmu i wspólnego wieczoru na kanapie to dodatek prawie dla mnie niezbędny. Grube solone chipsy podane z tym dipem – bajka! Masło podgrzewamy w głębokiej patelni z grubym dnem. Wrzucamy pokrojone w cienkie półplasterki szalotki, posypujemy cukrem i smażymy je na średnim ogniu około 15-20 minut, aż zrobią się szkliste i delikatnie złote. Cebula powinna się skarmelizować
Karo in the Kitchenpuszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez(...)paprykę i ziemniaki (obrane :)) oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podajemy zupę z ulubionym pieczywem :) Dla chętnych lubiących ostrość jeszcze odrobina ostrej pasty węgierskiej. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjebolognese! Jak wiadomo oryginalny przepis uwzględnia warzywa korzenne, seler naciowy dużą ilość cebuli i czosnku, ja nieco go okroiłem, nie korzystam ani z selera naciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne(...)pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z puszki
Kuba Gotujebolognese! Jak wiadomo oryginalny przepis uwzględnia warzywa korzenne, seler naciowy dużą ilość cebuli i czosnku, ja nieco go okroiłem, nie korzystam ani z selera naciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku, cała reszta taka jak mięso i pomidory oraz oliwa i zioła, pozostaje bez zmian. Do przygotowania tego dania potrzebne(...)pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu Zaczynamy od rozgrzania odrobiny oliwy na patelni, na nią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z puszki
Kuba GotujeCukinia to wspaniałe, letnie warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś postanowiłam nafaszerować ją dobrze doprawionym, ostrym mięsem z dodatkiem marchewki, co sprawiło że było także lekko słodkie. Tak przyrządzona cukinia okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem. Polecam! 4 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego(...)przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokładnie
Codzienne GotowaniePomidorki, bazylia, mozzarella, kurczak i razowy makaron komponują się idealnie. Sos jest bardzo dobry, mocno i prawdziwie pomidorowy, nie zawiera żadnej chemii a tylko dodatek ziół i świeżych warzyw (w przeciwieństwie do tych puszkowanych sosów- dostępnych w sklepie). Jego przygotowanie jest banalnie proste, i naprawdę zajmie Wam tylko chwilkę. Gwarantuję, że będziecie najedzeni do syta. Polecam ;) Składniki(...)mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę przełożyć do miseczki i na tej samej patelni podsmażyć mięso. Do gotowego mięsa dodać cebulę oraz pomidory a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz 2 łyżkami bazylii, przykryć pokrywką i dusić do czasu
Krakowskie smaki Aniefektem całkowitej improwizacji i tzw. czyszczenia lodówki. Wyszło przepysznie! Mogą być dodatkiem do mięsa, można je podać z ulubionym sosem, śmietaną a nawet z samym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka 1 cebula kilka łyżek kukurydzy konserwowej(...)ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni . 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce masła, dolać troszkę wody, lekko osolić i poddusić do miękkości. 3. Ryż przełożyć do dużej miski
Kto ugości moich gości?czego nie widać na zdjęciu, gdyż mój był dzielony na 4 porcje w ramach degustacji smaku :) Potrawa bardzo aromatyczna, idealnie nadająca się na przykład na niedzielny obiad. Karnıyarık bakłażan nadziewany warzywami i mięsem SKŁADNIKI: 4 bakłażany 200g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcego lub wołowego) 2 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 pomidor 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu mielonego(...)lodówce. Następnego dnia grillujemy bakłażany, mają być wystarczająco miękkie by je otworzyć do faszerowania ale nie za miękkie gdyż się rozpadną. Farsz wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i ciągle mieszając smażymy aż mięso całkowicie zostanie przesmażone. Bakłażany obieramy ze skórki, rozcinamy wzdłuż z jednej strony i faszerujemy przesmażonym na patelni farszem. Tak wypełnione
Kuchnia w opałachświęta i po świętach . W tym roku w zasadzie jakoś ich nie czułam. Pewnie przez ten śnieg, zimno i brak słońca. Chcę już lata! Chcę świeżych warzyw, owoców i kwiatów! Mam dość zimy. Nie pamiętam, żeby tak długo trzymała. Przed świętami nie zarzuciłam Was przepisami typowo świątecznymi. Zagapiłam się chyba, a potem już było zbyt blisko świąt(...)sałatki: sałata lodowa , groszek zielony konserwowy , ogórek konserwowy (ja dałam miniaturki marynowane z chili), boczek wędzony , zielona pietruszka , jajka . Boczek pokroić w paseczki i na średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się zrumienione i chrupkie. Wyłożyć je na papierowy ręcznik, żeby odciekły z resztki tłuszczu i przestygły. Sałatę pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 jajko 4 duże marchewki 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 łyżka mąki pszennej, pełnoziarnistej 1 łyżka masła Przygotowanie:
Moja smaczna kuchniaZainspirowała mnie: Dusia . Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko
Pasja SmakuLubię kuchnię meksykańską. Zainspirowana tygodniem meksykańskim w Lidlu postanowiłam zrobić chili con carne - ostre i sycące. Dla przełamania ostrości podane ryżem i odrobiną śmietany. Składniki: 500
Pasja SmakuKapusta zasmażana, świetna jako dodatek do dań głównych. Dziś propozycja z kapusty kiszonej. Składniki : 500 g kapusty kiszonej 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1 marchew
Zabawa smakiemgalega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis na empanada gallega . A wracając do odmian empanadas występujących w Hiszpanii(...)tutaj . Albo po prostu zlepcie pierogi i dociśnijcie brzegi za pomocą widelca. Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami , np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas smażenia Składniki: na ciasto
Chilli Czosnek i Oliwaogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj do smaku cukru oraz odrobinę octu winnego. Posól. Sos możesz zmiksować ręcznym robotem, jeśli przeszkdają ci kawałki warzyw pływające w sosie. Krok 2 Zalej rodzynki octem balsamiczym, odstaw na 5 minut. Przełóż do głębokiej misy mielone mięso. Posiekaj drobno orzechy, pietruszkę i pomidory. Przełóż do misy z mięsem(...)mięso wraz z dodatkami aż powstanie zwarta masa. Zwilż dłonie wodą i uformuj z mięsa kule wielkości piłki golfowej. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wlej na patelnię 2 łyżki oleju, a kiedy się dobrze rozgrzeje wykładaj na tłuszcz mięsne pulpety. Smaż obracając przez 5 minut, aź kulki ładnie się obsmażą. Zdejmij z patelni. Krok
Niedzielny kucharzKanapka piłkarza z omletem ze szpinakiem i płatkami owsianymi. Z dużą ilością warzyw i łososiem wędzonym. Pyszna, pożywna, doda sił i energii. Możemy przygotować taką kanapkę milusińskim, ale możemy też włączyć ich w przygotowanie. Będzie przy tym dużo radości i zabawy. omlet: 3 jajka 1 garść szpinaku 2 łyżki płatków owsianych sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka masła(...)jajko 5 oliwek czarnych 3 rzodkiewki 1 bułka pełnoziarnista długa Omlet: Do miski wbijam jajka, rozbijam widelcem, dodaję jogurt, sól, pieprz, płatki owsiane, umyty i pokrojony szpinak . Na patelni rozpuszczam masło, wlewam masę jajeczną i na wolnym ogniu smażę około 15-20 minut aż się zetnie. Bułkę kroję, wkładam w jej środek omlet, dodaję liście sałaty, szpinaku, pokrojone pomidorki, ogórek
wesoła kuchniakawałek pora 1/4 selera łyżka majeranku sól i pieprz do smaku Oraz: łyżka z brzuszkiem masła łyżka mąki zielenina gałka muszkatołowa Kurczaka kroimy na ćwiartki, dodajemy warzywa, przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy tradycyjny rosół. I teraz najmniej przyjemne czynności, rzucające się na nozdrza. 😀 Flaki, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po dziesięciu minutach odcedzamy i płuczemy kilka(...)Uwaga! Flaków nigdy nie przykrywamy, ten zapach musi się ulotnić. Z ugotowanego mięsa, usuwamy skórę, oddzielamy od kości i lekko rozdrabniamy. Przecedzamy rosół, dodajemy mięso i miękkie flaki. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki. Gdy zrobi się lekko złocista, dodajemy do gotujących się flaków. Doprawiamy ostatecznie i na koniec dodajemy gałkę. Jej ilość jest zależna od własnych
Dieta moja pasjazwykłą przekąskę. Niedawno prezentowałam placuszki na słodko - z miodem , a tym razem przedstawiam prostą wersję wytrawną - z cebulą. Zapewniam, że znikają ekspresowo! Wystarczy ulubiony sos, ketchup, świeże warzywa lub... zresztą solo również są rewelacyjne! Koniecznie spróbujcie! (około 13 sztuk) 2 szklanki płatków kukurydzianych (1 szklanka = 250 ml) 1 jajko 200g gęstego jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)Jogurt połączyć z jajkiem, a następnie wymieszać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać cebulę oraz płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi
Di gotujecukinii w tempie ekspresowym. Produkty: cukinia pieprz i sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na początku wybieram się do ogródka po cukinie. O ile nie uprzedziła mnie Agnieszka i pożądane warzywo już jest w domu. Najlepiej najpierw zajrzeć do lodówki lub zapytać się: - Aga! Gdzie jest cukinia 😏? - Jeśli usłyszę odpowiedź: - Na krzaku... - to zmierzam z nożem do ogródka by ja wyciąć(...)gorący tłuszcz wrzucamy plastry cukinii i uciekamy... !!! bo pryska - będzie miała Agnieszka co zmywać; płyta, blat i kafelki zapryskane... 😄 Sprawdzamy czy cukinia się podrumieniła i obracamy na patelni na drugą stronę... powtarzając manewr uciekania... - bo kto che być poparzonym? 😂 Ups! Jeszce podłoga do zmywania... Na koniec wykładamy domownikom lub gościom na talerze i mówimy: - A teraz z uśmiechem
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela(...)kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować. Na patelni po mięsie podsmażyć cebulę, seler naciowy na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
magiczna kuchnia Kasizapach odparuje, próbujemy wywaru, doprawiamy solą jeśli to konieczne. Przykrywamy i dusimy przez jakieś 10-12 minut, w międzyczasie oblewamy rybę z wierzchu gotującym się bulionem. Na koniec odkrywamy patelnię, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut, nie więcej niż 5. Jeśli oczy ryby są bielutkie, a gdy lekko ciągniemy ją za ogon mamy wrażenie(...)sosik, który zostaje na talerzu, aż prosi się o wytarcia kawałkiem chleba i pożarcie ;) Pisałam powyżej, że możecie użyć wody lub bulionu rybnego. Moja rada jest taka, przygotujcie trochę warzyw, drobno pokrójcie i gotujcie. Gdy te zmiękną, odetnijcie przynajmniej od jednej z ryb głowę i ogon i ugotujcie. Przecedźcie, doprawcie lekko solą i na przykład białym pieprzem lub pieprzem cytrynowym
PichceniomaniaSmaczny pomysł na śniadanie lub obiad w postaci smażonej kaszy jaglanej z warzywami i jajkiem sadzonym. Dziś już wiem, że bez kaszy jaglanej nie wyobrażam sobie mojego życia. Jest to źródło cennych witamin i składników mineralnych, dodatkowo podnosi naszą odporność i jest bardzo sycąca. Nieoceniona w okresie jesienno- zimowym. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko(...)łyżka oliwy z oliwek Na oliwie smażę posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Cukinię kroję w plastry obieraczką do jarzyn, powinny być bardzo cienkie. Pomidorki koktajlowe kroję na pół. Na patelnię wrzucam również cukinię i pomidorki. Smażę minutę i wyciągam 2-3 plastry cukinii oraz kilka pimidorków, które posłużą mi później za dekorację. Dodaję kaszę oraz posiekaną bazylię
Mango PapajaLetni omlet z sezonowymi warzywami to jest to ! Uwielbiam takie leniwe niedzielne śniadania śniadania, natomiast w tygodniu taki omlet możemy sobie przygotować na obiad lub na kolację. Oczywiście zestaw ziół jest dowolny, wykorzystajcie to co lubicie, jak dodałam to co akurat miałam pod ręką, czyli czytaj to co mi urosło. Omlet z młodą cukinią i ziołami Czas przygotowania: 15 minut(...)mini cukinie kilka listków rukoli świeże zioła masło do smażenia sól pieprz płatki chili Wykonanie: Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, dokładnie je rozkłócamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka. Układamy na nich przekrojone mini cukinie, pomidora pokrojonego na ćwiartki. Patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jajka się zetną. Gotowy omlet przekładamy
Kulinarne przygody Gatityłyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 szklanka bulionu z kurczaka ( może być rosół) 1 łyżka czerwonej papryki Wykonanie : Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę,warzywa myjemy. Cukinię kroimy w pół plasterki,paprykę w kostkę lub paseczki, cebulę i marchew obieramy i kroimy, cebulę w piórka a marchewkę w plasterki.W głębokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju(...)paprykę.Dusimy tak długo aż cukinia będzie all dente. Do miski wlewamy mleko dodajemy jajka, sól, i mąkę z ciecierzycy, dobrze mieszamy, odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia.Patelnię smarujemy olejem i wlewamy porcję ciasta, smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Na talerz wykładamy duży placek na placek wykładamy porcję warzywno mięsną, następnie placek i znowu porcja warzywno mięsna
Sama słodycz i szczypta chilimała niespodzianka. A właściwie duża… Spiżarnia przepastna jak ta z Master Chefa! I zadanie, żeby wymyślić coś razem. No i wymyśliliśmy. Wiemy, że dodanie curry do duszonych warzyw w sosie własnym nie czyni z nich jeszcze sztandarowej potrawy Półwyspu Indyjskiego, że rzadko, o ile w ogóle, pojawia się w ich mieszance marchew czy pietruszka, że je się je częściej(...)zielona papryka pierś z kurczaka cynamon czerwone curry sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka myjecie pod bieżącą wodą, kroicie na kawałki, marynujecie w oliwie, soli i cynamonie. Smażycie na mocno rozgrzanej patelni, obracając każdy kawałek tylko jeden raz, kiedy się zarumieni od spodu. Ryż płuczecie dokładnie na sicie. Wlewacie do garnka szklankę wody, lekko solicie, wsypujecie wypłukany ryż, przykrywacie i wstawiacie
GRUBY WAŁEKJadłam pieczoną dynię na Sycylii. Była obłędnie smaczna. Kiedy zastanawiałam się co to za warzywo (był początek czerwca) jeden z miłych Włochów powiedział, że do "zucca dolce". Poprosiłam Marię z bloga Sicilia Si o ratunek w kwestii przepisu. I Maria wysłała mi ten przepis. Ale z wersją smażoną z octem. Zaprezentuję ją następnym razem. 1 średnia dynia(...)pieprz do smaku miałka papryka do wyboru Dynię obieramy, kroimy na plastry szerokości ok jednego cm. Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki. Listki mięty myjemy i osuszamy, posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry dyni z obu stron na złoto-rumiany kolor - powinna być miękka w środku, ale plastry nie powinny się rozpadać. Smażymy dynię partiami. Gotowe
AZgotuj!Jedząc hummus pierwszy raz nie byliśmy do niego przekonani, dopiero za drugim razem zyskał nasze uznanie. Najbardziej smakuje nam z chlebem ale w wersji dietetycznej dobrze sprawdza się z warzywami (marchewka, ogórek) pociętymi na słupki Składniki: - 200 g suszonej ciecierzycy - 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini - 3 suszone pomidory - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sok z połowy cytryny(...)blendera na gładką masę. Do masy dodajemy ząbek czosnku, sok z cytryny i pastę tahini. Jeżeli ktoś takiej pasty nie ma można ją zrobić samemu Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał. Potem studzimy sezam i mielimy go ręcznym blenderem dodając trochę oliwy. Powstałą pastę łączymy z masą z ciecierzycy i razem jeszcze
Kuchenne Wariacjemieloną paprykę. Dodajemy pomidory, a także większość soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy partiami pokrojoną paprykę wraz zresztą soli i pieprzu, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Garnek lub patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli przez 20 minut. Gotowe leczo podajemy na ciepło, samodzielnie np. z pieczywem, bądź jako dodatek do innego dania. Uwagi Jeśli leczo jest(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-97 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-97 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa, boczek i kiełbasa Podsmażamy boczek, cebulę i kiełbasę Następnie dodajemy pomidory, paprykę i przyprawy Leczo Post Leczo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaListę Produktów Tradycyjnych Pomorza i Kujaw. Potrawa ta , była w dawnych czasach daniem jednogarnkowym. Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrobnić, pognieść. Dotyczy to ugotowanych w wodzie warzyw np. ziemniaków czy marchwi. Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe marchew krychaną z ziemniakami czyli gotowane ziemniaki z marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja(...)oleju Wykonanie: Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki. Gotować w lekko osolonej razem wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojony boczek. Zawartość patelni wlać do ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Walijskie Pichcenieobieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne(pestki) i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, umieszczamy na niej kostkę cukini, dodajemy 2 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy ją pod przykryciem na wolnym ogniu - gdy będzie już półtwarda dodajemy czosnek i ocet jabłkowy(...)ostudzenia. Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe ostudzone i zblendowane warzywa i finalnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę w celu przegryzienia się smaków i schłodzenia (jest bardziej orzeźwiający na zimno). Chłodnik dekorujemy
Symfonia SmakówJest maj, więc są i szparagi. Także na moim stole i w mojej lodówce. Uważam, że trzeba cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami gdy są, a nie szukać ich, gdy zabraknie na bazarkach i sklepowych półkach. Oczywiście staram się zawsze przygotowywać nowe dania, więc dziś będzie szparagowe risotto. Zdjęcia robione już w nowym mieszkaniu, na szybko, 5 minut przed wyjściem(...)pieprz Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w garnku z wrzącą wodą. Ostudzić i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Główki szparagów pozostawić w całości. Na patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty zacząć dodawać bulion
Pasja Smaku