warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:483/829)

Fasolka szparagowa na słodko-ostro. 185

Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości. SKŁADNIKI : 0,5 kg fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy(...)smaku) sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  SPOSÓB WYKONANIA : Fasolkę myjemy, końcówki odcinamy.Gotujemy w osolonej wodzie, fasolka ma być lekko twardawa. Cebulę kroimy w kosteczkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy cebulę i ją zeszklimy, po czym posypujemy ją brązowym cukrem, karmelizujemy ją do tego dodajemy wedle uznania papryczkę chili , dorzucamy naszą fasolkę szparagową, całość doprawiamy i przesmażamy

Basia w kuchni
Burger po grecku 157

grecka jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam robione w domu burgery, dlaczego by nie połączyć jednego i drugiego? :-) Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia. Dużo w nim świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-)  1 bułka do hamburgera 125g mięsa(...)chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował

Szefowa kuchni
Wytrawne tosty francuskie 136

pomidorów. Przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie dodałem 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Oczywiście sałatkę można wzbogacić innymi warzywami, ale moim zdaniem do tostów francuskich najlepiej pasuje właśnie ta prosta wersja. Następnie przygotowałem roztwór, w którym obtaczałem tosty. Do dużego głębokiego talerza wybiłem dwa jajka. Do jajek wlałem łyżkę mleka(...)suszonego oregano. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszałem do uzyskania jednolitej konsystencji za pomocą trzepaczki.   Chleb drwalski, lub inny rodzaj pieczywa pokroiłem w dość grube, około dwucentymetrowe kromki. Na patelni rozpuściłem 30 gram masła. Kromki chleba obtaczałem w roztrzepanym jajku z przyprawami, a następnie układałem je na patelni. Smażyłem z obu stron do zarumienienia się chleba. Należy uważać

Wyprawy kulinarne
Kurczak z suszonymi pomidorami 152

piórka cebulę oraz por w półplasterki. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli. Ściągamy kurczaka z patelni i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec. Nadmiar tłuszczu odlewamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i po chwili pora. Smażymy około 2 minut. Suszone pomidory kroimy na kawałki. Dodajemy do pora i cebuli oraz łyżeczkę suszonej bazylii. Mieszamy i przekładamy do naczynia(...)przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy 2-3łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz, skórkę z połówki cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Mieszamy i smakujemy. Obieraczką do warzyw kroimy cukinię we wstążki prosto do przygotowanego sosu. Do całości dodałam ser typu feta a nie kulki mozzarelli. Feta moim zdaniem dodaje bardziej wyrazistego smaku. Całość mieszamy dopiero 3 minuty przed

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zielone Tortille 215

moździerzu lub drobniutko siekamy, a awokado zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:) Przygotowanie: Pomidora myjemy, kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik(...)ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco jak i na zimno po przekrojeniu na mniejsze kawałeczki

Luźna Kuchnia
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 151

zrobić tak samo jak ja, najpierw mięso obsmażcie a potem doprawcie a następnie włóżcie do piekarnika.Wsadzamy patelnię ze stekiem do środka nagrzanego piekarnika w 180 stopniach. (patelnia nie może mieć plastikowej raczki bo nam się stopi!) w zależności od grubości mięsa tyle czasu go trzymamy w piekarniku. Mój stek był gruby(...)mięsa (jeśli ktoś chce)musztardę wymieszać z jogurtem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podawać z bułą i ze świeżymi warzywami. stek wołowy medium rare

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 211

odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu,bo  można to uczynić zwykłym obierakiem do warzyw. Składniki na 4-6  porcji: połówka dyni Butternut 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sól,pieprz gałka muszkatałowa-opcjonalnie 1 łyżka masła ghee(...)zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpiec całość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20minut na suchej patelni bez tłuszczu,cały czas mieszając podprażyć kilka minut orzechy włoskie.Orzechy przestudzić i posiekać miekką dynie zmiksować,rozlać do miseczek.Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimi pokruszony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa brukselkowa 215

średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy od przygotowania brukselki. Umyć ją i ewentualnie obrać z gorszych listków z zewnątrz. W dużym garnku zagotować(...)wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ponownie zagotować całość przez około  20 minut. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, a następnie dodać do niego 3-4 łyżki mąki. Smażyć do momentu aż całość zarumieni się na złoty kolor. Zasmażkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać kilka łyżek

Świat Domowej Kuchni
Bigosik z młodej kapusty 150

sklepach i na targowiskach mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy. My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę. Zaczynamy od bigosiku. Składniki: -główka kapusty -kawałek wędzonki -2 kiełbaski -2 marchewki -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -przyprawa warzywna -pieprz -zielony koperek -olej do smażenia    Do wody(...)będzie miękka.    W tym czasie szatkujemy kapustę.    Kiełbaski i marchewkę kroimy w kostkę.    Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę. Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.    Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę i obrane mięso z wędzonki.    Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy

Maminek kulinarny
Sałatka z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli 358

Ponoć kuchnia polska słynie w świecie z tego, ze do każdej potrawy dodaje cebule. Jakby nie było trochę w tym prawy jest, bo do wielu potraw dodajemy to zacne warzywo. Wszelkie rodzaju gulasze, zapiekanki, potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem(...)czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy ½ awokado Łyżka miodu 100ml czerwonego wina Sól, pieprz, tymianek, kurkuma Ząbek czosnku Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód i tymianek. Po kilku chwilach dolewamy czerwonego wina, całość dusimy około 15 minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie

Kolizje Smaków
Zupa "opróźnij lodówkę" 169

pomidorowym oraz pomidorami z puszki i dolać do garnka. Dołożyć liść laurowy. Zwiększyć ogień do dużego i doprowadzić do wrzenia. Następnie zredukować ogień i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wymieszać z wcześniej ugotowanym pęczakiem oraz posiekanym drobno szpinakiem - wraz z łodyżkami . Gotować przez 3 minuty, aż szpinak zmięknie. Po skosztowaniu, w razie potrzeby dosolić(...)słowo to brzmi bardzo oryginalnie i profesjonalnie, jest dość prostą oraz bardzo przydatną czynnością w kuchni. To technika polegająca na „odklejaniu” smaku ze składników, które smażone były wcześniej na patelni lub w garnku. Bardzo ciekawie i przystępnie o deglasowaniu pisze Kuchnia Lidla - warto poczytać

Grunt to przepis!
6 zastosowań ręczników papierowych w kuchni 120

wolę jednak te ręczniki. Jeden listek zdecydowanie wystarczy do rozprowadzenia oleju czy oliwy z oliwek. Przechowywanie owoców i warzyw w lodówce Bez ręczników papierowych nie wyobrażam sobie też przechowywania warzyw czy owoców. Sałata w lodówce jest zawsze nimi otulona, to samo tyczy się też koperku, pietruszki czy szczypiorku w szufladzie . Po pierwsze – dłużej utrzymują świeżość, a po drugie(...)trakcie gruntownych porządków! Uważajcie tylko na przeciągi, bo jak dmuchnie wiatr to… będzie się działo. Przekładanie naczyń Ręczniki papierowe świetnie też sprawdzą się jako przekładka pomiędzy garnkami i patelniami. Dzięki temu nie będą się wzajemnie rysować i niszczyć. Wyłożenie dna kosza na śmieci Ostatnie zastosowanie ręczników papierowych, jakie jest totalnie niezbędne w mojej kuchni to oczywiście wyłożenie dwóch listków

Rozdomowiona
Zupa-krem z białych szparagów 103

miejsce, w którym się złamią oznacza „granicę” pomiędzy dobrą, a zdrewniałą częścią. Następnie obieramy ze skórki i wrzucamy je do bulionu z warzywami. Gotujemy dopóki nie zmiękną. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, całość blendujemy na gładziutki krem. Następnie, jeśli zupa wyda nam się zbyt rzadka, delikatnie i powoli redukujemy dosyć często mieszając, ponieważ ten krem lubi przywierać do garnka(...)przypraw? A to właśnie dlatego, że sporo smaku „wyciągamy” z wędzonego mięsa, a następnie, już wg uznania doprawiamy niezwykle aromatyczną (i przy okazji słoną) pastą miso. Następnie na rozgrzanej patelni układamy plastry boczku i wytapiamy na chrupiące chipsy. Z mięsa z kolei możemy przygotować „paszteciki” lub klopsiki. Bon apetit! Artykuł Zupa-krem z białych szparagów pochodzi z serwisu Kate

Kate's Kitchen
Risotto z kurczakiem i warzywami 110

płaska łyżeczka papryki wędzonej świeżo zmielony pieprz 2 kieliszki białego półwytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cukinia parmezan natka pietruszki olej 1-2 szkl ryżu Na głęboką patelnię wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy. Gdy kurczak jest już usmażony, dodajemy pokrojone w półplastry chorizo i pokrojone w półplastry cukinię(...)bulionem. Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu przez 20 minut (aż ryż zmięknie). Podajemy z natką pietruszki i wiórkami parmezanu.     Artykuł Risotto z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
SZPINAKOWA ZAPIEKANKA RYBNA Z LUBELLĄ 284

najczęściej. Makarony również smaczne i sycące, dzięki którym możemy stworzyć multum dań, bo kombinacji jest wiele. Od sałatek do pysznych zapiekanek. Szpinak wyjątkowo zielony i wartościowy to kolejne warzywo  bez którego nie może obejść się moje ulubione danie. W połączeniu z aromatycznym czosnkiem zarumienionym na masełku nadaje aromatu całemu daniu.  Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita !  ~~SKŁADNIKI~~ ryba(...)serek topiony 1 trójkąt smak śmietankowy lub ziołowy ser mozzarella starta na tarce 4 łyżki  Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy kawałki ryby. Przysmażamy na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni. Czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z masełkiem po dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania