Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz
BullioPierogi goszczą raczej we wszystkich naszych domach. Preferencje smakowe również są rozbieżne jednak wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGrzyby nadają kaszy bardzo dobry smak. Jest to wersja dietetyczna, ale można położyć potarty ser na każdym grzybku. To dla tych szczęściarzy co nie muszą liczyć kalorie. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Od pieczarek oderwać nóżki i drobno posiekać. Dodać posiekane nóżki do cebulki i chwilkę smażyć, aż grzybki zmiękną. Doprawić do smaku solą(...)trochę pikantne. Faszerować kapelusze farszem, lekko przydusić. Tak przygotowane kapelusze położyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 20 minut. Podawać z sałatą i warzywami
Kuchnia PokoleńSmak dzieciństwa... Pamiętam jak łapało się w dłoń taka długaśną fasolkę i leciało dalej do zabawy ;) Fajne czasy to dzieciństwo,a do tego tak pysznie było
Z Majeczką w kuchniJalapeño ze słoika Rybę umyć i oczyścić z łusek. Pociąć na 2 lub 3 płaty podłużne. Oprószyć lekko solą, oraz pieprzem cytrynowym. Wyłożyć na rozgrzaną patelnie grillowa do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 C. Rozpoczynamy smażenie od części skóry, potem obracamy oby obiec z kliku stron. Max 10 min. Zależne to będzie od grubości płata ryby. Umyć szparagi(...)gotujemy 3-5 min. Odcedzamy. Składniki salsy wrzucamy razem do blendera, miksujemy na gładką masę. Miziamy talerz salsą, na wierzch układamy płat rybki, zwijamy porcję makaronu, układamy warzywa i gotowe. Eksplozja smaku i koloru. Gorąco polecam
Lajtkraft food intoleranceśniadanie, które musicie koniecznie spróbować, jeśli nie mieliście jeszcze okazji rozkoszować się tymi smakami :) Sos holenderski możecie wykorzystać również do wielu innych dań, wspaniale komponuje się on z gotowanymi warzywami (np. szparagami), z rybami, (np. łososiem) czy różnego rodzaju grzankami. Ja jestem w nim od lat zakochana po uszy i najczęściej robię go właśnie do jajek :) SKŁADNIKI (na 2 porcje(...)soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody 125 g masła sól i biały pieprz do smaku (opcjonalnie pieprz cayenne) WYKONANIE: Bułkę posmaruj masłem i opiecz z dwóch stron na patelni. Przesmaż również lekko szynkę lub bekon. SOS HOLENDERSKI: W malutkim garnuszku roztop pokrojone w kosteczkę masło i zdejmij warstwę piany, która się wytworzy na jego powierzchni, po to aby masło
Słodko-Słony Świat IlonyPlacki goszczą u mnie pod wieloma postaciami. Dodaję do nich często owoce lub warzywa, aby ich smak nie był monotonny i żeby temat placków nie był nudny. Placki ananasowe mają tą zaletę, że dodatkowo nie wymagają słodzenia, ponieważ sam owoc oraz sok są słodkie. Spróbujcie :) Składniki: puszka ananasa (z sokiem) 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka(...)będą puszyste. Dodajemy stopniowo sok z ananasa, mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko, ciągle ubijając. Ananasa drobno kroimy i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemySzybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;) Na 6 sztuk placków potrzebujemy: 30dkg mąki pszennej typ 550 150 ml gorącej, przygotowanej(...)wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zdjąć
Maślane ciasteczkopieprzem czosnkiem i ostrą papryką.Odstawić do lodówki na ok 2-3 godz(można na noc). Po upływie czasu mięsko obtoczyłam w mące(użyłam kukurydzianej) i obsmażyłam na patelni do zrumienienia.W miedzy czasie obrałam ziemniaki i pokroiłam w grube plastry,doprawiłam solą,pieprzem ziołowym,papryką ostrą oraz majerankiem.Dolałam trochę oleju i całość dokładnie wymieszałam by przyprawy się dobrze(...)5godziny. Polecam Wam wypróbować ten przepis bo my z mężem jesteśmy zachwyceni smakiem.Mięsko wyszło bardzo kruche i smaczne,ale najbardziej zachwycił nas smak ziemniaczków.Osobiście nie jadam tego warzywa bo za nim nie przebadam,ale w takiej wersji bardzo mi odpowiada.Jak widać na załączonym zdjęciu mięsko podałam z buraczkami z chrzanem.Pychotka
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: * 2 piersi z kurczaka * 0,5 kg pieczarek * śmietana 18% (330g) * szklanka bulionu (może być z kostki) * 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona
Pobite gary BarbaryBakłażany są wszechobecne w gruzińskiej kuchni. Adżapsandal to potrawa, która powinna być przygotowana w garnku lub na patelni o grubym dnie, aby potrawa smażono-duszona "dojrzewała" na małym ogniu. Składniki 1 kg bakłażanów 500 g pomidorów malinowych 400 g ziemniaków 300 g cebuli 150 g oleju po kilka gałązek zieleniny : bazylii, natki pietruszki, kolendry 4 ząbki czosnku 6 czerwonych papryk(...)krążki podsmażyłem na oliwie w garnku o grubym dnie. Na cebuli ułożyłem pokrojoną w paski paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Poddusiłem. Następnie dodałem bakłażany. Dusiłem do miękkości warzyw. Na koniec dodałem pokrojone i obrane ze skórki pomidory, drobno posiekaną zieleninę i czosnek. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem jeszcze ok. 15 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe adżapsandali odstawiłem
R'n'G Kitchenżur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 1,5 litra wody 4 ziela(...)włoszczyznę, a kiedy woda znów zaczęła wrzeć, dodałam pokrojone ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i kiełbasę, i smażyłam do momentu, aż jedno i drugie zaczęło się rumienić. Zawartość patelni przełożyłam do rondla. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
Kuchenne zapiski Edytyszalotki 0,5 litra bulionu warzywnego gałązka tymianku oliwa z oliwek łyżka masła sól i pieprz Do posypania: słonecznik pestki dyni płatki migdałów Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Warzywa dokładnie umyć. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Z pomidorów wyciąć szypułki. Czosnek obrać. Ułożyć wszystko na blaszce do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec przez(...)Dodać pomidory, paprykę, czosnek, bulion i gałązkę tymianku. Gotować około 20 minut. Wyjąć gałązkę tymianku, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie zblendować. Podawać posypaną płatkami migdałów lub uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub pestkami dyni. Smacznego
Piąty grzech głównyząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz 5-7 łyżek oliwy, 1 szklanka wody (do podlania) dodatkowo : 3 cebule, 1 główka czosnku, ew. warzywa korzeniowe Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Przy pomocy noża odciąć część mięsa przy kościach, aby je odsłonić. Mięso przełożyć do miski i zamarynować w oliwie z dodatkiem suszonego rozmarynu(...)mięso odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową, przy pomocy bawełnianego sznurka związać mięso w dwóch trzech miejscach, aby zachowało ładny kształt. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni do zrumienienia z każdej ze stron, a następnie wyłożyć na blaszkę lub inne naczynie żaroodporne, podlać wodą, przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Plate of JoyKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz
Bullio