warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:479/829)

Zapiekane spaghetti 154

dlatego też podane proporcje idealnie spasują na jedną dobrze jedzącą osobę, chodź 1200kal / 84gB / 47gT / 124gW spasuje spokojnie na obiad dla dwóch osób :) Czas przygotowania to usmażenie mięska i warzyw oraz ugotowanie ziemniaczków, potem chwila w piecu aż serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki(...)kroimy w drobna kosteczkę wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości - po ugotowaniu odcedzamy dodajemy odrobinkę masła i ugniatamy na puree - doprawiamy sola pieprzem do smaku, Na patelni na odrobinie tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy mięsko doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem i oregano i przesmażamy Gdy mięsko będzie usmażone dodajemy drobno utarta marchew oraz pokrojone

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Pasztet warzywny z selera i marchewki 212

marchewki więc warto sobie taki zafundować nie tylko od święta ale i na co dzień. Sól to już kwestia gustu, można z niej zupełnie zrezygnować, bo papryka i warzywa są wystarczającym mocnym połączeniem smakowym.  Składniki: - 1 duży seler lub dwa mniejsze, ok. 70 dag - 1 średni por w całości, biała i zielona część - 4 średnie marchewki - 4 ząbki czosnku(...)wędzonej papryki - sól wędzona lub himalajska (opcjonalnie) - pieprz - olej 1. Seler i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por, czosnek i cebule pokroić w plastry.  2. Na patelni rozgrzać olej i dać selera z cebulą, wymieszać obsmażyć kilka minut. Dołożyć marchewkę, pora i czosnek, wymieszać i razem smażyć. Podlać wodą i dusić kilka minut, dodać sok z cytryny

Apetyczna babeczka
RYBA PO GRECKU 239

białej ryby np. dorsza, morszczuka czy sandacza – wymienione przeze mnie ryby mają mało ości, co dla niektórych nie jest bez znaczenia. Tradycyjna ryba po grecku to smażona na patelni ryba, zapieczona pod warzywnym farszem. Ja proponuję ryby nie smażyć, a uparować. Danie nabierze lekkości i delikatności. Składniki na 4 porcje : 480g polędwicy z dorsza (albo filetów bez skóry(...)mniejszych (wtedy po 2 kawałki na porcję). Oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na sitku do parowania i parować przez 10 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Przesmażyć przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Kawałki ryby przełożyć do naczynia

Dietolog
CESARSKA SAŁATKA Z ARBUZA I ŁOSOSIA 217

Prosta ,smakowita sałatka , rozpływająca się w buzi na bazie warzyw , smażonego łososia i pysznego sosu.Chcesz zaskoczyć smakiem samego siebie , wypróbuj przepis!!!.Wart grzechu!. 1 duży dzwonek świeżego łososia Gruby plaster świeżego arbuza 10 dag.boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 2 żółtka 1 łyżeczka łagodnej musztardy 2 łyżeczki płaskie cukru Szczypta pieprzu cayenne 375 ml.oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny(...)świeżego starego sera parmezanu 1 główka sałaty 2 - 3  pomidory lub 12 pomidorków koktajlowych *****************************************************  Łososia umyć ,osuszyć ,posolić i popieprzyć, usmażyć na złoty kolor na patelni, zdjąć i pokroić go na kawałki.Boczek pokroić w kostkę , przesmażyć , aż będzie kruchy , odcedzić na papierze.Do miski włożyć obrany czosnek , żółtka,posiekaną natkę, musztardę , cukier i pieprz cayenne.Zmiksować,w trakcie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najprostszy sos pieczarkowy 358

ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe(...)śmietany 18% 1 duża cebula natka pietruszki masło klarowane do smażenia sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy  w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie wylewamy na patelnię, szybko mieszamy i dusimy

Kulinarne przygody Gatity
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 247

sear; zobacz zdjęcie obok) . Obsmażyć boki steków (ok. 1 minuta na każdy bok, taż żeby tłuszcz nieco się wysmażył i zabrązowił) , ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę do krojenia(...)soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka

Jem więc Jestem
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 331

sear; zobacz zdjęcie obok) . Obsmażyć boki steków (ok. 1 minuta na każdy bok, taż żeby tłuszcz nieco się wysmażył i zabrązowił), ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę do krojenia(...)soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka

Jem więc Jestem
Fasolka szparagowa na słodko-ostro. 204

Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości. SKŁADNIKI : 0,5 kg fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy(...)smaku) sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  SPOSÓB WYKONANIA : Fasolkę myjemy, końcówki odcinamy.Gotujemy w osolonej wodzie, fasolka ma być lekko twardawa. Cebulę kroimy w kosteczkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy cebulę i ją zeszklimy, po czym posypujemy ją brązowym cukrem, karmelizujemy ją do tego dodajemy wedle uznania papryczkę chili , dorzucamy naszą fasolkę szparagową, całość doprawiamy i przesmażamy

Basia w kuchni
Burger po grecku 185

grecka jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam robione w domu burgery, dlaczego by nie połączyć jednego i drugiego? :-) Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia. Dużo w nim świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-)  1 bułka do hamburgera 125g mięsa(...)chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował

Szefowa kuchni
Wytrawne tosty francuskie 163

pomidorów. Przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie dodałem 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Oczywiście sałatkę można wzbogacić innymi warzywami, ale moim zdaniem do tostów francuskich najlepiej pasuje właśnie ta prosta wersja. Następnie przygotowałem roztwór, w którym obtaczałem tosty. Do dużego głębokiego talerza wybiłem dwa jajka. Do jajek wlałem łyżkę mleka(...)suszonego oregano. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszałem do uzyskania jednolitej konsystencji za pomocą trzepaczki.   Chleb drwalski, lub inny rodzaj pieczywa pokroiłem w dość grube, około dwucentymetrowe kromki. Na patelni rozpuściłem 30 gram masła. Kromki chleba obtaczałem w roztrzepanym jajku z przyprawami, a następnie układałem je na patelni. Smażyłem z obu stron do zarumienienia się chleba. Należy uważać

Wyprawy kulinarne
Kurczak z suszonymi pomidorami 174

piórka cebulę oraz por w półplasterki. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli. Ściągamy kurczaka z patelni i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec. Nadmiar tłuszczu odlewamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i po chwili pora. Smażymy około 2 minut. Suszone pomidory kroimy na kawałki. Dodajemy do pora i cebuli oraz łyżeczkę suszonej bazylii. Mieszamy i przekładamy do naczynia(...)przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy 2-3łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz, skórkę z połówki cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Mieszamy i smakujemy. Obieraczką do warzyw kroimy cukinię we wstążki prosto do przygotowanego sosu. Do całości dodałam ser typu feta a nie kulki mozzarelli. Feta moim zdaniem dodaje bardziej wyrazistego smaku. Całość mieszamy dopiero 3 minuty przed

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zielone Tortille 237

moździerzu lub drobniutko siekamy, a awokado zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:) Przygotowanie: Pomidora myjemy, kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik(...)ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco jak i na zimno po przekrojeniu na mniejsze kawałeczki

Luźna Kuchnia
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 174

zrobić tak samo jak ja, najpierw mięso obsmażcie a potem doprawcie a następnie włóżcie do piekarnika.Wsadzamy patelnię ze stekiem do środka nagrzanego piekarnika w 180 stopniach. (patelnia nie może mieć plastikowej raczki bo nam się stopi!) w zależności od grubości mięsa tyle czasu go trzymamy w piekarniku. Mój stek był gruby(...)mięsa (jeśli ktoś chce)musztardę wymieszać z jogurtem i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podawać z bułą i ze świeżymi warzywami. stek wołowy medium rare

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 236

odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu,bo  można to uczynić zwykłym obierakiem do warzyw. Składniki na 4-6  porcji: połówka dyni Butternut 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sól,pieprz gałka muszkatałowa-opcjonalnie 1 łyżka masła ghee(...)zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpiec całość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20minut na suchej patelni bez tłuszczu,cały czas mieszając podprażyć kilka minut orzechy włoskie.Orzechy przestudzić i posiekać miekką dynie zmiksować,rozlać do miseczek.Dodać pokruszony ser gorgonzola i posypać orzechami włoskimi pokruszony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa brukselkowa 246

średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy od przygotowania brukselki. Umyć ją i ewentualnie obrać z gorszych listków z zewnątrz. W dużym garnku zagotować(...)wszystko na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ponownie zagotować całość przez około  20 minut. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, a następnie dodać do niego 3-4 łyżki mąki. Smażyć do momentu aż całość zarumieni się na złoty kolor. Zasmażkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać kilka łyżek

Świat Domowej Kuchni
Bigosik z młodej kapusty 168

sklepach i na targowiskach mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy. My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę. Zaczynamy od bigosiku. Składniki: -główka kapusty -kawałek wędzonki -2 kiełbaski -2 marchewki -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -przyprawa warzywna -pieprz -zielony koperek -olej do smażenia    Do wody(...)będzie miękka.    W tym czasie szatkujemy kapustę.    Kiełbaski i marchewkę kroimy w kostkę.    Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę. Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.    Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę i obrane mięso z wędzonki.    Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy

Maminek kulinarny
Sałatka z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli 390

Ponoć kuchnia polska słynie w świecie z tego, ze do każdej potrawy dodaje cebule. Jakby nie było trochę w tym prawy jest, bo do wielu potraw dodajemy to zacne warzywo. Wszelkie rodzaju gulasze, zapiekanki, potrawki i sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem(...)czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy ½ awokado Łyżka miodu 100ml czerwonego wina Sól, pieprz, tymianek, kurkuma Ząbek czosnku Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód i tymianek. Po kilku chwilach dolewamy czerwonego wina, całość dusimy około 15 minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie

Kolizje Smaków
Zupa "opróźnij lodówkę" 192

pomidorowym oraz pomidorami z puszki i dolać do garnka. Dołożyć liść laurowy. Zwiększyć ogień do dużego i doprowadzić do wrzenia. Następnie zredukować ogień i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wymieszać z wcześniej ugotowanym pęczakiem oraz posiekanym drobno szpinakiem - wraz z łodyżkami . Gotować przez 3 minuty, aż szpinak zmięknie. Po skosztowaniu, w razie potrzeby dosolić(...)słowo to brzmi bardzo oryginalnie i profesjonalnie, jest dość prostą oraz bardzo przydatną czynnością w kuchni. To technika polegająca na „odklejaniu” smaku ze składników, które smażone były wcześniej na patelni lub w garnku. Bardzo ciekawie i przystępnie o deglasowaniu pisze Kuchnia Lidla - warto poczytać

Grunt to przepis!
6 zastosowań ręczników papierowych w kuchni 146

wolę jednak te ręczniki. Jeden listek zdecydowanie wystarczy do rozprowadzenia oleju czy oliwy z oliwek. Przechowywanie owoców i warzyw w lodówce Bez ręczników papierowych nie wyobrażam sobie też przechowywania warzyw czy owoców. Sałata w lodówce jest zawsze nimi otulona, to samo tyczy się też koperku, pietruszki czy szczypiorku w szufladzie . Po pierwsze – dłużej utrzymują świeżość, a po drugie(...)trakcie gruntownych porządków! Uważajcie tylko na przeciągi, bo jak dmuchnie wiatr to… będzie się działo. Przekładanie naczyń Ręczniki papierowe świetnie też sprawdzą się jako przekładka pomiędzy garnkami i patelniami. Dzięki temu nie będą się wzajemnie rysować i niszczyć. Wyłożenie dna kosza na śmieci Ostatnie zastosowanie ręczników papierowych, jakie jest totalnie niezbędne w mojej kuchni to oczywiście wyłożenie dwóch listków

Rozdomowiona
Zupa-krem z białych szparagów 125

miejsce, w którym się złamią oznacza „granicę” pomiędzy dobrą, a zdrewniałą częścią. Następnie obieramy ze skórki i wrzucamy je do bulionu z warzywami. Gotujemy dopóki nie zmiękną. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, całość blendujemy na gładziutki krem. Następnie, jeśli zupa wyda nam się zbyt rzadka, delikatnie i powoli redukujemy dosyć często mieszając, ponieważ ten krem lubi przywierać do garnka(...)przypraw? A to właśnie dlatego, że sporo smaku „wyciągamy” z wędzonego mięsa, a następnie, już wg uznania doprawiamy niezwykle aromatyczną (i przy okazji słoną) pastą miso. Następnie na rozgrzanej patelni układamy plastry boczku i wytapiamy na chrupiące chipsy. Z mięsa z kolei możemy przygotować „paszteciki” lub klopsiki. Bon apetit! Artykuł Zupa-krem z białych szparagów pochodzi z serwisu Kate

Kate's Kitchen
Risotto z kurczakiem i warzywami 134

płaska łyżeczka papryki wędzonej świeżo zmielony pieprz 2 kieliszki białego półwytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cukinia parmezan natka pietruszki olej 1-2 szkl ryżu Na głęboką patelnię wlewamy trochę oleju, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy. Gdy kurczak jest już usmażony, dodajemy pokrojone w półplastry chorizo i pokrojone w półplastry cukinię(...)bulionem. Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu przez 20 minut (aż ryż zmięknie). Podajemy z natką pietruszki i wiórkami parmezanu.     Artykuł Risotto z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
SZPINAKOWA ZAPIEKANKA RYBNA Z LUBELLĄ 313

najczęściej. Makarony również smaczne i sycące, dzięki którym możemy stworzyć multum dań, bo kombinacji jest wiele. Od sałatek do pysznych zapiekanek. Szpinak wyjątkowo zielony i wartościowy to kolejne warzywo  bez którego nie może obejść się moje ulubione danie. W połączeniu z aromatycznym czosnkiem zarumienionym na masełku nadaje aromatu całemu daniu.  Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita !  ~~SKŁADNIKI~~ ryba(...)serek topiony 1 trójkąt smak śmietankowy lub ziołowy ser mozzarella starta na tarce 4 łyżki  Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy kawałki ryby. Przysmażamy na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni. Czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z masełkiem po dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy

Kuchnia Paulettes
Domowa Musaka 223

Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa(...)łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki (500 ml) mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PASZTET STRĄCZKOWY Z DYNIĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 176

nudy, bo przyrządzić ją można na nieskończenie dużą ilość sposobów.  Dziś użyłam ją do pasztetu. Uzyskałam mój najlepszy dotychczasowy pasztet pełen smaku, witamin i białka pochodzącego z warzyw strączkowych.  Z sałatką/surówką na boku tworzy idealne danie obiadowe. Polecam!  Składniki : 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona(...)łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, dodatkowo: 2 kawałki dyni,  1 łyżka ziaren sezamu. Wykonanie : Słonecznik mielimy / blendujemy na pył. Cebulę kroimy i szklimy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy.  Formę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kolorowe, sierpniowe kaszotto i "Ławeczka pod bzem" 148

kolorze, tak jak zielone pozostały seler i pietruszka. W innym okresie kaszotto wzbogaciłabym smakiem wina, ale w sierpniu nie spożywam alkoholu, więc inny składnik musiał wyregulować słodki smak podstawowych warzyw. Kaszotto (w zasadzie pęczakotto) przygotowałam w wersji wegańskiej. Mięsożercom polecam dodanie np. kiełbasy, by danie utrzymało swój swój charakter. Składniki (na 4 porcje): 250 ml pęczaku 3 łyżki oleju(...)ostropestu sól 2 łyżki przecieru lub sosu pomidorowego (nie koncentratu) Buraka ze skórką pokroić w plasterki grubości 2 mm, a potem na ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki buraka, cebulę i pęczak. Smażyć, aż pęczak zacznie być szklisty. Wlać na patelnię z pęczakiem łyżkę wazową wrzątku (może być bulion warzywny). Całość zamieszać. Czynność

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak w kremowym sosie z ciecierzycą 152

Szybki i prosty pomysł na obiad z dużą ilością warzyw, kurczakiem i pyszną ciecierzycą. Taki obiad możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a następnego tylko odgrzać i zajadać! 500 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka 1 szklanka ciecierzyce 2 marchewki ½ główki brokułu Kilka różyczek kalafiora 2,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz 2 łyżki(...)delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i przesmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy różyczki brokułu i kalafiora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy do miękkości. Gdy bulion

VioletoweKucharzenie
Warzywne spaghetti z pęczakiem 180

marchewki i buraka, warzywa pocięte są w kształcie makaronu spaghetti. Takie warzywne spaghetti jest bardzo smaczne i proste do przygotowania, w dodatku ładnie się prezentuje na talerzu. Pocięte warzywa w kształcie makaronu idealnie się nadają do tego dania. Sama od pewnego czasu ma nietolerancję pszenicy więc takie makarony warzywne są dla mnie w sam raz. Składniki: 300 gram spaghetti(...)pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki, w garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i wrzucamy brokuła, gotujemy przez dwie minuty, odcedzamy. Na patelni roztapiamy łyżeczkę oleju kokosowego, dodajemy spaghetti z marchewki, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu przez kilka minut, do miękkości marchewki, odkładamy na talerz. Spaghetti z buraka podsmażamy

Bajeczna Kuchnia
Sos beszamelowy 155

Czas na podstawowe przepisy :) Sos beszamelowy do dodatek idealny do zapiekanek, mięsa jak i gotowanych warzyw. Łatwy i szybki do przyrządzenia. W przypadku tego sosu najważniejsze jest bardzo dokładne wymieszanie mąki oraz zachowanie odpowiednich proporcji składników. Jeżeli wydaje się Wam, że sos jest zbyt gęsty to dolejcie trochę zimnego mleka. Warto wspomnieć, że poprzez dodanie, np. koncentratu pomidorowego lub sera(...)porcję dla 3-4 osób: około 1,5-2 szklanek zimnego mleko 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej W garnku lub na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek! Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zmienić kolor. Następnie wlać 1,5 szklanki zimnego mleka

Ugotować
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 260

Arriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez arrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które znajdowali po drodze. Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać je albo w miseczkach , albo też na tostach(...)łyżeczka * sól, pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Papryki kroimy w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, a następnie papryki – przesmażamy. Wrzucamy pomidory i ziemniaki, zasypujemy słodką papryką, zalewamy taką ilością wody, by pokryła całość – na wolnym ogniu dusimy

Ostra na Słodko
Sałatka z selera naciowego i kurczaka 178

niskokaloryczna i możesz ją jeść bez ograniczeń. Świetna na samodzielna przekąskę. Ponieważ długo pozostaje jędrna i chrupiąca idalnie nada się do lunchboxu do pracy. Seler naciowy nie jest docenianym warzywem, a zawiera 86 różnych substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Szczególnie jedzony na surowo jest najzdrowszy, bo nie tracimy cennych witamin.  Składniki: 5-6 łodyg selera naciowego(...)obrać z powięzi, osuszyć. Pospolić, oprószyć pieprzem, następnie wymieszać z 1 łyżką oleju i dowolnymi ziołami. Wymieszałam z igiełkami rozmarynu i odstawić przynajmniej na 15 minut. Obsmażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obydwu stron, następnie podlać odrobiną bulionu lub wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem jeszcze około 5-8 minut podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w sosie cebulowym z tymiankiem 175

Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz * 1 duża cebula * 25 dag pieczarek * szklanka kremówki * zupa cebulowa w proszku * 1 jajko * płaska łyżka tymianku * tłuszcz

Pobite gary Barbary
Makaron z bobem a’la carbonara 190

Czas rozpocząć sezon na bób :)  Na pierwszą potrawę z tym warzywem proponujemy pyszny i szybki makaron a’la carbonara. Smaczny, ekspresowy w przygotowaniu i nie drogi. Zdecydowanie godny polecenia :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie bobu Ilość porcji: 4 Składniki: 250g ugotowanego bobu 180g boczku 4 żółtka 4 łyżki śmietany kremówki Około 60g tartego drobno żółtego sera(...)osolonej wodzie. Podczas odcedzania zostawiamy ½ szklanki wody. Bób wkładamy do garnka z zimną osoloną wodą. Gotujmy do miękkości. Następnie odcedzamy i obieramy. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy bób i smażymy dwie minutki. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę, połowę sera oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron

Kolizje Smaków
Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami 149

Dzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską

Moja smaczna kuchnia
Cukiniowe placuszki z dodatkiem serem feta 205

kolacyjną przekąskę polecamy wspaniałe, delikatne placuszki z cukinii, to warzywo bardzo atrakcyjne z uwagi na walory odżywcze, warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych potraw, a jedną polecaną są właśnie są takie oto placuszki: Składniki: 1 kg cukinii 2 cebule czerwone 20 dag sera typu feta 10 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku(...)smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy nie obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito solimy, odstawiamy. Kiedy puści sok odciskamy jeszcze. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, studzimy, dodajemy do odciśniętej cukinii. Ser rozkruszamy w malutkie kawałki dorzucamy do cukinii, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz przyprawy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem do smaku, dobrze

kgwjanczewo
Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami 179

Dzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską

Moja smaczna kuchnia
SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE POROWO ŚMIETANOWYM 269

Moja całkowita improwizacja na temat obiadu. Danie które powstało z produktów jakie znalazłam w lodówce . Obiad podałam na talerzu DIAMENT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 6

Z Majeczką w kuchni
Kurczak duszony z papryką i marchewką 200

Duszony kurczak nie zawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia(...)łyżki przyprawy warzywnej bez soli i glutaminianu 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% łącznie około 700 ml wody (podlewanie plus sos) dwie łyżki oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy na niego oprószone mąką uda z kurczaka, następnie pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pościnaną obierakiem marchew, właściwie dowolność w marchwi wskazana, byleby

MamaOskarka
Kofta z domową pastą ajwar 156

owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy aż będzie gotowe. Znaczy się przekręcamy co jakiś czas żeby nam się równomiernie rumieniło(...)dałem duuuuużo) Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, bakłażana też, 1 cebulę również w ćwiartki, chili na pół, 3 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te warzywa układamy na blasze i pieczemy na wysokiej półce. Pozostała nam 1 cebula i 1 czosnek. Przydadzą się później. Obieramy je i drobno siekamy. Warzywa pieczemy przez 20 minut

Marder&Marder Manufacture
Zupa jarzynowa na bogato 212

już nie pamiętam jaka to była). Obawiałam się nieco dodatku śmietany kremówki ale okazała się on strzałem w dziesiątkę, ponieważ nadała zupie aksamitną i lekko słodkawą nutę. A mnóstwo warzyw sprawiło, że zupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje na talerzu. Składniki: 1 skrzydełko 1/2 cebuli 4 duże pieczarki 2 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki mały kawałek(...)wrzucamy skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i por. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy posiekaną połówkę cebuli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż będą miękkie. Wówczas zdejmujemy je z ognia i i obsypujemy je 1/2 łyżką mąki

My simple kitchen
Ciecierzyca na słodko 171

Ciecierzyca.. według mnie jedno z najbardziej zapomnianych warzywa, które jest bardzo dobrym źródłem białka. Ci co ciągle o niej pamiętają zazwyczaj wykorzystują ją do sałatki bądź Falafel. Obecnie coraz popularniejsza staje się pasta Hummus, która jak wiadomo wykonana jest z ciecierzycy. Jednak rzadko kto pomyśli aby ten wspaniały produkt wykorzystać jako "słodkie śniadanko". Dlatego postanowiłem przygotować to proste danie(...)pieczenia -> Sok z połowy pomarańczy [ dowolny sok bądź mleko {około 100ml}] Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednolitą masę za pomocą blendera. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przy użyciu bardzo małego ognia, po kilka minut z każdej strony. Podajemy z owocami i jogurtem.  Uwaga* przy zbyt dużym ogniu placki mogą zbytnio się przypiec

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Makaron z tuńczykiem, marchewką i groszkiem 344

Kolejny makaron na szybko , z opcją wykorzystania zalegającej w zamrażalce mrożonki w postaci marchewki z groszkiem. Do tego pomidory i tuńczyk. Składniki: 1 puszka tuńczyka 200

Pasja Smaku
Placki ziemniaczano-jaglane z nadzieniem dyniowym 153

obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc trzeba ją sukcesywnie wykorzystywać(...)ricotty garść startego parmezanu sól, pieprz Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek - na tarce o małych oczkach. Imbir pokroić na drobno. Pomidory rozdrobnić według uznania. warzywa połączyć z ricottą i parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać i układać na środku łyżkę farszu. Zakleić. Ciasto doskonale się klei i łatwo formuje. Od czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem ze szpinaku 180

zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę do gotowego bulionu(...)condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso ---- wy możecie użyć każdej dowolnej  1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego Przygotowanie: W głębokiej patelni roztapiamy masło i dodajemy bulion (1 chochelka). Dodajemy stopniowo szpinak, oczywiście umyty. Gdy szpinak zmniejszy swoja objętość dodajemy kolejne składniki z listy. Dusimy jakieś 5 minut. Odcedzamy i przekładamy szpinak

ClauditteMissCooking
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 186

ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosemWok(...)bardzo ciężki. Po mimo wygodnej lekkości woka, dostrzec można solidne wykonanie. Jako blogerka kulinarna, która fotografuje swoje potrawy, urzekł mnie także jego walor estetyczny. Zdjęcia z potrawami na granitowej patelni doskonale się prezentują, co widać na zdjęciach.Poniżej wypisałam kilka jego cech o których mówi producent: Nieprzywierająca powłoka non-stickWyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczneWydłużona gwarancjaBezpieczna

Bon Appetit Małgorzaty
KREMOWA ZUPA KREM Z MŁODEJ CUKINI 202

Cukinia  w mojej kuchni jest do wszystkiego. Lubimy ją bardzo i co sie tylko da to z niej robimy :) Dziś zapraszam na pyszna kremową zupkę

Z Majeczką w kuchni
Placuszki cukiniowe 208

dzień wykorzystuję, kurczaka i ryby przeważnie jem na obiad, a białe serki i jogurty uwielbiam. Poniższy przepis jest idealny na II Fazę czyli naprzemienną - P+W (białko+warzywa). Nie jestem na tej diecie, ale śledząc mój jadłospis zdarzają się u mnie dni całkowicie białkowe lub naprzemienne. Placuszki z całego serca polecam. Są to jedne z moich ulubionych. Idealne na śniadanie(...)pszennych Sól, pieprz 3 łyżki mąki pełnoziarnistej Przygotowanie: Jajka należy rozbełtać i dodać do nich przyprawy. Cukinię ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do jajek. Dodajemy mąkę i otręby. Patelnie dobrze rozgrzewamy. Placuszki nakładamy łyżką. Smażymy do momentu aż "będą odchodziły". Placuszki cukiniowe

Czarnawisienka