warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:479/829)

Czarna zupa z Kostaryki 144

oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek, seler naciowy i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę. 2. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmażaj pokrojone warzywa z liśćmi laurowymi przez ok. 10-15min. 3. Do rondla wlej fasolę wraz z zalewą lub namoczoną fasolę razem z wodą, w której się moczyła. 4. Dolej 1 1/2 szklanki(...)całość była gęstsza. 6. Wbij jajka bezpośrednio do zupy, każde w inne miejsce i gotuj przez 6-8min - nie mieszaj! 7. Podpiecz tortille z obu stron a suchej patelni. Salsa: 1. Usuń pestki z papryczki chili i bardzo drobno ją posiekaj. 2. Dodaj pokruszoną fetę i porwane liście bazylii - całość dokładnie ze sobą przesiekaj. 3. Skrop sokiem z limonki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bigos z patisona 160

Najlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań(...)łyżki przecieru pomidorowego pętko kiełbasy (u mnie podwawelska) sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie olej do smażenia Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po niej patisony (ja je przed krojeniem pozbawiłam nasion) na koniec dorzucamy kiełbasę i dusimy całość

Cynamonowe szczęście
Cukinia faszerowana mięsem z papryką 228

dołożyć posiekaną w kostkę cebulkę. Smażyć do zeszklenia. Dopiero wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę - lub pokrojony w drobną kosteczkę . Wnętrze wydrążonej cukinii również drobno pokroić i dorzucić do patelni - w trakcie smażenia lekko się rozpuści i zagęści farsz . Do tego wszystkiego dołożyć na koniec pokrojoną w kostkę paprykę i kilka minut poddusić na wolnym ogniu. Następnie dosypać wszystkie przyprawy(...)dodatkiem papryczki chilli . Całość dokładnie wymieszać i dusić przez co najmniej 5 minut dokładnego do połączenia wszystkich smaków. Blaszkę do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć w niej łódeczki cukinii. Wnętrze warzywa nadziać przygotowanym farszem mięsno-paprykowym. Z wierzchu posypac całość startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec podpiekać 20 minut - środkowy poziom

Grunt to przepis!
Młoda kapusta duszona na maśle z papryką i koperkiem. 194

Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię z nią eksperymentować. Dziś zapraszam na super smaczną, kolorową sałatkę obiadową. :) Składniki - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka

Kuchnia z widokiem na ogród
Omlet z botwinką 169

Ktoś właśnie wstał i jest bardzo głodny? No  to na pewno nie pogardzi takim omletem :) Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo

Kuchnia w czekoladzie
PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 146

Szybki, łatwy do przygotowania obiad. Przygotowanie mięsa zajmuje kilka chwil, a potem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki

Z Majeczką w kuchni
Tapas śniadaniowe 216

rozpuściłem je. Odkroiłem osiem grubych na około trzy milimetry plasterków kiełbasy chorizo i smażyłem je z obu stron na maśle, aż stały się mocno przyrumienione. Następnie zdjąłem kiełbasę z patelni i odłożyłem na bok, a na tym samym tłuszczu usmażyłem jajecznicę z czterech dość dużych jaj. Jajecznica powinna być dość dobrze ścięta, co ważne nie doprawiałem jej w żaden sposób(...)stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na około 4 minuty, aby ser rozpuścił się, a bułki stały się ciepłe i chrupiące. Danie można urozmaicić o inne niż pomidor warzywa, jak papryka lub szczypiorek, można dodać również suszonych pomidorów, jednak dzisiaj zależało mi na prostocie dania, które i bez dodatkowych składników smakuje wybornie. Po włożeniu bułek do piekarnika przygotowałem pyszny, szybki pikantny

Wyprawy kulinarne
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem 304

Polecam prosty przepis na pyszne ziemniaki faszerowane boczkiem, serem wiejskim i żółtym. Składniki: 6-7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego opakowanie serka wiejskiego 150 g sera

e-PrzepisyKulinarne
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 201

zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę i ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na 10-12 godzin i ugotować do miękkości przez ok. 1,5 h. Warzywa mają być naprawdę miękkie. Warzywa przecedzić, przepłukać i ostudzić. Do fasoli i ciecierzycy dodać 1 jajo i połowę szklanki zimnej wody. Wszystko zblendować ( nie musi to być idealnie gładka masa).  Do tak przygotowanej bazy(...)wyciśnięte ząbki czosnku i imbir mielony. Wszystko wymieszać dokładnie, najlepiej rękoma. Na koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz przemieszać. Formować małe pulpeciki, lekko je spłaszczając. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i smażyć burgery po ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Powinny być wyraźnie zarumienione. SOS JOGURTOWY: Do miski wlać cały jogurt naturalny, dodać

Calzonella.com
Makaron z cukinią i szafranem 88

obiad, nie miałam też nic "obiadowego" w lodówce. Zaczęłam przeglądać książki i doszłam do wniosku, że najszybsza w przygotowaniu będzie jakaś potrawa z makaronu. Zajrzałam na półkę z warzywami i wypatrzyłam tam cukinię, dodałam szafranu, śmietany i odrobinę chili, aby nadać całości odrobinę wyrazu. I tak oto, w niecałe 30 minut, powstało wyśmienite, delikatne, kremowe danie. Polecam!  porcja długiego(...)wystarczyło;)  sól i pieprz dwie szczypty płatków chili lub około połowy świeżej papryczki chili drobniutko pokrojonej 100-150ml gęstej śmietany Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szafran, smażyć przez chwilę, następnie dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę, wymieszać, doprawić solą

Codzienne Gotowanie
Placki ziemniaczane z cukinią 143

Placki ziemniaczane bardzo lubię, ale żeby je urozmaicić  dodałam cukinię. Była w lodówce więc trzeba ją było przerobić. Już zaraz koniec sezonu na to smaczne warzywo , dlatego wykorzystujcie, bo jeszcze na straganach są fajne okazy. Wcześniej robiłam placki z samej cukinii jeśli macie ochotę to przepis znajdziecie tutaj Składniki: 4 duże ziemniaki 1 duża cukinia 6 łyżek mąki(...)skórką  również zetrzeć na tarce.Cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. W przypadku gdy masa jest zbyt rzadka dodać mąkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki nakładając je za pomocą dużej łyżki. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną , jogurtem lub ulubionym sosem. placki ziemniaczane z cukinią

O kuchni z uczuciem
Filet drobiowy faszerowany. 188

jarskich , warzywno-mięsnych, kończywszy na mięsnych.  Ostatnie nie są moim ulubionym daniem , czego nie mogę powiedzieć o reszcie rodziny. Moje ulubione to kombinacje warzywno-mięsne. Oczywiście na korzyść warzyw. Dzisiaj takie zrobiłam z tym że zamiast mięska jest wędlina, czyli szynka bo chuda.   Wygląda to tak.  Składnik i  w tym przypadku na 4 porcje. - filet(...)sól, pieprz  do smaku - olej do smażenia Wykonanie - Filety lekko rozbić, oprószyć sola i pieprzem . Odstawić do lodówki. - Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić ( 30 sekund na gorącej patelni.) - Plastry szynki ułożyć równo jeden na drugim i pokroić w paski drobne. - do miseczki wsypać odsączony groszek, dodać 1 dużą łyżkę musztardy, cebulę z tłuszczem na którym    się

Eli Gotowanie
Zapiekane pomidory 157

zawsze w sobotę byłam  na zakupach na swoim ulubionym bazarku, aby zaopatrzyć się w warzywa i owoce. Pomidorów na nim było całe mnóstwo. Zielone, czerwone, żółte, czarne,tygrysie jakie tylko można sobie wymarzyć. Ceny też fajne. Można szaleć w kuchni i szykować potrawy, wekować itp. Dzisiaj zrobiłam pomidory faszerowane i zapiekane w piekarniku. Smaczne to było. Składniki 4 dojrzałe(...)masła 1/2 szklanki startego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Z pomidorów ściąć górną część i łyżeczką wydrążyć miąższ i pestki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę posiekaną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Usmażone pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem. Ponownie doprawić. Farsz

O kuchni z uczuciem
Krupnik z ogórkiem kiszonym i pieczarkami 203

Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta 6 łyżek kaszy jęczmiennej 35 dag pieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2

Pobite gary Barbary
Pieczeń z warzywami. 157

pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej(...)ostrej 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżeczka ziaren kolendry (może być też gorczyca)      Wszystkie składniki marynaty łączymy w sporej misce i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko około 3-4 minut

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania