Obiad, który przygotujecie w zaledwie kilka minut – duszone piersi kurczaka w sosie wraz z dodatkiem marchewki i groszku. Do dania wykorzystałam gotową mieszankę warzyw wraz z zalewą. Dodatkowo, sos nabrał nieco innego smaku poprzez dodanie zasmażki. Danie świetnie smakuje podane z ryżem. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży filet z piersi kurczaka (około 0,5 kg) 1 słoik marchewki(...)zasmażka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski. Mięso przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące krupczatce. Rozgrzać patelnię/garnek wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i przesmażyć filety z piersi kurczaka (tylko do ścięcia mięsa). Następnie dodać marchewkę z groszkiem wraz z zalewą oraz szklankę wody. Całość przyprawić
Ugotowaćmoim stole często goszczą makarony. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki z różnymi sosami, z mięsem lub bez, z warzywami, serami, pachnące bazylią mmmmm. Ostatnio przygotowałam tagliatelle z pysznym, aksamitnym sosem z serka mascarpone, z suszonymi pomidorami i kawałkami kurczaka. Musicie tego spróbować - rewelacyjny smak i aromat, a jednocześnie prostota przygotowania. Składniki: 250 g serka mascarpone (używam(...)pieprz do smaku, kilka listków bazylii, makaron tagliatelle - ilość wg uznania. Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę lub w paseczki - jak nam wygodniej, przesmażyć na patelni na odrobinie oleju (można dać olej z suszonych pomidorów), dodać drobno pokrojony czosnek i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Smażyć razem, aż kurczak będzie delikatnie złoty
Moja kraina smakówmąki pszennej 30 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli + olej do smażenia + ser żółty + sos czosnkowy + ulubione dodatki, np. mięso, warzywa Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki oraz 4 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie(...)ciasta na pizzę. W razie konieczności, gdyby za bardzo się kleiło, podsyp dodatkowo odrobiną mąki. Ciasto odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W dużym rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej olej. Ciasto podziel na 6 części. Każdą z nich uformuj na kształt okręgu o wielkości talerzyka deserowego (tak mniej więcej). Langosze smaż na złoto z obu stron. Podawaj z ulubionymi
365 dni dookoła kuchnilimonki (1 i 1/2 łyżki). Wsypać przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), cukier (1/2 łyżeczki) i kumin (3/4 łyżeczki). Całość zmiksować, aż do uzyskania ulubionej konsystencji - u mnie z niewielkimi kawałkami warzyw. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i cukrem. Przygotowaną salsę przełożyć do słoika/plastikowego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywością, zakręcić/zamknąć i wstawić do lodówki na minimum(...)jalapeno umyć, osuszyć, odciąć ogonek i pokroić w cienkie plastry. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w cienkie plastry. Ser feta odsączyć z zalewy, drobno pokruszyć. DROBIOWE TACO Z PATELNI: Czerwoną fasolę konserwową odsączyć z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą. Nachos pokruszyć na drobne kawałki. Papryczkę chipotle odsączyć z sosu, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka
Gospodyni MiejskaRisotto ze szparagami Rozpoczął się sezon na szparagi, więc śpieszmy się, aby w pełni nasycić się tym wspaniałym warzywem. Dziś u mnie na obiadek moje ulubione risotto z zielonymi szparagami. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania risotta ze szparagami (na 3 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów, 300g ryżu arborio, 1 niezbyt duża cebula(...)najlepiej „wie” gdzie powinien się złamać ;)) i blanszuję wrzucając je do wrzącej osolonej wody na 2 -3 minuty. Obieram i siekam cebulę. Na patelni roztapiam masło i szklę na nim cebulę Dodaję ryż i smażę aż zrobi się szklisty. Całość zalewam winem a gdy ryż je wchłonie dolewam porcjami bulion. Smażę
Gotuj Się Kto MożeKaszotto z podgrzybkami. Tak jak mówiłam Wam ostatnio woreczki wypełnione są w 100% naturalnymi składnikami, bez chemii, bez sztucznych dodatków. Tylko najlepszej jakości kasza gryczana biała niepalona + suszone grzyby + warzywa. NIE JEST TO DANIE TYPU INSTANT! Produkty są świetnym pomysłem na samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Genialny pomysł zarówno na szybki, pyszny obiad, jak i kolację na ciepło(...)dobrej jakości masło – 100 g * świeże podgrzybki – 5 szt * biała cebula – 1 szt * suszone pomidory w oliwie – 1 garść * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę spod suszonych pomidorów, dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone, przekrojone na ćwiartki podgrzybki, przesmażamy. Wrzucamy zawartość torebki ( kaszotto z podgrzybkami ) oraz pokrojone suszone pomidory i przesmażamy
Ostra na SłodkoSezon na grzyby twa więc pora na sałatkę. Przygotowałam ja z pieczonych grzybów leśnych, jajek i warzyw. Wyszła smaczna i nawet szybka w przygotowaniu. Jeżeli lubicie grzyby to ta sałata przypadnie wam do gustu w dodatku jest bardzo efektowna. SKŁADNIKI : 300 -500 g grzybów leśnych 1 duża cebula 4-5 ziemniaków(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew, jajka gotujemy, obieramy, studzimy i kroimy w małą kostkę Grzyby oczyszczamy i kroimy łącznie z obraną cebulą w małą kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy olej, wodę i doprawiamy do smaku. Prużymy na małym ogniu aż płyny odparują a grzybki się podpieką. Przekładamy je na talerz aby ostygły. Ogórki kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy. Ziemniaki mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony
Moja DelicjaMakaron w roli głównej z pysznymi zielonymi dodatkami. Danie smaczne i ekspresowe. Polecam. Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego 20 dag zielonego groszku 7-8 łodyg selera
Radość kipiąca uśmiechem.kuchni przy garnkach lub gdy wolimy iść na dłuższy spacer a brzuszek zapełnić trzeba . Źródło białka i witamin. Makaron jest dobry sam w sobie, wystarczy dodać kilka warzyw i przypraw a z kieliszkiem białego wytrawnego wina stworzy duet idealny. Składniki na 3-4 porcje 25 dag makaronu świderki 1 cukinia ½ brokułu 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)tartego drobno parmezanu Jak wykonać ? Makaron gotujemy w osolonym wrzątku,tak jak w przepisie na opakownaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki gotujemy all dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, szklimy na lekko złocisty kolor, dodajemy pokrojoną w pół plastry cukinię, ugotowanego brokuła, oraz przekrojone na połówki pomidorki, całość mieszamy, podduszamy
Wanilia i Kardamonacai. Nasiona konopii, siemienia lnianego, chia, wiórki kokosowe, bakalie. Startą marchew, buraka, dynię, cukinię – co chcecie. Łączymy wszystkie składniki i już mamy masę, z której będzie nasz omlet. Patelnię dobrze nagrzewamy, dodajemy odrobinę oleju, by masa nie przywarła. Zmniejszamy ogień, wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem, aż góra omletu się zetnie. I w tym momencie pojawia się kolejna(...)feta, kawałki wędzonej ryby, ćwiartki pomidorów koktajlowych. Wykładamy je w miarę szybko, by zapiekły się razem z omletem. Po upieczeniu też możemy położyć, na co tylko nam przyjdzie ochota. Warzywa, owoce, masło orzechowe, jogurt, konfitury. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Jeśli nie zależy Wam na puszystych omletach, albo zależy Wam na czasie, możecie pominąć ubijanie białek. Jajka od razu można
Kucharzycarówno na patelni. Nie mieszamy przez pierwszą minutę! Gdy mięso zrobi się złote, mieszamy i podsmażamy dalej, by skarmelizować je równomiernie z każdej strony. Przesmażone kawałki zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Etap IV - Mieszanie Do tego samego woka wrzuć przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku oraz pieprz syczuański i smażymy kilka sekund. dorzucamy papryczki chilli, mieszamy(...)kurczak już sam w sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem. P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim
Wylizany Rondelostatniej naszej podróży do Anglii przywieźliśmy kilka produktów z chińskiego sklepu. Obowiązkowy był sos sojowy oraz makaron. To podstawa do przygotowania naszej potrawy. Dodatkowo potrzebujemy piersi z kurczaka trochę warzyw i przypraw. 30 minut 2 porcje składniki: 200 g chińskiego makronu brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków(...)wodą i odstawić. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. Blanszować przez 2 minuty. Odcedzić i dostawić. Cukinię umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię dodając na nią oliwę z oliwek z cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć około 1 minutę. Dodać por pokrojony w cienkie półksiężyce
Ania i Marcin gotująquesadillę był już na moim blogu, ale w czerwonym wydaniu. Dziś.. fajita chicken. Podpatrzony na wakacjach, często przewijający się na różnych stronach. Wyrazisty kurczak, ciągnąca się mozzarella, chrupiące warzywa w tortilli z dodatkiem guacamole. Komu, komu? Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki pomarańczowej 1/2 papryki czerwonej 4 kopiaste łyżki startej mozzarelli 1/2 cebuli Kumin Papryka(...)himalajska Pieprz Awokado rozcinamy w połowie, wyciągamy pestkę, wydrążamy środek. Rozgniatamy przy pomocy widelca, doprawiamy według własnego smaku. Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię wysmarowaną odrobiną oleju (np. kokosowego). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kuminem i czosnkiem granulowanym. Gdy kurczak się usmaży wrzucamy paprykę i cebulą pokrojone w paseczki (piórka
CzarnawisienkaBardzo proste danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż i duża ilość tajskiej bazylii. Smaczne danie, które posmakuje nawet niejadkowi. Składniki (na 2 porcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka(...)łyżka sosu słodko- kwaśnego lub miodu odrobina soku z cytryny do smaku po szczypcie przypraw: chili, imbiru, papryki wędzonej garść posiekanej bazylii tajskiej ugotowany biały ryż do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną szalotkę i czosnek z dodatkiem wszystkich przypraw. Następnie dodaję pokrojonego w paski kurczaka. Marchew i paprykę kroję w paski. Wrzucam na patelnię
Mango Papajajednym z najłatwiejszych i najpopularniejszych dań, które każdy zna i lubi. Mogą być przyrządzane na słodko z bitą śmietaną, owocami itp. lub wytrawnie np. z mięsnym farszem lub warzywami. Naleśniki z tego przepisu są cienkie, ale jeżeli wolicie grubsze, dosypcie odrobinę mąki więcej. Składniki (na około 10 naleśników) : 2 jajka 1 szklanka mąki (niepełna) 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody(...)odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Smacznego
Oryginalny smakgulaszu lub piwo użyte do polewania mięsa spala się podczas gotowania prawda okazuje się inna! W zależności od sposobu gotowania, temperatury, czasu, a nawet rodzaju i rozmiaru patelni od 5 do 85 procent zawartego alkoholu może tkwić nadal w ugotowanej potrawie. 6. Dodaj sól do wody, a przyspieszy to proces wrzenia Tak to prawda, z naukowego punktu widzenia dodanie soli(...)woda byłaby praktycznie niejadalna. W rzeczywistości ilość soli, którą możemy dodać aby nie popsuła smaku gotowanej potrawy zmieni tylko temperaturę wrzenia o kilka dziesiątych stopnia Celsjusza. 7. Gotowane warzywa tracą cenne składniki odżywce i są mniej zdrowe Enzymy zawarte w warzywach giną, gdy są ogrzewane, więc naturalnie nasuwa się przekonanie że są mniej zdrowe. Okazuje się, że jedząc surowe
Tradycyjna Kuchniamimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora. Trochę było z nimi zabawy ale smakowały wszystkim. Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak, proporcje moje własne. Kotlety z kalafiora i ziół, ze śmietaną i czarnuszka kalafior (ok.1 kg) 2 dymki ze szczypiorem garść natki pietruszki 2 jajka(...)Wszystko to zalewamy jajkami rozbełtanymi i wymieszanymi z solą i pieprzem. Dodajemy parmezan, bułkę tarta i wszystko starannie łączymy. Formujemy placuszki/kotleciki i smażymy na rumiano, na tłuszczu, na rozgrzanej patelni. Podajemy ze śmietaną i nasionami czarnuszki
Dzieje kuchennej Wiewiórycurry, kurkuma, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i dodatkowo kurkumą. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią przyprawione mięso. Smażyć mieszając, do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się(...)szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż cukinia lekko już zmięknie, następnie dodać również szparagi. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli al dente. Gdy warzywa będą już miękkie, to dodać makaron, delikatnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić
Passions hobbies lifeSałatka z bakaliami to ciekawe połączenie warzyw, drobiu i bakalii w efekcie czego powstaje nowy oryginalny smak który podbije niejedno podniebienie. Ponadto bakalie powinny mieć stałe miejsce w naszym menu a wprowadzenie ich np. d sałatki to naprawdę dobry pomysł. Składniki : połówka kapusty pekińskiej nieduża podwójna pierś kurczaka ok 75 gr orzechów włoskich ok 75 gr rodzynek pół puszki kukurydzy(...)kurczaka 2-3 papryczki chilli (opcjonalnie) oliwa sól, pieprz Przygotowanie : Filet kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie do kurczaka i oliwie. Po ok godzinie obsmażamy na patelni na złoty kolor. Studzimy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, orzechy i rodzynki na dosłownie 3-4 minuty zalewamy wrzątkiem i cedzimy. Papryczkę drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce łącznie
Mechanik w kuchniSkładniki: 9 płatów lasagne 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni 10 dag suszonej żurawiny 50 dag mielonego twarogu pół kostki masła opakowanie budyniu
Pobite gary BarbaryMoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje sałaty. Duże ilości rukoli, roszponki oraz sałaty lodowej z pysznymi dodatkami. Dzisiaj wersja sałat z karmelizowanymi figami, z dodatkiem
Smaczne ZdroweSezon na cukinie w pełni zatem u nas w kuchni znowu ona zawitała. Tym razem cukinię faszerowaliśmy mięskiem mielonym Składniki: - 250 g mięsa mielonego z łopatki
Kuchenne WariacjeCzosnek i szalotki drobno siekamy. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i szklimy. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki (ok. 5 cm od dołu). Obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie odcinamy główki. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, około 2 cm. Wrzucamy do garnka z szalotką i czosnkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy imbir, gałkę muszkatołową, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy(...)osobę. Zupę miksujemy blenderem. Prawdopodobnie w zupie pozostaną łyka od szparagów, takie żyłki. Przecieramy więc zupę przez sitko do drugiego garnka. Podgrzewamy i zabielamy śmietaną. Szałwię wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i lekko podsmażamy. Zupę nakładamy na talerze, wrzucamy kilka główek szparagów, które odłożyliśmy wcześniej i dekorujemy szałwią. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje
Marder&Marder Manufacturedworze jest gorąco, że aż nie ma czym oddychać to nawet nie mam ochoty wchodzić do kuchni i gotować:) dlatego najszybszym rozwiązaniem i chyba najlepszym jest lekka sałatka z warzyw, ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone... a do tego zimny kefir :) Składniki: 2 jajka, 1 łyżka masła, kilka młodych ziemniaków, świeży koperek, 2 pomidory, 1 zielony ogórek, 2 łyżki posiekanego(...)Następnie ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Sałatkę zrobiłam z pokrojonych w kostkę pomidorków, ogórka, posiekanego szczypiorku koperku. Dodałam do niej olej z pestek winogron, sól i pieprz. Na patelni Ambition rozpuściłam masełko i wybiłam 2 jajka. Przyprawiłam solą i pieprzem. Przykryłam na chwilę pokrywką Ambition - ta pokrywka pasuje do 3 rozmiarów garnków/ patelni. To jest jej wielki plus, gdyż
Aga w kuchniminut, co jakiś czas mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Jedna uwaga, podczas gotowania kasza „bąbluje” (jak podczas gotowania budyniu), należy więc uważać. Do ugotowanej kaszy dodajemy przesmażone warzywa, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę masła, chilli, posiekany szczypiorek (resztę), doprawiamy solą – mieszamy. Już w takiej postaci polenta jest gotowa do spożycia. Możemy ją podać zamiast ziemniaków. Płaską blaszkę(...)masy. Po stężeniu (najlepiej na drugi dzień) zdejmujemy folię i kroimy polentę na kawałki. I tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Można pokroić w kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów
mojewypiekiinietylkozapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i na wykwintny obiad ze znajomymi. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zapiekankę z brokułami i kurczakiem . Zapiekanki z ziemniaków i warzyw są bardzo smaczne i bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł, 1 czerwona papryka, 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku(...)miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki. Myjemy. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do mięsa, szklimy na złoty kolor. Paprykę myjemy i kroimy dodajemy do mięsa z cebulą, dodajemy także
Kuchnia Pełna Pasjilepszego po treningu niż pyszna, pełnowartościowa kolacja :) Jak wiadomo ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy jeść 3-4 godziny przed snem. Powinien składać się z łatwo przyswajalnego białka lub warzyw. Redukcji powinny ulec natomiast spożywane węglowodany. Na kolację unikamy jedzenia białego pieczywa oraz makaronów. Staramy się również omijać owoce, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, które wchłaniane są bezpośrednio(...)podzielone na białka i żółtka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1 łyżka wiórków kokosowych Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka wiórków kokosowych Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem
Chocolate Muffin Blogboloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego(...)pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor
Oryginalny smakoknami jesienna aura, a więc cięższe sosy, mięsa i dodatek sezonowych warzyw zdecydowanie się sprawdzi. Ten sos, z dodatkiem curry i odpowiednią dozą pikantności z pewnością zasmakuje wielu osobom. Smacznego! Składniki: 1/2 piersi kurczaka 1 mała biała cebula 1/2 czerwonej papryki 200 g dyni 200 ml śmietany 18% 2 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki chili(...)dużą kostkę i przełożyć do miski.Wlać 1 łyżkę oliwy, dodać chili, pieprz i sól. Wymieszać. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i dynię w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie wlać śmietanę, dodać curry i listki tymianku. Zmniejszyć ogień i pozwolić, by smaki się połączyły. Podawać z ryżem
Pasja Smakupodawana na różnych imprezach czy domówkach. Będzie jak znalazł na karnawałową zabawę. Czasami też dodawana jest do niej kukurydza, ale ja dziś zrobiłam ją w wersji bez tego warzywa. Prosto, łatwo i przyjemnie, a przede wszystkim smacznie :-). A jeśli lubicie klasyki to może i klasyczna sałatka jarzynowa przypadnie Wam do gustu ? Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem(...)płuczemy na sitku zimna wodą a następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni, również odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa, żółty ser i kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy ryż i pozostałe składniki sałatki, Wszystko
Kulinarne przygody GatityUwielbiam risotto, ale takiego z kurkami jeszcze nie jadłam. Przepis wypatrzyłam pewnego dnia na Durszlaku oczywiście i musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis
Pasja SmakuW ostatnich miesiącach rzadko kiedy mam czas na śniadanie. Wyrywam chwile, ale najczęściej jest to w weekend. Oto zupełna sobotnia rozpusta... Mój pierwszy w życiu omlet
Pasja SmakuBardzo ciekawe połączenie pieczarek i kurczaka podane na kapuście pekińskiej z dodatkami innych warzyw oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy. Kto lubi takie połączenia albo jest ciekawy jak smakują przesmażone pieczarki w sałatce to zapraszam do spróbowania. Składniki : * kawałek kapusty pekińskiej * ogórki kiszone * rzodkiewki * pomidor * czerwona papryka * smażone pieczarki z cebulą * filet z kurczak pieczony w ulubionych ziołach(...)czosnek * sól , pieprz Przygotowanie : Składniki sałatki pokroić wedle uznania. Można ozdobnie a można warstwowo ułożyć w pojemniku i zabrać sałatkę ze sobą do pracy. Składniki na sos pogrzać na patelni do połączenia smaków . Przyprawić solą i pieprzem. Polać po sałatce
Magiczne Życie MartyDzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów(...)moździerzu pieprzu syczuańskiego. W powstałej marynacie zanurzyłem mięso i pozostawiłem je na noc skórą do góry. Piersi kaczki po wyjęciu z marynaty smażyłem na dość mocno rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu - najpierw od strony skóry przez około 6 minut, tak aby skóra stała się dość mocno przyrumieniona, a następnie jeszcze przez 3 minuty od strony mięsa. Tak podsmażone piersi
Wyprawy kulinarnewięcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi. Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało(...)bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło i cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła. Partiami
Kate's KitchenMrożonki warto mieć zamrożone, bo można szybko z nich przygotować danie ulubione. Można kombinować, kulinarnie czarować, bo są świeże, zdrowe, i kolorowe. Matka Natura zadbała znakomicie, by warzywa smakowały wyśmienicie. Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 opakowanie mrożonego szpinaku liście Hortex 450 g, 3 szt. młodej cebuli dumki ze szczypiorkiem, 2 łyżki oleju rzepakowego o smaku chili(...)smaku, na czubek łyżki pieprzu ziołowego, ponadto: sól do gotowania, koperek do posypania, szczypiorek, masło klarowane. Przygotowanie: Dymkę kroimy w drobną kostkę, a świeże zioła drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę, dodajemy zamrożony szpinak i podgrzewamy pod przykryciem do momentu, aż nam zmięknie (rozmrozi się). Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy sól, pieprz ziołowy
Moniki Smakołykiodsączyć powstałą wodę cebulkę i ser pokroić w drobną kosteczkę do cukinii dodać cebulę, ser, jajko i mąkę i dokładnie wymieszać, doprawić dodatkowo pieprzem na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron Na Thermomix Cukinię włożyć do naczynia miksujacego i zmiksować czas ok 5 s /obr 4 Wyłożyć(...)składniki i zmieszać czas ok 10 s /obr łyżka Smażyć jak tradycyjnie wykonanie ;) Jeśli chodzi o Thermomix to długość miksowania zależy od tego jak bardzo chcemy mieć rozdrobnione warzywa :) Placuszki są idealne na cieplo jak i na zimno. Z przepisu wychodzi mniej więcej 6-8 placuszków w zależności od wielkości 😁 Smacznego
Gotowanie z pasjąobiadowych. Ilość możliwych wersji w jakich można przygotować makaron sprawia, że ciężko się nim znudzić. A jeśli wybierzemy dobry pełnoziarnisty makaron i przygotujemy do niego lekki sos z dodatkiem warzyw, to będzie to także zdrowa opcja. Był już na blogu przepis na makaron w kremowym sosie pieczarkowym. Tym razem przepis lekko zmodyfikowałam, dodałam zielony groszek i zrezygnowałam(...)przygotowania 25 minut 300 g pieczarek Świeży rozmaryn Ząbek czosnku Mała cebula Zielony groszek Pieprz, sól, majeranek Pieczarki oczyścić, umyć i posiekać w plasterki Cebulę posiekać drobno, zeszklić na patelni z odrobiną oleju Na patelnię dorzucić kilka listków świeżego rozmarynu Ząbek czosnku zmiażdżyć i wrzucić na patelnię Po chwili dorzucić posiekane pieczarki, przykryć patelnię pokrywką i dusić około
HealthyCreationsKurczak w warzywach w sosie sojowym Danie nie wymaga dużo pracy i wspaniale nadaje się na wykwintny obiad. Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej. Składniki: filet z kurczaka - 400 g czosnek - 4 ząbki marchewka - 1 szt papryka czerwona - 1 szt pieczarki - 200 g natka pietruszki - 1/2 pęczka tłuszcz do smażenia sól i pieprz Sos sos sojowy - 50 ml mąka ziemniaczana(...)łyżeczki ocet ryżowy - 1/2 łyżki Przygotowanie: Sos : Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zamiast octu ryżowego, można użyć soku z cytryny. Kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, przełożyć na patelnię, posypać solą i pieprzem, usmażyć na tłuszczu, Marchewkę obrać, pokroić w paski, z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić też w paski. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Wszystko
Kuchnia DanusiWyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy w wodzie z lodem. Przekładamy na sito. Kurczaka smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Uważamy, aby go nie przesuszyć. Ja podsmażam na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony a następnie wkładam do piekarnika w brytfance i przykrywam folią. Piekę ok. 10-15 minut w 180 °C. Studzimy. Kukurydzę spłukujemy i odcedzamy(...)polew amy sosem . Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem po sypu je my rzeżuchą i prażony m słonecznikiem. Smacznego! Brokuły , jak wszystkie warzywa chlorofilowe (zielone) najlepiej spożywać blanszowane we wrzątku. Zachowują wtedy cenne wartości odżywcze, chrupkość i kolor (dzięki umieszczeniu w wodzie z lodem). Rzeżucha jest bogata w: witaminę
DominikaDolcijest miękkim chlebkiem i łatwo można go złożyć na pół i jeść. To danie z pewnością można jeść przez cały rok ale wyobrażam sobie jak smakują latem ze świeżymi warzywami czy owocami. Oj będzie się działo za kilka miesięcy! Jarskie wrap Składniki: na 2 porcje 2 naan, tutaj przepis garść rukoli 1 batat 1 łyżka zgniecionych nasion kolendry i kminu(...)soku z limonki lub cytryny szczypta soli do smaku Upiecz chlebki naan według przepisu w linku u góry. Jeśli nie masz kamienia do pieczenia, upiecz jak w przepisie na patelni. Bataty obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Włóż do żaroodpornego naczynia, oprósz przyprawami, solą i polej oliwą. Piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 25 minut. Awokado obierz
codojedzeniaKaszotto jest w naszym domu od ponad roku, często zjadamy je na obiad lub mniejszą porcję na kolację. Niezwykle zdrowe połączenie kaszy z warzywami i czasem odrobiną mięska. W dni treningowe, gdy pozwalamy sobie na jeden kawałek mięska więcej powstają przepisy takie jak ten! Składniki 100g kaszy gryczanej 200g cukinii 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani(...)papryka ostra i zioła Kaszę gryczaną gotujemy, odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w pióra lub półplasterki, pieczarki w plasterki, paprykę i cukinię w kostkę, por w plasterki. Na gorącą patelnię wrzucamy pokrojoną białą kiełbaskę, gdy wytopi trochę tłuszczu dodajemy cebulę, por, cukinię, pieczarki oraz paprykę. Gdy wszystko będzie rumiane, wlewamy ok. 200ml wody, dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Możecie użyć
Gotowanie i blogowaniepropozycja idealna na każdą porę dnia, w domu i na wynos, na ciepło i zimno. Koniecznie spróbujcie. Jeżeli lubicie kaszę kuskus zapraszam również po przepis na KUSKUS Z PIECZONYMI WARZYWAMI Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus 2 duże garści (ok. 50 g) jarmużu 1/2 granatu 2 mandarynki 2 plastry (ok 50 g) sera feta garść orzechów(...)wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, tak aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu, odczekać 5 min, rozdrobnić widelcem i odstawić). 2) Na rozgrzanej patelni z oliwą delikatnie podsmażyć umyty, osuszony jarmuż (jeżeli mamy całe liście, porwać na mniejsze kawałki i usunąć twarde części). 3) Dodać przygotowaną kaszę kuskus, wymieszać, zdjąć z ognia i przełożyć
Fitsweet.merozpada się, jest sprężysty, jędrny. Ważny jest również czas gotowania. Makaron pełnoziarnisty jest równie smaczny, mniej kaloryczny, zawiera więcej błonnika i składników mineralnych. Świetnie komponuje się z warzywami i pomidorami z dużą ilością czosnku i suszonych pomidorów. Przejdźmy zatem do naszego obiadu, z makaronem spaghetti. Składniki: ok. 300 g makaronu spaghetii 2 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)słodka, sól, pieprz natka i ser do podania oliwa z oliwek Przygotowanie: Pomidory kroję w niedużą kostkę, suszony pomidor, czosnek i cebulę siekam w drobną kostkę. Na patelni podgrzewam oliwę, przesmażam na niej czosnek z cebulą i suszonym pomidorem. Gdy zmiękną, po chwili dodaję świeże kostki pomidora, duszą aż poczuję piękny aromat pomidorów, przyprawiam ziołami. Dodaję mascarpone
Zasmakuj Kuchnidodajemy sos pozostały z marynowania kurczaka, zagotowujemy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przelewamy wszystko do blendera i blendujemy na gładko. Następnie sos wylewamy ponownie na patelnię, zagotowujemy, dodajemy wodę w razie gdyby sos był zbyt gęsty. Następnie próbujemy, dodajemy sól i pieprz w razie potrzeby oraz łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści sos jest gotowy(...)domu z aromatycznym ryżem oraz świeżym zielonym ogórkiem. Sprawdzi się jednak wspaniale w plenerze, z chlebkiem, bułkami czy pieczonymi ziemniakami. Dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni - sos tzatziki, czosnkowy, świeże warzywa czy grillowana kukurydza - wybór należy do Was! Smacznego
Cooking MonsterDynia, warzywo, które wraca do łask-a dobrze, bo oprócz niskiej ilości kalorii, posiada wiele wartości odżywczych. Z dyni można przygotować dużo fajnych dań. Dziś, alternatywa dla placków ziemniaczanych. SKŁADNIKI: 200-250 gr. dyni bez skóry i pestek jajko 2/3 szklanki mąki (zależy od rodzaju dyni)\ sól pieprz\ 1-2 łyżki koperku olej do smażenia DO PODANIA: Chips z szynki(...)szwarcwaldzkiej lub podobnej Jogurt- typu grecki Pomidor Rukola PRZYGOTOWANIE: Dynię utrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach. Wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz, koperek-wymieszać Na patelni z grubym dnem, rozgrzać olej, drewniana łyżka (kopystką) nakładać niewielkie placki, smażyć po 2 minuty z obu stron. Cienkie plastry szynki podsmażyć na suchej patelni
Kopystką po garachsłodko na ostro. Możemy przygotować z niej desery (racuchy, sernik) zupy, makarony, mięsa, gulasze. Dynia jest dobrym warzywem jeżeli chodzi o dietę odchudzającą. Jest niskokaloryczna a z dodatkiem warzyw i serkiem wiejskim może być idealnym pomysłem na dietetyczną kolację. Składniki: dynia piżmowa serek wiejski (200g) mała cebulka połowa średniej papryki czerwonej połowa papryki zielonej chilli, papryka słodka, gałka muszkatołowa, sól(...)piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie odkryj i piecz jeszcze pół godziny w temperaturze 200 º C tak aby dynia ładnie się przypiekła. Na patelni na małej ilości oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy zeszkli się dodaj pokrojoną w kotkę paprykę czerwoną i zieloną. Dopraw do smaku chilli, słodką papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj z serkiem
wysmienitykażdej postaci. Proste, grillowane, zawinięte tylko w boczek już smakują wyśmienicie. Można przygotować je w różny sposób a na moim blogu znajdziecie wiele propozycji. Jeśli miałabym wskazać ulubione warzywo to chyba są nim właśnie szparagi. Od lat, niezmiennie. Składniki (na 2-3 porcje): 10-12 zielonych szparagów 3 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu(...)garnku gotujemy wodę i umieszczamy we wrzątku szparagi, które gotujemy jedynie 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i doprawiamy szczyptą soli. Drugi i trzeci etap należy przygotowywać jednocześnie: na suchej patelni smażymy plastry szynki parmeńskiej do momentu aż stanie się chrupka. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy ocet i robimy w wodzie wir łyżką. Jajko wbijamy do miseczki
Mango PapajaBabkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus, 20 g tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, curry, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i mieszamy. Następnie dodajemy surową kaszę
Moniki Smakołykiwykorzystać. Postanowiłam spróbować tofu w wersji panierowanej. Pokroiłam w kostkę i usmażyłam tak jak kotlety. I był to bardzo dobry wybór bo w tej postaci tofu świetnie smakuje. Dodałam warzywa i wyszła bardzo pożywna sałatka. składniki: 1 mała sałata lodowa 400 g tofu 1 mały bakłażan 15 pomidorków cherry 2 garście słonecznika olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta(...)roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem ze soku i usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy tofu (ewentualnie można ugrillowac na patelni grillowej). Następnie pokroić w paski. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Wszystkie
Monia miesza i gotujeChude mięso duszone we własnym sosie z warzywami, to doskonała propozycja na obiad, smakuje zarówno z ziemniakami jak i ugotowanym na sypko ryżem. Smak tej potrawy warto podkreślić kilkoma listkami świeżej szałwii, która doskonale poprawia trawienie. Dodatek ziemniaków sprawia że nie potrzebujemy niczego do zagęszczenia sosu. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 łyżki(...)listki świeżej szałwii Liść laurowy Ziele angielskie Sól lub jarzynka do smaku Szczypta ostrej papryki Sposób wykonania: Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na grube plastry, na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy mięso z każdej strony, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tyle aby mięso było zanurzone, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz liść i ziele angielskie
Wanilia i Kardamontosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi(...)maślance Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka
Moja smaczna kuchniaKoper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować. Składniki 2 szt kopru włoskiego 3 pomidory 4 plastry ulubionego żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 cebula sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz kilka listków tymianku Przygotowanie Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części(...)osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą. Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory i posiekany tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku, chwilę dusiłem na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Na pomidorową mieszankę wyłożyłem
R'n'G Kitchencelu urozmaicenia codziennego menu, wciąż poszukuję szybkich i smacznych dodatków do dań głównych. Zazwyczaj znajduję inspiracje w książce „Warzywa w kuchni” autorstwa Państwa Dębskich, którą podciągnęłam mojej mamie:) Tym razem mój wybór padł na kapustę zasmażaną z pomidorami, która jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszna. Polecam! Scroll down for recipe in English Zasmażana kapusta w kremowym(...)łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % 2-3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Umieść kapustę w dużej i głębokiej patelni wraz z olejem, mlekiem i 1/2 szklanki wody, przykryj i zagotuj. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 15 minut lub do miękkości. Dolej
karmelowyPrzegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców. Delikatność przegrzebków jest przełamana pikantną salsą pomidorową (oczywiście ze świeżych pomidorów). Składniki: – ok. 12 przegrzebków – 50 ml oliwy z oliwek – ok. 200 g pomidorów (świeżych) – 1 łyżka octu(...)łatwo schodzi). Pokroić w kostkę i odsączyć (najlepiej pozbyć się pestek i soku, żeby salsa nie wyszła wodnista). Dodać sól, pieprz, ocet, poszatkowane zioła i papryczkę; oliwę rozgrzać na patelni, dodać do niej rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć (nie za długo, żeby czosnek nie zbrązowiał i nie zrobił się gorzki). Wcześniej przygotowany miks pomidorów z ziołami zalać oliwą z czosnkiem. Zostawić
Pociąg Do KuchniRobiłam już kiedyś leczo . Ale wówczas dodawałam kostkę rosołową i warzywa kupione w sklepie. Dzisiaj mam przepis na leczo ekologiczne (w sam raz dla dzieci), z warzyw z przydomowego ogródka. Poza tym gotowane jest na wywarze drobiowym, który kiedyś ugotowałam i zamroziłam - coś w rodzaju własnych kostek rosołowych. Niebawem pokażę, jak takie "kostki" zrobić samemu, żeby nie używać kupnych(...)uznania, ale z zaufanego źródła, u mnie Sokołów) 4 listki laurowe zioła prowansalskie 1 litr wywaru drobiowego Odmierzamy 1 litr wywaru i przelewamy do sporego garnka Kiełbasę podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka z wywarem Pomidory myjemy, kroimy na kawałki. Mogą być większe - rozgotują się Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę - przesypujemy do garnka Całą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMIÓD RZEPAKOWY - Królewskie miody - owoce i warzywa karmelizowane - Miód pszczeli rzepakowy pochodzi z kwiatów tej rośliny, uprawianej na ekologicznie czystych polach woj. podkarpackiego. Tworzy kompozycję barw od białej po kremowa. W smaku bardzo słodki, w zapachu można wyczuć zapach rzepaku. Możecie kupić tutaj: http://sklep.krolewskie-miody.pl/index.php?d=katalog&k_id=6 Cena: 200ml/250g - 8,00 zł 900ml/1.25g - 25,00 zł MOJA OPINIA: Miód urzekł(...)miód, który mogę jeść sam - tak prosto z łyżeczki :) Słodki i pyszny. Użyłam go także do przygotowania karmelizowanych jabłek i marchewek. Jak wykonać? Jabłka/ marchewki pokroić - jak lubimy. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić owoce/warzywa. Smażyć na wolnym ogniu. W przypadku jabłek, uważać, by się nie rozpadły. Pod koniec dodać miód i karmelizować chwilę. Można posypać sezamem. Smacznego
kolorowotorcikowo