mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak, by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając ich główek (wtedy mogą się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo(...)przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko, ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając. Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi i jajko. Wszystko oprószyłam mieloną papryką i świeżo zmielonym
W kuchni Karmel-itkiostatnich, cennych grzybków: pasztet. Cudowny, delikatnie wilgotny, o głębokim smaku, pełen aromatycznych przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny, że jego kawałki wydzielam podobnie, jak wcześniej grzyby, które nadały mu smak. Wystarczy pamiętać o solidnym doprawieniu (kluczem do powodzenia jest tu majeranek i biały pieprz(...)wchłonie cały płyn (około 12 – 15 minut; uważać, by kasza nie przypaliła się pod koniec gotowania). Ugotowaną kaszę pozostawić w garnku do częściowego przestudzenia. Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia, po czym zmielić w młynku. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Usmażyć je na dużej patelni w dwóch, trzech partiach na złotobrązowy kolor, tak, by pozostały jędrne
Even Better Foodniegazowanej ● Kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie) ● Sól, pieprz ● ½ pęczka szczypiorku Przygotowanie: Ruloniki z buraczków : Ugotowanego i obranego buraka pokrój w szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw, posól, popieprz. Zwiń paski buraczka w ruloniki, szersze lub węższe, według uznania, zawiń je oddzielnie w folię pomocy spożywczą i wstaw do lodówki. Buraczkowy dip : Ugotowanego buraka pokrój w drobną(...)posól, popieprz. Dip powinien mieć dość gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj odrobinę soku pomarańczowego lub wody mineralnej. Odstaw. Pestki dyni : Pestki dyni upraż na małym ogniu na suchej patelni, często nią potrząsając, tak długo, aż pestki zaczną pękać. Odstaw. Cykoria i buraczki : Cykorię umyj, osusz, wykrój gorzki, twardy rdzeń, i pokrój liście w cienkie, krótkie słupki. Buraczki (gotowane
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatrzecie - macie satysfakcję, że zrobiliście je sami :) Gwarantuję, że są naprawdę proste w przygotowaniu. Namówiłam Was? Kto robi? Nie długo pokażę Wam jak robię tortille z kurczakiem i warzywami, oraz przekąski z tortilli. Składniki: 7 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wodę i na końcu(...)odpoczęło. Następnie przełożyć je na stolnicę obsypaną mąka i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulę. Każdą kulę rozwałkować na cienki placek. Placki usmażyć na suchej, gorącej patelni. Około 1 minuta z każdej strony. Gotowe placki układać na talerzu, przekładając ręcznikiem papierowym, lub folią aluminiową. Ja przekładałam ręcznikiem papierowym bo korzystałam z nich od razu, ale jeśli chcecie
Agusiowe smakołykiKolejna placuszkowa kombinacja tym razem z kurczakiem i warzywami. Wyszło super, nie dość że mieliśmy pyszny obiadek to jeszcze kilka sztuk zostało na kolację i nawet na zimno smakowały bardzo dobrze. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 200 g pieczarek 1 por 2-3 jajka ok. 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)pieczarki pokroić w niewielką kostkę, a por w półplasterki, wrzucić do miski. Dodać jajka, mąkę oraz przyprawy, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcje ciasta i formować placuszki na patelni. Smażyć z obu stron na złoto
Simply FoodPaella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami. Składniki: około 500 ml bulionu warzywnego szklanka ryżu arborio czerwona papryka 5-6 pieczarek por 2 ząbki czosnku cebula garść oliwek zielonych puszka pomidorów krojonych szczypta szafranu papryka słodka, papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i porę kroimy(...)nich woda. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Dusimy przez chwilę, następnie dodajemy ryż i cały czas mieszając, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy na patelnię gorący bulion z szafranem, dodajemy przyprawy i oliwki. Wszystko zagotowujemy już bez mieszania i zmniejszamy ogień do minimum. Patelnię zakrywamy folią aluminiową i całość dusimy pod przykryciem około 20 minut
e-PrzepisyKulinarneLeczo można przyrządzać z różnymi dodatkami, ja postanowiłam dodać fasolkę szparagową, wyszło bardzo smaczne i sycące. Często przyrządzam to danie na szybki obiad szczególnie że warzywa mam z własnego ogródka. Składniki: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 400 gram fasolki szparagowej 1 duża cebula 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sioła(...)garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plastry, cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową oraz koncentrat pomidorowy, chwilę
Bajeczna Kuchniaprzypomina trochę "Fikę" z IKEA. Fajnie jest mieć tę książkę na swojej półce choć niektórych składników potrzebnych do przygotowania dań na oczy nie widziałam. Słoneczne danie z pęczaku i warzyw 300 g pęczaku 1/2 łyżeczki kurkumy 200 g groszku 4 młode marchewki 1 łyżka octu winnego 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 1 ząbek czosnku sól, pieprz garść czarnych oliwek(...)kostkę i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu winnego. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Dymkę drobno siekamy (osobno szczypior i cebulkę). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek, cebulkę, marchewkę i paprykę. Dorzucamy groszek i podsmażamy ok 3 minut. Dodajemy lekko ostudzony pęczak i mieszamy. Wrzucamy szczypior i oliwki. Mieszamy i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryobiadów to chciałam co nie co pokombinować. I tak trafiły się karczochy! Nigdy jeszcze nie próbowałam, a byłam bardzo ciekawa smaku. Znaleźliśmy info jak zabrać się za to warzywo, do tego wybrałam makaron i kurczaka. Dla mnie połączenie idealne! W ciepłe popołudnie zajadaliśmy się, podziwiając Naszą Barcelonę. A to dopiero początek. Bądźcie gotowi na dużą dawkę zdjęć z tego miasta(...)smażenia 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano sól, pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso ok. 2 minut. Dorzuć pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pomidory i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Karczochy opłukać, osuszyć i obrać z twardych łusek. Nożem ściąć
Pink Envelopesmaku 1 łyżka oliwy lub oleju z ostropestu szczypta majeranku ( opcjonalnie) ********************************************* Fasolkę adzuki namoczyć z dzień wcześniej.Kolejnego dnia odlać wodę , zalać świeżą , lekko posolić i ugotować do miękkości. Warzywa pokroić w małą kostkę , cebulę w piórka , a czosnek w plasterki .Wlać do garnka 3/4 litra wody i zagotować ( do wrzenia).Dodawać marchewkę , potem korzeń pietruszki , daktyle i gotować kilka(...)fasolka adzuki.Jeżeli stały wczesniej w lodówce , wrzucić je na minutę przed końcem gotowania do garnka z wywarem.Posypać z drobno pokrojoną matka pietruszki i uprażonymi na suchej patelni ziarenkami siemienia lnianego. Taką zupę można podawać z kaszą jaglaną , komosą ryżową lub z samymi warzywami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilekka sałatka z kurczakiem, warzywami, przełamana orzeźwiającą pomarańczą SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 1/2 puszki kukurydzy, 1 pomidor, 1 mała zielona papryka, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 pomarańczy, 200 g sera typu feta, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz papryka słodka(...)czosnku WYKONANIE 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy, dodajemy oliwę, odstawiamy na 15 min do lodówki. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni na złoty kolor. 2. Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki. Z papryki usuwamy
słodki bratekRozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa na mięsie drobiowym pasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego(...)płynie do zup np. maggi majeranek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Mięso oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około 2,5 litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z fasolką szparagową wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić
talerz przyjemnościDania z ryżu to szybki pomysł na obiad. Ryż z warzywami czy mięsem ma to do siebie, że można swobodnie bawić się smakiem. Dzisiaj jedno z moich ulubionych połączeń. Danie to ma dodatkowy atut, iż można zaliczyć je do lekkiego obiadu który świetnie nada się na podanie również jako ciepła kolacja. Ryż(...)wędzone udko sól i pieprz do smaku 4 gałązki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE : Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy na patelnie i podduszamy, dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Wędzonego kurczak kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, dodajemy posiekaną natką pietruszki i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry szczypta chili, pieprz olej do smażenia Namocz ciecierzycę na noc. Następnie dokładnie osącz, dodaj pozostałe składniki i zmiel w blenderze na jednolita masę. W patelni rozgrzej tłuszcz. Formuj małe kotleciki/kulki i smaż z obu stron (dość długo, aby nie były w środku surowe). Recenzja książki "Kuchnia wegetariańska, tradycyjne i sprawdzone przepisy" Wiesławy Rusin Niedawno(...)rodzajów. Autorka odpowiada w nim także na pytanie, dlaczego warto spróbować tego rodzaju diety: odtruwa, odżywia i leczy. Książka podzielona jest na rozdziały: napoje/soki/mleczka, zupy/kremy/chłodniki, pożywne przekąski, kolorowe warzywa, sycące strączki, kasze i ziarna, słoneczne jajka, sosy/dipy/pasty, słodko a zdrowo. Źródło zdjęcia: ksiazki.okazje.info.pl W każdym znajdziemy wiele ciekawostek żywieniowych, np. kasza jaglana odkwasza organizm, olej kokosowy (i to pewnie
Qlinarnie i Qlinarnie