warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:468/829)

Ryżowa zapiekanka z bakłażanem 196

żółtego sera ½ łyżeczki kurkumy Sól, pieprz Oliwa z oliwek Przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody dodajemy kurkumę. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz paprykę. Całość smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając(...)wody i poddusić całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut

Emcia Pichci
Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni 204

albo kilka pomidorów koktajlowychpół zielonego ogórka2 rzodkiewki2 jajka na twardogarść oliwek4 plasterki żółtego serapół kostki sera fetagarść pestek z dyni i słonecznikalistki bazyliiszczypiorek oliwa albo sos balsamicznysól, pieprzWszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę(...)będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki dyni i słonecznika prażymy na rozgrzanej, bez tłuszczu patelni i posypujemy sałatkę. Dekorujemy bazylią i szczypiorkiem. Sałatkę możemy dodawać z grzankami lub tostami. Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i migdałami 155

Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! :)Składniki: 1,5 litra bulionu z włoszczyzny 500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony) 2 ząbki czosnku pół szklanki mleczka kokosowego garść prażonych płatków migdałowych sól, pieprzDo gotującego się bulionu wrzucamy szpinak(...)następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą. Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet biszkoptowy z musem jabłkowym 353

Robicie sobie czasami omlety biszkoptowe na śniadania? Ja je uwielbiam! Nie tylko w wersji na słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki: Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta(...)Delikatnie mieszamy z prażonymi jabłkami. Omlet: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę! Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy aż dokładnie się połączą. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy po kilka minut z 2 stron. Rozkrawamy na 2 księżyce. Przekładamy musem waniliowo – jabłkowym i obficie posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY 179

porze roku...  dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da :)  U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku...  Pyyycha! Składniki : 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg) 3-4 ziemniaki  2 marchewki  1 pietruszka 1 cebula  20 dag boczku wędzoneg0 pęczek koperku(...)garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy zamrożony, więc go wykorzystałam. Przekładamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
Tortilla z kurczakiem i warzywami konserwowymi 179

Tortillę robię zazwyczaj wtedy, kiedy nie mam czasu na gotowanie. Jest szybka i smaczna, szczególnie mój mąż ją lubi :)Składniki:dowolna ilość placów tortilli1 pierś z

Kuchnia domowa Ani
Tarta z brokułem i cukinią 181

Magda Chrupiące ciasto wypełnione po brzegi warzywami to świetny pomysł na jarski obiad. Obiecuję, że nie będziecie po nim głodni – do warzyw dodałam bardzo kremową i bogatą w białko zalewę. Spokojnie nakarmi 4 osoby lub 2 naprawdę bardzo głodne. Na zimno jest tak samo pyszna. Składniki (na tartę o średnicy XXcm): 1 i 1/4 szklanki mąki 100g zimnego masła(...)myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż a następnie w półplasterki, Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy, duże przekrawamy na mniejsze. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy.   Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy szalotki. Smażymy, mieszając, aż zmięknie. Następnie dodajemy czosnek oraz roztarty w dłoniach tymianek i smażymy jeszcze minutę. Na patelnię przekładamy pokrojoną cukinię oraz brokuły

Smaczna Strona
SERNICZKI Z TUŃCZYKIEM NA SERKU RICOTTA 116

serniczki na stole i mąż zaciekawiony wziął kawałek na widelec a następnie ukroił sobie kawałek. Serniczki są idealne jako pasta do chleba. Serniczki są puszyste i delikatne z mnóstwem warzyw. Każdy może modyfikować dodatki tak jak lubi. Składniki: SPÓD 1 szklanka ulubionych płatków 40 g masła 1 łyżka startego sera żółtego SERNIK: 400 g jogurtu naturalnego 250 g sera ricotta(...)ząbek czosnku 5 jaj sól pieprz bazylia DEKORACJA  sałata japońska kukurydza Dzień przed zrobieniem sernika wylać jogurt na gazę aby jogurt miał konsystencje sera. Płatki owsiane uprażyć na patelni. Masło rozpuścić. Dodać płatki oraz ser  i wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy. Oliwki, szczypiorek, koperek, suszone pomidory, czosnek zblendować na mniejsze kawałki. Dodać ser ricotta i kremowy

Kuchnia w oparach
Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi 167

kurczaka z papryką i ananasem lub kurczaka w sosie pomarańczowym z sezamem. Spróbujcie! Zobacz też: Kurczak w 3 pysznych odsłonach Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kurczak duszony z warzywami Przepis na kurczaka w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g piersi z kurczaka 4 łyżki przyprawy Maggi łyżka kurkumy(...)ryżu olej do smażenia Przepis 1 Kurczaka marynujemy w mieszance przypraw (Maggi, kurkuma, imbir, posiekany czosnek, chili, posiekana szalotka) i odstawiamy na 30 minut. 2 Na dużej patelni na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka około 10 minut. 3 Następnie dodajemy na patelnię garść orzechów oraz paprykę pokrojoną w paski i całość zalewamy połową szklanką wody – przykrywamy i dusimy około

Kuchnia Bazylii
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SOCZEWICĄ 175

Sezon grillowy  w pełni i choć pogoda narazie zbytnio nie dopisuje, to miejmy nadzieję, że może niedługo to się zmieni i grilla będą mogły na

Z Majeczką w kuchni
Wegetariańska harira z amarantusem 272

utarte ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i łodygę selera naciowego. Dodajemy również pokrojone mini kukurydze, ostrą papryczkę i groszek cukrowy. Dodajemy również posiekaną świeżą kolendrę. Na małej patelni prażymy łyżeczkę kuminu z połową łyżeczki ziaren kolendry. Przyprawy ucieramy w moździerzu i dodajemy do garnka. Dodajemy 2 cm kory cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, ucieramy ok centymetr świeżej kurkumy(...)resztą składników. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z jogurtem naturalnym, posiekanymi daktylami i kolendrą. Możemy skropić sokiem z cytryny. P.S. Możesz modyfikować skład zupy, dodawać inne warzywa. Korzystaj z tego, co masz akurat dostępne, z tego co świeże i sezonowe.     Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak w Let`s cook, zmodyfikowałem wg swojego

MarcinChef
Puree z selera 150

serwujecie alternatywnie puree z warzyw? Ja tak robię. Można zrobić puree np. z groszku, marchewki... Dzisiaj zrobiłam puree z selera. Co Wy na to?  Lubicie seler? Sam, jako warzywo nie jest zbyt smaczny. Co innego jeśli dodaje smaku w zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w  wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak(...)łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Seler po obraniu i umyciu pokroiłam w grubsze plastry a następnie na ćwiartki. Na patelni rozgrzałam masło z oliwą i na gorący tłuszcz włożyłam kawałki selera. Obsmażyłam delikatnie z obu stron na średnim ogniu. W rondelku zagotowałam mleko z wodą. Przełożyłam do niego podsmażony seler

Kuchnia u Krysi
Placki z cukinii 153

Placki, placki... ziemniaczane, ziemniaczane z dodatkiem warzyw...  Smażyłam na różne sposoby.  Jakie by nie były zawsze smakują. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne placki z samej cukinii. Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane. Sprawdźcie i przekonajcie się, że naprawdę smakują wyjątkowo Składniki: 2 cukinie 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki gęstej(...)zmielony pieprz Wykonanie: Cukinię umyłam, a następnie starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Dodałam posiekaną cebulę. Następnie jajka, śmietanę i posiekany koperek. Wymieszałam. Na koniec wsypałam mąkę. Na patelni rozgrzałam olej i na gorącym smażyłam placuszki. Na złoto, z każdej strony. Usmażone placki odkładałam  na chwilę na tacę, na wyścielony papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu

Kuchnia u Krysi
Pudding jaglany z owocami 130

Niełatwo wyobrazić sobie codziennie jedzenie bez chleba, kaszy, makaronu czy ryżu. Te nie tylko stanowią dodatek do potraw z mięsa czy warzyw, ale bogate są w wartościowe składniki odżywcze. Miłośnicy kasz, pełnoziarnistego ryżu i chleba razowego nie mają problemów z wysokim ciśnieniem czy miażdżycą. Zawarty w tych produktach błonnik normalizuje poziom cholesterolu, a także zapobiega zaparciom. Od kilku lat zaobserwować(...)sześć porcji zbóż. Dlatego warto jeść kasze. Do najzdrowszych należą: manna, pęczak, jaglana i gryczana. Najmniej wartości odżywczych ma ta pierwsza. Prażenie kaszy jaglanej, gryczanej i jęczmiennej na suchej patelni, z odrobiną oleju, wydobywa smak. Aby zachować jak najwięcej witamin i mikroelementów, najlepiej gotować je w specjalnie do tego przeznaczonym garnku lub garnek z kaszą obwinąć kocem i odłożyć

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania