Jedyna rzecz na jaką chcielibyśmy bardziej zwrócić uwagę, a w której może tkwić duża część tajemnicy smaku i aromatu potrawy, to użyty tłuszcz oraz bulion. Tłuszczem wykorzystanym do przygotowania warzyw jest smalec z gęsi lub kaczki. Najłatwiej uzyskać go podczas pieczenia tego drobiu właśnie przy okazji takich dań jak to. Jeśli bowiem pieczenie odbywa się wyłącznie we własnym sosie(...)grubości talarki lub półtalarki. Ziarna jałowca miażdżymy w moździerzu. Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki upewniając się najpierw, że są dobrze wypłukane z piasku i innych osadów. W głębokiej patelni do dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy smalec. Dodajemy pokrojony fenkuł i marchewkę, podsmażamy chwilę mieszając. Dodajemy partiami kapustę, którą dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Podsmażamy jeszcze przez kilka
Kulinarna Pokusaantrykotu lub rostbefu. Po drugie, nawet jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa, i tak będzie wymagało ono dłuższej obróbki cieplnej aniżeli dynia i ziemniaki. Dlatego czas duszenia dostosowujemy do mięsa, natomiast warzywa dodajemy 25-30 minut przed końcem. Jeśli ewentualnie używamy dyni hokkaido razem ze skórą, wówczas wyjątkowo jej czas duszenia możemy ustalić na ok. 45 minut. Tak czy owak, jednoczesne wrzucenie(...)obieramy i drobno kroimy. Dynię kroimy w 3-4 cm kostkę. Papryczkę chili rozkrajamy wzdłużnie na 2 części i usuwamy nasiona. Natkę pietruszki siekamy pozostawiając trochę do dekoracji. Na patelni rozgrzewamy na dość silnym ogniu 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i wołowinę. W szczególności mięso obsmażamy intensywnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut. Do zawartości patelni dodajemy bulion
Kulinarna Pokusaszybciej się przysmaży, dodajemy oregano i na końcu przyciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze króciutko smażymy uważając by czosnek się nie przypalił i pozostawiamy do wystudzenia. 7. Wystudzone mięso z warzywami przepuszczamy przez maszynkę, przez sito o średnich oczkach. 8. Następnie dodajemy wystudzoną usmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy jeszcze trochę majeranku, jajko,mieszamy i farsz gotowy. 9. Teraz czas na ciasto(...)już mamy zagniecione ciasto, to ono musi odpocząć w misce pod talerzem. W tym czasie pokroimy sobie boczek, na okrasę. 11. Boczek zwykle smażę na suchej patelni, ale czasami daję kapkę oliwy, by mieć pewność, że się nie spali. Mają być złote skwareczki. 12. I przystępujemy do lepienia pierożków. Ciasto jest wdzięczne, fajnie tworzy pierożki. Część zwykle zamrażam
Kawa z mlekiemgotować na parze 25-30 minut. W tym czasie przygotować surówkę z mixu sałat. Sałatę umyć i delikatnie osuszyć. Marchew obrać i pociąć na paski za pomocą obieraczki do warzyw, wrzucić do lodowatej wody, aby zyskała na chrupkości. Marchew najlepiej wrzucić zaraz po pokrojeniu do bardzo zimnej wody z kilkoma kostkami lodu – zdziwicie się jak fajnie marchew zacznie chrupać(...)Zakręcić i energicznie potrząsać, aż do połączenia się składników. Sałaty przełożyć do miski i dodać do nich chrupiące paski marchewki odsączone z wody, skropić dressingiem i wymieszać. Na suchej patelni uprażyć łyżkę ziaren słonecznika. Sałatkę podawać świeżo po przygotowaniu, posypać prażonym słonecznikiem, a obok ułożyć uparowane piersi kurczaka. 1 porcja to ok. 360 kcal , węglowodany: 17g, białko: 32g, tłuszcz
Dietologsama stanęłam przed tym wyzwaniem. A że nie cierpię podawania sztucznych „uzdrawiaczy” czy leków, wierząc dużo bardziej w zdrowe jedzenie , zaczęłam szukać przepisów z wykorzystaniem wiekszej ilości warzyw i owoców. Oto pierwszy z nich. Domowy kisiel z malin . Dla dzieci idealny deser, a przy okazji solidna porcja naturalnych witamin . Robiłam go z pewną nieśmiałością, ale kiedy spróbowałam wiedziałam(...)służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko dusimy kilka minut w soku własnym. Gdy owoce się już rozpadną przecieramy je przez sitko żeby pozbyć się pestek. Przetartą masę przekładamy z powrotem na patelnię
Mama z miastadomowe, chrupiące z zewnątrz, miękkie i gorące w środku. Podane najczęściej ze śmietaną i jogurtem lub posypane cukrem. Można nimi zastąpić tłuczone ziemniaki do obiadu i podać do duszonych warzyw lub gulaszu z dodatkiem surówki. Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 2 średnie cebule sól i świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Obierz ziemniaki(...)Umieść starte ziemniaki na sicie, odsącz. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, całość dokładnie wymieszaj, przypraw. Dodaj skrobię ziemniaczaną, która powstała na dnie z odsączanego płynu, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki na złoto z obu stron
Zasmakuj Kuchnioraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udka oraz wszystkie warzywa (nie będą nam już potrzebne), a bulion przecedzamy przez sitko. Gdy rosół się gotuje, w między czasie możemy przygotować pozostałe składniki: Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy(...)Limonkę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Krewetki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, papryczkę chili, imbir, skórkę z limonki oraz trawę cytrynową. Wszystko smażymy około 3-4 min., a następnie wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu, aż kurczak
Kuchnia MagdaLenySałatka z pieczonym burakiem i gruszką - przepis Przepyszna kompozycja świeżych warzyw - rozmaite smaki i aromat ziół - przedstawiam przepis na znakomitą sałatkę z pieczonym burakiem i gruszką. Składniki (porcja dla 2 osób): - 2 małe buraki; - mix sałat (1 opakowanie); - garść rukoli; - 100g sera feta; - 1/2 gruszki; - 4 plastry czerwonej cebuli; - garść pomidorków koktajlowych; - 2 ząbki czosnku. Składniki na sos: - 2 łyżki(...)oliwy; - 2 łyżki wody; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka miodu; - 1 łyżka octu jabłkowego; - sól, pieprz; - oregano. Sposób przygotowania: - buraka obieramy i kroimy na cienkie plastry, następnie grillujemy na patelni wraz z plastrami czerwonej cebuli; - mis sałat układamy na talerzu, posypujemy rukolą, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojony ser feta; - składniki na sos łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem
MintTasteTortille z kabanosami stanowią smaczną i szybką przekąskę, przyrządziłam je na kolację ale również często przyrządzam je do pracy zamiast kanapek. Warzywa i kabanosy doskonale się komponują z sosem tysiąca wysp. Składniki: 4 placki tortilli Fanex 250 gram kabanosów 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 1 główka sałaty rzymskiej Sos tysiąca wysp Fanex Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy na pół, oczyszczoną(...)myjemy, osuszamy. Na każdym placku tortilli układamy kilka listków sałaty, paski papryki i ogórków oraz kabanosy, polewamy sosem. Zwijamy składając boki do środka, układamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej i lekko opiekamy
Bajeczna KuchniaKurczaka pokroić w kostkę , odłożyć. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w drobną kostkę. Cukinię i paprykę umyć i również pokroić w kostkę, odstawić. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni/ woku, do tego wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić. Następnie dodać kurczaka i przesmażyć z każdej strony kilka minut. Do tego wrzucić paprykę i cukinię. Wszystko razem smażyć przez(...)imbir w proszku. Do tego dorzucamy utarte w moździerzu ziarna kolendry i dodajemy sos sojowy oraz sok z całej limonki. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min. aż warzywa i mięso zmiękną. 10 minut wcześniej dodać do dania groszek, tak aby się podgotował, ale nie rozgotował. Pod koniec doprawić jeszcze cukrem lub miodem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem
Calzonella.comobieraczką do warzyw, ale można też nożem), kroimy na 3-4 kawałki i dorzucamy do garnka. Wody w garnku powinno być tyle, aby tylko zakryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem. RADY: Po zmiksowaniu można dodatkowo przetrzeć krem przez sitko, bo mogą się trafić drobne włókna (ja tego nie robiłam(...)grzanek dodałabym łyżkę oleju rzepakowego przed zmiksowaniem zupy - w tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin i zawsze dodaję jakiś do zup warzywnych. Grzanki: pokrojony w kostkę czerstwy chleb obsmażyłam na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (3-4 łyżki) zmieszaną z ziołami prowansalskimi i słodką papryką. www.alma24.pl
Kolorowy Przepisownikzawartość białka pośród całego drobiu. Dlatego taki wrap zaraz po treningu jest zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem, niż przyjmowanie białka w “proszku”. A jeśli do tego dorzucimy pełno świeżych ziół i warzyw nadamy naszym paleo tacos wiosenno-letniego charakteru. A zatem dostajemy zdrowy i nisko kaloryczny posiłek. Składnik 0,6 kg mielonego mięsa z indyka czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki(...)posypania: Jak zwykle to co lubicie, albo co macie pod ręką – pełna dowolność, np: pomidory czerwona cebula awokado kolendra marchewka natka pietruszki papryka bazylia Przygotowanie: Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czekamy około 3 minut, aż się zarumieni. Potem wrzucamy mięso indyka, wciskamy czosnek i smażymy, aż mięso będzie gotowe (około 5-7 minut). Dorzucamy
PaleoLifemarynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie już niemal miękkie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy(...)Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświeżo zmielony czarny pieprz Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę. Posoliłam i odstawiłam na około 15 minut. Gdy puścił sok, opłukałam go i osuszyłam na papierowym ręczniku. Na patelnię wlałam sporą ilość oliwy i smażyłam bakłażana przez około 10 minut. Dodałam do niego pokrojone pieczarki i smażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz. Jeśli nie macie(...)połowę masła i 2 łyżki oliwy. Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy i starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli. Kolej na ryż. Wsypałam go do warzyw i mieszałam przez około 2-3 minuty. Wlałam wino, a gdy wyparowało po około 3 minutach połowę bulionu warzywnego. Ryż gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając. Bulion stopniowo wyparowywał
potrawyregionalneBardzo prosta sałatka składająca się z dwóch warzyw. Nawet nie spodziewałam się, że to może być takie dobre. Jednak czasem przepis te naj najprostsze potrafi zaskoczyć smakiem. składniki: 1 średni bakłażan 3-4 pomidory 100 g sera feta olej rzepakowy do skropienia bakłażana sól olej sezamowy do skropienia sałatki zioła włoskie Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1cm. Plastry(...)oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut aby bakłażan puścił sok. Następnie plastry osuszyć papierowym ręcznikiem. Potem skropić olejem oraz oprószyć ziołami włoskimi i ugrillować na patelni grillowej. Pomidory pokroić w grubsze plastry. Na talerzu ułożyć plastry ugrillowanego bakłażana i pomidora. Na wierzchu posypać rozkruszonym serem feta. Całość skropić olejem sezamowym i oprószyć lekko ziołami włoskimi
Monia miesza i gotuje