warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:453/829)

PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i jajek) 301

cytryny a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w temperaturze 180 ° C przez 30 minut. W tym czasie umyć i osuszyć szpinak. W rondelku lub na patelni rozpuścić 20 g masła a następnie dodać 2 ząbki obranego i wyciśniętego czosnku. Gdy czosnek lekko się zarumieni dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem. Gdy liście skurczą się dodać śmietanę(...)muszkatołową. Pomidory suszone drobno pokroić. Mięso wyjąć z piekarnika, zalać gotowym sosem i posypać pomidorami a następnie ponownie zapiec w piekarniku przez ok 5-10 minut. Podawać z ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi i ewentualnie dodatkową porcja łuszczu dodanego na talerz w zależności od indywidualnego makro Smacznego! — BTW całości: 1069 g, 1938 kcal

Ola la LCHF
Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale 241

rozmarynu 50 g czarnych oliwek bez pestek 1 pomarańcza lub cytryna, pokrojona w plasterki listki bazylii, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. W szerokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek i paprykę, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż zaczną mięknąć. Następnie dodaj cukinię, wymieszaj i smaż przez(...)przez kilka minut. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i przełóż do większego naczynia żaroodpornego. Natrzyj tuńczyka porządnie solą i pieprzem i skrop oliwą. Wyłóż go na przygotowane warzywa przekładając plasterkami pomarańczy lub cytryny, dopraw pieprzem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 8-10 minut, jeżeli lubisz różowe w środku, jeżeli lubisz go bardziej wypieczonego dopiekaj jeszcze

karmelowy
Kaczka z jabłkami inaczej 149

zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy jabłka i przyprawiamy imbirem. Gotujemy jeszcze kolejne 20-30 minut pod przykryciem co pewien czas uzupełniając bulion i mieszając. Finalnie warzywa powinny być zupełnie miękkie i zawierać jak najmniej płynu. W takiej postaci blendujemy je na gładką masę z dodatkiem łyżki zakwaszanej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce. Syrop przygotowujemy rozpuszczając(...)objętości. Miód powinien delikatnie skarmelizować. Z filetów z kaczki usuwamy ew. łykowate części, a skórę nacinamy w kratkę. Lekko solimy i posypujemy pieprzem i odkładamy na pewien czas. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i obsmażamy filety po 3 minuty na stronę, najpierw od strony skóry. Niezwłocznie umieszczamy w piekarniku zawczasu rozgrzanym do 180 stopni na ok. 12 minut

Kulinarna Pokusa
Risotto z dynią piżmową 174

było to 6 szklanek). Nie wlewać od razu całego bulionu na patelnię. Po ugotowaniu ryż powinien być w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa miękka i kremowa. Na patelnię z ugotowanym ryżem przełożyć podsmażoną dynię, posiekaną natkę pietruszki oraz kurkumę i delikatnie wymieszać. Następnie wlać śmietankę i wsypać parmezan. Mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ewentualnie przyprawić solą(...)przepisu: Z podanych składników wychodzą 3 - 4 porcje risotto podawanego jako samodzielne danie. Dynię piżmową najlepiej obrać odcinając oba jej końce i ścinając skórę przy pomocy obieraka do warzyw. Przygotowanie risotto wymaga czasu. Nie wolno się spieszyć. Risotto należy gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Dzięki temu ryż powoli będzie uwalniał skrobię, która połączy

Gospodyni Miejska
Makaron z papryką 244

Makaron z warzywami to bardzo proste danie obiadowe, a przy tym bardzo smaczne. Dodatkowo można je przygotować na szybko  i doskonale się wpisuje w kategorię opróżniamy lodówkę . Z podanych ilości można otrzymać 3-4 porcje. 120 gram makaronu 3 papryki 1 szklanka passaty 2 małe marchewki 1 pomidor 3 łyżki groszku konserwowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)ziołowego 1 łyżeczka oregano Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i włożyć marchewkę. Po chwili dolać do niej odrobinę wody. Paprykę umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, resztę pokroić w krótkie słupki. Dodawać partiami na patelnię. Całość dusić około pół godziny co jakiś czas mieszając i uzupełniając wodę

Czerwony Gupik
Pierogi z kaszą gryczaną 117

Kolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i

kuchnia doski
Frittata ze szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 144

Frittata często gości na naszym stole szczególnie w sezonie gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. W masie jajecznej można zatopić co tylko się chce. Tym razem wersja szparagowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą. składniki: 8 jajek 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) 4-5 suszonych pomidorów z oleju 10-12 kulek mini mozzarelli suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)sól,pieprz 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju, może być ten z pomidorów suszonych Szparagi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki ok 2-1,5 cm. Rozgrzać patelnię z olejem. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone szparagi bez główek, główki dorzucone będą na samym końcu. Smażyć je kilka/kilkanaście minut aby zmiękły i lekko się przyrumieniły. W międzyczasie

Monia miesza i gotuje
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 142

koniec doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i jeśli potrzeba solą i białym pieprzem, na koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. Sos  odlane mleko po gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się(...)masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając aż sos zacznie gęstnieć.  Orzechy laskowe  około garści ścieramy na tace o grubych oczkach lub drobno siekamy, prużymy na suchej patelni przez chwilę tak żeby się nie spaliły.  Chipsy z pietruszki i buraka 1 duża pietruszka 1 burak olej do głębokiego smażenia Pietruszkę ścieramy na szatkownicy lub kroimy w dość

Piekielna Kuchnia Pati
Poniedziałkowy "fit" - Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem 167

parowaru, wystarczy durszlak metalowy czy też sito umieścić na garnku z wodą, przykryć pokrywką i zamierzony efekt będzie osiągnięty. Korzystajmy z tej metody obróbki, pozwala zachować więcej wartości, a warzywa są o niebo smaczniejsze. Mam nadzieję, że to połączenie i Wam przypadnie do gustu i skusicie się na przygotowanie tej wariacji smakowej.  Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem(...)glutaminianu  1 łyżka oliwy  1 łyżka posiekanego szczypiorku czarny sezam - czarnuszka  PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości na parze. Kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę. Patelnie smarujemy oliwą,  wrzucamy kurczaka i oprószamy przyprawą, całość zarumieniamy na złoto  (delikatnie podlewam wodą).  Ugotowaną fasolkę przekładamy do miski, dodajemy kurczaka i mieszamy.  Przekładamy na talerz, oprószamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jesienna kapusta na słodko ze śliwką 102

Kiedy za oknem nie ma już letnich upałów można do obiadu podać ciepłą przystawkę. A, że nadal w bród jest owoców i warzyw na straganach polecam tą potrawkę. Jest to wariacja wiosennej młodej kapusty z koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni. Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza. Proporcja dla 3 osób: - 1/2 główki białej kapusty(...)cebulka - 4-6 śliwek - 1 łyżka cukru - sól, pieprz do smaku - 0,5 dużego pęczka natki pietruszki - 0,5 szklanki wody Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy  na suchą patelnię. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę - dokładamy do boczku. W tym czasie szatkujemy kapustę. Dodajemy do boczku wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy wydrylowane śliwki

kawawszklance
steak wołowy 214

podniecenie smakowe przepis na jedną porcję 300 gram rostbefu wołowego - tutaj 21-dniowy pół szklanki gotowanego groszku 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy szczypta płatków chili

na gazie
CO Z ŻÓŁTKAMI: pizzerynki 134

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} WYKONANIE: KURCZAK:   - pokrój na małe kawałki - przypraw w ulubionej przyprawie - usmaż/ podduś itp. *ja wylewam wodę na patelnię i ‘’smażę’’ na niej Żółtka, mąkę, mleko, jogurt, sodę i przyprawy mieszaj do uzyskania cista. Na blachę do pieczenia wysyp odrobinę mąki i uformuj 4 kółka. (Ja podczas formowania obtaczam lekko(...)ustaw na 180* (lub na 2 jeśli masz taką skalę) i piecz 5 minut po czym obróć i włóż na kolejne 5 minut. Wyjmij ciasto, posmaruj ketchupem, wyłóż kurczaka, warzywa i ser. Wstaw na kolejne 10 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

fitolarun.blogspot.com
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 148

bliska ścięcia się. Ostrożnie zdejmujemy ćwiartki omleta z patelni i odkładamy na chwilę na bok. Na patelnię wlewamy jeszcze 1 łyżkę oliwy i dobrze rozgrzewamy. Ćwiartki omleta kładziemy na patelni raz jeszcze (najlepiej parami), tym razem jednak górną stroną do dołu, i dosmażamy przez ok. 2 minuty do lekkiego zarumienienia. Podajemy od razu na ciepło, najlepiej z lekkim pszennym pieczywem(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-141 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-141 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i ubite jajka Gotowa masa na omlet Omlet powoli smażymy i dzielimy na ćwiartki Na koniec dosmażamy na odwrotnej stronie Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem Post Omlet

Kulinarna Pokusa
Ratatouille na zielono 154

Ratatouille bądź bardziej swojsko ratatuj to potrawa wegetariańska wywodząca się z kuchni francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym. Składniki: 1 mała cukinia (120g) 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony) 100 g brokuła (u mnie mrożony) 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku garść orzeszków(...)oliwek  Groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę i brokuły gotować przez 5 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cukinię, groszek i cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać fasolkę, czosnek i brokuły i smażyć kolejne 3 minuty. Doprawiać do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Podawać

Moja Galeria Smaku
Letnia frittata z warzywami 104

cukinię. Jajka ubiłam z serkiem śmietankowym, żeby nadać omletowi puszystości. Oczywiści do frittaty możemy na przykład dodać warzywa, które nam pozostały niewykorzystane z poprzedniego dnia. Letnia frittata z warzywami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 4 jajka 2 łyżki serka śmietankowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz(...)końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na półplasterki. W miseczce ubijamy jajka, dodajemy serek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, układamy na nich fasolkę, cukinię i posypujemy płatkami chili.. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy. Gdy jajka z góry się zetną, frittatę posypujemy natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania