warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:449/829)

Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 158

koniec doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i jeśli potrzeba solą i białym pieprzem, na koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. Sos  odlane mleko po gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się(...)masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając aż sos zacznie gęstnieć.  Orzechy laskowe  około garści ścieramy na tace o grubych oczkach lub drobno siekamy, prużymy na suchej patelni przez chwilę tak żeby się nie spaliły.  Chipsy z pietruszki i buraka 1 duża pietruszka 1 burak olej do głębokiego smażenia Pietruszkę ścieramy na szatkownicy lub kroimy w dość

Piekielna Kuchnia Pati
Poniedziałkowy "fit" - Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem 181

parowaru, wystarczy durszlak metalowy czy też sito umieścić na garnku z wodą, przykryć pokrywką i zamierzony efekt będzie osiągnięty. Korzystajmy z tej metody obróbki, pozwala zachować więcej wartości, a warzywa są o niebo smaczniejsze. Mam nadzieję, że to połączenie i Wam przypadnie do gustu i skusicie się na przygotowanie tej wariacji smakowej.  Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem(...)glutaminianu  1 łyżka oliwy  1 łyżka posiekanego szczypiorku czarny sezam - czarnuszka  PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości na parze. Kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę. Patelnie smarujemy oliwą,  wrzucamy kurczaka i oprószamy przyprawą, całość zarumieniamy na złoto  (delikatnie podlewam wodą).  Ugotowaną fasolkę przekładamy do miski, dodajemy kurczaka i mieszamy.  Przekładamy na talerz, oprószamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jesienna kapusta na słodko ze śliwką 114

Kiedy za oknem nie ma już letnich upałów można do obiadu podać ciepłą przystawkę. A, że nadal w bród jest owoców i warzyw na straganach polecam tą potrawkę. Jest to wariacja wiosennej młodej kapusty z koperkiem. Ta, jest zapowiedzią jesieni. Moją przystawiłam do ziemniaczków i mielonych. Tradycyjny obiad zawsze się sprawdza. Proporcja dla 3 osób: - 1/2 główki białej kapusty(...)cebulka - 4-6 śliwek - 1 łyżka cukru - sól, pieprz do smaku - 0,5 dużego pęczka natki pietruszki - 0,5 szklanki wody Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy  na suchą patelnię. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę - dokładamy do boczku. W tym czasie szatkujemy kapustę. Dodajemy do boczku wraz z wodą. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy wydrylowane śliwki

kawawszklance
steak wołowy 231

podniecenie smakowe przepis na jedną porcję 300 gram rostbefu wołowego - tutaj 21-dniowy pół szklanki gotowanego groszku 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy szczypta płatków chili

na gazie
CO Z ŻÓŁTKAMI: pizzerynki 146

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} WYKONANIE: KURCZAK:   - pokrój na małe kawałki - przypraw w ulubionej przyprawie - usmaż/ podduś itp. *ja wylewam wodę na patelnię i ‘’smażę’’ na niej Żółtka, mąkę, mleko, jogurt, sodę i przyprawy mieszaj do uzyskania cista. Na blachę do pieczenia wysyp odrobinę mąki i uformuj 4 kółka. (Ja podczas formowania obtaczam lekko(...)ustaw na 180* (lub na 2 jeśli masz taką skalę) i piecz 5 minut po czym obróć i włóż na kolejne 5 minut. Wyjmij ciasto, posmaruj ketchupem, wyłóż kurczaka, warzywa i ser. Wstaw na kolejne 10 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

fitolarun.blogspot.com
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 162

bliska ścięcia się. Ostrożnie zdejmujemy ćwiartki omleta z patelni i odkładamy na chwilę na bok. Na patelnię wlewamy jeszcze 1 łyżkę oliwy i dobrze rozgrzewamy. Ćwiartki omleta kładziemy na patelni raz jeszcze (najlepiej parami), tym razem jednak górną stroną do dołu, i dosmażamy przez ok. 2 minuty do lekkiego zarumienienia. Podajemy od razu na ciepło, najlepiej z lekkim pszennym pieczywem(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-141 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-141 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i ubite jajka Gotowa masa na omlet Omlet powoli smażymy i dzielimy na ćwiartki Na koniec dosmażamy na odwrotnej stronie Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem Post Omlet

Kulinarna Pokusa
Ratatouille na zielono 168

Ratatouille bądź bardziej swojsko ratatuj to potrawa wegetariańska wywodząca się z kuchni francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym. Składniki: 1 mała cukinia (120g) 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony) 100 g brokuła (u mnie mrożony) 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku garść orzeszków(...)oliwek  Groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę i brokuły gotować przez 5 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cukinię, groszek i cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać fasolkę, czosnek i brokuły i smażyć kolejne 3 minuty. Doprawiać do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Podawać

Moja Galeria Smaku
Letnia frittata z warzywami 115

cukinię. Jajka ubiłam z serkiem śmietankowym, żeby nadać omletowi puszystości. Oczywiści do frittaty możemy na przykład dodać warzywa, które nam pozostały niewykorzystane z poprzedniego dnia. Letnia frittata z warzywami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 4 jajka 2 łyżki serka śmietankowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz(...)końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na półplasterki. W miseczce ubijamy jajka, dodajemy serek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, układamy na nich fasolkę, cukinię i posypujemy płatkami chili.. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy. Gdy jajka z góry się zetną, frittatę posypujemy natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Małe placuszki z cukinii 144

Jak obiecałam... pokażę wam kilka pomysłów na nadmiar cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do

Spektrum Smaku
Karkówka duszona z młodą kapustą 179

takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula(...)smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry,  lekko rozbijamy.  Kawałki mięsa łączymy z przeprawą  do karkówki i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy  lekko z obu stron. Do oddzielnego naczynia wlewamy pół szklanki wody. Wrzucamy podsmażone mięso.  Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z krewetkami 256

pomidory 1/2 sztuki długiego ogórka sos koperkowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku 1. Krewetki umyć i osuszyć. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Patelnię rozgrzać, dodać masło, rozpuścić i przesmażyć czosnek. Następnie dodać krewetki i od razu je przyprawić: solą, pieprzem, a także skropić odrobiną soku z cytryny. Smażyć przez kilka minut(...)posiekane w drobną kostkę pomidory, pozbawione skórki  i pokrojonego ogórka. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oleju). 3. Na talerz wsypać warzywa, a sam wierzch udekorować przesmażonymi krewetkami

Ugotować
Cheesburger z grillowaną cebulką 156

oliwek. Smażę kotlety po kilka minut z każdej strony, następnie tuż pod koniec na każdy kotlet kładę plasterek sera (lub po dwa jak ukochany sobie zażyczy). Z boku, na patelni grillowej, smażę cebulę. Bułki grilluję przez 5 minut w piekarniku. Następnie każdy krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem, z drugiej keczupem. Na dolną część bułki układam posiekaną sałatę rzymską(...)keczupem. Postępuje tak samo z resztą składników. W zdrowszej wersji rezygnuję z majonezu, kotlety smażę bez dodatku oliwy z oliwek i używam bułki razowej. Dorzucam tylko jeszcze więcej warzyw i ograniczam smażoną cebulkę. Mniejsze zło a równie pyszne!  Podwójny kotlet, poczwórny

Mango Papaja
Babeczki mięsne z dodatkami 157

Babeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy  powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI:  300 g mięsa mielonego z łopatki(...)pieprz  kawałek sera żółtego ok 150 g  2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek  tłuszcz do wysmarowania foremek  zielona cebulka  PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z pomidorów 194

skórką i gniazdem nasiennym. Po zmiksowaniu zupa i tak zostanie przecedzona przez sito. Gdy już składniki będą odpowiednio podsmażone to do misy multicookera/patelni dodajemy 1.5 l wody (jeżeli patelnia nie pomieści takiej ilości przelej to do garnka). Wyłączamy opcję smażenia. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę (w mniejszych kawałkach szybciej się ugotują i zmiękną- łatwiej zmiksować). Dodajemy także(...)SOUP i czas 60 minut. W garnku ustaw średni ogień i zakryj garnek pokrywką. Po tym czasie zupa jest gotowa. Możesz odłowić liście, ziarenka , por i porcję rosołową. Pozostałe warzywa zostawiłam. Całość zmiksowałam blenderem. Na sam koniec zupę przepuściłam przez sito aby pozbyć się np. kawałków niezmiksowanego pieprzy i nasion (pestek, skórek

ClauditteMissCooking
Pasztet świąteczny 277

łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki imbirusmalec i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Szynkę i boczek pokroić w kostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka.2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziela angielskie. Dusić pod przykryciem 30 minut, dorzucić marchewkę, cebulę i czosnek i dalej dusić do miękkości(...)dusić jeszcze 10 minut.4. Całość odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego wywaru dolać tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki. 5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki.6. Do masy mięsnej dodać sól i przyprawy oraz ewentualnie resztę wywaru, który jeszcze został

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania