warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:440/829)

Frittata z jarmużem i pomidorami 134

Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii, ale coraz więcej fanów ma w Polsce. Składniki 200 g jarmużu 5 – 6 pomidorków cherry 2 ząbki czosnku 3 jajka 100 ml mleka 1 opakowanie serka białego typu Bieluch 4 łyżki płatków jaglanych(...)łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i blanszujemy aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy całe jajka i mieszamy widelcem. Dodajemy serek, mleko, płatki jaglane i mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy wystudzony jarmuż. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość przelewamy do formy do tarty

My Chcemy Jeść
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 4162

łyżeczki oregano sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w większe kawałki . Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka. Do naczynia żaroodpornego na dno włożyć ugotowany makaron, papryki pokrojone w grubą kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, seler i kalarepę w kostkę oraz kurczaka. Śmietanę(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i ponownie piec do rozpuszczenia się sera. zapiekanka z kurczakiem i warzywami

O kuchni z uczuciem
Phở bò 203

zielonej cebulki listki tajskiej bazylii świeża kolendra cząstki limonki sos sojowy, sos rybny 1 . Cebulę kroimy na połówki, imbir w grube plastry i opalamy nad ogniem lub na suchej patelni, aż skórka sczernieje. Odkładamy. Mięso i kości bardzo dokładnie myjemy, z 500 g mięsa odkrajamy 250 g, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika.  2. Resztę mięsa i kości wkładamy(...)przyprawy, stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i zmniejszamy ogień, jak w przypadku rosołu. Gotujemy tak ok. 45-60 minut i szumujemy w razie potrzeby. 3. Dodajemy warzywa i trawę cytrynową, sos sojowy, rybny i sól - gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 h. UWAGA: Zupę można gotować 3-5h jak podaje większość źródeł, ale gotowana dłużej

Kuchnia Prezydentowej
Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 173

Kulinarne wyprawy Jamiego" czyli Pyttipanna. Mięsne i warzywne kąski, usmażone na chrupiaco, z pysznym dressingiem i ogórasem, u nas korniszonem.  Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej wędzonej kiełbasy 300 g pieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki(...)mnie korniszony) sos: 1  łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony na małe kawałki boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać, w tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami  i dorzucamy je stopniowo do boczku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Puszyste placuszki 158

Zaczyna się wiosna, już lada moment zacznie się targ. W końcu będzie można kupić pyszne nowalijki! Później zaczną się wspaniałe owoce i warzywa! Teraz trzeba zacząć konkretnie oczyszczać zamrażalnik i robić miejsce na nowy sezon ;) Dzisiejsza propozycja to pyszne, puchate placuszki podane z lekkim kisielkiem owocowym. Pyszne! Składniki: 165 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki cukru, 1 jajko, 125 ml mleka, 20 g roztopionego masła Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej - mamy otrzymać gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką ciasto i smażymy do zrumienienia z każdej strony. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki

Plate of Joy
Jak przygotować wołowe hamburgery? 155

twarde - to je usuwacie! Ale jeśli nóż wchodzi w nie jak w masło, to zostawiacie - będą bardziej soczyste Po zmieleniu, formujemy kotleciki z samego mięsa i przyprawiamy Najpierw rozgrzewamy patelnię grillową, potem wlewamy olej - i znowu rozgrzewamy. Na mocno rozgrzany tłuszcz układamy uformowane kotleciki. Smażymy z jednej strony na mocnym ogniu 5 minut, następnie przekładamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień(...)krócej będą krwiste - ja takiego mięsa nie lubię, dlatego smażę 10 minut Podgrzewam bułkę do hamburgerów w piecyku (dosłownie chwilkę), potem smaruję ją keczupem oraz majonezem i układam ulubione warzywa Ot, cała praca :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 198

strony, razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Do marynaty dodać zaparzoną kawę, bulin, Razowy Kwas Chlebowy, łyżkę oleju, sól i pieprz. Polędwicę i cebulę przełożyć z patelni do brytfanki, polać marynatą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-20 minut – czas pieczenia jest uzależniony od tego jak bardzo ma być wysmażone mięso. Po upieczeniu(...)dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać do całkowitego roztopienia, ewentualnie doprawić do smaku.W między czasie ugotować pozostałe marchewki razem z ziemniakami, po ugotowaniu odciąć po kawałku marchewki do przybrania. Warzywa zmiksować na puree z dodatkiem oliwy truflowej i śmietany, dodać posiekaną chili i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli puree będzie zbyt gęste dodać więcej śmietanki. Napełnić koszyczki

SzczyptaSmaQ
Gołąbki bez zawijania 378

drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie- włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach- cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na patelni - mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem- do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników- dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość- z gotowego mięsa robimy spore(...)podsmażone klopsy  układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem )- zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu )- tak przygotowane gołąbki dusimy ok 1,5 godziny, aby warzywa w środku zmiękły a ryż nie był twardy, pod koniec duszenia dodajemy kilka listków bazylii, która świetnie się komponuję z sosem pomidorowym. Gołąbki są przepyszne a przepis sprawdzony nie tylko

Basia w kuchni
Zupa krem z brokuła z grzankami 157

pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 skrzydło z indyka, 3 ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, 2 liście laurowe, sól, pieprz. Dodatkowo: 4 kromki chleba, 1 łyżka masła, Na suchej patelnię wrzucamy chleb pokrojony w kostkę i smażymy go na małej mocy palnika często mieszając, a gdy grzanki nabiorą rumianego koloru, dajemy masło i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Mięso myjemy(...)zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika, dojemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie wrzucamy obrane i umyte warzywa, oprócz brokuła i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie wszystko wyjmujemy, wrzucamy brokuła podzielonego na części i gotujemy ok. 7-10 minut. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy. Dodajemy ziemniaki

Delicious Titbits
16 przepisów z orzechami 136

Chrupiące, smaczne nie tylko w słodkich połączeniach. Orzechy świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do dań makaronowych, ale nie tylko. Niezastąpione w jesiennych ciastach marchewkowych

Moja smaczna kuchnia
Pieczone placki ziemniaczane z pieczarkami 331

Wariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Takie placki podaję z sosem czosnkowym. Składniki: 7-8 sporych ziemniaków cebula 200 g pieczarek jajko 3 łyżki mąki po

e-PrzepisyKulinarne
Schab z grilla 193

Wiosna i lato mają to do siebie, że w każdej chwili można wynieść grilla na dwór i coś pysznego i podobno zdrowego upiec! A, że ja

sierotka maRysia w kuchni
Gnocchi szpinakowe z sosem serowo – czosnkowym 172

Miały być kopytka - wyszły gnocchi Gnocchi ziemniaczane ze szpinakiem i sosem serowo czosnkowym Składniki: ok 1,5 kg ugotowanych ziemniaków ok szklanka mąki opakowanie szpinaku rozdrobnionego

sierotka maRysia w kuchni
Pimientos de Padrón 77

Pimientos de Padrón, oliwa, sól Pimientos de Padrón - odmiana pieprzu pochodząca z Galicji w Hiszpanii. Z okolic miejscowości Padron – stąd nazwa. Popularna w całej Hiszpanii, najczęściej

królestwo garów
728. Czasami mam ochotę na... 165

owsiany szpinakowy placek nadziany serem żółtym;  roszpunka z pomidorkami, keczup(potem) Czasami najdzie mnie z rana na coś nie słodkiego...ale najlepiej by było z

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania