obniżyć jego temperatury i nie spowodować, że wsiąknie w mięso. Ma się jedynie zamknąć, by zachowało jędrność. Prosto z patelni przerzucamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż puszczą sok i razem z nim wlewamy do zupy. Kroimy marchew i pietruszkę i również dorzucamy do garnka. Teraz zabieramy się za obieranie ziemniaków. Kiedy będą(...)wrzucamy do zupy. Nie moczymy w wodzie, ani nie przepłukujemy po pokrojeniu, dzięki temu nie wypłuczemy naturalnej skrobi, która w połączeniu z mąką z mięsa zagęści całość. Dodajemy resztę warzyw i gotujemy pod przykryciem przez 30 min. Po tym czasie sprawdzamy gęstość zupy, jeśli jest rzadka, zostawiamy na niewielkim ogniu na kolejne 30 min, ale już bez przykrycia. Część płynu
Kuchnia od dwojgaWłoskie kluseczki z warzywami, ziołami i boczkiem. Smaczny obiad w kilka chwil. Składniki dla dwóch osób: 400 g gnocchi/kopytek 100 g boczku 1 zielona papryka garść pomidorków koktajlowych 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy świeża bazylia i pietruszka parmezan Przygotowanie: Boczek, szalotki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko(...)oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek. Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Następnie dodać na patelnię i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Bazylię i pietruszkę posiekać, parmezan zetrzeć na płatki. Pod koniec smażenia dodać przepołowione pomidorki. Przed podaniem gorące danie posypać świeżymi ziołami i płatkami parmezanu. Podawać z lampką ulubionego wina
Ze smakiem i z pasjączasie do fasoli dolewamy około 2 litry zimnej wody, dodajemy wędzoną kość, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy około 40 minut. Obraną cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość rumienimy od czasu do czasu mieszając. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę, pietruszkę oraz seler(...)wodą a następnie dodajemy do niego pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę: marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony seler, wrzucamy również zrumienioną cebulkę z czosnkiem, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem. Artykuł Zupa fasolowa z ziemniakami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniapomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej?" (Wikipedia) Mi czasami brakuje chęci lub czasu na moczenie fasoli, dlatego tą potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych. Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu! Polecam! 2 puszki fasolki 100g wędzonego boczku 100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 1 cebula(...)koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku (u mnie nitki chilli - Ale Raj ) olej sól , pieprz Opcjonalnie: cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę
Di gotujemyślą o śniadaniu lub kolacji. Z takich resztek powstają przepisy, które czasami zostają z nami na dłużej. Tak było i w tym wypadku. Ugotowaną kaszę połączyłam z sezonowymi warzywami, dodałam trochę serka śmietankowego i doprawiłam wyrazistymi przyprawami, a teraz co jakiś czas to powtarzam :) Składniki na 2 porcje: 80-100g ugotowanej kaszy jaglanej ½ cukinii 1 czerwona papryka 150g pieczarek(...)łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w talarki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cukinię i pieczarki. Smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę (lubię ją lekko al dente, więc daje na koniec). Następnie dodać serek śmietankowy
Fabryka pomysłówmałą kostkę 1 kalafior, podzielony na małe różyczki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania Przygotowanie: W dużym garnku z odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj(...)aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę, jeżeli potrzebujesz partiami, do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj zupę skropioną
karmelowyBardzo proste i smaczne danie, które można podać na śniadanie albo lekki obiad. Frittata to pewnego rodzaju omlet, do którego można dodać ulubione warzywa. Użyłam tutaj szpinaku nowozelandzkiego, który nie jest tak popularny. Można go zastąpić zwykłym szpinakiem i też będzie smacznie :) 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 garście szpinaku nowozelandzkiego 1 filet z kurczaka 5 jajek 1/4 szklanki mleka(...)sałatkowego pomidorki koktajlowe sól pieprz czarny masło klarowane Fileta z kurczaka pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawami i lekko obsmażyć, tylko tak aby kawałki mięsa były rozdzielone. Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia do zapiekania o średnicy 25 cm. Czosnek rozgnieść i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Oczyszczone
https:KKuchniaMniamKolejne proste i smaczne danie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać
kuchnia doskimasala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku szklanka przecieru pomidorowego (passaty) sól, pieprz masło do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Na głębokiej patelni roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z kminem rzymskim, kardamonem i listkiem laurowym. Smażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dodać czosnek, imbir, paprykę(...)gotować, po czym dodać pieczarki i groszek. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, przyprawę garam masala, płatki chilli oraz kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Podawać przybrane świeżą kolendrą. Smacznego
Codzienne Gotowaniekalarepy , która zawiera przeciwutleniacze , dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu), a także zawiera luteinę i zaliczana jest do warzyw nieuczulających . Wskazana zwłaszcza w diecie cukrzycowej - bo bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna - lub dla tych którzy choć cukrzycy nie mają, to zmagają się(...)Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1 ogórek świeży - długi 2 średnie kalarepy 1 garść żurawiny suszonej 1 garść rodzynek 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego sol i pieprz - do smaku Łodygi selera umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Kalarepę obrać z wierzchniej warstwy, pokroić w cienkie plastry
Grunt to przepis!Wykonanie: Cebulę i paprykę wraz z solą i pieprzem dusić przez dłuższy czas na minimalnej ilości oleju (można podlewać później wodą). Pod koniec duszenia dodać zmielony czosnek. Na osobnej patelni usmażyć piersi z kurczaka pod koniec smażenia dodać zioła prowansalskie curry oraz pieprz, sól i paprykę w proszku, smażyć aż wszystko sobą "przejdzie". W osolonej wodzie ugotować 2 szklanki(...)sitku i przelać zimną bieżącą wodą która powoduje że ryż się nie sklei. Ryż wyłożyć na talerz polać połączonymi ze sobą piersiami z kurczaka wraz z warzywami na koniec okraszając natką pietruszki
Pychotkaaakawałek cukinii ok 10 cm 2 łyżki mąki jajko sól pieprz 5 kwiatów cukinii dodatkowo 1 łyżka mąki pół szkl mleka Cukinię zetrzeć na tarce, dodać
Gotowanie jest łatwePlacuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. A do podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula(...)oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez
Kuchnia Elliezwyczajna - co tam macie) 2 łyzki masła sól, pieprz, przyprawa uniwersalna jajka 1 łyżka oleju śmietana 18% koperek Szczaw płukamy i odcinamy ogonki. Nastepnie drobno kroimy i wrzucamy na patelnie, dusimy chwile na maśle do czasu az szczaw już zupełnie straci swoją objętośc i kolor ;-) Do garnka wlewamy wode i wrzucamy pokrojoną w kostke marchew i seler. Gotujemy(...)przyrumienienia. Czasami zdaża się ze zostaje nam kiełbasa z grillowania, wtedy dodaje włąśnie taką. Ten grillowany zapach i smak moim zdaniem sprawia ze zupa jest jeszcze lepsza ;-) Kiedy warzywa sąjuz miękkie dodaje kiełbase oraz duszony szczaw. Doprawiam do smaku i gotuje jeszcze kilka minut. Zupę możemy zabielić śmietaną albo dla mniejszej kaloryczności po prostu ją pomijamy, bez niej również jest
Radość kipiąca uśmiechem.· kukurydza w puszce 1/2 puszki · groszek konserwowy 1/2 puszki · mąka pszenna 4 łyżki · jajka 3 szkl · ser żółty starty 100 g · olej · sól · pieprz Kukurydzę
Camilla w kuchni