Dzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni
kuchnia doskilekką, dietetyczną kolację. Wykonanie W osolonej wodzie ugotuj ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Pozwól mu przestygnąć. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę posiekaj dość drobno. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż cebulę z czosnkiem aż to uzyskania złotego, lekko brązowego koloru. Przestudź lekko. Zmiel mięso lub pokrój w bardzo drobną kostkę. W misce roztrzep 2 jajka(...)razem. Papryki umyj i przetnij na pół zaczynając od przycięcia na pół ogonka. Oczyść papryki z gniazd i ziaren, ogonek dekoracyjnie możesz zostawić . Wypełnij papryki masą ciut powyżej boków warzywa. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min. Podaj
Eat me! Fit me!odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły. #durszlakXhortex(...)niepożądanym fermentacjom. - Zapobieganie przedostawaniu się do żywności drobnoustrojów. - Niewielkie straty witamin i innych składników odżywczych. - Brak potrzeby stosowania substancji konserwujących. - Zachowanie walorów smakowych produktów spożywczych. - Dostępność różnorodnych owoców i warzyw przez cały rok. - Wygoda – zamrożone produkty są podzielone na porcje, obrane i umyte. Matka Natura i Hortex – zastanawialiście się kiedyś, jaka to magiczna siła ich połączyła? Uczucie szczere jak pole
Szalona Kuchnia Ewelinydelikatnej cukinii. Danie mimo swojej prostoty smakuje fantastycznie, a do tego jest ekspresowe w wykonaniu. P.S. Aby wykonać spaghetti z cukinii musimy posiadać spiralizer czyli spiralną tarkę do warzyw - ja posiadam ręczną tarkę a'la temperówka, którą kupiłam w internecie za kilkanaście złotych, więc nie jest to duży wydatek, a można stworzyć ciekawe dania 😉 Składniki: 2 małe cukinie(...)żółtego 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30% sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia Wykonanie: Sos: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy wszystkie sery, pokrojone na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą
Kuchnia MagdaLenykonserwantów, bez glutenowy i w 100% wykonany z naturalnych składników. Bardzo fajnie komponuje się z kurczakiem i warzywami. Wrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli Składniki: 300 g piersi z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżki(...)Przygotowanie: Pierś z kurczaka natrzyj olejem roślinnym, curry i papryką w proszku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Usmaż na suchej patelni na ciemnozłoty kolor. Odstaw do przestygnięcia, następnie pokrój w plasterki. Placki tortilli posmaruj pastą z białej fasoli. Ułóż garść rukoli, trochę startej na grubych oczkach marchewki
kuron.com.plFaszerowana cukinia komosą ryżową Sezon na cukinię trwa, więc postanowiłam przygotować, zdrową i smaczną cukinie faszerowana warzywami i komosą ryżową. Cukienię faszerowaną podałam, polaną keczupem od Majonez Kielecki Składniki 2 cukinie Farsz 1/2 szkl kaszy jaglanej 1/2 szkl komosy ryżowej (quinoa) 1 ząbek czosnku 1/2 szt sredniej marchewki cebula - 1 szt 1 mały kawałek selera 1/2 łyżki bazylia(...)pieprz 0,5 łyżeczki papryki wędzonej tłuszcz Dodatkowo : keczup do polania ser żółty 3 łyżki Przygotowanie Komosę ryżową opłukać pod ciepłą wodą, osączyć na sicie. Przełożyć na patelnię i podsmażyć przez 4 minuty, zalać komosę szklanką wody, gotować kilka minut na wolnym ogniu. Kaszę przepłukać wrzącą wodą ugotować w szklance wody, według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać
Kuchnia Danusidelikatnej cukinii. Danie mimo swojej prostoty smakuje fantastycznie, a do tego jest ekspresowe w wykonaniu. P.S. Aby wykonać spaghetti z cukinii musimy posiadać spiralizer czyli spiralną tarkę do warzyw - ja posiadam ręczną tarkę a'la temperówka, którą kupiłam w internecie za kilkanaście złotych, więc nie jest to duży wydatek, a można stworzyć ciekawe dania 😉 Składniki: 2 małe cukinie(...)żółtego 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30% sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia Wykonanie: Sos: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy wszystkie sery, pokrojone na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą
Kuchnia MagdaLenyolej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proporcje mąki i wody są trochę na oko , bo wszystko zależy ,ile wody puszczą warzywa , a tego nigdy nie da się przewidzieć Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach . Batat najpierw musi być obrany , cukinia ze skórką , szalotki obrane Czosnek , wyciśnięty praską ,chilli drobniutko posiekane . Całość wkładamy do miski , dodajemy przyprawy, groszek ( przelany(...)mamy konsystencję gęstego ciasta , oblepionego na łyżce , smakujemy czy dość doprawione , jeśli nie , to doprawiamy pod siebie . Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, z obu stron na złoto . Na patelnię wykładajcie po łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczajcie łopatką , żeby placki były cienkie . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , super sprawdza się mizeria lub sos tzatzyki . Smacznego ! Artykuł Wegetariańskie , placki warzywne
Ogrodnik w podróżydomu zawsze były popularne kanapki na kolację. Świeży chlebek, twarożek jakieś rzodkiewki…Kanapki nabierały smaku i koloru wraz z nastaniem latem. Teraz to zupełnie inne czasy. Świeże warzywa można kupić przez cały rok no i oczywiście jemy zupełnie inaczej. Moja kuchnia jest niesamowicie inna od mojej mamy, choć ona próbuje swoich i stara się dotrzymać mi kroku. Ciekawe(...)dwie kanapki 200 g pieczarek 60 g szpinaku, świeżego 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 bułka proteinowa Łyżkę masła rozpuść na patelni. opłukany szpinak wrzuć na patelnię i smaż aż dobrze zwiędnie. Dopraw solą i rozłóż na rozkrojoną na pół bułkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Wrzuć resztę masła i grzyby
codojedzeniamielonymi czarnym pieprzem i kolendrą (to mój ulubiony zestaw przypraw). Kotlety mielone nie będą twarde ani zbite jeśli doda się do nich: namoczoną kajzerkę, bułkę tartą, pieczarki, utarte warzywa korzeniowe, ugotowaną kaszę lub namoczone płatki jaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem. Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę zimnej wody i opcjonalnie(...)masa mięsna jest dobrze doprawiona? Nie ma sensu próbować surowej masy, bo po usmażeniu zmienia się smak. Wystarczy z masy mięsnej uformować mały kotlecik i podsmażyć na patelni, aby się upewnić czy smak kotletów będzie taki jak oczekujemy. Tak samo robię gdy przyprawiam masę na pasztet. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 200 g pieczarek
Codziennik Kuchennywysłaną papierem blaszkę wykładamy dynię, na nią pomidora i na koniec posypujemy cebulą. Dokładamy ząbek czosnku. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia 30-35 minut. Krok 4 warzywa z pieca, przekładamy do garnka i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Dodajemy bulion lub wodę w ilości odpowiedniej do naszych oczekiwań co do gęstości kremu. Jeśli ma być rzadszy(...)dolewamy mleka. Doprawiamy zupę przyprawami (w ilości według gustu i uznania). Podgrzewamy całość. Krok 5 W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostujemy w rozgrzanym piekarniku (kilka minut wystarczy), na suchej patelni lub w tosterze. Jabłko myjemy i nieobierane kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilę przesmażamy. Wykładamy na chleb, dodajemy ser, posypujemy tymiankiem i na pół minuty wstawiamy
Niedzielny kucharzWitajcie :-) Dziś danie z kaszą pęczak i warzywami. Takie bez mięsa, bo ileż można, za to bób, marchewka, czerwona cebula i por. Wszystko doprawione solą i pieprzem. Wyszło smacznie i zdrowo :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1,5 szklanki kaszy pęczak 1 opakowanie mrożonego bobu 3 - 4 większe marchewki 1 czerwona cebula 1 por natka pietruszki sól pieprz(...)masło klarowane do smażenia 1. Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Tak samo robimy z bobem. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy pokrojoną cebulę i pokrojonego pora. Podsmażamy chwilkę, dodajemy startą na tarce marchewkę. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze łyżkę masła i dusimy na małym ogniu. 3. Jak kasza będzie ugotowana, to dodajemy kaszę, posiekaną natkę pietruszki
kruche babeczkitego warzywa mogłabym przygotowywać codziennie przez rok inne danie. Więc, zapraszam Was serdecznie do zakładki DYNIA na blogu, gdzie znajdziecie całą masę pysznych i sprawdzonych przepisów na to warzywo. Dzisiaj natomiast dzielę się z Wami kolejnym pomysłem na syrop-mus do kawy, który jest niezbędny do przygotowania pumpkin spice coffee. Koniecznie zróbcie! PRZEPIS NA PUMPKIN SPICE COFFEE SYRUP(...)szklanki syropu klonowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki cukru brązowego -1/3 łyżeczki kardamonu - 2 łyżki śmietanki kokosowej (stała cześć z schłodzonego mleka kokosowego) - 1/4 szklanki wody Na patelnię dodaj miąższ z dyni, wodę i cukier. Całość zagotuj. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez 5- 10 minut. Całość przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Sos ponownie zagotowujemy
SMYKWKUCHNIzajęć, nie mniej pogodzić pracę z prowadzeniem domu. Zapiekanka warzywna z kiełbasą rozwiąże odwieczne problemy typu co szybko i pożywnego zjeść. Jest to prosty przepis na smaczną zapiekankę pełną warzyw. Danie jednogarnkowe, które jest gotowe w godzinę, u mnie niebywale popularne. Zapiekanka warzywna Składniki: na 4 porcje 6 ziemniaków, średniej wielkości 1 papryka 250 g leśnych grzybów, u mnie kurki(...)jajek 50 ml mleka 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 350 g mozzarella 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, posól, posyp rozmarynem i zrumień. Przełóż do miski. Na tą samą patelnię wrzuć oczyszczone grzyby. Smaż aż odparują z nadmiaru wody, lekko posól i przełóż do miski. Pokrój paprykę
codojedzeniaZwykle makaron w sosie pomidorowym przygotowuję z mięsem mielonym, tym razem użyłam piersi z kurczaka. Do tego kilka warzyw takich jak czerwona papryka, cebula oraz pieczarki i pyszne danie na obiad było gotowe :) Składniki na 4 porcje: 400-500 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 400 g pieczarek 2 puszki pomidorów lub kilka dojrzałych świeżych(...)łyżeczki cukru przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka 400 g makaronu Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Usmażoną pierś zdjąć z patelni i odłożyć na chwilę na bok. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na tłuszczu pozostałym na patelni
Simply Food