Smaczna, chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem i wiosennymi warzywami. Praktycznie można ją zrobić w trakcie grillowania :) Składniki : - filet z kurczaka, -mieszanka do kurczaka utarta w moździerzu : oregano, tymianek, bazylia, czosnek granulowany, rozmaryn, majeranek, kolendra, sól, pieprz, olej. - seler naciowy ( 4-5 łodyg ), - pęczek rzodkiewek, - ogórek świeży, - sałata, - gruby szczypior, - sól, pieprz, Sos : - łyżka majonezu(...)łyżki jogurtu naturalnego, - łyżeczka musztardy. Wykonanie : Mięso pokroić i zamarynować w mieszance przypraw. Grillować tradycyjnie, na powietrzu lub w domu na suchej patelni. Przestudzony filet pokroić w kostkę. Seler naciowy oczyścić i pokroić w plasterki, natomiast rzodkiewki i ogórka w zapałkę. Sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem
Przepisy MikołajaPyszny, aromatyczny, lekko pikantny por duszony z czerwoną papryką. Smaczny, kolorowy dodatek obiadowy i kolacyjny do porcji białka w I i II fazie diety. Warzywa w trakcie diety jemy bez ograniczeń, także porcja warzywna dowolna. Minimalna ilość to 1 szklanka. Danie jest przygotowane wg wymogów diety bez grama tłuszczu. Poza dietą oczawiście cebulkę zeszklij na 2 łyżkach oleju. Sładniki(...)pory 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 cm kawałek imbiru sól, pieprz 1/2 łyżeczka curry 1 łyżka octu balsamicznego około 1 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: na patelnię wlać 4-5 łyżek bulionu, zagotować, następnie dodać obraną pokrojną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach i starty na tarce imbir. Dusić mieszając, a gdy bulion zanadto odparuje dodać kolejną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kilka kwiatów cukinii 6-7 1 jajko mąka pół szkl mleka sól pieprz Jajko wybijamy do miseczki, dodajemy mleko i rozmącamy, dodajemy przyprawy i mąki tyle
Gotowanie jest łatwegrillowania, które sprawia, że ser zyskuje dodatkowych walorów smakowych i wcale się nie rozpływa. Jego wyrazisty, lekko słony smak (jest to ser solankowy) świetnie łączy się ze świeżymi warzywami i tym samym doskonale sprawdzi się jako pyszna przekąska. Polecam! 1 opakowanie sera halloumi (250g) Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego(...)następnie pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm. Olej wymieszać z przyprawami. Powstałą mieszanką posmarować (z jednej strony) każdy kawałka sera. Całość umieścić na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i z wierzchu posmarować resztą oleju. Ser grillować po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie lekko zarumieniony z zewnątrz i miękki w środku. Ser podałam na przepięknym
Di gotujePolski ziemniak to warzywo od czasów przedwojennych, jedyne wyżywienie ludzi na wioskach i w czasach głodu. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek szczypiorku olej do smażenia ketchup pikantny Wykonanie: Ziemniaki obrać. Po czym zetrzeć i pozbyć ich nadmiaru soku. Następnie dodać jajka, posiekany szczypiorek(...)mąkę, bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, bardzo starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wybornie smakują z pikantnym ketchupem
Tradycyjna KuchniaPropozycja na obiad lub lekką kolację w zależności od tego ile składników użyjemy. U mnie na blogu przedstawiam tę drugą opcję. Pamiętajcie, że zielonego i owoców czy warzyw nigdy za wiele. Możecie odnaleźć idealne dla siebie proporcje. Składniki na naleśniki z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą (2 porcje): Ciasto naleśnikowe (4 sztuki): jajko szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka wody szczypta soli(...)filet z kurczaka 80 g pomidorki koktajlowe 10 sztuk mozzarella 60 g garść rukoli sól pieprz zioła prowansalskie Wymieszać składniki na ciasto i smażyć na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni. Podsmażyć pokrojonego w średnią kostkę kurczaka z dodatkiem przypraw. Wrzucić na patelnię pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe oraz mozzarellę. Rukolę także można porwać i podsmażyć, ale można też nałożyć świeżą
Karola gotujeTakie małe pulpeciki w sosie pomidorowym dość często przyrządzam na obiad, można je podać z makaronem, ziemniakami. Ja najczęściej jadam je z samymi warzywami, bardzo mi smakują. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól himalajska Targroch Pieprz(...)łyżki mąki pełnoziarnistej orkis zowej Targroch Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy małe okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, układamy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz niewielką ilość wody, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotowujemy
Bajeczna KuchniaWłaśnie pojawiły się sklepach - rewelacyjne spaghetti z warzyw ! Makarony z warzyw to nowe innowacyjne produkty Fit & Easy i zarazem pierwsze tego typu produkty na polskim rynku, które stanowią doskonałą alternatywę dla ich tradycyjnych odpowiedników. Dzięki unikalnemu cięciu w długie nitki, potrawy zyskują atrakcyjny wygląd „włoskiego makaronu” oraz krótszy czas obróbki kulinarnej. Na razie możemy kupić makarony(...)marchewki i buraka. Warzywne spaghetti to idealny pomysł na obiad, lunch, kolację czy przekąskę. Wystarczy je ugotować na parze, zblanszować, przesmażyć na patelni lub po prostu chrupać na surowo. Tak naprawdę jest to produkt uniwersalny, do wykorzystania w prawie każdym daniu, oprócz deserów. Dziś zapraszam moich czytelników na pęczak z makaronem warzywnym, czyli pyszne i zdrowe
Kulinarne przygody GatityDziś wam pokaże jak można wykorzystać schab lub karkówkę. Dosyć łatwe przygotowanie i smaczne. Na to stawiam łatwo smacznie i w miarę szybko. Schabowe z warzywami 4 kotlety schabowe( schab lub karkówka) 1 papryka ( czerwona) 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych( zwykły pomidor) 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej) 1/3 bakłażana( użyłam cukinii(...)bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki Przygotowanie: Schab umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i okroiłam na plastry. Trochę go roztłukłam, doprawiłam przyprawami ( polecam użyć jakie lubicie). Podsmażyłam na patelni z obu stron.Cukinie umyłam ,osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w plastry które posoliłam i zostawiłam na jakieś pół godziny aby odciekła z nich woda. Usmażyłam na patelni plasterki. Pomidora pokroiłam
Różowa kuchniaKolejny pomysł na szybko , smacznie i w jednym garnku :) Kurczak , kasza bulgur, warzywa, passata pomidorowa i ser...... ja zjadłam dwa talerze:) Składniki (minimum 3 osoby pojedzą :): 1 szklanka drobno posiekanej włoszczyzny (u mnie cebula, seler, pietruszka) 2 łyżki oleju 300 g kurczaka sól, pieprz, papryka słodka w proszku 200 g kaszy bulgur 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka passaty pomidorowej(...)sera żółtego 1 łyżka masła oregano Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem , papryką słodką. Na głębokiej patelni (najlepiej takiej którą można później włożyc do piekarnika) rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, wyjąć. Na tym samym oleju podsmażyć włoszczyznę, wsypać kaszę, zalać wrzątkiem, posolić, gotować ok 15 minut aż kasza wchłonie wodę. Do ugotowanej kaszy dodać masło, wymieszać, na górę
coolinarnyobniżyć jego temperatury i nie spowodować, że wsiąknie w mięso. Ma się jedynie zamknąć, by zachowało jędrność. Prosto z patelni przerzucamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż puszczą sok i razem z nim wlewamy do zupy. Kroimy marchew i pietruszkę i również dorzucamy do garnka. Teraz zabieramy się za obieranie ziemniaków. Kiedy będą(...)wrzucamy do zupy. Nie moczymy w wodzie, ani nie przepłukujemy po pokrojeniu, dzięki temu nie wypłuczemy naturalnej skrobi, która w połączeniu z mąką z mięsa zagęści całość. Dodajemy resztę warzyw i gotujemy pod przykryciem przez 30 min. Po tym czasie sprawdzamy gęstość zupy, jeśli jest rzadka, zostawiamy na niewielkim ogniu na kolejne 30 min, ale już bez przykrycia. Część płynu
Kuchnia od dwojgaWłoskie kluseczki z warzywami, ziołami i boczkiem. Smaczny obiad w kilka chwil. Składniki dla dwóch osób: 400 g gnocchi/kopytek 100 g boczku 1 zielona papryka garść pomidorków koktajlowych 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy świeża bazylia i pietruszka parmezan Przygotowanie: Boczek, szalotki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko(...)oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek. Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Następnie dodać na patelnię i razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Bazylię i pietruszkę posiekać, parmezan zetrzeć na płatki. Pod koniec smażenia dodać przepołowione pomidorki. Przed podaniem gorące danie posypać świeżymi ziołami i płatkami parmezanu. Podawać z lampką ulubionego wina
Ze smakiem i z pasjączasie do fasoli dolewamy około 2 litry zimnej wody, dodajemy wędzoną kość, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy około 40 minut. Obraną cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość rumienimy od czasu do czasu mieszając. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę, pietruszkę oraz seler(...)wodą a następnie dodajemy do niego pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę: marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony seler, wrzucamy również zrumienioną cebulkę z czosnkiem, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem. Artykuł Zupa fasolowa z ziemniakami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniapomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej?" (Wikipedia) Mi czasami brakuje chęci lub czasu na moczenie fasoli, dlatego tą potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych. Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu! Polecam! 2 puszki fasolki 100g wędzonego boczku 100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 1 cebula(...)koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku (u mnie nitki chilli - Ale Raj ) olej sól , pieprz Opcjonalnie: cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę
Di gotujemyślą o śniadaniu lub kolacji. Z takich resztek powstają przepisy, które czasami zostają z nami na dłużej. Tak było i w tym wypadku. Ugotowaną kaszę połączyłam z sezonowymi warzywami, dodałam trochę serka śmietankowego i doprawiłam wyrazistymi przyprawami, a teraz co jakiś czas to powtarzam :) Składniki na 2 porcje: 80-100g ugotowanej kaszy jaglanej ½ cukinii 1 czerwona papryka 150g pieczarek(...)łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w talarki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cukinię i pieczarki. Smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę (lubię ją lekko al dente, więc daje na koniec). Następnie dodać serek śmietankowy
Fabryka pomysłówmałą kostkę 1 kalafior, podzielony na małe różyczki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania Przygotowanie: W dużym garnku z odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj(...)aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę, jeżeli potrzebujesz partiami, do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj zupę skropioną
karmelowyBardzo proste i smaczne danie, które można podać na śniadanie albo lekki obiad. Frittata to pewnego rodzaju omlet, do którego można dodać ulubione warzywa. Użyłam tutaj szpinaku nowozelandzkiego, który nie jest tak popularny. Można go zastąpić zwykłym szpinakiem i też będzie smacznie :) 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 garście szpinaku nowozelandzkiego 1 filet z kurczaka 5 jajek 1/4 szklanki mleka(...)sałatkowego pomidorki koktajlowe sól pieprz czarny masło klarowane Fileta z kurczaka pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawami i lekko obsmażyć, tylko tak aby kawałki mięsa były rozdzielone. Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia do zapiekania o średnicy 25 cm. Czosnek rozgnieść i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Oczyszczone
https:KKuchniaMniamKolejne proste i smaczne danie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać
kuchnia doskimasala 0,25 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chilli, lub chilli w proszku szklanka przecieru pomidorowego (passaty) sól, pieprz masło do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Na głębokiej patelni roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki wraz z kminem rzymskim, kardamonem i listkiem laurowym. Smażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dodać czosnek, imbir, paprykę(...)gotować, po czym dodać pieczarki i groszek. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, przyprawę garam masala, płatki chilli oraz kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie, ale jędrne. Podawać przybrane świeżą kolendrą. Smacznego
Codzienne Gotowaniekalarepy , która zawiera przeciwutleniacze , dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu), a także zawiera luteinę i zaliczana jest do warzyw nieuczulających . Wskazana zwłaszcza w diecie cukrzycowej - bo bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna - lub dla tych którzy choć cukrzycy nie mają, to zmagają się(...)Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1 ogórek świeży - długi 2 średnie kalarepy 1 garść żurawiny suszonej 1 garść rodzynek 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego sol i pieprz - do smaku Łodygi selera umyć i pokroić w centymetrowe kawałki. Kalarepę obrać z wierzchniej warstwy, pokroić w cienkie plastry
Grunt to przepis!Wykonanie: Cebulę i paprykę wraz z solą i pieprzem dusić przez dłuższy czas na minimalnej ilości oleju (można podlewać później wodą). Pod koniec duszenia dodać zmielony czosnek. Na osobnej patelni usmażyć piersi z kurczaka pod koniec smażenia dodać zioła prowansalskie curry oraz pieprz, sól i paprykę w proszku, smażyć aż wszystko sobą "przejdzie". W osolonej wodzie ugotować 2 szklanki(...)sitku i przelać zimną bieżącą wodą która powoduje że ryż się nie sklei. Ryż wyłożyć na talerz polać połączonymi ze sobą piersiami z kurczaka wraz z warzywami na koniec okraszając natką pietruszki
Pychotkaaakawałek cukinii ok 10 cm 2 łyżki mąki jajko sól pieprz 5 kwiatów cukinii dodatkowo 1 łyżka mąki pół szkl mleka Cukinię zetrzeć na tarce, dodać
Gotowanie jest łatwePlacuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. A do podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula(...)oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez
Kuchnia Elliezwyczajna - co tam macie) 2 łyzki masła sól, pieprz, przyprawa uniwersalna jajka 1 łyżka oleju śmietana 18% koperek Szczaw płukamy i odcinamy ogonki. Nastepnie drobno kroimy i wrzucamy na patelnie, dusimy chwile na maśle do czasu az szczaw już zupełnie straci swoją objętośc i kolor ;-) Do garnka wlewamy wode i wrzucamy pokrojoną w kostke marchew i seler. Gotujemy(...)przyrumienienia. Czasami zdaża się ze zostaje nam kiełbasa z grillowania, wtedy dodaje włąśnie taką. Ten grillowany zapach i smak moim zdaniem sprawia ze zupa jest jeszcze lepsza ;-) Kiedy warzywa sąjuz miękkie dodaje kiełbase oraz duszony szczaw. Doprawiam do smaku i gotuje jeszcze kilka minut. Zupę możemy zabielić śmietaną albo dla mniejszej kaloryczności po prostu ją pomijamy, bez niej również jest
Radość kipiąca uśmiechem.· kukurydza w puszce 1/2 puszki · groszek konserwowy 1/2 puszki · mąka pszenna 4 łyżki · jajka 3 szkl · ser żółty starty 100 g · olej · sól · pieprz Kukurydzę
Camilla w kuchniPrzygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę. Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą. Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam). Zupę zostawiamy(...)podsmażamy boczek. Pokrojone pieczywo dorzucamy do boczka (lubię jego smak w grzankach, ale oczywiście możecie to robić osobno). Wszystko posypujemy lekko czosnkiem, papryką, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy z patelni, aż wszystko będzie chrupiące. Dodajemy do zupy. Szybka, pożywna i delikatna. Wedle uznania możecie ją wzbogacić innym mięsem (może pulpeciki?) oraz zabielić śmietaną, jednak mi nie było to potrzebne. Smacznego
Kitchens Alphabetnieraz pisałam że drób jest bardzo popularny w moim domu i bardzo przez Nas wszystkich lubiany, szczególnie pałeczki... Podaje je na rózne sposoby i bardzo lubię łaczyć je z warzywami Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1/3 kalafiora 3 marchewki 1 cukinia peczek natki pietruszki 500 ml bulionu warzywnego 200ml smietany 18 łyzka mąki łyzka oregano Kamis 2 zabki(...)kurczaka-po 3 łyżeczki Wykonanie: Kurczaka nacieramy solą i pieprzem,odstawiamy na godzine do lodówki.Po wyjeciu kurczak obsmażamy go na rumianu na oleju. Obsmażonego kurczaka przekładamy do głebszej patelni,dolewamy ciepły bulion,dodajemy czosnek,dusimy ok 30 minut.Po tym czasie dokładamy pokrojone w słupki marchewki,rózyczki kalafiora i plastry cukinii,dodajemy oregano,dusimy kolejne 10 minut.Śmietanę mieszamy
Z Majeczką w kuchniŚwietny, łatwy do przygotowania dodatek do obiadu...ja uwielbiam go też jako samodzielne danie. Mniam Składniki: 30 dag bobu 3 zabki czosnku 3 łyżki masła łyżeczka
Z Majeczką w kuchniwarzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o akcencie mięsnym ani o wyrazistym smaku dania. Dobry pomysł na wykorzystanie starszych i większych cukinii, które pojawiają się w sklepach na początku jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA(...)Obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki) i szklimy ok. 2 min. Zestawiamy patelnię z palnika. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (4 min) Oczyszczamy ją, kroimy w średnią kostkę, dodajemy trochę curry, pieprzu oraz soli i mieszamy. Dodajemy ją na patelnię z cebulą i smażymy na mocnym ogniu przez 2 minuty, mieszając. Nie martwcie się
Nerds Kitchenpierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację. duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra(...)bulionu sól, pieprz Cukinię obieramy ze skórki i łyżką wydrążamy z niej miąższ z nasionkami. Ryż gotujemy na półmiękko. Miąższ z drugiej cukinii kroimy w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, pieczarki i cukinię pokrojoną w kostkę. Do tego dodajemy ryż, zmielone mięso, jajko i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy cukinię i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego
Salonik smakówobfitującym w warzywa grzechem byłoby nie zrobić leczo. Tradycyjne składniki lecza to kiełbasa, pomidory, papryka i cebula. My proponujemy Wam wersje wzbogaconą nieco o kabaczka. Naprawdę warto dodać to warzywo bo ciekawie wzbogaca smak poprawy. Również dobre leczo jest z cukinią zamiast kabaczka jeśli akurat mamy pod ręką. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji:4 Składniki: 3 kolorowe papryki(...)cebule Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g) 4 bułki Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy. W między czasie obieramy i kroimy kiełbasę w pół talarki. Dorzucamy na patelnie. Papryki
Kolizje Smakówkostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę wrzucamy na wysoką patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy Rapso doskonale nadaje się do smażenia. Podsmażamy chwilę na rumiano, żeby zamknąć pory w mięsie, wtedy kawałki mięsa będą soczyste. Dodajemy kopiastą łyżkę mielonej papryki(...)dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Możemy też przed dodaniem wody wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć całość kilka minut. Ja lubię klasyczną wersje gulaszu, więc nie dodaję warzyw do gulaszu, jakoś mi nie pasują one tutaj, jeśli ktoś lubi może dodać świeżą paprykę, pieczarki czy pomidory. Ja je jednak dodaję do zupy gulaszowej. Gulasz gotujemy do miękkości mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na takie wykorzystanie cukinii znalazłam tutaj : 1 kg cukinii obranej i bez miąższu 150 g cukru 50 g czekolady deserowej 2 łyżki kakao
Moje domowe kucharzeniepanuje deficyt na dobre artykuły spożywcze pozbawione paskudnych rzeczy w środku! Ostatnio testuję również genialną wysoką patelnię Woll Szafir Risotto + patelnia daje nam posiłek idealny pod każdym względem! Patelnia pozwala przygotować posiłek z małą zawartością tłuszczu i zachowując wartości odżywcze. Utwardzona specjalną technologią powierzchnia naczynia posiada wbudowane kryształy szafiru. W ten sposób staje się bazą specjalnej, ceramicznej, wysoce odpornej(...)łatwizne i przygotuję oryginalne rosotto z...torebki. Ale uwaga, jest to mix do przyrządzenia dania, pozbawiony chemii i innych paskudztw. Mieszanka zawiera wysokiej jakości ryż, suszone grzyby i warzywa oraz doskonale dobrane przyprawy i aromatyczne zioła. To uniwersalne danie przygotujesz w łatwy i szybki sposób, zapewniając sobie cenne składniki odżywcze, przeciwutleniacze i porządną dawkę energii. Firma zapewnia o braku niespodzianek
Z Kuchni Do Kuchnipapryką, wędzoną papryką, chilli oraz cukrem, wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 6 – 8 minut, czyli do momentu aż papryka delikatnie zmięknie, ale wciąż będzie chrupiąca. Całą zawartość patelni przerzucić do dość dużego garnka, dodać 1 szklankę wrzącej wody, poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę pomidory z puszki (wraz z zalewą), przemieszać i dusić przez ok. 8-10 minut(...)byłoby za mało to można dolać pół szklanki wrzątku). Na koniec wrzucić pokrojone ogórki konserwowe oraz koncentrat pomidorowy i dusić całość jeszcze przez ok. 5 minut (do odpowiedniej miękkości warzyw). Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Podawać z pieczywem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Leczo z młodej kapusty appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewody 1 łyżka mąki (15 g) Wykonanie: Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkiego rodzaju błonek oraz pozostałości tłuszczu i kroimy w grubą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dosyć dużym ogniu przez kilka minut, mięso musimy obracać, tak aby wszystkie pory w mięsie się pozamykały. Następnie dodajemy cebulę oraz wszystkie przyprawy(...)mięska praktycznie odparuje, a cebulka i przyprawy ładnie się podprażą. Wrzucamy paprykę i zalewamy całość wodą, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy mięso z warzywami przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po upływie godziny, mąkę pszenną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do naszego gulaszu, cienkim strumieniem cały czas mieszając. Zagotowujemy i gotujemy
KulinarneImpresje.plsię czasami niedocenianym warzywem. Być może jednak to tylko ja wykorzystuję go zbyt rzadko. Niesłusznie. Jego delikatność, jędrność i ciekawa faktura jest wielką zaletą - daje możliwość łatwego łączenia tego warzywa z innymi składnikami o mocniejszych i wyrazistszych smakach. Polecam kalafiora pod wszelkimi postaciami, a dzisiaj zdecydowanie jako curry! Składniki: 1 kalafior 1 duża cebula 1/2 łyżeczki ziaren kuminu(...)puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka garam masali 1/4 łyżeczki chili 3 łyżki oliwy Wykonanie: Posiekany czosnek rozetrzeć na pastę z solą i imbirem. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać ziarna kuminu. Kiedy zaczną pękać dodać szybko pastę imbirową, zamieszać i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Dodać posiekaną cebulę i smażyć do miękkości. Dodać pomidory i resztę
zadanie-gotowanieCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na carbonarę z dodatkiem cukinii. Lubię kombinować z carbonarą, bo wystarczy dodać 1 składnik lub zamienić bekom na warzywo, aby otrzymać zupełnie nowe, smaczne danie. Jeśli jednak jesteście zwolennikami klasyki, koniecznie zajrzyjcie tutaj . Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu spaghetti - 2 żółtka i 1 białko - 100 g wędzonego boczku - pół małej(...)parmezanu - szczyptę soli, pieprzu, oregano i bazylii 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki. 3. Na suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min). 4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min). 5. W międzyczasie przygotowujemy sos. W dużej misce
Bez Cebuliczerwona papryka ok. 100g sera żółtego cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany sól pieprz Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – przepis: Na patelni na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka . Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Kukurydzę, groszek odsączamy z zalewy(...)kurczakiem. W misce mieszamy majonez, śmietanę, jajko i starty na tarce żółty ser. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Formy do tartaletek wykładamy ciastem francuskim , a następnie układamy na nim kurczaka z warzywami i całość polewamy masą śmietanowo- jajeczną. Tartaletki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego! Post Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Było już nadziewane kaszą, szpinakiem, fetą, całą gamą owoców, warzyw. Dlaczego więc nie spróbować z ryżem. A że dołączyłam do akcji zaRYŻykuj i mam zapas przeróżnych produktów firmy Uncle Ben`s trzeba z nich korzystać. 2 piersi kurczaka woreczek dzikiego ryżu 1/3 szklanki orzeszków ziemnych łyżka skórki z cytryny ząbek czosnku białko(...)jaja kurzego sól i pieprz do smaku Oraz: 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki sos pomidorowy Dolimio Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy orzechy aż się lekko zarumienią. Z czystego mięsa usuwamy resztki tłuszczu i błon. W obu kawałkach robimy z boku nacięcie, tworząc tzw kieszonkę do której to właśnie nałożymy nadzienia. Zimne
Dieta moja pasjakońcu zdecydowałam, że nie ma wyjścia i trzeba zrobić coś z bobu z lodówki zanim się zepsuje. I tak powstało całkiem szybkie, ale syte danie. Co ważne - kasza, warzywa - to w końcu samo zdrowie. Dla miłośników bobu i kaszy gryczanej raj na ziemi. Smacznego! Składniki: 250 g bobu 1 torebka kaszy gryczanej 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy 1 średnia(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bób płuczemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 10 min. Ugotowany bób obieramy ze skórek. Cukinię obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie bób, oraz pokrojoną cukinię. Wrzucamy kaszę gryczaną, doprawiamy solą i bazylią i mieszamy do połączenia się składników
psgotujemywrzątek, chwilę gotujemy pod przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlaku Wlewamy ponownie około szklanki wody, dodajemy ewentualnie suszone warzywa, pokrojoną cebulę i wsypujemy kapustę, jeśli dodajemy młode, świeże warzywa to ścieramy na tarce i dodajemy je gdy kapusta lekko zmięknie Kiedy kapusta jest prawie miękka, ale jeszcze chrupka dolewamy około 2 łyżek octu, (wtedy też można dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego(...)pieprzem i ewentualnie cukrem Przesmażamy na maśle pokrojoną kiełbasę lub boczek, można dodać jeszcze jedną cebulę -smażymy wszystko razem chwilę, a potem dokładamy do kapusty i mieszamy dokładnie Na patelnię dajemy kopiastą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści wsypujemy około 2 łyżek mąki, mieszamy razem, chwilę smażymy i przekładamy zasmażkę do kapusty Całość dokładnie mieszamy i posypujemy koperkiem. Kapusta najlepsza
Proste PotrawyBardzo sycące. Do ciasta nie dodajemy cukru, więc możemy z powodzeniem podać je na słodko, jak i z jajkiem i warzywami, czyniąc śniadanie pożywnym i smacznym. Ja podałam z jogurtem naturalnym i truskawkami. Owsiane placuszki Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 200 g mąka owsiana 100 g płatki owsiane 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 ml maślanka(...)mleko 2 łyżka oliwa z oliwek lub dowolny olej 1 szt jajko Sposób przygotowania Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (np. olej kokosowy, rzepakowy) i smażymy porcje z obu stron
KucharzycaBurak to wdzięczne i zdrowe warzywo, a po upieczeniu staje się słodki i aromatyczny. Wystarczy odrobina wyobraźni by wyczarować z niego pyszną zupę , dip czy sałatkę. Idealnie komponuje się z kaczką i delikatnym musem z awokado. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 pierś kaczki 1 duży burak 2 szalotki 2 ząbki czosnku szczypta tymianku szczypta rozmarynu(...)octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy sól pieprz garść nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni rukola Mus z awokado: 1 awokado 1 ząbek czosnku 2 łyżki serka twarogowego np koziego sól sok z cytryny Przygotowanie: Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki śmietany ( niekoniecznie) 1 1/2 łyżki stołowej curry w proszku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1/2 kg brukselki 1 niewielki brokuł podzielony na różyczki Wykonanie: Na dużej patelni podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy mąkę i dobrze mieszamy drewnianą łyżką . Cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę bulionu . Dodajemy jabłko i gotujemy na wolnym ogniu(...)całość . Na końcu dodałam curry , sól , pieprz i śmietanę . Gotujemy jeszcze ok . 4 minut cały czas mieszając. W międzyczasie gotujemy brukselkę i brokuły w osolonej wodzie ( 10 minut) . Warzywa po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku , następnie układamy na półmisku i polewamy sosem . Bardzo dobrze smakują z kurczakiem pieczonym i pieczonymi ziemniaczkami . Smacznego
Gorący kąseklaurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać przekroić na pół i przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak(...)minut, do czasu aż kapusta zmięknie. W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki. Ugotować je w osobnym garnku prawie na miękko ( wodę lekko osolić). Odcedzić. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić). Mięso przełożyć do zupy, a tłuszcz pozostawić na patelni do przygotowania zasmażki. Do zupy dodać również obgotowane
Nie tylko w kuchniFrittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii, ale coraz więcej fanów ma w Polsce. Składniki 200 g jarmużu 5 – 6 pomidorków cherry 2 ząbki czosnku 3 jajka 100 ml mleka 1 opakowanie serka białego typu Bieluch 4 łyżki płatków jaglanych(...)łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i blanszujemy aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy całe jajka i mieszamy widelcem. Dodajemy serek, mleko, płatki jaglane i mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy wystudzony jarmuż. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość przelewamy do formy do tarty
My Chcemy Jeśćłyżeczki oregano sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w większe kawałki . Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka. Do naczynia żaroodpornego na dno włożyć ugotowany makaron, papryki pokrojone w grubą kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, seler i kalarepę w kostkę oraz kurczaka. Śmietanę(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i ponownie piec do rozpuszczenia się sera. zapiekanka z kurczakiem i warzywami
O kuchni z uczuciemzielonej cebulki listki tajskiej bazylii świeża kolendra cząstki limonki sos sojowy, sos rybny 1 . Cebulę kroimy na połówki, imbir w grube plastry i opalamy nad ogniem lub na suchej patelni, aż skórka sczernieje. Odkładamy. Mięso i kości bardzo dokładnie myjemy, z 500 g mięsa odkrajamy 250 g, owijamy folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika. 2. Resztę mięsa i kości wkładamy(...)przyprawy, stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i zmniejszamy ogień, jak w przypadku rosołu. Gotujemy tak ok. 45-60 minut i szumujemy w razie potrzeby. 3. Dodajemy warzywa i trawę cytrynową, sos sojowy, rybny i sól - gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 h. UWAGA: Zupę można gotować 3-5h jak podaje większość źródeł, ale gotowana dłużej
Kuchnia PrezydentowejKulinarne wyprawy Jamiego" czyli Pyttipanna. Mięsne i warzywne kąski, usmażone na chrupiaco, z pysznym dressingiem i ogórasem, u nas korniszonem. Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej wędzonej kiełbasy 300 g pieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki(...)mnie korniszony) sos: 1 łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony na małe kawałki boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać, w tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami i dorzucamy je stopniowo do boczku
Dzieje kuchennej WiewióryZaczyna się wiosna, już lada moment zacznie się targ. W końcu będzie można kupić pyszne nowalijki! Później zaczną się wspaniałe owoce i warzywa! Teraz trzeba zacząć konkretnie oczyszczać zamrażalnik i robić miejsce na nowy sezon ;) Dzisiejsza propozycja to pyszne, puchate placuszki podane z lekkim kisielkiem owocowym. Pyszne! Składniki: 165 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki cukru, 1 jajko, 125 ml mleka, 20 g roztopionego masła Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej - mamy otrzymać gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką ciasto i smażymy do zrumienienia z każdej strony. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki
Plate of Joytwarde - to je usuwacie! Ale jeśli nóż wchodzi w nie jak w masło, to zostawiacie - będą bardziej soczyste Po zmieleniu, formujemy kotleciki z samego mięsa i przyprawiamy Najpierw rozgrzewamy patelnię grillową, potem wlewamy olej - i znowu rozgrzewamy. Na mocno rozgrzany tłuszcz układamy uformowane kotleciki. Smażymy z jednej strony na mocnym ogniu 5 minut, następnie przekładamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień(...)krócej będą krwiste - ja takiego mięsa nie lubię, dlatego smażę 10 minut Podgrzewam bułkę do hamburgerów w piecyku (dosłownie chwilkę), potem smaruję ją keczupem oraz majonezem i układam ulubione warzywa Ot, cała praca :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comstrony, razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Do marynaty dodać zaparzoną kawę, bulin, Razowy Kwas Chlebowy, łyżkę oleju, sól i pieprz. Polędwicę i cebulę przełożyć z patelni do brytfanki, polać marynatą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-20 minut – czas pieczenia jest uzależniony od tego jak bardzo ma być wysmażone mięso. Po upieczeniu(...)dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać do całkowitego roztopienia, ewentualnie doprawić do smaku.W między czasie ugotować pozostałe marchewki razem z ziemniakami, po ugotowaniu odciąć po kawałku marchewki do przybrania. Warzywa zmiksować na puree z dodatkiem oliwy truflowej i śmietany, dodać posiekaną chili i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli puree będzie zbyt gęste dodać więcej śmietanki. Napełnić koszyczki
SzczyptaSmaQdrobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie- włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach- cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na patelni - mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem- do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników- dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość- z gotowego mięsa robimy spore(...)podsmażone klopsy układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem )- zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu )- tak przygotowane gołąbki dusimy ok 1,5 godziny, aby warzywa w środku zmiękły a ryż nie był twardy, pod koniec duszenia dodajemy kilka listków bazylii, która świetnie się komponuję z sosem pomidorowym. Gołąbki są przepyszne a przepis sprawdzony nie tylko
Basia w kuchni