warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:448/829)

JAJKO SADZONE, JARMUŻ, KALAREPA - ŚNIADANIE 298

się oprzeć.       Odkąd zaczęłam studiować i powzięłam sobie za cel zdrowe odżywianie, dodatkowo wprowadzając teraz w życie nieco zmodyfikowaną dietę paleo, zmieniłam stosunek do warzyw i owoców sezonowych. Niegdyś służyły jako surowce do zapraw, teraz - rozkoszuję się nimi, pochłaniając garściami sezonowe propozycje. Albo na surowo, wyjadając z siatki to, co kupiłam na bazarze, albo wrzucając(...)większa kalarepka 2 jajka 2-3 garście jarmużu 1/4 szklanki pestek słonecznika 1 mała papryczka chili sól, pieprz olej roślinny do smażenia Prażę pestki słonecznika na złoto, na suchej patelni. Odstawiam. Na jednej patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Papryczkę chili drobno siekam, podsmażam na patelni. Wrzucam umyty, przebrany i wysuszony (by olej nie pryskał)jarmuż. Przesmażam kilka minut, aż ten delikatnie

W kuchni Karmel-itki
Ostra sałatka z kukurydzą 168

papryczka chili2 ząbki czosnkusaszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia2 duże łyżki bazyliowego pesto (gotowe lub domowe)sól, pieprzparę liści bazyliiprzygotowanieGroszek umyć i osuszyć. Obciąć końcówki, oderwać łyko. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek, sól, pieprz, smażyć  mieszając od czasu do czasu, przez ok 4 - 5 minut, aż groszek lekko zmięknie ale nadal będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodać(...)oliwie z masłem tak aby lekko się zrumieniła, przestudzić i odciąć ziarenka od kolby.Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krążki. W dużej misce wymieszać wszystkie warzywa, polać olejem, posolić i popieprzyć do smaku, na końcu wymieszać z pesto i posypać bazylią pokrojona w cieniutkie paseczki. Smacznego

Stare Gary
Polędwiczki teriyaki mirin z czereśniami. 231

nabić na patyczki, przekładając wiśniami. Grillować około 10 minut. W trakcie grillowania przełożyć na drugą stronę. Plastry polędwicy są cienkie i 10 minut wystarczy. Polędwiczki podałem z ryżem,  warzywami  i owocami w sosie kwaśno słodkim. Salsa do dań z grilla. Składniki. 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt. papryka zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 ananas(...)łyżeczki mąka ziemniaczana olej do smażenia Wykonanie. Ananasa przekroić. Środek wyciąć i drobno pokroić. Papryki i cebulę pokroić w cienkie paski, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć krótko na patelni. Dodać pokrojonego ananasa, kiwi,  melon  i pomidor pokrojony  w cząstki. Doprawić przyprawą do dań Kucharek, sosem chili słodko pikantnym i octem balsamicznym. Podlać odrobiną soku pozostałego z wykrojonego ananasa

Kulinarny karnet Christophera
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 163

piwem, a także przeróżnymi dodatkami: warzywami pokrojonymi w paseczki chlebkiem pita pokrojonym w trójkąty paluszkami grissini pieczonymi łódeczkami ziemniaków. Ja zdecydowałam się podać go z domowymi chipsami z warzyw korzeniowych. Uwielbiam takie chipsy za ich lekko słodki smak skontrastowany z słoną solą morską (ach te kulinarne kontrasty ;)). Dotąd jednak kupowałam je w sklepie. Tym razem postanowiłam zrobić je sama(...)łyżki oliwy (więcej jeśli potrzeba) 200 g sera feta (połowę fety możecie zastąpić ricottą, jeżeli chcecie, aby dip był mniej słony) Przygotowanie: Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół. Na patelni umieść oliwę i papryczkę chilli i smaż na średnim ogniu, aż papryczka lekko się przyrumieni. Odstaw do przestygnięcia. Nie wylewaj oliwy. Usuń pestki z papryczki. Pokrój miąższ na mniejsze części

Chilli Czosnek i Oliwa
AROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I KURCZAKA 321

długa lista składników - prawie połowa z nich to przyprawy, które fajnie się ze sobą łącza i nadają niepowtarzalny smak potrawie, ale nie dominują nad nią, tylko podkręcają smak warzyw i mięsa. Porcja z tego przepisu jest duża, powinna starczyć Wam spokojnie na dwa dni dla 3-4 osobowej rodziny, no chyba, że pochłoniecie gulasz w całości za pierwszym podejściem(...)cukru (opcjonalnie) WYKONANIE: Filety z kurczaka obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Dodaj do nich sól i pieprz oraz słodką paprykę, całość zamieszaj i podsmaż na głębokiej patelni lub w większym garnku, na rozgrzanych 2 łyżkach oliwy z oliwek, aż mięso zetnie się z zewnątrz, a w środku będzie soczyste. Przełóż mięso do miseczki i odłóż na później

Słodko-Słony Świat Ilony
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 335

rezygnujemy ze zdrowej, jakościowej kuchni. Pokażemy Wam, jakie cudo można zrobić z takich smutnych kostek Tu akurat powstaje bulion po świętomarcińskiej gęsi. Kostki ułożone są na ruszcie z warzyw.. Pomysły na ciekawe wykorzystanie resztek można mnożyć, wszystko jest kwestią inwencji twórczej. W naszej kuchni świetnie sprawdziły się dania z resztek pieczonego kurczaka, które opisaliśmy niżej. Przygotowywaliśmy je dziesiątki razy(...)dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. A do tego tak przyrządzone mięso smakuje o wiele lepiej niż piersi smażone na patelni. Piersi z pieczonego kurczaka mogą wylądować w sałatce ( np. w sałatce z kurczakiem i jarmużem, według tego przepisu ), „postrzępione” w kanapce (Amerykanie mają ładne określenie: shredded chicken, czyli rozdrobnione widelcem dobrze

Niedzielny kucharz
Makaron z pieczarkami w sosie mascarpone 190

aromatyczne, doprawione, podane z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Makaron z pieczarkami i cukinią w sosie mascarpone Makaronowe dania zawsze smakują, a przygotowanie zajmuje zazwyczaj kilkanaście minut. Zestaw warzyw pieczarki + cukinia + pomidory smakują także wyśmienicie z ryżem lub kaszą. Składniki: 14 pieczarek 1 mała cukinia 1 pomidor 2 cebule mniejsze 2 ząbki czosnku 2 spore łyżki serka mascarpone sól(...)łyżeczka masła Przygotowanie: Cukinię i pieczarki dobrze myję. Z cukinii odkrawam końce, kroję w kostkę, pieczarki w talarki, pomidora w kostkę. Cebulę obieram, szatkuję drobno razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję łyżeczkę masła, przesmażam cukinię, pieczarki, cebulę, gdy lekko zmiękną, a cebula się delikatnie zeszkli dodaję czosnek i kosteczki pomidora. Duszę do miękkości kilka minut. Mieszam, przyprawiam

Zasmakuj Kuchni
Zupa botwinkowa z włoszczyzną – dieta dr Dąbrowskiej 235

Botwinka to warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i prawie bez kalorii. Warzywa przyjemnie chrupią, a zupa działa odmładzająco, bo liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki(...)łodyżki botwinki i pokroić w paski, buraczki w plasterki. – Cebulę pokroić w kostkę, por w paski i podsmażyć na suchej patelni z pokrojoną w plastry marchewką, pietruszką i selerem. – Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku i ocet, gotować

To co kocham
Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką 151

Rano kupiłam włoskie ciabatty, zapomniałam jednak o pomidorach. Nic nie szkodzi, bo powstały bardzo smaczne grzanki z ogórkiem zielonym i dodatkami. To mój pierwszy taki pomysł

Moja smaczna kuchnia
Pomidorowa z opalana papryka 133

niż ze świeżych pomidorów. Po pomidory powinni sięgać również wysokociśnieniowcy. Wysoka zawartość potasu (237 mg na 100 g) usprawnia filtrację nerek, a co za tym idzie - obniża ciśnienie krwi. Warzywa te to również istna bomba witaminy C i błonnika. A co najważniejsze - mają tylko 18 kcal w 100 g produktu. SKŁADNIKI: 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być(...)oliwa 1/2 łyżeczki mielonego chilli bazylia oregano sól pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion zagotować. Dodać do niego pomidory w puszcze i pasatę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Nie można doprowadzić do zbrązowienia, bo czosnek stanie się gorzki. Razem z oliwą wlać do garnka

Kuchnia od dwojga
Gulasz z czerwoną soczewicą 181

sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek czubrycy czerwonej olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. W międzyczasie marchewkę(...)pokrojoną marchewkę oraz połowę soczewicy. Gotować dalej aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku. Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba. Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby się rozgotowała i rozpadła dzięki

Monia miesza i gotuje
Pomidorowe placuszki z ziołami 176

talerz, a następnie do mojej buzi i już wiedziałam, że nie jest to ostatni raz, kiedy je przygotowuję. Szczególnie teraz, kiedy zaczyna się pomidorowy sezon :) To jak? Do patelni! Gotowi! Start! Pomidorowe placuszki z ziołami Potrzebujesz: 3-4 pomidory 1 średnią cebulę 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżkę posiekanej natki(...)kostkę, przełóż do miski i dopraw solą i pieprzem - odstaw na 5-10min. 2. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do pomidorów ( które powinny już puścić sok) 3. Do warzyw dodaj wszystkie zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszaj. 4. Stopniowo dodawaj do całości mąkę, do momentu, aż powstanie bardzo gęste ciasto naleśnikowe. 5. Smaż z obu stron na złoto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką 190

ziemniaków doskonale pasują takie zioła jak tymianek, majeranek, natka z pietruszki, dodałam jeszcze ziarenka czarnuszki i obowiązkowo czosnek, który musi być, pachniało w całym domu! Podobnie można przygotować inne warzywa, ale ziemniaczki teraz smakują najlepiej, z kubkiem kwaśnego mleka, bo tak smakuje lato, cudowny czas! Zachęcam do wypróbowania również mojego przepisu na pieczone ziemniaki z cukinią i fasolką szparagową Smażone(...)natki z pietruszki 2 łyżeczki czarnuszki 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy. Najlepiej zaczekać, aż ostygną, wtedy nie będą przywierały do patelni i nie będą się sklejać. Na oliwie z oliwek obsmażamy ziemniaki z kawałkami czosnku, tak długo, aż będą złotobrązowe. Co jakiś czas delikatnie potrząsamy patelnią, aby ziemniaki obsmażyły się

Moja smaczna kuchnia
Delikatny krem z kalafiora 254

umieścić na blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C.  Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut, aż będą całkowicie miękkie. Odstawić do ostudzenia, po czym zblendować na gładki krem. Jeśli zupa(...)pogrzać, dodać starty na tarce ser i wymieszać, by się rozpuścił. Zaprawić 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego. Krem z kalafiora podawać np. z grzankami lub lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego

Moje Qulinaria
Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną 204

Bardzo smaczne, ciekawe połączenie smaków na sposób meksykański. Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka  1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona papryczka chili(...)pieprz 1 banan PRZYGOTOWANIE Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut. Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez 5 minut. Dorzucamy z powrotem mięso, zalewamy bulionem i dusimy kolejne

Moje Kuchenne Rewelacje