warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:457/829)

Lato 2017: Mój ulubiony zestaw obiadowy na lato 132

łopatki do obracania, nóż i deskę do krojenia. Przygotuj składniki: jajka, szczypiorek, sól, olej lub masło do smażenia, ewentualnie pieprz. Jajka sparz. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Na gorący tłuszcz wbij jajka. Jajka oprósz solą i pieprzem. Kiedy białko ładnie zacznie ścinać, możesz je ostrożnie przewrócić na drugą stronę (rób to bardzo ostrożnie(...)jeśli lubisz ścięte żółtka, jajka smaż trochę dłużej. Usmażone jajka ostrożnie przełóż na talerz i podawaj posypane szczypiorkiem z np. dodatkiem ziemniaków, szarego sosu i dowolnej surówki lub warzyw gotowanych

blog.moje-pasje.info
Pulpeciki rybne w sosie słodko-kwaśnym 137

mąkę ziemniaczaną, natkę, sól i pieprz. Wszystko zmiksować. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą 5 smaków. Z masy rybnej formować małe kulki, obtaczać w bułce z przyprawą i smażyć na patelni na złoty kolor. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju. Ananasa pokroić w małe kawałki (ja użyłam połowy ananasów z puszki), paprykę pokroić w większą kostkę. Do cebuli(...)zagotować, sos powinien zgęstnieć. Do sosu wrzucić paprykę, pokrojone ananasy i marchewkę z groszkiem i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka lekko zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Sos z warzywami wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pulpeciki rybne. Posypać natką pietruszki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kotlety selerowo-kalafiorowe oraz "Jesienna miłość" i "Magnolia" 140

aromatyczne i pyszne kotleciki warzywne. Składniki : pół kalafiora średni seler jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Seler obrać i pokroić na kawałki. Kalafior podzielić na duże róże. Warzywa umieścić w garnku i zalać wodą, by je przykryła. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu dobrze je odparować i odstawić do ostudzenia. Zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą pulpę(...)solą i pieprzem. Na talerzyk wysypać trochę bułki tartej. Z masy formować kotlety przerzucając je z ręki na rękę. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać z surówką np. z czerwonej kapusty . Ostatnio mam dość napięty grafik i mało tutaj publikuję, ale sporo czytam w czasie podróży. Dziś zatem wyjątkowo o dwóch

Weekendy w domu i ogrodzie
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 959

składników, jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, spore ilości soli czy maltodekstrynę. Są to  główni sprawcy cukrzycy i nadwagi. Mają też barwniki i wzmacniacze smaku.  Do tego warzyw jest w nich na ogół bardzo mało. Ale po co nam to, jak sami bez problemu możemy przyrządzić taki domowy sos? Przynajmniej wiemy, co w nim jest i możemy kontrolować(...)łyżka papryki słodkiej pół łyżki papryki słodkiej wędzonej pół łyżki przyprawy chińskiej 1 łyżka ziół tajskich szczypta soli Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i usmaż na natłuszczonej patelni.  Sos słodko-kwaśny: 1 czerwona papryka 1 cebula żółta 2 marchewki 1 puszka ananasa/1 świeży ananas sok z 3 małych cytryn sok z 1 pomarańczy 1 kartonik passaty pomidorowej (500g

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Śniadaniowe serniczki z patelni 257

dzień wolę śniadania na słono - kanapki z domowymi serkami lub jajecznicę z warzywami. Jednak czasem mój organizm po obudzeniu domaga się słodkości! I wtedy w ruch idzie blender lub mikser i robię domowe placuszki, które zjadam z owocami lub jogurtem. Taki minus, że na takie śniadania trzeba mieć czas i cierpliwość do późniejszego sprzątania kuchni i mycia garów i naczyń(...)pomimo tego te serniczki są moim numerem jeden! Uwielbiam serniki wszelkiego rodzaju, ale wiadomo, że nie zawsze chce się piec całą blaszkę. I wtedy ratują mnie te z patelni. Z zewnątrz złociste, chrupiące, a w środku delikatne i mięciutkie. W połączeniu z kwaśnymi owocami smakują genialnie! Dlaczego warto? Twaróg to źródło pełnowartościowego białka i dużych ilości wapnia oraz fosforu. Jest

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Klopsy w sosie pomidorowym z warzywami 127

Zwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są                   bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól,pieprz 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej(...)przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor. Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut.Warzywa ścieramy na tarce

Bajeczna Kuchnia
Śledzik z konfiturą i sałatką warzywną. 147

szukam dla niej miejsca w mojej kuchni. Tym razem pomyślałam, że skoro mięso z dodatkiem owoców jest takie smaczne. to dlaczego nie śledziki. Przygotowałam, więc tradycyjną sałatkę warzywną(najlepsze warzywa z rosołku-pamiętajcie) i śledzie na konfiturze z gruszki i suszonej żurawiny. Myślę, że taka sałatka może znaleźć miejsce również na wigilijnym stole, nie tylko jako przekąska.. SKŁADNIKI(...)soku z cytryny pieprz grubo mielony do smaku, ewentualnie sól WYKONANIE: żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, rozbić blenderem na małe kawałki, gruszki obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę, na patelnie wlać sok z cytryny, dodać gruszki i żurawinę, dodać cukier, dusić około 20 min., doprawić grubo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą-gotowe

Kuchnia Beaty
Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki 162

szczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki do dekoracji Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz(...)posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu, dodając skrobię z dna miski. Dodać zmiażdżony lub starty na drobnej tarce czosnek, kminek, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść cienkie warstwy masy ziemniaczanej, formując okrągłe placuszki. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu. W trakcie smażenia placków przygotować sos tzatziki. Ogórka obrać, zetrzeć na grubej tarce

Czerwień i błękit
Wytrawny puszysty omlet z pomidorami, serkiem feta oraz garścią zieleniny. 119

drugie do szkoły. Gdy wrócimy, mamy małą chwilę na śniadanie w spokoju, (bezcenne). Lubię, gdy na moim talerzu jest smacznie i kolorowo. Takim moim ulubionym zestawem jest omlet z warzywami oraz ulubionym serkiem feta z dodatkiem "zieleniny " SKŁADNIKI :( na 2 porcje)   3 jajka  6 łyżek mąki  100 ml mleka  2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też(...)SPOSÓB WYKONANIA: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, w osobnej misce mieszamy żółtka, olej, mleko, mąka, doprawiamy odrobiną soli. Masę delikatnie mieszamy z białkami. Rozgrzewamy patelnie z masłem i smażymy z obu stron nasze omlety.(warto smażyć na nieco mniejszym ogniu, aby mało się nie spaliło wraz z omletem) Gotowy omlet podajemy z pomidorkami, fetą lub innym

Basia w kuchni
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 224

skórki delikatnie wypycham miąższ i gotowe kawałki ściągam ze skórki palcami. Mango i awokado powinny być dość drobno pokrojone, ale nie na miazgę. Szalotkę również posiekać w drobniutką kosteczkę. Warzywa wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Pomidorki chwilowo odkładamy i zajmujemy się papryką. Należy obrać ją ze skórki i pokroić w taką samą kostkę jak mango i awokado. Dodać(...)stron solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek lub zgrillować po ok. 2-2,5 min z każdej strony. Ryba jest wtedy delikatna i soczysta. Zdejmujemy z patelni i dajemy rybie kilka minut aby odpoczęła. W małym pojemniczku łączymy składniki dressingu do rukoli : olej, ocet balsamiczny, cytrynę sól i pieprz. Pojemniczek zakecamy i wstrząsamy do uzyskania jednolitej emulsji

DefinicjaSmaku
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą + film 150

dodatek do drugich dań lub pyszna samodzielna przekąska czyli fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, znana i lubiana przez wszystkich potrawa. Korzystając z uroków lata i smacznych sezonowych warzyw warto sięgnąć po fasolkę i przygotować z niej to proste danie. składniki na 3 porcje 500 g żółtej fasolki szparagowej 1/3 kostki masła 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżka soli(...)przekrawamy na pół. Do garnka z wrzątkiem około 1,5 litra wsypujemy sól i cukier, wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 20 minut pod przykryciem, ugotowaną fasolkę odcedzamy. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą, wszystko podsmażamy około 2 minut cały czas mieszając aż bułka delikatnie się zarumieni, po czym wrzucamy fasolkę. Całość doprawiamy pieprzem, dokładnie

Smakowite Dania
GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI 206

ziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy, por kroimy w paski. Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Przygotowujemy zacierki. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy(...)ścieramy na  tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane zacierki wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy wszystko razem 5-8 minut mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy poszatkowaną cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażamy, a następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Na koniec doprawiamy do smaku solą i dodajemy 2-3 łyżki

Walijskie Pichcenie
Zielone curry z kurczakiem 226

Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata(...)dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe

Tajskie smaki
Zielone curry z kurczakiem 172

Składniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata(...)dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę

Tajskie smaki
Papryki zapiekane z farszem 204

Papryki zapiekane z farszem w piekarniku to danie bardzo proste w przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki(...)Cebula 1 woreczek ryżu brązowego 20g żółtego sera Sól, pieprz, oregano, chili Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania