samą patelnię, na której smażyła się ryba wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić czosnek, przemieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię świeże liście szpinaku oraz pokrojone suszone pomidory, smażyć przez ok. 5 minut. Dodać mascarpone, śmietankę i całość dokładnie wymieszać, pogotować (co jakiś czas mieszając) z 3-4 minuty aż sos nieco(...)ponownie włożyć kawałki łososia do sosu i podusić całość przez ok. 2 minuty, by ryba nieco się podgrzała. Podawać np. z ryżem, makaronem lub kaszą. Świetnym dodatkiem są też warzywa ugotowane na parze. Smacznego! Polecam również ten przepis: Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami appeared first
Kulinarne Przebojemożna je odgrzewać (zawinięte w folię, w średnio nagrzanym piekarniku). Nie mroziłam, więc się nie wypowiadam. Widzę natomiast potencjał w kwestii dodatków - na pewno można by było poeksperymentować z innymi warzywami i ziołami. Składniki: (na 8-10 większych sztuk, a może 15 mniejszych) 198g puszka kukurydzy (160g po odcedzeniu) szklanka kaszy kuskus 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko(...)Kukurydzę rozdrabnij delikatnie blenderem (na nie całkiem gładką masę). Wyieszaj z kaszą, dodaj mąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na nieprzywierajacej patelni, na oliwie lub oleju, na złocisty kolor. P.S. Autorka przepisu ( klik ) dodaje: "Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez
Lejdi of the houseZostawiam dla Was kolejny pomysł na obiad bez mięsa. Fasola z ciecierzycą duszone w sosie pomidorowym, warzywa i grillowany ser halloumi. Fasolę i ciecierzycę namoczyłam wcześniej i gotowałam do miękkości. Jednak spokojnie możecie użyć konserwowych. Ogromna oszczędność czasu. Do miękkich str ąków dodałam szklankę przecieru pomidorowego i dużą łyżkę suszonego majeranku. Ile przecieru dodać musicie sami zadecydować, bo to zależy(...)Cukinię, kalafior i marchew pokroiłam w plastry. Na łyżce oleju podsmażyłam marchewkę, a gdy trochę zmiękła dodałam kalafior. Na koniec dodałam cukinię, doprawiłam majerankiem i solą. Ser smażyłam na patelni bez tłuszczu. Smacznego
KucharzycaPowstała ot tak, bo naszła mnie ochota na sałatkę po spacerze. Stojąc przed budką warzywniaka i patrząc na wiklinowe kosze pełne owoców i warzyw, zastanawiałam się, co mogłabym wrzucić do michy, szybko wymieszać i zjeść. Kupiłam brokuł i pęczek rzodkiewki, a reszta składników wyklarowała się sama. Składniki: 1/4 brokuła 3 jajka 6 główek rzodkiewki 1/2 czerwonej papryki 100g szynki(...)opcjonalnie) Wykonanie: Brokułowe różyczki podzielić i podgotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubszą kostkę. Rzodkiewki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni stopić masło, wrzucić pokrojoną w paski szynkę, podsmażyć. Do salaterki przełożyć brokuły, rzodkiewkę, paprykę, pokrojone jajka. Przygotować sos: w kubeczku wymieszać maślankę, śmietanę, majonez oraz musztardę. Doprawić solą i pieprzem
Raj dla Podniebieniasklepu. Curry to jedno z moich ulubionych dań lunchowych, szybkie, pożywne i do zrobienia praktycznie ze wszystkiego. Wiosną warto pokusić się o lżejsze wersje, na przykład z młodymi warzywami, chrupiące mini marchewki i mini cukinie sprawdzą się w wiosennym curry doskonale. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona(...)łyżki przyprawy curry natka pietruszki Do podania 1 szkl kaszy jaglanej Przygotowanie: 1. Kurczaka kroimy w większą kostkę, obtaczamy w przyprawie curry, doprawiamy solą i pieprzem 2. Na patelni, rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną w pióra cebulę, podsmażamy na wolnym ogniu, często mieszając, kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, obsmażamy na złoto
Słodki KompromisOpis: Leczo to danie bardzo sycące, z dużą ilością warzyw oraz mięsa. Obecnie jest bardzo dużo różnych sposobów przyrządzania tego dania. Ja jednak zapraszam do powrotu do klasyki. Podstawą pysznego leczo jest czerwona i chrupiąca papryka. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 cebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki(...)margaryny lub oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku cebulę kroimy w piórka i smażymy ją na patelni. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Gdy cebula na patelni się zeszkli wrzucamy ją do papryki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewarte wypróbowania. Składniki: 6 dowolnych kiełbasek mała cukinia 2-3 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki cukru łyżka oliwy łyżeczka octu winnego lub spirytusowego 100ml sosu BBQ Sposób przygotowania: Na patelnie wysypujemy dwie łyżeczki cukru i podgrzewamy na niewielkim ogniu aż się rozpuści. Dodajemy posiekana w pół plasterki cebulę i oliwę i podsmażamy aż się zeszkli. Podlewamy sosem BBQ i odrobiną(...)innej wersji cukinie możemy zastąpić cienkimi plasterkami boczku. Kiełbaski grillujemy obracając ostrożnie na boki, tak aby farsz nie wypadł z kiełbasek. Serwujemy z pieczywem i sałata z świeżych warzyw
Pyry na Gazlaurowe. 6 ziaren ziela angielskiego, 10-15 ziaren czarnego pieprzu. WYKONANIE: boczek kroimy na cienkie paski, cebulę w piórka i smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia, na tej samej patelni smażymy pokrojone w małą kostkę:marchewkę, pietruszkę, seler przyprawione solą, pieprzem i vegetą, mięso kroimy na małe kawałki, zalewamy wrzątkiem, żeby nie powstawały szumowiny, pomidory nacinamy na górze, zalewamy(...)maśle z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku i lubczyku wszystkie składniki łączymy, dodajemy ogórki pokrojone w cienkie słupki, wlewamy wodę z ogórków i wszystko gotujemy do miękkości mięsa i warzyw
Kuchnia BeatyDzisiaj propozycja na makaronową sałatkę śniadaniową. Zielone szparagi i cukinia, smażone na oliwie, nadają jej charakterystycznego smaku. Aromatyczny, prażony sezam idealnie komponuje się z warzywami. Do tego uroczy makaron farfalle i mamy pyszne śniadanie, idealne również do lunch-box'u. Składniki: 150 g makaronu farfalle (kokardki) 4 łyżki oliwy extra vergine do sałatki 2 czubate łyżeczki sezamu pęczek zielonych szparagów(...)smażenia pieprz sól Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Makaron przekładamy do miski, polewamy oliwą extra vergine i mieszamy. Sezam wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Od szparagów odłamujemy końcówki, które wyrzucamy. Tak przygotowane szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem
Smak mojego domuczasu na wymyślanie. Najfajniejszy jest makaron (przynajmniej ja taki uwielbiam) z różnymi „resztkami” z lodówki – otwarta paczka wędliny (wystarczy podsmażyć i jeszcze z cebulką, mniam), trochę warzyw też można wrzucić, resztki sera mogą stworzyć nam sos serowy i dodać ciekawego aromatu. W takich daniach nic się nie zmarnuje. Tym razem wykorzystamy kabanosy, szpinak i odrobinę śmietany(...)sól, pieprz do smaku – ok 400 g świeżego szpinaku – 2 ząbki czosnku drobno posiekane – 1 łyżka oliwy Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie aldente. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i podsmażamy delikatnie czosnek, dodajemy umyty i osuszony szpinak. Gotujemy aż całość zmniejszy swoją objętość, dodajemy drobno pokrojone kabanosy, przyprawiamy i wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze
Szybko Tanio SmacznieKapusta pekińska nie należała do moich ulubionych warzyw, dopóki nie wypróbowałam przepisu na sałatkę z kukurydzą, prażonym słonecznikiem i właśnie kapustą pekińską w roli głównej. Tym bardziej ją polecam, bo naprawdę zaskoczyła mnie jej kompozycja, prostota i możliwość skomponowania tej sałatki z innymi daniami, szczególnie mięsnymi. Równie dobrze smakuje dzień po przygotowaniu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 150g(...)słonecznika 150ml gęstej śmietany 3 łyżki majonezu sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w poprzek i przenosimy ją do miski. Słonecznik długo prażymy na patelni, na niskim ogniu. Po uprażeniu ziarna pozostawiamy do ostygnięcia i schłodzone dodajemy do pokrojonej kapusty. Następnie dodajemy kukurydzę. W małej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól
Kuchnia Pani Wiosnyjest. Wiem, że jest to mało prawdopodobne ze względu na to, że moi rodzice sadzą kilka szklarni ogórków (niegdyś również pomidorów) i wiem jak nieopłacalną sprawą jest uprawianie tych warzyw zimą na terenie naszego kraju. Ziemniaczki po bengalsku łatwe dla 2-3 osób ok 30 minut Składniki 6 dużych ziemniaków 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki kolendry(...)sklarowane, czyli ghee Do dzieła!!! Ziemniaki gotujemy w całości, najlepiej na parze. Lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Następnie kroimy na ćwiartki (ja dodatkowo je obsmażyłam na chrupiąco). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy, chwilę razem smażąc. Ja podałam z kurczakiem w sosie śmietanowo-paprykowym i ogórkami pokrojonymi w talarki, chwilę podsmażonymi na oliwie
sierotka maRysia w kuchnijedzenia pesto to punkt obowiązkowy i basta! Ja robiłam wczoraj bazyliowe, bo kupiłam niesamowitą bazylię - tak aromatyczną i intensywną, że wypełniła zapachem najpierw auto, w którym podróżowała z resztą warzyw ze sklepu do domu, a następnie cały dom. Była trochę inna z wyglądu, niż ta kupowana przez nas do tej pory; nie miała wypukłych listków tylko płaskie i na brzegach(...)Podaję więc mój przepis: Pesto bazyliowe Składniki: duży pęczek bazylii (12-15 łodyżek) 30 g mielonych migdałów bez skórki (nieprażonych!) 30 dag orzeszków piniowych (uprażonych na złoto na suchej patelni) 1 mała limetka (umyta i sparzona) 1 łyżka octu winnego (ewentualnie) 1 łyżeczka cukru (ewentualnie) sól, pieprz do smaku 50 g startego parmezanu 150 ml oliwy z oliwek (plus jeszcze
Kuchnia Prezydentowejnoga z kurczaka - kilka marchewek gotowanych - 1 pietruszka gotowana - trochę natki z pietruszki - 1 jajko - bułka tarta - 2 bułki - oliwa lub olej do smażenia Najpierw wyciągamy kurczaka i warzywa z rosołu i odsączamy no chyba że zrobiliśmy to zaraz po ugotowaniu rosołu. Marchewkę i pietruszkę rozgniatamy widelcem na małe kawałki. Do miseczki wrzucamy kurczaka obranego z kości i drobno pokrojonego(...)mieszamy. Możemy dorzucić łyżkę bułki tartej aby masa nam się lepiej formowała. Po wymieszaniu wszystkich składników zaczynamy formować burgery które z wierzchu posypujemy bułką tartą i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Burgery smażymy na złocisty kolor i podajemy w bułeczce Smacznego
Kuchenne WariacjeLubicie spaghetti? Bo ja bardzo :D Ale tylko i wyłącznie takie jak poniżej :D Z duża ilością pysznych warzyw, pełnoziarnistym makaronem i delikatnym akcentem pomidorowym :) Pychotka! Szybko, łatwo, smacznie, zdrowo! Składniki: mała cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor bez skórki 100 g piersi z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oleju rzepakowego(...)Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmaż drobno pokrojone cebule i czosnek. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Wrzuć na patelnię razem ze szpinakiem i pokrojona w kostkę piersią z kurczaka. Przypraw. Wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. W razie potrzeby podlej odrobina wody. Po koniec duszenia dodaj koncentrat
Zdrowie na języku :Pzielone kawałki. Ostatecznie niby coś tam poskubali, trochę zjedli, trochę nie J Teraz już wiem, że nawet wyśmienite danie, podane nie tak jak trzeba furory nie zrobi. Dla nich warzywa muszę tajemnie ukrywać pomiędzy innymi produktami, wówczas zjadają z zapałem J Jeśli jednak wasza rodzina nie ma nic przeciwko formie „zielonych patyków” szczerze zachęcam do wypróbowania tego dania. Jest(...)jajka Odrobina masła szczypiorek Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W międzyczasie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła jajko sadzone. Na talerz wykładamy 3 szparagi, oprószamy je solą, pieprzem i kładziemy malutki kawałek masła. Na to zsuwamy jajko sadzone. Ponownie oprószamy delikatnie przyprawami i szczypiorkiem
Kolizje Smakówkule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka, obieramy, kroimy na wąskie paski (robię, to szatkownicą do kapusty) smażymy do miękkości na patelni z masłem, jeśli jabłka są mało słodkie możemy dosłodzić 2 łyżkami cukru brązowego, doprawiamy cynamonem i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną masę, po czym po woli dodajemy cukru(...)Można spokojnie odrywać kawałkami i tak wyłożyć cały spod, na, to nakładamy jabłka naszą błyszczącą beze z białek oraz teraz mniejszą część ciasta, ja trę ją na tarce do warzyw. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Gdy jest upieczone i już wystudzone ciasto możemy posypać je cukrem pudrem. Jabłecznik pod taką postacią jest przepyszny i gwarantuję
Basia w kuchniKolejna wersja pieczonych żeberek. Tym razem z kolorową fasolką i dużą ilością warzyw. Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -puszka czerwonej i puszka białej fasoli -puszka krojonych pomidorów -10 pomidorów suszonych -3 marchewki -czerwona papryka -2 ząbki czosnku -olej i 2 dkg masła -czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone(...)Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki i suszone pomidory w duże kawałki. Fasolę odsączamy. Żeberka płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, układamy żeberka i obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego. Posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Na patelnię wrzucamy marchew, paprykę i czosnek i przez chwilę
Maminek kulinarnyWarzywa pokroić w kostkę,W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebule i przyprawy. Podsmażyć na małym ogniu.Następnie dodać pokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać.Dodać mięso lub kości . Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso(...)kości. Zupę zmiksować.Podawać z kulkami z ziemniaka i plasterkami pieczarek.Ziemniaki----ugotowac ,albo z dnia poprzedniego,zgnieść i robić kulki,które podgrzewamy na patelni z pieczarkami.SMACZNEGO
w mojej kuchnibagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką(...)przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru. Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy na oliwie z oliwek. Bon appetit
PastelFoodplacuszki z dyni, więc postanowiłam je wczoraj przygotować. I to był dobry pomysł, bo wszyscy w domu zajadali je ze smakiem. Dynia jest naprawdę bardzo wszechstronnym warzywem i aż trudno mi uwierzyć, że tak wiele osób nigdy w życiu jej nie spróbowało. Składniki: około 2 szklanki upieczonej dyni * , 2 jajka , około 1 szklani mąki pszennej(...)łyżki oleju . Wszystkie składniki połączyć razem w misce - podobnie jak przy robieniu najzwyklejszych placków. Smażyć, a właściwie piec na złoto, na średnio rozgrzanej suchej (nie natłuszczonej patelni). W momencie, kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wtedy delikatnie przewracać na druga stronę. Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze. Ich smak wspaniale komponuje się z pikantnym
Codzienna kuchnia niecodziennatylko pojawiają się w sklepach bakłażany w rozsądnych cenach, od razu u mnie na patelni pojawia się to danie, które uwielbiam ! Wprawdzie do dietetycznych ono nie należy, bo bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, ale raz się żyje :-) Bakłażan, feta, pomidor Składniki: 1 bakłażan 150 g fety 1-2 pomidory listki bazylii sól, pieprz parę kropel oliwy z oliwek(...)Bakłażana kroimy w plastry, następnie obtaczamy dokładnie w rozmąconym jajku, a potem w tartej bułce. Smażymy na średnim ogniu na gorącym oleju z obydwu stron, do momentu aż warzywo będzie miękkie. Bakłażana przekładamy na talerz, solimy i pieprzymy. Kładziemy na niego plaster fety i plaster pomidora, posypujemy bazylią i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek
Kulinarne przygody Gatitybagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką(...)przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru. Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy na oliwie z oliwek. Bon appetit
PastelFoodzrobilam pieczone bataty i byly nawet smaczne. Moze sa zbyt slodkie jak dla mnie, ale ostatecznie nie mowie im "nie". Przy moim drugim podejsciu pomyslalam sobie, ze takie slodkie warzywo lubi bardziej wyraziste dodatki i dlatego wlasnie wykorzystlam je w salatce. Z rukwia wodna, ktora jest dosc ostra w smaku i z dodatkiem octu balsamicznego, bataty bardzo mi zasmakowaly. Dopiero(...)salat (ja uzylam rukwi wodnej i salaty batavia) sol, pieprz 2 lyzki octu balsamicznego 1 lyzka oliwy z oliwek wykonanie: Mieszanke salat myjemy i osuszamy, ukdalamy na talerzu. Na patelni wysmazamy przez chwile boczek wedzony. Odsaczamy z nadmiaru tluszczu i kruszymy na salate. Batata obieramy, kroimy w slupki i chwile smazymy na tluszczu, ktory wytopil sie z boczku. Gotowe bataty
Przysmaki Karolkidrobno kroimy. Dodajemy poszatkowane pędy bambusa. Na rozgrzany olej wykładamy mielone i smażymy. Doprawiamy słodką papryką, żeby nabrało koloru. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, curry, papryką, oregano, tabasco i na koniec dodajemy świeżej poszatkowanej bazylii. Przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu kroimy na 5 cm odcinki i dodajemy(...)nakładamy 1-2 łyżki stołowe farszu. Zawijamy jak krokiety. Tak przygotowane sajgonki należy teraz usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju ( należy być ostrożnym, aby farsz nie wydostał się na patelnię, bo zacznie się przypalać). Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu, następnie układamy na talerzu, np. na pozostałych liściach kapusty pekińskiej i podajemy z sosem chilli. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościwyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na suchą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Dołożyć łyżkę masła i delikatnie przyrumienić. Pieczarki zdjąć z patelni. Rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę. Podlać wodą i dusić, aż marchewka będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie(...)pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch zwilżyć wodą. Piec przez 40 min. w temperaturze 180*C Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Pizza , Zapiekanki Tagged: drożdże , pieczarki , wołowina
https:KKuchniaMniampołączenia obydwu. Kefalotyri jest znacznie twardszym serwm od graviery, jest też bardziej słony oraz bardziej ostry. Ze względu na duży poziom twardości, kefalotyri jest często smażony w panierce na patelni, podawany jest wtedy jako „saganaki cheese”, często używa się go również jak parmezan. Ja osobiście używam go do domowych lekkich sałatek. SKŁADNIKI: 50 g sera kefalotyri lub innego sera owczego(...)przekazywana z pokolenia na pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami. Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również
ClauditteMissCookingJuż od dawna chciałam ją zrobić. Kiedyś bardzo nie lubiłam brukselki, a teraz coraz bardziej się do niej przekonuję. Brukselki umyć i odcedzić. odciąć końcówki i
Kuchnia PokoleńNajlepszym wyborem na sycące śniadanie jest opcja białkowo-tłuszczowya (BT), a tu nie mogło zabraknąć omleta 😁 To najpopularniejsza forma spożywania jajek jakie ostatnio się widuje (u
Zdrowie i pysznie na talerzupokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki. Ząbek czosnku obrać. Cebulę obrać, przekroić na pół, i każdą połówkę opiec nad ogniem (w przypadku kuchenki gazowej) lub na suchej patelni (w pozostałych przypadkach). Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Groszek konserwowy odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać. Gorgonzolę drobno pokruszyć. Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć(...)będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut). Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zupę podawać gorącą z grzankami
Gospodyni MiejskaSzybki i prosty przepis na smaczny obiad. Idealny po świątecznym obżarstwie – można też wykorzystać pozostałe wędliny. Składniki: 5-6 ziemniaków ok 250 g wędlin, kiełbas, boczku
e-PrzepisyKulinarneSuper pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezy. Smakowało nam bardzo, będę na pewno to robić jeszcze wiele razy. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce
Kuchnia PokoleńSkładniki: 4 plastry karkówki mąka do obtoczenia 0,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie pół szklanki
Pobite gary BarbaryGulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku
Smaczne PotrawySałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry
Moniki Smakołykimamy tam możliwość spożywania posiłków razem (a wtedy zawsze smakuje lepiej), na świeżym powietrzu (a wtedy zawsze smakuje lepiej), a po drugie możemy próbować lokalnych produktów – np. pysznych warzyw, oscypka produkowanego przez lokalnego producenta (zaopatruje w serki Krakowski Kredens), twarożki z mleczarni w Limanowej i Laskowej, czy pstrąga z miejscowej hodowli, które smakują jakby zostały złowione w słopnickim potoku(...)lasu – to cudowne śniadanie. Jesienią zbieramy grzyby – prawdziwki, podgrzybki i kurki oraz nasze ulubione rydze – wspaniałe do spaghetti i jajecznicy oraz po prostu smażone prosto z patelni! Nasze zbiory z zeszłego roku (tylko z jednego spaceru). Późną wiosną (maj- czerwiec) zbieramy kwiaty czarnego bzu (baldachy), z których robimy pyszny i niesamowicie zdrowy sok, idealny do drinków
Niedzielny kucharzdekoracji. Bulwę myjemy i kroimy wzdłuż, jak cebulę, razem z piętką która przytrzyma nam liście. Montujemy połowę fenkułu od strony piętki na ręcznym urządzeniu które ułatwia dociskanie warzyw do mandoliny i chroni palce, a następnie tniemy całą bulwę na najcieńsze możliwe plasterki. To samo robimy z drugą połową bulwy i jabłkiem – tniemy tak samo, bez gniazda nasiennego, ale skórkę(...)grubsza siekamy na desce i posypujemy nimi surówkę. Możecie użyć zwykłych orzechów – świeżo wyłuskanych, ale dla pełniejszego aromatu i kruchości warto je podprażyć przez 5-7 minut na patelni, bez tłuszczu. A już absolutną rozpustą będzie użycie włoskich orzechów w karmelu – przepis na nie znajdziecie TUTAJ . Ja osobiście tak podany fenkuł całym serduchem (i wszystkimi kubkami smakowymi) uwielbiam – jestem
Karo in the Kitchensłodkiego jest tak duża Mój prosty deser podałam na wspaniałych waflach SiejeJe . Uwielbiamy te wafle. Bardzo często podaję w nich serek z warzywami i szczypiorkiem lub pokrojone drobno ulubione warzywa. Idealnie sprawdzają się również od tak do pochrupania. Moje dzieci często zjadają je jako przekąskę na placu zabaw. Nic tylko chrupać i to zdrowo Polecam i zapraszam na stronę producenta(...)łyżka cukru cynamon 6 wafli SiejeJe – u mnie Wafle Amarantusowe BioJeJe listki świeżej mięty kandyzowane wiśnie, w sezonie świeże Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy go przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy nasze jabłka, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Jabłka smażymy
Słodkie okruszkizawsze wydawał mi się takim warzywem z którym nie wiadomo co zrobić. Głównie dodaję go do zup, ale jak już zupa się ugotuje to wyrzucam, jakoś nie lubię. Dlatego postanowiłam wziąć por na warsztat i coś z niego zrobić. Było już cannelloni (przepis) , teraz przyszedł czas na śniadaniowe muffinki. Składniki na około 8 sztuk 1 por 1 kiełbasa(...)jajko 1 szklanka mąki 100 ml mleka 100 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki sera ricotta Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Pora myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do kiełbasy, dolewamy pół szklanki wody i smażymy do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy
Delusional TrineWspaniały pomysł na obiad, mięso i warzywa razem. Polecam Pierś kurzą pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i pokroić bardzo drobno, pora umyć i pociąć w cienkie paski. Kalafior rozerwać na małe kwiatki, wyciąć wszystkie grube łodyżki. W małym garnuszku zagotować wodę i wrzucić do niej kwiatki kalafiora. Doprawić solą i gotować 2 minuty. Odcedzić kalafior. W misce wymieszać mięso(...)pieczarki, por, kalafior. Dodać keczup, paprykę słodką,vegetę, chilli, pieprz, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka, posiekany świeży koperek. Trzeba wszystko dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać dosyć dużo oleju, rozgrzać mocno. Za pomocą dużej łyżki nałożyć placuszki, lekko spłaszczyć. Na początku trzeba smażyć na dużym ogniu, masa musi się przesmażyć. Następnie można przewrócić, chwilę smażyć
Kuchnia Pokoleńmięsa. Na patelnię wlewamy 2-3 szklanki wody (lub tyle ile się zmieści), zbieramy smaki z patelni i przelewamy wodę do mięsa i cebuli (jeśli było mniej wody na patelni, teraz dodajemy resztę). Zagotowujemy. W tym czasie siekamy karchewkę w kostkę i dodajemy do garnka. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i mieszamy co jakiś czas uważając, by nie przypalić potrawy(...)dodawajmy jej za wcześnie, by się całkiem nie rozpadła. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami doprawionymi ziołowym masłem. Doskonale sprzwdzą się również wszelkiego rodzaju przetwory z ogurków i innych warzyw. Smacznego
MarcinChefCześć ! Wiele razy powtarzałam, że w prostocie siła i tak jest właśnie z tym daniem. Cebula to wspaniałe warzywo, często jednak niedoceniane. Zawsze gdzieś na drugim, trzecim planie. Dlaczego nie na pierwszym ?! Karmelizowaną cebulę kocham i mogę ją jeść bez żadnych dodatków. Spróbujcie jej koniecznie w takim wydaniu ! Składniki (2 porcje): makaron spaghetti 3 średnie białe cebule(...)octu balsamicznego 1 czubata łyżka brązowego cukru sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki drobno startego sera grana padano Wykonanie: Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę, smaż około 10 minut aż zmięknie i zacznie delikatnie się rumienić, mieszaj od czasu do czasu, uważając by się nie przypaliła. Następnie dodaj ocet
Moja pasja smakuprzygotowania: Zupa z pokrzywą i szpinakiem Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym(...)odsączenia i wystudzenia. Umyty i sączony szpinak kroję na mniejsze kawałki. Osączoną pokrzywę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do szpinaku. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Tera zna patelni rozgrzewam olej z masłem i dodaję szpinak, pokrzywę i czosnek. Całość smażę około 10 minut. W międzyczasie garnek z wywarem stawiam na gazie i zagotowuję. Do gotującego się wywaru dodaję zawartość
Uwaga Babcia Gotujemożecie być pewni, że będzie to proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Tym razem chciałabym wam zaproponować takie właśnie danie z piersią z kurczaka (lub indyka), warzywami i pomarańczą. Wiem, że nie wszyscy są przekonani do łączenia w daniach mięsa z owocami, mogę jednak zapewnić, że taki mariaż jest naprwdę udany i godny polecania! 350g piersi(...)czerwona papryka 1 żółta papryka sok z 1 pomarańczy 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 1-2 łyżki kiełków fasoli porcja makaronu (nudli jajecznych) dla dwóch osób W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i przesmażyć mięso, aż zmieni kolor. Dodać pokrojoną w cienkie półkrążki cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę pokrojoną w paski. Chwilę
Codzienne Gotowaniemięsem, te warzywne są równie pyszne. A ten jest naprawdę wyjątkowy - jego wnętrze wypełnia cudownie przysmażona, ogromna pieczarka portobello, pasta z awokado i suszonych pomidorów oraz pełne smaku, świeże warzywa. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu(...)świeżej papryczki chilli sok z 1/4 limonki 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki pasty umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Pieczarki solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron tak długo, aż puszczą sok, zmiękną i delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy
DefinicjaSmakumoja pierwsza sałatka dodana na blog ;) miałam straszną ochotę na świeże warzywa (jakiekolwiek;) ), nawet mi się śniły;p w mojej lodówce nie było, ani jednego, więc dopiero na obiad (po zakupach) mogłam sobie przygotować pyszną sałatkę ;) dużo w niej białka i witamin więc myślę, że każdy bez wyrzutów sumienia może sobie na nią pozwolić ;) Składniki: 1 serek wiejski lekki(...)dałabym zieloną, wtedy sałatka byłaby bardziej kolorowa;)) 1 pomidor 0,5 cebuli 100g paluszków surimi sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Paluszki kroimy i lekko podsmażamy na teflonowej patelni, żeby się zbrązowiły pomidora i paprykę kroimy w kostkę cebulę siekamy wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTortilla to rodzaj cienkiego placka, który może być stosowany jako baza do innych potraw. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne tortille z dodatkiem łososia i warzyw. Połączenie łososia i szpinaku - na pewno Was nie zawiedzie. Przepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4! Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży(...)przyprawa do sałatek sok z 1/2 cytryny olej do smażenia Łososia umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem, przyprawą do sałatek i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć łososia. Gdy mięso się zetnie - przygotowanego łososia wstawić na 15 minut do piekarnika (rozgrzanego do 180°C ). W międzyczasie przygotować sos czosnkowy, tzn. jogurt wymieszać
UgotowaćRobicie sobie czasami omlety biszkoptowe na śniadania? Ja je uwielbiam! Nie tylko w wersji na słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki:Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta(...)Delikatnie mieszamy z prażonymi jabłkami. Omlet: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę! Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy aż dokładnie się połączą. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy po kilka minut z 2 stron. Rozkrawamy na 2 księżyce. Przekładamy musem waniliowo – jabłkowym i obficie posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkożółtego sera ½ łyżeczki kurkumy Sól, pieprz Oliwa z oliwek Przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody dodajemy kurkumę. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz paprykę. Całość smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając(...)wody i poddusić całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut
Emcia Pichcialbo kilka pomidorów koktajlowychpół zielonego ogórka2 rzodkiewki2 jajka na twardogarść oliwek4 plasterki żółtego serapół kostki sera fetagarść pestek z dyni i słonecznikalistki bazyliiszczypiorek oliwa albo sos balsamicznysól, pieprzWszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę(...)będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki dyni i słonecznika prażymy na rozgrzanej, bez tłuszczu patelni i posypujemy sałatkę. Dekorujemy bazylią i szczypiorkiem. Sałatkę możemy dodawać z grzankami lub tostami. Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni
Bon Appetit MałgorzatySzpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! :)Składniki: 1,5 litra bulionu z włoszczyzny 500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony) 2 ząbki czosnku pół szklanki mleczka kokosowego garść prażonych płatków migdałowych sól, pieprzDo gotującego się bulionu wrzucamy szpinak(...)następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą. Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też
Bon Appetit MałgorzatyRobicie sobie czasami omlety biszkoptowe na śniadania? Ja je uwielbiam! Nie tylko w wersji na słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki: Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta(...)Delikatnie mieszamy z prażonymi jabłkami. Omlet: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę! Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy aż dokładnie się połączą. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy po kilka minut z 2 stron. Rozkrawamy na 2 księżyce. Przekładamy musem waniliowo – jabłkowym i obficie posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkoporze roku... dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da :) U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku... Pyyycha! Składniki : 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg) 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 dag boczku wędzoneg0 pęczek koperku(...)garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy zamrożony, więc go wykorzystałam. Przekładamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Walijskie Pichcenie