idealny sposób na wykorzystanie chleba, bagietki czy bułek które nam zostały i straciły już swoją świeżość.W tym poście polecam ciekawą opcję z serkiem śmietankowym łososiem,awokado z dodatkiem warzyw,jajka.Taka grzanka będzie fajnym śniadaniem czy kolacją ale też zachwyci waszych gości na różnego rodzaju przyjęciach. Ok.15 szt pół awokado 80 gram łososia wędzonego 1 mała czerwona cebula 2 ogórki(...)cytryny oliwa Bagietka Opcjonalnie czarnuszka do dekoracji Bagietkę kroimy po skosie na mniejsze kromki, smarujemy delikatnie oliwą lub olejem z każdej strony i opiekamy na mocno rozgrzanej patelni. Do miski przekładamy awokado pokrojone w kosteczkę skrapiamy sokiem z cytryny Łososia, jajka,ogórki kroimy również w kosteczkę,cebulę w cieniutkie piórka.Dodajemy do awokado polewamy delikatnie oliwą i delikatnie
Andzia Pichciprzygotowania pasty używamy pieczonego selera – ma on słodkawy, orzechowy aromat, który nadaje paście wyjątkowego smaku. Pasta doskonale zastępuje masło w tradycyjnych kanapkach, dobrze smakuje również ze świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbujcie Pasta do chleba z pieczonego selera duży seler korzeniowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta suszonego oregano sól, pieprz garść orzechów włoskich Seler obierz, umyj i pokrój(...)łupinkach, połóż go na blasze razem z selerem. Całość piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu seler pozostaw do przestygnięcia. Orzechy upraż na suchej patelni. Następnie seler, czosnek oraz uprażone orzechy przełóż do kielicha blendera. Dodaj sól, łyżkę oliwy, pieprz oraz suszone oregano. Całość zmiksuj dokładnie. Pastę przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce. Najlepiej
365 dni dookoła kuchniprzygotowania pasty używamy pieczonego selera – ma on słodkawy, orzechowy aromat, który nadaje paście wyjątkowego smaku. Pasta doskonale zastępuje masło w tradycyjnych kanapkach, dobrze smakuje również ze świeżymi warzywami. Koniecznie wypróbujcie Pasta do chleba z pieczonego selera duży seler korzeniowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta suszonego oregano sól, pieprz garść orzechów włoskich Seler obierz, umyj i pokrój(...)łupinkach, połóż go na blasze razem z selerem. Całość piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu seler pozostaw do przestygnięcia. Orzechy upraż na suchej patelni. Następnie seler, czosnek oraz uprażone orzechy przełóż do kielicha blendera. Dodaj sól, łyżkę oliwy, pieprz oraz suszone oregano. Całość zmiksuj dokładnie. Pastę przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce. Najlepiej
365 dni dookoła kuchnimaminego garnka :D Pamiętam tę kuchnię całą w siekanej kapuście....:D W mojej jest tak samo :D Ta kapusta ma do siebie bałagan chyba .... Poruszając się w temacie młodych warzyw, napiszę co popełniłam w domu :D Tak dla odmiany kapustę :D Składniki: * 2 młode kapusty * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej * 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego * 3 łyżki(...)grubszych wierzchnich liści. Posiekałam drobno i sparzyłam. Wrzuciłam na wrzątek, przemieszałam chwilkę i za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnęłam z garnka. Pokroiłam kiełbasę i cebulę w kosteczkę. Podsmażyłam na patelni z odrobiną smalcu. Dodałam do wcześniej sparzonej kapusty. Podlałam szklanką wody, dorzuciłam ziele i listek, posypałam odrobiną soli. Po chwili gotowania dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko dość szybko
Pieprzyć z FantazjąLipiec jest miesiącom w którym przypada najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Jednym z popularnych i przez wielu lubianych jest cukinia. Przygotowałam placuszki z cukinii i piersi kurczaka, która dodaje niesamowitego smaku! Składniki: 1 mała cukinia 1 jajo 100g piersi kurczaka 3 łyżki maki pszennej pełnoziarnistej przyprawy: pieprz cytrynowy, sól ziołowa, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, suszony koperek olej do smażenia(...)Sposób przygotowania: Cukinię ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dokładnie odsączamy. Następnie dodajemy jajo, mąkę, pierś kurczaka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Truskawkowa Fiestacierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi oraz obniżyć insulinooporność. Biorąc pod uwagę te wszystkie wartości batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej. SKŁADNIKI (około 3 porcji): 3 czerwone papryki 1 mały batat 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy(...)początek pieczemy w naczyniu żaroodpornym pokrojoną paprykę czerwoną i bataty (obrane ze skórki) pod przykryciem przez około 40 minut (pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia). Gotujemy makaron, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Łączymy cebulę z upieczoną papryką i batatem, a następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera. Podgrzewamy doprawiając do smaku czosnkiem, curry, solą i pieprzem kolorowym oraz cayenne. Tak przygotowany
wege i kropkałopatki do obracania, nóż i deskę do krojenia. Przygotuj składniki: jajka, szczypiorek, sól, olej lub masło do smażenia, ewentualnie pieprz. Jajka sparz. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Na gorący tłuszcz wbij jajka. Jajka oprósz solą i pieprzem. Kiedy białko ładnie zacznie ścinać, możesz je ostrożnie przewrócić na drugą stronę (rób to bardzo ostrożnie(...)jeśli lubisz ścięte żółtka, jajka smaż trochę dłużej. Usmażone jajka ostrożnie przełóż na talerz i podawaj posypane szczypiorkiem z np. dodatkiem ziemniaków, szarego sosu i dowolnej surówki lub warzyw gotowanych
blog.moje-pasje.infomąkę ziemniaczaną, natkę, sól i pieprz. Wszystko zmiksować. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą 5 smaków. Z masy rybnej formować małe kulki, obtaczać w bułce z przyprawą i smażyć na patelni na złoty kolor. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju. Ananasa pokroić w małe kawałki (ja użyłam połowy ananasów z puszki), paprykę pokroić w większą kostkę. Do cebuli(...)zagotować, sos powinien zgęstnieć. Do sosu wrzucić paprykę, pokrojone ananasy i marchewkę z groszkiem i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka lekko zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Sos z warzywami wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pulpeciki rybne. Posypać natką pietruszki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniearomatyczne i pyszne kotleciki warzywne. Składniki : pół kalafiora średni seler jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Seler obrać i pokroić na kawałki. Kalafior podzielić na duże róże. Warzywa umieścić w garnku i zalać wodą, by je przykryła. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu dobrze je odparować i odstawić do ostudzenia. Zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą pulpę(...)solą i pieprzem. Na talerzyk wysypać trochę bułki tartej. Z masy formować kotlety przerzucając je z ręki na rękę. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać z surówką np. z czerwonej kapusty . Ostatnio mam dość napięty grafik i mało tutaj publikuję, ale sporo czytam w czasie podróży. Dziś zatem wyjątkowo o dwóch
Weekendy w domu i ogrodzieskładników, jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, spore ilości soli czy maltodekstrynę. Są to główni sprawcy cukrzycy i nadwagi. Mają też barwniki i wzmacniacze smaku. Do tego warzyw jest w nich na ogół bardzo mało. Ale po co nam to, jak sami bez problemu możemy przyrządzić taki domowy sos? Przynajmniej wiemy, co w nim jest i możemy kontrolować(...)łyżka papryki słodkiej pół łyżki papryki słodkiej wędzonej pół łyżki przyprawy chińskiej 1 łyżka ziół tajskich szczypta soli Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i usmaż na natłuszczonej patelni. Sos słodko-kwaśny: 1 czerwona papryka 1 cebula żółta 2 marchewki 1 puszka ananasa/1 świeży ananas sok z 3 małych cytryn sok z 1 pomarańczy 1 kartonik passaty pomidorowej (500g
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńdzień wolę śniadania na słono - kanapki z domowymi serkami lub jajecznicę z warzywami. Jednak czasem mój organizm po obudzeniu domaga się słodkości! I wtedy w ruch idzie blender lub mikser i robię domowe placuszki, które zjadam z owocami lub jogurtem. Taki minus, że na takie śniadania trzeba mieć czas i cierpliwość do późniejszego sprzątania kuchni i mycia garów i naczyń(...)pomimo tego te serniczki są moim numerem jeden! Uwielbiam serniki wszelkiego rodzaju, ale wiadomo, że nie zawsze chce się piec całą blaszkę. I wtedy ratują mnie te z patelni. Z zewnątrz złociste, chrupiące, a w środku delikatne i mięciutkie. W połączeniu z kwaśnymi owocami smakują genialnie! Dlaczego warto? Twaróg to źródło pełnowartościowego białka i dużych ilości wapnia oraz fosforu. Jest
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńZwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól,pieprz 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej(...)przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor. Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut.Warzywa ścieramy na tarce
Bajeczna Kuchniaszukam dla niej miejsca w mojej kuchni. Tym razem pomyślałam, że skoro mięso z dodatkiem owoców jest takie smaczne. to dlaczego nie śledziki. Przygotowałam, więc tradycyjną sałatkę warzywną(najlepsze warzywa z rosołku-pamiętajcie) i śledzie na konfiturze z gruszki i suszonej żurawiny. Myślę, że taka sałatka może znaleźć miejsce również na wigilijnym stole, nie tylko jako przekąska.. SKŁADNIKI(...)soku z cytryny pieprz grubo mielony do smaku, ewentualnie sól WYKONANIE: żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, rozbić blenderem na małe kawałki, gruszki obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę, na patelnie wlać sok z cytryny, dodać gruszki i żurawinę, dodać cukier, dusić około 20 min., doprawić grubo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą-gotowe
Kuchnia Beatyszczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki do dekoracji Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz(...)posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu, dodając skrobię z dna miski. Dodać zmiażdżony lub starty na drobnej tarce czosnek, kminek, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść cienkie warstwy masy ziemniaczanej, formując okrągłe placuszki. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu. W trakcie smażenia placków przygotować sos tzatziki. Ogórka obrać, zetrzeć na grubej tarce
Czerwień i błękitdrugie do szkoły. Gdy wrócimy, mamy małą chwilę na śniadanie w spokoju, (bezcenne). Lubię, gdy na moim talerzu jest smacznie i kolorowo. Takim moim ulubionym zestawem jest omlet z warzywami oraz ulubionym serkiem feta z dodatkiem "zieleniny " SKŁADNIKI :( na 2 porcje) 3 jajka 6 łyżek mąki 100 ml mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też(...)SPOSÓB WYKONANIA: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, w osobnej misce mieszamy żółtka, olej, mleko, mąka, doprawiamy odrobiną soli. Masę delikatnie mieszamy z białkami. Rozgrzewamy patelnie z masłem i smażymy z obu stron nasze omlety.(warto smażyć na nieco mniejszym ogniu, aby mało się nie spaliło wraz z omletem) Gotowy omlet podajemy z pomidorkami, fetą lub innym
Basia w kuchniskórki delikatnie wypycham miąższ i gotowe kawałki ściągam ze skórki palcami. Mango i awokado powinny być dość drobno pokrojone, ale nie na miazgę. Szalotkę również posiekać w drobniutką kosteczkę. Warzywa wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Pomidorki chwilowo odkładamy i zajmujemy się papryką. Należy obrać ją ze skórki i pokroić w taką samą kostkę jak mango i awokado. Dodać(...)stron solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek lub zgrillować po ok. 2-2,5 min z każdej strony. Ryba jest wtedy delikatna i soczysta. Zdejmujemy z patelni i dajemy rybie kilka minut aby odpoczęła. W małym pojemniczku łączymy składniki dressingu do rukoli : olej, ocet balsamiczny, cytrynę sól i pieprz. Pojemniczek zakecamy i wstrząsamy do uzyskania jednolitej emulsji
DefinicjaSmakudodatek do drugich dań lub pyszna samodzielna przekąska czyli fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, znana i lubiana przez wszystkich potrawa. Korzystając z uroków lata i smacznych sezonowych warzyw warto sięgnąć po fasolkę i przygotować z niej to proste danie. składniki na 3 porcje 500 g żółtej fasolki szparagowej 1/3 kostki masła 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżka soli(...)przekrawamy na pół. Do garnka z wrzątkiem około 1,5 litra wsypujemy sól i cukier, wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 20 minut pod przykryciem, ugotowaną fasolkę odcedzamy. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą, wszystko podsmażamy około 2 minut cały czas mieszając aż bułka delikatnie się zarumieni, po czym wrzucamy fasolkę. Całość doprawiamy pieprzem, dokładnie
Smakowite Daniaziele angielskie Zacierki: 1/2 szkl. mąki pszennej woda Wykonanie: Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy, por kroimy w paski. Kalafior rozdrabniamy. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Przygotowujemy zacierki. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy(...)ścieramy na tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane zacierki wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy wszystko razem 5-8 minut mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy poszatkowaną cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażamy, a następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Na koniec doprawiamy do smaku solą i dodajemy 2-3 łyżki
Walijskie PichcenieZapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata(...)dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe
Tajskie smakiSkładniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata(...)dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę
Tajskie smakiPapryki zapiekane z farszem w piekarniku to danie bardzo proste w przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki(...)Cebula 1 woreczek ryżu brązowego 20g żółtego sera Sól, pieprz, oregano, chili Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem
Kolizje Smakówwielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna, więc(...)parówki puszka groszku pół cebuli * bulion można ewentualnie zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzie Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy nieco oliwy i podsmażamy przygotowaną cebulę. Parówki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Całośc chwilkę podsmażamy po czym dorzucamy ryż. Smażymy jakieś 5 minut, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy bulionem
Kolizje Smakówkarp Karpia lubię takiego zwyczajnego, smażonego. To jest mój smak świąt z dzieciństwa. Nie jakieś wymyślne potrawy z karpiem - tylko przyprawiony solą, pieprzem, obtoczony w mące i smażony na patelni. Taki zwykły. I taki Wam polecam. Składniki : płat karpia sól, pieprz mąka (może być zwykła pszenna, ale ja lubię rybę panierować w mące kukurydzianej) Przygotowanie : Karpia kroimy na części, solimy(...)wigilijną, bo taki jest najsmaczniejszy. 5. Ryba po grecku Wbrew wszystkiemu, rybę po grecku robi się szybko. A na pewno dużo szybciej, gdy się ma elektryczną szatkownicę do warzyw :) Rybę po grecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna. Składniki : filet z mintaja w kostce mąka do panierowania ryby (zwykła lub kukurydziana) 2 marchewki
dobra gospodyni dom wesołym czyniOto przed Wami mistrzowskie śniadanie. Zielone szparagi z chrupiącym boczkiem, jajko sadzone z rozlanym żółtkiem i kawałek dobrego chleba. Czy można zjeść coś lepszego na wiosenne
wiecejwarzyw.plDo spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach
kuchnia doskipapryka ostra - duża szczypta cukier - szczypta sól, pieprz parmezan - ok. 50-70g, startego bazylia - garść, posiekanej Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i ząbki czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy 1-2 łyżki masła oraz podgotowaną (przez 3-4 minuty) fasolkę(...)smakujący i bez dodatku mięsa. Chociaż i to można dostosować do swoich potrzeb, chcąc ukontentować także tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie posiłku. Wystarczy, że najpierw, przed smażeniem warzyw, podsmażycie nieco pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka. A jeśli nie macie akurat pod ręką żadnego drobiu, z powodzeniem możecie wykorzystać także mięso mielone. W tym przepisie z powodzeniem również
Pogotujmy.plcebule. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojone drobno marchewkę i kalarepkę. Całość przesmażamy kilka minut na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy, masło, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonych warzyw dodajemy krojone pomidory z puszki i trochę wody - ok 1/3 szklanki. Gotujemy całość przez około 10 minut, a następnie miksujemy blenderem. Tofu pokruszyć w dłoniach na małe kawałki - jak mielone(...)marynatą. Tofu możemy podpiec w piekarniku w 190 minutach przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, albo jak nam się spieszy przesmażyć już bez dodatku tłuszczu na patelni. Podajemy z makaronem razowym i świeżo startym grana padano. Smacznego
Plate of Joysaszetki Patak’s Meal Kit. Wystarczą 2 minuty. Dodaj pastę z przyprawami z drugiej saszetki i 50 ml wody. Na tym etapie możesz dodawać też mięso czy inne warzywa jeśli planujesz zmodyfikować przepis. Smaż kilka minut i dodaj sos pomidorowy z saszetki numer 3. Gotuj potrawę 5-7 minut, a następnie dodaj upieczoną dynię i podawaj. kurczak tikka masala(...)olej do smażenia Przygotowanie: Kurczaka wyjmij z lodówki i natrzyj pastą Patak’s Tikka Masala. Najlepiej zrób to na 20-30 minut przed smażeniem. Smaż kurczaka na patelni z pokrywką przez 12-15 minut, na średnim ogniu aby kurczak się usmażył w środku a nie spalił zanadto z zewnątrz. Podawaj. bakłażan tikka masala z pomidorkami PRZYGOTOWANIE: 35 minut ILOŚĆ
nietylkopasta.plMakaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego, który mimo swego charakterystycznego smaku nie zdominował całej potrawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 150 g makaronu 1/2 brokuła 3 łodygi selera naciowego 200 g pieczarek 2 cebule 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 łyżki mąki(...)cytryny zioła i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, bazylia, curry) Sposób przygotowania: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Z selera naciowego usuń włókna. Pokrój go na krążki i dodaj na patelnię. Całość podlej małą ilością wody i duś, najlepiej pod przykryciem
Via Gustopiwa) bardzo korzystnie wpływa na smak i konsystencję długo duszonych mięs. I tak jest w istocie. Dodatek papryki, czyli bohaterki tego tygodnia , również jest ważny - chyba żadne inne warzywo nie nadaje tak aromatu i charakteru całemu daniu, jak ona. Polecam. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 papryki 250 g pieczarek 200 ml passaty(...)oliwa sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Mięso pokroić w około 2 cm kostkę, skropić oliwą i oprószyć solą. Wymieszać. Zrumienić partiami na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do szerokiego rondla z pokrywką. Na patelnię dodać trochę oliwy i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Dodać ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli oraz przyprawy, wymieszać
zadanie-gotowaniePomysł na szybki, zdrowy obiad - zupa pieczarkowa z sezamem i groszkiem ptysiowym :) Składniki: 250g pieczarek 1 l bulionu warzywnego 100g serka śmietankowego 4 łyżki oleju sezamowego
Czarnawisienkaśredniej wielkości kostkę (nie za dużą, ale nie tak drobną jak np do sałatek). Por kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy w słupki (lub na ćwiartki, jak kto lubi). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pora i smażymy chwilę wszystko razem. Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki kawałki kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli(...)dusimy chwilę. Do niedużego garnuszka wlewamy śmietankę i pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Pogdrzewamy na niewielkim ogniu do momentu roztopienia się serka. Następnie całość dodajemy do mięsa z warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, możemy też wkruszyć 1 kostkę cebulową Knorr. W międzyczasie stawiamy wodę na makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku według czasu
Smaki Na TalerzuPrzygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny
kuchnia doskiWykorzystując warzywa prosto z działki powstało pyszne danie. W całości wykonane przez męża. Smak wyjątkowy. Dużą rolę odegrała tu papryczka chili i sposób przygotowania pomidorowego sosu. Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - 500g pieczarek - 2 papryki (czerwona i zielona) - 4 pomidory - przecier pomidorowy - łyżeczka miodu - kiełbasa około 400g - 1 ząbek czosnku - 2 czerwone cebule - 1 papryczka chili - sól, pieprz(...)łyżeczki suszonej słodkiej papryki - łyżeczka suszonych ziół: bazylia, oregano - masło Sposób przygotowania: Papryczkę chili drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i chwilę wszystko smażymy Cebulę kroimy w cienkie pióra i dodajemy do papryczki. Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki i dodajemy do reszty składników. Całość smażymy mieszając co jakiś czas. Paprykę myjemy i kroimy
Pan i Pani Smith w kuchnigarść zielonych oliwek garść pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Rukolę myjemy, osuszamy i siekamy. W blenderze kielichowym mielimy nerkowce. Następnie dodajemy rukolę i oliwę z oliwek oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Suszone(...)uprażonego słonecznika. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy jako danie główne. Inne przepisy z rukolą w roli głównej: Sałatka z rukoli i fety Zielone wegeburgery bez bułki Biały dip do warzyw
My Chcemy Jeśćzwykłej kaszy. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, połączyć z dodatkami i gotowe. Tym razem jesiennie, bo z cukinią, fasolką szparagową, pomidorami i marchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej 2 cukinie 1 duża cebula 3 pomidory 2 marchewki olej sól, pieprz, papryka ostra(...)Smażymy do zarumienienia. 2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. 3. Fasolkę obieramy, kroimy na części, gotujemy do miękkości. 4. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, startą marchewkę. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagową, kuskus. Całość doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnismaku, delikatne, i takie które można podawać z przeróżnymi, ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują na słodko – z dżemem , nutellą , kremem czekoladowym , cukrem pudrem …. na wytrawnie – z mięsem , warzywami , sosem … albo na słono – zapiekane w ulubionym serem. Lekkie, smaczne, szybkie! Koniecznie wypróbujcie! Idealny pomysł zarówno na leniwe śniadanie, jak i obiad. Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana ( ugotowana(...)PRZYRZĄDZENIA: wypłukaną kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy, a następnie miksujemy z mlekiem, mąką, jajkiem oraz odrobiną oleju. Smażmy na złoto na mocno rozgrzanej i odrobinę natłuszczonej patelni. Smacznego
Ostra na SłodkoPyszne danie, uwielbiam takie zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko. Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również(...)pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Natomiast pieczarki ja zawsze podsmażam, ponieważ mają dużo wody, ale nie musicie jak nie chcecie. Na małej patelni z odrobiną oleju obsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obłożyć na przemian
Kuchnia PokoleńSezon szparagowy w pełni, dlatego też postanowiłam wykorzystać to delikatne warzywo, połączyć je z jajkiem i przygotować kolejną wersję jajecznicy. W związku z akcją wspólnego gotowania przygotowaliśmy danie składające się z trzech składników: szparagów, jajek i sera. Podobne danie razem ze mną przygotowali: Bartoldzik , Maggie , Wiera , Dobromila , Siaska , Mirabelka , MalgosiaZ , Wojciech(...)zielonych szparagów parmezan masło do smażenia sól najlepiej gruba, morska pieprz świeżomielony oliwa Szparagi obrać, posmarować oliwą i zgrilować (kilka minut aż zmiękną, ewentualnie można je przesmażyć na patelni, dzięki takiej obróbce pozostają jędrne, sprężyste i chrupiące), pokroić na około dwucentymetrowe kawałki. Na patelni roztopić masło, wbić jajka i smażyć aż się zetną, pod sam koniec dodać szparagi, doprawić
Codzienne Gotowaniesię w nadchodzącą jesień. Pyszna i szybka zupa z prawdziwków ożywi i obudzi Wasze zmysły przytłumione koncernowym jedzeniem. Do tej zupy nie potrzebujecie ani wywaru z mięsa ani z warzyw!. Tej zupy nie zagęścimy mąką ale użyjemy rozgotowanej, sprasowanej łyżką fasoli która świetnie uwydatnia smak prawdziwków. Będzie prosto, pysznie, odżywczo i naturalnie! Zapraszam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut(...)małe ząbki czosnku Płaska łyżka masła klarowanego 2-2,5 szklanek wody Świeżo mielony pieprz, sól himalajska do smaku Przygotowanie: 1/ Umyte prawdziwki kroimy w małą kostkę, na patelni rozgrzewamy klarowane masło. 2/ Wrzucamy na rozgrzaną patelnię przeciśnięty przez praskę obrany czosnek oraz pokrojone grzyby. 3/ Przesmażamy do momentu aż grzyby zmniejszą swoją objętość i lekko będą się przyklejać
Kuchnia PROzdrowotnapopisowe danie. Wystarczy odpowiedni ryż, lampka wina i kilka dodatkowych składników by uzyskać całkiem niebanalne a pyszne danie. Tym razem użyłam również bobu i świeżego groszku. Takie świeże, sezonowe warzywa mają najwięcej cennych dla nas witamin i minerałów. Korzystajmy z nich w kuchni jak najwięcej! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu do Risotto marki Kupiec 3/4 litra bulionu(...)groszku 100 gram parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Szalotkę i czosnek kroimy bardzo drobno i smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wrzucamy ryż i całość smażymy chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy wino, mieszamy i staramy się część wina odparować. Teraz wlewamy bulion, najlepiej stopniowo. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewamy
Mango PapajaNie macie czasu ani pomysłu co zabrać ze sobą do pracy? Wystarczy 15 minut, a zdrowy posiłek będzie gotowy :) Składniki: polędwica wieprzowa brokuły sos sojowy sezam
Taste Of My DayFrittata ze szparagami to idealna propozycja na letnie śniadanie lub kolacje. Nie wymaga prawie żadnego wysiłku, a do jej przygotowania, oprócz jajek możemy użyć produktów, które
Pasja SmakuSzybko się robi, mega smakuje. Zasmakuje i małym i dużym drobiożercom. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 1/2 kg pieczarek puszka groszku konserwowego 1
Z Majeczką w kuchniZbliża się sezon świeżych polskich warzyw. Papryka, cukinia, patisony… idealne składniki na bogate leczo. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację! Składniki: 1 patison 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1-2 ostre papryczki garść pieczarek 90g koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 3 laski kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka Przygotowanie(...)Obieramy i drążymy patisona oraz cukinię , kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok 6min i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, ostre papryczki bardzo drobno, a pieczarki w plasterki. Do garnka wrzucamy paprykę, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Zalewamy szklanką wody z koncentratem pomidorowym . Dusimy na średnim ogniu
Za drzwiami kuchniDość szybka do przygotowania, prosta ale efektowna przystawka, polecam nie tylo na spotkania ze znajomymi Składniki: 15 sztuk dużych pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego u
Z Majeczką w kuchniDziś coś szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup. Co będzie potrzebne: -baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki -soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin -pomidory w puszce -cebula czerwona -wino białe półwytrawne -oliwa -sól, pieprz -ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany -kawałek imbiru -świeży tymianek Soczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy(...)winem. Jak się zredukuje wrzucamy pomidory i podsmażamy ok 10 minut. Dodajemy tymianek i smażymy jeszcze dwie minuty. Soczewice przelewamy przez sito i wrzucamy do bulionu razem z zawartością patelni. Gotujemy wszystko kilka minut i miksujemy w blenderze. Gotowe
BaRepaszastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki - 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa) - 400g boczku wędzonego - 6 kiełbasek - 3 cebule - 2 główki czosnku (średnie) - 1 opakowanie cebulki prażonej - natka pietruszki (może być suszona) - majeranek - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżeczki cukru - sól, pieprz do smaku(...)obawy, nie będzie za dużo). Przesmażyłam boczek, gdy wytopił się tłuszcz dodałam obraną ze skóry i pokrojoną w półkrążki kiełbasę – podrumieniłam. Cebule pokroiłam w kostkę, dorzuciłam na patelnię z kiełbasą, aby się zeszkliła. Całość przełożyłam łyżką cedzakową do garnka z gorącą serwatką. Na pozostały tłuszcz wsypałam 3 łyżki mąki, majeranek i zrobiłam jasną zasmażkę, którą następnie rozrobiłam gorącym wywarem
mojewypiekiinietylkomakaron rodem z włoskiej Ligurii. Ma ciekawy kształt spiralnie zwiniętych nitek, więc oprócz smaku podnosi walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się go z pesto, ale pysznie smakuje z warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się nie skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym(...)cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut). Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki
Walijskie Pichcenie