warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:454/829)

Szparagi w boczku z jajkiem sadzonym 130

Oto przed Wami mistrzowskie śniadanie. Zielone szparagi z chrupiącym boczkiem, jajko sadzone z rozlanym żółtkiem i kawałek dobrego chleba. Czy można zjeść coś lepszego na wiosenne

wiecejwarzyw.pl
Sos do spaghetti 150

Do spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach

kuchnia doski
Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym 119

papryka ostra - duża szczypta cukier - szczypta sól, pieprz parmezan - ok. 50-70g, startego bazylia - garść, posiekanej Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i ząbki czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy 1-2 łyżki masła oraz podgotowaną (przez 3-4 minuty) fasolkę(...)smakujący i bez dodatku mięsa. Chociaż i to można dostosować do swoich potrzeb, chcąc ukontentować także tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie posiłku. Wystarczy, że najpierw, przed smażeniem warzyw, podsmażycie nieco pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka. A jeśli nie macie akurat pod ręką żadnego drobiu, z powodzeniem możecie wykorzystać także mięso mielone. W tym przepisie z powodzeniem również

Pogotujmy.pl
Tofu z sosem pomidorowym i makaronem razowym 186

cebule. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojone drobno marchewkę i kalarepkę. Całość przesmażamy kilka minut na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy, masło, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonych warzyw dodajemy krojone pomidory z puszki i trochę wody - ok 1/3 szklanki. Gotujemy całość przez około 10 minut, a następnie miksujemy blenderem. Tofu pokruszyć w dłoniach na małe kawałki - jak mielone(...)marynatą.  Tofu możemy podpiec w piekarniku w 190 minutach przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, albo jak nam się spieszy przesmażyć już bez dodatku tłuszczu na patelni.  Podajemy z makaronem razowym i świeżo startym grana padano. Smacznego

Plate of Joy
Diwali – święto świateł i pysznego jedzenia 158

saszetki Patak’s Meal Kit. Wystarczą 2 minuty. Dodaj pastę z przyprawami z drugiej saszetki i 50 ml wody. Na tym etapie możesz dodawać też mięso czy inne warzywa jeśli planujesz zmodyfikować przepis. Smaż kilka minut i dodaj sos pomidorowy z saszetki numer 3. Gotuj potrawę 5-7 minut, a następnie dodaj upieczoną dynię i podawaj. kurczak tikka masala(...)olej do smażenia Przygotowanie: Kurczaka wyjmij z lodówki i natrzyj pastą Patak’s Tikka Masala. Najlepiej zrób to na 20-30 minut przed smażeniem. Smaż kurczaka na patelni z pokrywką przez 12-15 minut, na średnim ogniu aby kurczak się usmażył w środku a nie spalił zanadto z zewnątrz. Podawaj. bakłażan tikka masala z pomidorkami PRZYGOTOWANIE: 35 minut ILOŚĆ

nietylkopasta.pl
Makaron z BROKUŁEM, SELEREM NACIOWYM i PIECZARKAMI (wegański) 267

Makaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego, który mimo swego charakterystycznego smaku nie zdominował całej potrawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 150 g makaronu 1/2 brokuła 3 łodygi selera naciowego 200 g pieczarek 2 cebule 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 łyżki mąki(...)cytryny zioła i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, bazylia, curry) Sposób przygotowania: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Z selera naciowego usuń włókna. Pokrój go na krążki i dodaj na patelnię. Całość podlej małą ilością wody i duś, najlepiej pod przykryciem

Via Gusto
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. 197

piwa) bardzo korzystnie wpływa na smak i konsystencję długo duszonych mięs. I tak jest w istocie. Dodatek papryki, czyli bohaterki tego tygodnia , również jest ważny - chyba żadne inne warzywo nie nadaje tak aromatu i charakteru całemu daniu, jak ona. Polecam. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 papryki 250 g pieczarek 200 ml passaty(...)oliwa sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Mięso pokroić w około 2 cm kostkę, skropić oliwą i oprószyć solą. Wymieszać. Zrumienić partiami na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do szerokiego rondla z pokrywką. Na patelnię dodać trochę oliwy i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Dodać ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli oraz przyprawy, wymieszać

zadanie-gotowanie
Zupa pieczarkowa z sezamem 177

Pomysł na szybki, zdrowy obiad - zupa pieczarkowa z sezamem i groszkiem ptysiowym :) Składniki: 250g pieczarek 1 l bulionu warzywnego 100g serka śmietankowego 4 łyżki oleju sezamowego

Czarnawisienka
Makaron z kurczakiem w porowo-cukiniowym sosie śmietanowym 124

średniej wielkości kostkę (nie za dużą, ale nie tak drobną jak np do sałatek). Por kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy w słupki (lub na ćwiartki, jak kto lubi). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pora i smażymy chwilę wszystko razem. Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki kawałki kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli(...)dusimy chwilę. Do niedużego garnuszka wlewamy śmietankę i pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Pogdrzewamy na niewielkim ogniu do momentu roztopienia się serka. Następnie całość dodajemy do mięsa z warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, możemy też wkruszyć 1 kostkę cebulową Knorr. W międzyczasie stawiamy wodę na makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku według czasu

Smaki Na Talerzu
Zupa z cieciorką i chorizo z wolnowaru 141

Przygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny

kuchnia doski
Pyszne leczo z cukinią, papryką, pomidorami i kiełbasą. 226

Wykorzystując warzywa prosto z działki powstało pyszne danie. W całości wykonane przez męża.  Smak wyjątkowy. Dużą rolę odegrała tu papryczka chili i sposób przygotowania pomidorowego sosu. Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - 500g pieczarek - 2 papryki (czerwona i zielona) - 4 pomidory - przecier pomidorowy - łyżeczka miodu - kiełbasa około 400g - 1 ząbek czosnku - 2 czerwone cebule - 1 papryczka chili - sól, pieprz(...)łyżeczki suszonej słodkiej papryki - łyżeczka suszonych ziół: bazylia, oregano - masło Sposób przygotowania: Papryczkę chili drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i chwilę wszystko smażymy Cebulę kroimy w cienkie pióra i dodajemy do papryczki. Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki  i dodajemy do reszty składników. Całość smażymy mieszając co jakiś czas. Paprykę myjemy i kroimy

Pan i Pani Smith w kuchni
Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli 163

garść zielonych oliwek  garść pestek słonecznika sól  świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Rukolę myjemy, osuszamy i siekamy. W blenderze kielichowym mielimy nerkowce. Następnie dodajemy rukolę i oliwę z oliwek oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Suszone(...)uprażonego słonecznika. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy jako danie główne. Inne przepisy z rukolą w roli głównej: Sałatka z rukoli i fety Zielone wegeburgery bez bułki Biały dip do warzyw

My Chcemy Jeść
Kasza kuskus z kurczakiem i warzywami 255

zwykłej kaszy. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, połączyć z dodatkami i gotowe. Tym razem jesiennie, bo z cukinią, fasolką szparagową, pomidorami i marchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej 2 cukinie 1 duża cebula 3 pomidory 2 marchewki olej sól, pieprz, papryka ostra(...)Smażymy do zarumienienia.  2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. 3. Fasolkę obieramy, kroimy na części, gotujemy do miękkości.  4. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, startą marchewkę. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagową, kuskus. Całość doprawiamy do smaku

Szefowa kuchni
NALEŚNIKI JAGLANE ( z kaszy jaglanej ) – dietetyczne, bezglutenowe – BE FIT! 209

smaku, delikatne, i takie które można podawać z przeróżnymi, ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują na słodko – z dżemem , nutellą , kremem czekoladowym , cukrem pudrem …. na wytrawnie – z mięsem , warzywami , sosem … albo na słono – zapiekane w ulubionym serem. Lekkie, smaczne, szybkie! Koniecznie wypróbujcie! Idealny pomysł zarówno na leniwe śniadanie, jak i obiad. Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana ( ugotowana(...)PRZYRZĄDZENIA: wypłukaną kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy, a następnie miksujemy z mlekiem, mąką, jajkiem oraz odrobiną oleju. Smażmy na złoto na mocno rozgrzanej i odrobinę natłuszczonej patelni. Smacznego

Ostra na Słodko
Zapiekanka z piersi indyka, ziemniaków i cukini 182

Pyszne danie, uwielbiam takie zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko. Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również(...)pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Natomiast pieczarki ja zawsze podsmażam, ponieważ mają dużo wody, ale nie musicie jak nie chcecie. Na małej patelni z odrobiną oleju obsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obłożyć na przemian

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania