Pomysł na orientalne tajskie danie - kurczak curry z warzywami i ryżem. Składniki : 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka przyprawy curry 1 duży ząbek czosnku 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2/3 szklanki zielonej fasoli (mrożona) 200ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego Sposób przyrządzenia : mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na kawałki(...)czosnek kroimy na cienkie plasterki, cebulę w piórka, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w ok. 2cm kawałki fasolę podgotowujemy ok. 5 min. w woku lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawę curry, czosnek i smażymy około 30 sekund dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 min. następnie dodajemy cebulę i paprykę i dalej podsmażamy przez
zobacz ich smakZdrowe i dietetyczne przekąski, czemu nie ? Grillowana cukinia to moja ulubiona postać tego warzywa, do tego farsz ze szpinakową nutą. Przepis dodaję do akcji Paryska Dieta , wydaje mi się, że ten przepis powinien do niej pasować :). Więcej o wspomnianej diecie przeczytacie tutaj! . Roladki z grillowanej cukinii Składniki: - 1 duża cukinia - 1 serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu - 80 g świeżego(...)czosnku - 1 cebula - sól, pieprz do smaku, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka Cukinię pokrój wzdłuż na plastry grubości ok. 2-3mm**. Plastry cukinii przypraw i podsmażaj na grillowej patelni, ok. 3 minut z każdej strony. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj cebulę ok. 3 minut, dodaj czosnek i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dodaj szpinak i podsmażaj
Corner With RecipesPyszne, słodkie połączenie owoców z mięsem to jest to co smakuje mi od dawna. Do tego odrobina chrupkości innych warzyw i dużo prażonych pestek słonecznika. Skusiłam Was na sałatkę? Koniecznie spróbujecie! Składniki : * podwójny filet z kurczaka * przyprawa do kurczaka * puszka ananasa * puszka kukurydzy * 6 ogórków konserwowych * czerwona papryka * szklanka pestek słonecznika * sos : łyżka majonezu, mały jogurt grecki, 2 ząbki czosnku(...)ugotować razem z przyprawami. Wystudzić. Ananasa i kukurydzę odcedzić z zalewy. Pół szklanki soku z ananasa zostawić do sosu. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem i sokiem z ananasa - tak żeby był gęsty, niekoniecznie trzeba dodawać sok, odrobina dla smaku. Przyprawić. Sałatkę podawać schłodzoną
Magiczne Życie Martypokrojona papryke -u mnie to w maszynie na tarce do talarków-,a po chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy sól(...)miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować przez około 3-4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i znów z grillować przez około 3 -4minuty.Tak
w mojej kuchnipłyn się zredukuje. Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być. Ugotować makaron w osolonej wodzie(...)paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona
Kulinarny karnet Christopherapieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno. Szynkę odkładamy na bok. Resztę składników umieszczamy w dość wysokim garnku(...)doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok.20 minut – często mieszając i uważając by mleko nie przypalało się od dołu. Ziarna słonecznika umieszczamy na rozgrzanej patelni i prażymy przez około 3 minuty, uważając by ziarna się nie przypaliły. Gdy ziemniaki osiągną pożądaną miękkość wyjmujemy z zupy liście laurowe i ziela angielskie i całość rozdrobnić
Symfonia Smakówblaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 220C pieczemy kalafior 8- 10 minut do momentu gdy lekko chrupie, pachnie orzechowo i lekko zbrązowieje. Przerzucamy na sitko, studzimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego, oprószamy łyżeczką cukru i na złoto smażymy obrane, pokrojone w ósemki kawałki jabłek. Do wąskiego wysokiego naczynia wrzucamy miąższ awokado, wasabi, sok z ½ cytryny, olej(...)rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką do warzyw zestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym 1,5kg ugotowanych i obranych podłużnych buraków 150g soczewicy
karmelowyJajeczny sos do makaronu ze szparagami inspirowany włoską carbonarą smakuje nieprawdopodobnie! Przepis na szparagową carbonarę Składniki: 5-6 zielonych szparagów, ząbek czosnku, 2 małe jajka, 100
Kulinarna PolskaOj ta brukselka. Więcej chyba jej przeciwników co zwolenników. Ale warto powoli się do niej przekonywać, między innymi takimi przepisami jak ten, bo jest super zdrowa
wiecejwarzyw.plMoskole to podhalańskie placki ziemniaczane, pierwotnie pieczone na blasze pieca kuchennego. Ich odmian jest naprawdę wiele – od czysto mącznych z dodatkiem sody czy drożdży, do takich
e-PrzepisyKulinarneJesień to przede wszystkim figi. Słodkie, pyszne na surowo. Korzystam jak tylko się da, dlatego też dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszną i łatwą w
Moja smaczna kuchniaSpaghetti !! Kto nie jadł go chociaż raz?! Ten włoski specjał można podawać na wiele sposobów z różnymi sosami i innym makaronem. A
potrawyregionalneSkładniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie przyprawy Gyros papryka żółta papryka czerwona puszka kukurydzy szklanka śmietany 30% 2 garście cebulki prażonej firmy „RAFEX” 4 ziemniaki 2
Pobite gary Barbarypotrzebujemy: - 1 kg polędwicy - opakowanie przyprawy gyros - słoik fasolki - paprykę świeżą i w zalewie (w zależności od upodobań) - 1 szklankę kaszy jaglanej - kolendrę - odrobinę tłuszczu
Szybko Tanio SmacznieJeśli brak Wam pomysłów co przygotować na spotkanie ze znajomymi, oto moja bardzo fajna i efektowna propozycja :) Składniki: Ciasto: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku czosnek, 2 ząbki
Taste Of My Day