blogu był burger po włosku, grecku i meksykańsku. Jak więc nazwać burgera z jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli(...)olej 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem według uznania. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym olejem, solimy i smażymy. 3. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem i majonezem. Układamy kolejno: sałatę, ser, kotlet, ser, jajko sadzone, pomidor
Szefowa kuchnipropozycja, która nadaję się zarówno na kolację (solo) jak i na obiad, np. w towarzystwie brązowego ryżu. Szczególnie kieruję ją dla osób zabieganych, wstępne przygotowanie zajmuje kilka minut, później warzywa mogą się piec bez naszego udziału. Cukinia odkwasza organizm, jest lekkostrawna a w 100 gramach ma jedynie... 15 kcal. Składniki (2 porcje): 2 cukinie 10 sztuk pomidorków koktajlowych(...)pieprz 1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C 2. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół 3. Pomidorki pokrój w plasterki 4. Cukinie (środkiem do dołu) i pomidorki wrzuć na patelnie grillową, trzymaj 2-3 minuty 5. Ułóż cukinie w naczyniu żaroodpornym, na to połóż pomidorki, polej octem, posyp drobno pokruszoną fetą, dopraw solą i pieprzem. 6. Piecz 20 - 30 minut
Powiedz dietom niewapnem tworzy nierozpuszczalne w organizmie szczawiany wapnia.A to prowadzi do kamicy szczawianowo-wapniowej lub fosforanowo-wapniowej. Naukowcy zidentyfikowali w szpinaku ponad 12 flawonoidow,ktore posiadaja wlasciwosci przeciwzapalne.Jest to warzywo wykazujace najsilniejsze wlasciwosci przeciwnowotworowe.Mrozony szpinak nie traci zadnych wartosci odzywczych.Lepiej jednak kupowac go z upraw ekologicznych,gdyz lubi kumulowac pestycydy. Skladniki na 10 nalesnikow: 1 szklanka maki pszennej pelnoziarnistej 1 szklanka(...)ghee do smazenia Wszystkie skladniki na ciasto dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic na 0,5-1 godziny.Po tym czasie usmazyc nalesniki smarujac mocno rozgrzana patelnie maslem ghee,najlepiej przy pomocy pedzla. Farsz do nalesnikow; 400-450 g mrozonego szpinaku 2 zabki czosnku 200 g bialego serka ( dalam Philadelphie) galka muszkatalowa i sol do smaku Dodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzywnego 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi sól, pieprz Do podania: papryka czerwona, kukurydza, bazylia, pieprz cayenne Przygotowanie: W garnku o grubym dnie lub na patelni roztapiamy łyżkę smalczyku roślinnego i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale nadaje się do smażenia. Poza olejami i tłuszczami roślinnymi zawiera zioła, takie(...)cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy mieszając około 2 minuty. Następnie dodajemy odsączone ziarna kukurydzy i pastę curry. Wszystko razem smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Zupę przelewamy do pojemnika blendera
Smakowity Blog Kulinarnyprzepisu nie będzie, będą za to moje pierwsze wrażenia, głównie kulinarne, z podróży i pobytu ;) Mam nadzieję, że w końcu zacznę gotować. Na razie muszę się zaopatrzyć w garnki, patelnie itp. bo niestety tutaj nie mam do nich dostępu. W ciągu najbliższych kilku dni na blogu pojawi się pierwszy amerykański przepis :D Teraz przejdę do kwestii kulinarnych, czyli czym(...)postaci ohydnej kanapki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą. Ogólnie niezjadliwa. Później leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką, czarnymi oliwkami i serem feta, bułka z masłem i ciastko na deser. Jedzenie może brzmi dobrze, ale smakowało bardzo sztucznie, jak niestety wszystko tutaj
Zgrabne Gotowaniesię wręcz samo w kilka minut. Potem chwila w lodówce, spokojne wałkowanie, sklejanie pierogów i chwila pieczenia i gotowe. Cud, miód powiadam Wam. Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami Ciasto 40 dkg mąki 30 dkg masła 200 ml jogurtu naturalnego sól, świeżo mielony pieprz do smaku Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone(...)kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy z puszki. Paprykę myjemy a potem kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki opłukujemy pod wodą i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej dajemy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy mieszając. Dodajemy mięso i smażymy razem przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie dokładamy pozostałe składniki i mieszamy, podlewamy
Kuchnia na wzgórzu2-3 udka, zależnie od potrzeby porcji 2-3 ziemniaki kawałek dyni (mniej więcej tyle samo co ziemniaków) 2 łyżki sosu sojowego pół cebuli pół czerwonej
Gotowanie jest łatweZielone pesto, w sam raz do pieczywa, makaronu, ryby czy jako farsz do mięsnych roladek. Składniki: 2 duże garście listków jarmużu duży pęczek natki pietruszki awokado
e-PrzepisyKulinarne2 kabaczki 2 piersi z kurczaka ok. 40 dag sól, pieprz, słodka i ostra papryka, rozmaryn Kurczaka i kabaczka myjemy i kroimy w dużą
Humanistka w kuchnilitra warzywnego bulionu 1 bagietka 1 jajko na osobę Przygotowanie: Zaczynamy od podzielenia czosnku na ząbki i obraniu go z łupinek. Następnie cienko kroimy cebulę w plasterki. Teraz rozgrzewamy patelnię i wrzucamy masło. Niezbyt duży ogień, aby się nie przypaliło. Wrzucamy cebulę i dusimy aż zrobi się szklista. Wtedy wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy razem z cebulą. Zwróćcie(...)wszystko razem miksować blenderem na gładką masę. Do cebuli z czosnkiem dodajemy nieco bulionu, aby łatwiej miksować całość. Bulion możecie użyć z kostki lub sami przygotujcie wcześniej wywar z warzyw. Po zmiksowaniu wszystko przelewamy do garnka i dolewamy resztę bulionu, zagotowujemy. Podajemy z grzankami z bagietki i jajkiem po benedyktyńsku. Posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem. Smacznego :) Ps. Możecie dodać
vegetaniekaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko 21 kcal. Cukinia to zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Osobiście uwielbiam cukinie i bardzo często sięgam po to warzywo. Dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z cukinią w roli głównej Składniki: – 4 średnie cukinie – 2 garście orzechów włoskich – 1 pęczek (mały) pietruszki – sól(...)Cukinie umyć, obrać, przekroić (wzdłuż) na pół i jeszcze raz (wzdłuż) na pół i w około 1x1cm kostkę. Posolić, odstawić na 30 minut, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej ( użyłam rzepakowego), wyłożyć cukinię w jeden rząd i obsmażyć z każdej strony na dość silnym ogniu, delikatnie mieszając. W ten sam sposób obsmażyć resztę cukinii. Obsmażoną cukinie wykładać
Smaki Arminetymianek Ponadto: 2 łyżeczki czarnego sezamu. Wykonanie: 1. Ziemniak myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry ok. 2 mm grubości.Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy ziemniaki ok. 3-5 minut aż lekko się zaczną rumienić posypujemy odrobiną soli i dorzucamy kiełki oraz cebulę. Całość podsmażamy przez ok 2 minuty(...)mleko i mieszamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. dodajemy do masy jajecznej. 3. Na dnie naczynia żaroodpornego lub innej formy wykładamy warzywa. Posypujemy całość pozostałymi przyprawami (tymiankiem, papryką, czosnkiem, kolendrą i kuminem). Świeżą kolendrę wykładamy na warzywa. Kruszymy twarożek rozkładając go w miarę równomiernie. Całość zalewamy jajkami z serem. 4. Pomidorki
vaniliowoczekoladowapasty miso 1 łyżka sosu sojowego Ryż do sushi + sos do ryżu Dodatkowo: 1 awokado Czerwony/czarny kawior Pasta wasabi Świeży ogórek pokrojony w wiórki (np. za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki do sera) Wędzone krewetki Przygotowanie: Ryż przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i doprawiamy sosem. Mięso z łososia za mocą ostrego noża oddzielamy od skóry – tniemy możliwie najbliżej(...)sojowy i dokładnie mieszamy tak, aby smaki wszystkich składników się połączyły. Skórę z łososia skrobiemy z łusek. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie prażymy na suchej patelni wytapiając resztki tłuszczu tak, aby powstały chrupiące chipsy. Podanie: Do miseczki nakładamy ryż. Na niego nakładamy tatar z łososia, pokrojone w cienkie plasterki awokado, łyżeczkę kawioru, chips ze skóry oraz wasabi
Kate's KitchenWspominałam już pewnie nie raz, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju potrawki, lecza itp. z udziałem warzyw. Tym razem zainteresował mnie dodatek wędzonego kurczaka. Szczerze przyznam, że nigdy wcześniej nie używałam wędzonego kurczaka do dań na ciepło. Efekt mi się spodobał. Składniki -op. mrożonej brukselki (lub ok. 450 g świeżej) -puszka pomidorów -2 ząbki czosnku -1 cebula -20 dag wędzonego kurczaka(...)użyłam filetu) -2 łyżki ziół prowansalskich -3 łyżki oliwy -sól, pieprz, ostra papryka -zielona pietruszka do przybrania Przygotowanie Brukselkę ugotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodać brukselkę i pokrojonego kurczaka. Dusić
Zielona Kuchnia