WYKONANIE: ZUPA: W garnku rozgrzej masło i podsmaż lekko na nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodaj czosnek pokrojony w grubsze plasterki oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Smaż warzywa około 5 - 7 minut. Teraz dolej bulion, zamieszaj i gotuj zupę przez około 10-12 minut - do miękkości ziemniaków. Po tym czasie zblenduj całość na gładki krem. Na koniec(...)Smacznego! GRZANKI: Bagietkę lub bułkę pokrój na kromki. Każdą posmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli, a następnie pokrój w kostkę. Smaż grzanki na rozgrzanej patelni do zrumienienia
Słodko-Słony Świat Ilonyskładające się z jajek sadzonych śccinanych w sosie pomidorowym, czesto doprawianych mielonym kminkiem. To świetna forma ciepłego śniadania. Według własnych preferencji można urozmaicić ją ulubionymi dodtkami, jak mięso czy warzywa. W ostatni weekend gościła u nas w towarzystwie papryki i chorizo. Składniki (2 porcje) -1 puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych świeżych -5 jaj -100 g chorizo -1/2 czerwonej(...)sól, pieprz Przygotowanie W przypadku świeżych pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroic w plasterki. Papryke i chorizo pokroić w drobna kostkę. Na patelni rogrzać oliwę. Wrzucić czosnek i smażyć minutę. Dodać chorizo i paprykę. Przesmażyć dłuższą chwilę. Dodać pomidory z puszki lub pokrojone świeże. Całość wymieszać. Zmniejszyć ogień i na średnim dusić kilka
Zielona KuchniaDziś miałam ochotę na coś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam takiego omleta jajecznego , wyszedł pycha , puszysty w dużą ilością warzyw , na rozpoczęcie dania to super propozycja , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( 2 osób ) 6 jajek pół łyżeczki soli pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki(...)dodajemy jaja , cebulkę pietruszkę , liście bazylii , pieprz , sól , i wszystko mielimy około 1 minuty . Kiedy jajka mamy już bardzo dobrze rozbite , naszą paprykę kroję w kostkę , następnie na rozgrzaną patelnie dodaję odrobinę oleju kokosowego i wylewam na patelnie do naleśników naszego omleta i posypuję na wierzch paprykę pokrojoną w kostkę , smażymy na małym ogniu do momentu aż się zarumieni , następnie
Mój Smaksoli Przygotowanie: Tortille: ciepłą wodę mieszamy z olejem i solą a następnie z mąką. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 4 kawałki i rozwałkowujemy każdy kawałek na kształt koła. Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy po kolei nasze tortille z obu stron (aż zrobią się "bąble"na cieście i ściemnieją, wtedy przewracamy na drugą stronę i tak samo smażymy -trwa(...)będzie je zwijać. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok. 1 cm. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu i posypujemy nim oraz solą mięso, odstawiamy na chwilę. Warzywa i pomarańczę myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paski, pomidor w cząstki, ogórek w plasterki a pomarańczę obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki - odstawiamy na później. Sos: do małego
słodkie i nie tylko historie kulinarneugotować na jagnięcinie. Ja często gotuję na rosołowej wołowinie, a dzisiaj spróbowałam z wieprzową karkówką. Perski gulasz najlepiej pasuje do ryżu z szafranem . Bakłażan to inaczej oberżyna. Lubicie to warzywo? Ja bardzo! Gulasz z bakłażanem Składniki: na 5 – 8 porcji 1 kg karkówki z wieprzowiny 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego(...)łyżka soli 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 ½ l wrzątku 2 łyżki oliwy 80 g niedojrzałych winogron 2 łyżki masła klarowanego 2 duże bakłażany Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Dodaj resztę odmierzonych przypraw i wymieszaj. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone na kawałki mięso, posyp przyprawami i zrumień. Przełóż mięso z cebulą
codojedzeniasól majeranek liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: bulion 1. Obierz włoszczyznę. Wrzuć do garnka z około 2 litrami wody. *może być zarówno pokrojona jak i w całości -możesz wyłowić warzywa i pokroić później* 2. Zagotuj z 2 liśćmi laurowymi, kilkoma ziarenkami pieprzu i zielem angielskim 3. Dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około 15by uzyskać bulion. w tym czasie: kurki 1.Kurki(...)sekund aż wszystkie zanieczyszczenia opadną. 3.Odcedź kurki przy pomocy cedzaka. Osusz je. 4. Podsmaż cebulkę na maśle (wrzucaj cebulę na dobrze rozgrzany tłuszcz) wraz z kurkami. NIE POTRZĄSAJ PATELNIĄ(!) GDY PODSMAŻASZ KURKI zupa 1. Obierz ziemniaki. Dodaj do bulionu warzywnego. 2. Dodaj również podsmażone z cebulką kurki. 3. Gotuj 15 minut doprawiając solą, pieprzem i sporą ilością majeranku (ewentualnie
U FiolkiDziś miałam ochotę na coś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam takiego omleta jajecznego , wyszedł pycha , puszysty w dużą ilością warzyw , na rozpoczęcie dania to super propozycja , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( 2 osób ) 6 jajek pół łyżeczki soli pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki(...)dodajemy jaja , cebulkę pietruszkę , liście bazylii , pieprz , sól , i wszystko mielimy około 1 minuty . Kiedy jajka mamy już bardzo dobrze rozbite , naszą paprykę kroję w kostkę , następnie na rozgrzaną patelnie dodaję odrobinę oleju kokosowego i wylewam na patelnie do naleśników naszego omleta i posypuję na wierzch paprykę pokrojoną w kostkę , smażymy na małym ogniu do momentu aż się zarumieni , następnie
Mój Smakbazylia. SKŁADNIKI na 2 osoby: 4-6 jajek 1-2 łyżki mleka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry (może być też bazylia, rukola, roszponka czy inne młode listki warzyw) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 g świeżego szpinaku (umyty i osuszony) 1 łyżeczka oleju lub oliwy + 1 łyżeczka masła (lub bez masła) 50 g startego grubo sera żółtego z ziołami(...)jajka z solą i i pieprzem Wymieszać następnie jajka z posiekanym szczypiorkiem i natką. Odłożyć kilka listków szpinaku oddzielnie a resztę podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondlu lub na patelni przez zaledwie 20 sekund by straciły sztywność. Na czystej patelni rozpuścić masło, wylać na nią 1/2 masy jajecznej, na niej rozłożyć podduszony szpinak i smażyć na delikatnym ogniu przez ok.3
Sztuka gotowania w/g Samirycytryny. Przygotowanie Pierś kurczaka pokrój na 4 części, posól z obu stron i podsmaż na patelni. Gdy pierś się usmaży zdejmij ją z patelni i odłóż na bok. Na patelni usmaż pokrojoną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Kiedy cebula się podsmaży dodaj pomidory. Po około 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę soku(...)cukrem. Gotuj aż jabłka zmiękną. następnie do sosu dodaj usmażone wcześniej mięso i gotuj jeszcze przez parę minut. Podawaj z ryżem lub ziemniakami. Wiem co jem Pomidory to warzywa bogate w wartości odżywcze. Znajdziemy w nich dużą ilość beta karotenu, witamin C, K, E, B3, B6, kwasu foliowego i biotyny. Zawierają również dużo potasu, magnezu, miedzi. W ich składzie znajdziemy
Fit&Fast Kitchenjego przyrządzania na rzecz nowych potraw, a bigos kojarzy nam się już z przeszłością, niemniej jest wielu jego amatorów, no i tym lepiej, gdyż kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, a w tej wersji bigos ma coś z tradycji i nowoczesności, przekonajcie się sami... Składniki: średnia główka słodkiej kapusty 0,75 dkg mięsa mielonego sol, pieprz, majeranek papryka słodka w proszku(...)masła klarowanego lub zwykłego 2 łyżki mąki Wykonanie: Kapustę zszatkować dość drobno, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem 30-45 min. Mięso mielone smażyć na patelni (ja smażę na suchej patelni). Po usmażeniu, mięso przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić wg uznania do smaku, dodać koncentrat pomidorowy wg uznania, chwilę jeszcze gotować. Przygotować zasmażkę, masło rozpuścić
kgwjanczewoMłoda kapusta ! Wreszcie;-) Wiosna niesie ze sobą mnóstwo warzyw. Młodych,świeżych, po które chętnie sięgamy spragnieni ich po długiej zimie. Składniki: mała główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku cebula dymka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-4 łyżki octu winnego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól pieprz Kapustę obrałam z wierzchnich liści,umyłam i poszatkowałam. Przełożyłam(...)garnka i podlałam niewielką ilością wody. Dodałam pokrojoną dymkę. Następnie pokrojony świeży koperek. Wymieszałam i posoliłam. Gotowałam około 15-20 minut. Na patelni rozpuściłam masło i wsypałam mąkę. Mieszałam aż składniki się połączą i zasmażka nabierze złocistego koloru. Wlałam ją do kapusty i wymieszałam. Pod koniec gotowania dodałam koncentrat pomidorowy. Wlałam ocet winny. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku
potrawyregionalnesól majeranek liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: bulion 1. Obierz włoszczyznę. Wrzuć do garnka z około 2 litrami wody. *może być zarówno pokrojona jak i w całości -możesz wyłowić warzywa i pokroić później* 2. Zagotuj z 2 liśćmi laurowymi, kilkoma ziarenkami pieprzu i zielem angielskim 3. Dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około 15by uzyskać bulion. w tym czasie: kurki 1.Kurki(...)sekund aż wszystkie zanieczyszczenia opadną. 3.Odcedź kurki przy pomocy cedzaka. Osusz je. 4. Podsmaż cebulkę na maśle (wrzucaj cebulę na dobrze rozgrzany tłuszcz) wraz z kurkami. NIE POTRZĄSAJ PATELNIĄ(!) GDY PODSMAŻASZ KURKI zupa 1. Obierz ziemniaki. Dodaj do bulionu warzywnego. 2. Dodaj również podsmażone z cebulką kurki. 3. Gotuj 15 minut doprawiając solą, pieprzem i sporą ilością majeranku (ewentualnie
Fiolka w kuchniTakie burgery idealnie sprawdzą się jako wkładka do bułek z warzywami. Sprawdza się również jako danie główne z ziemniaczkami. Danie podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pęczek natki pietruszki 1 duża cebula Sól Pieprz Do miski przekładamy mielone mięso, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Cebulkę kroimy(...)bardzo drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy płaskie burgery, obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na rumiano z każdej strony. http://www.porcelanabogucice.pl/index.php
VioletoweKucharzeniesmakują rewelacyjnie. Najbardziej lubimy krokiety z mięsem i do popicia barszczyk czerwony. Mniam! Krokiety z mięsem Składniki: Naleśniki, 500 g mięsa z rosołu, 2 cebule, 2 łyżeczki masła, ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę(...)całość dokładnie mieszamy. Farsz studzimy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z obu stron
paapilotkaafolii aluminiowej papryki. Po upieczeniu włóż do woreczka, aby skórka łatwo odchodziła. Idealnie będzie jeśli papryka się lekko zgriluje, będzie lekko przypieczona. 2. Na patelni upiecz pomidory w skórkach z jedną łyżką oliwy. Po upieczeniu, kiedy skórka będzie schodziła z pomidora można je wyjąć i zacząć kroić w kostkę. Gorące(...)skórek paprykę pokrój w cienki paseczki. Dadaj do pomidora. 4. Duzą ilość natki pietruszki posiekaj i dodaj do sałatki. W tym momencie z warzyw wycieka duża ilość wody, można ja odlać. 5. Teraz dodaj oliwę i ocet. Całość posól i popieprz do smaku. Ta sałatka smakuje
AZgotuj!blogu był burger po włosku, grecku i meksykańsku. Jak więc nazwać burgera z jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli(...)olej 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem według uznania. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym olejem, solimy i smażymy. 3. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem i majonezem. Układamy kolejno: sałatę, ser, kotlet, ser, jajko sadzone, pomidor
Szefowa kuchnipropozycja, która nadaję się zarówno na kolację (solo) jak i na obiad, np. w towarzystwie brązowego ryżu. Szczególnie kieruję ją dla osób zabieganych, wstępne przygotowanie zajmuje kilka minut, później warzywa mogą się piec bez naszego udziału. Cukinia odkwasza organizm, jest lekkostrawna a w 100 gramach ma jedynie... 15 kcal. Składniki (2 porcje): 2 cukinie 10 sztuk pomidorków koktajlowych(...)pieprz 1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C 2. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół 3. Pomidorki pokrój w plasterki 4. Cukinie (środkiem do dołu) i pomidorki wrzuć na patelnie grillową, trzymaj 2-3 minuty 5. Ułóż cukinie w naczyniu żaroodpornym, na to połóż pomidorki, polej octem, posyp drobno pokruszoną fetą, dopraw solą i pieprzem. 6. Piecz 20 - 30 minut
Powiedz dietom niewapnem tworzy nierozpuszczalne w organizmie szczawiany wapnia.A to prowadzi do kamicy szczawianowo-wapniowej lub fosforanowo-wapniowej. Naukowcy zidentyfikowali w szpinaku ponad 12 flawonoidow,ktore posiadaja wlasciwosci przeciwzapalne.Jest to warzywo wykazujace najsilniejsze wlasciwosci przeciwnowotworowe.Mrozony szpinak nie traci zadnych wartosci odzywczych.Lepiej jednak kupowac go z upraw ekologicznych,gdyz lubi kumulowac pestycydy. Skladniki na 10 nalesnikow: 1 szklanka maki pszennej pelnoziarnistej 1 szklanka(...)ghee do smazenia Wszystkie skladniki na ciasto dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic na 0,5-1 godziny.Po tym czasie usmazyc nalesniki smarujac mocno rozgrzana patelnie maslem ghee,najlepiej przy pomocy pedzla. Farsz do nalesnikow; 400-450 g mrozonego szpinaku 2 zabki czosnku 200 g bialego serka ( dalam Philadelphie) galka muszkatalowa i sol do smaku Dodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzywnego 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi sól, pieprz Do podania: papryka czerwona, kukurydza, bazylia, pieprz cayenne Przygotowanie: W garnku o grubym dnie lub na patelni roztapiamy łyżkę smalczyku roślinnego i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale nadaje się do smażenia. Poza olejami i tłuszczami roślinnymi zawiera zioła, takie(...)cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy mieszając około 2 minuty. Następnie dodajemy odsączone ziarna kukurydzy i pastę curry. Wszystko razem smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Zupę przelewamy do pojemnika blendera
Smakowity Blog Kulinarnyprzepisu nie będzie, będą za to moje pierwsze wrażenia, głównie kulinarne, z podróży i pobytu ;) Mam nadzieję, że w końcu zacznę gotować. Na razie muszę się zaopatrzyć w garnki, patelnie itp. bo niestety tutaj nie mam do nich dostępu. W ciągu najbliższych kilku dni na blogu pojawi się pierwszy amerykański przepis :D Teraz przejdę do kwestii kulinarnych, czyli czym(...)postaci ohydnej kanapki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą. Ogólnie niezjadliwa. Później leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką, czarnymi oliwkami i serem feta, bułka z masłem i ciastko na deser. Jedzenie może brzmi dobrze, ale smakowało bardzo sztucznie, jak niestety wszystko tutaj
Zgrabne Gotowaniesię wręcz samo w kilka minut. Potem chwila w lodówce, spokojne wałkowanie, sklejanie pierogów i chwila pieczenia i gotowe. Cud, miód powiadam Wam. Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami Ciasto 40 dkg mąki 30 dkg masła 200 ml jogurtu naturalnego sól, świeżo mielony pieprz do smaku Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone(...)kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy z puszki. Paprykę myjemy a potem kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki opłukujemy pod wodą i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej dajemy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy mieszając. Dodajemy mięso i smażymy razem przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie dokładamy pozostałe składniki i mieszamy, podlewamy
Kuchnia na wzgórzu2-3 udka, zależnie od potrzeby porcji 2-3 ziemniaki kawałek dyni (mniej więcej tyle samo co ziemniaków) 2 łyżki sosu sojowego pół cebuli pół czerwonej
Gotowanie jest łatweZielone pesto, w sam raz do pieczywa, makaronu, ryby czy jako farsz do mięsnych roladek. Składniki: 2 duże garście listków jarmużu duży pęczek natki pietruszki awokado
e-PrzepisyKulinarne2 kabaczki 2 piersi z kurczaka ok. 40 dag sól, pieprz, słodka i ostra papryka, rozmaryn Kurczaka i kabaczka myjemy i kroimy w dużą
Humanistka w kuchnilitra warzywnego bulionu 1 bagietka 1 jajko na osobę Przygotowanie: Zaczynamy od podzielenia czosnku na ząbki i obraniu go z łupinek. Następnie cienko kroimy cebulę w plasterki. Teraz rozgrzewamy patelnię i wrzucamy masło. Niezbyt duży ogień, aby się nie przypaliło. Wrzucamy cebulę i dusimy aż zrobi się szklista. Wtedy wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy razem z cebulą. Zwróćcie(...)wszystko razem miksować blenderem na gładką masę. Do cebuli z czosnkiem dodajemy nieco bulionu, aby łatwiej miksować całość. Bulion możecie użyć z kostki lub sami przygotujcie wcześniej wywar z warzyw. Po zmiksowaniu wszystko przelewamy do garnka i dolewamy resztę bulionu, zagotowujemy. Podajemy z grzankami z bagietki i jajkiem po benedyktyńsku. Posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem. Smacznego :) Ps. Możecie dodać
vegetaniekaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko 21 kcal. Cukinia to zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Osobiście uwielbiam cukinie i bardzo często sięgam po to warzywo. Dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z cukinią w roli głównej Składniki: – 4 średnie cukinie – 2 garście orzechów włoskich – 1 pęczek (mały) pietruszki – sól(...)Cukinie umyć, obrać, przekroić (wzdłuż) na pół i jeszcze raz (wzdłuż) na pół i w około 1x1cm kostkę. Posolić, odstawić na 30 minut, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej ( użyłam rzepakowego), wyłożyć cukinię w jeden rząd i obsmażyć z każdej strony na dość silnym ogniu, delikatnie mieszając. W ten sam sposób obsmażyć resztę cukinii. Obsmażoną cukinie wykładać
Smaki Arminetymianek Ponadto: 2 łyżeczki czarnego sezamu. Wykonanie: 1. Ziemniak myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry ok. 2 mm grubości.Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy ziemniaki ok. 3-5 minut aż lekko się zaczną rumienić posypujemy odrobiną soli i dorzucamy kiełki oraz cebulę. Całość podsmażamy przez ok 2 minuty(...)mleko i mieszamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. dodajemy do masy jajecznej. 3. Na dnie naczynia żaroodpornego lub innej formy wykładamy warzywa. Posypujemy całość pozostałymi przyprawami (tymiankiem, papryką, czosnkiem, kolendrą i kuminem). Świeżą kolendrę wykładamy na warzywa. Kruszymy twarożek rozkładając go w miarę równomiernie. Całość zalewamy jajkami z serem. 4. Pomidorki
vaniliowoczekoladowapasty miso 1 łyżka sosu sojowego Ryż do sushi + sos do ryżu Dodatkowo: 1 awokado Czerwony/czarny kawior Pasta wasabi Świeży ogórek pokrojony w wiórki (np. za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki do sera) Wędzone krewetki Przygotowanie: Ryż przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i doprawiamy sosem. Mięso z łososia za mocą ostrego noża oddzielamy od skóry – tniemy możliwie najbliżej(...)sojowy i dokładnie mieszamy tak, aby smaki wszystkich składników się połączyły. Skórę z łososia skrobiemy z łusek. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie prażymy na suchej patelni wytapiając resztki tłuszczu tak, aby powstały chrupiące chipsy. Podanie: Do miseczki nakładamy ryż. Na niego nakładamy tatar z łososia, pokrojone w cienkie plasterki awokado, łyżeczkę kawioru, chips ze skóry oraz wasabi
Kate's KitchenWspominałam już pewnie nie raz, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju potrawki, lecza itp. z udziałem warzyw. Tym razem zainteresował mnie dodatek wędzonego kurczaka. Szczerze przyznam, że nigdy wcześniej nie używałam wędzonego kurczaka do dań na ciepło. Efekt mi się spodobał. Składniki -op. mrożonej brukselki (lub ok. 450 g świeżej) -puszka pomidorów -2 ząbki czosnku -1 cebula -20 dag wędzonego kurczaka(...)użyłam filetu) -2 łyżki ziół prowansalskich -3 łyżki oliwy -sól, pieprz, ostra papryka -zielona pietruszka do przybrania Przygotowanie Brukselkę ugotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodać brukselkę i pokrojonego kurczaka. Dusić
Zielona Kuchniajajkiem w koszulce – wszystkie absolutnie przepyszne. Dorzuciłam ekstra trochę rukoli gdyż miałam jeszcze jakąś resztkę, jednak nie jest ona niezbędna. Można za to dodać inne swoje ulubione warzywa jak np. papryka, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka tajska z dresingiem orzechowym (4 porcje) Składniki na sałatkę: 1 1/2 szklanki upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego(...)starte lub pokrojone w cienkie plasterki 1 ogórek, z usuniętymi pestkami i pokrojony w plasterki 2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki wraz ze szczypiorkiem 1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych do podania Składniki na dressing: 1/3 szklanki masła orzechowego 3 łyżki octu ryżowego sok z jednej limonki 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki sosu
karmelowymąki żytniej ◈3 łyżki oleju ◈woda, szczypta soli farsz: ◈700 g kapusty kiszonej ◈20 g pieczarek ◈400 g ugotowanego drobiu np z rosołu ◈1 cebula ◈tłuszcz do podsmażenia warzyw Przygotowanie: Ciasto: 1. Stolnicę usypać lekko mąka aby ciasto nam nie przywarło. 2. Do miski wsypujemy mąkę olej, sól i dolewamy stopniowo wody (ok 1,5 szklanki) aby konsystencja była jeszcze(...)nich wałkujemy na placek i wykrawamy formy. Farsz: 1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy drobno, pieczarki oraz cebulę podsmażyć. 2. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy na dużą patelnię i podsmażamy razem do przejścia smaku. Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto i lepimy a tego już chyba nie trzeba tłumaczyć w jaki sposób😋 Gotujemy wielki gar wody z odrobiną soli
Zdrowie i pysznie na talerzuFrittata czyli jajeczna masa zapiekana z warzywami, serem, szynką lub z czymkolwiek zapragniesz. Popularne danie serwowane we Włoszech i Hiszpani. Sycące, a zarazem lekkie i delikatne. W sam raz na śniadanie jako niezły zastrzyk energii! SKŁADNIKI : jajka – 4 sztuki ziemniak – 1 duża sztuka pieczarki – 2 sztuki kukurydza – 2 łyżki szpinak – garść czarne oliwki – 4 sztuki ser – 2 plasterki szynka(...)plasterki cebula – 1 sztuka olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Obrać ziemniaka, pokroić w cieńkie plasterki, przesmażyć na małej patelni do czasu aż będą zarumienione. Obrać i pokroić cebulę. Umyć i pokroić pieczarki, dodać z cebulą do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Do miski wrzucić kukurydzę, szpinak, pokrojone oliwki, ser i szynkę. Gdy ziemniaki z cebulą i pieczerkami będą
kuchniabellissima.wordpress.comłyżkami oleju, dobrze mieszam, tak by każdy kawałek był w przyprawach; na drugi dzień... - na oleju podsmażam zamarynowanego kurczaka, gdy zmieni kolor i upłynie 2 - 3 minuty to dodaję warzywa takie jak: paprykę (połowę), suszone pomidory, chilli, gdy zmiękną dodaję sos słodko - kwaśny, przyprawiam ewentualnie do smaku, chwilę duszę do połączenia składników; na blacie rozkładam placki tortilli, smaruję po łyżce(...)cebuli, pozostałą część żółtej papryki (czemu tak po połowie? pierwsza połowa mięknie w sosie, a pozostała część wrzucona prosto do naszej tortilli będzie pysznie chrupiąca), nakładam farsz z patelni i zawijam - najpierw oba boki do środka, następnie zwijam dół ku górze i roluję całość. Moje tortille przed zwijaniem wyglądały tak (jeszcze przed ułożeniem farszu mięsnego z patelni): Zawijam
Zasmakuj Kuchnimasła 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,liście laurowy, ziele angielskie,namoczone wcześniej grzyby(...)przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,grzyby,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku
Kolorowa kuchnia Elkidopiero teraz, ponieważ jest fantastyczny - idealnie nadaje się do jedzenia "na surowo", ale przede wszystkim świetnie się grilluje, dzięki czemu stanowi wspaniały dodatek do sałatek, zapiekanych mięs czy warzyw oraz jako składnik dań typu curry. Jeżeli jeszcze go nie znacie, to gorąco polecam go wypróbować np. w postaci sałatki z arbuza z grillowanym serem hallumi . Sałatka jest bardzo prosta(...)kilka czarnych oliwek garść mięty papryczka chilli (opcjonalnie) Przygotowanie : Ser hallumi pokroić na plastry (około 1cm) i zgrillować, ja zrobiłam to na grillu elektrycznym (można to zrobić na patelni grillowej lub na zwykłym grillu). Arbuza pokroić w kostkę wielkości kęsa i ułożyć na talerzu. Dodać zgrillowany ser hallumi, oliwki przekrojone na pół, posypać posiekaną miętą oraz plasterkami papryczki chilli
Codzienne Gotowanieszklanki (125 g) ciecierzycy 100 g ryżu parboiled ok. 1 l bulionu drobiowego/warzywnego sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, za którymś razem dodajemy również łyżeczkę koncentratu i dokładnie(...)podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Ciecierzycę przez noc moczymy, następnie doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i gotoujemy do miękkości. Kiedy już ryż będzie miękki i cały bulion wypity dodajemy przygotowane warzywa oraz odcedzoną cieciorkę. Dokładnie mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszeniedelikatne i takie... śmietankowe. Ich smak można modyfikować - używając serków o dowolnych wariantach smakowych. Można użyć też serka naturalnego i przyrządzić je "na słodko". Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, jogurtem, czy ulubionym sosem, ale ja je uwielbiam bez żadnych dodatków! Koniecznie spróbujcie! (około 8 sztuk) 100g śmietankowego serka o dowolnym wariancie smakowym (tu użyłam z prażoną cebulką) 1 jajko(...)olej do smażenia Serek zmiksować z żółtkiem i następnie połączyć z mąką. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać masło z olejem (w proporcji 1:1) i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z oby stron na złoty kolor. Odsączyć
Di gotujesię w najbliższym czasie rozpalić ogień pod rusztem :) Zanim to jednak nastąpi, wcześniej przygotowaliśmy dla Was przepis na konfiturę z czerwonej cebuli. Idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami i warzywami. Jest lekko słodka, ale jednocześnie ostra, z wyczuwalnym aromatem rozmarynu. Wspaniale by było, jeśli do jej przygotowania użyjecie świeżych gałązek tego zioła. Ja niestety nie miałam, ale i tak wyszła(...)łyżki octu balsamicznego 5 ziarenek owocu jałowca (opcjonalnie) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cebulę kroimy w cienkie piórka. 2. Na patelni na oliwie z oliwek delikatnie szklimy cebulę. 3. Gdy się zeszkli dodajemy miód - chwile karmelizujemy. 4. Dodajemy ocet balsamiczny, owoce jałowca (opcjonalnie) i rozmaryn. 5. Dusimy cebulę na małym ogniu
W kuchni Katiewarzywno-mięsnego lub rosołu. Przykładowy wywar: Do garnka daję na przykład ćwiartkę kurczak lub dwie mniejsze, można użyć skrzydełek lub mięsa wołowego z kością. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, kawałek selera, kawałek pora. Całość zalewam około 2,5 l wody, garnek stawiam na gazie i gotuję około 45 minut. Następnie przecedzam i czysty wywar użyję(...)drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Papryczkę chili oczyszczam z nasionek i drobniutko kroję. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez około 5 minut cebulę z czosnkiem tak aby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję mięso mielone i całość smażę kolejne 5 minut. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodaję paprykę
Uwaga Babcia GotujeKukurydza to typowe wakacyjne warzywo. Warto włączyć ją do swojej diety. Zawiera spore ilości selenu, a te w połączeniu z witaminą E i beta-karotenem chronią nas przed wolnymi rodnikami i przedłużają młodość. Luteina i zeaksantyna pomaga zaś chronić nasze oczy. Ugotowana w wodzie stanowi smaczą przekąskę, może nieco kaloryczną, ale na pewno zdrową. I tak do tej pory najczęściej(...)kukurydzę przygotowywałam, a smakowite słodkie ziarenka zastępowały kolacyjne danie. Dzisiejszą zrobiłam na szybko, przysmażyłam i udusiłam na patelni. Pokrojona w plasterki, podana z masłem pietruszkowym i cukinią była świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka. Polecam! Składniki: 1-2 kolby kukurydzy 1 cukinia 2 łyżki masła natka pietruszki bulion warzywny - opcjonalnie sól Wykonanie: natkę pietruszki posiekać. Wymieszać widelcem z miękkim masłem, uformować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami(...)dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami
Moja smaczna kuchniapewno kapuśniak nie wyjdzie dobry jeżeli nie dodamy do niego wędzonego boczku, a przede wszystkim ugotujemy na wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki(...)dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z kapustą będą twarde. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy , ziele angielskie. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku Zupę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą. Ścieramy na tarce marchewkę z wywaru dodajemy
W kuchennym oknie EwyPierwsze wiosenne, intensywne promienie słońca i od razu mam ochotę zmienić swoje zimowe nawyki żywieniowe. Mięso zaczyna odchodzić na drugi plan, a ja spragniona warzyw, zaczynam zdecydowanie częściej po nie sięgać. Czy obserwujecie u siebie podobne syndromy? SKŁADNIKI: 250 g gotowego ciasta francuskiego 3 łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona(...)pokrojona w plasterki cukinia sól, pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną. W misce ubić śmietanę z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami
Kuchnia w opałachWarzywa w połączeniu z kurczakiem i kuskusem to idealne danie, dla osób dbających o linię, czyli w dzisiejszych czasach dla nas wszystkich :) Składniki: - 1 bakłażan - 300 g pieczarek - 1 średnia cebula - 2 podudzia z kurczaka - 2 szklanki kuskusa - 1 papryka - 1 ogórek Przygotowanie: Podudzia z kurczaka zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości.Bakłażana kroimy w plasterki(...)solimy. Po około 10 minutach wycieramy je ręcznikiem papierowym i podsmażamy do miękkości na patelni. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Kuskus zalewamy powstałym z gotowania podudzia bulionem i czekamy, aż całość wchłonie. Przygotowane składniki wykładamy na talerzu
Zainspirowana w kuchniDziś zapraszam Was na najcudowniejszą zupę dyniową na świecie! Idealnie kremowa i aksamitna , z garścią chrupiących grzanek, wspaniała na jesienne chłody. Dynia... To niesamowite jak z tak zwyczajnego warzywa powstaje tak niezwyczajna zupa... Chyba nigdy nie przestanę się nią zachwycać... Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: 1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki) 4 szklanki wody(...)korzenia świeżego imbiru 2 opakowania śmietankowego serka topionego Hochland (po 100g każdy) sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Dynię dokładnie umyj, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Zeszklij ją około 1 minuty. Cebulę przerzuć do większego garnka, dorzuć do niej pokrojoną dynię, starty imbir, sok pomarańczowy
Słodko-Słony Świat IlonyKiełbasa smażona z papryką i cebulą...Przypieczona kiełbasa z chrupiącą, brązową skórką.Towarzystwo słonecznych, żółtych i czerwonych warzyw.Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja.Który z
Gospodyni Miejskaczas mieszając.Po tym czasie dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić (już bez przykrycia), co jakiś czas mieszając, aż pomidory całkowicie się rozpadną, wszystkie warzywa będą miękkie, a część soków wyparuje.Na koniec dodać słodką i ostrą paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać z pieczywem lub ziemniakami.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)zastąpić większą ilością słodkiej papryki w proszku.Leczo należy regularnie mieszać, aby się nie przypaliło.Do lecza można dodać 0,5 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i/lub podsmażoną na patelni i pokrojoną w kostkę dobrej jakości kiełbasę (np. węgierską, paprykową). Wówczas olej można zastąpić smalcem (około 125g).Papryki mogą być jednego koloru
Gospodyni MiejskaDzięki mojej kochanej mamusi mam zapas twarogu i dyni. Pokochałam ja od pierwszego kęsa - piszę o dyni tym świetnym warzywie. Idealna na jesień. Nadchodzi weekend, a ten tydzień miałam bardzo ciężki, więc nie mogłam doczekać się gotowania. Takie delikatne placuszki wymyśliłam sama. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. :) Składniki: ok. 100g dyni po obraniu 2 łyżki twarogu śmietankowego 1 jajko(...)łyżka rodzynek cynamon Sposób przygotowania: Dynię myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tartce. Do miski wpijamy jajko, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Trzeba uważać z odwracaniem, bo są bardzo delikatne i mogą się rozwalić. Smacznego! + 7 faktów o mnie Dziękuje za nominację: Klaudia C Nominuję: Wszystkie osoby, które skomentują ten post. :) Zasady
Truskawkowa Fiesta