warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:446/829)

10 najlepszych wpisów 2015 roku 126

moim niejedzeniem mięsa, zapraszam do przeczytania. 8. Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia Przepis mojego autorstwa, z którego jestem bardzo zadowolona. Ciasto szybko się zagniata i smaży na patelni, dzięki czemu w kilka chwil możemy cieszyć się pysznymi calzone z ciągnącym serem w środku :) 7. Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? Wpis o tym, jak dostosować dietę śródziemnomorską(...)tłustego i słodkiego jedzenia. 6. Libańskie gołąbki w liściach winogron Pracochłonne, bo wiadomo zawijanie w liście winogron do prostych nie należy. Ale zdecydowanie warte zachodu. Nadziane ryżem, ciecierzycą, warzywami i ziołami. Pyszne! 5. Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem O matko, ale to było dobre! Zdecydowanie będę ten przepis powtarzać. Marchewka upieczona z miodem, cytryną i gałązkami tymianku

Chilli Czosnek i Oliwa
Warzywna zupa makrobiotyczna z kaszą jaglaną i fasolką Adzuki (Jaglany Detoks) 121

namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień wylać wodę, wypłukać i zalać zimną, świeżą. Ugotować do miękkości, odstawić. Ugotować kaszę jaglaną, odstawić. Można ugotować więcej. Fasolka może leżeć w lodówce. Warzywa pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka a czosnek w cienkie plasterki. Wlej do garnka niecały litr wody. Zagotuj i dodawaj kolejno, marchewkę,selera pokrojonego drobno lub startego na dużych oczkach(...)wsyp wszystkie przyprawy.Dodaj czosnek, cebulę.Gotuj ok.6 minut. Spróbuj i przypraw jak lubisz. Przed końcem gotowania dodaj kaszę jaglaną oraz fasolkę. Podawaj z natką pietruszki i prażonym na suchej patelni sezamem. Zupa idealnie nawilża, wzmacnia śledzionę, rozgrzewa w tę zimną i wietrzną jesień. Inspiracją była książka "Jaglany detoks" Marka Zaremby

Z Kuchni Do Kuchni
Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli 139

Podgrzewać obiad, który zjedliśmy kilka godzin wcześniej? Eh, nuda. Ale jeśli wcześniej kupiliśmy kawał piersi z indyka i widzimy, że zostało nam co nie co tej surowizny, kilka warzyw i pieczywo – to można zmajstrować swój własny wieczorny fast food. Nic prostszego jak tylko pozbierać to, co pozostało i włożyć między dwa chrupiące tosty. Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą(...)szybko w ziarnistej musztardzie francuskiej z oliwą, odrobiną białego octu winnego, soli, pieprzu i koperku. Gruby kawałek mięsa obsmażyłem z każdej strony na złoty kolor po czym przykryłem patelnię – w międzyczasie kilkukrotnie przewracałem go aby soki równomiernie rozchodziły się wewnątrz indyka. Chrupiące tosty wyciągnięte z opiekacza posmarowałem ostrą musztardą Dijon oraz,  jeszcze mało popularnym u nas, sosem BBQ firmy

Right Behind The Kitchen
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 158

charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec, ugotować na parze lub uwędzić. Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 kg filetów karmazyna 2 cebule 2 pory 1 duża marchewka 1/2 szklanki białego wina 400 g gęstej śmietany 18% sól(...)pietruszki Wykonanie:  Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora myjemy odcinamy zielony koniec, a białą cześć kroimy w krążki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, a następnie dorzucamy pory. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy marchewkę, wlewamy wino, chwilę je odparowujemy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy

Kulinarne przygody Gatity
Lekkie kotleciki drobiowo-pieczarkowe 355

pieprzu (może być mniej lub więcej, w zależności jak bardzo pikantne dania lubicie) 1 jajko bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Pieczarki bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, smażyć na nim partiami pieczarki na złoto. Ważne, aby robić to partiami, żeby grzyby się usmażyły, a nie udusiły. Przestudzone pieczarki wymieszać z mielonym mięsem, natką(...)wody, jeśli masa jest zbyt gęsta, jeśli zbyt rzadka - dodać nieco bułki. Formować nieduże kotleciki, panierować lekko w tartej bułce i smażyć na złoto z obu stron. Podać z warzywami i kaszą lub pieczywem

Kulinarne Inspiracje
Pizza z pieczarkami, cebulą i kukurydzą 152

pizzy wywołuje u mnie uśmiech. Poniższa pizza jest prosta do przygotowania, a samo nadzienie to połączenie łatwo dostępnych składników. Moja pizza to resztkowe danie, ponieważ wykorzystałam zalegające w lodówce warzywa. Pomimo tego, że w jej składzie nie ma ani grama mięsa - pizza jest bardzo sycąca. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.  Składniki: ciasto na pizzę (przepis tutaj ) 3 pomidory lima(...)zioła prowansalskie starty żółty ser olej lub oliwa z oliwek Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie cebule obrać i drobno

Ugotować
Gulasz z cukinią i marchewką 199

smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej na całą wieprzowinę znajdziecie  TUTAJ ) 2 cebule(...)duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami) Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa. Usmażone przekładamy do dużego garnka. W między czasie cebule kroimy w dobrną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie kroimy cukinie. Następnie

Kolizje Smaków
SZNYCLE SCHABOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ 147

Wizyta na rynku, zakończyła się zakupem sporej ilości młodych warzyw. Uwielbiam ich kolor, zapach i smak. Dodatkowo, ich obróbka termiczna zajmuje niewiele czasu, co ułatwia nam przygotowanie pysznego obiadu w krótkim czasie. Dziś zapraszam na schab w młodej kapuście :) SKŁADNIKI: 700 g schabu pokrojonego w plastry 1 mała główka młodej kapusty 1 puszka pomidorów (użyłam pomidorów z cebulką i czosnkiem(...)cebula sól pieprz  papryka mielona masło mąka olej A jak to zrobić: Kapustę umyć i drobno poszatkować. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie szklista. Dodać poszatkowaną kapustę, którą chwilę przesmażyć. Całość podlać wodą i dusić, aż kapusta zacznie zmniejszać swoją objętość. Do kapusty wlać pomidory razem z sokiem i dusić

Kuchnia w opałach
Zupa krem z ziemniaków 129

łyżki domowej bulionetki (przepis: KLIK ). Jeśli czegoś takiego nie macie to możecie dodać zwykłą kostkę rosołową. Czy czego tam chcecie żeby mieć bulion. I niech się gotuje aż warzywa zmiękną i wywar będzie miał smak. Następnie zdejmujemy z ognia i wyjmujemy z wywaru wszystko oprócz ziemniaków i jednej marchewki. Dosolić i dopieprzyć do smaku, dodać 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany(...)Jeśli uważamy, że wyszło za rzadkie to możemy dodać drugą marchewkę i znów zmiksować. Na koniec kolejny niezbędny składnik: boczek. Wędzony boczek kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na patelni do chrupkości. Zupę nalewamy na talerz, a boczek kładziemy na górze. I posypujemy całość drobno zmielonym świeżym rozmarynem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Piersi kurczaka w szpinaku 178

Piersi kurczaka w szpinaku Jako dziecko nie przepadałam za szpinakiem. O dziwo, zasmakował mi dopiero wtedy, gdy sama go przygotowałam. Według mnie do tego warzywa idealnie pasuję czosnek i dzięki niemu szpinak nie jest mdły. Piersi kurczaka w szpinaku to  ciekawe danie na  błyskawiczną kolację dla dwojga. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g mrożonego(...)olej 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać trochę oleju i za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. 2. Patelnię rozgrzać i usmażyć na niej przygotowane kawałki piersi z kurczaka. 3. Usmażone mięso umieścić np. na talerzu i na tej samej patelni ugotować szpinak. Podlać odrobiną wody, aby szpinaku

Ugotować
Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. 198

Domowa tortilla to smaczne i zdrowe danie. Zawiera delikatne mięsko z piersi kurczaka, chrupiąca sałatę i kolorowe warzywa. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie i na domową kolację. Kiedy podamy ją w towarzystwie frytek, czy pieczonych ziemniaczków mamy świetny, szybki obiad. Składniki - placki pszenne tortilla  8 szt. - duża podwójna pierś z kurczaka - główka sałaty lodowej - pomidory 3 szt. - czerwona(...)papryka - kukurydza w puszce - ser żółty - sos czosnkowy - czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej. Dokładny przepis na grillowane piersi tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html . Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę lub paski. Sałatę kroję w cienkie paski,  pomidory sparzone

Kuchnia z widokiem na ogród
Złocisty dorsz z warzywnym risotto i boczniakami. 149

dente, a w międzyczasie kroimy marchewkę i żółtą paprykę w cieniutkie paseczki. Paprykę czerwoną natomiast kroimy w drobną kostkę, podobnie z resztą jak cebulę. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni oliwy z oliwek (my użyliśmy oliwy aromatyzowanej peperoncino) i zeszklenie na niej cebuli. Następnie dodajemy marchew i papryki. Podsmażamy dodając rozgnieciony ząbek czosnku i 3-4 plastry suszonej papryczki chili(...)cytrynowym pieprzem, który nadaje daniu wspaniały aromat. Jak zauważyliście, nie dodawaliśmy soli gdyż była ona obecna w bulionie, a także będzie obecna w ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami

Wspólne smaki
Zupa ogórkowa na skwarkach 211

tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu). Ogórki zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia. Koperek drobno posiekać. Do granka, w którym(...)seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie (około 50 minut). Po tym czasie dodać starte ogórki, 250 ml soku z ogórków, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany koperek i gotować przez kolejne 15 minut. Następnie do miseczki wlać

Gospodyni Miejska
Wilk syty i owca cała czyli wyprzedaże wszędzie wyglądają tak samo 223

300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus ( ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki ;) jajka (4 lub więcej) sól, pieprz, słodka papryka, bazylia oliwa do smażenia Wykonanie jest banalnie proste. Zaczęłam od zalania kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam(...)mielone, a następnie kolejno pozostałe składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać w piekarniku, to faktycznie potrawę uda Wam się wykonać w jednym garnku od początku do końca. Wystarczy na "zapiekankę" wbić jajka, oprószyć pieprzem, solą i całość zapiec

bastalena
Garść wakacyjnych fotek i zapiekanka 185

nieco pracochłonna i raczej nie nadaje się na upalne dni. Ja wykorzystałam chwilowe ochłodzenie, w przeciwnym wypadku nie byłabym w stanie spędzić tyle czasu w gorącej kuchni przy rozgrzanej patelni ;-) Zapiekany bakłażan i cukinia z czerwonym pesto składniki; 2 średnie cukinie 2 bakłażany 2-3 kulki mozzarelli tarty parmezan oliwa do smażenia sól, pieprz   składniki na pesto(...)łyżek kaparów 0, 5 ząbka czosnku sól, pieprz 2 łyżki orzeszków pinii wykonanie: Wszystkie składniki na pesto miksujemy ze sobą na gładka masę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy. warzywa myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na plastry szerokości około 1,5 cm. Bakłażana możemy lekko posolić i odstawić na 30 minut by puścił sok i w ten sposób pozbędziemy się

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania