minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem jeszcze chwilę, do momentu aż czosnek straci swój mocny, surowy aromat. Wsypujemy do warzyw suszony tymianek, suszone oregano i wlewamy wino. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy 3-4 minuty, do czasu aż połowa wina odparuje. Dodajemy sos Worcester, pomidory z puszki (całe rozgniećcie w dłoni(...)razem z sokiem pomidorowym, wlewamy 2/3 puszki wody albo (jeśli macie) dodatkowego soku pomidorowego. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, i zajmujemy się mięsem i grzybami. Na dużej patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy i na bardzo gorący, prawie dymiący tłuszcz wrzucamy garść mięsa – szybko mieszamy żeby rozdzielić pojedyncze fragmenty i smażymy 2-3 minuty do lekkiego zbrązowienia
Karo in the KitchenDziś zapraszam po przepis na lekkie kotleciki z mielonego indyka bez dodatku jajek i bułki, za to z suszonymi pomidorami i cukinią do smaku, smaczne, soczyste
Wanilia i Kardamonopłukując pod bierzącą zimną wodą. Na patelni rozgrzać lekko olej i wrzucić na niego lekko zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojony w kawałki por lub cebulkę i zamieszać lekko podsmażając. Na patelnię wrzucić nastepnie groszek i kapustę. Zamieszać Dodać sos sojowy i dusić zaledwie przez 1-2 minuty. Groszek pozostanie chrupiący a kapusta chińska również nie potrzebuje długiego podduszania. Wyłączyć ogień, dodać(...)Wszystko wymieszać i posypać ziarnem sezamowym. Ugotować ryż według wskazań na opakowaniu z dodatkiem soli Gdy ryż jest ugotowany wymieszać go jeszcze gorący z pociętą w paseczki miętą. Połączyć warzywa z ryżem i podawać na ciepło lub zimno
Sztuka gotowania w/g SamiryWspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem
Zasmakuj KuchniMożna podać to danie z kaszą, makaronem, ryżem lub kluseczkami. Przygotowanie chrupiącego boczku – boczek pokroić w małą kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć aż
Kuchnia Pokoleńmiodem i sosem sojowym, mieszaniną posmarować rybę. Rozsypać pieprz na papierze do pieczenia (ważne, żeby był tłuszczoszczelny) i przycisnąć do niego steki, żeby panierka pieprzowa się przykleiła. Na dużej patelni bardzo mocno rozgrzać łyżkę oliwy. Steki smażyć na dużym ogniu po 45 sekund na każdej stronie. Zdjąć i odstawić na chwilę żeby odpoczęły. Groszek i marchewkę (pokrojoną w kostkę) zagotować(...)wody z gotowania, wsypać do dwóch wysokich garnków (lub misek). Dodać do obydwu puree po 15g masła, doprawić do smaku solą i pieprzem, do marchewki dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Warzywa zmiksować na gładkie puree, jeśli potrzeba dolać wodę z gotowania, żeby nieco rozrzedzić powstałą pastę warzywną. Ja przygotowałam rzadsze puree z groszku i nałożyłam na rukolę, a marchewkowe gęstsze puree
Dietologostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno jak czipsy, cukinia jest nie rozciapana, sos doskonale pasuje jako dodatek, mąż mięsożerca spróbował i smakowało bardzo i mam częściej grillować warzywa = z podanych składników w rozdrabniaczu zmiksować marynatę świeże, mniejsze cukinie umyć, przekroić na połowę wzdłuż, jesli trzeba to przekoić połówki wzdłuż na połowę, aby nie były za grube, ponakłuwać z każdej(...)smarować marynatą dokładnie młode średniej wielkości buraczki obrać, opłukać, pokroić na pół cm plasterki, ponakłuwać czubkiem noża i pędzelkiem posmarować dokładnie marynatą, odstawić na blat kuchenny na 45 minut patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, układać skórką na dół cukinie z marynatą, grillować z 12 minut w tym po 8-miu minutach nakryć pokrywką patelnię i 4 minuty grillować pod przykryciem
W Mojej Kuchni Lubięziemnych -180g daktyli -2 łyżki oleju kokosowego Karmelizowane orzechy - ½ szkl. orzechów włoskich - 1/3 szkl. cukru kokosowego -2-3 łyżki wody -2 łyżki soku z cytryny BROWNIE Wymieszać starte warzywa, olej, napój roślinny i chia. Osobno połączyć mąki, kaszkę, ksylitol, karob, kakao i kamień winny. Suche składniki wsypać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Masa jest gęsta ale jeśli jest(...)napoju roślinnego. Przelać masę do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 60 minut. Pozostawić do ostudzenia. PRALINY Orzechy uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem na 3 minuty i dokładnie odsączyć. Do blendera (rozdrabniacza) wsypać orzechy i nieco je zmielić na drobniejsze kawałki. Dodać daktyle i olej i znów mielić
Candy Pandasskładniki. Podsmażam uważając aby się nie przypaliły, dodaję łyżkę sosu sojowego. Jeszcze chwilę pozostawiam na patelni aż sos się zredukuje i dodaję do garnka z mięsem. Na suchą patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w piórka i palę ją na ciemno brązowy kolor, na koniec smażenia dodaję łyżeczkę sosu chilli. Tak przygotowaną cebulę dodaję do garnka. Marchew i pietruszkę kroję(...)kroję w paseczki. Dodaję do zawartości garnka, solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje. Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię
Cook&LoveSkładniki dowolny makaron brokuły 150 g wędzonego boczku 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) sól, swieżo zmielony pieprz
OliveandThymedodajemy marchew, batata i całość podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy liście laurowe, curry, papryczkę chili i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa miękkie. Wyciągamy liście laurowe i dodajemy, upieczoną dynię i paprykę. Całość miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy ok. 100 ml przegotowanej wody, mleczko kokosowe i całość miksujemy(...)smaku. Żeby uzyskać idealnie kremową konsystencję, przecieramy ją przez gęste sito. Rada: wody można dodać więcej jeśli zupa jest dla Was za gęsta. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego
Moniki Smakołyki2-3 cukinie okrągłe 300 g mięsa mielonego sól pieprz majeranek pół łyżeczki suszonych pomidorów 1 pomidor 2 ząbki czosnku pół cebuli 100 g żółtego sera
Gotowanie jest łatweoregano Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm. Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą) Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody(...)nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych
Gotowanie jest łatwe500 - 600 g dyni (oczyszczonej) pół papryki czerwonej pół cebuli szczypta chili papryka czerwona słodka bazylia sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano olej do smażenia Dynię
Gotowanie jest łatwe3 placki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu
Gotowanie jest łatweSkładniki: 1,5 kg cukinii, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 1 duża zielona papryka, 1 litr bulionu, sok z połowy cytryny, 2 łyżki śmietany 12%, sól
Pobite gary Barbaryprzyrządzeniu… Ribollita Ugotować ok. 300 gr fasoli (najlepiej odmian borlotti, cannellini lub toscanelli). Odcedzić, zachowując wywar. Połowę fasoli pozostawić w całości, a drugą połowę delikatnie porozgniatać. Na patelni na kilku łyżkach oliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą(...)kilka minut. Następnie wlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu fasoli i kilka startych pomidorów lub ich wykrojonego miąższu. Gotować 20-30 minut, po czym dodać fasolę. Całość gotować aż warzywa osiągną właściwą miękkość. Na koniec dodać podsuszony, czerstwy chleb pokrojony w kostkę i doprawić solą i pieprzem. Podawać na talerzu z włożoną suchą kromką chleba polanego oliwą
Bon Ton Italiałyżeczki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżka suszonego majeranku 500 ml zakwasu na żurek (można zastąpić kupnym) Do dużego garnka włóż obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Dodaj też nieobraną i dokładnie umytą cebulę i rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz suszonego podgrzybka. Wszystkie składniki zalej 2 litrami wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem(...)innego garnka, dodaj majeranek oraz zakwas (przed użyciem dokładnie go wymieszaj), całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z podsmażoną na patelni sojową kiełbasą, pieczonym tofu i cieciorką (tofu pokrój na małe kawałki, posyp solą kala namak, natomiast ugotowaną cieciorkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką i wstaw
Roślinna - blog wegańskiczosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko. Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około 4 litry bulionu). Pozostałe składniki: -słoiczek szczawiu -fasolka szparagowa żółta(...)mąki TYP500 -łyżeczka cukru plus dwie duże szczypty -śmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy w nich fasolkę do miękkości. Odcedzamy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę
BaRepaspodania: grzanki / ziarna / kleks oliwy i zioła / kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli. WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli(...)Pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na łyżce tłuszczu cały czas mieszając (my stawiamy na masło). Dorzucamy kukurydzę i chwilę trzymamy na ogniu, mieszając. Kukurydza zacznie pęcznieć. Zawartość patelni dorzucamy do gotującego się wywaru z ziemniakami. Kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy sporą marchew (pozostała z odcedzenia wywaru). Blendujemy. Zabielamy śmietaną i serkiem i doprawiamy. Finito
Wypisz Wymalujbrokuła 1/2 cebuli (lub 1 mała) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól i pieprz świeża pietruszka do posypania (ja, niestety, nie miałam) 1 szklanka makaronu razowego Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek pokrojony w plasterki Pierś oczyścić, umyć i pokroić w paseczki Dodać mięso do cebuli i smażyć na małym ogniu(...)czasie wyłączyć ogień W osolonym wrzątku przez 2 minuty zblanszować różyczki brokuła i dodać do mięsa Ugotować makaron, odcedzić, przełożyć na talerz, a następnie wyłożyć na niego kurczaka z warzywami. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką Smacznego i na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comokoło 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować w bułce tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy na patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gdy są już usmażone wyjmujemy z tłuszczu i układamy je na czystym talerzu. Teraz należy je zjeść(...)maśle! Masło nie nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U
Przepisy i porady kulinarneDziś mocno aromatyczny przepis przygotowałam, I za gotowanie leczo z radością się zabrałam. Mnóstwo warzyw, kolorów, zapachów wam gwarantuję, I moc energii razem z moim daniem przekazuję. Aromatyczne leczo Zapraszam do gotowania :) Składniki na 2 porcje: cukinia papryka żółta i zielona dwa pomidory mała cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg kiełbasy przyprawo do leczo, sól, pieprz, oregano dwie łyżki(...)koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody STARTUJEMY 1. Cebulę, cukinię, kiełbaskę, pomidory kroimy w kostkę, paprykę i czosnek w paseczki. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek aż się zeszkli. Następnie dodajemy kiełbaskę. 3. Dodajemy paprykę i dusimy około 5 minut. 4. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 5. Całość zalewamy
Mój Smak na Życieząbki czosnku Jak przygotować bulion? Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko. Dodajemy pokrojone niedbale warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por, obraną cukinię, kawałek kapusty włoskiej. Dorzucamy ziele angielskie, kilka liści laurowych i ząbki czosnku. Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka. Gotujemy pod przykryciem(...)marchewka będzie "na ząb". Po tym czasie wyciągamy z garnka czosnek, por, kapustę włoską, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie stawiamy na małym ogniu i przykrywamy pokrywką. Na patelni lekko skropionej oliwą podsmażamy pomidory do uzyskania gęstej zawiesiny; w pierwszym etapie możemy je podlać dotychczas ugotowanym bulionem. Paprykę kroimy na paski, skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy skórką do dołu
BaRepasMięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej tarce do jarzyn. Do garnka wlać rosół , wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i na czubku łyżeczki ostrej papryki, przykryć i na delikatnym ogniu gotować ok.20(...)będzie zbyt gęsta dodać nieco wody. Doprowadzić do wrzenia dodać majeranek, doprawić do smaku solą i ostrą papryką. Przez sitko przesiewać na powierzchnie zupy wcześniej uprażoną na suchej patelni mąkę pszenną (ja przygotowuję sobie większą ilość i trzymam w pojemniku) i co jakiś czas mieszać łyżką zupę, aby rozprowadzić w niej mąkę (ilość według uznania, u mnie
Mix smakuFilet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem. Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera. Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią(...)łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę Pod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec jeszcze 10 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewywszystko razem poddusić. Następnie dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać ciepłe z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych(...)leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można dodać kiełbasy śląskiej (około 500 g). Należy ją pokroić w kostkę i podsmażyć na oddzielnej patelni, po czym dodać do podsmażonych pieczarek i cebuli razem z pomidorami. Resztę wykonać zgodnie z przepisem. Leczo ma pyszny smak, jednak jego wadą są odchodzące skórki papryk. Ja nie obieram
Gospodyni Miejskaowsianki czy też "pomysł na obiad w proszku". Osobiście - nienawidzę takich specyfików. Fakt - w zimie można czasem się poratować, ale nadeszła wiosna, niedługo lato - korzystajmy z darów natury! Owoców, warzyw i innych pyszności! Gotujmy, przyrządzajmy, dbajmy o siebie - nasz wygląd i zdrowie. Składniki na jeden omlet: 2 jajka (osobno żółtka i jajka) 2 łyżki mąki kokosowej Olej kokosowy 1 płaska(...)aromatu waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, aromat i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie mieszamy z pianą. Na rozgrzaną patelnie dodajemy olej kokosowy. Przelewamy masę i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi owocami, bo w omlecie zrezygnowaliśmy z cukru. Omlet kokosowy z owocami
Czarnawisienkanajczęściej z wieloma dodatkami. Zdarza mi się naturalnie przyrządzać go z samych jajek, jednak zwykle wybieram wersję na "bogato". Zawsze przecież znajdą się w lodówce jakieś resztki wędliny, czy warzyw z którymi nie wiemy co zrobić. Z jajkami na pewno będą komponować się idealnie. Potrzebujemy: - 2-3 jajka w rozmiarze L (w zależności od tego jaki kto ma apetyt) - łyżka(...)pieczarki, pokrojone w cienkie plasterki - 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę - 2 plastry cebulki, również pokrojonej w kosteczkę - garść startego żółtego sera - sól - pieprz Rozgrzewamy masło na patelni. Pamiętajmy o tym by ogień nie był zbyt wysoki. Nie chcemy przecież by masło nam sie spaliło. Rozbijamy w misce jajka i lekko je rozkłócamy. Doprawiamy solą
W mojej holenderskiej kuchniIdą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej(...)pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego chili, sól, pieprz - do smaku Wykonanie: Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojoną w duże piórka cebulę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Papryki pokroić w dużą kostkę. Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę
Pasja SmakuOryginalne i niebanalne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Kawałki kaczki marynowane w mocnym winie, czosnku, cynamonie i goździkach, a następnie duszone z warzywami i leśnymi grzybami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi w ziołach. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g piersi lub nóg z kaczki 150g surowego boczku 150g małych marchewek (lub „zwykłej” marchwi pociętej na mniejsze kawałki(...)grubości ok. 5mm. Z kawałków kaczki ściągamy marynatę i jej składniki, po czym przecedzamy ją na sitku. Jeśli mięsem są kacze piersi, nacinamy ich skórę ukośnie „w kratkę”. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu – „na sucho” jeśli boczek jest mocno przerośnięty, bądź z dodatkiem 1 łyżki oliwy jeśli boczek jest chudy. Boczek smażymy przez kilka minut do lekkiego zarumienienia. Przekładamy
Kulinarna Pokusainnego jak tr\u00f3jk\u0105tne piero\u017cki sma\u017cone na g\u0142\u0119bokim t\u0142uszczu, niesamowicie smaczne i aromatyczne. Ich nadzienie to najcz\u0119\u015bciej ostro przyprawione warzywa, mi\u0119so lub ser panir. Ja mam dla Was wersj\u0119 z ziemniakami i groszkiem Ju\u017c dzi\u015b mo\u017cecie je zrobi\u0107 u siebie! Sprawd\u017acie jakie to proste! :)","recipeIngredient(...)minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.\r","Do rozdrabniacza wrzucamy cebulk\u0119, czosnek oraz past\u0119 chilli i wszystko razem siekamy. Posiekan\u0105 mas\u0119 wrzucamy na rozgrzan\u0105 patelni\u0119 z odrobin\u0105 oleju. Dodajemy 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 kminku, garam masal\u0119, posiekane li\u015bcie mi\u0119ty i sma\u017cymy przez ok 2 minuty. Dorzucamy groszek oraz
Mostek w kuchniPolędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem inspirowana była moim ukochanym bulgogi (smażoną wołowiną z warzywami, podawaną z ryżem). Polędwiczka wieprzowa w takim wydaniu sprawdza się równie dobrze jak wołowina. To danie typu stir-fry, dlatego zrobimy je błyskawicznie – ja gdy wracam po pracy przygotowuję je w 30 minut, a resztki pakuję do lunchboxa – mam świetne jedzenie(...)paski. Nastawiamy też ryż do gotowania (gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, jaśminowy gotuje się ok. 10 minut). W woku lub dużej głębokiej patelni mocno rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Gdy olej będzie gorący, wrzucamy polędwiczkę w marynacie (uwaga, może pryskać) i podsmażamy 2-3 minuty, starając się jak najrzadziej mieszać. Rozgarniamy mięso na boki i dodajemy paprykę, brokuła
Poezja smakuMiękka, puszysta bułka posmarowana ketchupem, soczyste mięso i świeże warzywa - pomysł na kanapkę idealną. Przygotowując poniższy przepis wzorowałam się na longerach z KFC. Jednak, aby ulepszyć kanapki - dodałam do nich pomidora oraz ogórka. Na prawdę nie będziecie zawiedzeni poniższym przepisem. Domowe longery na pewno posmakują fanom fast foodów :) Składniki dla 3-4 osób: bułki longery 500 g mąki pszennej(...)następnie obtoczyć w mące (najlepiej mąkę przesypać do pojemnika z pokrywką; włożyć kawałek mięsa, zamknąć naczynie i całość wstrząsnąć; dzięki temu mięso w 100% będzie oblepione mąką). Na rozgrzanej patelni przesmażyć kawałki piersi z kurczaka. Najlepiej smażyć na średnim ogniu. Smażyć tak długo, aż panierka zmieni kolor na złoty. Przesmażone piersi z kurczaka można ułożyć na papierze do pieczenia
Ugotowaćzapomniał go wyjąć z zamrażalnika. Dwa dni temu ten ktoś wyczarował rosół drobiowy, z którego zostały nam 3 ugotowane udka z kurczaka. I tak to postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa. Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu około
Kardamonovypieprz i sól do smaku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: Posyp karkówkę solą, pieprzem i papryką i odstaw na 10 minut. Następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do lekkiego zarumienienia z każdej strony. Przełóż mięso do średniego garnka, zalej bulionem (ewentualnie wodą), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około(...)czasie dodaj marchewkę, paprykę i kapustę i duś pod przykryciem około 15 minut, po czym dodaj tymianek, majeranek, mieloną paprykę i trochę soli i pieprzu. Jeśli mięso i warzywa są już miękkie, dodaj koperek, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podgrzej jeszcze przez chwilę i podawaj najlepiej z młodymi ziemniakami. Smacznego! English version Braised
karmelowypadało, nic nie było widać. U Was też tak samo? Mam nadzieję, że szybko się to skończy i w końcu wiosna będzie :-) Tym czasem na rozgrzewkę polecam dorsza z warzywami w sosie pomidorowym :-) Pyszny wyszedł, lekko ostry. U mnie podany z kaszą orkiszową i mixem sałat :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 500 g świeżego fileta z dorsza 1 mała(...)selera kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili oliwki zielone 700 g passaty pomidorowej pieprz sól suszone pomidory z bazylią i chili olej kokosowy do smażenia 1. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na olej. Jak się zeszkli to dodajemy pokrojoną w drobne paseczki marchewkę i selera tak samo pokrojonego jak marchewka. Podsmażamy
kruche babeczkiliście laurowe, 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonej natki 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry spora szczypta gałki muszkatołowej sól, czarny pieprz Przygotowanie : Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego pora, ziele angielskie i liście laurowe i dusić na małym ogniu, aż por będzie miękki i szklisty, przyprawy wyjąć Selera obrać i zetrzeć na tarce(...)zetrzeć), a czosnek i imbir posiekać, dodać do selera i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 min.(można wlać ok. 1/4 szklanki wody, bo warzywa mogą się przypiec), aż będą średnio miękkie. Seler, czosnek i imbir dobrze mieć w dużym garnku, by dodawane poniżej składniki pomieściły się w nim Piekarnik rozgrzać do temp
Proste Potrawymaszynki do mięsa, możecie je równie dobrze zetrzeć na tarce, a zieleninę posiekać. Użycie maszynki do mielenia mięsa jest po prostu szybszym i wygodniejszym sposobem. 3. Zmielone lub starte warzywa mieszamy z solą. Ważne jest dokładne wymieszanie tak, aby dobrze rozprowadzić sól. 4. Tak przygotowaną jarzynkę nakładamy do słoików i zakręcamy. I to już wszystko! Nasza jarzynka jest już gotowa(...)robicie przetwory na zimę? Koniecznie dajcie znać, jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy! A jeśli szukacie innych sprawdzonych przepisów na przetwory, koniecznie zajrzyjcie na bloga Kosą po patelni ! Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów, które z pewnością Was zainspirują! Artykuł Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiłyżeczki chilli w proszku 1 czubata łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia świeża kolendra Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Dodać oregano, kmin rzymski, chili i krótko przesmażyć. Dołożyć zmieloną wołowinę i mieszając zrumienić mięso z każdej strony. Pomidory z puszki rozgnieść(...)przez około 15-20 minut. W międzyczasie pokroić paprykę w średnią kostkę, posiekać suszone pomidory i odcedzić oraz przelać zimną wodą fasolę z puszki. Pod koniec duszenia dodać wszystkie warzywa do mięsa i poddusić przez kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz chili, jeżeli chcemy aby potrawa była ostrzejsza. Podawać z ryżem, ugotowanym na sypko bądź z tortillą meksykańską
Pieguskowa Kuchniapieczarkami to wręcz uwielbiamy, bo lubimy różne potrawy z pieczarkami ! Polecam inne nasze przepisy na wytrawne naleśniki: – naleśniki z parówką i serem – naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami Składniki na ok. 4-6 naleśnikówi z pieczarkami: 1 szklanka mąki, ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia ok. 10 pieczarek w zależności(...)sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie farszu z pieczarek do naleśników: Przygotowujemy pieczarkowy farsz: umyte i osuszone pieczarki kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy całość solą i pieprzem i podsmażamy aż pieczarki będą lekko złote. Przygotowanie naleśników. Naleśniki smażymy zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Kaszę uprażyć przez chwilę na gorącej patelni,wsypać na sito i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki.Następnie wsypać do garnka,zalać 1 szklanką wody,lekko osolić i ugotować do miękkości. Marchew,pietruszkę i seler obrać(...)drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia
Kolorowa kuchnia Elkizawierają one konserwantów, ani żadnych sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu. Kolorowe i bardzo długie paski przypominają swoim kształtem spaghetti. Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać. 150g spaghetti z marchewki (1/2 opakowania(...)miodu sok z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: płatki lniane do posypania (do nabycia w Zdrowym Markecie 24 ) Opcjonalnie: natka pietruszki Marchewkę przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i 1 łyżeczką masła. Dodać miód, sól oraz świeżo mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać i poddusić (najlepiej pod przykryciem) przez kilka minut. (Marchewka powinna być
Di gotujewodne jeśli ich używacie. Wszystko smażymy na dużym ogniu intensywnie mieszając przez ok 1-2 minuty. Odstawiony na bok sos mieszamy do połączenia składników i następnie wlewamy go na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien gotować się na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, należy go przemieszać kilka razy w trakcie gotowania(...)kurczak powinien w tym czasie ugotować się w środku. Gotowe! :) Sos podaję z ryżem basmati, ale możecie spróbować także z kus-kusem czy innymi dodatkami. Jest bardzo aromatyczny, warzywa są idealnie ugotowane, a kurczak soczysty. Szybko i smacznie
Cooking Monsterłyżeczka kurkumy 1/4 szklanki wody Kurczaka myjemy, oczyszczamy z żyłek i kroimy w kostkę, a następnie posypujemy przyprawami i odstawiamy na ok. 30 minut. Przekładamy całość na rozgrzaną, suchą patelnię, dolewamy wodę i smażymy aż woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w cienkie paski, ser ścieramy na grubej tarce. Mąkę mieszamy z ziołami(...)następnie wlewamy do mąki, dodajemy olej i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je (bez wyrastania) na blasze (tej dużej, która jest na wyposażeniu piekarnika), smarujemy keczupem, układamy mozzarellę, kurczaka i warzywa, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut
Czary - gary w kuchniProsta tarta z kalafiorem z dodatkiem kurczaka. Dość szybki sposób na wykorzystanie kalafiora zalegającego w koszyku z warzywami :). Proporcje na dużą formę do tarty o średnicy 26cm. 400 gram mąki pszennej 4 jajka 100 gram masła 5 łyżek śmietany 1/2 szklanki mleka 50 gram mozzarelli 1 kalafior 300 gram piersi kurczaka dowolne, ostre przyprawy sól W dużym garnku zagotować osoloną(...)wodę. Kalafiora podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej wody i obgotować około 10 minut. Gdy kalafior będzie al dente odcedzić go i odłożyć. Na patelni rozgrzać olej, Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w ostrych przyprawach i włożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Mąkę wyłożyć
Czerwony Gupiktaka "leciutka". To moja ulubiona wersja śniadania. Wracając do samego śniadania, to warto pamiętać o dodaniu jednej z pięciu porcji warzyw lub owoców . Zadziwiające jest jak mało warzyw i owoców jemy w ciągu dnia, a powinny one znajdować się przy każdym z naszych posiłków. Ostatnio (30 maja) obchodziliśmy Światowy Dzień Soku i z tej okazji - z małym spóźnieniem - zapraszam(...)szklankę soku do toastu! Składniki: (2 porcje) 5 jajek 50ml mleka 1 łyżka pociętej natki pietruszki garść pomidorków koktajlowych pieprz, sól 2 szklanki soku jabłkowego Jajka myję, wbijam na patelnię i dopiero włączam ogień. Gdy się zetną doprawiam solą i pieprzem, wsypuję pietruszkę. Delikatnie mieszając wlewam mleko i łączę z jajkami. Dodaję pocięte pomidorki koktajlowe i gotowe. Patelnię
Gotowanie i blogowanieceneo komplet łyżek możemy kupić już od 20zł. Szatkownica ręczna Szybka i poręczna tarka. Genialnie ściera kawałki kapusty czy ogórki do sałatki. Świetnie radzi sobie również z innymi warzywami - ziemniaki na talarki, cukinia czy bakłażan do grillowania. Dużo szybciej pokroimy całą cukinię niż używając noża, a przy tym plasterki będą równe. Przydatna sprawa to nakładka zapobiegająca dotknięcia ostrza. Wiele(...)mizerii poczułam ostrze na swoich palcach. Za szybko i za dużo gadania - jak to bywa przy wspólnym gotowaniu. Tarka jest również wygodna, możemy ją sobie oprzeć na małej patelni i bezpośrednio do niej ścierać produkty. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo szatkownicę możemy kupić już od 30zł. Shaker do sosów i dressingów Wstrząśnięte, nie zmieszane. Takie lubi
Gotowanie i blogowaniesmaku Sałatka z brokułami, fetą i migdałami – Wykonanie: Brokuły podziel na małe różyczki ugotuj al dente na parze. Ser feta pokrój w kostkę. Migdały upraż na suchej patelni na złoty kolor. Na talerzu ułóż różyczki brokuła, na to wysyp kosteczki sera feta oraz uprażone migdały. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalny. Dopraw do smaku pieprzem i granulowanym czosnkiem. Wymieszaj(...)feta jest dość słony. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem. Smacznego! Może zaciekawią Cię również inne przepisy z brokułami : Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami Tarta z ciasta francuskiego, z brokułem, mozzarellą i wędzonym kurczakiem Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Brokuły w cieście
Kulinarne Przebojepomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory są na prawdę niskokaloryczne, a smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast masy ze śmietany... zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - makaron lasagne(...)paczka pomidorków koktajlowych - 300 g mięsa z udźca indyka - gruby plaster szynki wędzonej surowej - zioła świeże: bazylia, pietruszka, kolendra - sól, pieprz, chili - ser żółty - czosnek - oliwa z oliwek Na patelni usmaż mięso z oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. Dodaj połowę koncentratu pomidorowego i 150 ml wody. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Na dno ułóż mięso, przykryj
SMYKWKUCHNIWiem, wiem, upycham te kiełki gdzie się da, nawet na francuskie grzanki :) No ale kiełki są takim nieocenionym źródłem witamin szczególnie w zimę gdzie dostęp do świeżych warzyw jest mocno ograniczony, że same się pchają na talerz! No ale wracając do dania głównego śniadaniowego - polecam smaczną i wyjątkową w swojej prostocie przekąskę - grzanki francuskie :) Pyszne zarówno z energetyczną kawą(...)potrzebujemy: - chleb domowy lub tostowy - kiełki rzodkiewki - olej - pieprz - sól - jajko - mleko Upijamy jajko, dodajemy 30ml mleka, doprawiamy sola i pieprzem. W mieszance maczamy chleb i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gotowe grzanki posypujemy kiełkami rzodkiewki. I gotowe
upichconasera gorgonzola sól morska (ja użyłam takiej w młynku firmy Kamis) pieprz chleb Pokrojoną w pióra cebulę smażymy z wyciśniętym czosnkiem i pokrojoną w plastry cukinią. Warzywa dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem i mieszamy ze śmietaną (która musi być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ją w kubku pół na pół(...)garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki to nic innego jak pokrojony w kostkę chleb usmażony na złoty kolor na patelni, natarte czosnkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytlimonki i miksuję na gładka masę dodając wody (tylko tyle aby składniki połączyły się). Następnie dodaję przyprawy i miksuje jeszcze przez chwilę. Pasta powinna być dość gęsta. W głębokiej patelni rozgrzewam na mały ogniu oliwę z korą cynamonu i anyżem. Po około 3 minutach dodaję drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażam do zeszklenia.Dodaję 1/2 szklanki mleka kokosowego i pastę curry(...)kostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i dusze kolejne 15 minut. W czasie kiedy warzywa się duszą kroję paneer w prostokąty i podsmażam na łyżce oliwy aby zarumienił się z każdej strony. Do duszących się warzy dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam
Magiczna kuchnia DariiBędzie pysznie, zdrowo i kolorowo. Sałatka Waldorf. Jest to, moim zdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni warzywa, jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki(...)jabłka - cytryna (kilka łyżek soku) - 2-3 łyżki majonezu - ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich - 40g suszonej żurawiny - mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki
mojewypiekiinietylkoFaszerowana papryka jest jednym z ulubionych przysmaków mojej rodzinki! Faszerowana mięsem … ryżem i dodatkiem aromatycznych przypraw czy też innych warzyw sprawdza się nie tylko na obiedzie , ale i rodzinnych przyjęciach. Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia! Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI: - czerwona papryka – 2 szt - ugotowany ryż – 1 szkl - poszatkowana kapusta(...)cebula – 1 szt - czosnek – 1 ząbek - jajko – 1 szt - śmietana 18% – 200 ml - ser żółty – 50 g - olej - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę. Chwilę razem podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając. Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy
Ostra na SłodkoBardzo lubię faszerowane warzywa, bo można stosować przy farszu dowolne kombinacje. Już nie mogę się doczekać kolejnego podejścia do cukinii. Tym razem spróbuję wersję mięsną ;) Składniki: (na 2 osoby) 1 cukinia 4 pieczarki woreczek ugotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 5 dag żółtego sera Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Czosnek, pieczarki i miąższ(...)cukinii pokroić w kostkę i podsmażyć przez 15 minut na patelni. 3. Do farszu dodać woreczek ryżu. 4. Gotowym farszem wypełnić wydrążone cukinie i posypać serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo
Pasja Smaku