warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:437/829)

Ragù z indyka i boczniaków z czosnkowo-ziołową posypką 122

minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem jeszcze chwilę, do momentu aż czosnek straci swój mocny, surowy aromat.   Wsypujemy do warzyw suszony tymianek, suszone oregano i wlewamy wino. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy 3-4 minuty, do czasu aż połowa wina odparuje. Dodajemy sos Worcester, pomidory z puszki (całe rozgniećcie w dłoni(...)razem z sokiem pomidorowym, wlewamy 2/3 puszki wody albo (jeśli macie) dodatkowego soku pomidorowego. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, i zajmujemy się mięsem i grzybami.   Na dużej patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy i na bardzo gorący, prawie dymiący tłuszcz wrzucamy garść mięsa – szybko mieszamy żeby rozdzielić pojedyncze fragmenty i smażymy 2-3 minuty do lekkiego zbrązowienia

Karo in the Kitchen
Fit kotleciki z indyka i cukinii (bez jajek i bułki) 157

Dziś zapraszam po przepis na lekkie kotleciki z mielonego indyka bez dodatku jajek i bułki, za to z suszonymi pomidorami i cukinią do smaku, smaczne, soczyste

Wanilia i Kardamon
Ryż z warzywami, kiełkami i świeżą miętą 149

opłukując pod bierzącą zimną wodą. Na patelni rozgrzać lekko olej i wrzucić na niego lekko zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojony w kawałki por lub cebulkę i zamieszać lekko podsmażając. Na patelnię wrzucić nastepnie groszek i kapustę. Zamieszać Dodać sos sojowy i dusić zaledwie przez 1-2 minuty. Groszek pozostanie chrupiący a kapusta chińska również nie potrzebuje długiego podduszania. Wyłączyć ogień, dodać(...)Wszystko wymieszać i posypać ziarnem sezamowym. Ugotować ryż według wskazań na opakowaniu z dodatkiem soli Gdy ryż jest ugotowany wymieszać go jeszcze gorący z pociętą w paseczki miętą. Połączyć warzywa z ryżem i podawać na ciepło lub zimno

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chrupiące kopytka z papryką 293

Wspaniały dodatek do obiadu. Ziemniaki inaczej, tak mówiłam w dzieciństwie pomagając Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem

Zasmakuj Kuchni
Piersi kurze ze szparagami i fasolką 141

Można podać to danie z kaszą, makaronem, ryżem lub kluseczkami. Przygotowanie chrupiącego boczku – boczek pokroić w małą kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć aż

Kuchnia Pokoleń
TUŃCZYK w PANIERCE z PIEPRZU na PUREE z ZIELONEGO GROSZKU i MARCHEWKI 141

miodem i sosem sojowym, mieszaniną posmarować rybę. Rozsypać pieprz na papierze do pieczenia (ważne, żeby był tłuszczoszczelny) i przycisnąć do niego steki, żeby panierka pieprzowa się przykleiła. Na dużej patelni bardzo mocno rozgrzać łyżkę oliwy. Steki smażyć na dużym ogniu po 45 sekund na każdej stronie. Zdjąć i odstawić na chwilę żeby odpoczęły. Groszek i marchewkę (pokrojoną w kostkę) zagotować(...)wody z gotowania, wsypać do dwóch wysokich garnków (lub misek). Dodać do obydwu puree po 15g masła, doprawić do smaku solą i pieprzem, do marchewki dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Warzywa zmiksować na gładkie puree, jeśli potrzeba dolać wodę z gotowania, żeby nieco rozrzedzić powstałą pastę warzywną. Ja przygotowałam rzadsze puree z groszku i nałożyłam na rukolę, a marchewkowe gęstsze puree

Dietolog
grillowana przepyszna cukinia i buraczki... 151

ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno jak czipsy, cukinia jest nie rozciapana, sos doskonale pasuje jako dodatek, mąż mięsożerca spróbował i smakowało bardzo i mam częściej grillować warzywa = z podanych składników w rozdrabniaczu zmiksować marynatę świeże, mniejsze cukinie umyć, przekroić na połowę wzdłuż, jesli trzeba to przekoić połówki wzdłuż na połowę, aby nie były za grube, ponakłuwać z każdej(...)smarować marynatą dokładnie młode średniej wielkości buraczki obrać, opłukać, pokroić na pół cm plasterki, ponakłuwać czubkiem noża i pędzelkiem posmarować dokładnie marynatą, odstawić na blat kuchenny na 45 minut patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, układać skórką na dół cukinie z marynatą, grillować z 12 minut w tym po 8-miu minutach nakryć pokrywką patelnię i 4 minuty grillować pod przykryciem

W Mojej Kuchni Lubię
„Tort” brownie z pralinami i karmelizowanymi orzechami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 168

ziemnych -180g daktyli -2 łyżki oleju kokosowego Karmelizowane orzechy - ½ szkl. orzechów włoskich - 1/3 szkl. cukru kokosowego -2-3 łyżki wody -2 łyżki soku z cytryny BROWNIE Wymieszać starte warzywa, olej, napój roślinny i chia. Osobno połączyć mąki, kaszkę, ksylitol, karob, kakao i kamień winny. Suche składniki wsypać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Masa jest gęsta ale jeśli jest(...)napoju roślinnego. Przelać masę do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 60 minut. Pozostawić do ostudzenia. PRALINY Orzechy uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem na 3 minuty i dokładnie odsączyć. Do blendera (rozdrabniacza) wsypać orzechy i nieco je zmielić na drobniejsze kawałki. Dodać daktyle i olej i znów mielić

Candy Pandas
azjatycki rosół - a'la Ramen 324

składniki. Podsmażam uważając aby się nie przypaliły, dodaję łyżkę sosu sojowego. Jeszcze chwilę pozostawiam na patelni aż sos się zredukuje i dodaję do garnka z mięsem.  Na suchą patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w piórka i palę ją na ciemno brązowy kolor, na koniec smażenia dodaję łyżeczkę sosu chilli. Tak przygotowaną cebulę dodaję do garnka. Marchew i pietruszkę kroję(...)kroję w paseczki. Dodaję do zawartości garnka,  solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje.  Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię

Cook&Love
MAKARON Z BROKUŁAMI (I BOCZKIEM? ) W SEROWYM SOSIE 114

Składniki dowolny makaron brokuły 150 g wędzonego boczku 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) sól, swieżo zmielony pieprz

OliveandThyme
Krem z dyni, batata na mleczku kokosowym 166

dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy liście laurowe, curry, papryczkę chili i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa miękkie.  Wyciągamy liście laurowe i dodajemy, upieczoną dynię i paprykę.  Całość miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy ok. 100 ml  przegotowanej wody, mleczko kokosowe i całość miksujemy(...)smaku. Żeby uzyskać idealnie kremową konsystencję, przecieramy ją przez gęste sito. Rada: wody  można dodać więcej jeśli zupa jest dla Was za gęsta. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Cukinia faszerowana z piekarnika 115

2-3 cukinie okrągłe 300 g mięsa mielonego sól pieprz majeranek pół łyżeczki suszonych pomidorów 1 pomidor 2 ząbki czosnku pół cebuli 100 g żółtego sera

Gotowanie jest łatwe
Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 125

oregano Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm. Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą) Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody(...)nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych

Gotowanie jest łatwe
Dynia na ostro 83

500 - 600 g dyni (oczyszczonej) pół papryki czerwonej pół cebuli szczypta chili papryka czerwona słodka bazylia sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano olej do smażenia Dynię

Gotowanie jest łatwe
Tortilla nadziana gulaszem i mozzarellą 72

3 placki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu

Gotowanie jest łatwe
Krem z cukinii z fetą 130

Składniki: 1,5 kg cukinii, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 1 duża zielona papryka, 1 litr bulionu, sok z połowy cytryny, 2 łyżki śmietany 12%, sól

Pobite gary Barbary
Ribollita – przepis na toskańską fasolówkę 167

przyrządzeniu…   Ribollita Ugotować ok. 300 gr fasoli (najlepiej odmian borlotti, cannellini lub toscanelli). Odcedzić, zachowując wywar. Połowę fasoli pozostawić w całości, a drugą połowę delikatnie porozgniatać. Na patelni na kilku łyżkach oliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą(...)kilka minut. Następnie wlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu fasoli i kilka startych pomidorów lub ich wykrojonego miąższu. Gotować 20-30 minut, po czym dodać fasolę. Całość gotować aż warzywa osiągną właściwą miękkość. Na koniec dodać podsuszony, czerstwy chleb pokrojony w kostkę i doprawić solą i pieprzem. Podawać na talerzu z włożoną suchą kromką chleba polanego oliwą

Bon Ton Italia
Wegański żurek 167

łyżeczki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżka suszonego majeranku 500 ml zakwasu na żurek (można zastąpić kupnym) Do dużego garnka włóż obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Dodaj też nieobraną i dokładnie umytą cebulę i rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz suszonego podgrzybka. Wszystkie składniki zalej 2 litrami wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem(...)innego garnka, dodaj majeranek oraz zakwas (przed użyciem dokładnie go wymieszaj), całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z podsmażoną na patelni sojową kiełbasą, pieczonym tofu i cieciorką (tofu pokrój na małe kawałki, posyp solą kala namak, natomiast ugotowaną cieciorkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką i wstaw

Roślinna - blog wegański
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 194

czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko. Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około 4 litry bulionu). Pozostałe składniki: -słoiczek szczawiu -fasolka szparagowa żółta(...)mąki TYP500 -łyżeczka cukru plus dwie duże szczypty  -śmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy w nich fasolkę do miękkości. Odcedzamy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę

BaRepas
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 158

podania: grzanki / ziarna / kleks oliwy i zioła / kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli.  WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli(...)Pokrojoną w kostkę cebulkę rumienimy na łyżce tłuszczu cały czas mieszając (my stawiamy na masło). Dorzucamy kukurydzę i chwilę trzymamy na ogniu, mieszając. Kukurydza zacznie pęcznieć.  Zawartość patelni dorzucamy do gotującego się wywaru z ziemniakami.  Kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy sporą marchew (pozostała z odcedzenia  wywaru). Blendujemy. Zabielamy śmietaną i serkiem i doprawiamy.  Finito

Wypisz Wymaluj
Kurczak z brokułami i makaronem razowym 253

brokuła 1/2 cebuli (lub 1 mała) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól i pieprz świeża pietruszka do posypania (ja, niestety, nie miałam) 1 szklanka makaronu razowego Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek pokrojony w plasterki Pierś oczyścić, umyć i pokroić w paseczki Dodać mięso do cebuli i smażyć na małym ogniu(...)czasie wyłączyć ogień W osolonym wrzątku przez 2 minuty zblanszować różyczki brokuła i dodać do mięsa Ugotować makaron, odcedzić, przełożyć na talerz, a następnie wyłożyć na niego kurczaka z warzywami. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. 155

około 1 1/2 cm i lekko całe obsypujemy bułką tartą. Nie należy zbyt grubo panierować w bułce tartej ponieważ będzie się ona nam przypalać podczas smażenia!! Olej wlewamy na patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron. Gdy są już usmażone wyjmujemy z tłuszczu i układamy je na czystym talerzu. Teraz należy je zjeść(...)maśle! Masło nie nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U

Przepisy i porady kulinarne
Rozgrzewające leczo 189

Dziś mocno aromatyczny przepis przygotowałam, I za gotowanie leczo z radością się zabrałam.  Mnóstwo warzyw, kolorów, zapachów wam gwarantuję, I moc energii razem z moim daniem przekazuję. Aromatyczne leczo Zapraszam do gotowania :) Składniki na 2 porcje: cukinia papryka żółta i zielona dwa pomidory mała cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg kiełbasy przyprawo do leczo, sól, pieprz, oregano dwie łyżki(...)koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody STARTUJEMY   1. Cebulę, cukinię, kiełbaskę, pomidory kroimy w kostkę, paprykę i czosnek w paseczki. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek aż się zeszkli. Następnie dodajemy kiełbaskę.  3. Dodajemy paprykę i dusimy około 5 minut.  4. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 5. Całość zalewamy

Mój Smak na Życie
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 148

ząbki czosnku Jak przygotować bulion? Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko. Dodajemy pokrojone niedbale warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por, obraną cukinię, kawałek kapusty włoskiej. Dorzucamy ziele angielskie, kilka liści laurowych i ząbki czosnku. Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka. Gotujemy pod przykryciem(...)marchewka będzie "na ząb". Po tym czasie wyciągamy z garnka czosnek, por, kapustę włoską, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie stawiamy na małym ogniu i przykrywamy pokrywką. Na patelni lekko skropionej oliwą podsmażamy pomidory do uzyskania gęstej zawiesiny; w pierwszym etapie możemy je podlać dotychczas ugotowanym bulionem. Paprykę kroimy na paski, skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy skórką do dołu

BaRepas
Zupa "Pepperoni" czyli sposób na gotowanego kurczaka 313

Mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej tarce do jarzyn.    Do garnka wlać rosół , wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i na czubku łyżeczki ostrej papryki, przykryć i na delikatnym ogniu gotować ok.20(...)będzie zbyt gęsta  dodać nieco wody. Doprowadzić do wrzenia dodać majeranek, doprawić do smaku solą i ostrą papryką. Przez sitko przesiewać na powierzchnie zupy wcześniej uprażoną na suchej patelni mąkę pszenną (ja przygotowuję sobie większą ilość i trzymam w pojemniku) i co jakiś czas mieszać łyżką zupę, aby rozprowadzić w niej mąkę (ilość według uznania, u mnie

Mix smaku
Mięsne kwiaty z farszem 140

Filet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem. Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera.  Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią(...)łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę Pod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec jeszcze 10 min. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 195

wszystko razem poddusić. Następnie dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać ciepłe z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych(...)leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można dodać kiełbasy śląskiej (około 500 g). Należy ją pokroić w kostkę i podsmażyć na oddzielnej patelni, po czym dodać do podsmażonych pieczarek i cebuli razem z pomidorami. Resztę wykonać zgodnie z przepisem. Leczo ma pyszny smak, jednak jego wadą są odchodzące skórki papryk. Ja nie obieram

Gospodyni Miejska
Omlet kokosowy z owocami 164

owsianki czy też "pomysł na obiad w proszku". Osobiście - nienawidzę takich specyfików. Fakt - w zimie można czasem się poratować, ale nadeszła wiosna, niedługo lato - korzystajmy z darów natury! Owoców, warzyw i innych pyszności! Gotujmy, przyrządzajmy, dbajmy o siebie - nasz wygląd i zdrowie. Składniki na jeden omlet: 2 jajka (osobno żółtka i jajka) 2 łyżki mąki kokosowej Olej kokosowy 1 płaska(...)aromatu waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, aromat i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie mieszamy z pianą. Na rozgrzaną patelnie dodajemy olej kokosowy. Przelewamy masę i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi owocami, bo w omlecie zrezygnowaliśmy z cukru. Omlet kokosowy z owocami

Czarnawisienka
Omlet 127

najczęściej z wieloma dodatkami. Zdarza mi się naturalnie przyrządzać go z samych jajek, jednak zwykle wybieram wersję na "bogato". Zawsze przecież znajdą się w lodówce jakieś resztki wędliny, czy warzyw z którymi nie wiemy co zrobić. Z jajkami na pewno będą komponować się idealnie. Potrzebujemy: - 2-3 jajka w rozmiarze L (w zależności od tego jaki kto ma apetyt) - łyżka(...)pieczarki, pokrojone w cienkie plasterki - 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę - 2 plastry cebulki, również pokrojonej w kosteczkę - garść startego żółtego sera - sól  - pieprz Rozgrzewamy masło na patelni.  Pamiętajmy o tym by ogień nie był zbyt wysoki. Nie chcemy  przecież by masło nam sie spaliło.  Rozbijamy w misce jajka i lekko je rozkłócamy.  Doprawiamy solą

W mojej holenderskiej kuchni
Jesienna potrawka z kurczaka 176

Idą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej(...)pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego chili, sól, pieprz - do smaku Wykonanie: Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojoną w duże piórka cebulę.  Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Papryki pokroić w dużą kostkę.  Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę

Pasja Smaku
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 188

Oryginalne i niebanalne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Kawałki kaczki marynowane w mocnym winie, czosnku, cynamonie i goździkach, a następnie duszone z warzywami i leśnymi grzybami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi w ziołach. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g piersi lub nóg z kaczki 150g surowego boczku 150g małych marchewek (lub „zwykłej” marchwi pociętej na mniejsze kawałki(...)grubości ok. 5mm. Z kawałków kaczki ściągamy marynatę i jej składniki, po czym przecedzamy ją na sitku. Jeśli mięsem są kacze piersi, nacinamy ich skórę ukośnie „w kratkę”. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu – „na sucho” jeśli boczek jest mocno przerośnięty, bądź z dodatkiem 1 łyżki oliwy jeśli boczek jest chudy. Boczek smażymy przez kilka minut do lekkiego zarumienienia. Przekładamy

Kulinarna Pokusa
Samosy 115

innego jak tr\u00f3jk\u0105tne piero\u017cki sma\u017cone na g\u0142\u0119bokim t\u0142uszczu, niesamowicie smaczne i aromatyczne. Ich nadzienie to najcz\u0119\u015bciej ostro przyprawione warzywa, mi\u0119so lub ser panir. Ja mam dla Was wersj\u0119 z ziemniakami i groszkiem Ju\u017c dzi\u015b mo\u017cecie je zrobi\u0107 u siebie! Sprawd\u017acie jakie to proste! :)","recipeIngredient(...)minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.\r","Do rozdrabniacza wrzucamy cebulk\u0119, czosnek oraz past\u0119 chilli i wszystko razem siekamy. Posiekan\u0105 mas\u0119 wrzucamy na rozgrzan\u0105 patelni\u0119 z odrobin\u0105 oleju. Dodajemy 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 kminku, garam masal\u0119, posiekane li\u015bcie mi\u0119ty i sma\u017cymy przez ok 2 minuty. Dorzucamy groszek oraz

Mostek w kuchni
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem 226

Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem inspirowana była moim ukochanym bulgogi (smażoną wołowiną z warzywami, podawaną z ryżem). Polędwiczka wieprzowa w takim wydaniu sprawdza się równie dobrze jak wołowina. To danie typu stir-fry, dlatego zrobimy je błyskawicznie – ja gdy wracam po pracy przygotowuję je w 30 minut, a resztki pakuję do lunchboxa – mam świetne jedzenie(...)paski. Nastawiamy też ryż do gotowania (gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, jaśminowy gotuje się ok. 10 minut). W woku lub dużej głębokiej patelni mocno rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Gdy olej będzie gorący, wrzucamy polędwiczkę w marynacie (uwaga, może pryskać) i podsmażamy 2-3 minuty, starając się jak najrzadziej mieszać. Rozgarniamy mięso na boki i dodajemy paprykę, brokuła

Poezja smaku
Domowy longer prawie jak z KFC 275

Miękka, puszysta bułka posmarowana ketchupem, soczyste mięso i świeże warzywa - pomysł na kanapkę idealną. Przygotowując poniższy przepis wzorowałam się na longerach z KFC. Jednak, aby ulepszyć kanapki - dodałam do nich pomidora oraz ogórka.  Na prawdę nie będziecie zawiedzeni poniższym przepisem. Domowe longery na pewno posmakują fanom fast foodów :) Składniki dla 3-4 osób: bułki longery 500 g mąki pszennej(...)następnie obtoczyć w mące (najlepiej mąkę przesypać do pojemnika z pokrywką; włożyć kawałek mięsa, zamknąć naczynie i całość wstrząsnąć; dzięki temu mięso w 100% będzie oblepione mąką). Na rozgrzanej patelni przesmażyć kawałki piersi z kurczaka. Najlepiej smażyć na średnim ogniu. Smażyć tak długo, aż panierka zmieni kolor na złoty. Przesmażone piersi z kurczaka można ułożyć na papierze do pieczenia

Ugotować
Gotowany kurczak z warzywami 99

zapomniał go wyjąć z zamrażalnika. Dwa dni temu ten ktoś wyczarował rosół drobiowy, z którego zostały nam 3 ugotowane udka z kurczaka. I tak to postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa. Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu około

Kardamonovy
Karkówka duszona w młodej kapuście / Braised pork neck with young cabbage 1086

pieprz i sól do smaku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: Posyp karkówkę solą, pieprzem i papryką i odstaw na 10 minut. Następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do lekkiego zarumienienia z każdej strony. Przełóż mięso do średniego garnka, zalej bulionem (ewentualnie wodą), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez około(...)czasie dodaj marchewkę, paprykę i kapustę i duś pod przykryciem około 15 minut, po czym dodaj tymianek, majeranek, mieloną paprykę i trochę soli i pieprzu. Jeśli mięso i warzywa są już miękkie, dodaj koperek, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podgrzej jeszcze przez chwilę i podawaj najlepiej z młodymi ziemniakami. Smacznego! English version Braised

karmelowy
Dorsz z warzywami w sosie pomidorowym 125

padało, nic nie było widać. U Was też tak samo? Mam nadzieję, że szybko się to skończy i w końcu wiosna będzie :-) Tym czasem na rozgrzewkę polecam dorsza z warzywami w sosie pomidorowym :-) Pyszny wyszedł, lekko ostry. U mnie podany z kaszą orkiszową i mixem sałat :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 500 g świeżego fileta z dorsza 1 mała(...)selera kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili oliwki zielone 700 g passaty pomidorowej pieprz sól suszone pomidory z bazylią i chili olej kokosowy do smażenia 1. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na olej. Jak się zeszkli to dodajemy pokrojoną w drobne paseczki marchewkę i selera tak samo pokrojonego jak marchewka. Podsmażamy

kruche babeczki
Pasztet z selera wegański 182

liście laurowe, 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonej natki 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry spora szczypta gałki muszkatołowej sól, czarny pieprz Przygotowanie : Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego pora, ziele angielskie i liście laurowe i dusić na małym ogniu, aż por będzie miękki i szklisty, przyprawy wyjąć Selera obrać i zetrzeć na tarce(...)zetrzeć), a czosnek i imbir posiekać, dodać do selera i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 min.(można wlać ok. 1/4 szklanki wody, bo warzywa mogą się przypiec), aż będą średnio miękkie. Seler, czosnek i imbir dobrze mieć w dużym garnku, by dodawane poniżej składniki pomieściły się w nim  Piekarnik rozgrzać do temp

Proste Potrawy
Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku 460

maszynki do mięsa, możecie je równie dobrze zetrzeć na tarce, a zieleninę posiekać. Użycie maszynki do mielenia mięsa jest po prostu szybszym i wygodniejszym sposobem. 3. Zmielone lub starte warzywa mieszamy z solą. Ważne jest dokładne wymieszanie tak, aby dobrze rozprowadzić sól. 4. Tak przygotowaną jarzynkę nakładamy do słoików i zakręcamy. I to już wszystko! Nasza jarzynka jest już gotowa(...)robicie przetwory na zimę? Koniecznie dajcie znać, jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy!   A jeśli szukacie innych sprawdzonych przepisów na przetwory, koniecznie zajrzyjcie na bloga Kosą po patelni ! Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów, które z pewnością Was zainspirują! Artykuł Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Chili con carne 120

łyżeczki chilli w proszku 1 czubata łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia świeża kolendra Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Dodać oregano, kmin rzymski, chili i krótko przesmażyć. Dołożyć zmieloną wołowinę i mieszając zrumienić mięso z każdej strony. Pomidory z puszki rozgnieść(...)przez około 15-20 minut. W międzyczasie pokroić paprykę w średnią kostkę, posiekać suszone pomidory i odcedzić oraz przelać zimną wodą fasolę z puszki. Pod koniec duszenia dodać wszystkie warzywa do mięsa i poddusić przez kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz chili, jeżeli chcemy aby potrawa była ostrzejsza. Podawać z ryżem, ugotowanym na sypko bądź z tortillą meksykańską

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z pieczarkami 171

pieczarkami to wręcz uwielbiamy, bo lubimy różne potrawy z pieczarkami ! Polecam inne nasze przepisy na wytrawne naleśniki: – naleśniki z parówką i serem – naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami Składniki na ok. 4-6 naleśnikówi z pieczarkami: 1 szklanka mąki, ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia ok. 10 pieczarek w zależności(...)sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie farszu z pieczarek do naleśników: Przygotowujemy pieczarkowy farsz: umyte i osuszone pieczarki kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy całość solą i pieprzem i podsmażamy aż pieczarki będą lekko złote. Przygotowanie naleśników. Naleśniki smażymy zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paprykarz z kaszą jaglaną i tuńczykiem 150

kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Kaszę uprażyć przez chwilę na gorącej patelni,wsypać na sito i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki.Następnie wsypać do garnka,zalać 1 szklanką wody,lekko osolić i ugotować do miękkości.  Marchew,pietruszkę i seler obrać(...)drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia

Kolorowa kuchnia Elki
Spaghetti z marchewki z miodem, koperkiem i płatkami lnianymi 117

zawierają one konserwantów, ani żadnych sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu.  Kolorowe i bardzo długie paski przypominają swoim kształtem spaghetti.  Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać. 150g spaghetti z marchewki (1/2 opakowania(...)miodu sok z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: płatki lniane do posypania (do nabycia w Zdrowym Markecie 24 ) Opcjonalnie: natka pietruszki Marchewkę przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i 1 łyżeczką masła.  Dodać miód, sól oraz świeżo mielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać i poddusić (najlepiej pod przykryciem) przez kilka minut.  (Marchewka powinna być

Di gotuje
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 117

wodne jeśli ich używacie. Wszystko smażymy na dużym ogniu intensywnie mieszając przez ok 1-2 minuty. Odstawiony na bok sos mieszamy do połączenia składników i następnie wlewamy go na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien gotować się na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, należy go przemieszać kilka razy w trakcie gotowania(...)kurczak powinien w tym czasie ugotować się w środku. Gotowe! :) Sos podaję z ryżem basmati, ale możecie spróbować także z kus-kusem czy innymi dodatkami. Jest bardzo aromatyczny, warzywa są idealnie ugotowane, a kurczak soczysty. Szybko i smacznie

Cooking Monster
Pizza z kurczakiem 136

łyżeczka kurkumy 1/4 szklanki wody Kurczaka myjemy, oczyszczamy z żyłek i kroimy w kostkę, a następnie posypujemy przyprawami i odstawiamy na ok. 30 minut. Przekładamy całość na rozgrzaną, suchą patelnię, dolewamy wodę i smażymy aż woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w cienkie paski, ser ścieramy na grubej tarce. Mąkę mieszamy z ziołami(...)następnie wlewamy do mąki, dodajemy olej i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je (bez wyrastania) na blasze (tej dużej, która jest na wyposażeniu piekarnika), smarujemy keczupem, układamy mozzarellę, kurczaka i warzywa, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut

Czary - gary w kuchni
Tarta z kalafiorem 142

Prosta tarta z kalafiorem z dodatkiem kurczaka. Dość szybki sposób na wykorzystanie kalafiora zalegającego w koszyku z warzywami :). Proporcje na dużą formę do tarty o średnicy 26cm. 400 gram mąki pszennej 4 jajka 100 gram masła 5 łyżek śmietany 1/2 szklanki mleka 50 gram mozzarelli 1 kalafior 300 gram piersi kurczaka dowolne, ostre przyprawy sól W dużym garnku zagotować osoloną(...)wodę. Kalafiora podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej wody i obgotować około 10 minut. Gdy kalafior będzie al dente odcedzić go i odłożyć. Na patelni rozgrzać olej, Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w ostrych przyprawach  i włożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez 15-20 minut.  Piekarnik rozgrzać do 180C. Mąkę wyłożyć

Czerwony Gupik
Jajecznica z mlekiem - lekka, kremowa i delikatna 204

taka "leciutka". To moja ulubiona wersja śniadania.  Wracając do samego śniadania, to warto pamiętać o dodaniu jednej z pięciu porcji warzyw lub owoców . Zadziwiające jest jak mało warzyw i owoców jemy w ciągu dnia, a powinny one znajdować się przy każdym z naszych posiłków. Ostatnio (30 maja) obchodziliśmy Światowy Dzień Soku i z tej okazji - z małym spóźnieniem - zapraszam(...)szklankę soku do toastu! Składniki: (2 porcje) 5 jajek 50ml mleka 1 łyżka pociętej natki pietruszki garść pomidorków koktajlowych pieprz, sól 2 szklanki soku jabłkowego Jajka myję, wbijam na patelnię i dopiero włączam ogień. Gdy się zetną doprawiam solą i pieprzem, wsypuję pietruszkę. Delikatnie mieszając wlewam mleko i łączę z jajkami. Dodaję pocięte pomidorki koktajlowe i gotowe.  Patelnię

Gotowanie i blogowanie
Do sałatki marsz! Idealny kwartet pomocników 174

ceneo komplet łyżek możemy kupić już od 20zł.  Szatkownica ręczna Szybka i poręczna tarka. Genialnie ściera kawałki kapusty czy ogórki do sałatki. Świetnie radzi sobie również z innymi warzywami - ziemniaki na talarki, cukinia czy bakłażan do grillowania. Dużo szybciej pokroimy całą cukinię niż używając noża, a przy tym plasterki będą równe. Przydatna sprawa to nakładka zapobiegająca dotknięcia ostrza. Wiele(...)mizerii poczułam ostrze na swoich palcach. Za szybko i za dużo gadania - jak to bywa przy wspólnym gotowaniu.  Tarka jest również wygodna, możemy ją sobie oprzeć na małej patelni i bezpośrednio do niej ścierać produkty. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo szatkownicę możemy kupić już od 30zł. Shaker do sosów i dressingów  Wstrząśnięte, nie zmieszane. Takie lubi

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z brokułami, fetą i migdałami 1534

smaku   Sałatka z brokułami, fetą i migdałami – Wykonanie: Brokuły podziel na małe różyczki ugotuj al dente na parze. Ser feta pokrój w kostkę. Migdały upraż na suchej patelni na złoty kolor. Na talerzu ułóż różyczki brokuła, na to wysyp kosteczki sera feta oraz uprażone migdały. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalny. Dopraw do smaku pieprzem i granulowanym czosnkiem. Wymieszaj(...)feta jest dość słony. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem. Smacznego! Może zaciekawią Cię również inne przepisy z brokułami : Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami Tarta z ciasta francuskiego, z brokułem, mozzarellą i wędzonym kurczakiem Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Brokuły w cieście

Kulinarne Przeboje
Zapiekanka z mięsem z indyka! 218

pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory są na prawdę niskokaloryczne, a smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast masy ze śmietany... zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - makaron lasagne(...)paczka pomidorków koktajlowych - 300 g mięsa z udźca indyka - gruby plaster szynki wędzonej surowej - zioła świeże: bazylia, pietruszka, kolendra - sól, pieprz, chili - ser żółty - czosnek - oliwa z oliwek Na patelni usmaż mięso z oliwą z oliwek, czosnkiem i solą.  Dodaj połowę koncentratu pomidorowego i 150 ml wody. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek.  Na dno ułóż mięso, przykryj

SMYKWKUCHNI
Grzanki francuskie z kiełkami rzodkiewki 84

Wiem, wiem, upycham te kiełki gdzie się da, nawet na francuskie grzanki :) No ale kiełki są takim nieocenionym źródłem witamin szczególnie w zimę gdzie dostęp do świeżych warzyw jest mocno ograniczony, że same się pchają na talerz! No ale wracając do dania głównego śniadaniowego - polecam smaczną i wyjątkową w swojej prostocie przekąskę - grzanki francuskie :) Pyszne zarówno z energetyczną kawą(...)potrzebujemy: - chleb domowy lub tostowy - kiełki rzodkiewki - olej - pieprz - sól - jajko - mleko Upijamy jajko, dodajemy 30ml mleka, doprawiamy sola i pieprzem. W mieszance maczamy chleb i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gotowe grzanki posypujemy kiełkami rzodkiewki. I gotowe

upichcona
Zupa z cukinią 98

sera gorgonzola sól morska (ja użyłam takiej w młynku firmy Kamis) pieprz chleb Pokrojoną w pióra cebulę smażymy z wyciśniętym czosnkiem i  pokrojoną w plastry cukinią. Warzywa dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem i mieszamy ze śmietaną (która musi być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ją w kubku pół na pół(...)garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki to nic innego jak pokrojony w kostkę chleb usmażony na złoty kolor na patelni, natarte czosnkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 113

limonki i miksuję na gładka masę dodając wody (tylko tyle aby składniki połączyły się). Następnie dodaję przyprawy i miksuje jeszcze przez chwilę. Pasta powinna być dość gęsta. W głębokiej patelni rozgrzewam na mały ogniu oliwę z korą cynamonu i anyżem. Po około 3 minutach dodaję drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażam do zeszklenia.Dodaję 1/2 szklanki mleka kokosowego i pastę curry(...)kostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i dusze kolejne 15 minut. W czasie kiedy warzywa się duszą kroję paneer w prostokąty i podsmażam na łyżce oliwy aby zarumienił się z każdej strony. Do duszących się warzy dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam

Magiczna kuchnia Darii
Sałatka Waldorf 227

Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo. Sałatka Waldorf. Jest to, moim zdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni warzywa, jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki.   Składniki(...)jabłka - cytryna (kilka łyżek soku) - 2-3 łyżki majonezu - ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich - 40g suszonej żurawiny - mała kiść winogron   Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Po ok. 10 minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki

mojewypiekiinietylko
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 179

Faszerowana papryka jest jednym z ulubionych przysmaków mojej rodzinki! Faszerowana mięsem … ryżem i dodatkiem aromatycznych przypraw czy też innych warzyw sprawdza się nie tylko na obiedzie , ale i rodzinnych przyjęciach. Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia! Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI: - czerwona papryka – 2 szt - ugotowany ryż – 1 szkl - poszatkowana kapusta(...)cebula – 1 szt - czosnek – 1 ząbek - jajko – 1 szt - śmietana 18% – 200 ml - ser żółty – 50 g - olej - sól - pieprz   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę. Chwilę razem podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając. Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy

Ostra na Słodko
Cukinia faszerowana 234

Bardzo lubię faszerowane warzywa, bo można stosować przy farszu dowolne kombinacje. Już nie mogę się doczekać kolejnego podejścia do cukinii. Tym razem spróbuję wersję mięsną ;) Składniki: (na 2 osoby) 1 cukinia 4 pieczarki woreczek ugotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 5 dag żółtego sera Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Czosnek, pieczarki i miąższ(...)cukinii pokroić w kostkę i podsmażyć przez 15 minut na patelni. 3. Do farszu dodać woreczek ryżu. 4. Gotowym farszem wypełnić wydrążone cukinie i posypać serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania