mojej kuchni goszczą często. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki faszerowane marchewką i mięsem z kurczaka, a potem zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Żeby łatwiej było mi zawinąć naleśniki, warzywa pocięłam na kształt makaronu. Pomogła mi w tym zgrabna maszynka firmy Unold . Składniki: naleśniki: 3/4 litra zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/5 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)usmażyć naleśniki. Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko razem dobrze połączyć. Wbić jajka i zmiksować. Ciasto odstawić na około pół godziny. Na rozgrzanej patelni i natłuszczonej smażyć cienkie naleśniki. Ja do natłuszczania używam pędzelka silikonowego zamoczonego w oleju. Z podanej porcji wychodzi 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni. Farsz Kurczaka oczyścić, opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, zioła prowansalskie i smażyć, aż lekko się zarumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie(...)sosu. Wymieszać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese) → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami → Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem
Oryginalny smakkoniec zapiekamy ją jeszcze pod skorupką z bułki tartej, która dodaje jej chrupkości i klimatu, i obiad gotowy. Polecam! Scroll down for recipe in English Biała kiełbasa zapiekana z warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana 2 papryki, bez pestek i pokrojone w większa(...)krojonych pomidorów 1×400 g puszka białej fasoli, odcedzonej 250 g listków szpinaku 2 łyżki bułki tartej cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek, selera i paprykę, wymieszaj i smaż przez 5 minut. Zwiększ ogień do dużego
karmelowygarść świeżych listków bazylii. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię rozgrzewamy, ja lekko skrapiam ją olejem kokosowym, a następnie nakładam dwoma łyżkami porcje ciasta, tak by na patelni znalazły się po 3 placuszki na partię smażenia. Każdego placka smażymy z każdej strony ok. 2-3 minuty aż będą złoto-brązowe, a kurczak zmieni kolor(...)ciasta. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 12 sporych placków. Ciepłe smakują wyśmienicie z ketchupem z cukinii czy ajvarem. Możecie podać je także ze świeżą sałatką czy dużą ilością warzyw. Sprawdzą się na śniadanie, lunch czy obiad. Wszystko zależy od Was! Ich włoski charakter podkreśla świeża bazylia i parmezan, który tworzy lekko chrupiącą skorupkę i nadaje wyjątkowy smak. Są naprawdę
Cooking Monsterczerwona 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i papryką mieloną ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso, smażymy na rumiano. Mięso przekładamy do osobnej miski. Międzyczasie myjemy paprykę i dymkę, kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na tym samym(...)Wystarczy kilka sekund. Międzyczasie przygotowujemy sos. Łączymy wszystkie składniki sosu. Mieszamy. Bagietki przekraczamy wzdłuż (jeśli są za długie możemy na pół a potem wzdłuż). Każda część smarujemy sosem,przekładamy warzywa i mięso .posypujemy tartym serem. Pieczemy w piekarniku ok 5 min w 200 stopniach aż ser się rozpuści. Smacznego
Gotowanie Patkiefektowna przystawka na wszelkie imprezy. Prosta,banalna sałatka podana w ten sposób stanie się niebanalną przekąską. U mnie sałatka szybka i lekka,z kurczakiem i mnóstwem warzyw na bazie oliwy z oliwek. Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszle 2-3 liście sałaty lodowej 1 pojedyncza pierś kurczaka kawałek papryki 1/2 ogórka zielonego kilka pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania(...)gyrosa czosnek oraz oliwa z oliwek Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić przyprawą do gyrosa,odstawić na parę godzin do lodówki.Podsmażyć parę minut na patelni. Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pomidorki,paprykę,ogórka pokroić w kosteczkę,sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ser feta również pokroić na mniejsze kawałki. wszystkie składniki
Niespełnione zdolności kulinarneorzeszków pinii 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Przygotownie: 1) Przygotować bulion mieszając koncentrat bulionu drobiowego Krakus z gorącą wodą. 2) Nasiona i orzechy podprażyć na suchej patelni. 3) Pietruszkę, ziemniaka oraz gruszki obrać i pokroić w kostkę. 4) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pietruszkę i chwilę smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się rumienić(...)ziemniaka i smażyć kolejne kilka minut. 6) Całość zalać przygotowanym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać cynamon oraz imbir, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. 7) Na koniec dodać śmietankę oraz sok z limonki, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 8) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem. 9) Gotowy krem
Fitsweet.meSałatka z grillowanego sera Halloumi , grillowanych brzoskwiń ze szpinakiem i pomidorami. Ser Halloumi kroimy w plastry i grillujemy razem z kawałkami brzoskwiń polanymi miodem. Ja korzystam
Moja Delicjacebuli Sałata 6 plastrów sera żółtego Sos bbq Sól i pieprz do smaku Masło do posmarowania bułek PRZYGOTOWANIE: Bułki kroję na połówki. Każdą smaruję masłem. Na rozgrzanej patelni smażę bułki tą stroną co jest posmarowana bułka na rumiano. Na bułkę kładę plaster sera, kotlet schabowy i wkładam do piekarnika. Piekę przez ok 5 min w 180 stopni do chwili(...)się roztopi. Pomidory i ogorki obieram i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe kroję w plastry. Na podgrzaną bułkę polewam sos bbq. Następnie kładę warzywa. Zamykam bułkę. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkipyszne danie obiadowe. Makaron Lubella Mini rurki 5 warzyw z nieco orientalnym sosem dyniowym smakuje doskonale. Polecam #lubelloweinspiracje #lubella Składniki: 1,5 szkl makaronu suchego Lubella Mini rurki 5 warzyw woda do gotowania makaronu garść rodzynek 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju pół dużej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 500 g puree z dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki chudego serka kremowego Przygotowanie: Rodzynki wkładamy do małej miseczki i zalewamy 1/4 gorącej wody, odstawiamy. Paprykę i czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy paprykę i czosnek. Smażymy często mieszając, aż papryka zrobi się miękka. Dodajemy puree z dyni oraz zioła i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy rodzynki wraz z wodą
słodkie i nie tylko historie kulinarnedanie musi być szybkie, sycące i lekkie, nikt nie ma ochoty sterczeć w kuch godzinami. Do dzieła: Potrzebujemy na 2 porcje. pół opakowania makaronu Lubella Mini rurki z warzywami mały pęczek młodziutkiej botwiny ząbek czosnku pół szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony) natka pietruszki kilka listków estragonu i mięty olej sól i pieprz migdały w płatkach Makaron ugotuj(...)estragon umyj, osusz i posiekaj, wymieszaj z 4 łyżkami oliwy, przypraw solą i pieprzem, dodaj do makaronu, wymieszaj. Dokładnie umyj botwinę, pokrój razem z liśćmi. Rozgrzej patelnię o grubym dnie, z odrobiną oleju, wrzuć buraczek, posiekany ząbek czosnku i smaż na małym ogniu aż listki delikatnie zmiękną, a buraczki staną się jędrne. Dodaj groszek, wystarczy, że złapie lekko
FarmażonyMOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA przedstawia przepis na SZASZŁYKI NA OSTRO NA GRILLA, czyli kawałki delikatnego mięsa z plasterkami chrupiącego bekonu, a pomiędzy miękka papryka. Szaszłyki polecam
Moja Książka KucharskaKolejny zdrowy, pożywny i smaczny posiłek na początek dnia. Tym razem sałatka z grillowanym serem kozim, buraczkiem, rukolą i dressingiem na bazie dżemu z czarnego bzu
Oryginalny smakgarnka z marchewką, pietruszka, 1 cebulą i selerem. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie.Wszystko wykładamy ( mięso i warzywa ), mielimy w maszynce do mięsa łącznie z namoczoną i wyciśnięta bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy(...)Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi. Gotujemy w wrzątku około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia ich na wierzch. Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, doprawiamy solą. Smażymy około 10 minut aż liście zmiękną, na koniec dodajemy ser gorgonzolę i mieszamy. Na talerz nakładamy porcje szpinaku
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo syta kolacja lub smaczny obiad. Danie to jest idealnym połączeniem warzyw z mięsem! 2 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oregano 150 g koncentratu pomidorowego Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy(...)kosteczkę. Środek cukinii delikatnie solimy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich
VioletoweKucharzeniegrillu bądź patelni grillowej. W tym czasie przygotowujemy cukinię i makaron, który gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę, podsmażamy ją na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju rzepakowego. Pod koniec dodajemy przyprawę - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, dodajemy grillowanego kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki (najlepiej plasterki(...)pokrojonej w paski i ponownie mieszamy. Przed podaniem dodajemy paseczki sera grana padano i listki bazylii. Rada: żeby mieć płatki z sera wystarczy pokroić go obieraczką z ząbkami do warzyw lub zetrzeć na grubej tarce
Moniki SmakołykiSELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól
Markowy smakPolecam przepis na bardzo smaczną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, dwoma rodzajami sera i warzywami. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (wstążki) 300 g mięsa mielonego puszka groszku papryka czerwona spora garść oliwek zielonych 180 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 150 g sera wędzonego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Mięso mielone podsmażamy(...)oleju, po chwili dodajemy pokrojoną w paski paprykę, następnie wlewamy śmietankę. Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć, zdejmujemy patelnię z ognia. Do dużej miski wkładamy makaron, mięso z papryką, groszek, pokrojone w plasterki oliwki, starty ser żółty i przyprawy. Wszytko mieszamy ze sobą dokładnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy plastry sera wędzonego. Zapiekamy w 180 C przez
e-PrzepisyKulinarnewyokrzystać do przygotowania farszu. Papryki ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 10 minut aż lekko zmiękną. W międzyczasie przygotować farsz - na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula zmięknie, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki, w razie potrzeby podlać niwielką(...)Skrawki papryki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, słodką i ostrą paprykę oraz ziołami - oregano i bazylią. Smażyć przez chwilę aż warzywa zmiekną, a sos nieco zgęstnieje. Papryki ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, delikatnie napełnić je farszem i zapiekać przez około 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać
Codzienne GotowanieJesień to moja ulubiona pora roku. Może dlatego, że mam urodziny jesienią – jeszcze się nimi cieszę. J O tej porze roku na rynku dostępne są najpyszniejsze owoce i warzywa: dynie, cukinie, papryki, brzoskwinie, śliwki i wiele innych. Dziś skupię się na dyni i podam Wam przepis na bardzo prostą zupę z dyni z dodatkiem szafranu. Zupa z dyni Składniki(...)obraniu) 2 łyżki oliwy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 ziemniak 3 szklanki bulionu ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki szafranu Zupa z dyni Wykonanie Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Do lekkiego zarumienienia. Następnie wyciskamy czosnek i smażymy jeszcze ok. 1 minutę. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy obranego
Pyza i Surówkaroku u mnie nie zabraknie, nie ma się co martwić! Tylko to codzienne powstawające w mojej głowie pytanie: Co ja dzisiaj z nią zrobię? Pomysłów mam jednak mnóstwo. Warzywo jest dość naturalne w smaku, wiec nie ma co się ograniczać do czystko wytrawnych dań! Dzisiaj gofry. Jeśli chodzi o to czy przypominają tradycyjne w swojej chrupkości- nie. Są wilgotne, raczej(...)super smaczne! Najważniejsze jest to, by odsączyć kabaczka z wody. Zawsze musi być jakiś chwyt! Ale co tam! Polecam nie ograniczać się do gofrownicy! Piekarnik- ciasto. 180* 35 minut PATELNIA: omlet, placuszki, pankejki itd. Itd.! Użyjmy wyobraźni! SKŁADNIKI: - 200g cukinii - 2 białka jaj -35g mąki (u mnie żytnia) - 20g odżywki białkowej (jeśli nie masz dodaj jeszcze
fitolarun.blogspot.compestki. 1. Ryż zalej 1 szklanką wody i gotuj al'dente (20-25 minut) 2. Na małym ogniu gotuj pomidory do zagęszczenia i odparowania części wody. 3. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie zalej pomidorami, dodaj ugotowany ryż, ciecierzycę i miąższ cukini. Dopraw solą i pieprzem. 4. Duś minutę pod przykryciem, pod koniec dodaj świeże zioła(...)ognia. Odlej nadmiar wody jeśli zajdzie potrzeba. 5. Cukinie obficie nafaszeruj przygotowanym nadzieniem, zakryj wyciętymi daszkami. Następnie posmaruj olejem. 6. Piecz około 35-40 minut w 200 stopniach, aż warzywa lekko się pomarszczą. 7. Po upieczeniu posyp ulubionymi ziołami. Energia (porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 253 kcal
Powiedz dietom niePRZYGOTOWANIA Krewerki marynujemy w sosie sojowym połączonym z brązowym cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy. Chilli, szalotkę oraz czosnek drobniutko siekamy. W rondelku rozgrzwamy łyżkę oleju i podsmażamy warzywa razem z kuminem, gdy uwolnią aromat zalewamy je wodą. Dodajemy masło migdałowe oraz mleko kokosowe i podgrzewamy aż do połączenia składników. Dodajemy, cukier, ocet i sos sojowy. Jesli jest zbyt(...)cukru, jeśli zbyt słodki więcej octu. Mango i ogórka zilonego kroimy w cienkie słupki. Z marchewki przy pomocy obieraczki ścieramy cieniutkie plasterki. Krewetki razem z zalewą wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok 2-3 min. Ściągamy z patelni, usuwamy ogonki i kroimy wzdłuż na pół. Płaty ryżowe moczymy w wodzie aby stały sie miękkie. Na środku płata ryżowego układamy
DefinicjaSmakuSkładniki: 4-5 szklanek rosołu lub bardzo aromatycznego bulionu , rosół gotuję zazwyczaj podobnie, zatem bazę do zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego. 2 marchewki z rosołu 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki 2 szalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki(...)makaronu w kształcie malutkich kuleczek 1/2 pęczka natki pietruszki 200 gram filetu z indyka Filet z indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu ogrodowym w sezonie) z dodatkiem oliwy z oliwek po 4-5 minut z każdej strony. Następnie na patelni grillowej układamy pokrojone na ćwiartki szalotki, grillujemy 2-3 minuty z każdej
Mango Papajazarumienienia, po czym dodajemy paprykę. Podsmażamy przez około 15 minut, do momentu aż wyparuje puszczona przez paprykę woda. 3. W osobnym garnku z grubym dnem lub na małej patelni przygotowujemy. Do suchego garnka wsypujemy cukier i trzymamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie(...)Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje. 4. Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem
Szefowa kuchniwyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę oraz w plasterki pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione solą i pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu, gdyż wytopi się on z mięsa. Ogórki kiszone kroimy na plasterki, a ser ścieramy na tarce. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto(...)koła (np. miseczką) i układamy je na blachę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut. Smacznego
Symfonia smakowagrubości 2cm. Smażymy partiami (w zależności od wielkości patelni) na oleju roślinnym, na grubej patelni z obu strony do zarumienienia. Następnie wycieramy nadmiar tłuszczu i spalenizny z patelni. Wkładamy wszystkie klopsiki. Zalewamy bulionem, sokiem z 1 cytryny i całość solimy. Gotujemy pod przykryciem 25 minut i 3 minuty bez przykrycia. Podajemy polane jogurtem greckim i posypane natką. sałatka(...)obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1,5cm. Liście jarmużu rwiemy (wyrzucamy łodygi) i dodajemy do kalarepy (oprócz kilku do dekoracji). Wszystkie składniki dressingu mieszamy i polewamy warzywa. Mieszamy, wykładamy na talerz, posypujemy pozostałymi liśćmi jarmużu i szczyptą sumaku. Smacznego
W kuchni wieczoremfrancuskie, papryka.. No dobra! W takim razie jest myśl! Zawiniemy warzywa w ciasto francuskie... brzmi banalnie! Ale smakuje genialnie! To co? Czas na przepis? Bukiet warzyw w cieście francuskim ciasto francuskie (ja kupiłam gotowe) pół papryki czerwonej pół czerwonej cebuli średniej wielkości brokuł 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 20 dag sera żółtego 1 białko masło Zaczynamy(...)drobne różyczki, blanszujemy przez ok 7 min w gorącej osolonej wodzie, hartujemy i odcedzamy. Następnie kroimy na kostkę paprykę i lekko obsmażamy ją na odrobinie masła na patelni. Cebulę kroimy na cieniutkie półksiężyce, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki układamy na brzegu rozłożonego ciasta francuskiego. układamy kolejno brokuł, paprykę, cebulę, ser żółty. Na wierzch dajemy
Kuchnia moimi oczamimojej kuchni wśród ryb króluje dorsz, wszyscy bardzo lubimy białe mięsko tej rybki. Najczęściej przygotowuję ją w chrupiącej panierce, choć bardzo lubię również z grilla i gotowanego z warzywami. SKŁADNIKI: filet z dorsza 2 garście płatków kukurydzianych 4 garście bułki tartej cytryna 2 jajka, 2-3 łyżki mąki sól, pieprz, papryka ostra, vegeta WYKONANIE: filet pociąć na kawałki, posypać solą(...)skropić cytryną, włożyć do lodówki na 1-2h, przygotować panierkę: płatki kukurydziane rozwałkowujemy na drobno, dodajemy bułkę i przyprawy, jajko trzeba rozkłócić i dobrze wymieszać z mąką, na patelni rozpuszczamy masło klarowane- 1 łyżkę, rybę zanużamy w cieście, panierujemy i smażymy na wolnym ogniu
Kuchnia Beatysól, pieprz Rozgrzewamy olej w garnku lub na głębokiej patelni. Kroimy cebulę w kostkę i smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek (starty na tarce), chili, imbir (starty na tarce, trochę zostawiamy aby dodać pod sam koniec gotowania). Wsypujemy 2 łyżki curry i energicznie mieszamy. Różnokolorowe papryki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Mieszamy i wszystko razem gotujemy przez(...)minuty.Następnie marchewkę należy zetrzeć na tarce (duże oczka). Dodajemy ją do warzyw i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Pokrojone pomidory oraz sos pomidorowy łączymy z warzywami.Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy czerwoną fasolkę, świeży tymianek, starty imbir. Wszystko razem delikatnie mieszamy i gotowe
noteskulinarnyfigaposiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy mięsnej uformować kotlety. Każdy obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na salacie pokrojonre pomidorki i wrzucone oliwki ,wszystko doprawione solą i pieprzem ,oraz(...)Jogurtowy sos czosnkowy Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody
w mojej kuchniSkładniki: 1 pęczek białych szparagów 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 2 jajka ugotowane na twardo cukier sól koperek Wykonanie: Szparagi obieramy i gotujemy 10
O kuchni z uczuciemoliwek około 1/4 szklanki sok z połówki cytryny łyżeczka musztardy ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki bazylii sól i pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki-półksiężyce. Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy(...)dyni i orzechami włoskimi, następnie przygotowujemy sucharki i dressing. Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na male kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Do kubeczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i musztardę, wsypujemy zioła i przyprawy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na około
Słodkie Przyjemnościbulionu z kurczaka4 liście limonki kafir2 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki sosu rybnego100 g groszku cukrowego100 g zielonej fasolki garść kolendryprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać(...)Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Stare Garynasion, pokroić w paski. Pora pokroić w talarki. Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą i zimną wodę. W woku (lub na dużej patelni) rozgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego kurczaka w marynacie. Podsmażać przez 5 - 10 minut, aż kurczak stanie się złocisty. Usmażonego kurczka wyjąć z woka. Do woka wlać(...)podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut. Następnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut. Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim
Gospodyni MiejskaCzosnek ma ostry charakterystyczny smak, ale jeśli go podsmażymy to całkiem się zmieni, będzie miękki i delikatny. Wystarczy połączyć makaron z czosnkiem, warzywami, dodać wyrazistego sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia. Składniki: 2 porcje 150 g makaronu tara telle, 1 główka czosnku, 50 g sera blue, 8 pomidorków koktajlowych(...)świeże listki oregano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Czosnek obieramy i przekrawamy wzdłuż na połowę jeśli ząbki są duże. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek na złoty kolor, (ma być w środku miękki, a skórka chrupiąca, trzeba pilnować żeby ich nie przypalić), dodajemy papryczki pokrojone w plasterki i doprawiamy
Moniki Smakołykipoczątkujących, we wstępie zawiera ona informacje na temat składników używanych w kuchni śródziemnomorskiej oraz niezbędnego kuchennego wyposażenia. Choć rozdział na temat wyposażenia zawiera wiele banalnych informacji (bo garnki, patelnie czy durszlak potrzebują przecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone(...)oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane wszystkim klasyki, jak gazpacho z Andaluzji, czy sałatka grecka, inne
Chilli Czosnek i OliwaTost(y?)* z żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiem keczup, ogórek, pomidor, sałata *z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną (nasza miłość
More food, love and dreamszagotowaniu wlewamy mleko i na małym ogniu ponownie czekamy, aż zupa się zagotuje. Doprawiamy wtedy solą, pieprzem oraz aromatyczną gałką. Gotujemy bez przykrycia przez 10 – 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy na gładko za pomocą blendera. Krem z kalafiora można przetrzeć przez sito, aby był aksamitny(...)blender nie ma takiej potrzeby. Próbujemy czy krem trzeba dodatkowo doprawić. Kurki oczyszczamy z piachu (najlepiej za pomocą delikatnej szczoteczki), dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem. Smażymy kurki, aż zaczną się rumienić. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na każdą porcję zupy i posypujemy szczypiorkiem. Post Krem z kalafiora z kurkami pochodzi
Poezja smakuPokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć i przełożyc do garnka. Na tej samej patelni ( nie płukać po cebuli i kiełbasie ) kładziemy umyte pokrojone w kostkę papryki , podsmażamy i wrzucamy do garnka. Na koniec wlać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem, wsypać przyprawę węgierską , sól(...)minutach dodać pokrojone w kostkę i bez skóry pomidory bez gniazd nasiennych. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinie . Wszystko pogotować do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Rada: Można dodać jeszcze kabaczek, który bardzo ładnie zagęści nasze leczo . Smacznego
Słodkości i nie tylko