warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:423/829)

Potrawka z soi (wegetariańska) 151

puszki i tym sposobem unikniemy długiego procesu przygotowywania soi. Cebulę kroimy drobno i smażymy na dowolnym tłuszczu (oliwa, olej rzepakowy, olej kokosowy itp) w głębokim naczyniu (typu patelnia, rondel, wok). Ja tym razem użyłam oleju kokosowego. Zainteresowałam się tym "wynalazkiem" gdy zagłębiłam się w tajniki kuchni wegetariańskiej. Jest to rodzaj tłuszczu, na którym można smażyć potrawy. Możemy go też używać(...)smarowania kanapek. Wyglądem przypomina smalec, ale jest zupełnie bez zapachu. Polecam :) Do smażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Możemy też warzywa zetrzeć na grubych oczkach w robocie, aby było szybciej i łatwiej. Do cebuli dodajemy pierwsze seler korzeniowy oraz pietruszkę i podsmażamy. Potem dodajemy marchewkę oraz wciskamy

Pyza i Surówka
Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem 108

kolejny przepis, którego królem jest ryż arborio (niedługo pojawi się kolejny...) Po prostu mogę jeść je na okrągło. Opcja z krewetkami, indykiem, kurczakiem albo po prostu z dodatkiem jakiegoś warzywa. Nie ma to większego znaczenia - ma być maślane, kremowe, hmmm. Mając dosłownie kilka produktów możemy zrobić smaczne, sycące danie jednogarnkowe. Bazą jest zawsze ryż, cebula, trochę masła i oliwy oraz(...)niedzielny rosół... Reszta? Np. śliczne brązowe pieczarki i odrobina ostrego chrzanu. Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem Pieczarki (ok. 400 g) myjemy i kroimy na ćwiartki, smażymy na dużej patelni - bardzo mocno nagrzanej, z kilkoma łyżkami oliwy - do momentu aż się zrumienią. Zmniejszamy ogień, dodajemy porządną łyżkę masła i jedną, średniej wielkości cebulę. Dusimy kilka minut i dodajemy ryż arborio

Right Behind The Kitchen
Schabowy w wiosennym wydaniu 120

Znam wielu przedstawicieli męskiej części społeczeństwa, dla których tradycyjny schabowy chyba zawsze będzie rarytasem. Dziś mam dla Was propozycję na troszkę inną wersję typowego schabowego. Z pewnością lżejszy, z warzywami i kolorowy. Prosty i szybki obiad. Pomysł na dodatek papryki i cebuli zaczerpnięty od Nigela Slatera.  Składniki: 2 kotlety schabowe, 2 czerwone papryki szpiczaste, 1 mniejsza czerwona cebula(...)bazylii, pesto bazyliowe, sól, pieprz, suszone zioła Kotlety schabowe na pół godziny przed grillowaniem należy zamarynować - u mnie oliwa, sól, pieprz i suszone oregano. Kotlety grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Kiedy są gotowe ściągamy i odstawiamy na chwilę. Kroimy paprykę w kawałki i smażymy na patelni, kiedy jest już przesmażona dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy jeszcze

Plate of Joy
Bakłażan w pomidorach z kaszą jaglaną 149

minutach dodajemy liść laurowy, szczyptę soli i pieprzu, oraz czosnek. Mieszamy aby się nie zjarało. Na bakłażanie powinny powstać już krople wody, osusz ręcznikiem papierowym i poukładaj na patelni. Po chwili ( 20-30 sek) dodaj pomidory lub sos pomidorowy. Duś przez 5 minut. Przewróć plastry na drugą stronę, posyp serem parmezan i ulubionymi ziołami. Duś kolejne 7-8 minut(...)się danie dusi, zdejmujemy kaszę z gazu, powinna być już gotowa. Zamieszaj i przykryj ponownie aż do zakończenia duszenia bakłażana w sosie pomidorowym. Teraz( minęło 7-8 min ) warzywo miłości jest już miękkie , wykładamy na talerz, dorzucamy kaszę i dekorujemy świeżą bazylią . POEZJA SMAKU > TAK SIĘ JADA NA DIECIE EWY CH> SMACZNEGO< CMOK

Pasje Jolki
Placki z cukinii i marchewki 135

cukiniowo- marchewkowe SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 1-2 marchewki tarty ser żółty 1-2 jajka ser feta jogurt typu greckiego klika ogórków gruntowych sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Każde do osobnego naczynia. Cukinie i ogórki oprószyć solą i odstawić do wypocenia się. Odsączyć. Do ogórków dodać jogurt i 2 ząbki czosnku przeciśniętego(...)przez praskę oraz pokruszoną fetę, wymieszać i doprawić. Do cukinii dodać startą marchewkę, ser żółty, jajka oraz przyprawy. Ja zamiast soli dodałam odrobinę pokruszonej fety. Dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy nałożyć łyżką masę. Smażyć do zarumienienia. Podawać z sosem tzatziki. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 208

pieprzem. Wywar gotowy. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Oczyść pora i jego białą część pokrój w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć warzywa i duś do zeszklenia. Zalej 120 ml cydru i gotuj na dużym ogniu 1 minutę bez przykrycia. Dolej wywar, mleko kokosowe i gotuj jeszcze 10 minut. Zieloną część pora pokrój(...)kostkę. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w kosteczkę. Wrzuć do garnka z zupą i gotuj bez przykrycia kolejne 10 minut. Sezam i czarnuszkę upraż na patelni. Kostkę tofu podziel na 4 plastry i obsmaż na tej samej patelni z rozgrzanym olejem sezamowym. Oprósz solą i pieprzem, dodaj syrop klonowy i pozwól aby się skarmelizował, a plastry tofu

Roślinna - blog wegański
Solianka 210

łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać  1,5 l  wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić(...)przecedzonego wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa. Odparować wodę

Stare Gary
Babeczki z chleba razowego 167

tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana, gdy zacznie robić się miękki dodajemy posiekanego na drobno pora i dusimy przez moment. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. 2. Kroimy(...)kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy  mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek na babeczki włożyć papilotki i napełnić je masą chlebową. Piec: 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Smacznego

KreatywnePiny
Miał być grill, a (znowu) niewypał 266

damę" sobie obejrzeliśmy.  Ziemniaki ugotowane w mundurkach wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w półtalarki. Cebulę posiekałam w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyłam na łyżce oliwy, wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach z ciasta francuskiego oprószone koperkiem. Grill miał być(...)trosze ze względu na mój wylot. Od jutra może mnie być jakby mniej na blogu, ale szykuję się do pewnie najważniejszej, życiowej roli, więc wybaczycie. Oczywiście nie składam patelni definitywnie, kilka ciekawych wpisów na czarną godzinę zachomikowałam.  I jeszcze jedno, trzymajcie kciuki co by się Młody nie okazał szczęśliwym dzieckiem przestworzy i nie miał lotów do końca życia

bastalena
Czas na śniadanie! #7 - Jajecznica ze szparagami 101

Kolejny pomysł na wykorzystanie szparagów. Pyszne połączenie i szybkie wykonanie. W sam raz na weekendowe śniadanie. Składniki: 5 zielonych szparagów 5 jajek pomidor kilka plasterków wędzonego

Pasja Smaku
Rukola i rzeżucha 204

Wraz z wiosną mój apetyt na świeże warzywa rośnie - obrzydza mnie fakt, że większość z nich mamy sprowadzone z innych krajów jednak moje obżarstwo nie ma granic a więc i moja świadomość odsuwa ten fakt od siebie sałata, pomidor, ogórek - mniam. Plantacja rzeżuchy na oknie już urosła więc podstawową przekąską stały się kanapki z jajkiem posypane rzeżuchą. Ach ta wspaniała(...)pomidory - lub kilka koktajlowych pół kostki fety kilka łyżek rzeżuchy (u mnie na tą sałatkę poszło pół talerza wyhodowanej rzeżuchy) 2 kromki chleba z tostera lub usmażone na patelni - najlepiej bez tłuszczu 1 jajko pół piersi z kurczaka sos 3 łyżki oliwy pół łyżeczki octu winnego kilka kropli soku z cytryny (ja wycisnęłam sok z 1/8 cytryny) szczypta soli

sierotka maRysia w kuchni
Curry warzywne 116

Polecam kolejne pyszne curry warzywne , które idealnie nadaje się do wyczyszczenia zamrażalnika i przygotowania go na kolejny sezon i świeże warzywa. Dzisiejsze curry składa się z kalafiora, marchewki, fasoli szparagowej i zielonego groszu, a wszystko to w aromatycznym, pomidorowym sosie. Ostrość dania można regulować według własnych upodobań ilością dodanej papryczki chilli, aby danie było wyraziste, polecam jednak użyć(...)puszka krojonych pomidorów (400g) dwie garście fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kolendra do przybrania sól olej roślinny do smażenia Przygotowanie:  Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i przesmażyć na nim nasiona gorczycy i kminu rzymskiego. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i liście curry i smażyć przez kilka minut aż cebula się

Codzienne Gotowanie
Frytkownica vs. wok – 4 podstawowe różnice 156

różni? Na czym polegają te różnice? Zdjęcie zgodnie z licencją CC0 Public Domain, autor: Vitamin Jak to działa? Nazwa pochodzącej z Chin, okrągłej i mającej postać miski patelni jest pochodzenia kantońskiego, ale samo naczynie tam używane ma dwoje uszu. Znany nam wok z jedną rączką ma rodowód pekiński, za to jego nazwa to wywodzące się z języka mandaryńskiego huò(...)koszyczek wkładamy do wrzącego tłuszczu. Uwaga: zawsze najpierw doprowadzamy go do wrzenia! Nie tylko frytki Do najpopularniejszych tego typu wyrobów należą (oprócz frytki oczywiście), sajgonki (ruloniki z mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe lub z kalmara otoczone panierką z ciasta. Można w ten sposób smażyć także mięsne czy rybne kotlety, skrzydełka i filety, panierowane

WojnaNaSmaki.pl
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 510

łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku   Pieczona pierś kaczki  Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie minutę smażymy po drugiej stronie. Teraz doprawiamy kaczkę gruboziarnistą solą i pieprzem z każdej strony, dość obficie(...)można równocześnie z kaczką piec). Ostatni szlif... Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami. Gotowe

Mango Papaja
Dieta niemowlaka – zdrowe przepisy dla maluchów poniżej 12 miesięcy 104

kawałek pora 2 ziemniaki 2 pomidory – sparz je najpierw i obierz ze skórki 1 szklanka domowego bulionu warzywnego 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku natka pietruszki Przygotowanie: Obrane warzywa gotujemy do miękkości w bulionie. Zupę miksujemy przed podaniem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Placuszki z kaszy manny (od 9 miesiąca życia) 4-5 łyżek kaszy manny 1 szklanka wody(...)brzoskwini lub kawałek banana 1 żółtko Przygotowanie: Owoc kroimy na kawałki. Kaszę gotujemy na wodzie, studzimy i dodajemy żółtko oraz pokrojony owoc. Mieszamy. Małe porcje układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z oby stron na lekko złoty kolor. Patelnię można skropić olejem, ale lepiej użyć takiej bez tłuszczu. Zdrowe owsiane ciasteczka (10-11 miesiąc życia) 2 banany 1 szklanka płatków

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania