warzyw. Różnorodność produktów sprawia, że posiłek jest bardzo kolorowy i zachęca do szybkiego skonsumowania. :) Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 100g mięsa mielonego 100g makaronu spaghetti 1 szklanka wody przyprawy: sos sojowy, pieprz cayenn, czosnek granulowany, papryka słodka, jarzynka bez soli masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni
Truskawkowa FiestaWarzywa (bez ziemniaków) obrać, pokroić w kawałki, razem z porcją rosołową włożyć do garnka, wlać wodę, ugotować bulion. Gdy zacznie wrzeć dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki. Ugotowany groszek zmiksować na gładkie puree, wrzucić do zupy. Dodać ziele, pieprz, liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Boczek pokroić w paseczki, wytopić na suchej patelni. Dodać
6nieboPyszna, szybka i bardzo zdrowa propozycja obiadowa :) Wegetariańska, wegańska potrawka z warzyw z dodatkiem ryżu parabolicznego. Składniki (2 porcje): 70 g ryżu parabolicznego (Targroch) 450 g mrożonej fasolki szparagowej 2 starte drobno marchewki 1 puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch) przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz(...)ziołowy, zioła prowansalskie, sól himalajska - do smaku Przygotowanie: Ryż ugotuj w 180 ml wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekane cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklij. Następnie wlej zblendowane pomidory, startą marchewkę oraz zamrożoną fasolkę. Duś pod przykryciem ok. 20 minut. Dodaj ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 10-15 minut. Fasolkę nałóż
Zdrowie na języku :Ppatelni, mieszając cały czas. Powinno nabrać złotego koloru, ale nie przypiec się za bardzo, gdyż nabierze goryczy. Przestudzić lekko i razem z solą utrzeć w moździerzu. Można również wszystko zmiksować blenderem, ale niezbyt dokładnie. Na końcu dodać świeżo zmielony pieprz i wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dodawać do kanapek, duszonych i pieczonych mięs, a także do surowych warzyw. Przepis
Codzienna kuchnia niecodziennapatelni, ja wrzucam surowy do wywaru, skórkę od boczku też, pod koniec gotowania wyciągam. Żeberka dzielimy na kostki i dorzucamy do wywaru, pod koniec gotowania oddzielamy mięso od kostek i dorzucamy do zupy. Od zagotowania zmniejszamy płomień, po 20-25 min wyciągamy białą kiełbasę, obieram ze skórki, kroję na kawałki i pod koniec gotowania wrzucam do żurku. Kiedy warzywa zmiękną
Pelusiowa Kuchniapatelni (najlepiej grillowej) i smażymy kurczaka okolo 10 minut do zrumienienia z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Makaron gorujemy al dente (około 6 minut). Odlewamy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę w słupki. Jeśli ktoś nie przepada za gryzieniem cebuli może pokroić ją w kostkę. Łączymy makaron i warzywa
Gotuj z RumcajsemSkładniki na 2 porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego łyżka oleju kokosowego polecamy Olejowy Raj 1/2 szklanki wywaru z warzyw do podlania kurczaka szczypta mieszanki curry indyjskiego polecamy The Spice Shop sól morska czarny pieprz szczypta cukru Wykonanie: Piersi z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą morską, czarnym(...)pieprzem i dodaj curry indyjskie. Odstaw do lodówki. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki. Zagotuj w wysokim naczyniu wodę z solą i cukrem. Gotuj szparagi około 3 min. Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej kokosowy, wyłóż szparagi, dodaj czosnek, oprósz solą i pieprzem. Smaż około 5 minut. Piersi z kurczaka podsmaż na oleju kokosowym na grillowej patelni z dwóch
Bike By Lifepatelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć chwilę na 2-3 łyżkach masła, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubimy warzywa surowe
Proste Potrawypatelni, przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka podsmażamy do czasu aż cebula będzie miękka i też wkładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem, wkładamy puszkę pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem około 30-40 minut aż mięso ładnie zmięknie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w półtalarki, kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ananasa kroimy na małe kawałki (sok zostawiamy). Warzywa dorzucamy
Pobite gary Barbarywarzyw. Dodając do beszamelu świeże zioła, musztardę, śmietanę czy też ser, można wyczarować przepyszne sosy. Dzisiaj przedstawiam beszamel podstawowy. Składniki: 0,5 l mleka łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz łyżeczka gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Mleko zagotować z liśćmi laurowymi i zielem, ostudzić. Roztopić masło (najlepiej w wysokim rondlu, lub patelni), wsypać
na moim stole...Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad. Prezentowałam już cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki! W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko podsmażyłam(...)wcześniej na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Użyłam także passaty pomidorowej i koncentratu do stworzenia ulubionego sosu. Tak przygotowanym farszem nadziałam czerwone papryki, posypałam obficie żółtym serem i zapiekałam w naczyniu żaroodpornym przez ok. pół godziny. I chociaż nie są najbardziej fotogenicznym daniem, to swoim smakiem nadrobiły wszystko! Pyszny, mięsno-ryżowo-pomidorowy farsz zapiekany w ulubionej, czerwonej
Kuchnia Elliewarzywa na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy bulionu tak aby uzyskać ulubioną konsystencję. Jogurt łączymy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodajemy do całości. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Pestki słonecznika prażymy 2-3 minuty na suchej patelni. Zupę
DefinicjaSmakupatelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki.Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania. Podajemy gotowaną kaszą z warzywami
Wanilia i Kardamonpatelni podsmażamy cebulę i kiełbasę pokrojone w kostkę. Następnie przesypujemy je do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy pokrojoną w kostkę marchew. Gotujemy pod przykryciem. Gdy marchewka lekko zmięknie dodajemy wypłukaną wcześniej soczewicę (można ją wcześniej zalać wodą i zostawić na kilka godzin – będzie się krócej gotować). Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą
e-PrzepisyKulinarnewarzywa zeszłoroczne już lekko podsychają. Ja osobiście nie jestem wielką fanka brukselki, ale mój M mówi, że uwielbia. Więc jest gotowana brukselka polana bułka tartą zasmażoną na masełku. Podobno pycha :) Składniki - brukselka ( u mnie woreczek ok.18 szt.) - masło 2 łyzki - bułka tarta ok.3 łyzki - sól Wykonanie Bruselki gotuję w lekko osolonej wodzie,odcedzam. W rondelku, lub na małej patelni
Kuchnia z widokiem na ogród