Delikatny, wilgotny z mnóstwem owoców, ulubionym syropem klonowym, omlet marchewkowy. Polecam taki smakołyk na śniadanie i energia na całe przedpołudnie zapewniona. Robi się go szybko, warunkiem
Moje Małe CzarowanieDanie idealne dla zabieganych. Doskonale nadaje się na obiad lub na ciepłą kolację. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: 250g grubego
kuchnia doskiSkładniki 350 g karczku b/k sól, pieprz, kminek sos sojowy kilka ząbków czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 cebule szczypta rozmarynu jasne piwo Przygotowanie Mięso
Gaździnka warzyTort z makaronu. Edyta Guhl Włoskie krajobrazy w Eifel. Na blogu z wdzięczną nazwą w tytule,, dolce vita“ nie powinno zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym
dolcevitainmykitchenProste danie, szybkie w wykonaniu a grzybów w lasach i na straganach pełno, kupić można co tylko dusza zapragnie. Ja uzbierałam trochę kurek, muchomorów rdzawobrązowych i
Moje Małe CzarowanieDrobiowe roladki lubię przygotowywać z dwóch względów. Po pierwsze są one najszybszymi roladkami, a po drugie lubię wszelaki drób. Dla odmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPytano mnie już kilka razy o to, czy nie istnieje może bezglutenowa wersja placków ziemniaczanych. Wcześniej proponowałam zamianę tradycyjnej mąki na bezglutenową, zapominając o tradycyjnym daniu
Życie zamknięte w smaku~ karobowo -kokosowy omlet z fasoli podany z tahini ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Skoro mamy "fasolowe brownie" czyli pieczone ciasto z fasoli, to może by tak tę masę
breakfast of dreamsgrillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy się z Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego(...)ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco
OstryKęsgrillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy się z Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego(...)ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco
OstryKęsrozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej marchewkę i listki laurowe. Całość dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Gdy marchewka zmięknie, zdejmij patelnię z ognia. Do drugiego garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, bazylię, oregano i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Sos pomidorowy dopraw do smaku(...)zamknij i pasteryzuj przez 20 minut. Jeśli chcesz przygotować taką fasolkę do bezpośredniego spożycia (a nie jako zapasy na zimę), pamiętaj, aby trochę dłużej gotować fasolkę i podsmażać marchew – warzywa powinny być miękkie
blog.moje-pasje.infoZawsze w trakcie smażenia muszę do ciasta a to dodać: jeszcze jedno jajko, a to jeszcze więcej mąki, a to jeszcze odrobinę wody i tłuszczu... wszystko też zależy od patelni, a z tym także bywa różnie. Także wierzę, że w naleśnikowej kwestii radzicie sobie znacznie lepiej niż ja. Od siebie mogę tylko dodać, że w moich, ledwie udanych plackach(...)smakowych i ogólnego zdrowia całego organizmu. Użyta w dzisiejszym przepisie dynia stanowi jedno z głównych źródeł karotenoidów w naszej codziennej diecie. Oczywiście znajdziemy je również w innych warzywach i owocach zabarwionych na żółto czy pomarańczowo, a także w ciemnozielonych warzywach liściastych jak np. mój ulubiony szpinak. Należy przy okazji wspomnieć, że należą one do naturalnych przeciwutleniaczy i prekursorów
Kuchnia ElliePatak’s Paste Pots – olej do smażenia – świeża kolendra do posypania – do podania: ryż lub zapiekane ziemniaki, mango chutney Patak’s, sałatka lub gotowane warzywa Przygotowanie: Jeśli kupiłeś/aś cały comber pokrój go w poprzek na małe kotleciki. Za pomocą dłoni lekko spłaszcz mięso, a następnie zamarynuj je w paście Madras Patak(...)Pasta madras to najostrzejszy ze smaków past, jednak jeśli użyjesz 2 łyżek pasty, mięso będzie tylko lekko pikantne i przepyszne. Pozostaw kotleciki na 10 minut. Kotleciki możesz usmażyć na patelni lub przygotować na grillu. Jeśli używasz patelni czas smażenia to 10-12 minut, w zależności od grubości kotlecików. Jeśli są grubsze warto przykryć patelnię pokrywką aby na pewno się usmażyły
nietylkopasta.plwarzyw. Składniki: 500 dkg polędwiczek wieprzowych 200 dkg pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany 22 % 2 płaskie łyżeczki mąki (opcjonalnie) 1 szkl. mocnego bulionu 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz czarny, mielona kolendra do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni
Codziennik Kuchennypatelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa
JejKuchniapatelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy mięso z obydwóch stron. Gdy mięso się przyrumieni ściągamy je na talerz. 3. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę poszatkowaną w małe paseczki. Delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę. Chwilę smażymy. 4.Schab przekładamy do warzyw
Dziś Ja gotujepatelni przez 8-10 minut do zarumienienia (robiłam obie wersje). Ziemniaki ugotuj w wodzie, odcedź. Zmiksuj z gałką muszkatołową, musztardą, masłem i śmietaną na gładkie puree. Marchew obierz, pokrój w kostkę. Gotuj z groszkiem w bulionie przez 10 minut na wysokim ogniu. Po tym czasie dodaj przyprawy i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do warzyw
Mango Papajawarzyw ze szparagami w roli głównej. Bardzo lubię wszelaką zieleninę dlatego u mnie musi być dużo natki albo koperku. 3 jajka sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego natka pietruszki 4 pomidorki koktajlowe 6 szparagów białych 1 łyżka masła klarowanego Jajka roztrzepałam w misce mikserem, dodałam sól, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Szparagi obrałam i ugotowałam wcześniej w osolonej wodzie. Na patelni
wesoła kuchniapatelni pół mandarynki na każdą porcję do dekoracji Przygotowanie: Seler gotujemy i kroimy w słupki, skrapiamy połową soku z cytryny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki takie jak seler, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie ściemniało..Do wrzącej wody wkładamy rodzynki i odcedzamy. Ser blue kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy obieraczką do warzyw
Ugotowane pozamiatanewarzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię
cool and mintywarzywa i indyk będą miękkie wyciągnąć skrzydełko (mięsko po obraniu ze skrzydełka można użyć do pierogów , krokietów czy też jako wkładkę mięsną do zupy). Namoczone suszone grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na złoto na łyżce masła , a następnie dodać odrobinę zupy na patelnie
Aromatyczne Podróżewarzywa do sałatki na maśle klarowanym (mają wtedy piękny maślany zapach;) okazało się, że mam samo masło. Zaczęłam szperać w internecie jak zrobić idealne masło, na którym nic się nie przypali. Znalazłam, zrobiłam, wyszło idealne i pyszne. Dziś podzielę się z Wami jak sprawnie i poprawnie klarować domowo masło. Potrzebujecie kostki masła. Zróbcie kroki opisane poniżej: wyjmij garnek lub patelnię
Zasmakuj Kuchniwarzywa wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwę, granulowany czosnek, kurkumę. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok. Żółtą paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy. Jeśli chcemy, aby danie było mocno ostre zostawiamy również pestki, jeśli chcemy nieco łagodne, pestek się pozbywamy. Plastry suszonych pomidorów kroimy w ćwiartki. Makaron zagotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni
Bananowe Polepatelni, na złoty kolor. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać masło. Na podgrzane masło wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać różyczki brokuła, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać 1 litrem bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw
Gospodyni Miejskapatelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem doprawiamy sosem. Zgrillowane mięso kroimy w paski i wrzucamy do sałaty. Nakładamy na ciepłe grzanki. Gotowe. Można się zajadać bez końca. Można po swojemu modyfikować składniki. Sama idea włoskiej bruschetty jest cudowna i w każdym wydaniu będzie smakować. Polecam takie eksperymenty. Można się najeść warzywami
Kuchnia po mojemuwarzyw, które pozostały nam w lodówce. Składniki : 1 mała cukinia 1/2 średniej cebuli 1/2 czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory z zalewy kilkanaście pomidorów koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika 5-8 dkg chudego boczku sól i pieprz oregano oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego kopru Sposób przyrządzenia : boczek i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni
zobacz ich smaksoczystymi pomidorkami koktajlowymi , mini kukurydzą i świeżym, pachnącym szczypiorkiem z własnego ogródka. Świetnym dodatkiem jest świeża roszponka i szklanka soku pomarańczowego, która to zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy dziennie spożywać. Takie śniadanie jest idealnym pomysłem na każdy dzień i gwarantuję , że każdy sięgnie po nie z przyjemnością! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * jajko(...)mini kukurydza ( marynowana ) – 2 szt * świeży szczypiorek – 1 pęczek * sól, pieprz * oliwa * roszponka – 1 garść DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni ( u mnie specjalna do mini omletów ) rozgrzewamy oliwę i we wgłębienia wlewamy roztrzepane i osolone wcześniej jajko. Dodajemy przekrojone pomidory i mini kukurydzę. Przykrywamy i na wolnym ogniu doprowadzamy do ścięcia. Posypujemy
Ostra na Słodkołyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach Wykonanie: -Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ , pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można użyć zielonej pietruszki. -Rozgrzać 2 łyżki oliwy , wrzucić osuszone karczochy , podsmażyć kilka minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne(...)oprószyć przyprawami oraz mąką. -Cebulę obrać , pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie / 2 łyżki/. -Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowane kostki mięsa i obsmażyć z każdej strony . -Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu. -Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut
Zakamarki mojej kuchniwarzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Boczek podsmażamy na suchej patelni
Słodka Stronawarzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy do miękkości, ale nie za długo, żeby nie straciły chrupkości. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Tortille rozkładamy i posypujemy startym na drobnej tarce żółtym serem zostawiając trochę miejsca na krawędziach. Na ser układamy nasz farsz warzywny i ponownie posypujemy żółtym serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię
vegetanieCzęsto pozostaje Wam makaron z dnia poprzedniego? U mnie został po spaghetti i postanowiłam podpiec go z dodatkami. Wyszło pyszne, szybkie i kolorowe danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 100 g cukinii 1/2 cebuli białej 2 cieniutkie paróweczki drobiowe 1 ząbek czosnku makaron około(...)rzepakowego sól ziołowa do smaku pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Papryki i cukinie pokroić w kostkę, cebule obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i czosnek - zeszklić. Dodać pokrojone paróweczki i podsmażyć chwilkę, następnie dodać paprykę i cebulę i podsmażyć 5 minut. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipatelnię do mięsa. Przyprawić do smaku (imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa
Gaździnka warzywarzywa będą miękkie. 2. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pierś z kurczaka w cienkie paseczki. 3. Na małym ogniu, na maśle szklimy cebulę, po czym dodajemy do niej kurczaka. Smażymy do czasu, aż cebula i kurczak lekko się zarumienią. 4. Dodajemy estragon i mąkę - dokładnie mieszamy. 5. Odcedzamy wywar z jarzyn. Do wywaru przekładamy zawartość patelni
W kuchni KatieStaramy się podawać jak najwięcej przepisów na niezbyt doceniane, nasze polskie warzywa. Był już burak, teraz czas na selera. Na początek jako dodatek do kotletów ryżowych. Porcja na 8 sztuk Składniki: 1 szklanka ryżu 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego cebula jajko bułka tarta olej sól, pieprz pietruszka lub koperek Wykonanie: Ryż zalać 2 szklankami(...)wody i ugotować, ostudzić. Selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać olej i poddusić cebulę i selera, następnie dodać do ryżu, wbić jajko, dodać natkę i przyprawić. Z uzyskanej masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego
Anioły w kuchniugotuj makaron,trzeba go następnie wychłodzić. Międzyczasie rozgrzej grill i ugrilluj Vege Kiełbaski białe Polsoja . Wymieszaj makaron z jednym jajem, ..dodaj soli morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem. Dodaj kiełbasek białych Polsoja i pokroojonego(...)paski suszonego pomidora. Całość posyp koperkiem.. Drugą połowę omletu pokrój z trójkąty, nabij na wykalaczkę w towarzystwie suszonego pomidora i ulubionych oliwek, podawaj z marynowaną sałatką z warzyw, najlepiej domowej roboty. Mój gość dostał takowe propozycje, zjadł, pomlaskał, zastanowił się...zapytał o te kiełbaski owszem...ale nie pod kątem mięsa! Zapytał o suszone pomidory itd. Jak się dowiedział
Z Kuchni Do Kuchniwarzywa. Szatkujemy sałatę, układamy na ni e j przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ogórka pokrojonego w wstążki. Przygotowujemy dressing - łączymy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Wyjmujemy z lodówki mięso smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym po 2 minuty z każdej strony. Następnie wykładamy mięso na drewnianą deskę i pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło. W tym czasie na suchą patelnię
Brzuszki Łakomczuszki