warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:416/829)

Omlet marchewkowy 161

Delikatny, wilgotny z mnóstwem owoców, ulubionym syropem klonowym, omlet marchewkowy. Polecam taki smakołyk na śniadanie i energia na całe przedpołudnie zapewniona. Robi się go szybko, warunkiem

Moje Małe Czarowanie
Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym 132

Danie idealne dla zabieganych. Doskonale nadaje się na obiad lub na ciepłą kolację. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: 250g grubego

kuchnia doski
Wieprzowina z selerem i piwem 128

Składniki 350 g karczku b/k sól, pieprz, kminek sos sojowy kilka ząbków czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 cebule szczypta rozmarynu jasne piwo Przygotowanie Mięso

Gaździnka warzy
Tort z makaronu 183

Tort z makaronu. Edyta Guhl Włoskie krajobrazy w Eifel. Na blogu z wdzięczną nazwą w tytule,, dolce vita“ nie powinno zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym

dolcevitainmykitchen
Makaron z grzybami leśnymi 210

Proste danie, szybkie w wykonaniu a grzybów w lasach i na straganach pełno, kupić można co tylko dusza zapragnie. Ja uzbierałam trochę kurek, muchomorów rdzawobrązowych i

Moje Małe Czarowanie
Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem 191

Drobiowe roladki lubię przygotowywać z dwóch względów. Po pierwsze są one najszybszymi roladkami, a po drugie lubię wszelaki drób. Dla odmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki ziemniaczane rosti/roesti 204

Pytano mnie już kilka razy o to, czy nie istnieje może bezglutenowa wersja placków ziemniaczanych. Wcześniej proponowałam zamianę tradycyjnej mąki na bezglutenową, zapominając o tradycyjnym daniu

Życie zamknięte w smaku
.812. leniwa niedziela 126

~ karobowo -kokosowy omlet z fasoli podany z tahini ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Skoro mamy "fasolowe brownie" czyli pieczone ciasto z fasoli, to może by tak tę masę

breakfast of dreams
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 272

grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy się z Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego(...)ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 298

grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy się z Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego(...)ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco

OstryKęs
Lato 2017: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 160

rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej marchewkę i listki laurowe. Całość dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Gdy marchewka zmięknie, zdejmij patelnię z ognia. Do drugiego garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, bazylię, oregano i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Sos pomidorowy dopraw do smaku(...)zamknij i pasteryzuj przez 20 minut. Jeśli chcesz przygotować taką fasolkę do bezpośredniego spożycia (a nie jako zapasy na zimę), pamiętaj, aby trochę dłużej gotować fasolkę i podsmażać marchew – warzywa powinny być miękkie

blog.moje-pasje.info
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 197

Zawsze w trakcie smażenia muszę do ciasta a to dodać: jeszcze jedno jajko, a to jeszcze więcej mąki, a to jeszcze odrobinę wody i tłuszczu... wszystko też zależy od patelni, a z tym także bywa różnie. Także wierzę, że w naleśnikowej kwestii radzicie sobie znacznie lepiej niż ja. Od siebie mogę tylko dodać, że w moich, ledwie udanych plackach(...)smakowych i ogólnego zdrowia całego organizmu. Użyta w dzisiejszym przepisie dynia stanowi jedno z głównych źródeł  karotenoidów  w naszej codziennej diecie. Oczywiście znajdziemy je również w innych warzywach i owocach zabarwionych na żółto czy pomarańczowo, a także w ciemnozielonych warzywach liściastych jak np. mój ulubiony szpinak. Należy przy okazji wspomnieć, że należą one do naturalnych przeciwutleniaczy i prekursorów

Kuchnia Ellie
Kotleciki jagnięce 129

Patak’s Paste Pots – olej do smażenia – świeża kolendra do posypania – do podania: ryż lub zapiekane ziemniaki, mango chutney Patak’s, sałatka lub gotowane warzywa Przygotowanie: Jeśli kupiłeś/aś cały comber pokrój go w poprzek na małe kotleciki. Za pomocą dłoni lekko spłaszcz mięso, a następnie zamarynuj je w paście Madras Patak(...)Pasta madras to najostrzejszy ze smaków past, jednak jeśli użyjesz 2 łyżek pasty, mięso będzie tylko lekko pikantne i przepyszne. Pozostaw kotleciki na 10 minut. Kotleciki możesz usmażyć na patelni lub przygotować na grillu. Jeśli używasz patelni czas smażenia to 10-12 minut, w zależności od grubości kotlecików. Jeśli są grubsze warto przykryć patelnię pokrywką aby na pewno się usmażyły

nietylkopasta.pl
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami. 177

warzyw. Składniki: 500 dkg polędwiczek wieprzowych 200 dkg pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany 22 % 2 płaskie łyżeczki mąki (opcjonalnie) 1 szkl. mocnego bulionu 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz czarny, mielona kolendra do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni

Codziennik Kuchenny
ZAPIEKANKA GYROS 168

patelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa

JejKuchnia
Schab W Sosie Paprykowo-Marchewkowym 270

patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy mięso z obydwóch stron. Gdy mięso się przyrumieni ściągamy je na talerz. 3. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę poszatkowaną w małe paseczki. Delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę. Chwilę smażymy. 4.Schab przekładamy do warzyw

Dziś Ja gotuje
Kurczak w sosie z masła orzechowego, puree ziemniaczane z musztardą francuską i marchewka z groszkiem 155

patelni przez 8-10 minut do zarumienienia (robiłam obie wersje). Ziemniaki ugotuj w wodzie, odcedź. Zmiksuj z gałką muszkatołową, musztardą, masłem i śmietaną na gładkie puree. Marchew obierz, pokrój w kostkę. Gotuj z groszkiem w bulionie przez 10 minut na wysokim ogniu. Po tym czasie dodaj przyprawy i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do warzyw

Mango Papaja
Omlet ze szparagami 116

warzyw ze szparagami w roli głównej. Bardzo lubię wszelaką zieleninę dlatego u mnie musi być dużo natki albo koperku. 3 jajka sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego natka pietruszki 4 pomidorki koktajlowe 6 szparagów białych 1 łyżka masła klarowanego Jajka roztrzepałam w misce mikserem, dodałam sól, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Szparagi obrałam i ugotowałam wcześniej w osolonej wodzie. Na patelni

wesoła kuchnia
Sałatka Waldorf 158

patelni pół mandarynki na każdą porcję do dekoracji Przygotowanie: Seler gotujemy i kroimy w słupki, skrapiamy połową soku z cytryny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki takie jak seler, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie ściemniało..Do wrzącej wody wkładamy rodzynki i odcedzamy. Ser blue kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy obieraczką do warzyw

Ugotowane pozamiatane
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 609

warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię

cool and minty
Zupa grzybowa 170

warzywa i indyk będą miękkie wyciągnąć skrzydełko (mięsko po obraniu ze skrzydełka można użyć do pierogów , krokietów czy też jako wkładkę mięsną do zupy). Namoczone suszone grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy wraz z wodą , w której się moczyły. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na złoto na łyżce masła , a następnie dodać odrobinę zupy na patelnie

Aromatyczne Podróże
Masło klarowane 142

warzywa do sałatki na maśle klarowanym (mają wtedy piękny maślany zapach;) okazało się, że mam samo masło. Zaczęłam szperać w internecie jak zrobić idealne masło, na którym nic się nie przypali. Znalazłam, zrobiłam, wyszło idealne i pyszne. Dziś podzielę się z Wami jak sprawnie i poprawnie klarować domowo masło. Potrzebujecie kostki masła. Zróbcie kroki opisane poniżej: wyjmij garnek lub patelnię

Zasmakuj Kuchni
Makaron po azjatycku z marynowanym tofu 201

warzywa wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwę, granulowany czosnek, kurkumę. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok. Żółtą paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy. Jeśli chcemy, aby danie było mocno ostre zostawiamy również pestki, jeśli chcemy nieco łagodne, pestek się pozbywamy. Plastry suszonych pomidorów kroimy w ćwiartki. Makaron zagotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni

Bananowe Pole
Zupa krem brokułowa z serkiem topionym 196

patelni, na złoty kolor. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać masło. Na podgrzane masło wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać różyczki brokuła, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać 1 litrem bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw

Gospodyni Miejska
Bruschetta po polsku, czyli schabowy w sałatce na grzance podany. 212

patelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem doprawiamy sosem. Zgrillowane mięso kroimy w paski i wrzucamy do sałaty. Nakładamy na ciepłe grzanki. Gotowe. Można się zajadać bez końca. Można po swojemu modyfikować składniki. Sama idea włoskiej bruschetty jest cudowna i w każdym wydaniu będzie smakować. Polecam takie eksperymenty. Można się najeść warzywami

Kuchnia po mojemu
sałatka z cukinią i prażonym słonecznikiem na gorąco 214

warzyw, które pozostały nam w lodówce. Składniki : 1 mała cukinia 1/2 średniej cebuli 1/2 czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory z zalewy kilkanaście pomidorów koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika 5-8 dkg chudego boczku sól i pieprz oregano oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego kopru Sposób przyrządzenia : boczek i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni

zobacz ich smak
MINI OMLETY ZAPIEKANE Z WARZYWAMI – idealne na śniadanie! 145

soczystymi pomidorkami koktajlowymi , mini kukurydzą i świeżym, pachnącym szczypiorkiem z własnego ogródka. Świetnym dodatkiem jest świeża roszponka i szklanka soku pomarańczowego, która to zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy dziennie spożywać. Takie śniadanie jest idealnym pomysłem na każdy dzień i gwarantuję , że każdy sięgnie po nie z przyjemnością! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby ) * jajko(...)mini kukurydza ( marynowana ) – 2 szt * świeży szczypiorek – 1 pęczek * sól, pieprz * oliwa * roszponka – 1 garść DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni ( u mnie specjalna do mini omletów ) rozgrzewamy oliwę i we wgłębienia wlewamy roztrzepane i osolone wcześniej jajko. Dodajemy przekrojone pomidory i mini kukurydzę. Przykrywamy i na wolnym ogniu doprowadzamy do ścięcia. Posypujemy

Ostra na Słodko
Gulasz wieprzowy z karczochem 187

łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach   Wykonanie: -Karczochy obrać /zachować również łodyżki/  ,  pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje  ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można  użyć zielonej pietruszki. -Rozgrzać  2 łyżki oliwy , wrzucić  osuszone karczochy , podsmażyć  kilka minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne(...)oprószyć przyprawami oraz  mąką. -Cebulę obrać ,  pokroić w  krążki i podsmażyć  na oliwie / 2 łyżki/. -Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną  patelnię wrzucić  przygotowane kostki mięsa i obsmażyć  z każdej strony . -Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu. -Zalać bulionem i dusić pod przykryciem  na wolnym ogniu ok.20 minut

Zakamarki mojej kuchni
Makaron z Boczkiem w Pikantnym Sosie Chili 206

warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Boczek podsmażamy na suchej patelni

Słodka Strona
Powiew Meksyku - tortilla z warzywami. 152

warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy do miękkości, ale nie za długo, żeby nie straciły chrupkości. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Tortille rozkładamy i posypujemy startym na drobnej tarce żółtym serem zostawiając trochę miejsca na krawędziach. Na ser układamy nasz farsz warzywny i ponownie posypujemy żółtym serem. Na koniec przykrywamy wszystko drugim plackiem. Tak przygotowane tortille kładziemy na rozgrzaną patelnię

vegetanie
Makaronowe szaleństwo z warzywami 131

Często pozostaje Wam makaron z dnia poprzedniego? U mnie został po spaghetti i postanowiłam podpiec go z  dodatkami. Wyszło pyszne, szybkie i kolorowe danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona  1 papryka żółta  100 g cukinii  1/2 cebuli białej  2 cieniutkie paróweczki drobiowe  1 ząbek czosnku  makaron około(...)rzepakowego  sól ziołowa do smaku  pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Papryki i cukinie pokroić w kostkę, cebule obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i czosnek - zeszklić.  Dodać pokrojone paróweczki i podsmażyć chwilkę, następnie dodać paprykę i cebulę i podsmażyć 5 minut. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wieprzowy z nutką imbirową 172

patelnię do mięsa. Przyprawić do smaku (imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa

Gaździnka warzy
Zupa cytrynowa z kurczakiem i estragonem 401

warzywa będą miękkie. 2. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pierś z kurczaka w cienkie paseczki. 3. Na małym ogniu, na maśle szklimy cebulę, po czym dodajemy do niej kurczaka. Smażymy do czasu, aż cebula i kurczak lekko się zarumienią. 4. Dodajemy estragon i mąkę - dokładnie mieszamy. 5. Odcedzamy wywar z jarzyn. Do wywaru przekładamy zawartość patelni

W kuchni Katie
Kotleciki z ryżu i selera 161

Staramy się podawać jak najwięcej  przepisów na niezbyt doceniane, nasze polskie warzywa. Był już burak, teraz czas na  selera. Na początek jako dodatek do kotletów ryżowych. Porcja na 8 sztuk Składniki: 1 szklanka ryżu 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego cebula jajko  bułka tarta olej sól, pieprz pietruszka lub koperek  Wykonanie: Ryż zalać 2 szklankami(...)wody i ugotować, ostudzić. Selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać olej i poddusić cebulę i selera, następnie dodać do ryżu, wbić jajko, dodać natkę i przyprawić. Z uzyskanej masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego

Anioły w kuchni
Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 236

ugotuj makaron,trzeba go następnie wychłodzić. Międzyczasie rozgrzej grill i ugrilluj Vege Kiełbaski białe Polsoja . Wymieszaj makaron z jednym jajem,  ..dodaj soli  morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem.  Dodaj kiełbasek białych Polsoja i pokroojonego(...)paski suszonego pomidora. Całość posyp koperkiem.. Drugą połowę omletu pokrój z trójkąty, nabij na wykalaczkę w towarzystwie suszonego pomidora i ulubionych oliwek, podawaj z marynowaną sałatką z warzyw, najlepiej domowej roboty. Mój gość dostał takowe propozycje, zjadł, pomlaskał, zastanowił się...zapytał o te kiełbaski owszem...ale nie pod kątem mięsa! Zapytał o suszone pomidory itd. Jak się dowiedział

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka tajska. 164

warzywa. Szatkujemy sałatę, układamy na ni e j przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ogórka pokrojonego w wstążki. Przygotowujemy dressing - łączymy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Wyjmujemy z lodówki mięso smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym po 2 minuty z każdej strony. Następnie wykładamy mięso na drewnianą deskę i pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło. W tym czasie na suchą patelnię

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania