warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:408/829)

potrawka z mięsa z rosołu 149

warzywo numer jeden:) Składniki: około 300 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk, królik) cebula 2 ogórki kiszone 2 szklanki rosołu lub ewentualnie wody szklanka marchewki z groszkiem ( z mrożonki) łyżka koncentratu pomidorowego łyżka mąki łyżka śmietany sól,pieprz łyżka oleju lub masła Mięso obrać ze skóry i kości, pokroić drobno. Cebulę posiekać, ogórka również. Na patelni rozgrzać olej (lub masło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Hummus 135

kiszonymi warzywami. Pastę tahini można kupić gotową ale polecam ją zrobić z białego sezamu. Składniki: - 1 puszka ciecierzycy konserwowej, 400 g - 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę - 1 łyżka soku z cytryny - kmin rzymski  - oliwa z oliwek - sól - pieprz - 4 łyżki sezamu Dobrej jakości przyprawy i dodatki zawsze u sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Ciecierzycę odcedzamy. Na patelni prażymy

Apetyczna babeczka
Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą 119

całkowitej miękkości warzyw. 2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przekrojoną na pół dymkę - gotuj do miękkości ziemniaków. 3. Zblenduj/ zmiksuj całość na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedź wodą), a następnie przetrzyj zupę przez sito, aby pozbyć się ewentualnego łyka szparagów. 4. Dopraw zupę solą, pieprzem i tymiankiem. 5. Migdały upraż na suchej patelni. 6. Posiekaną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zrazy mielone owinięte w skórki z kurczaka 200

patelni. skórki drobiowe 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula jajko  sól, pieprz, wegeta susz warzywny Skórki wyczyścić , posypać przyprawami i odstawić do lodówki na 12 godzin.Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną cebulkę i doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, formować niewielkie kotleciki i nałożyć na kawałek skórki.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką. Wodę z warzywami i przyprawami zagotować

Moje domowe kucharzenie
Zupa cebulowa przepis 146

samej patelni z 2 łyżkami oleju ponownie smażymy, ale tym razem pokrojony w kostkę schab - doprawiamy go solą, pieprzem; - usmażony schab dodajemy do garnka z cebulą, dolewamy do wszystkiego 2 szklanki wody i dusimy łącznie cebulę ze schabem ok. 30-40minut na wolnym ogniu; - w dużym garnku powinien już powstać bulion - wyjmujemy z niego wszystkie warzywa - marchewkę i pietruszkę

MintTaste
Hummus z solonymi migdałami 260

uprażyć na patelni i rozbić w moździerzu. Wzmocni to jego aromat. Tahini – domowa pasta sezamowa Miksujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty i źle się miksuje, możemy dodać nieco zalewy lub wody z gotowania. Konsystencja hummusu powinna być dopasowane do tego, jak chcemy go podać. Do smarowania chleba przyda się gęstszy, natomiast jako dip do warzyw nieco rzadszy

MarcinChef
Ryż z mięsem, serem i pieczarkami 161

patelnię dodać posiekaną cebulkę, zrumienić na łyżce oleju. Gotową cebulę przełożyć do mięsa. 4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce, również podsmażyć na oleju do momentu, aż wyparuje z nich woda. 5. Ryż, mięso, pieczarki i cebulę wymieszać, dodać ser żółty, majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku. 6. Podawać z sałatką, najlepiej ze świeżych warzyw. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką 110

ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy mięso do zrumienienia. Mięso przekładamy do większego garnka, wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki, oprószamy je solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy kolejnych kilka minut. Warzywa przekładamy

Smak mojej kuchni
Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad. 161

rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym 169

zawinąć w papier do pieczenia i piec na patelni z obu stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pokroić pomidora, sałatę i usmażone mięso. Marynata: Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć przeciśnięty czosnek (nie wylewając tłuszczu). Resztę składników na marynatę wymieszać ze sobą i dodać podsmażony czosnek. Na talerz wyłożyć(...)ryżu, kurczaka i polać wszystko sosem. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka 3. Mięso usmażyć w papier do pieczenia 4. Pokroić warzywa i mięso 5. Podsmażyć czosnek 6. Wymieszać wszystkie składniki marynaty Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym   Artykuł Sałatka warzywna

KuchniaWeDwoje.pl
Rosol z rosolu z wczoraj 153

imbiru. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i przesmażamy imbiry. Dzięki temu będzie miał bardzo intensywny aromat. Doprowadzamy szybko do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze

Kuchnia od dwojga
Potrawka z kurczaka inaczej 157

słodką. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić piersi kurze. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podlać wodą do 1/2 wysokości mięsa, można podlać wywarem drobiowym. Jeśli dodacie wodę to dodać vegetę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki i wrzucić do mięsa. Groszek dodać również. Posmakować i w razie potrzeby doprawić. Gotować na małym gazie do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec

Kuchnia Pokoleń
Węgierska zupa gulaszowa 303

głębokiej patelni rozgrzać masło lub oliwę i przesmażyć na niej cebulę aż się zeszkli. Dodać kminek, rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać mięso, posolić i przesmażyć, aż mięso się przyrumieni.  Przełożyć do wolnowara, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Zalać wodą, na tyle aby pokryć warzywa, dodać ziarna

Codzienne Gotowanie
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 529

patelnię dodajemy pomidory, świeżą bazylię, cukier, oregano, bulion warzywny, sól i pieprz. Całość  mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem 40 minut. W połowie czasu duszenia pulpety przewracamy na drugą stronę. Gotowe. Jeśli lubicie sosy, w których nie widać warzyw, możecie na moment

Smak mojego domu
Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii. 219

patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić dodać pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną, chwilę przesmażyć. Następnie dodać cukinię i całość smażyć przez około 6 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Smażony bakłażan z fasolką szparagową 148

patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę, a po chwili dodajemy bakłażana. Smażymy aż z bakłażana odparuje cała woda. Mieszamy co kilka minut. Dodajemy fasolkę szparagową, sos sojowy i zioła prowansalskie. Jeszcze kilka minut smażymy i mieszamy. Podajemy jako ciepłą przekąskę lub dodatek do dania głównego.  Ciekawostki o bakłażanie oraz inne przepisy z tym warzywem w roli głównej

My Chcemy Jeść
Naleśniki na słodko 199

warzywami czy mięsem. Ja dziś zapraszam na klasyczny przepis pod naleśniki na słodko :) Klasyczne naleśniki Składniki: 2 szklanki mleka 1 jajko 1 i 1/4 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru (opcjonalnie) masło do smażenia dodatkowo: biały serek, owoce  Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać mleko, cukier i mąkę.  Wszystko razem wymieszać na gładka masę.  Natłuścić patelnie. Wlewać

Tagebuch po polsku
Filet z kurczaka w warzywach z kaszą bulgur 162

przygotowania warzyw. Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie warzywnym. Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora. Gotujemy 7 minut i odcedzamy. Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki,  paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w bulionie warzywnym i odcedzamy. Marchew kroimy w kostkę. Na patelni z niewielką

Maminek kulinarny
Domowy paprykarz-czyli sałatka z makreli inaczej 173

oczkach na patelnię dajemy 2 łyżki oleju na nich podsmażamy cebulę z marchewką,jak się trochę podsmażą to podlewamy odrobiną wody i dusimy 2-3 min do miękkości i odparowania wody,dodajemy przecier i ketchup,paprykę ostrą i słodką i mieszamy dokładnie,odstawiamy do ostygnięcia, jak już wszystko mamy zimne to mieszamy razem-ryż,rybę,i warzywa,doprawiamy pieprzem

Swojskie jedzonko
Roladki szpinakowe 370

wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak smażymy około 15 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz świeżo mielony pod koniec smażenia dodajemy roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszenie fileta. Roladki obtaczamy w jajku, bułce, smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu około 6 -8 minut. Pododajemy z ziemniakami puree z marchewką z groszkiem lub warzywami z wody

kgwjanczewo
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 181

patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron  firmy Oleofarm , który ma delikatny smak, a potrawy na nim smażone zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dorzucamy bakłażana i cukinię. Dodajemy sos sojowy i przyprawę garam masala. Dusimy kilka minut do miękkości warzyw. Dodajemy napęczniałą

My Chcemy Jeść
Zupa ze świeżych pomidorów i cukinii 195

przygotowanie Warzywa umyć. Pomidory  z cebulą i papryczką włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka ( można przez sito jeżeli przeszkadzają Wam pestki). Dodać bulion, posolić i popieprzyć do smaku, dodać pokrojoną w paski bazylię, gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem 40 minut. Cukinię pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę

Stare Gary
Po prostu szparagi 137

gotowania tego warzywa, więc zagotowałam wodę w rondelku o takiej szerokości, żeby szparagi mogły się w nim swobodnie zmieścić na leżąco. Wrzątek posoliłam, dodałam szczyptę cukru, włożyłam szparagi i gotowałam na wolnym ogniu około 10 minut. Ponieważ główki były zanurzone w wodzie, nie musiałam przykrywać rondelka. Sprawdziłam widelcem, czy są miękkie – powinny pozostać jędrne. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło

Kuchenne zapiski Edyty
Bigos z cukinii + film 168

rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i na nim smażymy pokrojoną kiełbasę z cebulą ,a  gdy boczek się wytopi dorzucamy pokrojone pieczarki i całość mieszamy. Małe umyte cuknie kroimy razem ze skórką w kostkę , paprykę i obrane ze skórki pomidory również kroimy w kostkę . Do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię, paprykę i pomidory , dolewamy taką ilość wody żeby przykryła warzywa , na końcu

Smakowite Dania
Zupa krem ze smażonej papryki z miodem, gorgonzolą i z kluseczkami. 217

białko, dodajemy warzywa i gotujemy na najmniejszym ogniu około 50 minut. Do zupy: -3 papryki czerwone -papryka słodka łyżka -papryka ostra łyżeczka -lubczyk -łyżeczka miodu -szalotka -wino białe półwytrawne -pieprz, sól -masło klarowane Posiekaną szalotkę szklimy na maśle klarowanym, dodajemy sypkie papryki i lubczyk, podlewamy winem, wrzucamy papryki posiekane. Smażymy kilka minut, aż papryki zmiękną. Przekładamy zawartość patelni do garnka

BaRepas
Eksperymenty Brasileiro 253

głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień. 2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania. 3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy

Smaki Brazylii
Piersi drobiowe w domowym „papirusie” 667

biurowym. Patelnię rozgrzewamy, bez dodatku tłuszczu, kładziemy porcje, przykrywamy pokrywką i smażymy przez 15 minut, w połowie czasu obracając mięso. Gdy są gotowe, rozcinamy papier, wykładamy na deseczkę, ale kroimy dopiero po 5 minutach, aby mięso zdążyło wchłonąć soki. Tak przygotowane piersi - drobiowe w domowym „papirusie” są soczyste i kruche. Podałam je ze smażonym ryżem z warzywami, przybrałam

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 176

warzywami dodać do gotującego się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników

mojewypiekiinietylko
Pasztet drobiowy 373

dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż znaczna większość wody odparuje. Lekko przestudzić.Lekko przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić

Gospodyni Miejska
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 172

suchej patelni pestki dyni do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż papryki, skrop je 2 łyżkami oleju i dokładnie je w nim obtocz. W dużej misce wymieszaj dynię z 2 łyżkami oleju i curry. Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut

karmelowy
Wegetariańska pizza na spodzie z kalafiora 331

Kiełki na patelnię Koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać przyprawy i jogurt. Kalafior i cukinię podzielić na mniejsze części. Sok z cukinii odsączyć na papierowym ręczniku. Dorzucić do jajka. Zblendować. Dodać siemię lniane i otręby. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec 15 min w 180 stopniach. Po upływie czasu wyciągnąć, rozsmarować koncentrat, posypać przyprawami i wyłożyć warzywa. Piec ponownie

Czarnawisienka
Zupa kukurydziana z grzankami 190

Warzyw umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać masło, natkę lub koperek, a na końcu chili.  Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić

Czerwień i błękit
SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim 206

rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie bo jest bardzo ostra. Dusimy wszystko aby było mięciutkie. Odstawiamy.     Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach będzie gotowy. Makaron przed zalaniem potnijcie na króciutkie kawałeczki. Makaron mieszamy z pozostałymi warzywami

SMYKWKUCHNI
Dorsz w pergaminie z ryżem i słodką marchewką 239

warzywami) kilkanaście małych marchewek  łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu na opakowaniu.  Ryż ugotować i podzielić woreczek na pół. Za pomocą filiżanki lub szklanki ukształtować ryż na talerzu. Marchewki ugotować na parze, a następnie umieścić na patelni z rozpuszczonym

Pasja Smaku
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 164

Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać. Polecam! Składniki na 4 pity: Mięso: 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj np. szynka wieprzowa(...)opakowanie) sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka majonezu sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie: Mięso mieszamy dokładnie z   przyprawami. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę. . Na dużą patelnię wlej olej, podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj mięso. Smaż około 10 minut aż się zarumieni. Pomidory kroimy w kostkę, sałatę siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy. Doprawiamy

Mania Gotowania
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup 168

omijałam to dziwnie wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w migdałach i pyszne puree . Przekonałam się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna(...)skorzonery, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki (bezpośrednio przed przyrządzeniem) 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę ½ szklanki śmietanki 36 % 900 ml bulionu drobiowego uprażone na suchej patelni różne nasiona do posypania Przygotowanie: W średnim rondlu podgrzej na średnim ogniu masło, dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki

karmelowy
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 194

kompozycja idealnie się uzupełniająca. Aromatyczna i zapraszająca, by jej skosztować. Drugi smak to Almette z rzodkiewkami - delikatnie różowy, puszysty, kremowy, który wręcz rozpływa się na języku, pachnący pierwszymi warzywami. Równie pyszny! I dzisiaj mam dla Was niespodziankę, bo na blogu nie będą moje przepisy, ale przepisy Davida Gaboriaud - ambasadora marki Almette, niezwykle utalentowanego kucharza młodego pokolenia, którego pewnie znacie(...)dymki,  1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól, pieprz, Przygotowanie: Do miski  wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię

Poezja Smaków - blog kulinarny
Dynia hokkaido z czosnkiem, smażona na maśle. 206

1 dynia hokkaido 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka imbiru Dynię oczyszczamy z gniazda nasiennego przy pomocy łyżki, kroimy

Gotowanie jest łatwe
Groszek z trawą cytrynową 85

400 g groszku* 1/2 trawy cytrynowej, 1 listek limonki, skórka tarta z 1/2 limonki, ostra papryczka**, sól, cukier, sok z limonki 4 łyżki masła Trawę i

królestwo garów
Marchewka z patelni 434

Wspaniały dodatek do obiadu, nie spodziewałam się takiego super efektu.  Zapraszam do wypróbowania ;) Przepis pochodzi  z tej strony :)   Składniki: 3 duże marchewki 3

Czerwona Porzeczka
Dahl z soczewicy a także recenzja książki Superfood... 178

nasze zdrowie. Następnie każde warzywo czy też owoc w zależności od działu analizowane jest pojedynczo. Znajdziemy tam korzyści dla naszego organizmu po zjedzeniu danego produktu, jakie właściwości ma warzywo surowe a jakie gotowane, jakie zawiera witaminy i w jakiej formie najlepiej je podać. Autorka po każdym opisie danego produktu podaje przepis na zdrowe danie z wykorzystaniem ww. produktu. Dodatkowo książka(...)główka czosnku pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki kawałek imbiru (ok 3cm) 20 dag dyni 1 i 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 3 pomidory śmietana do podania Przygotowanie; Na suchą patelnie wsypujemy wszystkie przyprawy. Podgrzewamy do czasu aż staną się aromatyczne jednak uważamy aby ich nie spalić. Następnie przekładamy do moździerza i ucieramy na pył. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce

Radość kipiąca uśmiechem.
Pęczak ze szparagami, słonecznikiem i pomidorkami 139

dodatkiem warzyw i tak naprawdę mi to wystarcza ;-) Miłego dnia :-) Składniki: 1,5 szklanki kaszy pęczak pęczek szparag kilka pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki słonecznika 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Kaszę pęczka gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi myjemy, odcinamy twardą końcówkę i kroimy na mniejsze części. Pomidorki kroimy na połówki. 2. Na patelni rozgrzewamy masło

kruche babeczki
Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 166

patelni masło dodać ziarna kukurydzy, doprawić solą, pieprzem, chilli i całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka z marchewki, mango i kopru włoskiego 135

warzywa) i wszystkie jabłka tuż przed obiadem mi zniknęły. Przejrzałam zawartość lodówki. Znalazłam mango, bulwę kopru włoskiego z natką i z „braku laku” powstała taka surówka. Okazało się, że jest to świetna alternatywa dla tradycyjnej surówki. Dzięki zielonej części kopru włoskiego zyskała delikatny, anyżkowy smak, który podkreśliłam jeszcze dodając odrobinę oleju sezamowego i ziarna podprażone na patelni. Składniki

Dietolog
Zimowa zupa krem z dyni, słodkich ziemniaków i papryki. Rozgrzewająca i aromatyczna. 138

suchej patelni ziarna dyni, grzanki z chleba pełnoziarnistego, rukola i mała papryczka. Sposób przygotowania: Paprykę oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju i podpiecz w piekarniku (30 minut w 180ºC) W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki zalej wodą lub bulionem. Kiedy ziemniaki zmiękną dodaj pozostałe warzywa, przyprawy oraz

wysmienity
Studium w fiolecie. Krem z czerwonej kapusty 198

warzywa zmiękną. Zdjąć garnek z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciecierzycę odcedzić, przełożyć do miski. Posypać przyprawami, dodać olej i oliwę, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 40 minut. Ostatnią gruszkę pokroić w plastry, lekko zrumienić na patelni grillowej. Zupę podawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczna zupa kalafiorowa 132

warzyw, które wyrosły pod gołym niebem. Z tej okazji proponuję zupę kalafiorową. Cóż to za banał, prawda? Jednak proponuje wam przepis ekspresowy, błyskawiczny. Na pewno wam przypadnie do gustu zwłaszcza jeśli zostaje w waszych kuchniach bulion z dnia poprzedniego. Do dzieła! Polecam wam także inny mój przepis z kalafiora – sałatkę kalafiorową do grilla . Film   Szukasz odpowiedniej patelni

Kuchennyviral.pl
Sałatka z szpinakiem, migdałami i żurawiną z sezamowym winegretem. Ile tak naprawdę żelaza ma szpinak? 218

warzywa strączkowe. Składniki: 250g świeżego szpinaku 100g suszonej żurawiny 100g migdałów 4 łyżki oleju sezamowego łyżka sezamu łyżka melasy łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania: Melasę wymieszaj z octem jabłkowym a następnie z olejem sezamowym. Mieszaj dość energicznie by powstał gęsty sos. Na koniec wymieszaj z sezamem oraz szpinakiem. Na wierzch rozsyp żurawinę oraz podpieczone na suchej patelni migdały

wysmienity
Konkurs Poltino – wygraj zestaw patelni! 118

mieszanki warzyw, mieszanki owoców, zupy czy dania gotowe (niezłe dla zabieganych). Kto regularnie zagląda na mój blog, pewnie zauważył, że już jakiś czas temu spróbowałam ich produktów i stworzyłam pyszne przepisy z ich wykorzystaniem, które oczywiście Wam polecam. Co możecie wygrać? 1 miejsce: Zestaw 18 produktów marki Poltino (trzeba mieć duży zamrażalnik ) Zestaw 3 pięknych i uniwersalnych patelni (sama

Kuchnia Bazylii
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 163

warzyw w garnku razem pomidorami z puszki oraz 1 litrem wody. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą chilli, jeżeli lubisz pikantne smaki. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut. Z jarmużu usuń twarde łodygi, a liście pokrój na małe kawałki. Możesz tez kupić pokrojony jarmuż w paczkach.  W czasie gotowania zupy, przygotuj grzanki z chleba. Rozgrzej patelnię i podsmaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z szynki i ziemniakami z piekarnika 196

warzywa. Lubię takie kombinacje. To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie to zawsze biorę do pracy na lunch. Tylko muszę podgrzać w mikrofali i gotowe ciepłe danie. Mięso pokroić w cienkie plastry, doprawić solą, czarnym pieprzem, mieszanką ziół, ziołami prowansalskimi. Obtoczyć w mące. Mąkę która zostanie będzie wykorzystana później. Na patelni rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki 109

żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Składniki: 5 gniazdek jajecznego makaronu pappardelle, użyłam włoskiej marki, bo mam do niej zaufanie 1 słoiczek sosu ostrego z żółtych pomidorków daktylowych i papryki Grangusto 2 łyżki czarnuszki 1/3 szklanki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie na patelnię wylewamy

Moja smaczna kuchnia
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 168

wody,patelnię nakryć pokrywką i dusić roladki do miękkości.   Roladki podajemy na ciepło jako danie główne np z ziemniakami i surówką bądź też na zimno pokrojone w plastry jako przekąska. Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś wędlinkę,ozdabiam warzywami

Kolorowa kuchnia Elki
Wiosenna fritatta z kozim bundzem i papryczkami Padrón 153

warzywami. Podaję ją w towarzystwie surówek lub pieczonych ziemniaczków :) 6 jajek 3 łyżki pasaaty pomidorowej dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku mały pęczek botwinki (użyłam same łodygi) kilka papryczek Padrón ok. 30 g koziego bundzu łyżka masła klarowanego Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dymkę ze szczypiorkiem oraz posiekane łodygi botwiny i czosnek podsmażamy na maśle, na patelni która

Mienta blog
Domowa pizza kebab-gyros 159

patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do passaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy. Mieszamy. Resztę składników kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Układamy je na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zaginamy brzegi. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy warzywa, posypujemy startym serem

e-PrzepisyKulinarne
Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym 141

niepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta. Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej. Robiąc te placki należy pamiętać o dokładnym odciśnięciu cukinii, gdyż w przeciwnym razie placki będą się rozpadać. Na patelnię nie wlewajmy

Mieszam w Garnku
Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 220

patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatołowej, obie papryki wg upodobań. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę  zeszklonych warzyw, na warzywa

Na Ciasteczkowych Papierach
Polędwiczki z kurkami w winie 130

warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam!   Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej śmietanki 18% 2-3 szalotki 2 gałązki rozmarynu młotkowany czarny pieprz sól łyżeczka oliwy łyżeczka masła   Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić na 2 c, plastry. Lekko rozklepać je dłonią. Na patelnię włożyć

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti z młodymi warzywami. 155

warzywami: 200 g makaronu spaghetti 2 pęczki młodej, małej marchewki 2 garści młodego, niełuskanego groszku 1 garść jarmużu lub szpinaku (lub kilka różyczek brokuła) 1 garść młodego bobu (opcjonalnie) 100 g twarogu lub sera feta 1 łyżka masła sól pieprz      Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie wyszorowaną marchewkę wrzucamy do garnka lub patelni

Rozpustne gotowanie
Ryba w warzywach 145

garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły. Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej

R'n'G Kitchen
Leczo 162

warzyw.  Wtedy smakuje najlepiej  :) Qchnia po prostu Składniki: - 5 czerwonych papryk - 2 żółte papryki - 1 zielona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 220ml przecieru pomidorowego - 75dag cebuli - ok. 1kg cienkiej kiełbasy (np. podwawelska) - olej do smażenia - 2 łyżki majeranku - ostra i słodka papryka  do smaku - sól, pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię

Qchnia po prostu
Zapiekanka z jaglanki i suszonych pomidorów 207

patelni rozgrzać oliwę od suszonych pomidorów, podsmażyć cebulkę, dodać papryką i smażyć 3-5 minut. Dodać suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową i trzymać na ogniu kilka minut,aby smaki się przeniknęły.  Na koniec doprawić solą, pieprzem. Dodać posiekane świeże zioła oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Kaszę z warzywami przełożyć

DefinicjaSmaku
Risotto ze szparagami, cukrowym groszkiem i żółtą cukinią 157

dobrodziejstw warzyw! Risotto jest pyszne samo, ale będzie też dobrą alternatywą do np. grillowanego mięsa czy ryby. Bardzo polecamy! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio, 1 1/2 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g cukrowego groszku, 1/2 żółtej cukinii, szczypta tymianku, szczypta suszonych płatków chilli, starty parmezan, olej + łyżka masła Na patelni rozgrzać olej

Plate of Joy
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 164

innymi warzywami. Składniki: mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta bezglutenowa 4 łyżki przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska Gotuję dwa jaja na twardo.   Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę, duszę na patelni kilka

IzaGotuje
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 218

byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis. SKŁADNIKI:średniej wielkości bakłażan100g chudej wołowiny1 duży pomidor 1/2 dużej papryki1 mała cebulka 3 gałązki(...)pozbyćPozostały miąższ przełożyć do miseczki, podobnie posypać solą i odstawićPo upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć Na patelni rozgrzać oliwęCebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię, aby się zeszkliłaDo cebuli dodać pokrojoną drobno wołowinęKiedy wołowina podsmaży się dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, miąższ z bakłażana oraz

peanutbuttermonster
Faszerowane papryki z mięsem 196

faszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia)300 g mielonej wieprzowinygarść pietruszki2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusos1 puszki pomidorówłyżeczka płatków chili1 szklanka bulionusól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowanieSzpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie.Papryki umyć,  ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę

Stare Gary
KURCZAK PO MOJEMU 203

tego co miałam w lodówce powstało takie danie,smak przeszedł najśmielsze oczekiwania, pyszne delikatne mięsko i wyrazistość warzyw. Pycha.   Składniki: 60 dag piesi  z kurczaka 1 żółta papryka 1 por biała część 3 marchewki 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego sól  z pieprzem młynek Kamis słodka papryka Kamis cebula granulowana Kamis olej do smażenia Wykonanie: Piesi(...)kurczaka koimy  w paseczki , oprószamy solą z pieprzem, podsmażamy.Marchew obieramy  kroimy w półplasterki, dorzucamy na patelnię. Pora również koimy  w półplasterki a paprykę w drobna kostkę. dorzucamy na patelnię. Obficie oprószamy słodka papryką i cebulą granulowaną oraz solą i pieprzem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dusimy ok 5 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą wg upodobań

Z Majeczką w kuchni
Lunch'owa sałatka ;) 525

patelni. Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki. Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu.  Posypujemy sezamem. Gotowe!:)) Warto pamiętać, że najlepiej polać sałatkę sosem tuż przed podaniem, wtedy warzywa

Czerwona Porzeczka
Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice 275

warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut. Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją sola i pieprzem, a następnie smażymy na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 152

skórki warzywa Wydrążone połówki posypać wewnątrz solą i odłożyć na papierowy ręcznik na około 20 minut- bakłażan posiada w sobie goryczkę, której w ten sposób należy się pozbyć Pozostały miąższ przełożyć do miseczki, podobnie posypać solą i odstawić Po upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć  Na patelni rozgrzać

peanutbuttermonster
Zapiekanka chłopska 238

zawartość patelni, łącznie z wytopionym z boczku tłuszczem przełożyłem do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozprowadzając mięso po powierzchni ziemniaków.  Buraka, selera, marchewki, cebulę i czosnek przełożyłem do miski. Przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym pieprzem, dodałem 2 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę suszonego rozmarynu, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i 3 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, aby warzywa połączyły

Wyprawy kulinarne
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 149

głębokiej patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury.  Na rozgrzany olej wsypać por razem z cebulą. Podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z selerem, również chwilę podsmażyć i dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą

Świat Smaku
Szakszuka czyli jaja w pomidorach 270

warzywami, z jajkami i bez jajek. Ja dziś zrobiłam wersję śniadaniową, bardzo szybką i prostą. Ale jaką pyszną!!! Kto raz spróbuje, zakocha się na zabój! :) Składniki: 3 pomidory 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła garść świeżego oregano sól pieprz cukier Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło

Olikowa kuchnia
Placki z cukinii, patata i pieczarek 232

więc warzywa myjemy, suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na niej również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania