warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:401/829)

Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 159

parze. Użyłam produktów Bonduelle – w tym roku firma obchodzi 25-lecie w Polsce. Nie wiem czy wiecie, ale warzywa od Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z polskich Kujaw. Kujawski groszek spisał się świetnie – tarta jest zdecydowanie warta grzechu! Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – ciasto(...)termoobiegiem) na 12-13 minut. Przygotowujemy nadzienie: Filet z łososia myjemy, osuszamy, solimy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy, zostawiając trochę do dekoracji. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Cebulkę kroimy w cienkie plastry wraz ze szczypiorem i podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 1-2 minuty. Dodajmy 1 szklankę fasolki i 1/2 szklanki groszku. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty

Poezja smaku
Wspaniały makaron z kurczakiem i kolorowymi warzywami 157

oddzielnej patelni przysmażam na oleju cebulę w piórka i paprykę w paski, dodaję do kurczaka. Doprawiam solą i pieprzem, zalewam śmietaną. W garnku w osolonej wodzie gotuję brokuły. Ugotowane brokuły dodaję do sosu z kurczakiem, dodaję pomidorki przekrojone na pół. Chwilę duszę. Podaję sos z ulubionym makaronem.   Artykuł Wspaniały makaron z kurczakiem i kolorowymi warzywami pochodzi z serwisu Moja

MojaQchnia.pl
Sałatka z krewetkami i majonezem 148

miałam. Na patelnię wylać trochę oliwy z oliwek. Podsmażyć czosnek, papryczkę i kolendrę. Po chwili dodać krewetki i podkręcić mocniej palnik. Jak już krewetki trochę przejdą przyprawami zalać odrobiną wina i dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Obniżyć moc palnika do normalnego. Co nieraz mieszać. Jak wino odparuje krewetki są gotowe. Krok 3 Pokroić w kosteczkę pozostałe warzywa i owoce. Przyprawić sałatkę

CoolinarniePL
KREM DYNIOWO-KASZTANOWY Z GRZANKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 158

warzywnym, tak, aby warzywa były przykryte, i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, do zupełnej miękkości dyni. W razie potrzeby, dolej odrobinę wody podczas gotowania. Całość zmiksuj, dodając śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw. Przygotuj grzanki z serem: cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W małym rondelku lub na patelni rozgrzej masło

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Leczo do słoików na zimę 1395

wystarczy podsmażyć na patelni cebulę z kiełbasą lub boczkiem, wyjąć leczo ze słoika, wymieszać, zagotować i jeść z apetytem! Składniki na 4 słoiki: 1-2 czerwone papryki 1 duża cukinia 8 dojrzałych pomidorów 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, oraz czerwona ostra papryka Jak zrobić leczo na zimę w słoikach? Ja nie lubię rozgotowanych warzyw, a słoiki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiosenna zupa z ziemniakami, cukinią i zielonymi szparagami 175

samej patelni obsmażać na małym ogniu cebulę aż lekko zmięknie, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Obsmażyć, dodać do gotującej się zupy. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić), odkroić łebki, pozostałą część pokroić w plasterki. Wszystko dodać do zupy. Gotować  pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą

Stare Gary
Sałatka gyros-kebab w wersji fit 183

makaron przełożyć do patelni z mięsem i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Miks sałat umyć i przełożyć do dużej miski. Dodać obraną i pokrojoną cebulę, umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, po czym wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i przelać do warzyw i sałaty. Dodać

Passions hobbies life
Jaglane pulpety z ciecierzycy w sosie pomidorowym 202

soli. Kaszę i warzywa odsączamy i delikatnie studzimy. Czosnek, cebule oraz bazylię siekamy. Wszystkie składniki (oprócz 1/2 szklanki ciecierzycy) wkładamy do wysokiej miski i blendujemy. Nie musi powstać bardzo gładka masa. Doprawiamy do smaku przyprawami, czosnkiem niedźwiedzim, jajkiem, sokiem z limonki, parmezanem oraz mąką oraz pozostałą nierozdrobnioną ciecierzycą. Formujemy nieduże kulki, wielkości małych mandarynek. Na rozgrzana patelnię wlewamy Ramę Smaż

ChilliJemy
Pełne słońca kotlety z soczewicy 140

wszystkie przyprawy.  Warzywa łączymy z ugotowaną soczewicą, dodajemy mąkę i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualnie sól i pieprz do smaku. Formujemy małe klopsiki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Uwagi: Z tej porcji wyszło mi 10 klopsików. Nie mogą być zbyt duże, gdyż w czasie smażenia mogą się rozsypać. Na patelni nie można układać

Przysmaki Karolki
Flaczki z żołądków drobiowych 258

miękkie dodać starte warzywa oraz przyprawy wedle własnego smaku. Można również dodać rozdrobnione mięsko na którym ugotowaliśmy bulion do flaczków. Gotować jeszcze kilka minut aż warzywka zmiękną i smaki się wymieszają. W trakcie tego gotowania można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku jak potrzeba. Na koniec można flaczki zaklepać zasmażką, ja wolę flaczki bez zasmażki. Zasmażka: na patelni rozpuścić 2 łyżki

Monia miesza i gotuje
Flaczki z kani 188

przygotować wywar. Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego. Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek. Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut. Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!). Na patelni wymieszać olej

Di gotuje
Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką 139

posiekanym szczypiorkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (U mnie z dodatkową porcją żółtego sera, ale idealnie komponują się praktycznie z każdym sosem, czy świeżymi warzywami.) Moje otręby owsiane

Di gotuje
Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami 138

tuńczykiem i warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza gryczana – 100g Tuńczyk z wody – 150g Groszek zielony – 100g Szparagi – 200g Żółta papryka - 1 sztuka Cukinia żółta i zielona – 200g Koperek – 2 łyżki posiekanego Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól, pieprz, oregano suszone Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty

Kuchnia Bon Appetit
Szparagi z migdałami 105

obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 5 minut od zagotowania. Migdały podprażyć na suchej patelni, dodać masło, mieszając

królestwo garów
Omlet a la pizza 197

wlewamy na rozgrzaną patelnie, posypujemy serem i kładziemy pokrojone pomidorki. Na koniec posypujemy bazylią i oregano. Omlet smażymy aż jajko się zetnie a ser rozpuści. Wiem co jem 100 g omletu z dwóch jaj dostarcza naszemu organizmowi około 231 kalorii, 16,2 g białka, 18,4 g tłuszczu i 0,8 g węglowodanów. Dodanie do niego warzyw dodatkowo wzbogaci

Fit&Fast Kitchen