warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:398/829)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 250

gotowania ziemniaki i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą i ugotować w drugim garnku do miękkości oba ugotowane wywary połączyć słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Słoninę podsmażyć z cebulą na jasnozłoty kolor, mąkę rozprowadzić wywarem z kapusty i wlać do zupy. Zagotować pokrojoną  kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupy kapuśniak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa dyniowa krem curry 176

plasterki i wrzucamy na patelnie ze sporą ilością rozgrzanego oleju (olej będzie potem jedynym tłuszczem w zupie i przyda się do aromatyzowania grzanek, więc nie należy żałować) i dodajemy połowę przypraw. 2. Powyższe składniki mają się zeszklić, nie usmażyć, więc smażymy je powoli na delikatnym ogniu ok. 15 min. (jest druga - dłuższa opcja upieczenia warzyw w piekarniku po wcześniejszym zamarynowaniu

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka 133

suchej patelni i prażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić. W przypadku korzystania z orzechów laskowych, po podprażeniu zetrzeć z nich wszystkie odstające skórki  ( np przez ściereczkę ) Orzechy grubo posiekać , odstawić. Odciąć dół fenkuła oraz łodygi, wyrzucić. Fenkuł pokroić w bardzo cienkie plastry używając np mandoliny do krojenia warzyw lub nakładki w robocie

Stare Gary
Pesto z liści rzodkiewki 126

prostu zdrowy dip do warzyw. Składniki: 2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki 1 garść pestek słonecznika 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół na pół) sól morska do smaku Przygotowanie: Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, a następnie wrzucić do pojemnika

Food Square
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 162

przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło

Smakowity Blog Kulinarny
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną 204

zalewy.Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej pieczarki. Całość posolić i chwilę razem poddusić.Ugotowaną kaszę odsączyć, przesypać do miski. Dodać do niej podsmażoną cebulę z pieczarkami oraz groszek. Wymieszać.Do szklanki wlać odrobinę wody. Dodać zioła prowansalskie, obie papryki i dokładnie wymieszać. Powstały sos dodać do kaszy z warzywami i dokładnie wymieszać.Farsz posolić

Gospodyni Miejska
UDKA KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 221

podane z makaronem i warzywami. Pycha! Składniki: 4 podudzia kurczaka 1 brokuł garśc fasolki szparagowej pól puszki groszku konserwowego 3 marchwie 10 dag makaronu rurki 4 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskie Wykonanie: Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy

Z Majeczką w kuchni
Galette Bretonne, czyli Naleśniki po Bretońsku 222

słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Dwa takie naleśniki w zupełności wystarczą na obiad dla największych żarłoków:) Wykonanie tych naleśników jest banalnie proste, schody zaczynają się przy składaniu ich na gorącej patelni - dla mnie to była największa

Blondynka Gotuje
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 142

smaku i po wymieszaniu przykrywamy naczynie. Dusimy bardzo powoli przez ok. 20 minut, czasami mieszając. Z mięsa usuwamy wszelkie kości i chrząstki. Kroimy na mniejsze kawałki, podobnie jak warzywa. Blendujemy w taki sposób, aby rozdrobnić składniki, ale niekoniecznie powinna to być bardzo gładka masa (patrz zdjęcia). Odsączone z sosu z duszenia pieczarki również blendujemy zachowując niewielkie (1-2mm) kawałki(...)Zakładamy placki do środka z 3 stron wokół farszu, następnie zawijamy „w ślimaka” – patrz zdjęcia. Jajko dokładnie rozbijamy trzepaczką. Krokiety obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej rzepakowy w takiej ilości, by położone na nim krokiety były zanurzone na 3-4 mm. Krokiety smażymy przez ok. 4-5 minut obracając stopniowo wokół

Kulinarna Pokusa
Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) 201

bardzo szybko i bardzo szybko znika. Doskonały na zimno do wędlin, czy na kanapki, na ciepło do np. do barszczyku, ale fajnie też smakuje pokrojony w plastry,obsmażony na patelni. Pasztet zawsze piekę w keksówce o dł. 35 cm., tym razem keksówkę pożyczyłam i piekłam na szerszej formie aluminiowej, stad pasztet jest niższy, smakuje tak samo, ale polecam keksówkę :) Składniki(...)postępuję z cebulą, zasypuje solą, odstawiam na ok. pół godziny aż cukinia i cebula puszczą sok. Po tym czasie dokładnie odsączam cukinię i cebulę z soku, sok wylewam. Do warzyw dodaje starty żółty ser, bułke tartą, oliwę, jaja, przyprawy i pokrojona natkę. Dokładnie mieszam do połączenia składników. Całość przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki. Piekę w nagrzanym

Kuchnia z widokiem na ogród
Marynowane na szybko warzywa. W sam raz na kaca lub ciążę 372

patelni i prażyć na średnim ogniu , mieszając od czasu do czasu , aż staną się aromatyczne i zaczną lekko złocić (około 2 minuty) . W osobnym rondlu połączyć ocet, płatki chili, cukier, sól , pieprz i 1 szklankę wody ; dodać prażone przyprawy i wymieszać ; doprowadzić do wrzenia . Równomernie upakować kalafior, cebulę, czosnek, marchew w szklane naczynie, słoik lub pojemnik ; za lać warzywa gorącą

Jem więc Jestem
157. Danie carry z patelni 104

Dla wielbicieli carry szyba i smaczna potrawa. Ostatnio jest to mój faworyt. makaron 2 piersi z kurczaka 2 cebule 300 g. pieczarek Mieszanka warzywna mrożona włoska

Jadło i czytadło
Hete bliksem 174

przed kontaktem z tłuszczem na patelni). Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-217 {margin: auto;} #gallery-217 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-217 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-217 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kiełbasę obtaczamy w przyprawach... ...i zapiekamy przez ok. 1h Pokrojone warzywa Ziemniaki z cebulą podsmażamy

Kulinarna Pokusa
Nowa odsłona kurczaka - pikantne garam masala 148

wykonać w domu. W jej skład wchodzą kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, cynamon, goździki, pieprz cayenne oraz gałka muszkatołowa. Składniki (każdy osobno) należy wyprażyć na patelni, a następnie wymieszać i zmielić. Cały sekret przyprawy tkwi w tym, iż dodaje się ją pod koniec gotowania - wtedy uwalnia się cały wachlarz smaków! Przejdźmy do dzisiejszej wariacji :) Składniki(...)czas na pomidory! Podczas przygotowywania dań zwykle obieram je ze skórki. W tym celu pomidory nacinamy na dole i zalewamy wrzącą wodą. Po odczekaniu kilku minut, wodę wylewamy i warzywa polewamy zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi skórka odchodzi wręcz sama!  Pomidorki kroimy w drobną kostkę, zalewamy jogurtem naturalnym (ok. 150 mg) i dodajemy obrany oraz starty korzeń imbiru. Odstawiamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim 128

zastosowałam w kuchni dynię. Wcześniej nie wiedziałam jak się do niej zabrać i co z niej przyrządzić.Pierwsze podejście było nieśmiałe i po prostu upiekłam dynię z innymi warzywami w piekarniku. Tym razem postanowiłam zrobić coś bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami :) Makaron tagliatelle z dynią, szynką(...)bazylia sól, pieprz Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Wykonanie: Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle i oliwie w garnku lub na szerokiej patelni (do której docelowo zmieści się całe danie). Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dolewamy do tego stopniowo mleko i dusimy

Pyza i Surówka

Proponowane wyszukiwania