warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:398/829)

Po prostu szparagi 157

gotowania tego warzywa, więc zagotowałam wodę w rondelku o takiej szerokości, żeby szparagi mogły się w nim swobodnie zmieścić na leżąco. Wrzątek posoliłam, dodałam szczyptę cukru, włożyłam szparagi i gotowałam na wolnym ogniu około 10 minut. Ponieważ główki były zanurzone w wodzie, nie musiałam przykrywać rondelka. Sprawdziłam widelcem, czy są miękkie – powinny pozostać jędrne. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło

Kuchenne zapiski Edyty
Bigos z cukinii + film 186

rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i na nim smażymy pokrojoną kiełbasę z cebulą ,a  gdy boczek się wytopi dorzucamy pokrojone pieczarki i całość mieszamy. Małe umyte cuknie kroimy razem ze skórką w kostkę , paprykę i obrane ze skórki pomidory również kroimy w kostkę . Do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię, paprykę i pomidory , dolewamy taką ilość wody żeby przykryła warzywa , na końcu

Smakowite Dania
Zupa krem ze smażonej papryki z miodem, gorgonzolą i z kluseczkami. 236

białko, dodajemy warzywa i gotujemy na najmniejszym ogniu około 50 minut. Do zupy: -3 papryki czerwone -papryka słodka łyżka -papryka ostra łyżeczka -lubczyk -łyżeczka miodu -szalotka -wino białe półwytrawne -pieprz, sól -masło klarowane Posiekaną szalotkę szklimy na maśle klarowanym, dodajemy sypkie papryki i lubczyk, podlewamy winem, wrzucamy papryki posiekane. Smażymy kilka minut, aż papryki zmiękną. Przekładamy zawartość patelni do garnka

BaRepas
Eksperymenty Brasileiro 268

głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień. 2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania. 3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy

Smaki Brazylii
Piersi drobiowe w domowym „papirusie” 699

biurowym. Patelnię rozgrzewamy, bez dodatku tłuszczu, kładziemy porcje, przykrywamy pokrywką i smażymy przez 15 minut, w połowie czasu obracając mięso. Gdy są gotowe, rozcinamy papier, wykładamy na deseczkę, ale kroimy dopiero po 5 minutach, aby mięso zdążyło wchłonąć soki. Tak przygotowane piersi - drobiowe w domowym „papirusie” są soczyste i kruche. Podałam je ze smażonym ryżem z warzywami, przybrałam

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 197

warzywami dodać do gotującego się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników

mojewypiekiinietylko
Pasztet drobiowy 388

dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż znaczna większość wody odparuje. Lekko przestudzić.Lekko przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić

Gospodyni Miejska
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 195

suchej patelni pestki dyni do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż papryki, skrop je 2 łyżkami oleju i dokładnie je w nim obtocz. W dużej misce wymieszaj dynię z 2 łyżkami oleju i curry. Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut

karmelowy
Wegetariańska pizza na spodzie z kalafiora 346

Kiełki na patelnię Koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać przyprawy i jogurt. Kalafior i cukinię podzielić na mniejsze części. Sok z cukinii odsączyć na papierowym ręczniku. Dorzucić do jajka. Zblendować. Dodać siemię lniane i otręby. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec 15 min w 180 stopniach. Po upływie czasu wyciągnąć, rozsmarować koncentrat, posypać przyprawami i wyłożyć warzywa. Piec ponownie

Czarnawisienka
SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim 222

rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie bo jest bardzo ostra. Dusimy wszystko aby było mięciutkie. Odstawiamy.     Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach będzie gotowy. Makaron przed zalaniem potnijcie na króciutkie kawałeczki. Makaron mieszamy z pozostałymi warzywami

SMYKWKUCHNI
Dorsz w pergaminie z ryżem i słodką marchewką 259

warzywami) kilkanaście małych marchewek  łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu na opakowaniu.  Ryż ugotować i podzielić woreczek na pół. Za pomocą filiżanki lub szklanki ukształtować ryż na talerzu. Marchewki ugotować na parze, a następnie umieścić na patelni z rozpuszczonym

Pasja Smaku
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 179

Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać. Polecam! Składniki na 4 pity: Mięso: 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj np. szynka wieprzowa(...)opakowanie) sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka majonezu sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie: Mięso mieszamy dokładnie z   przyprawami. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę. . Na dużą patelnię wlej olej, podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj mięso. Smaż około 10 minut aż się zarumieni. Pomidory kroimy w kostkę, sałatę siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy. Doprawiamy

Mania Gotowania
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup 191

omijałam to dziwnie wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w migdałach i pyszne puree . Przekonałam się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna(...)skorzonery, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki (bezpośrednio przed przyrządzeniem) 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę ½ szklanki śmietanki 36 % 900 ml bulionu drobiowego uprażone na suchej patelni różne nasiona do posypania Przygotowanie: W średnim rondlu podgrzej na średnim ogniu masło, dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki

karmelowy
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 214

kompozycja idealnie się uzupełniająca. Aromatyczna i zapraszająca, by jej skosztować. Drugi smak to Almette z rzodkiewkami - delikatnie różowy, puszysty, kremowy, który wręcz rozpływa się na języku, pachnący pierwszymi warzywami. Równie pyszny! I dzisiaj mam dla Was niespodziankę, bo na blogu nie będą moje przepisy, ale przepisy Davida Gaboriaud - ambasadora marki Almette, niezwykle utalentowanego kucharza młodego pokolenia, którego pewnie znacie(...)dymki,  1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól, pieprz, Przygotowanie: Do miski  wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię

Poezja Smaków - blog kulinarny
Dynia hokkaido z czosnkiem, smażona na maśle. 231

1 dynia hokkaido 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka imbiru Dynię oczyszczamy z gniazda nasiennego przy pomocy łyżki, kroimy

Gotowanie jest łatwe