1 dynia hokkaido 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka imbiru Dynię oczyszczamy z gniazda nasiennego przy pomocy łyżki, kroimy
Gotowanie jest łatwe400 g groszku* 1/2 trawy cytrynowej, 1 listek limonki, skórka tarta z 1/2 limonki, ostra papryczka**, sól, cukier, sok z limonki 4 łyżki masła Trawę i
królestwo garówWspaniały dodatek do obiadu, nie spodziewałam się takiego super efektu. Zapraszam do wypróbowania ;) Przepis pochodzi z tej strony :) Składniki: 3 duże marchewki 3
Czerwona Porzeczkanasze zdrowie. Następnie każde warzywo czy też owoc w zależności od działu analizowane jest pojedynczo. Znajdziemy tam korzyści dla naszego organizmu po zjedzeniu danego produktu, jakie właściwości ma warzywo surowe a jakie gotowane, jakie zawiera witaminy i w jakiej formie najlepiej je podać. Autorka po każdym opisie danego produktu podaje przepis na zdrowe danie z wykorzystaniem ww. produktu. Dodatkowo książka(...)główka czosnku pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki kawałek imbiru (ok 3cm) 20 dag dyni 1 i 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 3 pomidory śmietana do podania Przygotowanie; Na suchą patelnie wsypujemy wszystkie przyprawy. Podgrzewamy do czasu aż staną się aromatyczne jednak uważamy aby ich nie spalić. Następnie przekładamy do moździerza i ucieramy na pył. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce
Radość kipiąca uśmiechem.dodatkiem warzyw i tak naprawdę mi to wystarcza ;-) Miłego dnia :-) Składniki: 1,5 szklanki kaszy pęczak pęczek szparag kilka pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki słonecznika 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Kaszę pęczka gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi myjemy, odcinamy twardą końcówkę i kroimy na mniejsze części. Pomidorki kroimy na połówki. 2. Na patelni rozgrzewamy masło
kruche babeczkipatelni masło dodać ziarna kukurydzy, doprawić solą, pieprzem, chilli i całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem
Szalona Kuchnia Ewelinywarzywa) i wszystkie jabłka tuż przed obiadem mi zniknęły. Przejrzałam zawartość lodówki. Znalazłam mango, bulwę kopru włoskiego z natką i z „braku laku” powstała taka surówka. Okazało się, że jest to świetna alternatywa dla tradycyjnej surówki. Dzięki zielonej części kopru włoskiego zyskała delikatny, anyżkowy smak, który podkreśliłam jeszcze dodając odrobinę oleju sezamowego i ziarna podprażone na patelni. Składniki
Dietologsuchej patelni ziarna dyni, grzanki z chleba pełnoziarnistego, rukola i mała papryczka. Sposób przygotowania: Paprykę oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju i podpiecz w piekarniku (30 minut w 180ºC) W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki zalej wodą lub bulionem. Kiedy ziemniaki zmiękną dodaj pozostałe warzywa, przyprawy oraz
wysmienitywarzywa zmiękną. Zdjąć garnek z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciecierzycę odcedzić, przełożyć do miski. Posypać przyprawami, dodać olej i oliwę, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 40 minut. Ostatnią gruszkę pokroić w plastry, lekko zrumienić na patelni grillowej. Zupę podawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarzyw, które wyrosły pod gołym niebem. Z tej okazji proponuję zupę kalafiorową. Cóż to za banał, prawda? Jednak proponuje wam przepis ekspresowy, błyskawiczny. Na pewno wam przypadnie do gustu zwłaszcza jeśli zostaje w waszych kuchniach bulion z dnia poprzedniego. Do dzieła! Polecam wam także inny mój przepis z kalafiora – sałatkę kalafiorową do grilla . Film Szukasz odpowiedniej patelni
Kuchennyviral.plwarzywa strączkowe. Składniki: 250g świeżego szpinaku 100g suszonej żurawiny 100g migdałów 4 łyżki oleju sezamowego łyżka sezamu łyżka melasy łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania: Melasę wymieszaj z octem jabłkowym a następnie z olejem sezamowym. Mieszaj dość energicznie by powstał gęsty sos. Na koniec wymieszaj z sezamem oraz szpinakiem. Na wierzch rozsyp żurawinę oraz podpieczone na suchej patelni migdały
wysmienitymieszanki warzyw, mieszanki owoców, zupy czy dania gotowe (niezłe dla zabieganych). Kto regularnie zagląda na mój blog, pewnie zauważył, że już jakiś czas temu spróbowałam ich produktów i stworzyłam pyszne przepisy z ich wykorzystaniem, które oczywiście Wam polecam. Co możecie wygrać? 1 miejsce: Zestaw 18 produktów marki Poltino (trzeba mieć duży zamrażalnik ) Zestaw 3 pięknych i uniwersalnych patelni (sama
Kuchnia Bazyliiwarzyw w garnku razem pomidorami z puszki oraz 1 litrem wody. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą chilli, jeżeli lubisz pikantne smaki. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut. Z jarmużu usuń twarde łodygi, a liście pokrój na małe kawałki. Możesz tez kupić pokrojony jarmuż w paczkach. W czasie gotowania zupy, przygotuj grzanki z chleba. Rozgrzej patelnię i podsmaż
Chilli Czosnek i Oliwawarzywa. Lubię takie kombinacje. To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie to zawsze biorę do pracy na lunch. Tylko muszę podgrzać w mikrofali i gotowe ciepłe danie. Mięso pokroić w cienkie plastry, doprawić solą, czarnym pieprzem, mieszanką ziół, ziołami prowansalskimi. Obtoczyć w mące. Mąkę która zostanie będzie wykorzystana później. Na patelni rozgrzać olej
Kuchnia Pokoleńżółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Składniki: 5 gniazdek jajecznego makaronu pappardelle, użyłam włoskiej marki, bo mam do niej zaufanie 1 słoiczek sosu ostrego z żółtych pomidorków daktylowych i papryki Grangusto 2 łyżki czarnuszki 1/3 szklanki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie na patelnię wylewamy
Moja smaczna kuchniawody,patelnię nakryć pokrywką i dusić roladki do miękkości. Roladki podajemy na ciepło jako danie główne np z ziemniakami i surówką bądź też na zimno pokrojone w plastry jako przekąska. Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś wędlinkę,ozdabiam warzywami
Kolorowa kuchnia Elkiwarzywami. Podaję ją w towarzystwie surówek lub pieczonych ziemniaczków :) 6 jajek 3 łyżki pasaaty pomidorowej dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku mały pęczek botwinki (użyłam same łodygi) kilka papryczek Padrón ok. 30 g koziego bundzu łyżka masła klarowanego Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dymkę ze szczypiorkiem oraz posiekane łodygi botwiny i czosnek podsmażamy na maśle, na patelni która
Mienta blogpatelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do passaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy. Mieszamy. Resztę składników kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Układamy je na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zaginamy brzegi. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy warzywa, posypujemy startym serem
e-PrzepisyKulinarneniepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta. Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej. Robiąc te placki należy pamiętać o dokładnym odciśnięciu cukinii, gdyż w przeciwnym razie placki będą się rozpadać. Na patelnię nie wlewajmy
Mieszam w Garnkupatelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatołowej, obie papryki wg upodobań. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę zeszklonych warzyw, na warzywa
Na Ciasteczkowych Papierachwarzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam! Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej śmietanki 18% 2-3 szalotki 2 gałązki rozmarynu młotkowany czarny pieprz sól łyżeczka oliwy łyżeczka masła Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić na 2 c, plastry. Lekko rozklepać je dłonią. Na patelnię włożyć
Kulinarne Inspiracjewarzywami: 200 g makaronu spaghetti 2 pęczki młodej, małej marchewki 2 garści młodego, niełuskanego groszku 1 garść jarmużu lub szpinaku (lub kilka różyczek brokuła) 1 garść młodego bobu (opcjonalnie) 100 g twarogu lub sera feta 1 łyżka masła sól pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie wyszorowaną marchewkę wrzucamy do garnka lub patelni
Rozpustne gotowaniegarnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły. Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej
R'n'G Kitchenwarzyw. Wtedy smakuje najlepiej :) Qchnia po prostu Składniki: - 5 czerwonych papryk - 2 żółte papryki - 1 zielona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 220ml przecieru pomidorowego - 75dag cebuli - ok. 1kg cienkiej kiełbasy (np. podwawelska) - olej do smażenia - 2 łyżki majeranku - ostra i słodka papryka do smaku - sól, pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię
Qchnia po prostupatelni rozgrzać oliwę od suszonych pomidorów, podsmażyć cebulkę, dodać papryką i smażyć 3-5 minut. Dodać suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową i trzymać na ogniu kilka minut,aby smaki się przeniknęły. Na koniec doprawić solą, pieprzem. Dodać posiekane świeże zioła oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Kaszę z warzywami przełożyć
DefinicjaSmakudobrodziejstw warzyw! Risotto jest pyszne samo, ale będzie też dobrą alternatywą do np. grillowanego mięsa czy ryby. Bardzo polecamy! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio, 1 1/2 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g cukrowego groszku, 1/2 żółtej cukinii, szczypta tymianku, szczypta suszonych płatków chilli, starty parmezan, olej + łyżka masła Na patelni rozgrzać olej
Plate of Joyinnymi warzywami. Składniki: mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta bezglutenowa 4 łyżki przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska Gotuję dwa jaja na twardo. Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę, duszę na patelni kilka
IzaGotujebyłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis. SKŁADNIKI:średniej wielkości bakłażan100g chudej wołowiny1 duży pomidor 1/2 dużej papryki1 mała cebulka 3 gałązki(...)pozbyćPozostały miąższ przełożyć do miseczki, podobnie posypać solą i odstawićPo upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć Na patelni rozgrzać oliwęCebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię, aby się zeszkliłaDo cebuli dodać pokrojoną drobno wołowinęKiedy wołowina podsmaży się dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, miąższ z bakłażana oraz
peanutbuttermonsterfaszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia)300 g mielonej wieprzowinygarść pietruszki2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusos1 puszki pomidorówłyżeczka płatków chili1 szklanka bulionusól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowanieSzpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie.Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę
Stare Garytego co miałam w lodówce powstało takie danie,smak przeszedł najśmielsze oczekiwania, pyszne delikatne mięsko i wyrazistość warzyw. Pycha. Składniki: 60 dag piesi z kurczaka 1 żółta papryka 1 por biała część 3 marchewki 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego sól z pieprzem młynek Kamis słodka papryka Kamis cebula granulowana Kamis olej do smażenia Wykonanie: Piesi(...)kurczaka koimy w paseczki , oprószamy solą z pieprzem, podsmażamy.Marchew obieramy kroimy w półplasterki, dorzucamy na patelnię. Pora również koimy w półplasterki a paprykę w drobna kostkę. dorzucamy na patelnię. Obficie oprószamy słodka papryką i cebulą granulowaną oraz solą i pieprzem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dusimy ok 5 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą wg upodobań
Z Majeczką w kuchnipatelni. Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki. Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu. Posypujemy sezamem. Gotowe!:)) Warto pamiętać, że najlepiej polać sałatkę sosem tuż przed podaniem, wtedy warzywa
Czerwona Porzeczkawarzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut. Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją sola i pieprzem, a następnie smażymy na patelni
Kulinarne przygody Gatityskórki warzywa Wydrążone połówki posypać wewnątrz solą i odłożyć na papierowy ręcznik na około 20 minut- bakłażan posiada w sobie goryczkę, której w ten sposób należy się pozbyć Pozostały miąższ przełożyć do miseczki, podobnie posypać solą i odstawić Po upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć Na patelni rozgrzać
peanutbuttermonsterzawartość patelni, łącznie z wytopionym z boczku tłuszczem przełożyłem do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozprowadzając mięso po powierzchni ziemniaków. Buraka, selera, marchewki, cebulę i czosnek przełożyłem do miski. Przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym pieprzem, dodałem 2 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego tymianku, łyżeczkę suszonego rozmarynu, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i 3 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, aby warzywa połączyły
Wyprawy kulinarnegłębokiej patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury. Na rozgrzany olej wsypać por razem z cebulą. Podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z selerem, również chwilę podsmażyć i dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą
Świat Smakuwarzywami, z jajkami i bez jajek. Ja dziś zrobiłam wersję śniadaniową, bardzo szybką i prostą. Ale jaką pyszną!!! Kto raz spróbuje, zakocha się na zabój! :) Składniki: 3 pomidory 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła garść świeżego oregano sól pieprz cukier Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło
Olikowa kuchniawięc warzywa myjemy, suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na niej również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy
Mango Papaja