warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:399/829)

BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS 111

czasie spróbuj czy jest miękka i jeśli tak odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, jak ciecierzyca się gotuje, zrób pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się(...)wąskim, wysokim naczyniu. Buraki możesz upiec w folii albo ugotować na parze – ja gotuję na parze. W zależności od wielkości buraka zajmuje to około 2 godzin. Miękkość warzyw sprawdzam tradycyjnie – dzióbiąc je widelcem :] Wszystkie składniki hummusu umieść w robocie i miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gdyby hummus był za gęsty dodawaj po odrobinie wody ciągle miksując. Niestety

Martyna Cooks
BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS 129

czasie spróbuj czy jest miękka i jeśli tak odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, jak ciecierzyca się gotuje, zrób pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się(...)wąskim, wysokim naczyniu. Buraki możesz upiec w folii albo ugotować na parze – ja gotuję na parze. W zależności od wielkości buraka zajmuje to około 2 godzin. Miękkość warzyw sprawdzam tradycyjnie – dzióbiąc je widelcem :] Wszystkie składniki hummusu umieść w robocie i miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gdyby hummus był za gęsty dodawaj po odrobinie wody ciągle miksując. Niestety

Martyna Cooks
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 149

prostu danie, którego podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane(...)gwiazdek anyżu (zależy od preferencji, ja użyłam 4, ale to i tak dla mnie zbyt wiele;p) sól, pieprz 50 g masła do podania: cytryna jogurt naturalny Przygotowanie: Na patelni rozgrzanej na średnim ogniu podpraż nasiona kolendry i kuminu, przez 2-3 minuty, aż zaczną ładnie pachnieć. Przenieś do moździerza i rozdrobnij. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę

Chilli Czosnek i Oliwa
Królik w białym winie i czosnku 153

warzywami, usmażyć lub upiec  w białym winie.  Pyszny będzie też pasztet z królika. Królik w białym winie i czosnku Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 półtuszki królika 1 duża główka czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz olej do smażenia świeży tymianek   Wykonanie: Mięso oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa 198

garnka. Na tą samą patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Smaż aż szpinak odparuje wodę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojony czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i opłukaną soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata

codojedzenia
Węgorz w galarecie :)) 223

smażony prosto z gorącej patelni :)). Udało mi się zdobyć nieco węgorza i nie mogłam nie przyrządzić go w galarecie :)). Pycha :)) Węgorz w galarecie 1 kg węgorza 2 średnie pokrojone w plasterki marchewki 2 cebule pokrojone w plastry ziele angielskie liść laurowy żelatyna sól ocet Marchewkę, cebulę, ziele, liść i sól gotujemy przez kilka minut żeby warzywa zmiękły. Węgorza kroimy

Pieguskowa Kuchnia
Podpłomyki z oregano 134

Ziołowe podpłomyki można podać na śniadanie lub jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Najlepsze są oczywiście jeszcze gorące i chrupiące! Na blogu znajdziesz także inne

Moja smaczna kuchnia
Krem z białych warzyw z chipsami boczkowymi i ziemniaczanymi chruścikami 117

pokrojone w drobną kostkę warzywa- najpierw seler i pietruszkę, następnie cebulę, czosnek, 3 ziemniaki, rzodkiew, posiekanego pora i drobne różyczki kalafiora. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Zalewamy koncentratem warzywnym (możemy użyć domowego wywaru) oraz mlekiem. Gotujemy ok 20 minut pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie boczek kroimy na małe plasterki i rumienimy na patelni. Pozostałe 2 ziemniaki kroimy

Kuchnia w czekoladzie
zupa pomidorowa z mięsem mielonym i ryżem 293

smaku jogurt grecki Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić mięso mielone, smażyć mieszając od czasu do czasu aż mięso zbrązowieje. Dodać ryż, wymieszać, smażyć ok 2 minut. Dolać ok 2 l wody, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe. Gotować aż ryż

6niebo
Jarski obiad 163

jesień to bogactwo świeżych warzyw nikt nie powinien mieć z tym problemów. A więc, do dzieła! W moim wydaniu były to ziemniaki gotowane w łupinach, sadzone jajka oraz sałatka z buraczków. Kilka ziemniaków jednakowej wielkości dokładnie myjemy. Nie obieramy. Zalewamy w garnku gorącą wodą, dodajemy łyżkę kminku i gałązki suchego kopru. Gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę

Kulinarne przemyslenia
Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem 149

jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu.  Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając do farszu tuńczyka z puszki i skórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron bezglutenowy z warzywami w sosie pomidorowym :) 135

warzyw i dodatkiem lekkiego sosu pomidorowego. Prosto, smacznie i zdrowo :)  Składniki: 50 g makaronu bezglutenowego Penne (Incola)  1 łyżeczka oleju kokosowego  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  kilka różyczek mrożonego brokuła 2 garście świeżego szpinaku 1/2 małej cukinii  1 mały pomidor  100 ml passaty pomidorowej  Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente.  Na patelni

Zdrowie na języku :P
Samosy 185

Smażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa gołąbkowa. Pożywna, gęsta zupa o smaku gołąbków. 378

mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego i ziela angielskiego ). Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok. 3 litrami wody. Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Kapustę kroję drobno, marchewkę, pietruszkę, seler ścieram na tarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz z cebulą

Kuchnia z widokiem na ogród
KREM Z DYNI NA OSTRO 86

przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy  i wyciskamy sok z całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy. Jeśli lubisz gęsty krem, przed miksowaniem odlej połowę wody z garnka. Podajemy z prażonymi na patelni pestkami dyni i grzanką

KuchcikoweLove

Proponowane wyszukiwania