warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:393/829)

Kanapka z grillowanym kurczakiem 173

warzywami. Jest to idealny pomysł na drugie śniadanie! Składniki: 3 kromki razowego pieczywa pierś z kurczaka 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry sera cheddar 3 łyżki gęstego jogurtu garść roszponki ząbek czosnku pęczek koperku pomidor awokado sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy pokrojonego

Menmagazine
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI TRUFLOWYMI, BOCZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 174

WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim pokrojony w cienkie słupki boczek.  Ostudzone ziemniaki pokrój w grubszą kostkę, około 2x2 cm i wrzuć do miski. Dodaj do nich przekrojone na pół pomidorki i pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy. Dorzuć zrumieniony boczek oraz posiekany lubczyk.  Tłuszczem wytopionym z boczku polej warzywa, opcjonalnie dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim 286

podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje.  1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety  1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą

Szefowa kuchni
Brokuły stir fry z krewetkami 197

innej głębokiej, dużej patelni) rozgrzać oliwę. Wrzucić krewetki. Mrożone należy krótko podsmażać aż zróżowieją (dosłownie 2-3 minuty), gotowane wystarczy podgrzewać przez minutę. Dodać przygotowane brokuły i podsmażać całość krótko przez około 2-3 minuty, aż brokuły lekko zmiękną. Uwaga – nie należy ich podsmażać dłużej – ideą dania stir and fry jest to, że warzywa pozostają kruche

Pociąg Do Kuchni
Pyszna zupa z dynią, cukinią, imbirem i gruszką 122

marchewkę i imbir. Gdy warzywa zaczęły robić się miękkie, dodałam gruszkę i natkę pietruszki, gotowałam jeszcze chwilę. Pod sam koniec dodałam trochę sosu sojowego, posoliłam i wszystko zmiksowałam blenderem. Jeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawiamy. Ja doprawiłam, ale tak jak pisałam sosem i solą tylko. Zupa miała słodkawy posmak, ale smakowała super. Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy. Posypujemy

kruche babeczki
Zupa kukurydziana i kilka słów o zupowarze 146

Ugotujemy również jajka oraz warzywa na parze. Nie będę Was póki co zanudzać specyfikacją techniczną, a pokażę co fajnego można ugotować. Składniki: 250ml bulionu warzywnego 250ml mleka 200g śmietanki 36% 6 plasterków szynki szklanka kukurydzy 1 łyżka oleju 1 cebula szalotka 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki szczypiorku Metoda klasyczna - garnkowa Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulę pociętą w kostkę

Gotowanie i blogowanie
Falafele z kaszy jaglanej 113

ilość tłuszczu rozgrzewamy na patelni, falafele powinny pływać w oleju (jeśli tłuszcz będzie dobrze rozgrzany to falafele nie "wypiją" go zbyt wiele, należy uzbroić się w cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu lub po przestudzeniu. Można je podać z pitą i warzywami, w formie sałatki

Mango Papaja
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i papryką w piwnej zalewie 159

koniec pozostałe warzywa. Całość posypać solą, pieprzem oraz majerankiem, Zalać piwem i zalewą z garnka (tam, gdzie parzyła się biała kiełbasa). Wstawić do  piekarnika rozgrzanego do 180ºC   . Piec 40 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Podawać, np. z ciemnym pieczywem.  Uwaga: jeżeli lubicie smażoną cebulę to wcześniej podsmażcie ją na patelni wraz z niewielką

Ugotować
Chicken Pie wg Jamiego Olivera 210

również większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy do naczynia ceramicznego

bistro mama
Tortilla z wege sosem meksykańskim 114

rozgrzanej patelni bez tłuszczu,aż pojawią się brązowe plamki. Widać na zdjęciu że wyszły jak chciałam. Placki najlepiej przykryć wilgotną ściereczką aby zachowały elastyczność.  Sos meksykański: na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier

Łycha smaków
GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY 213

PIERSI INDYKA Z WARZYWAMI I KASZA KUS KUS Składniki: filety z kurczaka opakowanie jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry czerwona słodka papryka czarny pieprz sól Kurczaka pokroiłam na większe kawałki. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Polałam jogurtem,wymieszałam i odstawiłam do lodówki. Nakłuwałam mięso na patyczki do szaszłyków.   Smażyłam na grillowej patelni z odrobiną oleju. Po paru

potrawyregionalne
Kurczak cytrynowo-czosnkowy 171

sparzyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę - bez białej części, a z owocu wycisnąć sok.  Z podudzi usunąć zbędne piórka i kostki ( jeżeli jest należy wyciąć pozostałość po mostku kurczęcia - bądź bardzo dokładnie  oczyścić tą część). Mięso oprószyć solą i skropić sokiem z połowy cytryny. Ząbki czosnku lekko nagnieść nożem - wraz z łupiną. Na patelnię wlać olej, dodać masło

kawawszklance
Kalafior z masłem i bułką tartą. 230

jednym z moich ulubionym warzyw podanych do obiadu.  Składniki: kalafior, liść laurowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, Kilka łyżek masła, bułka tarta. Przygotowanie: Odkroić liście od kalafiora. Kalafiora umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Wodę osolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem do miękkości. Kalafior odcedzić. Na patelni roztopić masło i dodawać

W kuchni u Moniki
Cukinia z makaronem ryżowym i suszonymi pomidorami 212

spokojnie, to prawie same warzywa): 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 5-6 połówek suszonych pomidorów 2 łyżki pomidorowego pesto (lub: 2 łyżki koncentratu pomidorowego/2 pomidory obrane ze skórki) 100 g makaronu ryżowego przyprawy: sól, szczypta kurkumy, szczypta pieprzu przygotowanie: Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki (można za pomocą tarki), wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju, dusić

greenscarf
Polędwiczki duszone w cebuli 130

kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi .   Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg 4 średnie białe cebule 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek ząbek czosnku bulion   Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Osmażamy

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania