wrzuciłeś/łaś na patelnie już wszystkie pieczarki, więc czas na dodanie cebuli, teraz całość już mieszaj, tak aby cebula ładnie się zezłociła, możesz całość doprawić płaską łyżeczką czosnku suszonego. Do „zupy” dodaj marchewkę i petrzuszkę, wymieszaj dokładnie całość, przykryj garnek pokrywką i duś całość przez około 5-10 minut. Jak widać, wszystkie warzywa puściły soki, marchewka też
greenscarftego, że mam to warzywo w ogródku, przygotowałam dżem z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Kolor może ma niezbyt zachęcający, ale to zasługa odmiany rabarbaru. Gotowi? Składniki na 2 słoiki 250ml: 500g obranego rabarbaru 200g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu Rabarbar kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Umieszczamy w garnku lub na patelni, podlewamy odrobiną wody i czekamy
Wrzosowa Polanagarnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam około 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy pomidorowej z soczewicą. Ćwiartkę można usmażyć na patelni i podać z ziemniaczkami . Przygotowanie
Uwaga Babcia Gotujebrązowym ryżem i warzywami. Składniki: mięso gulaszowe ok. 500 g brązowy ryż ok. 3/4 szklanki 1 cukinia 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, chili, Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czekamy
Tagebuch po polskumiks sałat, dodać pokrojone warzywa, oraz mięso, posypać suszonymi wiśniami, wymieszać. Dressing: Olej lniany wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lub koncentratem czosnkowym dodać sok z cytryny, miód, oraz sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całością dressingu polać sałatkę , wymieszać przed podaniem. Można ją również posypać ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni. Smacznego! Zachęcam do zapoznania
Wanilia i Kardamonsporej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy saradele i mieszając smażymy aż się rozpadną. Dodajemy szalotkę, czosnek i podsmażamy aż zmięknął. Dodajemy papryki, bakłażan, cukinię, gotujemy mieszając przez kilka minut. Dorzucamy listki tymianku, cukier, ocet, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchewkę. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Odkrywamy i smażymy dalsze 5 minut. Warzywa powinny być miękkie
Dzieje kuchennej WiewióryMAKARON Z HUMMUSEM, TAHINI I WARZYWAMI (WEGAŃSKIE) przepis autorski // 1, ew. 2 porcje ~80g pełnoziarnistego makaronu (u mnie tagliatelle) ~2-3 łyżki (60g) hummusu ~garść pieczarek ~1/2 opakowania mrożonego brokuła (ok. 250g) ~3-4 łyżeczki tahini ~ulubione przyprawy Makaron i brokuła ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na patelni na niewielkiej ilości oleju
chili & sugarznajdziemy informację, czy wybierane warzywa są ekologiczne czy też nie. Zapraszam Was do świata dziecięcych, domowych obiadów :) Składniki: 2 jajka 3 ugotowane ziemniaki garść sałaty sól Sos do sałaty: 1 jajko, ugotowane 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki śmietany 18% Składniki na sos zmiksować lub rozgnieść widelcem. Rozgrzać patelnię. Wybić jajka, zmniejszyć ogień
Chocolate Muffin Blogkoniec dodając warzywa. Dusimy do miękkości al dente. Próbujemy przyprawę indonezyjską i decydujemy czy dodać papryczkę chilli. My dodaliśmy. Dodajemy przyprawę i trochę wody by stworzył się delikatny sos. dusimy jeszcze 5-10 minut. Noodle przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu:) tzn. wkładamy do wrzątku na 2 minuty. Odcedzony umieszczamy na patelni z sosem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy czarnym
MarciochaKucharzysię pory w mięsie. Patelnię wstawić do piekarnika, ( jeśli ma plastikowe elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać rozmaryn i dwie łyżki wody. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez 70 minut. Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki. Warzywa pokroić w średniej wielkości
Gosia gotujePrzygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki sosu chili, możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocno pikantne jedzenie. Posypujemy pieprzem, tymiankiem (rozcieramy w rękach) i skrapiamy sosem sojowym. Nie solimy! Sos sojowy jest wystarczająco słony. Kiedy warzywa staną się miękkie przekładamy
vegetaniesuszonego czosnku Warzyw umyć, obrać (dodatkowo z gruszki wydrążyć gniazdo nasienne), pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Zupę zmiksować, dodać zioła i przyprawy, wlać śmietankę, dodać masło, posiekaną natkę lub koperek. Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony
Czerwień i błękitmiękkości w bulionie. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Gdy się ogrzeje dodajemy łyżkę masła. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek w plasterki przesmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy i osuszamy. kroimy w plasterki i dokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę
Pyry na GazKiełki prażymy na gorącej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Marchewki kroimy w plastry, brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Sos: kostkę drobiową kruszymy i mieszamy z wrzącą wodą. Dodajemy śmietanę, jogurt, serki topione, zagotowujemy ciągle mieszając. Na środku talerza zwijamy makaron, polewamy sosem, posypujemy kiełkami, dodajemy filety z kurczaka, warzywa i dekorujemy zieloną pietruszką. Smacznego
Moniki Smakołykikropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut. Pierś z kurczaka kroimy na mniej więcej takie same części, brokuł myjemy i rozcinamy różyczki. Czosnek obieramy i tniemy w paseczki. Im cieńsze paseczki tym będzie bardziej chrupiący. Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju, który rozprowadzamy
Kolizje Smaków