warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:400/829)

Ciastka francuskie z dodatkami 198

okazję. Może to być spotkanie z rodziną, znajomymi czy jakaś domowa impreza. Bardzo lubię takie dania. Najważniejsze, żeby było pyszne i przede wszystkim zdrowe. W takich ciasteczkach możemy ukryć warzywa, które dzieci zjedzą z przyjemnością(...)kurczaka 1 cebulka 1 pomidor 30 dag sera żółtego natka pietruszki pieprz dowolna szynka (kilka plastrów) Ciasto francuskie pociąć na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić i lekko podsmażyć na patelni, chwilę potem dodać pokrojonego fileta i także lekko podsmażyć. Przełożyć na ręczniczek papierowy w celu pozbycia się tłuszczu. Pomidora i szynkę pokroić na mniejsze kawałki.Ser zetrzeć na tarce o grubych

Gotuję Testuję
Jajko sadzone w papryce 169

papryka jako europejskie warzywo - również sadzone w Polsce - naszym klimacie, ma witaminę C, która jest bardzo dobrze wchłaniana przez nasz organizm. Wchłania się znacznie lepiej niż witamina C zawarta np. w cytrynie... Przygotowanie: Paprykę myjemy i kroimy w krążki grubości 1-1,5cm (w zależności jak duża jest papryka, musi się zmieścić jedno jajko). Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu, kładziemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Filety z kurczaka w sosie miodowym 110

czasie na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, które wyciągamy gdy się zrumienią. Po czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego

Krokusowy Dom
Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem 219

grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min  4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min 6. Dressing -  w słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku 7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną fetą

Słodki Kompromis
POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI 142

zmiękną.  Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy na małym ogniu 20 min. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, kucharkiem i suszoną natką pietruszki. Gdy odstawimy zupę z gazu wlewamy śmietanę.  Mięso mielone doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy

Kuchnia Paulettes
Jesienne leczo z kurczakiem wg Aleex 159

świeże warzywa i ani grama mąki. Koniecznie je wypróbujcie. Naprawdę warto! Składniki: • 40 dag kiełbasy z piersi kurczaka • 2 spore cebule • 3-4 papryki • 1 puszka pomidorów krojonych • ½ szklanki wody • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka • ½ łyżeczki tłuszczu (ja użyłam smalcu) • listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę z kurczaka pokroić, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do garnka

W mojej kuchni
Makaron z kremowym dyniowym sosem 146

kremowy sos 1/3 warzyw zblendować z mlekiem i dodać do całości łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka kuminu pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka soli łyżeczka suszonej szałwii i świeża szałwia do dekoracji (lub do całego dania pęczek świeżej) 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż przez 3-5 minut na dużej patelni w której przygotuje całe

greenscarf
Podpłomyki grillowane faszerowane 179

grillowej patelni (tylko z mąki, wody i soli). Te placki wyglądem trochę przypominają chapati czy tortille. Wystarczy między podpłomyki grillowane włożyć farsz, sos i zajadać się sycącą kanapką na śniadanie, drugie śniadanie, czy na kolację. Te kanapki z podpłomyków można jeść na ciepło i na zimno. Jak przygotować grillowaną przekąskę – grillowany podpłomyk nadziewany warzywami? Do przygotowania grillowanych podpłomyków wystarczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI z DORSZA 135

paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka papryki w proszku papryka ostra d osmaku sól i pieprz do smaku około 1 szklanka wody do duszenia warzyw olej do smażenia ryby(...)część ryżu, dwie części wody), około 20 minut do momentu wchłonięcia całej wody przez ryż. Filety z dorsza doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, smażymy na patelni ( bez panierki ) z obu stron. Odkładamy i studzimy. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na 2 łyżkach oleju w wysokim garnku, następnie dodajemy starte na tarce jarzynowej ( marchew, seler i pietruszkę ) oraz pokrojoną

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa zasmażana z cebulą i ajvarem 301

wrzucamy na rozgrzaną patelnię (olej musi być dość mocno rozgrzany). Podsmażamy 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Obrane cebule kroimy w piórka i dodajemy do kiełbasy. Smażymy, mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy ajvar, wodę i doprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu (pod przykryciem) przez około 5-10 minut. Podajemy z pieczywem, grillowanymi warzywami lub sałatką

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron na zielono :) makaron z zielonymi warzywami (Pasta con le verdure, un piatto tutto verde) 137

groszku 200 gr bobu natka pietruszki bazylia mięta     oliwa z oliwek sól, pieprz    PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju ok. 3-4 min. Awokado kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Groszek i bób gotujemy do miękkości(...)bazylii i natki pietruszki, 2-3 listki mięty dolewając stopniowo olej extravergine. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanymi warzywami, cukinią, groszkiem, bobem, awokado. Całość polewamy przygotowanym pesto. Dekorujemy natką pietruszki lub bazylią.  Makaron przygotowany w wersji do pracy lub na piknik.   Makaron przygotowany

La grande e la piccola cuoca
Soczysty indyk - jak z grilla. Przepis obiadowy na brzydką majówkę 168

być grillowane na patelni. Ale dla tylu osób ... to tyle roboty :) Zaradna Siostra wymyśliła naczynie żaroodporne, co okazało się strzałem w 10. Mięso wyszło soczyste (i to wybitnie jak na indyka) i aromatyczne. Panowie stwierdzili, że normalnie jak z grilla. Mięso podałyśmy z tradycyjnymi dodatkami (ziemniaki, buraczki), ale fantastycznie pasowało by to do zieleniny, gotowanych warzyw czy opiekanych ziemniaczków. Słowem

Kuchnia po mojemu
Żurek z pieczarkami i jajkiem + film 189

wrzucamy na rozgrzaną patelnię i wytapiamy z niego tłuszcz. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, obraną marchew i pietruszkę w plastry. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz podsmażony boczek i całość doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojone pieczarki, marchew, pietruszkę oraz kawałek selera, wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie

Smakowite Dania
Papryka faszerowana amarantusem i warzywami. 144

szklanki bulionu z warzyw 1 puszka białej fasoli, wypłukanej 2 duże garści szpinaku 6 papryk - przekrajamy na pół 2 pomidory, drobno pokrojone 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz ulubione zioła do posypania opcjonalnie ser do zapieczenia (np. mozzarella, parmezan) 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę

Powiedz dietom nie
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 180

samej patelni wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj masło orzechowe

karmelowy
Pyszne Leczo z Fasolką Szparagową 149

czasie na patelni podsmażam kiełbasę przez 5 minut. Podsmażoną kiełbasę dodaję do garnka, dodaję pomidory, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą (papryki daję sporo ponieważ lubię ostre leczo), lubczykiem ( dwie duże szczypty ) jeżeli chcemy możemy dodać maggi zamiast lubczyku. Całość dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut- do miękkości warzyw. Pod koniec sprawdzam smak

Uwaga Babcia Gotuje
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS 148

podsmażyłam je na patelni. Dodałam je do kaszy i wsypałam pokrojoną dymkę. Wszystko wymieszałam, posoliłam, popieprzyłam i już. Bardzo polecam! Zróbcie takie szaszłyki z kaszą i sami zobaczycie ,że są super. Smacznego!! Polecam również inne szaszłyki: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ

potrawyregionalne
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami 149

kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć mięso z dodatkiem przypraw. Wyłożyć przysmażone mięso do naczynia z ziemniakami. W garnku zagotować wodę, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i obgotować, ok 5-7 min. Ugotowany brokuł ułożyć na mięsie. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać przyprawy do smaku , zetrzeć 3/4 sera do śmietany.. Wymieszać, zalać warzywa z mięsem w naczyniu. Resztę

Gotowanie jest łatwe
Jajecznica po turecku - menemen 168

Przygotowanie :  Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej przyprawy: koper włoski, kmin, gorczyce i płatki chilli, smażyć przez kilka minut aż zacznie wydobywać się aromat, ale uważać aby ich nie przypalić. Następnie dodać starty na tarce imbir, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dokładnie wymieszać, aby warzywa połączyły się z przyprawami

Codzienne Gotowanie
Schab po meksykańsku 182

duszenia warzyw można wtedy dorzucić 2 listki laurowe.   1. Mięso lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i posypać przyprawą meksykańską. Obtoczyć w mące i obsmażyć na dużym ogniu z obu stron. 2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę, paprykę i pomidory

Kto ugości moich gości?
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 182

Szklimy ryż na patelni, na małym ogniu, mieszając i równo otaczając go w maśle- zrobi się lekko przejrzysty i błyszczący. Żeby został biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję

Karo in the Kitchen
Sałatka z kurczakiem i quinoa 190

tego porcja świeżych warzyw i zdrowy posiłek gotowy :) Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1/3 szklanki quinoa/komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 łyżka oliwy suszony majeranek sól, pieprz pomidorki koktajlowe (kilka sztuk) sałata rzymska Filet z piersi posypać majerankiem, solą i pieprzem. Natrzeć oliwą, Odstawić na 1h. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą), smażyć

Moja Galeria Smaku
Rewelacyjna Marynata do Mięs i Warzyw 27095

się i do warzyw i do mięs, więc musiałam sprawdzić, spróbować i zrobiłam. Pierwsza niespodzianka jaka mnie czekała, to że tej marynaty wychodzi bardzo dużo. Kolejne to smak i konsystencja. Konsystencja idealna do smarowania produktów silikonowym pędzelkiem, a smak..... pikantny i lekko słodkawy jednocześnie. Taka w sam raz. Uwielbiam ją do smażenia kawałków mięsa na patelni grillowej, pieczone udka też

Blondynka Gotuje
Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 144

podsmażamy lekko na patelni. Kiedy zyskają lekko złotawy kolor zalewamy je bulionem i całość zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki marchew i pietruszkę oraz 3 czubate łyżki keczupu  (można dać więcej, jeśli mamy ochotę na nieco bardziej pomidorowy smak, mnie jednak pasowało dokładnie tyle i wyjątkowo keczupu, nie koncentratu) i sok z cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw, zagęszczamy delikatnie mąką

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami 199

podsmażyć na patelni  (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności) Posiekać drobno cebulę,  obsmażyć i dodać do mięsa Cukinię pokroić na 0,5.cm plastry i także lekko obsmażyć a następnie dodać do mięsa. Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa. Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomidorowy makaron z warzywami. 147

Pomidorowy makaron z warzywami i serkiem feta (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik

vegetanie
Pomidorowy kapuśniak 358

Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę.   Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i drobno kroimy.  Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz kapustę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy 40 minut. Ziemniaki gotujemy osobno w lekko solonej wodzie na półmiękko, odcedzamy.  Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Original Hungarian Gulyás 164

warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w : 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek)  Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu  Fokhagymakrém  Kliknij tutaj 1 łyżeczka przecieru  Piros Arany (Czerwone Złoto)   Kliknij tutaj I odstawiamy na 20 minut. W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy

ClauditteMissCooking
SOS SALSA 129

łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać, część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć delikatnie skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde, zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy

w mojej kuchni
ROGALIKI Z WODY 153

łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać, część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć delikatnie skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde, zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy

w mojej kuchni
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 175

naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem. Mięso mielone smażymy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Piwne risotto z wieprzowiną 212

Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy piwem, zakręcamy garnek i od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć, gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę. Jeśli nie posiadamy szybkowara golonkę gotujemy w zwykłym garnku, aż mięso będzie miękkie. Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skórki i kości. Wywar zachowujemy. Na patelni rozgrzewamy olej

Kulinarne przygody Gatity
Coś z niczego 174

cukrem na patelni. Wsypać płatki, smażyć 4-5 minut, aż płatki nabiorą złotej barwy. Dodać miód, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rabarbar: Z pomarańczy zetrzeć skórkę, owoc wyiletować - zachować sok.  Na petelni skarmelizować cukier z łyżką soku pomarańczowego. Gdy nabierze złotego koloru, dodać pokrojony w 1cm kawałki rabarbar. Smażyć, aż warzywo zmięknie. Wlać pozostały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z brokułów. 177

minut.Woda musi przykrywać warzywa. Dokładamy różyczki i gotujemy do miękkości. Wyławiamy nasze brokuły do miski i wlewamy część wody w której się gotowały. Blendujemy całość. Dodając w razie potrzeby brokułową wodę. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać ;). Dodajemy do smaku posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze

Malinowe Pocałunki
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i brokułami 2899

kurczakiem i warzywami. Składniki: makaron pojedyncza pierś z kurczaka ok 8 szt pieczarek 20 dag brokułów śmietana przyprawy Makaron gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, doprawiamy (curry, papryczka chilli, przyprawa do kurczaka, majeranek) i smażymy pod przykryciem. Gdy mięso się podsmaży, a grzyby zmiękną, na patelni zobaczymy wodę, wtedy dokładamy

Taste Of My Day
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 195

patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem. Wrzucić   rozmaryn i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku. Pstrąga smażyć na rumiano najpierw od strony bez   skórki -potem przewrócić . Wrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując   z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać   do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę

Buniabaje w kuchni
Zapiekane naleśniki warzywne z kiełbasą 201

odważyłam się ich przygotować. Po latach przepis odnalazł się zaplątany w stertę kartek, więc mogę się nim z Wami podzielić:) Składniki: Na ok 16 sztuk: Naleśniki (przygotowywałam na patelni o śr. ok 20cm): 0,75l mleka 0,25l przegotowanej wody 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ok 0,5kg mąki pszennej 1/3 szklanki oleju Farsz: 2 marchewki 1 pietruszka(...)być grube, bo będą pękać przy składaniu:) 2. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem.   3. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, kapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy.  4. Gdy jarzyny będą już

Kuchnia w czekoladzie
Bigos z młodej kapusty 154

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Możecie zrobić w wersji z kiełbasą lub bez. Ja mam bez, ponieważ użyłam ten bigos do golonki. Kapustę poszatkować drobno

Kuchnia Pokoleń
Penne z warzywami na winie 123

Składniki: 150 g makaronu Penne fasolka szparagowa pieczarki 1 cebula 40 ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki sól, pieprz chili cayenne łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować

Gaździnka warzy
Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem 179

Składniki:  kromka razowego chleba  1/4 czerwonego pomidora, obranego ze skóry  garść ugotowanego i obranego bobu  1/2 ząbka czosnku  zioła: koperek, natka

Moja smaczna kuchnia
Makaron z cukinią w sosie miętowo-cytrynowym. 223

niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html         Cukinia(...)parmezanu (opcjonalnie)  sól i pieprz do smaku Do posypania: starty ser świeży pieprz posiekana mięta   Wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazówki na opakowaniu. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wrzucamy cebulę, czosnek i płatki chili. Smażymy ok 3 min. Dodajemy na patelnię plastry cukinii i posypujemy świeżo startym pieprzem i solą Smażymy, aż cukinia będzie miękka i delikatnie się

Apetyt na Zielone
Pieczone buraki i ciecierzyca z kaszą gryczaną, kurczakiem i jogurtem 179

prowansalskie, słodka papryka Pikantny jogurt: 700 g jogurtu greckiego 4 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 mały pęczek natki pietruszki chili, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Pieczone warzywa: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Buraki obrać ze skóry, pokroić w nieregularną kostkę i przełożyć na posmarowaną oliwą blaszkę z wyposażenia piekarnika. Tak przygotowane buraki skropić oliwą, wymieszać dłonią(...)ponownie do piekarnika na 30 minut. Kasza gryczana i kurczak: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Następnie polać obficie oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i słodką papryką. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Do usmażonego mięsa wsypać kaszę

Passions hobbies life
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 244

Najlepiej po prostu uduszony z cebulką, ale tym razem postanowiłam zaszaleć. Kupiłam limonkę, imbir, papryczki piri-piri oraz kilka innych składników i zaczęłam kulinarne zmagania. Niestety nie miałam takich warzyw, jakie bardzo chciałam mieć, ale nie przejęłam się nic a nic. Postanowiłam i tak wykorzystać te, które już kupiłam. I chociaż kompozycja warzywna nie za bardzo odpowiadała mojemu pragnieniu orientalnych(...)sojowego, sok z limonki oraz czosnek, imbir i papryczkę. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz., a najlepiej na całą noc. Orzeszki prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Marchewki kroimy w słupki, dymkę w piórka, minikolby kukurydzy w spore krążki, a szczypior siekamy. Siekamy także natkę i orzechy, ale dość grubo. Ryż gotujemy

Ratunku obiad
KOTLECIKI DROBIOWE Z CUKINIĄ 278

nieco rozleniwiają Dlatego dzisiaj mam przepis na fit kotleciki drobiowo – cukiniowe. Bardzo dobre, pożywne kotleciki w nieco innej wersji niż zwykle. Można je upiec w piekarniku lub przyrządzić na patelni. Są również bardzo pożywne więc wystarczy zrobić do nich tylko sałatkę lub jeść same czy z dodatkiem keczupu. Smakują na zimno lub ciepło. Są szybkie w przygotowaniu co jest dodatkowym(...)łyżka czosnek – 1 ząbek oregano tymianek papryka słodka pieprz sól PRZYGOTOWANIE : Cukinię i natkę pietruszki umyć pod bierzącą wodą. Obrać skórę lub nie ( według preferencji) z cukini i potrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, po czym odcisnąć sok. Pietruszkę posiekać i wrzucić wraz z cukinią do miski. Pierś z kurczaka lub indyka posiekać na drobne kawałki i dołożyć

kuchniabellissima.wordpress.com

Proponowane wyszukiwania