Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem 226kurczaka z marchewką i groszkiem świetnie wpisała się w ten mój plan. Jednego dnia podałam ją z ryżem i sałatką z białej kapusty, drugiego z kaszą kuskus i mixem warzyw konserwowych domowej roboty, w obu przypadkach obiad bardzo nam smakował, a ja zaoszczędziłam czas ;) Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: " MniamMniam.pl ") ok. 800 g piersi z kurczaka 2 szklanki wrzącej(...)duża marchewka mała śmietana 18% 2-3 łyżeczki mąki 1 puszka groszku konserwowego sól, pieprz Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć z każdej strony, aż zrobi się białe. Zanim mięso zacznie się rumienić zalać je wodą. Marchewkę pokroić w półplasterki
Simply Food
Zupa warzywna z kaszą jaglaną 206poszatkować, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pomidory i podsmażać razem do momentu, aż pomidory się rozpadną. Dodać łyżkę koncentratu i troszkę cukru do smaku, chwilę razem podsmażać. Kiedy warzywa będą miękkie dodać pomidory, przyprawić i chwilę gotować. Na koniec można posypać posiekanym koperkiem. Życzę Smacznego! Zbliżają się święta, a jeśli nie macie jeszcze przygotowanych prezentów polecam #myAmbition(...)mojego bloga 10 % zniżki na produkty Ambition w sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ. Pamiętajcie rabat obowiązuje tylko do 31.12.2017 roku. Przygotowując tą potrawę korzystałam z patelni Ambition, którą mam od dawna i jestem z niej bardzo zadowolona
talerz przyjemności
WARZYWNE CURRY 1028kokosowego (lub śmietanki 30%) 1 łyżka listków kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy. Podsmażamy cały czas mieszając, na średniej mocy palnika, aż cebula zmięknie. Nie rumienimy. Dodajemy pastę curry(...)wszystkie przyprawy) i chwilę mieszamy. Dolewamy gorący bulion lub wodę, dodajemy kalafior i marchewkę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, lub dłużej, aż warzywa będą al dente. Dodajemy brokuły i gotujemy kolejne 5 minut. W razie potrzeby uzupełniamy bulion lub wodę. Zdejmujemy pokrywkę, dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez około
cool and minty
Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi 201patelni. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera, doprawiamy wedle uznania i miksujemy na dość gładką masę. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut. Smacznego! Artykuł Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi
Be Fit Be Strong
Gulasz z warzywami i chorizo 198warzywami i chorizo Przygotuj rondel, nóż i deskę do krojenia, łopatkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, miseczki. Przygotuj składniki: ok. ½ kg łopatki wieprzowej lub mięsa gulaszowego, ok. ¼ pęta kiełbasy chorizo, 1-2 marchewki, 1-2 cukinie, 1-2 cebule, 2-3 łyżeczki łagodnego ketchupu, 2-3 łyżeczki mąki pszennej, sól, pieprz czarny mielony, cukier, trochę przegotowanej wody, trochę tłuszczu na patelnię. Cebulę
blog.moje-pasje.info
Fit burger wołowy 213warzywa. Prosto, smacznie i pożywnie. Spróbujcie Zobaczcie też: Burgery wieprzowo-wołowe Przepis na fit burgera wołowego Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu
Kuchnia Bazylii
Fit burger wołowy 213warzywa. Prosto, smacznie i pożywnie. Spróbujcie Zobaczcie też: Burgery wieprzowo-wołowe Przepis na fit burgera wołowego Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu
Kuchnia Bazylii
Tacos 245patelni, obustronnie, aż się zarumienią. Gotowy placek zwijamy w muszelkę i zostawiamy do ostygnięcia. Na końcu przygotowujemy farsz. Na początku smażymy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy do tego mięso mielone oraz sól i pieprz. Całość dalej smażymy. Paprykę kroimy w słupki, a kukurydzę i fasolę odcedzamy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Na wcześniej przygotowanych plackach układamy mięso mielone oraz pokrojone warzywa. Podajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Leczo z cukinii, pycha 205patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Teraz już można dodać do garnka cukinię i papryki,pomidory wymieszać i gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majeranek, koncentrat,paprykę słodką w proszku i ostrą,wymieszać. Leczo gotuje się bardzo szybko, ale trzeba przy tym stać bo lubi się przypalić. Będzie gotowe jak cukinia się rozgotuje a warzywa miękkie
Kuchnia Pokoleń
Leczo z mięsem mielonym a'la spaghetti 198warzyw. Różnorodność produktów sprawia, że posiłek jest bardzo kolorowy i zachęca do szybkiego skonsumowania. :) Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 100g mięsa mielonego 100g makaronu spaghetti 1 szklanka wody przyprawy: sos sojowy, pieprz cayenn, czosnek granulowany, papryka słodka, jarzynka bez soli masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni
Truskawkowa Fiesta
Wegańska fasolka z pomidorami i ryżem :) 201Pyszna, szybka i bardzo zdrowa propozycja obiadowa :) Wegetariańska, wegańska potrawka z warzyw z dodatkiem ryżu parabolicznego. Składniki (2 porcje): 70 g ryżu parabolicznego (Targroch) 450 g mrożonej fasolki szparagowej 2 starte drobno marchewki 1 puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch) przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz(...)ziołowy, zioła prowansalskie, sól himalajska - do smaku Przygotowanie: Ryż ugotuj w 180 ml wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekane cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklij. Następnie wlej zblendowane pomidory, startą marchewkę oraz zamrożoną fasolkę. Duś pod przykryciem ok. 20 minut. Dodaj ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 10-15 minut. Fasolkę nałóż
Zdrowie na języku :P
Pieprzowe gomasio 177patelni, mieszając cały czas. Powinno nabrać złotego koloru, ale nie przypiec się za bardzo, gdyż nabierze goryczy. Przestudzić lekko i razem z solą utrzeć w moździerzu. Można również wszystko zmiksować blenderem, ale niezbyt dokładnie. Na końcu dodać świeżo zmielony pieprz i wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dodawać do kanapek, duszonych i pieczonych mięs, a także do surowych warzyw. Przepis
Codzienna kuchnia niecodzienna
Żurek z jajkiem sadzonym 294patelni, ja wrzucam surowy do wywaru, skórkę od boczku też, pod koniec gotowania wyciągam. Żeberka dzielimy na kostki i dorzucamy do wywaru, pod koniec gotowania oddzielamy mięso od kostek i dorzucamy do zupy. Od zagotowania zmniejszamy płomień, po 20-25 min wyciągamy białą kiełbasę, obieram ze skórki, kroję na kawałki i pod koniec gotowania wrzucam do żurku. Kiedy warzywa zmiękną
Pelusiowa Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w suszonych pomidorach 236patelni (najlepiej grillowej) i smażymy kurczaka okolo 10 minut do zrumienienia z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Makaron gorujemy al dente (około 6 minut). Odlewamy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę w słupki. Jeśli ktoś nie przepada za gryzieniem cebuli może pokroić ją w kostkę. Łączymy makaron i warzywa
Gotuj z Rumcajsem
Sezon na szparagi rozpoczęty! Zielone szparagi z duszonym kurczakiem 172Składniki na 2 porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego łyżka oleju kokosowego polecamy Olejowy Raj 1/2 szklanki wywaru z warzyw do podlania kurczaka szczypta mieszanki curry indyjskiego polecamy The Spice Shop sól morska czarny pieprz szczypta cukru Wykonanie: Piersi z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą morską, czarnym(...)pieprzem i dodaj curry indyjskie. Odstaw do lodówki. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki. Zagotuj w wysokim naczyniu wodę z solą i cukrem. Gotuj szparagi około 3 min. Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej kokosowy, wyłóż szparagi, dodaj czosnek, oprósz solą i pieprzem. Smaż około 5 minut. Piersi z kurczaka podsmaż na oleju kokosowym na grillowej patelni z dwóch
Bike By Life
Miruna w panierce szpinakowo- miętowej 238patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć chwilę na 2-3 łyżkach masła, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubimy warzywa surowe
Proste Potrawy
Schab po meksykańsku 240patelni, przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka podsmażamy do czasu aż cebula będzie miękka i też wkładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem, wkładamy puszkę pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem około 30-40 minut aż mięso ładnie zmięknie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w półtalarki, kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ananasa kroimy na małe kawałki (sok zostawiamy). Warzywa dorzucamy
Pobite gary Barbary
Sos beszamelowy 221warzyw. Dodając do beszamelu świeże zioła, musztardę, śmietanę czy też ser, można wyczarować przepyszne sosy. Dzisiaj przedstawiam beszamel podstawowy. Składniki: 0,5 l mleka łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz łyżeczka gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Mleko zagotować z liśćmi laurowymi i zielem, ostudzić. Roztopić masło (najlepiej w wysokim rondlu, lub patelni), wsypać
na moim stole...
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 258Faszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad. Prezentowałam już cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki! W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko podsmażyłam(...)wcześniej na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Użyłam także passaty pomidorowej i koncentratu do stworzenia ulubionego sosu. Tak przygotowanym farszem nadziałam czerwone papryki, posypałam obficie żółtym serem i zapiekałam w naczyniu żaroodpornym przez ok. pół godziny. I chociaż nie są najbardziej fotogenicznym daniem, to swoim smakiem nadrobiły wszystko! Pyszny, mięsno-ryżowo-pomidorowy farsz zapiekany w ulubionej, czerwonej
Kuchnia Ellie
Krem z brokuła 235warzywa na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy bulionu tak aby uzyskać ulubioną konsystencję. Jogurt łączymy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodajemy do całości. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Pestki słonecznika prażymy 2-3 minuty na suchej patelni. Zupę
DefinicjaSmaku
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 298patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki.Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania. Podajemy gotowaną kaszą z warzywami
Wanilia i Kardamon
Soczewica po bretońsku 190patelni podsmażamy cebulę i kiełbasę pokrojone w kostkę. Następnie przesypujemy je do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy pokrojoną w kostkę marchew. Gotujemy pod przykryciem. Gdy marchewka lekko zmięknie dodajemy wypłukaną wcześniej soczewicę (można ją wcześniej zalać wodą i zostawić na kilka godzin – będzie się krócej gotować). Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą
e-PrzepisyKulinarne
Brukselka, ach te małe kapustki 294warzywa zeszłoroczne już lekko podsychają. Ja osobiście nie jestem wielką fanka brukselki, ale mój M mówi, że uwielbia. Więc jest gotowana brukselka polana bułka tartą zasmażoną na masełku. Podobno pycha :) Składniki - brukselka ( u mnie woreczek ok.18 szt.) - masło 2 łyzki - bułka tarta ok.3 łyzki - sól Wykonanie Bruselki gotuję w lekko osolonej wodzie,odcedzam. W rondelku, lub na małej patelni
Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki z cukinii [na dwa sposoby] 289warzyw lub specjalnego nożyka na tarce. Ważne, aby plasterki były cieniutkie, bo inaczej będzie je ciężko zwinąć i potrawa straci na smaku. Po przygotowaniu plasterków cukinii marynujemy je w oliwie z oliwek z ziołami. Moja marynata wyglądała TAK . Cukinię pozostawiamy w marynacie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grillujemy ją lub smażymy z obu stron na patelni teflonowej
PastelFood
Jaglane muffiny ze szpinakiem i kozim serem 273odrobina oleju/oliwy - 2 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka - nasiona słonecznika Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki, a następnie ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać szpinak i masło, podlewając(...)odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem. W większej misce wymieszać razem ugotowaną kaszę ze szpinakiem i jajkiem. Dodać drobno pokrojone warzywa, ser kozi, pesto i przyprawy. Gotową masą wykładać formy na muffinki. Piec ok. 20 - 25 minut. Na koniec posypać podprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego
Kuchnia Ellie
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią 304duża cebula1 łyżka masłazioła prowansalskiesól, pieprzolejskładniki na sos:2 łyżki miodu1 łyżka musztardy3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzNagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron(...)maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser.Sos: do garnuszka dodajemy miód oraz musztardę, następnie powoli wtłaczamy oliwę, energicznie mieszając. Dodajemy sól i pieprz i sos gotowy.sałatkę polewamy sosem oraz posypujemy słonecznikiem. makaronowa sałatka
Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z zielonym groszkiem 281warzyw i żółtego sera, polana aromatycznym sosem śmietanowym. Najpierw należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać mąką. Rozłożyć na niej równomiernie ciasto. Teraz czas na nadzienie. Boczek oraz cebulę pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię
Świat Domowej Kuchni
Babcina zupa pieczarkowa 363Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy 1/2 marchewki (resztę odkładamy na później), pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie, prawie cały seler (kawałek zostawiamy na później). Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy. 2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę, pieczarki kroimy w paski. Na patelnie rozpuszczamy
My Culinary Art
Roladki z cukinii [na dwa sposoby] 485warzyw lub specjalnego nożyka na tarce. Ważne, aby plasterki były cieniutkie, bo inaczej będzie je ciężko zwinąć i potrawa straci na smaku. Po przygotowaniu plasterków cukinii marynujemy je w oliwie z oliwek z ziołami. Moja marynata wyglądała TAK . Cukinię pozostawiamy w marynacie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grillujemy ją lub smażymy z obu stron na patelni teflonowej
PastelFood
Sałatka nicejska 353bogato” i nie ma powodu, by je „odchudzać”. Smaków w tej sałatce ma być dużo jeśli mamy ją nazwać nicejską. Pomijając fasolkę i ziemniaki, sałatka przygotowywana jest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu do dobrej jakości ziemniaków w sezonie jesienno-zimowym(...)ściśle rzecz biorąc nie będzie to już sałatka nicejska . Ten przepis zawiera również instrukcję jak poprawnie przygotować do spożycia stek ze świeżego tuńczyka. Grillujemy go na dość mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, pamiętając przy tym o dość ścisłej zasadzie czasu obróbki – nie więcej niż 1,5 minuty na stronę. Dłuższy czas spowoduje, że mięso szybko stanie się
Kulinarna Pokusa
Omlet marchewkowy 200Delikatny, wilgotny z mnóstwem owoców, ulubionym syropem klonowym, omlet marchewkowy. Polecam taki smakołyk na śniadanie i energia na całe przedpołudnie zapewniona. Robi się go szybko, warunkiem
Moje Małe Czarowanie
Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym 172Danie idealne dla zabieganych. Doskonale nadaje się na obiad lub na ciepłą kolację. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: 250g grubego
kuchnia doski
Wieprzowina z selerem i piwem 169Składniki 350 g karczku b/k sól, pieprz, kminek sos sojowy kilka ząbków czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 cebule szczypta rozmarynu jasne piwo Przygotowanie Mięso
Gaździnka warzy
Tort z makaronu 235Tort z makaronu. Edyta Guhl Włoskie krajobrazy w Eifel. Na blogu z wdzięczną nazwą w tytule,, dolce vita“ nie powinno zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym
dolcevitainmykitchen
Makaron z grzybami leśnymi 255Proste danie, szybkie w wykonaniu a grzybów w lasach i na straganach pełno, kupić można co tylko dusza zapragnie. Ja uzbierałam trochę kurek, muchomorów rdzawobrązowych i
Moje Małe Czarowanie
Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem 238Drobiowe roladki lubię przygotowywać z dwóch względów. Po pierwsze są one najszybszymi roladkami, a po drugie lubię wszelaki drób. Dla odmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki ziemniaczane rosti/roesti 246Pytano mnie już kilka razy o to, czy nie istnieje może bezglutenowa wersja placków ziemniaczanych. Wcześniej proponowałam zamianę tradycyjnej mąki na bezglutenową, zapominając o tradycyjnym daniu
Życie zamknięte w smaku
.812. leniwa niedziela 174~ karobowo -kokosowy omlet z fasoli podany z tahini ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Skoro mamy "fasolowe brownie" czyli pieczone ciasto z fasoli, to może by tak tę masę
breakfast of dreams