warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:412/829)

Wegetariańska pizza na spodzie z kalafiora 318

Kiełki na patelnię Koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać przyprawy i jogurt. Kalafior i cukinię podzielić na mniejsze części. Sok z cukinii odsączyć na papierowym ręczniku. Dorzucić do jajka. Zblendować. Dodać siemię lniane i otręby. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec 15 min w 180 stopniach. Po upływie czasu wyciągnąć, rozsmarować koncentrat, posypać przyprawami i wyłożyć warzywa. Piec ponownie

Czarnawisienka
Zupa kukurydziana z grzankami 180

Warzyw umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać masło, natkę lub koperek, a na końcu chili.  Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić

Czerwień i błękit
SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim 197

rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie bo jest bardzo ostra. Dusimy wszystko aby było mięciutkie. Odstawiamy.     Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach będzie gotowy. Makaron przed zalaniem potnijcie na króciutkie kawałeczki. Makaron mieszamy z pozostałymi warzywami

SMYKWKUCHNI
Dorsz w pergaminie z ryżem i słodką marchewką 222

warzywami) kilkanaście małych marchewek  łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu na opakowaniu.  Ryż ugotować i podzielić woreczek na pół. Za pomocą filiżanki lub szklanki ukształtować ryż na talerzu. Marchewki ugotować na parze, a następnie umieścić na patelni z rozpuszczonym

Pasja Smaku
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 153

Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać. Polecam! Składniki na 4 pity: Mięso: 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj np. szynka wieprzowa(...)opakowanie) sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka majonezu sok z cytryny (do smaku) Przygotowanie: Mięso mieszamy dokładnie z   przyprawami. Cebulę siekamy w drobna kosteczkę. . Na dużą patelnię wlej olej, podsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj mięso. Smaż około 10 minut aż się zarumieni. Pomidory kroimy w kostkę, sałatę siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy. Doprawiamy

Mania Gotowania
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup 155

omijałam to dziwnie wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w migdałach i pyszne puree . Przekonałam się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna(...)skorzonery, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki (bezpośrednio przed przyrządzeniem) 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę ½ szklanki śmietanki 36 % 900 ml bulionu drobiowego uprażone na suchej patelni różne nasiona do posypania Przygotowanie: W średnim rondlu podgrzej na średnim ogniu masło, dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki

karmelowy
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 180

kompozycja idealnie się uzupełniająca. Aromatyczna i zapraszająca, by jej skosztować. Drugi smak to Almette z rzodkiewkami - delikatnie różowy, puszysty, kremowy, który wręcz rozpływa się na języku, pachnący pierwszymi warzywami. Równie pyszny! I dzisiaj mam dla Was niespodziankę, bo na blogu nie będą moje przepisy, ale przepisy Davida Gaboriaud - ambasadora marki Almette, niezwykle utalentowanego kucharza młodego pokolenia, którego pewnie znacie(...)dymki,  1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól, pieprz, Przygotowanie: Do miski  wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię

Poezja Smaków - blog kulinarny
Dynia hokkaido z czosnkiem, smażona na maśle. 184

1 dynia hokkaido 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka imbiru Dynię oczyszczamy z gniazda nasiennego przy pomocy łyżki, kroimy

Gotowanie jest łatwe
Groszek z trawą cytrynową 75

400 g groszku* 1/2 trawy cytrynowej, 1 listek limonki, skórka tarta z 1/2 limonki, ostra papryczka**, sól, cukier, sok z limonki 4 łyżki masła Trawę i

królestwo garów
Marchewka z patelni 425

Wspaniały dodatek do obiadu, nie spodziewałam się takiego super efektu.  Zapraszam do wypróbowania ;) Przepis pochodzi  z tej strony :)   Składniki: 3 duże marchewki 3

Czerwona Porzeczka
Dahl z soczewicy a także recenzja książki Superfood... 167

nasze zdrowie. Następnie każde warzywo czy też owoc w zależności od działu analizowane jest pojedynczo. Znajdziemy tam korzyści dla naszego organizmu po zjedzeniu danego produktu, jakie właściwości ma warzywo surowe a jakie gotowane, jakie zawiera witaminy i w jakiej formie najlepiej je podać. Autorka po każdym opisie danego produktu podaje przepis na zdrowe danie z wykorzystaniem ww. produktu. Dodatkowo książka(...)główka czosnku pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki kawałek imbiru (ok 3cm) 20 dag dyni 1 i 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 3 pomidory śmietana do podania Przygotowanie; Na suchą patelnie wsypujemy wszystkie przyprawy. Podgrzewamy do czasu aż staną się aromatyczne jednak uważamy aby ich nie spalić. Następnie przekładamy do moździerza i ucieramy na pył. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce

Radość kipiąca uśmiechem.
Pęczak ze szparagami, słonecznikiem i pomidorkami 126

dodatkiem warzyw i tak naprawdę mi to wystarcza ;-) Miłego dnia :-) Składniki: 1,5 szklanki kaszy pęczak pęczek szparag kilka pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki słonecznika 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Kaszę pęczka gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi myjemy, odcinamy twardą końcówkę i kroimy na mniejsze części. Pomidorki kroimy na połówki. 2. Na patelni rozgrzewamy masło

kruche babeczki
Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 156

patelni masło dodać ziarna kukurydzy, doprawić solą, pieprzem, chilli i całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka z marchewki, mango i kopru włoskiego 120

warzywa) i wszystkie jabłka tuż przed obiadem mi zniknęły. Przejrzałam zawartość lodówki. Znalazłam mango, bulwę kopru włoskiego z natką i z „braku laku” powstała taka surówka. Okazało się, że jest to świetna alternatywa dla tradycyjnej surówki. Dzięki zielonej części kopru włoskiego zyskała delikatny, anyżkowy smak, który podkreśliłam jeszcze dodając odrobinę oleju sezamowego i ziarna podprażone na patelni. Składniki

Dietolog
Zimowa zupa krem z dyni, słodkich ziemniaków i papryki. Rozgrzewająca i aromatyczna. 126

suchej patelni ziarna dyni, grzanki z chleba pełnoziarnistego, rukola i mała papryczka. Sposób przygotowania: Paprykę oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju i podpiecz w piekarniku (30 minut w 180ºC) W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki zalej wodą lub bulionem. Kiedy ziemniaki zmiękną dodaj pozostałe warzywa, przyprawy oraz

wysmienity

Proponowane wyszukiwania