warzywami, z jajkami i bez jajek. Ja dziś zrobiłam wersję śniadaniową, bardzo szybką i prostą. Ale jaką pyszną!!! Kto raz spróbuje, zakocha się na zabój! :) Składniki: 3 pomidory 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła garść świeżego oregano sól pieprz cukier Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło
Olikowa kuchniawięc warzywa myjemy, suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na niej również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy
Mango PapajaSzybkie, smakowite i chrupiące danie na obiad. Doskonałe z mięsem jak i jako potrawa wegetariańskia. Składniki : kilka ziemniaków 3 cebule ćwiarka białej kapusty papryka sól, pieprz
prawdziwe jedzenieoryginale – zupa na bazie zupy. Z potrzeby i różnic geograficznych – bo niestety mieszkam w Polsce, a nie w Toskanii – zupa gotowana od nowa. Pełna smaku i zdrowych warzyw. Gęsta i sycąca, obłędnie pachnąca. Zupa chlebowo-warzywna. Idealna na jesień i zimę. Kiedyś było to ‘biedne’ danie włoskich rolników. Nie wolno marnować jedzenia, wyrzucać resztek. Nazwa zupy – „gotowana na nowo” –wzięła(...)zupa razem z dodaną fasolką dochodzi, w zgrabne centymetrowe kromki kroimy czerstwe pieczywo. Smarujemy je z jednej strony oliwą z oliwek. Opiekamy na rumiano i chrupiąco w piekarniku, na patelni lub w tosterze. Przecinamy na pół ostatni ząbek czosnku i smarujemy nim, mocno wcierając czosnek, gorące grzanki. Wkładamy po jednej, dwie grzanki na dno talerza, wlewamy gorącą zupę, kładziemy jeszcze
Karo in the KitchenPyszny pasztet z przepisu mojej Mamy. Sekret smaku tkwi w różnorodności mięs, a dzięki dodatkowi warzyw, pasztet nie jest suchy tylko mięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona(...)łyżki oleju 1 łyżka masła kilka plastrów słoniny sól, pieprz, gałka muszkatołowa CZAS PRZYGOTOWANIA: 190 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Całe mięso (oprócz wątróbki) kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i przesmażamy kilka minut. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze minutę. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy
My Culinary ArtOstatnio tęskno mi do lata, więc przygotowałam danie pełne warzyw. Makaron można podawać osobno, albo też od razu wymieszać z potrawą. Porcja dla 5-6 osób. SKŁADNIKI 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 duża cebula oliwa lub olej 2 cukinie 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) 260 g pieczarek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Cukinie i papryki umyć i pokroić w kostkę (wybierając z papryk gniazda nasienne). Wsypać do mięsa mielonego. Pieczarki umyć, pokroić, przełożyć na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, posypać solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nie będą surowe, wyłączyć palnik. W międzyczasie ugotować pożądaną ilość makaronu według instrukcji na opakowaniu
Passions hobbies lifemleko mąka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Z łobody oskubać same liście i wierzchołki, opłukać i wrzucić na wrzątek. Gotować ok 5 min, odcedzić i w garnku posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz ze skwarkami, dodać szczypiorek, chwilę podsmażyć i dodać do posiekanej lebiody. Nastawić na ogień i zacząć smażyć, odparować z resztek wody. W tym czasie wymieszać(...)forum Zapomniana kuzynka szpinaku Zupełnie lekceważoną u nas rośliną jest najstarsza z europejskich kuzynek szpinaku - łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis), zwłaszcza jej czerwonolistna forma (po angielsku "orach"). To starożytne warzywo pochodzi z północnych Indii i było w Europie znane wcześniej niż szpinak, który wyparł je dopiero w średniowieczu. Początkowo łobodę uprawiano z powodu jej wartości leczniczych (reguluje trawienie), z czasem
Gotowanie jest łatwewłoskie. Patelnię zestawiamy z ognia. Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na pół. W misce układamy sałatę, a na niej cukinię. Dodajemy kurczaka, oliwki i pomidorki koktajlowe. Posypujemy prażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi. Skrapiamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatka z kurczakiem i cukinią podajemy z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że cukinia to wartościowe warzywo, które
My Chcemy Jeśćpatelni, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 190 stop. przez 1 h do 1 i 1/2 godz pod przykryciem. Wszystko zależeć będzie od mięsa. W połowie pieczenia przekręcamy rolady na druga stronę, a na 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i pozwalamy się im dopiec. Ps. wraz z roladkami możemy upiec warzywa
Gotowanie...to proste !patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli przekładamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę razem smażymy. W garnku przygotowujemy 1,5l bulionu drobiowo – warzywnego. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do bulionu, dodajemy zeszkloną cebulę, podsmażoną dynię i jednocentymetrowy kawałek imbiru pokrojony w plastry. Tak przygotowany wywar gotujemy przez około 20 – 25min, aż warzywa będą
Księga-Smakuwarzyw -łyżka oleju do smażenia kurczaka Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Podsmażamy i zdejmujemy. 3. Mieszankę chińską dusimy na maśle do miękkości. 4. Pomidory kroimy w kostkę. 5. Do mieszanki chińskiej dodajemy kurczaka, pomidory, makaron i dusimy przez 5 min do przejścia smaku. 6. Na koniec posypujemy serem na patelnie
Zdrowie i pysznie na talerzupatelni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną a cebula zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę i jeśli trzeba, dusimy aż powstały na dnie sos zgęstnieje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i podajemy
My simple kitchenzielone warzywa wyszła sałatka zielono mi. 1/2 brokuła 2 garście rukoli 1 cukinia mała 10 oliwek zielonych 4 pomidory koktajlowe 1 szklanka makaronu penne 100 g łososia sałatkowego 5 gałązek natki pietruszki 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz olej Brokuły gotuję aldente w osolone wodzie. Tak samo gotuję makaron.Cukinię kroję na plastry i przesmażam na oleju na patelni grillowej
wesoła kuchniapatelni bez dodatku tłuszczu garść drobno pokrojonego szczypiorku i natki pietruszki 250ml sosu Sweet Chilli 1 łyżeczka oliwy truflowej 1 mała papryczka chilli drobno pokrojona sól morska grubo mielona Sposób: Krewetki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nadziewamy na patyk drewniany do szaszłyków. Skrapiamy krewetki sokiem z liomonki i oprószamy solą. Zostawiamy na kilka chwil. Zajmujemy się warzywami . Papryką, cebulą
Viola cooks with passion