warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:409/829)

Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 166

patelni masło dodać ziarna kukurydzy, doprawić solą, pieprzem, chilli i całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka z marchewki, mango i kopru włoskiego 135

warzywa) i wszystkie jabłka tuż przed obiadem mi zniknęły. Przejrzałam zawartość lodówki. Znalazłam mango, bulwę kopru włoskiego z natką i z „braku laku” powstała taka surówka. Okazało się, że jest to świetna alternatywa dla tradycyjnej surówki. Dzięki zielonej części kopru włoskiego zyskała delikatny, anyżkowy smak, który podkreśliłam jeszcze dodając odrobinę oleju sezamowego i ziarna podprażone na patelni. Składniki

Dietolog
Zimowa zupa krem z dyni, słodkich ziemniaków i papryki. Rozgrzewająca i aromatyczna. 138

suchej patelni ziarna dyni, grzanki z chleba pełnoziarnistego, rukola i mała papryczka. Sposób przygotowania: Paprykę oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju i podpiecz w piekarniku (30 minut w 180ºC) W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki zalej wodą lub bulionem. Kiedy ziemniaki zmiękną dodaj pozostałe warzywa, przyprawy oraz

wysmienity
Studium w fiolecie. Krem z czerwonej kapusty 198

warzywa zmiękną. Zdjąć garnek z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciecierzycę odcedzić, przełożyć do miski. Posypać przyprawami, dodać olej i oliwę, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 40 minut. Ostatnią gruszkę pokroić w plastry, lekko zrumienić na patelni grillowej. Zupę podawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczna zupa kalafiorowa 132

warzyw, które wyrosły pod gołym niebem. Z tej okazji proponuję zupę kalafiorową. Cóż to za banał, prawda? Jednak proponuje wam przepis ekspresowy, błyskawiczny. Na pewno wam przypadnie do gustu zwłaszcza jeśli zostaje w waszych kuchniach bulion z dnia poprzedniego. Do dzieła! Polecam wam także inny mój przepis z kalafiora – sałatkę kalafiorową do grilla . Film   Szukasz odpowiedniej patelni

Kuchennyviral.pl
Sałatka z szpinakiem, migdałami i żurawiną z sezamowym winegretem. Ile tak naprawdę żelaza ma szpinak? 218

warzywa strączkowe. Składniki: 250g świeżego szpinaku 100g suszonej żurawiny 100g migdałów 4 łyżki oleju sezamowego łyżka sezamu łyżka melasy łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania: Melasę wymieszaj z octem jabłkowym a następnie z olejem sezamowym. Mieszaj dość energicznie by powstał gęsty sos. Na koniec wymieszaj z sezamem oraz szpinakiem. Na wierzch rozsyp żurawinę oraz podpieczone na suchej patelni migdały

wysmienity
Konkurs Poltino – wygraj zestaw patelni! 118

mieszanki warzyw, mieszanki owoców, zupy czy dania gotowe (niezłe dla zabieganych). Kto regularnie zagląda na mój blog, pewnie zauważył, że już jakiś czas temu spróbowałam ich produktów i stworzyłam pyszne przepisy z ich wykorzystaniem, które oczywiście Wam polecam. Co możecie wygrać? 1 miejsce: Zestaw 18 produktów marki Poltino (trzeba mieć duży zamrażalnik ) Zestaw 3 pięknych i uniwersalnych patelni (sama

Kuchnia Bazylii
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 163

warzyw w garnku razem pomidorami z puszki oraz 1 litrem wody. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą chilli, jeżeli lubisz pikantne smaki. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut. Z jarmużu usuń twarde łodygi, a liście pokrój na małe kawałki. Możesz tez kupić pokrojony jarmuż w paczkach.  W czasie gotowania zupy, przygotuj grzanki z chleba. Rozgrzej patelnię i podsmaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z szynki i ziemniakami z piekarnika 196

warzywa. Lubię takie kombinacje. To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie to zawsze biorę do pracy na lunch. Tylko muszę podgrzać w mikrofali i gotowe ciepłe danie. Mięso pokroić w cienkie plastry, doprawić solą, czarnym pieprzem, mieszanką ziół, ziołami prowansalskimi. Obtoczyć w mące. Mąkę która zostanie będzie wykorzystana później. Na patelni rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki 109

żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Składniki: 5 gniazdek jajecznego makaronu pappardelle, użyłam włoskiej marki, bo mam do niej zaufanie 1 słoiczek sosu ostrego z żółtych pomidorków daktylowych i papryki Grangusto 2 łyżki czarnuszki 1/3 szklanki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie na patelnię wylewamy

Moja smaczna kuchnia
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 168

wody,patelnię nakryć pokrywką i dusić roladki do miękkości.   Roladki podajemy na ciepło jako danie główne np z ziemniakami i surówką bądź też na zimno pokrojone w plastry jako przekąska. Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś wędlinkę,ozdabiam warzywami

Kolorowa kuchnia Elki
Wiosenna fritatta z kozim bundzem i papryczkami Padrón 153

warzywami. Podaję ją w towarzystwie surówek lub pieczonych ziemniaczków :) 6 jajek 3 łyżki pasaaty pomidorowej dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku mały pęczek botwinki (użyłam same łodygi) kilka papryczek Padrón ok. 30 g koziego bundzu łyżka masła klarowanego Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dymkę ze szczypiorkiem oraz posiekane łodygi botwiny i czosnek podsmażamy na maśle, na patelni która

Mienta blog
Domowa pizza kebab-gyros 159

patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do passaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy. Mieszamy. Resztę składników kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Układamy je na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zaginamy brzegi. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy warzywa, posypujemy startym serem

e-PrzepisyKulinarne
Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym 141

niepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta. Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej. Robiąc te placki należy pamiętać o dokładnym odciśnięciu cukinii, gdyż w przeciwnym razie placki będą się rozpadać. Na patelnię nie wlewajmy

Mieszam w Garnku
Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 220

patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatołowej, obie papryki wg upodobań. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę  zeszklonych warzyw, na warzywa

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania