warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:396/829)

Zupa cebulowa 280

przypominającego się warzywa. Jest miękka, słodka i przepyszna, a w dodatku podobnie jak czosnek ma bogate zastosowanie prozdrowotne - idealna na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 1 kg cebuli 1 l bulionu 250 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne) 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek bagietka ser żółty Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w plasterki.  Na patelni rozgrzewamy masło

Taste Of My Day
Tort naleśnikowy. 438

małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać  starty żółty ser. Farsz ze szpinaku- Na patelni, rozgrzewamy

Kulinarny karnet Christophera
Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi 312

halloumi i warzyw. Warto przygotować większą jego ilość - można go przechowywać w lodówce w słoiczku i zużywać jako sos sałatkowy lub do smarowania kanapek. Pewnie kawałek rybki czy mięska również nie obraziłyby się, gdyby je dosmaczyć takim sosem. Halloumi jest stworzone do grillowania - jest zwarty, troszkę gumowaty i włóknisty, ale dzięki temu nie rozpływa się na patelni jak inne sery

Chilli Czosnek i Oliwa
Flaczki z boczniaków 428

dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę. Po tym czasie dorzucamy do niej marchew i pietruszkę oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa wodą lub bulionem

Poezja smaku
Smalec/pasta z białej fasoli 188

jeszcze na patelni: Wymieszałam, pogniotłam widelcem (można wcześniej fasolę zmiksować, ale ja tego nie robiłam), przełożyłam do miseczki, nakryłam i wstawiłam po przestudzeniu do lodówki. A potem zjedliśmy na kolację jako smarowidło do kanapek, dodając kiszonego ogórka i marynowana paprykę. I było naprawdę bardzo dobre! Przy stosowaniu I fazy MM pastę można używać jako dip do warzyw

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta z ciasta francuskiego na zielono 219

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak. 4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka(...)piekarnika na kolejne 10-15min. 5. Przed wyjęciem z piekarnika upewniamy się, że ciasto ładnie się zarumieniło, jeżeli nie to zostawiamy jeszcze na chwilę. Smacznego ! CZY WIESZ, ŻE? Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw

Podwójnaporcja
Omlet z warzywami 262

Klasyczny omlet z pomidorami i żółtym serem. Dodatkowo wrzuciłam jeszcze kiełki brokuła i oliwki. Idealne śniadanie, jeżeli macie dłuższą chwile na przygotowanie :) Składniki 4 duże jajka

pink envelope
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 114

miękka i soczysta, a warzywa pozostają nadal chrupiące. Japońska mieszanka shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) i dodany do marynaty mirin (słodka sake) nadają potrawie wspaniały smak i aromat. Wołowina z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad. Spróbujcie sami :) Składniki - proporcje dla 2-3 osób   jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny(...)próżniowym - zajmuje to nie więcej niż 20 minut). Grzyby shitake zalewam wrzątkiem na minimum godzinę przed przygotowaniem, po wyjęciu z wody kroję w cienkie plasterki. W woku lub na patelni rozgrzewam olej i na bardzo ostrym ostrym ogniu, cały czas mieszając obsmażam przez 1-2 minuty wyjęte z marynaty mięso, dodaję pokrojone w cienkie piórka cebulę i paprykę, plasterki chili

Cztery Fajery
potrawka z mięsa z rosołu 160

warzywo numer jeden:) Składniki: około 300 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk, królik) cebula 2 ogórki kiszone 2 szklanki rosołu lub ewentualnie wody szklanka marchewki z groszkiem ( z mrożonki) łyżka koncentratu pomidorowego łyżka mąki łyżka śmietany sól,pieprz łyżka oleju lub masła Mięso obrać ze skóry i kości, pokroić drobno. Cebulę posiekać, ogórka również. Na patelni rozgrzać olej (lub masło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Hummus 150

kiszonymi warzywami. Pastę tahini można kupić gotową ale polecam ją zrobić z białego sezamu. Składniki: - 1 puszka ciecierzycy konserwowej, 400 g - 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę - 1 łyżka soku z cytryny - kmin rzymski  - oliwa z oliwek - sól - pieprz - 4 łyżki sezamu Dobrej jakości przyprawy i dodatki zawsze u sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Ciecierzycę odcedzamy. Na patelni prażymy

Apetyczna babeczka
Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą 137

całkowitej miękkości warzyw. 2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przekrojoną na pół dymkę - gotuj do miękkości ziemniaków. 3. Zblenduj/ zmiksuj całość na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedź wodą), a następnie przetrzyj zupę przez sito, aby pozbyć się ewentualnego łyka szparagów. 4. Dopraw zupę solą, pieprzem i tymiankiem. 5. Migdały upraż na suchej patelni. 6. Posiekaną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zrazy mielone owinięte w skórki z kurczaka 215

patelni. skórki drobiowe 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula jajko  sól, pieprz, wegeta susz warzywny Skórki wyczyścić , posypać przyprawami i odstawić do lodówki na 12 godzin.Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną cebulkę i doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, formować niewielkie kotleciki i nałożyć na kawałek skórki.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką. Wodę z warzywami i przyprawami zagotować

Moje domowe kucharzenie
Zupa cebulowa przepis 167

samej patelni z 2 łyżkami oleju ponownie smażymy, ale tym razem pokrojony w kostkę schab - doprawiamy go solą, pieprzem; - usmażony schab dodajemy do garnka z cebulą, dolewamy do wszystkiego 2 szklanki wody i dusimy łącznie cebulę ze schabem ok. 30-40minut na wolnym ogniu; - w dużym garnku powinien już powstać bulion - wyjmujemy z niego wszystkie warzywa - marchewkę i pietruszkę

MintTaste
Hummus z solonymi migdałami 312

uprażyć na patelni i rozbić w moździerzu. Wzmocni to jego aromat. Tahini – domowa pasta sezamowa Miksujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty i źle się miksuje, możemy dodać nieco zalewy lub wody z gotowania. Konsystencja hummusu powinna być dopasowane do tego, jak chcemy go podać. Do smarowania chleba przyda się gęstszy, natomiast jako dip do warzyw nieco rzadszy

MarcinChef
Ryż z mięsem, serem i pieczarkami 176

patelnię dodać posiekaną cebulkę, zrumienić na łyżce oleju. Gotową cebulę przełożyć do mięsa. 4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce, również podsmażyć na oleju do momentu, aż wyparuje z nich woda. 5. Ryż, mięso, pieczarki i cebulę wymieszać, dodać ser żółty, majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku. 6. Podawać z sałatką, najlepiej ze świeżych warzyw. Smacznego

Kuchnia domowa Ani