Roladki z kurczaka z warzywami i sałatką 246Jak w łatwy sposób przygotować atrakcyjny obiad z prostych, ogólnodostępnych składników? Jedną z bardzo fajnych opcji są roladki z kurczaka z
Kolorowy Przepisownik
#11 Zupa tajska z mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 231Następnie, na patelni na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dodajemy naszą ostrą pastę i podsmażamy chwilkę. Paprykę i pieczarki myjemy. Paprykę kroimy w cienkie paski, a pieczarki w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i smażymy jeszcze około 2-3 minut. Do wrzącego bulionu dodajemy nasze warzywa, gotujemy
Taste of imagination
Zupa pieczarkowa - idealna 251rozgrzaną patelnie z 1 łyżką masła i smażymy do odparowania wody. Marchew, korzeń pietruszki, cebulę i seler obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy odrobinę masła i wrzucamy pokrojoną cebulą, liście laurowe i ziele i chwilę smażymy. Po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem
Gotuj z Mąką
Sycący kociołek z białą kiełbasą, warzywami i makaronem 223dużą patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodać kiełbasę i cebulę, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu. Kiełbasa i cebula powinny być delikatnie przysmażone. Kalafior umyć, obrać w różyczki i przełożyć do dużego garnka. Dodać odmrożoną mieszankę włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie i zalać całość wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa lekko już zmiękną. Następnie
Passions hobbies life
Kotlety drobiowe siekane smażone na oleju rzepakowym 295wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać płaskie kotlety (jak racuchy), smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut. Smacznego! Do smażenia kotletów i innych dań używam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa
Obiad gotowy
Zupa warzywna z brokułami mielonym mięsem i ryżem 238sól pieprz 3 łyżki oleju Sposób przygotowania przepisu: Zupa warzywna z brokułami mielonym mięsem i ryżem 1. Ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie Na patelnię dać pokrojoną cebulę i por i olej przesmażyć dodać mięso ,przeciśnięty czosnek przez praskę i usmażyć wszystko razem doprawić solą i pieprzem 2. Do garnka włożyć brokuł starte(...)dużej tarce seler i pietruszkę wlać wodę dodać przyprawę uniwersalną lub kostkę rosołową ja dodałam taką domową (przepis w mojej kolekcji ) i gotować aż warzywa zmiękną 3. Do talerza wyłożyć porcję mięsa i ryżu zalać zupą jarzynową
W królestwie smaków Beaty
Fasolka szparagowa z Hortex na parze 225Składniki: - fasolka szparagowa zielona z Hortex (450g) - 100g masła - 2 łyżki bułki tartej - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Fasolkę szparagową zieloną gotujemy na parze. Solimy, kiedy
Od łyżki do widelca
Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur 342dodajemy na patelnię miód, chwilę smażymy, a następnie zalewamy sos winem. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na sam koniec dodajemy łyżkę zimnego masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Czosnek, papryczkę chili drobno siekamy. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 3. Przesmażamy warzywa i orzechy
W kuchni Katie
spaghetti w sosie z pieczonej papryki 197spalony :) Upieczone warzywa studzimy, następnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka. Blendujemy na gładką masę. Rondel stawiamy na palniku, dodajemy sok z cytryny, koncentrat, bazylię, cukier pozostałe przyprawy do smaku. Gotujemy 15-20 minut. W tym czasie makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Wędlinę dojrzewającą kroimy w paski, na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę
Cook&Love
Cykoria, fenkuł i ziemniaki zapiekane pod beszamelem 238fenkuła. Na patelni roztapiacie masło. Kiedy będzie gorące, dodajecie mąkę i smażycie, aż się zarumieni (tylko nie spalcie). Wlewacie powoli szklankę zimnego mleka, cały czas mieszając trzepaczką i gotujecie wszystko dalej. Mieszacie tak też w trakcie gotowania, aż sos ładnie zgęstnieje i będzie aksamitnie jednolity. Przyprawiacie gałką i pieprzem, mieszacie i wylewacie na ułożone w naczyniu warzywa. Pieczecie w temperaturze
GRUBY WAŁEK
Pomysł na śniadanie – szakszuka z papryką 475warzywami. Składniki Ilość porcji: 2 Jaja – 4 szt. Puszka pomidorów – 1 szt. Cebula – 50 g Czerwona papryka – 80 g 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Szczypiorek Kolendra Kminek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyj i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę
ale Pysznie
Gulasz wieprzowy z warzywami 180wieprzowy z warzywami podwójna porcja (dla około 8 głodnych osób) 1 kg szyki wieprzowej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 4 duże pieczarki 200 ml bulionu z kurczaka 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki ( 400 g ) sól Szynkę umyć, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Na dużej patelni z pokrywką
Posadzone i zjedzone
Zupa krem z marchwi 195warzyw które nieodłącznie kojarzy mi się właśnie z wiosną. Niby taki banał, a jaki smaczny – odrobina imbiru i trawy cytrynowej nadaje zupie ciekawego aromatu. Do tego śmietanka (kokosowa lub zwykła), która łagodzi ewentualna ostrość ale i nadaje jej szlachetności (ojjj uwielbiam tą odrobinę puszystej śmietany w zupie). Wierzch ozdabiam migdałami – możecie je uprażyć na patelni lub dodać siekane
Szybko Tanio Smacznie
Sobotni omlet po omacku 255wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka omlet irański - do jajek dodaje się cukier omlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę, speck
Grunt to przepis!
Risotto z fasolką szparagową i salami Fuet 167Moja propozycja na dziś to kolejne danie kuchni włoskiej, szybkie i pyszne. Risotto to danie przy którym trzeba, wypadałoby stać 20 minut mieszając na patelni składniki
Moje Małe Czarowanie
PLACKI Z DYNI 202uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Dziś polecam z niej pyszne racuchy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Rozbijam do miski dwa jajka, dodaję kefir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wsypuję mąki tyle aby ciasto było w miarę gęste. Wszystko mieszam i na koniec dodaję startą na grubej tarce dynię. Wszystko mieszam. Smażę na patelni na oleju
potrawyregionalne
MŁODA MARCHEWKA Z BOBEM 162warzywo? SKŁADNIKI: 500 g bobu 5-6 młodych marchewek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 2 gałązki tymianku cytrynowego sól pieprz A jak to zrobić: Do wrzątku wrzucić bób i gotować go około 5 minut. Przelać na sito, pod strumieniem zimnej wody. Obrać z łupek. Na patelni rozgrzać olej i masło
Kuchnia w opałach
Marchewka po koreańsku 266która ściera warzywa na cienkie długie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Papryczkę pokroić drobniutko. Jeśli kolendra jest w ziarnach, a nie mielona, rozetrzeć ją w moździerzu. Marchewkę zasypać solą, dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, a następnie lekko odcisnąć. Olej rozgrzać na patelni, lekko zeszklić
Trzeci talerz
Chińczyk 417kurczak, mieszanka warzyw, trochę przypraw, ryż i gotowe. Obiad idealny dla zabieganych:-) 450 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 500 g mieszanki chińskiej Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml wody 250 g ryżu Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mieszankę
VioletoweKucharzenie
Dietetyczna tortilla 225owoce i warzywa i staram się wtedy stworzyć ciekawą, pasującą kompozycję. Ja absolutnie do osób odchudzających się nie należę, ale dla takich i nie tylko dla tych na diecie jest to idealny, bardzo sycący posiłek. Składniki: Tortilla: - jajko; - czubata łyżka jogurtu naturalnego; - 3 czubate łyżki otrębów owsianych; - sól, pieprz, ewentualnie dodatkowe zioła Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Patelnie rozgrzać. Wylać masę
dom-agi.pl
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 238minut, aż warzywa zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez ok 15 minut, do czasu aż ziemniaki się ugotują. W międzyczasie przygotować łososia. Umyty, osuszony i pozbawiony skóry filet pokroić w kostkę (2 x 2 cm). Włożyć do miseczki, posypać mąką i pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła
Stare Gary
Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem, grillowaną cukinią i groszkiem- Lunch box 458jeść zielone warzywa. Warto! Składniki: 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości garść pestek słonecznika łyżka siemienia lnianego 1/2 puszki groszku 50 gram szpinaku 1/2 średniej cukinii sól pieprz oliwa z oliwek z oregano Cukinię kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i grillujemy po kilka minut na patelni grillowej, polewamy odrobiną
Mango Papaja
Zupa z bobu z grzankami 225podsmażać. Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób. Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać. Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni
Gospodyni Miejska
Warzywa z farszem z kaszy, fety i warzyw 276innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryczka chilli, majeranek Przygotowanie: Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody. Kilka cienkich plasterków cukinii kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z obranym ze skórki
Taste Of My Day
Zupa cebulowa 308przypominającego się warzywa. Jest miękka, słodka i przepyszna, a w dodatku podobnie jak czosnek ma bogate zastosowanie prozdrowotne - idealna na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 1 kg cebuli 1 l bulionu 250 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne) 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek bagietka ser żółty Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło
Taste Of My Day
Tort naleśnikowy. 469małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać starty żółty ser. Farsz ze szpinaku- Na patelni, rozgrzewamy
Kulinarny karnet Christophera
Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi 334halloumi i warzyw. Warto przygotować większą jego ilość - można go przechowywać w lodówce w słoiczku i zużywać jako sos sałatkowy lub do smarowania kanapek. Pewnie kawałek rybki czy mięska również nie obraziłyby się, gdyby je dosmaczyć takim sosem. Halloumi jest stworzone do grillowania - jest zwarty, troszkę gumowaty i włóknisty, ale dzięki temu nie rozpływa się na patelni jak inne sery
Chilli Czosnek i Oliwa
Flaczki z boczniaków 479dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę. Po tym czasie dorzucamy do niej marchew i pietruszkę oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa wodą lub bulionem
Poezja smaku
Smalec/pasta z białej fasoli 215jeszcze na patelni: Wymieszałam, pogniotłam widelcem (można wcześniej fasolę zmiksować, ale ja tego nie robiłam), przełożyłam do miseczki, nakryłam i wstawiłam po przestudzeniu do lodówki. A potem zjedliśmy na kolację jako smarowidło do kanapek, dodając kiszonego ogórka i marynowana paprykę. I było naprawdę bardzo dobre! Przy stosowaniu I fazy MM pastę można używać jako dip do warzyw
Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta z ciasta francuskiego na zielono 260Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak. 4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka(...)piekarnika na kolejne 10-15min. 5. Przed wyjęciem z piekarnika upewniamy się, że ciasto ładnie się zarumieniło, jeżeli nie to zostawiamy jeszcze na chwilę. Smacznego ! CZY WIESZ, ŻE? Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw
Podwójnaporcja
Omlet z warzywami 289Klasyczny omlet z pomidorami i żółtym serem. Dodatkowo wrzuciłam jeszcze kiełki brokuła i oliwki. Idealne śniadanie, jeżeli macie dłuższą chwile na przygotowanie :) Składniki 4 duże jajka
pink envelope
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 130miękka i soczysta, a warzywa pozostają nadal chrupiące. Japońska mieszanka shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) i dodany do marynaty mirin (słodka sake) nadają potrawie wspaniały smak i aromat. Wołowina z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad. Spróbujcie sami :) Składniki - proporcje dla 2-3 osób jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny(...)próżniowym - zajmuje to nie więcej niż 20 minut). Grzyby shitake zalewam wrzątkiem na minimum godzinę przed przygotowaniem, po wyjęciu z wody kroję w cienkie plasterki. W woku lub na patelni rozgrzewam olej i na bardzo ostrym ostrym ogniu, cały czas mieszając obsmażam przez 1-2 minuty wyjęte z marynaty mięso, dodaję pokrojone w cienkie piórka cebulę i paprykę, plasterki chili
Cztery Fajery
potrawka z mięsa z rosołu 191warzywo numer jeden:) Składniki: około 300 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk, królik) cebula 2 ogórki kiszone 2 szklanki rosołu lub ewentualnie wody szklanka marchewki z groszkiem ( z mrożonki) łyżka koncentratu pomidorowego łyżka mąki łyżka śmietany sól,pieprz łyżka oleju lub masła Mięso obrać ze skóry i kości, pokroić drobno. Cebulę posiekać, ogórka również. Na patelni rozgrzać olej (lub masło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Hummus 172kiszonymi warzywami. Pastę tahini można kupić gotową ale polecam ją zrobić z białego sezamu. Składniki: - 1 puszka ciecierzycy konserwowej, 400 g - 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę - 1 łyżka soku z cytryny - kmin rzymski - oliwa z oliwek - sól - pieprz - 4 łyżki sezamu Dobrej jakości przyprawy i dodatki zawsze u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Ciecierzycę odcedzamy. Na patelni prażymy
Apetyczna babeczka
Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą 167całkowitej miękkości warzyw. 2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przekrojoną na pół dymkę - gotuj do miękkości ziemniaków. 3. Zblenduj/ zmiksuj całość na gładki krem (jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedź wodą), a następnie przetrzyj zupę przez sito, aby pozbyć się ewentualnego łyka szparagów. 4. Dopraw zupę solą, pieprzem i tymiankiem. 5. Migdały upraż na suchej patelni. 6. Posiekaną
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zrazy mielone owinięte w skórki z kurczaka 241patelni. skórki drobiowe 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula jajko sól, pieprz, wegeta susz warzywny Skórki wyczyścić , posypać przyprawami i odstawić do lodówki na 12 godzin.Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną cebulkę i doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, formować niewielkie kotleciki i nałożyć na kawałek skórki.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką. Wodę z warzywami i przyprawami zagotować
Moje domowe kucharzenie
Zupa cebulowa przepis 195samej patelni z 2 łyżkami oleju ponownie smażymy, ale tym razem pokrojony w kostkę schab - doprawiamy go solą, pieprzem; - usmażony schab dodajemy do garnka z cebulą, dolewamy do wszystkiego 2 szklanki wody i dusimy łącznie cebulę ze schabem ok. 30-40minut na wolnym ogniu; - w dużym garnku powinien już powstać bulion - wyjmujemy z niego wszystkie warzywa - marchewkę i pietruszkę
MintTaste
Hummus z solonymi migdałami 355uprażyć na patelni i rozbić w moździerzu. Wzmocni to jego aromat. Tahini – domowa pasta sezamowa Miksujemy na gładką masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty i źle się miksuje, możemy dodać nieco zalewy lub wody z gotowania. Konsystencja hummusu powinna być dopasowane do tego, jak chcemy go podać. Do smarowania chleba przyda się gęstszy, natomiast jako dip do warzyw nieco rzadszy
MarcinChef
Ryż z mięsem, serem i pieczarkami 206patelnię dodać posiekaną cebulkę, zrumienić na łyżce oleju. Gotową cebulę przełożyć do mięsa. 4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce, również podsmażyć na oleju do momentu, aż wyparuje z nich woda. 5. Ryż, mięso, pieczarki i cebulę wymieszać, dodać ser żółty, majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku. 6. Podawać z sałatką, najlepiej ze świeżych warzyw. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką 153ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy mięso do zrumienienia. Mięso przekładamy do większego garnka, wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki, oprószamy je solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy kolejnych kilka minut. Warzywa przekładamy
Smak mojej kuchni
Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad. 206rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą
Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym 222zawinąć w papier do pieczenia i piec na patelni z obu stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pokroić pomidora, sałatę i usmażone mięso. Marynata: Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć przeciśnięty czosnek (nie wylewając tłuszczu). Resztę składników na marynatę wymieszać ze sobą i dodać podsmażony czosnek. Na talerz wyłożyć(...)ryżu, kurczaka i polać wszystko sosem. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka 3. Mięso usmażyć w papier do pieczenia 4. Pokroić warzywa i mięso 5. Podsmażyć czosnek 6. Wymieszać wszystkie składniki marynaty Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym Artykuł Sałatka warzywna
KuchniaWeDwoje.pl
Rosol z rosolu z wczoraj 195imbiru. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i przesmażamy imbiry. Dzięki temu będzie miał bardzo intensywny aromat. Doprowadzamy szybko do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze
Kuchnia od dwojga
Potrawka z kurczaka inaczej 202słodką. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić piersi kurze. Smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podlać wodą do 1/2 wysokości mięsa, można podlać wywarem drobiowym. Jeśli dodacie wodę to dodać vegetę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki i wrzucić do mięsa. Groszek dodać również. Posmakować i w razie potrzeby doprawić. Gotować na małym gazie do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec
Kuchnia Pokoleń
Węgierska zupa gulaszowa 349głębokiej patelni rozgrzać masło lub oliwę i przesmażyć na niej cebulę aż się zeszkli. Dodać kminek, rozgnieciony ząbek czosnku i chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać mięso, posolić i przesmażyć, aż mięso się przyrumieni. Przełożyć do wolnowara, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Zalać wodą, na tyle aby pokryć warzywa, dodać ziarna
Codzienne Gotowanie
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 577patelnię dodajemy pomidory, świeżą bazylię, cukier, oregano, bulion warzywny, sól i pieprz. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem 40 minut. W połowie czasu duszenia pulpety przewracamy na drugą stronę. Gotowe. Jeśli lubicie sosy, w których nie widać warzyw, możecie na moment
Smak mojego domu
Smażony bakłażan z fasolką szparagową 189patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę, a po chwili dodajemy bakłażana. Smażymy aż z bakłażana odparuje cała woda. Mieszamy co kilka minut. Dodajemy fasolkę szparagową, sos sojowy i zioła prowansalskie. Jeszcze kilka minut smażymy i mieszamy. Podajemy jako ciepłą przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ciekawostki o bakłażanie oraz inne przepisy z tym warzywem w roli głównej
My Chcemy Jeść
Naleśniki na słodko 243warzywami czy mięsem. Ja dziś zapraszam na klasyczny przepis pod naleśniki na słodko :) Klasyczne naleśniki Składniki: 2 szklanki mleka 1 jajko 1 i 1/4 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru (opcjonalnie) masło do smażenia dodatkowo: biały serek, owoce Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać mleko, cukier i mąkę. Wszystko razem wymieszać na gładka masę. Natłuścić patelnie. Wlewać
Tagebuch po polsku
Filet z kurczaka w warzywach z kaszą bulgur 208przygotowania warzyw. Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie warzywnym. Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora. Gotujemy 7 minut i odcedzamy. Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki, paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w bulionie warzywnym i odcedzamy. Marchew kroimy w kostkę. Na patelni z niewielką
Maminek kulinarny
Domowy paprykarz-czyli sałatka z makreli inaczej 225oczkach na patelnię dajemy 2 łyżki oleju na nich podsmażamy cebulę z marchewką,jak się trochę podsmażą to podlewamy odrobiną wody i dusimy 2-3 min do miękkości i odparowania wody,dodajemy przecier i ketchup,paprykę ostrą i słodką i mieszamy dokładnie,odstawiamy do ostygnięcia, jak już wszystko mamy zimne to mieszamy razem-ryż,rybę,i warzywa,doprawiamy pieprzem
Swojskie jedzonko
Roladki szpinakowe 421wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak smażymy około 15 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz świeżo mielony pod koniec smażenia dodajemy roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszenie fileta. Roladki obtaczamy w jajku, bułce, smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu około 6 -8 minut. Pododajemy z ziemniakami puree z marchewką z groszkiem lub warzywami z wody
kgwjanczewo
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 230patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron firmy Oleofarm , który ma delikatny smak, a potrawy na nim smażone zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dorzucamy bakłażana i cukinię. Dodajemy sos sojowy i przyprawę garam masala. Dusimy kilka minut do miękkości warzyw. Dodajemy napęczniałą
My Chcemy Jeść
Zupa ze świeżych pomidorów i cukinii 238przygotowanie Warzywa umyć. Pomidory z cebulą i papryczką włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka ( można przez sito jeżeli przeszkadzają Wam pestki). Dodać bulion, posolić i popieprzyć do smaku, dodać pokrojoną w paski bazylię, gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem 40 minut. Cukinię pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę
Stare Gary
Po prostu szparagi 179gotowania tego warzywa, więc zagotowałam wodę w rondelku o takiej szerokości, żeby szparagi mogły się w nim swobodnie zmieścić na leżąco. Wrzątek posoliłam, dodałam szczyptę cukru, włożyłam szparagi i gotowałam na wolnym ogniu około 10 minut. Ponieważ główki były zanurzone w wodzie, nie musiałam przykrywać rondelka. Sprawdziłam widelcem, czy są miękkie – powinny pozostać jędrne. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło
Kuchenne zapiski Edyty
Bigos z cukinii + film 219rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i na nim smażymy pokrojoną kiełbasę z cebulą ,a gdy boczek się wytopi dorzucamy pokrojone pieczarki i całość mieszamy. Małe umyte cuknie kroimy razem ze skórką w kostkę , paprykę i obrane ze skórki pomidory również kroimy w kostkę . Do garnka wrzucamy pokrojoną cukinię, paprykę i pomidory , dolewamy taką ilość wody żeby przykryła warzywa , na końcu
Smakowite Dania
Zupa krem ze smażonej papryki z miodem, gorgonzolą i z kluseczkami. 273białko, dodajemy warzywa i gotujemy na najmniejszym ogniu około 50 minut. Do zupy: -3 papryki czerwone -papryka słodka łyżka -papryka ostra łyżeczka -lubczyk -łyżeczka miodu -szalotka -wino białe półwytrawne -pieprz, sól -masło klarowane Posiekaną szalotkę szklimy na maśle klarowanym, dodajemy sypkie papryki i lubczyk, podlewamy winem, wrzucamy papryki posiekane. Smażymy kilka minut, aż papryki zmiękną. Przekładamy zawartość patelni do garnka
BaRepas
Eksperymenty Brasileiro 292głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień. 2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania. 3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy
Smaki Brazylii
Piersi drobiowe w domowym „papirusie” 777biurowym. Patelnię rozgrzewamy, bez dodatku tłuszczu, kładziemy porcje, przykrywamy pokrywką i smażymy przez 15 minut, w połowie czasu obracając mięso. Gdy są gotowe, rozcinamy papier, wykładamy na deseczkę, ale kroimy dopiero po 5 minutach, aby mięso zdążyło wchłonąć soki. Tak przygotowane piersi - drobiowe w domowym „papirusie” są soczyste i kruche. Podałam je ze smażonym ryżem z warzywami, przybrałam
mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 231warzywami dodać do gotującego się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników
mojewypiekiinietylko
Pasztet drobiowy 417dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż znaczna większość wody odparuje. Lekko przestudzić.Lekko przestudzone mięso wraz z warzywami i przyprawami zmielić
Gospodyni Miejska
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 231suchej patelni pestki dyni do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż papryki, skrop je 2 łyżkami oleju i dokładnie je w nim obtocz. W dużej misce wymieszaj dynię z 2 łyżkami oleju i curry. Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut
karmelowy
Wegetariańska pizza na spodzie z kalafiora 378Kiełki na patelnię Koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać przyprawy i jogurt. Kalafior i cukinię podzielić na mniejsze części. Sok z cukinii odsączyć na papierowym ręczniku. Dorzucić do jajka. Zblendować. Dodać siemię lniane i otręby. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec 15 min w 180 stopniach. Po upływie czasu wyciągnąć, rozsmarować koncentrat, posypać przyprawami i wyłożyć warzywa. Piec ponownie
Czarnawisienka
SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim 256rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie bo jest bardzo ostra. Dusimy wszystko aby było mięciutkie. Odstawiamy. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach będzie gotowy. Makaron przed zalaniem potnijcie na króciutkie kawałeczki. Makaron mieszamy z pozostałymi warzywami
SMYKWKUCHNI