warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:387/829)

Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 229

obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez upiec ja w piekarniku.Nalezy piec 15 minut w temperaturze 200 ° C.Gdy filet jest pozbawiony skory lepiej upiec go w piekarniku,poniewaz trudno wowczas  obrocic rybe na patelni.Moja ryba rozsypywala sie niestety przy odwracaniu. Dodatkiem do dzisiejszego dania jest brokul.To jest niesamowite warzywo ze wzgledu na ilosc witamin,mineralow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy kebab (z proziakowych placków) 190

rozwałkować na okrągłe placki. Smażyć na patelni naleśnikowej obracając co jakiś czas aby nie spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać na pół, ale nie do samego końca, tak jakieś 3/4. Sałatka: Sałatę, paprykę umyć i pociąć w paseczki tak sano ogórka. Wszystko wymieszać. Nasz kebab: Na dolną cześć naszego chlebka nakładamy warzywa, następnie mięsko i nakrywamy górną częścią placka

Moje pyszne gotowanie
Hummus - domowa pasta z ciecierzycy 171

dobrym chlebku lub w towarzystwie chrupiących warzyw. Idealny na przyjęcie, szybki w przygotowaniu. Składniki: * 3 łyżki sezamu * 1 łyżka oleju sezamowego lub innego  * puszka ciecierzycy ( około 300 g ) * 2-3 ząbki czosnku * około 100 ml oliwy z oliwek * sól * papryka w proszku Wykonanie: Na wstępie musimy przygotować TAHINI, czyli pastę sezamową. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy ziarna sezamu i prażymy

kolorowotorcikowo
Wieczór z Cezarem. 314

Obsypujemy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię, smażymy na maśle aż się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy sos, do miski wbijamy żółtko, wyciśnięty czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire całość miksujemy. Stopniowo dodajemy olej - po 2 łyżki (2 łyżki - 1-2 min miksowania). Dodajemy sok z cytryny i pieprz - mieszamy. Teraz myjemy warzywa. Drę sałatę, układam na niej pokrojoną cebulę

Brzuszki Łakomczuszki
Wrapy z meksykańską nutą 159

szybką kolację. Tortille, kurczak, salsa i warzywa.  Składniki: pierś kurczaka 1/2 zielonego ogrórka 2 pomidory 1/2 małej kapusty pekińskiej opakowanie Tortilla Wraps przyprawa Fajita Seasoning słoiczek Chunky Salsa (medium) 10 dag startego żółtego sera olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski lub dużą kostkę i obsypać przyprawą Fajita. Podsmażyć na patelni.  Ogórka pokroić w pół plasterki

Pasja Smaku
Łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem 190

kalafiorowym puree i szpinakiem. Łosoś czy inna ryba na obiad to dla mnie tak zwany comfort food. 30 minut w kuchni i obiad gotowy. Przyprawy, sól i rozgrzana patelnia lub piekarnik…Szybko i łatwo! Szybkie obiady bardzo sobie cenię. Łososia można podać z czym popadnie. Jemy go z makaronem . Łosoś z batatami też przyrządzam, a dzisiaj proponuję tą pyszną(...)Mój talerz musi cieszyć i oko i kubki smakowe. Kalafiorowe puree to świetna alternatywa do ziemniaków, a na dodatek kalafior fajnie smakuje ze smażoną rybą i szpinakiem. Uwielbiam to warzywo i jem je bardzo często! Obiad z kalafiorem to szybki obiad, bo różyczki kalafiora gotują się szybko. Ryba, kalafior i szpinak…zapamiętajcie to danie, bo warto je przyrządzić

codojedzenia
Msemmen – marokańskie naleśniki 126

albo patelni jest charakterystyczny dla wszystkich arabskich kuchni, ale msemmen jest pieczywem występującym tylko w północnej Afryce: Maroku, Algierii i Tunezji. Nazywany jest marokańskim naleśnikiem, bo często jest podawany na słodko, z miodem, daktylami, na śniadanie, lub jako przekąska. Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami(...)mięsem i wówczas staje się samodzielnym daniem. Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami. Przepis pochodzi z bloga CookingWithAlia.com Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Szybkie pizzerinki pieczone bez drożdży 124

Każdy z pewnością przepada za pizzą.🍕 Są mniejsze i większe, domowe i kupcze, do piekarnika czy patelni. Ja osobiście jem tylko domowe, robione zarówno w piekarniku

Zdrowie i pysznie na talerzu
CUKINIOWA FRITTATA Z MOZZARELLĄ 130

Frittata to bardzo proste, włoskie danie do którego przygotowania możemy wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. Frittatę przygotowujemy częściowo na patelni, jednak należy wykorzystać do

greengoodies
Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową 122

Lato to czas grillowania na świeżym powietrzu. Grill kojarzy mi się z szaszłykami warzywnymi, kolbami kukurydzy i chrupiącymi kanapkami, które spokojnie można przygotować nawet w domu

Moja smaczna kuchnia
Szaszłyki drobiowo-warzywne 158

Lato w pełni, a więc czas na grilla. Tym razem w wersji elektrycznej. Niestety. Proponowane szaszłyki można jednak przygotować także na tradycyjnym grillu ogródkowym, na patelni

Humanistka w kuchni
Jajka w pomidorach z szynką parmeńską i kozim serem 168

Składniki: 3 pomidory  5 plasterków szynki parmeńskiej 50 gram koziego sera 3 jaja  sól pieprz oregano bazylia Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w

Mango Papaja
Potrawka z indyka z brukselką 166

Jesień to czas na warzywa i owoce.  Może uda nam się przemycić w obiedzie coś czego zazwyczaj nie jemy? Przyznam szczerze, że kiedyś nie przepadałam za brukselka i jej gorzkawym smakiem, oraz specyficznym aromatem. Aby uniknąć jednak tego smaku, należy pamiętać aby wodę, w której gotujemy brukselkę delikatnie posłodzić. Spróbujcie :) Składniki: 20dag brukselek 0,5kg sznycli z indyka 200ml(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego duża cebula pieprz, sól przyprawa do indyka garść świeżej bazylii ryż (do podania) Przygotowanie: Indyka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem przyprawy do indyka na oleju rzepakowym. Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Dodajemy do indyka i dusimy z dodatkiem koncentratu pomidorowego przez ok 5-10 minut. Śmietanę mieszamy z sola

ChilliJemy
Msemmen, czyli marokański naleśniki 133

patelni jest charakterystyczny dla wszystkich arabskich kuchni, ale msemmen jest pieczywem występującym tylko w północnej Afryce: Maroku, Algierii i Tunezji. Nazywany jest marokańskim naleśnikiem, bo często jest podawany na słodko, z miodem i daktylami, na śniadanie, lub jako przekąska. Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami(...)wówczas staje się samodzielnym daniem. Idealny dodatek do zupy Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami. Przepis pochodzi z bloga CookingWithAlia.com Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru

Niedzielny kucharz
Botwinka – zupa z młodych buraków 90

obieramy i dokładnie myjemy jego natkę. Warzywa wkładamy do gotującego się mięsa. Dodajemy także przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy około 20 minut. 3 Następnie przygotowujemy botwinkę. Dokładnie myjemy. Odcinamy korzenie od liści. Korzenie obieramy i kroimy w kostkę. Liście kroimy w paski około 1-2 cm. Całość podsmażamy na patelni na łyżce masła. 4 Następnie dodajemy

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania