Dorsz zapiekany w warzywach z sosem tzatziki Świetny przepis na letnie, upalne dni - zapiekany dorsz w warzywach podany z sosem tzatziki z młodymi ziemniaczkami lub bez. Wbrew pozorom nie jest to wcale taki trudny przepis! :) Potrzebne będą: - filety z dorsza (w zależności od wielkości i porcji jaką chcecie przygotować - ja podzieliłam 3 filety na mniejsze kawałki, zatem wyszło(...)morską, pieprzem cytrynowym oraz oregano; - farsz warzywny: cukinię obieramy i kroimy, por, paprykę oraz pieczarki myjemy i kroimy, ząbki czosnku obieramy i siekamy na drobne kawałeczki - wszystko wsypujemy na patelnię i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy; - folię aluminiową dzielimy na tyle kawałków ile mamy gotowych kawałków fileta z dorsza, następnie układamy na każdy kawałek folii po jednym kawałku dorsza, dodajemy
MintTasteKaszotto z warzywami Z cyklu smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli pyszny, lekki i niskokaloryczny obiad jednogarnkowy z kaszy gryczanej i warzyw. Danie można podać np. z gęstym jogurtem naturalnym jako potrawę jarską lub z dodatkiem pieczonego albo gotowanego mięsa lub ryby. Składniki: 100g kaszy gryczanej 1 niewielka cebula 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 szklanka(...)szklanki wody lub bulionu ok 1 łyżka oleju do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione zioła – świeże lub suszone *** Na patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kaszę i podsmażamy przez minutę, cały czas mieszając *** *** Kaszę zalewamy połową wody lub bulionu i gotujemy na małym ogniu
Blog z Apetytembieżącą wodą i pokrój w plasterki. cebulę Obierz z łupinek i pokrój w dość sporą kostkę. Pora przekrój wzdłuż, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz przełóż mięso. Karkówkę smaż, mieszając od czasu do czasu, aż ładnie się przyrumieni ze wszystkich stron. Podmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego pozostałe(...)piekarnika nagrzanego do temeratury 180°C. Zapiekankę piecz przez ok. 40 minut. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała trochę przepisu. Zmieniłam trochę proporcje składników, bo dodałam też dodatkowe warzywa (pora, marchew i pietruszkę) a dymkę zastąpiłam zwykłą cebulą. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie w tomie 20 " 101 przpisów " na stronie
blog.moje-pasje.infowarzywami Na jesienne dni poleca się pyszna i syta zapiekanka z warzywami(...)talerz. Następnie do wody wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez ok. 10 minut, wybrać łyżką cedzakową. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, dobrze posypać przyprawą gyros, usmażyć. Ziemniaki ugotować na pół twardo, odlać, ostudzić. Sos: Do miski wylać jogurt, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe
Kuchnia Danusiśrednia marchewka (150g) kawałek (150g) selera 3 nieduże ziemniaki (350g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula (120g) 1,5 łyżki masła sól świeży koperek do podania Instrukcje Warzywa obieramy. Marchewkę i seler kroimy w kilkucentymetrowe niezbyt grube słupki. Cebulę dość drobno siekamy, czosnek miażdżymy w wyciskarce. Ziemniaki kroimy w ok. 2cm kostkę. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, następnie osuszamy. Duże grzyby(...)Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i seler, gotujemy dość powoli pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy również ziemniaki. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni masło. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kurki, cebulę i czosnek. Smażymy intensywnie przez 4-5 minut. Kurki razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do zupy kilka minut po ziemniakach. Doprowadzamy całość
Kulinarna Pokusamałym ogniu. Na rozgrzewający comfort food. Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym wersjach. Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej "smakuje" jedzone na kanapie kiedy(...)przykrytym kocem, w towarzystwie filmu czy książki. W ostatnim tygodniu lipca dostałam możliwość przetestowania wybranego przeze mnie produktu firmy Neoflam. Firmę znałam tylko ze stoiska w centrum handlowym, kolorowe patelnie, noże czy garnki spoglądają na nas z wystawy. Mój wybór padł na garnek Venn. Garnek wykonany jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium, w całości pokryty powłoką ceramiczną. Powłoka ma rzeczywiście fenomenalne
Plate of Joytradycyjnej patelni. Smażąc na patelni nigdy nie uda się bowiem uzyskać tak wysokich temperatur, jak właśnie podczas użytkowania frytkownicy. Nowe możliwości w kuchni Frytkownice dają też po prostu nowe możliwości w kuchni. To sprzęt idealny dla osób lubiących nowinki kulinarne i kuchnię z całego świata. Dzięki frytkownicy uda się przyrządzić na przykład kalmary, warzywa w tempurze, kurczaka po amerykańsku, oraz
Trochę smakuPrzygotowanie Mieszankę leczo rozmrozić. Rozmrożone warzywa zmiksować z 3 łyżkami oliwy oraz octem winnym. Dolać sok pomidorowy - dla uzyskania płynniejszej konsystencji. Na koniec doprawić gazpacho osolą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Kromki chleba pokroić w kostkę. Wszystkie zioła zmiksować w malakserze. Dolać 2-3 łyżki oliwy - wymieszać. Ziołą z oliwą wymieszać z pokrojonym chlebem. Patelnię rozgrzać i przełożyć na nią
kolorowotorcikowoprzykryciem, do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, a następnie dokładnie miksujemy (blenderem, lub w malakserze) do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealnie kremowy smak. Ponownie stawiamy na ogień, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku (ma być na ostro). Słonecznik prażymy na suchej patelni, można go rozdrobnić lub pozostawić
Moniki Smakołykipieprzem. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć kurczaka na złoto. Batata obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze. Jalapeno pokroić w plasterki, cukinię i pomidora w małe kawałki (można użyć pomidorków koktajlowych, wówczas kroimy tylko na pół). Miks sałat dzielimy na 2 talerze. Na sałacie układamy ostudzonego kurczaka i batata, posypujemy pozostałymi warzywami i jalapeno. Polewamy sałatkę guacamole. Wartość
Zielona Kuchniaposmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Składniki na farsz: 1/4 lub pól kapusty pekińskiej (w zależności od wielkości główki) 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona puszka kukurydzy majonez pieprz sól ketchup Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Warzywa przełożyć do miski, dodać majonez
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejest?! Pewnie znowu z jakichś warzyw. Czy mogę zjeść coś innego?" Tak właśnie zakończyła się historia pancakesów z ciecierzycy. Ja zjadłam, dzieci też, ale jeśli macie w domu typowych mięsożerców to może być ciężko. :D Czuć w nich posmak ciecierzycy, więc jeśli bardzo jej nie lubicie to nie róbcie. Mnie najbardziej smakowały wprost z patelni, zimne już nie były takie
Mania Wypiekaniacienkie słupki i dorzucamy na patelnię. Dokładamy przecier pomidorowy, po chwili próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po dołożeniu ogórków nie dusimy już zbyt długo, papryka po upieczeniu i smażeniu będzie mięciutka, wręcz będzie się rozpadała, a ogórki powinny pozostać chrupiące. Na koniec, po lekkim ostudzeniu, otulamy usmażoną rybę kołderką z przygotowanych warzyw. Ta wersja, jak dla mnie
Pichceniomaniapokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć pokrojoną cebulę i pora i dodać sól. Smażyć chwilę aż zmiękną. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć jeszcze przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Mascarpone wymieszać z jogurtem, parmezanem i pieprzem (masa będzie dość gęsta). Oscypka pokroić w cienkie plastry. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa z wędzonym kurczakiem
Bullio20min. 3. Do ugotowanych warzyw ( nie odlewaj wywaru!) dodaj zeszkloną cebulę, oberwane igiełki rozmarynu, sos sojowy i masło. 4. Całość zblenduj/ zmiksuj na gładki krem. 5. Do zupy dodaj cukier i sok z cytryny - wymieszaj dokładnie. 6. Dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu. 7. Nasiona lnu i słonecznika upraż na suchej patelni. 8. Podawaj zupę posypaną prażonymi nasionami
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzygotowywaniem dużo większej ilości warzyw. Albo jako samodzielne danie, albo jako dodatek do mięsa. Dzisiaj padło na grillowane cukinie. Robi się je nie dłużej niż 15 minut, są przepyszne i łatwo można zapakować je do pudełka np. z serem feta. Zapraszam SKŁADNIKI: 1 duża cukinia oliwa z oliwek sól, pieprz, oregano PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy patelnię grillową. Cukinię myjemy i kroimy
Kuchnia w biegujedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne 15 minut. Na końcu dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem. Jeśli oczuwam taką konieczność to również chrzanem i gotuję jeszcze 4-5 minut. Kiełbasę z zupy kroję na mniejsze kawałki, można ją przesmażyć na patelni przed podaniem z zupą. Żurek
Mango Papajawrzuciłeś/łaś na patelnie już wszystkie pieczarki, więc czas na dodanie cebuli, teraz całość już mieszaj, tak aby cebula ładnie się zezłociła, możesz całość doprawić płaską łyżeczką czosnku suszonego. Do „zupy” dodaj marchewkę i petrzuszkę, wymieszaj dokładnie całość, przykryj garnek pokrywką i duś całość przez około 5-10 minut. Jak widać, wszystkie warzywa puściły soki, marchewka też
greenscarftego, że mam to warzywo w ogródku, przygotowałam dżem z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Kolor może ma niezbyt zachęcający, ale to zasługa odmiany rabarbaru. Gotowi? Składniki na 2 słoiki 250ml: 500g obranego rabarbaru 200g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu Rabarbar kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Umieszczamy w garnku lub na patelni, podlewamy odrobiną wody i czekamy
Wrzosowa Polanagarnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam około 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy pomidorowej z soczewicą. Ćwiartkę można usmażyć na patelni i podać z ziemniaczkami . Przygotowanie
Uwaga Babcia Gotujebrązowym ryżem i warzywami. Składniki: mięso gulaszowe ok. 500 g brązowy ryż ok. 3/4 szklanki 1 cukinia 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, chili, Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czekamy
Tagebuch po polskumiks sałat, dodać pokrojone warzywa, oraz mięso, posypać suszonymi wiśniami, wymieszać. Dressing: Olej lniany wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lub koncentratem czosnkowym dodać sok z cytryny, miód, oraz sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całością dressingu polać sałatkę , wymieszać przed podaniem. Można ją również posypać ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni. Smacznego! Zachęcam do zapoznania
Wanilia i Kardamonsporej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy saradele i mieszając smażymy aż się rozpadną. Dodajemy szalotkę, czosnek i podsmażamy aż zmięknął. Dodajemy papryki, bakłażan, cukinię, gotujemy mieszając przez kilka minut. Dorzucamy listki tymianku, cukier, ocet, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchewkę. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Odkrywamy i smażymy dalsze 5 minut. Warzywa powinny być miękkie
Dzieje kuchennej WiewióryMAKARON Z HUMMUSEM, TAHINI I WARZYWAMI (WEGAŃSKIE) przepis autorski // 1, ew. 2 porcje ~80g pełnoziarnistego makaronu (u mnie tagliatelle) ~2-3 łyżki (60g) hummusu ~garść pieczarek ~1/2 opakowania mrożonego brokuła (ok. 250g) ~3-4 łyżeczki tahini ~ulubione przyprawy Makaron i brokuła ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na patelni na niewielkiej ilości oleju
chili & sugarznajdziemy informację, czy wybierane warzywa są ekologiczne czy też nie. Zapraszam Was do świata dziecięcych, domowych obiadów :) Składniki: 2 jajka 3 ugotowane ziemniaki garść sałaty sól Sos do sałaty: 1 jajko, ugotowane 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki śmietany 18% Składniki na sos zmiksować lub rozgnieść widelcem. Rozgrzać patelnię. Wybić jajka, zmniejszyć ogień
Chocolate Muffin Blog