Szybkie pizzerinki pieczone bez drożdży 184Każdy z pewnością przepada za pizzą.🍕 Są mniejsze i większe, domowe i kupcze, do piekarnika czy patelni. Ja osobiście jem tylko domowe, robione zarówno w piekarniku
Zdrowie i pysznie na talerzu
Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową 185Lato to czas grillowania na świeżym powietrzu. Grill kojarzy mi się z szaszłykami warzywnymi, kolbami kukurydzy i chrupiącymi kanapkami, które spokojnie można przygotować nawet w domu
Moja smaczna kuchnia
Szaszłyki drobiowo-warzywne 221Lato w pełni, a więc czas na grilla. Tym razem w wersji elektrycznej. Niestety. Proponowane szaszłyki można jednak przygotować także na tradycyjnym grillu ogródkowym, na patelni
Humanistka w kuchni
Jajka w pomidorach z szynką parmeńską i kozim serem 238Składniki: 3 pomidory 5 plasterków szynki parmeńskiej 50 gram koziego sera 3 jaja sól pieprz oregano bazylia Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w
Mango Papaja
Potrawka z indyka z brukselką 216Jesień to czas na warzywa i owoce. Może uda nam się przemycić w obiedzie coś czego zazwyczaj nie jemy? Przyznam szczerze, że kiedyś nie przepadałam za brukselka i jej gorzkawym smakiem, oraz specyficznym aromatem. Aby uniknąć jednak tego smaku, należy pamiętać aby wodę, w której gotujemy brukselkę delikatnie posłodzić. Spróbujcie :) Składniki: 20dag brukselek 0,5kg sznycli z indyka 200ml(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego duża cebula pieprz, sól przyprawa do indyka garść świeżej bazylii ryż (do podania) Przygotowanie: Indyka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem przyprawy do indyka na oleju rzepakowym. Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Dodajemy do indyka i dusimy z dodatkiem koncentratu pomidorowego przez ok 5-10 minut. Śmietanę mieszamy z sola
ChilliJemy
Msemmen, czyli marokański naleśniki 188patelni jest charakterystyczny dla wszystkich arabskich kuchni, ale msemmen jest pieczywem występującym tylko w północnej Afryce: Maroku, Algierii i Tunezji. Nazywany jest marokańskim naleśnikiem, bo często jest podawany na słodko, z miodem i daktylami, na śniadanie, lub jako przekąska. Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami(...)wówczas staje się samodzielnym daniem. Idealny dodatek do zupy Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw , której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami. Przepis pochodzi z bloga CookingWithAlia.com Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru
Niedzielny kucharz
Botwinka – zupa z młodych buraków 143obieramy i dokładnie myjemy jego natkę. Warzywa wkładamy do gotującego się mięsa. Dodajemy także przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy około 20 minut. 3 Następnie przygotowujemy botwinkę. Dokładnie myjemy. Odcinamy korzenie od liści. Korzenie obieramy i kroimy w kostkę. Liście kroimy w paski około 1-2 cm. Całość podsmażamy na patelni na łyżce masła. 4 Następnie dodajemy
Kuchnia Bazylii
Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami 146minuty), wkładamy do garnka z warzywami. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Gotujemy pod uchylonym przykryciem przez 40 minut. Soczewicę płuczemy i dodajemy do bulionu , gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie zabieramy się za grzanki: Chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką z czosnkiem i podpiekamy na patelni na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
Be Fit Be Strong
Krewetki w sosie kokosowym z groszkiem podane na puree z selera 214mleko kokosowe i ugnieć warzywa na gładkie puree lub zmiksuj za pomocą blendera. Jeśli puree nie jest wystarczajaco gładkie należy przetrzeć je dodatkowo przez gęste sito. Na maśle należy podsmażyć posiekany ząbek czosnku, imbir, chili i szalotkę. Dodaj oczyszczone krewetki i smaż po 30 sekund z każdej strony. Ściągnij krewetki z patelni, natomiats pozostałe składniki pozostaw. Dodaj mleko kokosowe
Mango Papaja
Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem 145posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę z pietruszki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby całość nabrała aromatu. 7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle polać pietruszkowo-orzechowym masełkiem. Lato nieustannie kojarzy nam się z zapachem warzyw i owoców. Czy musimy z nich rezygnować
Szalona Kuchnia Eweliny
Szybki dietetyczny omlet 193szybki, dietetyczny omlet z warzywami Omlet to propozycja na szybką kolację lub śniadanie! Składniki: - 2 jaja; - 4 suszone pomidory; - 2 pieczarki; - 2 plasterki polędwicy z indyka; - garść natki pietruszki; - 1 łyżka oliwy; - szczypta soli i pieprzu ziołowego. Sposób przygotowania: - indyka, pieczarki i pomidory kroimy, jaja rozbijamy i mieszamy, doprawiamy; - na rozgrzana patelnię dodajemy oliwę, a następnie dodajemy pokrojone
MintTaste
Zupa krem z pieczarek brązowych i topinamburu 180oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa myję, topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie
Mango Papaja
Pikantna kasza bulgur 211marchewkę tarkujemy, po czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur, następnie siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, keczup, chilli i przykrywamy pokrywką i dusimy ok 6 minut, od czasu do czasu mieszając. My najbardziej lubimy gdy warzywa są jeszcze lekko chrupiące, więc
Pora na pora
Pikantna kasza bulgur 211marchewkę tarkujemy, po czym wrzucamy na patelnie, i smażymy stale mieszając, uważając aby nie przypalić. W wodzie rozpuszczamy kostkę bulionu warzywnego i dodajemy wraz z dwoma woreczkami kaszy bulgur, następnie siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, keczup, chilli i przykrywamy pokrywką i dusimy ok 6 minut, od czasu do czasu mieszając. My najbardziej lubimy gdy warzywa są jeszcze lekko chrupiące, więc
Pora na pora
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 214trzymamy na ogniu aż warzywa zmiękną, często mieszamy 2. Kasze płuczemy na sicie, następnie gotujemy ok 10 min pod przykryciem w proporcjach 1;2 (kaszy do wody) nie mieszamy w czasie gotowania, kiedy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy kasze pod przykryciem jakieś 10 minut 2. Na patelnię dodajemy kawałki ryby, dusimy pod przykryciem
Słodki Kompromis
Krem z selera i gruszek 197Warzywa powinny być bardzo miękkie. Przestudzony warzywa należy przełożyć do misy blendera, dodać sól, pieprz i zmiksować na gładki krem. W razie konieczności można dodać odrobinę wody. Proponuję podać z jogurtem naturalnym, prażonymi orzeszkami oraz ziołowymi grzankami* 1 kromka chleba wieloziarnistego Oliwa, zioła Chleb kroimy w kostkę. Oliwę wraz ziołami wylewamy na sporą patelnie. Na gorący tłuszcz przekładamy chleb. Smażymy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Naleśniki wytrawne 223kostkę , pieczarki umyć i pokroić. Patelnię rozgrzać wrzucić na początek same pieczarki , po chwili powinny zacząć puszczać wodę , którą najlepiej odlać. Po usunięciu nadmiaru wody, dodać olej do smażenia , dodać cebulę i wszystko chwilkę podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Szynkę , czy inną wędlinę pokroić w grubszą kostkę i dodać do smażących się warzyw. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
Aromatyczne Podróże
Kapuśniak a la kwaśnica wg Aleex 192kurczak często bywa słony. 5. Kiedy warzywa są już miękkie, dodać przygotowane ziemniaki wraz z niewielką ilością wody, w której czekały po pokrojeniu. Gotować do absolutnej miękkości ziemniaków. Gdy dodamy kapustę, już nie zmiękną. 6. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodać ugotowaną kapustę. Wymieszać, chwilkę gotować. 7. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, cebulkę pokrojoną w kosteczkę
W mojej kuchni
KURCZAK Z PIECZARKAMI ( Z KASZĄ OWSIANĄ ) 180minut. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki – przesmażamy. Wrzucamy mięso i na wolnym ogniu smażymy kilka minut do miękkości – uważamy, by cebula się nie spaliła! Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą owsianą i ulubionymi warzywami! Smacznego
Ostra na Słodko
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 249Zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam warzywa do miękkości przez około 15 minut. Doprawiłam zupę i zmiksowałam na gładki i puszysty krem. Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony. Nie jest to konieczne, bez niego zupa jest lżejsza, ale daje on fajny śmietankowy smak. Bagietkę pokroiłam w małą kostkę. Podpiekłam na suchej patelni. Skropiłam grzanki oliwą z oliwek
potrawyregionalne
Zupa Ogórkowa z Ryżem 228garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umyte i osuszone udka z kurczaka i wlewam 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy ogórkowej. Udka można usmażyć na patelni i podać do drugiego dania . Gdy wywar
Uwaga Babcia Gotuje
Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu 520ściśnięciu palcami zaczną się kruszyć . Warzywa rozdrabniamy młynkiem do kawy , nie całkowicie , raczej na coś w rodzaju grysu . Zioła ocieramy rękami , odrzucając twarde , zdrewniałe łodygi . Wszystko łączymy razem i dodajemy sól , mieszamy , przekładamy do suchych , szczelnych słoików . Gotowe , teraz filecik z kurczaka , kilka kropli oliwy , nasza przyprawa i na grilla lub na patelnię ..mniam Post Włoska
Ogrodnik w podróży
Zupa serowo kalafiorowa 197wyciągnąć z patelni mięso dodać por smażyć aż się zeszkli dodać potarte na grubej tarce marchew pietruszkę wszystko razem chwilkę przesmażyć przełożyć do garnka zalać wodą ok 2 l dołożyć kalafior Zagotować zupę dodać mięso gotować aż wszystko zmięknie doprawić ulubionymi przyprawami ja dodałam domową przyprawę uniwersalną 2. Gdy warzywa i mięso zmięknie
W królestwie smaków Beaty
Szynka pieczona 223pół. Krok 5 . Na rozgrzanej patelni obsmażyć szynkę z każdej strony , następnie włożyć ją do brytfanny wlać 1/2 szklanki wody i tłuszcz ze smażenia . Przykryć . Krok 6 . Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ,przez około 2 godziny. ( sprawdzać wykałaczką )Od czasu do czasu podlewać pieczeń puszczonym sosem i przekręcać. Krok 7 . Warzywa po pieczeniu można zmiksować podprawić śmietaną
Eli Gotowanie
Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą 283półplastry. Szalotki wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Dodajemy odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Gdy szalotki będą miękkie dodajemy paprykę, cukinię i ciecierzycę. Doprawiamy sosem sojowym, łyżką oliwy z oliwek i szczyptą soli. Dusimy 12 - 15 minut do momentu aż cała woda odparuje, a następnie odstawiamy. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do uduszonych warzyw i mieszamy. Mix sałat myjemy, wrzucamy
My Chcemy Jeść
Pikantna sałatka z grillowanymi szparagami, mozzarellą i suszonymi pomidorami 213wysokości. Kroimy na cztery części. Na patelni grillowej podsmażamy na łyżce oliwy (bez części z główkami) przez 3-4 minuty. Dokładamy główki i grillujemy razem jeszcze przez 3 minuty. Studzimy. Mozzarellę odsączamy, suszone pomidory kroimy na małe kawałki, pomidorki cherry na połówki. Szynkę parmeńską kroimy w krótkie paseczki. Mieszamy ser, szynkę i wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i spryskujemy
Moje Kuchenne Rewelacje
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 185gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2-3 cm kostkę, oprószyć solą. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy
MarciochaKucharzy
Smalec wegetarianski (tradycyjny i........... o zgrozo z boczkiem) 188podejść tym nie lubiącym tego warzywa - choć mi na przykład bardzo smakuje. Nie jest to pasta codzienna z uwagi na pracochłonny i niezbyt przyjemny proces obierania fasoli jednak mimo to raz na jakiś czas ją robię. Do wersji wege używam oleju kokosowego a wersję z boczkiem bez (wytapiam boczek ewentualnie spryskując minimalnie patelnię zwykłym olejem). Może dla wegetarian będzie
Lubczyk i Wanilia