przypalić czosnku. 2. Następnie na patelnię dodać pokrojone w paski boczniaki - smażyć około 5 minut - na lekko złoty kolor. Wlać sos sojowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Paprykę pokroić w cienkie paski - dodać do podsmażonych boczniaków. Dodać także pocięta na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową. Całość smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. 3. Na koniec dodać orzechy nerkowca
kolorowotorcikowobędzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką
wyzwania kuchennebędzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką
wyzwania kuchennektóre charakteryzuje się niską kalorycznością. Spora porcja warzyw sprawia natomiast, że jest to w 100% zdrowe jedzenie. Składniki: 2 placki tortilli (najlepiej przygotowane z mąki pełnoziarnistej) 80 g pstrąga łososiowego wędzonego ser twarogowy kiełki brokuła garść rukoli 5-10 pomidorków koktajlowych. Pomidory pokrój na ćwiartki, a pstrąga w paski. Podgrzany na suchej patelni placek posmaruj niewielką ilością serka. Na wierzch
codojedzeniaZmiksuj na gładki sos. Wymieszaj sos z warzywami. Dopraw slaw solą i pieprzem. Wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku na noc. Ja rzadko to robię. Obierz cebulę, pokrój w krążki i usmaż na maśle. Cebula powinna być zeszklona i lekko zrumieniona. Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być
codojedzeniatalarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną kminku i rozgniecionym w moździeży lub zmielonym kolorowym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (można lekko uchylić pokrywkę). Na ok 20min przed końcem gotowania, pomidory lekko podsmażyć na patelni lub lekko zgrilować, dodać do zupy, doprawić
Ukojenie Podniebieniaprzygotowane tofu można dodać do ugotowanych warzyw, sałatki czy innego dowolnego dania. W każdym razie jest to godne wypróbowania! Składniki: 300 g twardego tofu naturalnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Tofu odsączamy, kroimy na około niezbyt grube, około pięciomillimetrowe paski. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry tofu, które posypujemy
Lamarida.plsuchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski. Ręcznikiem papierowym usuwamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy czosnek, odrobinę masła, pokrojone szparagi i cukinie ( polecam użyć obieraka do ziemniaków, aby wystrugać piękne długie cukiniowe tagliatelle) i smażymy. Gotujemy makaron według przepisu z opakowania. Kiedy makaron będzie powoli dochodził, zalewamy smażone warzywa śmietanką (około 150- 200ml ) i dodajemy starty parmezan ( 2 łyżki
Rusty Forkskórki. Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy tłuszcz, przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, także wszystkie papryki kroimy w kostkę i dorzucamy do marchewki i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepotrawy. Zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw i mozzarelli. Czas przygotowania i ilość porcji 90 minut, 4 porcje. Produkty 200 g kaszy jaglanej, 200 g szpinaku, 1 pomidor, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, mozzarella, 2 jajka, łyżka oleju kokosowego, pieprz i sól. Przygotowanie Kaszę przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego i usmaż
Fit&Fast Kitchenpieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Cukinię umyć i pokroić (ja pokroiłam w kostkę). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić. Do cebuli i czosnku wrzucić cukinię i pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, kilka minut podsmażać. Następnie dodać do warzyw ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Zdjąć
talerz przyjemnościpożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g mięsa mielonego – średnia cebula - czosnek - pomidory z puszki - 2 większe cukinie - koncentrat pomidorowy - ser mozzarella - przyprawy : cukier , sól , pieprz , suszone oregano bazylia , oliwa z oliwek Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy
Aromatyczne Podróżeskórki i zgrubiałej wierzchniej warstwy. Obieraczką do warzyw wykroić z nich cieniutkie paski. Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół. Zaaranżować paski melona i szynki na talerzu, układając je w spiralki lub fale. Pomiędzy nie nałożyć łyżeczką twarożek lub kulki mozzarelli. Oprószyć płatkami chili i pieprzem (można je wcześniej uprażyć 1 minutę na patelni). Polać dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu, octu
zadanie-gotowanieDODATKOWO : 1 spory batat 2 ziemniaki sól 1 łyżka masła Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem pa piure(...)PRZYGOTOWANIE : Kotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy i przyprawiamy. Panierujemy w jajku i mące następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią. Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy
Kulinarne Fantazje Marioliwęglowodanami - moje kolacje to najczęściej białko z warzywami z rozsądną ilością ciemnego pieczywa lub makaronu. Ostatnio moim kolacyjnym faworytem jest omlet z szynką, młodym szpinakiem i pomidorkami... Składniki: 2 jajka garść młodego szpinaku 2 plastry chudej szynki kilka pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, szpinak
Kulinarne Inspiracjesię lekko podsmaży. Warzywa umyć. Pieczarki obrać. Warzywa pokroić w kosteczkę. Po upływie czasu smażenia otworzyć pokrywę i dodać do multicookera pozostałe składniki oprócz śmietanki. Nastawić program STEW i czas 1 godzina. Gdy urządzenie skończy pracę otworzyć pokrywę i dodać do gulaszu śmietankę. Dokładnie wymieszać. To danie można również zrobić na głębokiej patelni lub po prostu w garnku. Podsmażyć mięsko
ClauditteMissCookingprzez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, aż smaki się połączą. Zasmażka: Na tej samej patelni na której była smażona kiełbaska przygotować zasmażkę
Kraina Miodem Płynącagodziny w 190 stopniach. Wyjmujemy upieczone warzywa. Lekko studzimy i obieramy ze skórki. Na rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek. zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką
AZgotuj!wrzucamy porcję rosołową, obrane i pokrojone warzywa, ziele i listek laurowy. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień. Gotujemy wywar 60 minut na małym ogniu. W tym czasie podsmażamy wędzonkę i pokrojone w plasterki chorizo. Wrzucamy do zupy po ugotowaniu się wywaru. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce
KuchcikoweLoveprzez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, aż smaki się połączą. Zasmażka: Na tej samej patelni na której była smażona kiełbaska przygotować zasmażkę
Kraina Miodem Płynącanieskomplikowanych, w których korzystamy z dobrodziejstwa świeżych warzyw i owoców. I dlatego dziś polecam Wam bardzo szybki i bardzo prosty w wykonaniu makaron spaghetti ze świeżym szpinakiem i serem pleśniowym. Wystarczą tylko 3 główne składniki i w ciągu maksymalnie 30 minut pyszny posiłek gotowy (licząc od wstawienia wody na makaron)! :) Uduszony na patelni z dodatkiem masła i czosnku szpinak oraz
MyCookBook.plposypania wierzchu Proces gotowania zaczynamy od przygotowania warzyw. Pozwólcie sobie na bycie leniwym i nie obierajcie słodkich ziemniaków i marchewek tylko porządnie je wyszorujcie. Ziemniaka pokrójcie w dość sporą kostkę (wcześniej na kilka mniejszych części, żeby w kostkę było łatwiej ciąć) a marchewkę w 1-2 centymetrowej grubości plastry. Całość podsmażcie na patelni z 1 łyżeczką oleju. Po chwili dodajcie
Szybko Tanio SmacznieZrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :) Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki
R'n'G Kitchenmuszkatołowa sól, pieprz sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) , ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku. Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy masę
Miód i pieprzmuszkatołowa Sól, pieprz Sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) , ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku. Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy powstałą masę
Miód i pieprzgotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy na rumiano. Do rumianej cebuli dodajemy mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy
Domowy Smak Jedzeniabrązowego akurat w tym przypadku) Na ciepłą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, podgrzewamy jeszcze moment, tak ok. 1 minuty i wsypujemy ryż, prażymy go ok. 4 minut często mieszając. Dodajemy 1,5 szklanki wody i gotujemy do momentu gdy woda wsiąknie w ryż, od czasu do czasu mieszając. Idealny do warzyw jak i potraw chińskich
upichconapółplasterki, szczypiorek wiadomo jak ..... drobno. Wszystkie warzywa wymieszałam w sosem jogurtowym czosnkowo - bazyliowym. W międzyczasie obsmażyłam mięso, nie za długo aby pozostało soczyste. Nie dodawałam dodatkowej porcji oleju, bo w marynacie już ten olej przecież jest. Po usmażeniu mięso odsączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Plaski tortilli odgrzałam na suchej rozgrzanej patelni, z obu stron, następnie na część każdego placka
Blondynka Gotujesmak. Polecamy podawać go z ulubionymi grillowanymi warzywami. Składniki: 4 filety z dorsza / około 170 g każdy 1 mała cebula drobno posiekana ¼ szklanki białego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 cytryna / pokroić w plasterki Przygotowanie: Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Na małej patelni stopić masło, dodać drobno posiekaną cebulę
naRuszcieselera opłukać i posiekać. Wszystkie warzywa dodać do ziemniaków wraz z jajkami, mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Ja lubię "bardziej złote", więc smażę je dłużej ;) Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze i trzeba je delikatnie odwracać na patelni. Można dodać do nich więcej
Codzienna kuchnia niecodziennapłaskie kotlety (ala burgery) i smażymy na patelni grillowej, około 5-6 minut z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pity smarujemy delikatnie wodą i podpiekamy przez około 10 minut. Mają się otworzyć, uważamy jednak aby się zbytnia nie spiekły. Składniki sosu łączymy ze sobą. Gotowe kebaby przekładamy do bułek, dodajemy warzywa i polewamy sosem
Mania GotowaniaPropozycja obiadowa w naszym ulubiony stylu - pysznie, zdrowo i kolorowo! Coś nowego z kaszy quinoa - kuleczki, w których możemy przemycić warzywa, więc i dzieciom taka propozycja może się spodobać! Możemy dodać do nich szpinaku, czy różyczki brokułów. W każdej kombinacji będą pyszne! Pomysł na kuleczki podpatrzyliśmy u Donny Hay. Są pyszne, koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 2 osób) 2 kawałki(...)łyżka tahiny, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz dodatkowo : mieszanka sałat, bazylia, rukola Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie smażymy na patelni do zrumienienia z dwóch stron. W miseczce robimy sos - mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Połowę ugotowanej kaszy quinoa umieszczamy w pojemniku
Plate of Joyfrytek? Można ziemniaki podać na setki różnych sposobów i wcale nie muszą mieć tyle Kcal ile mają frytki. Ja dziś podaję zapiekane ziemniaki. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno z tych dań, które każdy kiedyś choć raz zrobił w życiu. Fakt zapiekankę posypię serem, ale sos beszamelowy będzie lekki i prosty: na bulionie i chudym mleku(...)się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana wcale nie jest konieczna. Zapiekane ziemniaki można podać jako samodzielną potrawę bezmięsną. Ja podałam je do półmiska z bukietem warzyw z grilla i grillowanych przepysznych żeberek. Przepisy na nie podam wkrótce również. Dlaczego jest ważne aby ziemniaki były z gatunku niemączystych? Po zapieczeniu pozostaną w ścisłych ładnych plasterkach. Ziemniaki mączyste
Sztuka gotowania w/g SamiryWitajcie! co powiecie na takie smakowite szaszłyki? Można zrobić je każdego dnia, niezależnie od pogody. Wystarczy patelnia grillowa i składniki. Oczywiście trochę czasu też się przyda. Zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni takim smacznym daniem. Zapraszam Składniki: 200 g piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki soli, pieprzu kurkumy, curry, czosnku suszonego 2 łyżki oleju 6 pomidorków koktajlowych 1/4 małej cukinii 1 łyżeczka(...)następnie kroimy w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych. Przyprawy mieszamy z olejem i polewamy pokrojoną pierś, mieszamy aby mięso było całe pokryte marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię do szaszłyków kroimy w kostkę wielkości pokrojonego mięsa. Sałatka: Obieramy cukinię i ogórka ze skórki i kroimy w plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy sałatę. Od rzodkiewek odkrajamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnekurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy łyżką sosu sojowego, pieprzem, solą i słodką papryką. Smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy do miseczki Na czystej patelni roztapiamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy łyżkę sosu sojowego przesmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku po czym dodajemy pokrojone w cienkie słupki marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy przez około(...)minut i następnie dodajemy kolejno: paprykę pokrojona w paski, fasolkę, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany por i kawałeczek potarkowanego imbiru. Całość smażymy, często mieszając do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru i sosem sojowym. Makaron zalewamy wrzątkiem, nakrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie makaron odcedzamy i przelewamy
Pan i Pani Smith w kuchnimożna zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. Zupa pho to tylko jeden z patentów na zagospodarowanie pysznych pozostałości z pieczystego. W tym tygodniu codziennie(...)kolendry podprażonych na patelni 3 łyżki sosu rybnego Łyżeczka brązowego cukru Pół opakowania makaronu chińskiego Kawałki pieczonego kurczaka (opcjonalnie) Sól Ostra przyprawa: chili, pieprz Zobacz też inne pomysły na to, co można zrobić z resztek kurczaka. Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę pho: Krok 1 Zaczynamy od umycia i obrania włoszczyzny. Warzyw nie kroimy, tylko
Niedzielny kucharzsuchą patelnie wrzucamy czosnek i na wolnym ogniu przez 10 minut trzymamy z obydwu stron, aby był miękki. Rozgnieść i zalać sokiem z pomarańczy oraz sokiem z ananasa, miodem, sosem sojowym, z drobno posiekaną połową cebuli i papryczką pepperoni. Zagotować i zmniejszyć na minimum gaz gotować przez 40-50 minut aż osiągnie gęstą konsystencję syropu. Myjemy dokładnie warzywa: marchewkę
pichcisztokraju. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu. Bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego. W 100 g jest tylko około 30 kcal. Dodatkowo(...)wierzchnich liści i w razie potrzeby odkroiłam twarde głąby. Umyłam. Przełożyłam małe główki do robota, który pięknie je poszatkował. Pora na plastry wędzonego boczku. Pokroiłam go w drobną kostkę. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i rozpuściłam masło. Smażyłam boczek przez około 5-10 minut aż pięknie się zarumienił. Do boczku dodałam posiekaną wcześniej brukselkę. Wrzuciłam do niej drobno
potrawyregionalneNiemcami, toteż nazwa nie bez przyczyny może się kojarzyć z niemieckim słowem 'kuchen' czyli po prostu placek. W Średniowieczu Quiche Lorraine pieczono w specjalnych, dużych i żeliwnych patelniach wylepionych najpierw ciastem chlebowym, a następnie zalewanych masą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność składników była bardzo popularnym daniem wśród ubogiej ludności, jednak szybko zyskała fanów także wśród wyższych warstw społecznych(...)prawdziwy mężczyzna nie jada Quiche" :] Jak dla mnie jest co całkiem przyjemny sposób na szybki obiad, w dodatku bardzo rozwijający, ponieważ wskazane jest przy niej eksperymentowanie, dodawanie ulubionych składników, warzyw, mięs, owoców morza, można nawet pokusić się o wariację na temat i przygotowanie Quiche na słodko z owocami. Czego tylko dusza zapragnie! Dziś jednak klasycznie, trzymając się grzecznie przepisu
Przepysznik - BLW i nie tylkoKluski dyniowe to kopytka, które cieszą jesiennym kolorem i wspaniałym smakiem dyni oraz korzennych przypraw. Można podawać je ugotowane lub podsmażone na patelni – mi zdecydowanie bardziej odpowiadają w tej drugiej wersji. Podsmażone mają ciekawą strukturę – miękki środek i chrupiący wierzch. Są wyjątkowo aromatyczne. Do klusek podałam palone masło zwane też potocznie „brązowym masełkiem”. Możemy je przygotować(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Puree z pieczonej dyni: Dynię przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z pestkami – najlepiej wydrążając je łyżką. Kroimy warzywo na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki i skrapiamy lekko oliwą. Posypujemy szczyptą soli, przekładamy na dużą blachę od piekarnika, nakrywamy folią aluminiową, a następnie zapiekamy w piekarniku do miękkości
Poezja smakuziemniaczana do sklejenia BUŁKI: Najlepsze są bułki, z tego przepisu (domowe bułki do burgerów) , ale świetnie komponują się też świeże grahamki lub bułki z nasionami dyni DODATKI: Wszystko warzywa, które lubimy, czyli np. sałata, pomidor, ogórek, cebula, można dorzucić plastry żółtego sera, prażoną cebulkę, ogórki konserwowe czy ostre papryczki, również marynowane. SOSY: możemy dodać każdy ulubiony sos, kotlety(...)burgerze komponuje się musztarda, sam ketchup może być za mdły. Lepiej zastąpić go sosem barbecue. Można zrobić go samemu bazując na ketchupie. Przepis tutaj (domowy sos bbq) . Na patelni podprażamy kumin i kolendrę i przekładamy do moździerza. Jeśli mamy kolendrę mieloną, podprażamy sam kmin. Dodajemy szczyptę soli i ucieramy na proszek. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę oraz kukurydzę i blendujemy
Kuchnia od dwojgaNiektóre warzywa tylko w formie świeżej zjadałam, sałatę rzymską do nich zaliczałam. Postanowiłam, trochę inaczej ją przygotować i na ciepło z makaronem oraz kurczakiem skomponować. Filet w kostkę pokroiłam i z czosnkiem wysmażyłam, sałatę do mięsa dodałam, z ugotowanym makaronem zmieszałam, smacznie doprawiłam, listki bazylią i płatki serowe dołożyłam. Danie to jest szybkie i nieskomplikowane, w sam raz na drugie(...)dente, odcedzamy. Opłukanego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka, kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a kapustę rzymską w cienkie paski (szatkujemy). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka z czosnkiem (soki powstałe podczas smażenia mięsa, muszą odparować). Dodajemy ziół śródziemnomorskich i doprawiamy solą do smaku. Następnie dodajemy sałatę i mieszając podsmażamy ją 2-3 min. Dodajemy
Moniki SmakołykiBakłażana dodatkowo nakłuć w kilku miejscach, żeby gotujące się w nim soki nie rozsadziły warzywa. Piec, aż skórka się przypiecze, odwracając w tym czasie ze 2 razy, żeby warzywa były równo upieczone. Bakłażana ostudzić kładąc po prostu na talerzu - gdy przestygnie zdjąć skórkę, a miąższ drobno pokroić. Jeżeli podczas krojenia z bakłażana będzie wyciekał sok to go odlać(...)usunąć pestki, a sok wyciekający z papryk zachować. Miąższ drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Ostrą papryczkę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Następnie na patelni rozgrzać olej, cebulę z czosnkiem i papryczką zeszklić, dodać czubrycę (ja dałam paprykę słodką i cząber), wymieszać i przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać także paprykę i bakłażana. Doprawić
Fabryka pomysłów