Papryka faszerowana z brokułem Warzywa i grzyby zapieczone pod pikantnym serem, czy trzeba pisać coś jeszcze ? Składniki Przepis dla 4 osób 4 papryki 1 brokuł 250 g pieczarek 2 pomidory 100 g ugotowanego ryżu 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Sól, pieprz 50 g sera pleśniowego typu brie 80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego Sposób przygotowania(...)Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pieczarki, do których po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Całość smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie dokładamy obranego ze skóry i pokrojonego w drobna kostkę pomidora oraz ugotowany ryz, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zdejmujemy z ognia i trzymamy
Miód i pieprzpałeczki grissini. W dzisiejszym poście pojawiły się zdjęcia z dwóch różnych dni, a więc prezentujemy zupę w dwóch odsłonach. A wystarczy jedynie sporządzić wywar, upiec paprykę, podsmażyć oraz podgotować warzywa, zblendować i doprawić do smaku.. prawda, że brzmi ekspresowo? Zapraszamy (; Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki(...)Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Ząbki czosnku obieramy i siekamy na dość drobno. Imbir pozbawiony skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy kostki ziemniaków i chwilę przesmażamy z wszystkich stron. Pod koniec dodajemy starty imbir oraz czosnek. Gdy czosnek lekko ozłoci się - zdejmujemy patelnię z ognia
Symfonia SmakówCypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy klejnot wśród(...)warzywa przestygną, obierz je ze skórki, usuń również ogonki i nasiona. Miąższ papryk pokrój w paseczki. Przygotuj dressing - umieść wszystkie składniki w słoiku, zakręć i energicznie wstrząśnij. Kostkę sera halloumi pokrój na 6 grubych plastrów. Przygotuj 3 miseczki, do pierwszej wsyp trochę mąki, do drugiej wbij i rozbełtaj jajko, do trzeciej wsyp sezam. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Plastry halloumi
Chilli Czosnek i OliwaMamy dla Was propozycję na jednogarnkowe (a więc fantastyczne samo w sobie przez wzgląd na ilość naczyń do zmywania :) danie obiadowe. Gulasz z mnóstwem warzyw, kaszą i soczewicą to fajna pozycja na obiad :) u mnie króluje z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut gotowania Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 duża(...)mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki, 1/3 cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy Burak umieszczamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy około 30 minut. W brytfance lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Por tniemy na pół talarki, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dorzucamy mięso mielone
Kolizje Smakówmiękkości warzywa i zieleninę. Gdy warzywa będą miękkie wyjmij pora i pietruszkę ( ja czasami zostawiam natkę pietruszki, lub dodaję pod koniec posiekaną) Dodaj makaron. Pieczarki przesmaż na maśle partiami. Dodaj do zupy całość gotuj przez 10 minut, zmniejsz ogień do minimum, dopraw i zabiel śmietaną. Pamiętaj aby dodać cały sosik z patelni do zupy! Smacznego
SMYKWKUCHNIkroimy w kostkę, po czym na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. . Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dwa rodzaje papryki, całość dusimy pod przykryciem przez 5min, a na koniec doprawiamy solą pieprzem i ostrą papryką w proszku Następnie w podduszonych warzywach łyżką formujemy pięć zagłębień (gniazd
Księga-Smakuszorujemy i kroimy w plasterki, wszystkie warzywa mieszamy z mięsem, dodajemy obrane ząbki czosnku, przyprawy, olej i zalewamy wszystko winem. Marynata powinna przykrywać mięso, dlatego jeżeli tak nie jest, dolewamy więcej wina. Odstawiamy do lodówki najlepiej na 2-3 dni. Po tym czasie mięso wyciągamy z marynaty. Osuszmy na ręczniku papierowym. Na patelni mocno rozgrzewamy olej lub smalec. Oprószamy kawałki
Kulinarne przemysleniacukinię w plasterki. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę i paprykę, oprószamy solą i pieprzem. Jak zaczną mięknąć dodajemy przekrojone na pół białe kiełbaski (moje były dość długie) i cukinię. Dodajemy też przepuszczony przez praskę czosnek oraz bazylię i oregano.Smażmy do momentu, aż kiełbaski ładnie się nam zarumienią a warzywa będą miękkie. 4. Pod koniec dodajemy fasolkę
kruche babeczkisamo winem z zalewy, zbieramy z patelni smaki i przelewamy do garnka . Dorzucamy pokrojonego selera , winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze 170 C . Po tym czasie ,sos, powinien być, lekko gęsty, a kurczak i warzywa, mięciutkie i aromatyczne . Można serwować na gorąco
Ogrodnik w podróżytalerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż kurkumę oraz czosnek, mieszając. Dodaj mleko kokosowe i cukier. Całość gotuj około 5 minut. Po tym czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Dodaj cukinię i groszek cukrowy, gotuj 3 -4 minuty do momentu aż warzywa będą al dent i zachowają ładny kolor. Ryż
Moja pasja smakuosolonej wodzie al`dente. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem posiekany czosnek, zeszkliłem, dodałem zioła. Smażyłem ok. pół minuty. Zdjąłem z ognia i energicznie mieszając połączyłem ze śmietaną. Doprawiłem do smaku. Spaghetti ugotowałem al`dente w osolonej wodzie. Odcedziłem, zachowałem pół szklanki wody z gotowania. Gorący makaron połączyłem z sosem i odcedzonymi warzywami. Dolałem trochę wody z gotowania makaronu. Posypałem startym
R'n'G Kitchennaszych omletów. Kiełbasę i resztę warzyw kroimy drobno w kostkę. Jajko ubijamy w całości z dodatkiem soli i pieprzu na puszysta masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę. To puszystego jajka wsypujemy wszystkie dodatki i mieszkamy. Dobrze jest gdy masa jest gęsta tak, aby jajko stanowiło tylko jakby spoiwo do reszty dodatków. Patelnię delikatnie rozgrzewamy,można ją delikatnie natłuścić. Kładziemy plastry
Za drzwiami kuchniBoczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i smażymy do przyzłocenia. 3. Cebulę kroimy w pół-talarki i dorzucamy do boczku, smażymy. 4. Gdy cebula się zezłoci to czas na dodanie kaszy jaglanej. W tym momencie dolewam jeszcze trochę oliwy. Mieszamy i smażymy. 5. Teraz czas na dodanie warzyw, ale pomidorki koktajlowe na końcu. 6. Doprawiamy
Kawa z mlekiemnastępnie po 5 minutach grillujemy na patelni grillowej; - w ciągu 5 minut przygotowujemy na talerzu mix sałat, kroimy pomidora i paprykę na małe kawałeczki, do tego papryczki jalapenos, cukinię i posypujemy kukurydzą; - wszystkie składniki do sosu mieszamy w szklance i polewamy nimi całość sałatki - usmażonego kurczaka i parę kostek mozarelli posypujemy na warzywa; - na koniec na ciepłego kurczaka i sałatkę
MintTastegarnka. Wlej bulion z kurczaka, zmiksowane warzywa, dodaj przyprawy i gotuj zupę przez 25 minut. Soczewica powinna się lekko rozgotować i naturalnie zagęścić zupę. Jakoś nie lubię zasmażek z mąki, więc zagaszam zupy ( jeśli akurat mam ochotę) gęstą śmietaną lub mascarpone lub właśnie soczewicą. Dopraw pomidorową solą, natką pietruszki i oliwą. Rozgrzej patelnię, wrzuć ugotowaną ciecierzycę, po pół łyżeczki kajeńskiego
codojedzeniawodę. Gotować około 30 minut. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, ale nie rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody
O kuchni z uczuciemskórki, kroję w większe kawałki. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju, podsmażam cukinię po 2 minuty z każdej strony, przekładam do garnka. Na łyżce oleju podsmażam paprykę około 4 minuty, co jakiś czas mieszam, przekładam do garnka. Na dwóch łyżkach oleju smażę bakłażana przez 5 minut, często mieszam. Dokładam do podsmażonych wcześniej warzyw. Na pozostałym oleju szklę cebulę wraz
JejKuchniaprzypraw i ziół SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojone warzywa gotujemy w litrze wody, doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami (naturalną przyprawę do zup oraz zioła Małgorzatki można zakupić w sklepie ze zdrową żywnością lub w specjalnych zielarskich sklepach). Po ugotowaniu wyciągamy kuleczki ziela angielskiego, a następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera. W międzyczasie na patelni podsmażamy słonecznik. Zupę-krem podajemy posypaną koperkiem
wege i kropkawaszych upodobań). Przed dodaniem reszty składników warzywa umieszczamy na sitku i dobrze odciskamy. Przekładamy je do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i zaraz przechodzimy do smażenia, aby ciasto nie ściemniało i nie puściło za dużo soków. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu. Kiedy dobrze się
PatiGotujekostkę ziemniaki. Przygotować zasmażkę.Na patelni rozgrzać łyżkę masła, smażyć pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę.Gdy cebula się zezłoci wsypać mąkę i po chwili wlać filiżankę zimnej wody.Gotować gęstą zasmażkę i dodać do zupy razem z pokrojoną w plasterki kiełbasą.Wsypać jeszcze: ugotowane w bulionie i pokrojone warzywa, mieloną paprykę majeranek, świeżo zmielony pieprz i posiekany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz s ó l i pieprz do smaku. Smażymy do miękkości mięska. Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na półtwardo. Następnie odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa do ostygnięcia. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy polowe pokrojonych
kulinarne odsłony patipaski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, całość lekko solimy i pieprzymy i smażymy jeszcze minutę. Żaroodporne naczynie smarujemy drugą łyżką masła, układamy na jego dnie pokrojone ziemniaki, pomiędzy nie wkładamy cebulę z papryką. Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy
Miód i pieprzminut. Po tym czasie usmażyć na patelni na rumiano i ostudzić. Z młodej kapusty usunąć głąb i grubsze części, drobno poszatkować. Kukurydzę z chili osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w półplasterki. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Por oczyścić, przekroić na pół i cienko pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce, dodać piersi
Zakątek rozkoszy kulinarnychprostu z surówką z tego warzywa. Bardzo dobry obiad, chyba nie muszę nikogo przekonywać. No może miałabym małe trudności z osobą, która liczy kalorie ;) Składniki: kilka ugotowanych w całości ziemniaków 125 g wędzonego surowego boczku 200 g mięsa wieprzowego (ja dałam indycze) cebula czosnek sól pieprz majeranek szczypiorek Wykonanie: Podsmażyć na patelni boczek i mięso (nie dodawałam tłuszczu
zadanie-gotowaniewoda nie przekroczyła poziomu warzyw. Dosmacz solą. Gotuj około 10 minut, aż batat zmięknie. Dodaj daktyle, są szczególnie pomocne, kiedy pomidory z puszki są zbyt kwaśne. Dosyp ugotowanej kaszy jaglanej i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Odstaw i zblenduj na gładki krem. Orzechy nerkowca posiekaj i upraż na suchej patelni do chwili, aż zaczną się smakowicie rumienić. Zupę podawaj
Z Kuchni Do Kuchnikuskusu 300 ml wywaru z warzyw 2-3 łyżki rodzynek 1 łyżka soku z cytryny koperek lub pietruszkę do posypania sól pieprz słodka papryka szczypta ostrej papryki Piersi z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Sól, pieprz i papryki wymieszać , a następnie wsypać do miski z mięsem i dokładnie wymieszać. Na patelnio rozgrzać masło , dodać posiekany drobno czosnek oraz kurczaka
O kuchni z uczuciemgarnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy pomidorowej . Ćwiartkę można usmażyć na patelni i podać z ziemniaczkami . Przygotowanie zupy pomidorowej
Uwaga Babcia Gotujegarnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka i wlewam 2,5 litra wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy pokrzywowej . Ćwiartkę można usmażyć na patelni i podać z ziemniaczkami . Przygotowanie zupy z pokrzywy
Uwaga Babcia GotujeObierz czosnek i przeciśnij go do warzyw, dodaj też syrop klonowy, makaron, pomidory i 400ml wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut; po 5 minutach gotowania dodaj 2 łyżeczki papryki w proszku. W międzyczasie przygotuj kruszonkę z tofu. Pozostałą 1 łyżkę oleju rozgrzej na mniejszej patelni, wrzuć tofu i smaż
Roślinna - blog wegańskijemy sałatki ze świeżymi owocami czy warzywami bo szybko się przygotowuje, są pyszne i kolorowe. Szczególnie ja bardzo lubię połączenie owoców z mięsem czy serem. Trochę świeżych liści, soczyste owoce, delikatny twarożek i pełen smaku sos - to przepis na wyśmienitą, letnią sałatkę. Do kilku kawałków ananasa nie rozpalałam grilla - upiekłam je na patelni grillowej, ale kiedy będziecie piec mięso
Smaczna Pyzapieprz pestki dyni, prażone na suchej patelni Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość
Atlas Smakówosób : 1l wywaru z kości i warzyw 250g pieczarek 150g pokrojonej w paseczki włoszczyzny świeżej lub mrożonej 1 łyżka masła 2 łyżeczki śmietany sól, i pieprz do smaku 100g makaronu typu świderki 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki Obrać pieczarki, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie. Pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć
Wiem co jemkroimy w drobną kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut. Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pomidory przed obraniem należy sparzyć i pokroić w kostkę. Dorzucić do warzyw w garnku, razem z pokrojoną drobno papryka
ChilliJemybazylia sól, pieprz czarny PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa starannie myjemy. Cukinię i bakłażana kroimy w grubą kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Na odrobienie oliwy przesmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i bakłażana. Delikatnie przesmażamy. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 5 min. i przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy paprykę i dodajemy do cukinii
kulinarnyJanaszych omletów. Kiełbasę i resztę warzyw kroimy drobno w kostkę. Jajko ubijamy w całości z dodatkiem soli i pieprzu na puszysta masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę. To puszystego jajka wsypujemy wszystkie dodatki i mieszkamy. Dobrze jest gdy masa jest gęsta tak, aby jajko stanowiło tylko jakby spoiwo do reszty dodatków. Patelnię delikatnie rozgrzewamy,można ją delikatnie natłuścić. Kładziemy plastry
Za drzwiami kuchnimiłośników tego najzdrowszego warzywa pod słońcem. Przygotowuję się je bardzo szybko i prosto , a smakują pysznie . Polecam do wypróbowania. składniki na 10 klusek 2 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła przepis Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię odparowujemy a następnie dusimy na maśle. Doprawiamy solą
Smakowite Daniazaraz po wbiciu jajka na patelnię przykrywam ją pokrywką i podsmażam 2-3 minuty. Zawsze wychodzi. Czego użyłem? -gruby plaster bakłażana -jajko -sól, pieprz, papryka słodka -oliwa -masło -mix sałat -szczypiorek -parmezan starty -pieczywo żytnie Bakłażana grillujemy, bez żadnego tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony bez soli. Sól powoduje, że warzywa puszczają wodę, a chcemy, by nasz bakłażan był
BaRepas