warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:381/829)

Danie Jedno Garnkowe - Kasza Gryczana z Warzywami i Piersią Kurczaka 189

piersi kurczaka : około 50 ml oleju 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej Link do filmu z przygotowania : Kasza gryczana z warzywami  https://www.youtube.com/watch?v=BKKtH7GKjGw Przygotowanie : Umytą i osuszoną pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek , chrząstek i kroję w kostkę . Do miseczki daję olej dodaję przyprawy : tymianek , pieprz ,pieprz cayenne(...)kroję w cienki paseczki o długości około 3 cm . Umyte pieczarki kroję w pół plasterki i dodaję do papryki . Teraz paprykę z pieczarkami smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez 15 minut na średnim ogniu . Usmażoną paprykę z pieczarkami razem z sosem przekładam do garnka w którym przygotuję całe danie . W międzyczasie gdy smażę pieczarki i paprykę przygotuję brokuł : Umyty

Uwaga Babcia Gotuje
Fasolka po bretońsku z warzywami - dietetyczna, odtłuszczona :) 137

działanie zasadotwórcze, dzięki czemu odkwasza organizm.  Rok 2016 został ogłoszony przez ONZ międzynarodowym rokiem roślin strączkowych! Zachęcam - spożywajcie strączki!  Fasolka przygotowana przeze mnie jest dietetyczna, odtłuszczona, pełna warzyw i przypraw. Jest bardziej lekkostrawna, dzięki odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej(...)przepłucz kilkakrotnie.  Następnie przełóż ją do garnka i zalej wrzącą wodą. Po zagotowaniu gotuj 1,5 h, na małym ogniu, pod przykryciem.  W tym czasie na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek razem z liściem laurowym, pieprzem czarnym i zielem angielskim. Dodaj pokrojone drobno, w talarki kabanosy i smaż

Zdrowie na języku :P
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 514

bursztynowa lecz nieco jaśniejsza niż chcemy osiągnąć. Przewrócić pierś szczypcami lub łopatką (nie nakłuwać) na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie zdjąć pierś z patelni i na blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla na kolejne 7-8 minut. Z funkcją grilla bo wtedy mięso będzie poddane gorącej temperaturze od góry co spowoduje szybkie(...)pieca bo nie chcę by skórka zaparzyła się, przez co straci nieco z chrupkości niestety. Pozostawiam ją do "odpoczęcia" nie przykrytą, ale to kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku i kilkoma niesłodzonymi wiśniami z kompotu (to francuski akcent). Zalałam je marynatą z marynowania piersi

Sztuka gotowania w/g Samiry
ZUPA Z BOBU 185

aromatyczna, dzięki dodanym przyprawom. Główne składniki zupy to bób i ziemniaki, których po ugotowaniu połowę zabieram z garnka, resztę zupy blenduję na gładko i z powrotem wrzucam zabrane wcześniej warzywa. Dzięki temu zupa jest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy(...)suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół pęczka koperku sól (dałam ok. 3/4 łyżki) pieprz (dałam ok. 0,5 łyżeczki) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zrumień lekko na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce o drobniutkich oczkach czosnek i smaż całość jeszcze jakieś 30 sekund. Do wrzącej

Słodko-Słony Świat Ilony
Najlepsze przepisy z boczkiem i bekonem 118

chrupki a potem wybrać skwarki łyżką a na tłuszczu podsmażyć pomidory z puszki razem z zalewą. Ugotować makaron al dente (soba bardzo szybko jest gotowa) i dodać go na patelnię z sosem pomidorowym z odrobiną wody, w której się gotował i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na makaron talerz, posypać smażonym boczkiem i serem. Podawać od razu. Sałatka Cobb z bekonem(...)Klasyka z amerykańskich restauracji i idealna sprawa jeśli nie wiemy na co mamy ochotę (bo to mnóstwo smaków w jednym), albo mamy ochotę jednocześnie na coś zdrowego i niezdrowego (warzywa i boczek w jednym). Składniki łatwo zapamiętać, dzięki mnemonikowi EAT COBB – Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese. Składniki: garść sałaty lub rukoli awokado pokrojone w kostkę

Ugotowane pozamiatane
CUKINIA FASZEROWANA ryżem i pieczarkami 109

uszkodzić cukinii. Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę, pomidory drobno pokrojone, przecier pomidorowy, bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, oregano, tymianek, bazylię, pieprz, sól, cukier. Dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy

Rita creative
Co dziś na obiad? Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym 194

Rozgrzej oliwę z oliwek lub olej na patelni. Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Wrzuć filety z kurczaka i poczekaj aż się podsmażą. Dodaj marchewkę i pieczarki. Chwilę podsmaż. Dopraw całość solą, pieprzem i pietruszką. Wlej bulion. Jeśli masz domową kostkę rosołową , zalej ją gorącą (nie wrzącą) wodą i dodaj do warzyw. Poczekaj aż się zagotuje. Dodaj śmietankę. Przypraw

Rozdomowiona
KURCZAK PO GRUZIŃSKU 193

dobrze wiedzą jak łączyć wspaniałe smaki warzyw i przypraw.Prosta kuchnia pachnąca ziołami. 8 podudzi z kurczaka masło 3 cebule 3 duże ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 1/2 szkl.posiekanych ziół lub suszonych : natka pietruszki, estragonu, bazylii , koperku, 0.5 łyżeczki ziaren kolendry 1 posiekaną drobno papryczka chili sól i pieprz ************************************** 1 .  Na dużej patelni rozpuścić masło i obsmażyć kurczaka ze wszystkich

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makaron z boczniakami w stylu azjatyckim 149

przypalić czosnku. 2. Następnie na patelnię dodać pokrojone w paski boczniaki - smażyć około 5 minut - na lekko złoty kolor. Wlać sos sojowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Paprykę pokroić w cienkie paski - dodać do podsmażonych boczniaków. Dodać także pocięta na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową. Całość smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. 3. Na koniec dodać orzechy nerkowca

kolorowotorcikowo
Gulasz z polędwiczki z batatami 128

będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną.  Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką

wyzwania kuchenne
Gulasz z polędwiczki z batatami 142

będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną.  Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką

wyzwania kuchenne
3 proste przepisy na zdrowe jedzenie 146

które charakteryzuje się niską kalorycznością. Spora porcja warzyw sprawia natomiast, że jest to w 100% zdrowe jedzenie. Składniki: 2 placki tortilli (najlepiej przygotowane z mąki pełnoziarnistej) 80 g pstrąga łososiowego wędzonego ser twarogowy kiełki brokuła garść rukoli 5-10 pomidorków koktajlowych. Pomidory pokrój na ćwiartki, a pstrąga w paski. Podgrzany na suchej patelni placek posmaruj niewielką ilością serka. Na wierzch

codojedzenia
Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw 158

Zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj sos z warzywami. Dopraw slaw solą i pieprzem. Wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku na noc. Ja rzadko to robię. Obierz cebulę, pokrój w krążki i usmaż na maśle. Cebula powinna być zeszklona i lekko zrumieniona. Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być

codojedzenia
Kapuśniak szlachcica 137

talarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną kminku i rozgniecionym w moździeży lub zmielonym kolorowym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (można lekko uchylić pokrywkę). Na ok 20min przed końcem gotowania, pomidory lekko podsmażyć na patelni lub lekko zgrilować, dodać do zupy, doprawić

Ukojenie Podniebienia
Smażone tofu w plasterkach 124

przygotowane tofu można dodać do ugotowanych warzyw, sałatki czy innego dowolnego dania. W każdym razie jest to godne wypróbowania! Składniki: 300 g twardego tofu naturalnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Tofu odsączamy, kroimy na około niezbyt grube, około pięciomillimetrowe paski. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry tofu, które posypujemy

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania