warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:377/829)

Zapiekanka pasterska z soczewicą - wegańskie Shepherd's pie 177

według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojoną cebulę do zarumienia.  Następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż przez ok. 5 minut.  Po tym czasie dodaj startą na dużych okach marchewkę i pietruszkę. Smaż do momentu, aż zmiękną.  Ugotowaną soczewice odcedź i dodaj do usmażonych warzyw. Dodaj wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj

wegujemy
Papryka faszerowana kuskusem i warzywami 145

brzegi wypełniona  kaszą kuskus i warzywami. Składniki: 7-8 czerwonych stożkowych papryk 2/3 szklanki kaszy kuskus 3 marchewki 2/3 szklanki bulionu 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę razem z marchewka

magiczna kuchnia Kasi
Błyskawiczna zupa kalafiorowa 458

szklarniowych, ale z czasem będzie coraz więcej warzyw, które wyrosły pod gołym niebem. Z tej okazji proponuję zupę kalafiorową. Cóż to za banał, prawda? Jednak proponuje wam przepis ekspresowy, błyskawiczny. Na pewno wam przypadnie do gustu zwłaszcza jeśli zostaje w waszych kuchniach bulion z dnia poprzedniego. Do dzieła! Film   Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić

Kuchennyviral.pl
Indyk w sosie pomidorowym z warzywami 179

indyka w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw konserwowych z puszki. Sos doprawiłam oregano ale można dodać dowolne ulubione przyprawy. składniki: 450 g piersi z indyka 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej 300 ml przecieru pomidorowego sól,pieprz oregano cukier 1 łyżka oleju kokosowego Pierś z indyka pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć krótko

Monia miesza i gotuje
Zupa Węgierska 214

surowe. Wrzucam mięso do garnka. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Czekam aż cebula się zeszkli.  Następnie dodaję pokrojoną w paski paprykę, duszę pod przykryciem razem z cebulą. Gdy papryka będzie półtwarda dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i duszę jeszcze 5 minut.  Przerzucam warzywa do garnka.  Gotuję wszystko na małym

Cook&Love
Hiszpańskoł smażōnka (Tortilla de patatas) 153

tyż wciepōńć i wōszt 4 , i inksze warzywa. Robi sie to trocha dużyj 5 niż smażōnka, ale za to mogecie mieć potyn Hiszpania na talyrzu. Co potrza? 0,5 kg kartołfli 1 cebula 1/4 szklōnki oliwy 8-10 jajec (nojlepi łod tych szczyńśliwych kurōw) Kartołfle łobiercie i pokrejcie na plasterki. Na patelnia wlyjcie oliwa, wciepcie kartołfle i podpiykejcie aż bydōm

Chop w kuchni
Placki po węgiersku z fasolką szparagową 204

końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano. 2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszam. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę na rumiano duże okrągłe

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami 211

pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Jeżeli cebula jest twarda to podlać ją odrobiną wody i zredukować. Dodać do soi razem z posiekaną natką pietruszki i doprawić. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przygotować zupę gotując bulion z pokrojona w kostkę marchewką, ziemniakiem i lubczykiem, aż warzywa będą miękkie. Marchewka gotuje się dłużej, więc ziemniaka

https:KKuchniaMniam
Indyk w towarzystwie marchewki, groszku, roszponki i kaszy gryczanej 165

Indyka i cebulkę pokroiłam i podsmażyłam na patelni z wcześniej rozgrzanym olejem kokosowym, dodałam czosnek przepuszczony przez praskę, wszystko posypane papryką. Następnie dodałam podduszone marchewkę i groszek, doprawiłam solą i pieprzem z młotkowaną kolendrą, dodałam śmietankę i sos sojowy. Całość wymieszałam, podsmażyłam jeszcze jakieś 2 minuty. Roszponkę umyłam i obok indyka, warzyw i kaszy gryczanej położyłam po prostu na talerzu

kruche babeczki
Odwrócona tarta z buraczkami 176

czym podaje się odwróconą - owocami (warzywami) do góry. Polecam  wypróbować tę tartę, ponieważ jest na prawdę pyszna!  Składniki : łyżka masła 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka szałwii sól i pieprz 450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe) 100g sera feta (lub koziego) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie : Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać

Codzienne Gotowanie
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 290

przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać ) . Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu : Cebulę kroję w kostkę . Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli . Cebulę i pieczarki smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 15 minut . Następnie wypłukaną i osączoną wątróbkę

Uwaga Babcia Gotuje
Krokiety z warzywami i kaszą gryczaną 197

paprykami i cebulą w malakserze lub blenderze. Zmiksowane warzywa wymieszać z kaszą gryczaną. Doprawić do smaku przyprawami i sosem worcestershire. Dorzucić rozdrobnione liście bazylii. Na naleśnikach kłaść słupek gorgonzoli, dokładać 2-3 łyżki nadzienia gruczano-warzywnego. Składać boki do środka i zwijać naleśnik. Naleśniki można odgrzać w piekarniku lub na natłuszczonej patelni. Podawać z wybraną sałatką. ------------- Podobne: Zapiekanka naleśnikowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Grillowane pieczarki 161

Oliwa, czosnek, zioła na pysznych i zdrowych warzywach to niebo. Dziś zrobiłam pieczarki, chyba wszyscy je lubimy, wszystko można do nich dodać i zawsze smakują świetnie. Składniki: Pieczarki (duże kapelusze), Chilli, Oliwa, Dwa ząbki czosnku, Bazylia, Sól, Pieprz. Pieczarki myjemy,wycinamy z nich nóżki, smarujemy oliwą i kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię do grilla lub na grilla (kapeluszami na dół

Smaki Przyprawy i Kolory
Domowe kremowe lody marakuja z przepisu Be Active Ewa Chodakowska 154

najmniej 2 godziny. Pestki dyni upraż na patelni, następnie dodaj kilka kropli oliwy, szczyptę chili i dobrze wymieszaj. Lody podaj oblane ulubionym miodem, posypane pestkami w chili i kilkoma listkami mięty lub melisy. W tym daniu najlepiej korzystać z surowego kokosa, który jest dostępny w supermarketach i na targowych stoiskach z warzywami. Wybieraj owoce z wodą w środku. Przed użyciem

ClauditteMissCooking
Soczysty sojowy kurczak w towarzystwie kaszy jaglanej na sałatce z ziarnami słonecznika i bakłażanem 192

minut.  W połowie smażenia dodajemy na patelnie pokrojonego w plastry bakłażana i cukinię. W międzyczasie do osolonej wody z dodatkiem oliwy wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Pomidorki kroimy na pół, tak jak paprykę. Sałatę rwiemy. Na talerz wykładamy sałatę, na którą wykładamy kasze jaglaną oraz warzywa. Kurczaka kroimy w plastry i posypujemy słonecznikiem. Skrapiamy

ChilliJemy
Trzy kolory: fioletowy (spaghetti + krem z pieczonych czerwonych buraków) 219

więc, gdy buraki będą prawie gotowe). Gdy warzywa będą już gładkie, całą masę umieszczamy w niewielkim garnuszku i powoli podgrzewamy. Do lekko ciepłych buraków z czosnkiem dokładamy żurawinę oraz sok z cytryny. Masy nie należy doprowadzać do wrzenia, a jedynie podgrzać. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem do smaku według uznania. Rozgrzewamy patelnię. Gdy będzie ciepła, umieszczamy w niej salami

Kuchenna Kontrrewolucya
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Elvis Burger, Bella Vita, Kawelin (Białystok) 228

jest smażony na oleju na oddzielnej patelni, więc z chęcią się na niego skusiliśmy:) Tradycyjna dostępna tam wersja wegańska to burger w bułce. Jednak Maugo ze względu na występujące u niej czasami problemy z trawieniem glutenu poprosiła o wersję bez bułki. Panowie tam pracujący bez najmniejszego problemu przygotowali burgera i warzywa oddzielnie na talerzu, do tego z dużą porcją frytek

Bananowe Pole
Grillowane pieczarki 172

Oliwa, czosnek, zioła na pysznych i zdrowych warzywach to niebo. Dziś zrobiłam pieczarki, chyba wszyscy je lubimy, wszystko można do nich dodać i zawsze smakują świetnie. Składniki: Pieczarki (duże kapelusze), Chilli, Oliwa, Dwa ząbki czosnku, Bazylia, Sól, Pieprz. Pieczarki myjemy,wycinamy z nich nóżki, smarujemy oliwą i kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię do grilla lub na grilla (kapeluszami na dół

Kulinarna rozmowa
Pierś kurczaka w sosie z gorgonzoli i szafranu z puree z batatów i dyni oraz brokułem na parze 225

miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i ugniatamy warzywa na puree, pozostawiamy chwilę na ogniu by płyn całkowicie odparował- wtedy puree będzie kremowe. Doprawiamy solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Brokuł dzielimy na różyczki i również gotujemy na parze 8-9 minut, y nadal zachował swoją piękną, zieloną barwę. Czas na sos. Na patelnię wlewamy śmietankę, gotujemy na średnim ogniu i dodajemy pokruszony

Mango Papaja
Kurczak słodko-kwaśny 402

bambus. Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy warzywa odrobinę zmiękną wszystko mieszamy z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonymi w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy go z ognia, garnek przykrywamy pokrywką. W głębokim talerzu rozkłócamy jajka i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, aż do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej, kawałki kurczaka maczamy w cieście

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z grillowaną cukinią i makaronem 240

osób szklanka makaronu rurki mieszanka warzyw meksykańskich tj. kukurydza, groszek, fasola czerwona, marchewka 1/2 cukinii 5 pieczarek mała cebula 1 opakowanie Surimi około 200g. 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 4 jajka sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię oraz pieczarki grillujemy ewentualnie szybsza wersja podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Ugotowane jajka kroimy

NaKońcuJęzyka
Zupa krem brokułowa z serem Lazur i grzankami 159

Cebulkę i czosnek również kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie przez 25-30 minut do miękkości. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. Kromki chleba kroimy w kostkę (najlepiej jeśli jest to czerstwy chleb) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, cięgle mieszając, kilka minut. Zupę brokułową podajemy

Mango Papaja
Zupa-krem z podgrzybków 220

kostkę, ząbek czosnku posiekać nie za drobno. Patelnię rozgrzać, wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Gdy olej się zagrzeje, wsypać cebulę z czosnkiem - podsmażyć. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę - dodać do cebuli - smażyć 7-8 minut - mieszając. Podgrzybki  pokroić w kostkę - dodać do warzyw - smażyć 5-7 minut. Bulion zagotować, ziemniaki

kolorowotorcikowo
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 293

musicie mi przyznać rację, że nie ma nic lepszego, niż posiłki przyrządzone w domu - możemy dokładnie kontrolować co jemy! Mój domowy burger to porządny kawał mięsa, duża ilość warzyw - pomidor, rzodkiew, ogórek, cebula, jarmuż oraz ser gouda i chedar, w delikatnym sosie jogurtowo - musztardowym! Wszystkie składniki są zdrowe, lekkie i tworzą niesamowite połączenie smakowe!  Domowe burgery z jarmużem(...)plasterki sera gouda ser chedar musztarda sarepska przyprawy: sól himalajska, pieprz, czosnek, papryka słodka Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników, z których będziemy składać burgery.  Jarmuż podduszamy na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z 1 łyżeczką ksylitolu (cukru). Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Spring Rolls z szynką dojrzewającą, mango i kiełkami fasoli mung. 238

jakim jest szynka serrano. Na pierwszy rzut oka może się wydawać to dość dziwnym połączeniem, ale już po pierwszym kęsie szybko zmienicie zdanie :) Papier ryżowy wypchany po przegi chrupkimi warzywami, słodkim mango, makaronem oblepionym sosem słodko- kwaśnym, krewetkami, paluszkami krabowymi i innymi pysznościami jest po prostu obłędny. A dzięki szynce dojrzewającej springrollsy napierają niesamowicie oryginalnego smaku :) Tego po prostu trzeba(...)maślilo się przy zwijaniu sajgonek) marchewka zielony ogórek kielki fasoli mung kiełki rzodkiewki/ słonecznika/ lucerny szczypior krewetki typu tiger ( wedle uznania) paluszki krabowe (wedle uznania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ryżowego, wrzucić drobno posiekany ząbek czosnku i smażyć chwię do momentu aż czosnek uwolni aromat. Wrzucić krewetki, dodać łyżkę sosu słodko kwaśnego i smażyć do momentu

DefinicjaSmaku
Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką i puree z kalafiora (411 kcal) 220

sól, pieprz łyżeczka oleju Przygotowanie Piersi przekrawamy na pół i rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Marchew ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę i marchew podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Jajko mieszamy z jogurtem, dodajemy marchew z cebulą, curry, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę wykładamy na kotleciki. Pieczemy bez przykrycia(...)Składniki: mały kalafior 2 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki masła lub margaryny łyżka mleka łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy masło, mleko i sok z cytryny i miksujemy lub ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Można posypać natką

e-PrzepisyKulinarne
Leczo 172

Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni ( nie płukać po cebuli i kiełbasie ) kładziemy umyte pokrojone w kostkę papryki , podsmażamy i wrzucamy do garnka. Na koniec wlać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem, wsypać przyprawę węgierską , sól(...)minutach dodać pokrojone w kostkę i bez skóry pomidory bez gniazd nasiennych. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinie . Wszystko pogotować do czasu,aż wszystkie warzywa zmiękną. Rada: Można dodać jeszcze kabaczek, który bardzo ładnie zagęści nasze leczo . Smacznego

Różne smaki w kuchni
Duszona słodka kapusta 238

Przyprawione warzywa dusimy powoli w garnku z wywarem przez 30-40 minut pod pełnym przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kapusta powinna stać się miękka, ale raczej al dente – nie należy jej rozgotować. W międzyczasie kroimy boczek w niedużą ok. 5mm kostkę. Jeśli używamy kiełbasy, kroimy ją na podobnej grubości niezbyt duże plasterki. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-129 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-129 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Z marchewki i żeberek gotujemy wywar Pokrojone warzywa i mięso Do wywaru dodajemy kapustę i pozostałe warzywa Pod koniec również boczek i ew. kiełbasę Duszona słodka kapusta Post Duszona słodka kapusta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Szpinakowe pancakes z truskawkami 226

się przypalił). 2. Do misy blendera przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodać pozostałe składniki razem ze szpinakiem i wszystko zblędować na gładką masę. 3. Na patelnię dodać odrobinę oleju, wylać ciasto formując okrągłe placuszki i smażyć na średnim stopniu ciepła ok. 3-4 minuty z każdej strony. 4. Podawać z truskawkami i cukrem pudrem. CZY WIESZ(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami

Podwójnaporcja
Danie Jedno Garnkowe - Kasza Gryczana z Warzywami i Piersią Kurczaka 214

piersi kurczaka : około 50 ml oleju 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej Link do filmu z przygotowania : Kasza gryczana z warzywami  https://www.youtube.com/watch?v=BKKtH7GKjGw Przygotowanie : Umytą i osuszoną pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek , chrząstek i kroję w kostkę . Do miseczki daję olej dodaję przyprawy : tymianek , pieprz ,pieprz cayenne(...)kroję w cienki paseczki o długości około 3 cm . Umyte pieczarki kroję w pół plasterki i dodaję do papryki . Teraz paprykę z pieczarkami smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez 15 minut na średnim ogniu . Usmażoną paprykę z pieczarkami razem z sosem przekładam do garnka w którym przygotuję całe danie . W międzyczasie gdy smażę pieczarki i paprykę przygotuję brokuł : Umyty

Uwaga Babcia Gotuje
Fasolka po bretońsku z warzywami - dietetyczna, odtłuszczona :) 157

działanie zasadotwórcze, dzięki czemu odkwasza organizm.  Rok 2016 został ogłoszony przez ONZ międzynarodowym rokiem roślin strączkowych! Zachęcam - spożywajcie strączki!  Fasolka przygotowana przeze mnie jest dietetyczna, odtłuszczona, pełna warzyw i przypraw. Jest bardziej lekkostrawna, dzięki odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej(...)przepłucz kilkakrotnie.  Następnie przełóż ją do garnka i zalej wrzącą wodą. Po zagotowaniu gotuj 1,5 h, na małym ogniu, pod przykryciem.  W tym czasie na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek razem z liściem laurowym, pieprzem czarnym i zielem angielskim. Dodaj pokrojone drobno, w talarki kabanosy i smaż

Zdrowie na języku :P
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 554

bursztynowa lecz nieco jaśniejsza niż chcemy osiągnąć. Przewrócić pierś szczypcami lub łopatką (nie nakłuwać) na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie zdjąć pierś z patelni i na blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla na kolejne 7-8 minut. Z funkcją grilla bo wtedy mięso będzie poddane gorącej temperaturze od góry co spowoduje szybkie(...)pieca bo nie chcę by skórka zaparzyła się, przez co straci nieco z chrupkości niestety. Pozostawiam ją do "odpoczęcia" nie przykrytą, ale to kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się do kaczki po pekińsku, czyli z ogórka, papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku i kilkoma niesłodzonymi wiśniami z kompotu (to francuski akcent). Zalałam je marynatą z marynowania piersi

Sztuka gotowania w/g Samiry
ZUPA Z BOBU 207

aromatyczna, dzięki dodanym przyprawom. Główne składniki zupy to bób i ziemniaki, których po ugotowaniu połowę zabieram z garnka, resztę zupy blenduję na gładko i z powrotem wrzucam zabrane wcześniej warzywa. Dzięki temu zupa jest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy(...)suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół pęczka koperku sól (dałam ok. 3/4 łyżki) pieprz (dałam ok. 0,5 łyżeczki) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zrumień lekko na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce o drobniutkich oczkach czosnek i smaż całość jeszcze jakieś 30 sekund. Do wrzącej

Słodko-Słony Świat Ilony
Najlepsze przepisy z boczkiem i bekonem 135

chrupki a potem wybrać skwarki łyżką a na tłuszczu podsmażyć pomidory z puszki razem z zalewą. Ugotować makaron al dente (soba bardzo szybko jest gotowa) i dodać go na patelnię z sosem pomidorowym z odrobiną wody, w której się gotował i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na makaron talerz, posypać smażonym boczkiem i serem. Podawać od razu. Sałatka Cobb z bekonem(...)Klasyka z amerykańskich restauracji i idealna sprawa jeśli nie wiemy na co mamy ochotę (bo to mnóstwo smaków w jednym), albo mamy ochotę jednocześnie na coś zdrowego i niezdrowego (warzywa i boczek w jednym). Składniki łatwo zapamiętać, dzięki mnemonikowi EAT COBB – Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese. Składniki: garść sałaty lub rukoli awokado pokrojone w kostkę

Ugotowane pozamiatane
CUKINIA FASZEROWANA ryżem i pieczarkami 124

uszkodzić cukinii. Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę, pomidory drobno pokrojone, przecier pomidorowy, bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, oregano, tymianek, bazylię, pieprz, sól, cukier. Dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy

Rita creative
Co dziś na obiad? Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym 225

Rozgrzej oliwę z oliwek lub olej na patelni. Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Wrzuć filety z kurczaka i poczekaj aż się podsmażą. Dodaj marchewkę i pieczarki. Chwilę podsmaż. Dopraw całość solą, pieprzem i pietruszką. Wlej bulion. Jeśli masz domową kostkę rosołową , zalej ją gorącą (nie wrzącą) wodą i dodaj do warzyw. Poczekaj aż się zagotuje. Dodaj śmietankę. Przypraw

Rozdomowiona
KURCZAK PO GRUZIŃSKU 225

dobrze wiedzą jak łączyć wspaniałe smaki warzyw i przypraw.Prosta kuchnia pachnąca ziołami. 8 podudzi z kurczaka masło 3 cebule 3 duże ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 1/2 szkl.posiekanych ziół lub suszonych : natka pietruszki, estragonu, bazylii , koperku, 0.5 łyżeczki ziaren kolendry 1 posiekaną drobno papryczka chili sól i pieprz ************************************** 1 .  Na dużej patelni rozpuścić masło i obsmażyć kurczaka ze wszystkich

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makaron z boczniakami w stylu azjatyckim 177

przypalić czosnku. 2. Następnie na patelnię dodać pokrojone w paski boczniaki - smażyć około 5 minut - na lekko złoty kolor. Wlać sos sojowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Paprykę pokroić w cienkie paski - dodać do podsmażonych boczniaków. Dodać także pocięta na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową. Całość smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. 3. Na koniec dodać orzechy nerkowca

kolorowotorcikowo
Gulasz z polędwiczki z batatami 155

będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną.  Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką

wyzwania kuchenne
Gulasz z polędwiczki z batatami 165

będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną.  Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką

wyzwania kuchenne
3 proste przepisy na zdrowe jedzenie 166

które charakteryzuje się niską kalorycznością. Spora porcja warzyw sprawia natomiast, że jest to w 100% zdrowe jedzenie. Składniki: 2 placki tortilli (najlepiej przygotowane z mąki pełnoziarnistej) 80 g pstrąga łososiowego wędzonego ser twarogowy kiełki brokuła garść rukoli 5-10 pomidorków koktajlowych. Pomidory pokrój na ćwiartki, a pstrąga w paski. Podgrzany na suchej patelni placek posmaruj niewielką ilością serka. Na wierzch

codojedzenia
Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw 185

Zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj sos z warzywami. Dopraw slaw solą i pieprzem. Wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku na noc. Ja rzadko to robię. Obierz cebulę, pokrój w krążki i usmaż na maśle. Cebula powinna być zeszklona i lekko zrumieniona. Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być

codojedzenia
Kapuśniak szlachcica 164

talarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną kminku i rozgniecionym w moździeży lub zmielonym kolorowym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (można lekko uchylić pokrywkę). Na ok 20min przed końcem gotowania, pomidory lekko podsmażyć na patelni lub lekko zgrilować, dodać do zupy, doprawić

Ukojenie Podniebienia
Smażone tofu w plasterkach 145

przygotowane tofu można dodać do ugotowanych warzyw, sałatki czy innego dowolnego dania. W każdym razie jest to godne wypróbowania! Składniki: 300 g twardego tofu naturalnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Tofu odsączamy, kroimy na około niezbyt grube, około pięciomillimetrowe paski. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry tofu, które posypujemy

Lamarida.pl
Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 170

suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski. Ręcznikiem papierowym usuwamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy czosnek, odrobinę masła, pokrojone  szparagi  i cukinie ( polecam użyć obieraka do ziemniaków, aby wystrugać piękne długie cukiniowe tagliatelle) i smażymy. Gotujemy makaron według przepisu z opakowania.  Kiedy makaron będzie powoli dochodził, zalewamy smażone warzywa śmietanką (około 150- 200ml ) i dodajemy starty parmezan ( 2 łyżki

Rusty Fork
Leczo - przepis na 3 in 1 166

skórki. Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy tłuszcz, przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, także wszystkie papryki kroimy w kostkę i dorzucamy do marchewki i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze szpinakiem i pomidorami 189

potrawy. Zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw i mozzarelli. Czas przygotowania i ilość porcji 90 minut, 4 porcje. Produkty 200 g kaszy jaglanej, 200 g szpinaku, 1 pomidor, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, mozzarella, 2 jajka, łyżka oleju kokosowego, pieprz i sól. Przygotowanie Kaszę przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego i usmaż

Fit&Fast Kitchen
Makaron z cukinią, pieczarkami i mozzarellą 210

pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Cukinię umyć i pokroić (ja pokroiłam w kostkę). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić. Do cebuli i czosnku wrzucić cukinię i pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, kilka minut podsmażać. Następnie dodać do warzyw ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Zdjąć

talerz przyjemności
Lasagne z cukinii 194

pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g  mięsa mielonego – średnia cebula  - czosnek - pomidory z puszki  - 2 większe cukinie - koncentrat pomidorowy - ser mozzarella  - przyprawy : cukier , sól , pieprz , suszone oregano  bazylia , oliwa z oliwek Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy

Aromatyczne Podróże
Sałatka z melona i szynki. 152

skórki i zgrubiałej wierzchniej warstwy. Obieraczką do warzyw wykroić z nich cieniutkie paski. Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół. Zaaranżować paski melona i szynki na talerzu, układając je w spiralki lub fale. Pomiędzy nie nałożyć łyżeczką twarożek lub kulki mozzarelli. Oprószyć płatkami chili i pieprzem (można je wcześniej uprażyć 1 minutę na patelni). Polać dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu, octu

zadanie-gotowanie
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 139

DODATKOWO :  1 spory batat 2 ziemniaki sól 1 łyżka masła Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem pa piure(...)PRZYGOTOWANIE :  Kotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy i przyprawiamy. Panierujemy w jajku i mące następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią. Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Omlet ze szpinakiem, pomidorkami i szynką 189

węglowodanami - moje kolacje to najczęściej białko z warzywami z rozsądną ilością ciemnego pieczywa lub makaronu. Ostatnio moim kolacyjnym faworytem jest omlet z szynką, młodym szpinakiem i pomidorkami... Składniki: 2 jajka garść młodego szpinaku 2 plastry chudej szynki kilka pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, szpinak

Kulinarne Inspiracje
Placuszki ziemniaczano- paprykowe z delikatnym gulaszem 201

się lekko podsmaży. Warzywa umyć. Pieczarki obrać. Warzywa pokroić w kosteczkę. Po upływie czasu smażenia otworzyć pokrywę i dodać do multicookera pozostałe składniki oprócz śmietanki. Nastawić program STEW i czas 1 godzina. Gdy urządzenie skończy pracę otworzyć pokrywę i dodać do gulaszu śmietankę. Dokładnie wymieszać. To danie można również zrobić na głębokiej patelni lub po prostu w garnku. Podsmażyć mięsko

ClauditteMissCooking
Kapuśniak z kiełbaską 141

przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, aż smaki się połączą. Zasmażka: Na tej samej patelni na której była smażona kiełbaska przygotować zasmażkę

Kraina Miodem Płynąca
Krem z pieczonych buraków i czosnku z czarnuszką 163

godziny w 190 stopniach. Wyjmujemy upieczone warzywa. Lekko studzimy i obieramy ze skórki.  Na rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek. zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i  smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką

AZgotuj!
GROCHÓWKA Z WĘDZONKĄ 138

wrzucamy porcję rosołową, obrane i pokrojone warzywa, ziele i listek laurowy. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień. Gotujemy wywar 60 minut na małym ogniu. W tym czasie podsmażamy wędzonkę i pokrojone w plasterki chorizo. Wrzucamy do zupy po ugotowaniu się wywaru. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy  na patelni. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce

KuchcikoweLove
Kapuśniak z kiełbaską 162

przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, aż smaki się połączą. Zasmażka: Na tej samej patelni na której była smażona kiełbaska przygotować zasmażkę

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti ze szpinakiem i serem pleśniowym 124

nieskomplikowanych, w których korzystamy z dobrodziejstwa świeżych warzyw i owoców. I dlatego dziś polecam Wam bardzo szybki i bardzo prosty w wykonaniu makaron spaghetti ze świeżym szpinakiem i serem pleśniowym. Wystarczą tylko 3 główne składniki i w ciągu maksymalnie 30 minut pyszny posiłek gotowy (licząc od wstawienia wody na makaron)! :) Uduszony na patelni z dodatkiem masła i czosnku szpinak oraz

MyCookBook.pl
Curry ze słodkimi ziemniakami i kalafiorem 163

posypania wierzchu Proces gotowania zaczynamy od przygotowania warzyw. Pozwólcie sobie na bycie leniwym i nie obierajcie słodkich ziemniaków i marchewek tylko porządnie je wyszorujcie. Ziemniaka pokrójcie w dość sporą kostkę (wcześniej na kilka mniejszych części, żeby w kostkę było łatwiej ciąć) a marchewkę w 1-2 centymetrowej grubości plastry. Całość podsmażcie na patelni z 1 łyżeczką oleju. Po chwili dodajcie

Szybko Tanio Smacznie
Zrazy z bakłażana 176

Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)   Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie   Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki

R'n'G Kitchen
placki z cukinii 182

muszkatołowa sól, pieprz sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku.  Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy  masę

Miód i pieprz
Placki z cukinii 153

muszkatołowa Sól, pieprz Sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku.  Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy powstałą masę

Miód i pieprz
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1531

gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy na rumiano. Do rumianej cebuli dodajemy mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy

Domowy Smak Jedzenia
Sposób na aromatyczny, sypki i nieklejący się ryż 132

brązowego akurat w tym przypadku) Na ciepłą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, podgrzewamy jeszcze moment, tak ok. 1 minuty i wsypujemy ryż, prażymy go ok. 4 minut często mieszając. Dodajemy 1,5 szklanki wody i gotujemy do momentu gdy woda wsiąknie w ryż, od czasu do czasu mieszając. Idealny do warzyw jak i potraw chińskich

upichcona
Tortilla z Kurczakiem Na Szybko 262

półplasterki, szczypiorek wiadomo jak ..... drobno. Wszystkie warzywa wymieszałam w sosem jogurtowym czosnkowo - bazyliowym. W międzyczasie obsmażyłam mięso, nie za długo aby pozostało soczyste. Nie dodawałam dodatkowej porcji oleju, bo w marynacie już ten olej przecież jest. Po usmażeniu mięso odsączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Plaski tortilli odgrzałam na suchej rozgrzanej patelni, z obu stron, następnie na część każdego placka

Blondynka Gotuje
Maślany Dorsz z grilla 172

smak. Polecamy podawać go z ulubionymi grillowanymi warzywami. Składniki: 4 filety z dorsza / około 170 g każdy 1 mała cebula drobno posiekana ¼ szklanki białego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 cytryna / pokroić w plasterki Przygotowanie: Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Na małej patelni stopić masło, dodać drobno posiekaną cebulę

naRuszcie
Letnie placki ziemniaczane 296

selera opłukać i posiekać. Wszystkie warzywa dodać do ziemniaków wraz z jajkami, mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Ja lubię "bardziej złote", więc smażę je dłużej ;) Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze i trzeba je delikatnie odwracać na patelni. Można dodać do nich więcej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kebab z mięsa mielonego 228

płaskie kotlety (ala burgery) i smażymy na patelni grillowej, około 5-6 minut z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pity smarujemy delikatnie wodą i podpiekamy przez około 10 minut. Mają się otworzyć, uważamy jednak aby się zbytnia nie spiekły. Składniki sosu łączymy ze sobą. Gotowe kebaby przekładamy do bułek, dodajemy warzywa i polewamy sosem

Mania Gotowania