warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:369/829)

Fasolka po bretońsku z warzywami - dietetyczna, odtłuszczona :) 164

działanie zasadotwórcze, dzięki czemu odkwasza organizm.  Rok 2016 został ogłoszony przez ONZ międzynarodowym rokiem roślin strączkowych! Zachęcam - spożywajcie strączki!  Fasolka przygotowana przeze mnie jest dietetyczna, odtłuszczona, pełna warzyw i przypraw. Jest bardziej lekkostrawna, dzięki odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej(...)przepłucz kilkakrotnie.  Następnie przełóż ją do garnka i zalej wrzącą wodą. Po zagotowaniu gotuj 1,5 h, na małym ogniu, pod przykryciem.  W tym czasie na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek razem z liściem laurowym, pieprzem czarnym i zielem angielskim. Dodaj pokrojone drobno, w talarki kabanosy i smaż

Zdrowie na języku :P
ZUPA Z BOBU 213

aromatyczna, dzięki dodanym przyprawom. Główne składniki zupy to bób i ziemniaki, których po ugotowaniu połowę zabieram z garnka, resztę zupy blenduję na gładko i z powrotem wrzucam zabrane wcześniej warzywa. Dzięki temu zupa jest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy(...)suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół pęczka koperku sól (dałam ok. 3/4 łyżki) pieprz (dałam ok. 0,5 łyżeczki) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zrumień lekko na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce o drobniutkich oczkach czosnek i smaż całość jeszcze jakieś 30 sekund. Do wrzącej

Słodko-Słony Świat Ilony
Najlepsze przepisy z boczkiem i bekonem 141

chrupki a potem wybrać skwarki łyżką a na tłuszczu podsmażyć pomidory z puszki razem z zalewą. Ugotować makaron al dente (soba bardzo szybko jest gotowa) i dodać go na patelnię z sosem pomidorowym z odrobiną wody, w której się gotował i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na makaron talerz, posypać smażonym boczkiem i serem. Podawać od razu. Sałatka Cobb z bekonem(...)Klasyka z amerykańskich restauracji i idealna sprawa jeśli nie wiemy na co mamy ochotę (bo to mnóstwo smaków w jednym), albo mamy ochotę jednocześnie na coś zdrowego i niezdrowego (warzywa i boczek w jednym). Składniki łatwo zapamiętać, dzięki mnemonikowi EAT COBB – Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese. Składniki: garść sałaty lub rukoli awokado pokrojone w kostkę

Ugotowane pozamiatane
CUKINIA FASZEROWANA ryżem i pieczarkami 131

uszkodzić cukinii. Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, pieczarki pokrojone w kostkę, pomidory drobno pokrojone, przecier pomidorowy, bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, oregano, tymianek, bazylię, pieprz, sól, cukier. Dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy

Rita creative
Co dziś na obiad? Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym 235

Rozgrzej oliwę z oliwek lub olej na patelni. Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Wrzuć filety z kurczaka i poczekaj aż się podsmażą. Dodaj marchewkę i pieczarki. Chwilę podsmaż. Dopraw całość solą, pieprzem i pietruszką. Wlej bulion. Jeśli masz domową kostkę rosołową , zalej ją gorącą (nie wrzącą) wodą i dodaj do warzyw. Poczekaj aż się zagotuje. Dodaj śmietankę. Przypraw

Rozdomowiona
Makaron z boczniakami w stylu azjatyckim 184

przypalić czosnku. 2. Następnie na patelnię dodać pokrojone w paski boczniaki - smażyć około 5 minut - na lekko złoty kolor. Wlać sos sojowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Paprykę pokroić w cienkie paski - dodać do podsmażonych boczniaków. Dodać także pocięta na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową. Całość smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. 3. Na koniec dodać orzechy nerkowca

kolorowotorcikowo
Gulasz z polędwiczki z batatami 164

będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną.  Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką

wyzwania kuchenne
Gulasz z polędwiczki z batatami 171

będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną.  Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką

wyzwania kuchenne
3 proste przepisy na zdrowe jedzenie 170

które charakteryzuje się niską kalorycznością. Spora porcja warzyw sprawia natomiast, że jest to w 100% zdrowe jedzenie. Składniki: 2 placki tortilli (najlepiej przygotowane z mąki pełnoziarnistej) 80 g pstrąga łososiowego wędzonego ser twarogowy kiełki brokuła garść rukoli 5-10 pomidorków koktajlowych. Pomidory pokrój na ćwiartki, a pstrąga w paski. Podgrzany na suchej patelni placek posmaruj niewielką ilością serka. Na wierzch

codojedzenia
Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw 198

Zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj sos z warzywami. Dopraw slaw solą i pieprzem. Wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku na noc. Ja rzadko to robię. Obierz cebulę, pokrój w krążki i usmaż na maśle. Cebula powinna być zeszklona i lekko zrumieniona. Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być

codojedzenia
Kapuśniak szlachcica 169

talarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną kminku i rozgniecionym w moździeży lub zmielonym kolorowym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (można lekko uchylić pokrywkę). Na ok 20min przed końcem gotowania, pomidory lekko podsmażyć na patelni lub lekko zgrilować, dodać do zupy, doprawić

Ukojenie Podniebienia
Smażone tofu w plasterkach 151

przygotowane tofu można dodać do ugotowanych warzyw, sałatki czy innego dowolnego dania. W każdym razie jest to godne wypróbowania! Składniki: 300 g twardego tofu naturalnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Tofu odsączamy, kroimy na około niezbyt grube, około pięciomillimetrowe paski. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plastry tofu, które posypujemy

Lamarida.pl
Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 177

suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski. Ręcznikiem papierowym usuwamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy czosnek, odrobinę masła, pokrojone  szparagi  i cukinie ( polecam użyć obieraka do ziemniaków, aby wystrugać piękne długie cukiniowe tagliatelle) i smażymy. Gotujemy makaron według przepisu z opakowania.  Kiedy makaron będzie powoli dochodził, zalewamy smażone warzywa śmietanką (około 150- 200ml ) i dodajemy starty parmezan ( 2 łyżki

Rusty Fork
Leczo - przepis na 3 in 1 171

skórki. Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy tłuszcz, przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, także wszystkie papryki kroimy w kostkę i dorzucamy do marchewki i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze szpinakiem i pomidorami 199

potrawy. Zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw i mozzarelli. Czas przygotowania i ilość porcji 90 minut, 4 porcje. Produkty 200 g kaszy jaglanej, 200 g szpinaku, 1 pomidor, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, mozzarella, 2 jajka, łyżka oleju kokosowego, pieprz i sól. Przygotowanie Kaszę przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego i usmaż

Fit&Fast Kitchen
Makaron z cukinią, pieczarkami i mozzarellą 217

pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić. Cukinię umyć i pokroić (ja pokroiłam w kostkę). Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić. Do cebuli i czosnku wrzucić cukinię i pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i dodać zioła prowansalskie, kilka minut podsmażać. Następnie dodać do warzyw ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Zdjąć

talerz przyjemności
Lasagne z cukinii 201

pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g  mięsa mielonego – średnia cebula  - czosnek - pomidory z puszki  - 2 większe cukinie - koncentrat pomidorowy - ser mozzarella  - przyprawy : cukier , sól , pieprz , suszone oregano  bazylia , oliwa z oliwek Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy

Aromatyczne Podróże
Sałatka z melona i szynki. 157

skórki i zgrubiałej wierzchniej warstwy. Obieraczką do warzyw wykroić z nich cieniutkie paski. Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół. Zaaranżować paski melona i szynki na talerzu, układając je w spiralki lub fale. Pomiędzy nie nałożyć łyżeczką twarożek lub kulki mozzarelli. Oprószyć płatkami chili i pieprzem (można je wcześniej uprażyć 1 minutę na patelni). Polać dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu, octu

zadanie-gotowanie
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 145

DODATKOWO :  1 spory batat 2 ziemniaki sól 1 łyżka masła Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem pa piure(...)PRZYGOTOWANIE :  Kotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy i przyprawiamy. Panierujemy w jajku i mące następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią. Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Omlet ze szpinakiem, pomidorkami i szynką 195

węglowodanami - moje kolacje to najczęściej białko z warzywami z rozsądną ilością ciemnego pieczywa lub makaronu. Ostatnio moim kolacyjnym faworytem jest omlet z szynką, młodym szpinakiem i pomidorkami... Składniki: 2 jajka garść młodego szpinaku 2 plastry chudej szynki kilka pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, szpinak

Kulinarne Inspiracje
Placuszki ziemniaczano- paprykowe z delikatnym gulaszem 208

się lekko podsmaży. Warzywa umyć. Pieczarki obrać. Warzywa pokroić w kosteczkę. Po upływie czasu smażenia otworzyć pokrywę i dodać do multicookera pozostałe składniki oprócz śmietanki. Nastawić program STEW i czas 1 godzina. Gdy urządzenie skończy pracę otworzyć pokrywę i dodać do gulaszu śmietankę. Dokładnie wymieszać. To danie można również zrobić na głębokiej patelni lub po prostu w garnku. Podsmażyć mięsko

ClauditteMissCooking
Kapuśniak z kiełbaską 147

przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, aż smaki się połączą. Zasmażka: Na tej samej patelni na której była smażona kiełbaska przygotować zasmażkę

Kraina Miodem Płynąca
Krem z pieczonych buraków i czosnku z czarnuszką 166

godziny w 190 stopniach. Wyjmujemy upieczone warzywa. Lekko studzimy i obieramy ze skórki.  Na rozgrzanym oleju w garnku szklimy cebulę, wrzucamy buraki i wyciśnięty czosnek. zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i  smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką

AZgotuj!
GROCHÓWKA Z WĘDZONKĄ 141

wrzucamy porcję rosołową, obrane i pokrojone warzywa, ziele i listek laurowy. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień. Gotujemy wywar 60 minut na małym ogniu. W tym czasie podsmażamy wędzonkę i pokrojone w plasterki chorizo. Wrzucamy do zupy po ugotowaniu się wywaru. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy  na patelni. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce

KuchcikoweLove
Kapuśniak z kiełbaską 173

przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, aż smaki się połączą. Zasmażka: Na tej samej patelni na której była smażona kiełbaska przygotować zasmażkę

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti ze szpinakiem i serem pleśniowym 131

nieskomplikowanych, w których korzystamy z dobrodziejstwa świeżych warzyw i owoców. I dlatego dziś polecam Wam bardzo szybki i bardzo prosty w wykonaniu makaron spaghetti ze świeżym szpinakiem i serem pleśniowym. Wystarczą tylko 3 główne składniki i w ciągu maksymalnie 30 minut pyszny posiłek gotowy (licząc od wstawienia wody na makaron)! :) Uduszony na patelni z dodatkiem masła i czosnku szpinak oraz

MyCookBook.pl
Curry ze słodkimi ziemniakami i kalafiorem 173

posypania wierzchu Proces gotowania zaczynamy od przygotowania warzyw. Pozwólcie sobie na bycie leniwym i nie obierajcie słodkich ziemniaków i marchewek tylko porządnie je wyszorujcie. Ziemniaka pokrójcie w dość sporą kostkę (wcześniej na kilka mniejszych części, żeby w kostkę było łatwiej ciąć) a marchewkę w 1-2 centymetrowej grubości plastry. Całość podsmażcie na patelni z 1 łyżeczką oleju. Po chwili dodajcie

Szybko Tanio Smacznie
Zrazy z bakłażana 183

Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)   Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie   Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki

R'n'G Kitchen
placki z cukinii 187

muszkatołowa sól, pieprz sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku.  Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy  masę

Miód i pieprz
Placki z cukinii 159

muszkatołowa Sól, pieprz Sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku.  Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy powstałą masę

Miód i pieprz
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1538

gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy na rumiano. Do rumianej cebuli dodajemy mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy

Domowy Smak Jedzenia