warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:362/829)

Zapiekanka z młodych ziemniaków i kiełbasy 112

piórka. Duże pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Cebulka i grzyby muszą zmięknąć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony

Kuchnia Pokoleń
Zupa ogórkowa 159

kroimy w drobną kostkę. Pora również kroimy. 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Podsmażamy, odkładamy. Następnie na pozostałym maśle podsmażamy pora i przepuszczony przez praskę czosnek. odkładamy. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.  4. Do ugotowanego buliony wrzucamy podsmażone warzywa, ziemniaki i sól. Gotujemy, jak warzywa będą miękkie dodajemy starte

kruche babeczki
Krem z białych warzyw 144

przykryciem przez ok. 30-40 min, do miękkości. 4. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem. 5. W misce mieszamy mleko, śmietanę i chochlę gotowego kremu. Następnie całość przelewamy do zupy. 6. Krem przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Krem podałam z uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca i suszoną żurawiną. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Placki z batata i marchewki z sosem pietruszkowym 182

Cebulę i 2 gałązki pietruszki drobno posiekać i dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mąki), przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z tej ilości masy wychodzi ok. 6 sztuk. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść masę formując placuszki. Smażyć

Zielona Kuchnia
Śniadaniowe jajka z cukinią i grzybami 148

grzyby i zagotowujemy. Pozostawiamy w roztworze przez 10 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona w słupki cukinie i plasterki grzybów. Przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy sola świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem oraz płatkami papryki. W środku warzyw robimy gniazdko w które wbijamy jajko. Czekamy Aż biało się

Pyry na Gaz
Młody bób z masłem, czosnkiem, koperkiem i jajkiem w koszulce 201

kobiet w ciąży i osób cierpiących na anemię. Warzywo to obniża również stężenie tzw. złego cholesterolu LDL wiążąc w jelicie grubym kwasy żółciowe odpowiedzialne za jego wchłanianie.   Tradycyjne gotowanie pozbawia bób około 40% tych cennych substancji, jeśli macie możliwość – gotujcie na parze. W rondlu lub na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy łyżeczkę płatków

Karo in the Kitchen
Zapiekanka „gyros” 1445

mieszamy majonez z ketchupem. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni (na 1-2 łyżkach oleju). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso kurczaka. Podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy około 1,5 woreczka ryżu, wyrównujemy. Wykładamy kurczaka razem z cebulką. Całość przykrywamy połową sosu majonezowo-ketchupowego. Posypujemy połową sera. Wykładamy warzywa: ogórki, paprykę i kukurydzę. Następnie wykładamy pozostały ryż. Smarujemy pozostałym sosem

Smaki Na Talerzu
Placki z kabaczka 297

możecie dodać do placków chili, opcjonalnie cebulkę. Połączenie z innymi warzywami też mile widziane:) Składniki: 1 większy kabaczek 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek oliwa z oliwek Przygotowanie placków: Kabaczek myję, ścieram na tarce o większych oczkach, dobrze odciskam z nadmiaru soku. To ważne, by potem na patelni się zwyczajnie nie rozlatywały. W misce mieszam go razem

Zasmakuj Kuchni
Zielony wegaski krem do pieczywa, kaszy, makaronu 170

zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż ją na suchą patelnię na której prażyły się pestki i przez 3 minuty podsmażaj cały czas mieszając. Zacznij dodawać partiami szpinak, powiedz,y te 300 g w 3 partiach, jak jedna partia się zeszmaci to dodawaj kolejną, ale cały czas mieszaj, aby warzywa nie zbrązowiały, tylko cały czas zachowywały swój piękny zielony kolor

greenscarf
Warzywne placuszki z mąki gryczanej 89

można dodać czosnek, cebulę lub inne warzywa) – 1 filiżankę mleka roślinnego – 1 jajko – sól, pieprz do smaku – 3/4 łyżeczki sody – zioła (najlepiej świeże) W misce umieszczamy mąkę, purree, mleko, jajko, przyprawy i zioła. Całość mieszamy do połączenia składników i za pomocą łyżki umieszczamy na rozgrzanej patelni z odrobina tłuszczu. Smażymy na małym ogniu

Szybko Tanio Smacznie
Cukinia w panierce z suszonych grzybów i otrąb 189

Pyszna i zdrowa przekąska dla amatorów cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Karkówka duszona w cebuli i keczupie 42090

soczyste, a aromat podsmażanej cebuli zadowoli każdego smakosza tego warzywa. Dla mnie mięso idealne :) Składniki: 4 - 5 kotletów z karkówki sól pieprz papryka słodka 6 średnich cebul 100 ml keczupu ( ja daję łagodny keczup Kotlin) oliwa lub olej Wykonanie: Do przygotowania karkówki w cebuli i keczupie potrzebujemy dużej patelni- rondla z pokrywką. Mięso pokrojone na kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy

Smak mojego domu
Wrapy z tortilli z tuńczykiem 156

imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione świeżymi warzywami i pełnym białka tuńczykiem są zdrowa i smaczna propozycja dla dbających o dietę. Składniki: 3 pełnoziarniste placki tortilla strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata serek kanapkowy śmietankowy tuńczyk w sosie własnym Sposób przygotowania: Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka

Pyry na Gaz
Tołpyga grillowana 176

sokiem z cytryny, patelnie grillową spryskujemy olejem. Na rozgrzaną patelnie wkładamy tołpygę, smażymy 1-2 min z każdej strony, jak rybka do połowy zmieni kolor to przewracamy na drugą stronę.  Gotowa rybę wykładamy na talerz i polewamy sosikiem z przyprawami powstałym po smażeniu pieczarek. Rybę możemy podać z warzywami gotowanymi na parze. Ja swoje polałam dipem- 2 duże łyżki

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania