jajku, a następnie w bułce tartej. 6. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć nuggetsy na średnio rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe. 7. Odsączyć na papierowym ręczniku. Nuggetsy można podawać jako przystawkę z różnymi dipami (sos tatarski, ketchup, musztarda), lub jako danie główne podawać z purée ziemniaczanym i warzywami. Smacznego
Aromatyczne Podróżekoktajlowych 100 ml białego wina 1 szklanka bulionu z warzyw 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju kokosowego gruboziarnista sól morska * PRZYGOTOWANIE Dynie umyj, przekrój na pół i pozbaw nasion. Posyp gruboziarnistą solą morską i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-30 minut do miękkości. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz gałązkę
Food SquareSól, pieprz Wykonanie: Gotujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy. Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy do koszy wywar
Kuchnia Bon Appetitkurczaka poddusić podlewając wodą na patelni. Brokuł, czosnek i startą cukinię poddusić tylko na wodzie do miękkości i wygotowania całej wody. Przyprawić dowolnie (ja dałam tylko sól i pieprz oraz podlewałam trochę wodą od duszenia mięsa). Zdjąć z ognia i dodać jogurt. Do miseczki przełożyć warzywa, na wierzch wyłożyć kawałki mięsa. SMACZNEGO
Vroblewska-fitlifedigotuje.blogspot.com Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności. Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku - moja frittata została przygotowana na patelni
Di gotujegarnka przekładamy pomidory z ziołami oraz podsmażone warzywa. Zalewamy 1 l wody i 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 15 min, studzimy i blendujemy. Ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Carpacchio wołowe (kroimy na mniejsze kawałki) smażymy na suchej patelni. Krem podajemy z chipsami wołowymi i posiekanym szczypiorkiem
R'n'G Kitchenjajka, którymi zalewamy podsmażone wcześniej warzywa czy mięso. Ja swoją frittatę przygotowałam z boczkiem, jarmużem i serem mozzarella. Możecie oczywiście zamienić boczek na dowolną wędlinę, ale polecam zrobić ją z boczkiem. Ja zawsze używam takiego chudego praktycznie z samym chudym mięsem, który dobrze wysmażam na patelni aby tłuszcz się wytopił. Frittatę możecie
Marta Gotujepatelni lub w rondlu obsmażam przez 10 minut wieprzowinę ( patelnia lub rondel powinny być na tyle duże aby zmieściły się wszystkie składniki ) . Po 10 minutach do wieprzowiny dodaję 100 ml wody nakrywam pokrywką i duszę na małym ogniu przez około 30 minut . Po 30 minutach : Do wieprzowiny dodaję wszystkie warzywa , doprawiam przyprawami , dodaję sos sojowy , mieszam i całość duszę jeszcze
Uwaga Babcia Gotujepieprz do smaku Wykonanie: Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na niej posiekaną cebulę. Kiedy zrobi się szklista dodajemy posiekany czosnek i chwilę wszystko razem smażymy. Przekładamy całość do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Wlewamy litr wrzącej wody. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną być miękkie, wówczas wkładamy pokrojone jabłko
Malinowe Pocałunkidwie łyżki mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę. Patelnię z zasmażką zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej 2-3 łyżki wazowe bulionu spod ugotowanego mięsa. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do garna z mięsem ( z garnka wyjmujemy ugotowane warzywa). Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem, oraz
Miód i pieprzzupy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę warzyw zmiksować blenderem (można obrać skrzydełka i również je zblendować). Jeśli jest za mało wody trzeba troszkę dolać do właściwej konsystencji. Całość doprawić solą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, gałką i czosnkiem. Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Prażyć grzanki, aż będą złociste. Zupę podawać gorącą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepowrotem, do garnka w którym się gotował Ugotowane warzywa dokładamy do garnka z makaronem, dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem( nie za wiele). Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając je do dwóch trzecich wysokości. Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy
Miód i pieprzbułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem. Kotlety schabowe podawa ć z ziemniakami i surówką bądź gotowanymi warzywami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij
Smaczne PotrawyNastępnie wyciągamy mięso z marynaty, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - smażymy i mieszamy przez 3-4 minuty. W miseczce mieszamy: sos sojowy, chińskie wino ryżowe i bulion wołowy. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę kukurydzianą i wodę - dodajemy ją do mieszanki z sosem sojowym i całość wlewamy do mięsa i warzyw. Zagotowujemy i mieszamy aż sos się zagęści. Po tym zmniejszmy
Życie zamknięte w smakusojowy. Ułóż pieczarki na rozgrzanej maleńkiej patelni i wlewając jajko przytrzymaj widelcem pieczarki, aby nie wypłynęły. Kiedy zacznie się ścinać, przekręć omlet na drugą stronę. Smaż na bardzo wolnym ogniu. Wyjmij na papierowy ręcznik Teraz pokrój marchewkę i paprykę w skośne paseczki. Ułóż na talerzy zgranie warzywa. Posyp dymką pokrojoną ukośnie a całość skrop kilkoma kroplami
AZgotuj!dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy starte buraki i wszystko razem przesmażamy przez kilka minut, dobrze mieszając. Następnie cebulę i buraki przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości warzyw. W trakcie gotowania, jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy płyn. Włoszczyznę
Kuchenna Kontrrewolucyaobrane i pokrojone w plasterki, wyciśnięty czosnek, 2. Gdy warzywa się zarumienią, ale nie są jeszcze miękkie dodać kurczaka, sól i pieprz. 3. Smażymy na małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować
KreatywnePinyczasie możemy umyć i pokroić w paski warzywa. Awokado trzeba skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szczypiorku nie kroimy, ładnie wygląda gdy włożymy go do tortilli w całości. Kurczaka smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia możemy dodać 2 łyżki marynaty na patelnię, dzięki temu kurczak będzie z wierzchu lśniący i apetyczny
Kulinarne Inspiracjeporem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy na talerz, posypuję migdałami i siekaną
Bea(u)ty kitchenUsmażyć na oleju. 3. Jak mięso będzie miękkie, dodać warzywa pokrojone w kostkę, ewentualnie doprawić i chwilkę dusić. Zdjąć z ognia, dodać ser żółty i wymieszać. 4. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać jak krokiety i opanierować w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. 5. Naleśniki zrumienić na patelni. Smacznego
Kuchnia domowa Anisoli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy
Kitchens Alphabetoctu lub kwasku cytrynowego, wówczas zachowamy ładny kolor warzywa. Solimy pod koniec gotowania. Gorący makaron mieszamy z serkiem na ostro i podajemy z groszkiem. Rada: Jeśli chili przeciśniemy przez praskę, to pozbędziemy się skórki, a ostry smak rozłoży się równomiernie w serku. Serek można podgrzać kilka sek. na patelni i dopiero wtedy połączyć z makaronem. Smacznego
Moniki Smakołykijedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy: - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie cebule - 2-3 ziemniaki - pieprz cytrynowy - kwasek cytrynowy - sól - 2 łyżki masła - śmietana - płatki migdałowe Przygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru
W poszukiwaniu inspiracjiLekko solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez ok 15 minut co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz. Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Po usmażeniu przekładamy wątróbkę do naszych podsmażonych warzyw. Delikatnie mieszamy, posypujemy natką pietruszki
Walijskie PichcenieDolewamy bulion i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania. Ewentualnie doprawiamy. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Zupę podajemy posypaną pestkami i śmietaną
Mania Gotowaniamała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed
Świat Smakumuszkatołową. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu. Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym! Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie
Emcia Pichciprostej formie jak zwykłego schabowego z dodatkiem świeżych warzyw. składniki: 300 g boczniaków sól z pieprzem Kamis 1-2 jajka bułka tarta do panierowania olej rzepakowy 2 spore garście szpinaku 10 pomidorków cherry 5 rzodzkiewek Boczniaki umyć i osączyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Jajka roztrzepać widelcem. Rozgrzać patelnię z olejem. Boczniaki panierować w jajku i bułce tartej, smażyć
Monia miesza i gotujeDelikatne i kruche mięso drobiowe z nutą słodkiego posmaku. Do tego dodatek uduszonych warzyw, ryż i obiad w pełni gotowy! 5 polędwiczek drobiowych 1 łyżka przyprawy owocowo-warzywnej Green Spoon 1 łyżeczka miodu Przyprawa do mięsa ½ czerwonej papryki 1 cebula 7 pieczarek 1 szklanka wody Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 100 g ryżu Olej do smażenia Natka pietruszki(...)dekoracji Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą owocowo-warzywną, przyprawą do mięsa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną dokładamy mięso. Przesmażamy kilka minut. Dodajemy miód oraz pieczarki. Gdy wszystko się przesmaży podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Podajemy z ugotowanym
VioletoweKucharzenieostatnio upolować makaron typu chow mein (ekspresowy makaron idealny do dań stir-fry, czyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo(...)prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub co najmniej 30 min. 3. SMAŻENIE MIĘSA (5 min): na wok lub głęboką patelnię wlewamy olej sezamowy, jeśli go nie mamy wystarczy zwykły rzepakowy, jednak sezamowy dodaje oryginalnego smaku (jednak jest też o wiele droższy). Mocno rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso – ma głośno skwierczeć
Nerds Kitchen