warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:364/829)

Zapiekanka z młodych ziemniaków i kiełbasy 112

piórka. Duże pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Cebulka i grzyby muszą zmięknąć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony

Kuchnia Pokoleń
Zupa ogórkowa 159

kroimy w drobną kostkę. Pora również kroimy. 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Podsmażamy, odkładamy. Następnie na pozostałym maśle podsmażamy pora i przepuszczony przez praskę czosnek. odkładamy. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.  4. Do ugotowanego buliony wrzucamy podsmażone warzywa, ziemniaki i sól. Gotujemy, jak warzywa będą miękkie dodajemy starte

kruche babeczki
Krem z białych warzyw 144

przykryciem przez ok. 30-40 min, do miękkości. 4. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem. 5. W misce mieszamy mleko, śmietanę i chochlę gotowego kremu. Następnie całość przelewamy do zupy. 6. Krem przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Krem podałam z uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca i suszoną żurawiną. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Placki z batata i marchewki z sosem pietruszkowym 182

Cebulę i 2 gałązki pietruszki drobno posiekać i dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mąki), przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z tej ilości masy wychodzi ok. 6 sztuk. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść masę formując placuszki. Smażyć

Zielona Kuchnia
Śniadaniowe jajka z cukinią i grzybami 148

grzyby i zagotowujemy. Pozostawiamy w roztworze przez 10 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona w słupki cukinie i plasterki grzybów. Przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy sola świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem oraz płatkami papryki. W środku warzyw robimy gniazdko w które wbijamy jajko. Czekamy Aż biało się

Pyry na Gaz
Młody bób z masłem, czosnkiem, koperkiem i jajkiem w koszulce 201

kobiet w ciąży i osób cierpiących na anemię. Warzywo to obniża również stężenie tzw. złego cholesterolu LDL wiążąc w jelicie grubym kwasy żółciowe odpowiedzialne za jego wchłanianie.   Tradycyjne gotowanie pozbawia bób około 40% tych cennych substancji, jeśli macie możliwość – gotujcie na parze. W rondlu lub na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy łyżeczkę płatków

Karo in the Kitchen
Zapiekanka „gyros” 1445

mieszamy majonez z ketchupem. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni (na 1-2 łyżkach oleju). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso kurczaka. Podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy około 1,5 woreczka ryżu, wyrównujemy. Wykładamy kurczaka razem z cebulką. Całość przykrywamy połową sosu majonezowo-ketchupowego. Posypujemy połową sera. Wykładamy warzywa: ogórki, paprykę i kukurydzę. Następnie wykładamy pozostały ryż. Smarujemy pozostałym sosem

Smaki Na Talerzu
Placki z kabaczka 297

możecie dodać do placków chili, opcjonalnie cebulkę. Połączenie z innymi warzywami też mile widziane:) Składniki: 1 większy kabaczek 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek oliwa z oliwek Przygotowanie placków: Kabaczek myję, ścieram na tarce o większych oczkach, dobrze odciskam z nadmiaru soku. To ważne, by potem na patelni się zwyczajnie nie rozlatywały. W misce mieszam go razem

Zasmakuj Kuchni
Zielony wegaski krem do pieczywa, kaszy, makaronu 170

zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż ją na suchą patelnię na której prażyły się pestki i przez 3 minuty podsmażaj cały czas mieszając. Zacznij dodawać partiami szpinak, powiedz,y te 300 g w 3 partiach, jak jedna partia się zeszmaci to dodawaj kolejną, ale cały czas mieszaj, aby warzywa nie zbrązowiały, tylko cały czas zachowywały swój piękny zielony kolor

greenscarf
Warzywne placuszki z mąki gryczanej 89

można dodać czosnek, cebulę lub inne warzywa) – 1 filiżankę mleka roślinnego – 1 jajko – sól, pieprz do smaku – 3/4 łyżeczki sody – zioła (najlepiej świeże) W misce umieszczamy mąkę, purree, mleko, jajko, przyprawy i zioła. Całość mieszamy do połączenia składników i za pomocą łyżki umieszczamy na rozgrzanej patelni z odrobina tłuszczu. Smażymy na małym ogniu

Szybko Tanio Smacznie
Cukinia w panierce z suszonych grzybów i otrąb 189

Pyszna i zdrowa przekąska dla amatorów cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Karkówka duszona w cebuli i keczupie 42090

soczyste, a aromat podsmażanej cebuli zadowoli każdego smakosza tego warzywa. Dla mnie mięso idealne :) Składniki: 4 - 5 kotletów z karkówki sól pieprz papryka słodka 6 średnich cebul 100 ml keczupu ( ja daję łagodny keczup Kotlin) oliwa lub olej Wykonanie: Do przygotowania karkówki w cebuli i keczupie potrzebujemy dużej patelni- rondla z pokrywką. Mięso pokrojone na kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy

Smak mojego domu
Wrapy z tortilli z tuńczykiem 156

imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione świeżymi warzywami i pełnym białka tuńczykiem są zdrowa i smaczna propozycja dla dbających o dietę. Składniki: 3 pełnoziarniste placki tortilla strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata serek kanapkowy śmietankowy tuńczyk w sosie własnym Sposób przygotowania: Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka

Pyry na Gaz
Tołpyga grillowana 176

sokiem z cytryny, patelnie grillową spryskujemy olejem. Na rozgrzaną patelnie wkładamy tołpygę, smażymy 1-2 min z każdej strony, jak rybka do połowy zmieni kolor to przewracamy na drugą stronę.  Gotowa rybę wykładamy na talerz i polewamy sosikiem z przyprawami powstałym po smażeniu pieczarek. Rybę możemy podać z warzywami gotowanymi na parze. Ja swoje polałam dipem- 2 duże łyżki

Piekielna Kuchnia Pati
Grasica cielęca w sosie z madery 166

odparuje, doprawić do smaku miodem. Migdały podprażyć na suchej patelni. Grasicę wyjąć i trzymać w cieple,  sos przetrzeć przez sito i zredukować przez gotowanie. Na talerz wyłożyć sos, na nim ułożyć grasicę, posypać migdałami i żurawiną. Obok ułożyć rukolę. Oczywiście rukola od Fit&Easy – producenta świeżych sałat i warzyw. Taki przepis otrzymałyśmy do przyrządzenia podczas warsztatów z Janem

królestwo garów
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 187

pamiętacie, ile minut Wam potrzeba, zerknijcie TUTAJ . Na drugiej małej patelni rozpuszczamy masło i na średnim ogniu smażymy, co jakiś czas mieszając, pokrojone szparagi. Nie będą potrzebowały więcej niż 6-7 minut. Steki zdejmujemy na deskę, dajemy im chwilę odpocząć. Przekładamy na talerze, ozdabiamy szparagami. Delikatnie z wierzchu solimy warzywa. Sałata jest bardzo chrupka. Ćwiartki są o wiele szybsze

Karo in the Kitchen
Zupa koperkowa z klopsikami. 120

listek i ziele i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, wcześniej podsmażoną cebulką na maśle a także namoczoną bułką w wodzie lub mleku ( wcześniej odciśniętą) solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy w mące i  obsmażamy chwile na patelni ( na maśle i oliwie) a następnie wrzucamy do zupy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa ogórkowa na żeberku lub szynce 226

dodać przyprawy i gotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę skrojoną w kostkę i przetarty czosnek. Dodać pokrojoną na tarce na średnich oczkach włoszczyznę (pietruszka, marchew seler por - por w paski). Podsmażyć razem, wsypać do zupy.  Gotować jeszcze około godzinę aż mięso i warzywa będzie miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozwolić

Lubczyk i Wanilia
Pesto paprykowo-pietruszkowe - idealne do spaghetti 164

ostrej Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Podsmażaj ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek, podsmażaj kolejne 2 minuty, co chwilę mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Do blendera/malaksera z ostrzami wrzuć pietruszkę, pestki dyni, sok z cytryny oraz ostudzone warzywa. Dodaj olej/oliwę,sól, pieprz, przyprawy i zblenduj na gładką

Corner With Recipes
DROBIOWA WĄTRÓBKA NA KOŁDERCE Z MŁODEJ CUKINII 179

koniec smażenia solimy i pieprzymy do smaku. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone pieczarki. Mieszamy całość, doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na talerzu układamy warstwę

Walijskie Pichcenie
Kapuśniak 212

Warzywa pokroić w kostkę -ziemniaki i marchewkę w grubą, resztę warzyw w drobną i dodać do wywaru. Gotować do miękkości, następnie dodać grzyby z cebulą oraz kapustę kiszoną, wsypać sól i cukier. Gotować 30 minut lub do momentu aż kapusta zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. 4. Na suchej patelni uprażyć mąkę na złoto, przesypać do szklanki, odstawić

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka ze szparagami i granatem 270

będzie chrupiąca. Przekładamy szynkę do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka.   Szparagi gotujemy na parze około 5-7 minut, mają być al dente. Pomidorki kroimy w ćwiartki, dymkę siekamy, a granat przekrajamy na pół i wyciągamy „nasionka”. Do dużej miski przekładamy kurczaka, sałaty,warzywa, szynkę i owoce granatu. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatkę podałam

Mania Gotowania
Tagliatelle z cukinii 115

oliwki Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem wzdłuż na cienkie, długie nitki przypominające tagliatelle. Następnie trzeba wrzucić cukiniowe tagliatelle do osolonego wrzątku i po minucie odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez 3 minuty aż cebula się lekko zeszkli

MarciochaKucharzy
Ryba z patelni 161

Dobra, świeża rybka nie potrzebuje specjalnej oprawy, by fantastycznie smakować! Wystarczy sól, pieprz, odrobina masła i świeże zioła by po kilku minutach uwodzić swoją delikatnością i

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowy pasztet 131

warzyw na tym etapie nie wylewamy.Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek , pieprz, sól i szklankę wywaru w którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przekładamy do suchych słoików i na sam wierzch nalewamy po 1 łyżce  rozpuszczonego na patelni smalcu. Zakręcamy porządnie i ustawiamy w garze wyłożonym na dnie ściereczką

Gosia gotuje
Gulszowa 243

oliwy na pół miękko podlewając wodą, dodajemy koncentrat podlewamy wodą. Warzywa kroimy w paski podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, które również podsmażamy na maśle. Wszystkie składniki przekładamy do większego rondla zalewamy 3 l wody dodajemy przyprawy gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy

kgwjanczewo
Hairy Lemon 158

ułatwi nam szybsze i lepsze smażenie małych kawałków. Warzywa dokładnie myjemy a cytrynę sparzymy wrzątkiem. RYBA: Każdy z filetów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego

ClauditteMissCooking
Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni 144

kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy rosół z domowym makaronem 336

cebulka (obraną można opiec na suchej patelni), 1 łyżeczka ziarenek pieprzu , sól do smaku.  Wołowinę opłukać, zalać zimną wodą (około 1,5 - 2 l.) i gotować na wolnym ogniu. Kiedy będzie prawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kwaśny kapuśniaczek 172

mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy

NA MOIM TALERZU
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 164

minut.    Zlewamy wodę a warzywa odsączamy.    Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki.    Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami.    Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy. Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na niewielkim ogniu, kilka

Maminek kulinarny
Hamburger z salsą z awokado 187

wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty. Mięso smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Salsa z awokado Korniszony, dymkę, papryczkę chilli i pomidora bardzo drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ łyżką do miski i rozgniatamy widelcem. Do miski dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skrapiamy sokiem z limonki

Smakowity Blog Kulinarny
Alternatywna zupa dyniowa 146

zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać dynię. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodać pomidory z puszki, podsmażyć. Zalać całość bulionem i gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, bazylię i tymianek, gotować przez 20-30 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na suchej patelni na chrupko usmażyć bekon. Podawać jako dodatek do zupy.Smacznego!Udanego weekendu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z grillowanym kurczakiem i mozarellą 369

skropić oliwą, oprószyć pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Upiec na patelni grillowej. Mozarellę pokroić lub rozdzielić na kawałki, cebulę w cienkie talarki, a pomidorki na połówki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać składniki sosu (mój był bardzo gęsty, ponieważ dałam aż 3 ząbki czosnku :) Na talerzu ułożyć rukolę i resztę warzyw, polać przygotowanym sosem.  Zgrillowanego kurczaka pokroić w paski

wyzwania kuchenne
Zupa cebulowa z ryżem 283

cebuli oliwa 3 łyżki mąki 1,5 l wywaru z warzyw 1 szkl. kwaśniej śmietany sok z cytryny gałka muszkatołowa sól Ryż gotuję na sypko. Równocześnie: Cebulę kroję w dość duże talarki. Następnie podsmażam ją na oliwie do momentu, aż się zeszkli. Posypuję ją mąką i zrumieniam. Następnie zawartość patelni przekładam do wcześniej przygotowanego wywaru. Gotuję chwilę aż zgęstnieje. (Odkąd

Co w głowie piszczy
Potrawka z kaszy pęczak z ziemniakami i kiełbasą szynkową 290

niej pokrywkę, przykryj nią. Ja nie mam, więc patelnię przykryłam szczelnie podwójną warstwą grubszej folii aluminiowej (polecam tę z Biedronki). Owiń ścierką, a potem ręcznikiem, w miarę szczelnie. Odstaw na 20-30 minut. Przed podaniem możesz wstawić na mały gaz, aby lekko podgrzać. Podawaj z ugotowaną marchewką z groszkiem - zanim odlejesz warzywa, wrzuć kukurydzę, żeby się ogrzała, przemieszaj i odlej

Anioszek w kuchni
Selerowe gratin z czerwonymi buraczkami - zimowa zapiekanka 189

przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące danie.Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam do przepisu. Składniki na 4 porcje: 2 małe lub 1 duży seler 500 g ugotowanych buraków 1/2 pora(...)patelni rozpuścić połowę masła -25 g i podusić na nim pora 3-4 minuty.Dodać czosnek resztę masła -25g rozpuścić w rondelku na małym ogniu,dodać mąkę ,wymieszać i podsmażyć 1 minutę.Powoli dolewać mleko cały czas mieszając trzepaczką balonową.Zagotować.Dodać por,chrzan,2/3 sera,gałkę muszkatałową,sól i pieprz zalać sosem beszamelowym przygotowane warzywa,posypać resztą sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Proste obiady na 7 dni # 6 - Przepisy i lista zakupów do pobrania! 114

krótkiej przerwie spowodowanej wakacjami, wracam do Was z pomysłami na obiady na 7 dni. W tym zestawie znajdziecie sporo przepisów wykorzystujących cukinię, bakłażany oraz paprykę. Choć te warzywa powoli odchodzą ze straganów, ja nadal mam na nie ogromną ochotę i uważam, że są świetną bazą dla szybkich posiłków. Jesienne zestawy oparte zapewne na dyni przygotuję już w październiku, a tymczasem(...)pieprz Przygotowanie: W misce umieść przesianą mąkę, wodę, jajko, sól i szczyptę pieprzu. Wymieszaj trzepaczką do połączenia. Dodaj szczypiorek, czosnek, chilli. szynkę i kukurydzę i wymieszaj.  Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż na niedużym ogniu niewielkie placki. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy.  Przygotuj sałatkę - większe liście sałaty porwij na kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chińskimi (porcja - ok. 395 kcal) 214

mały ogień i trzymamy pod przykryciem, aż się odmrożą, zmiękną, będą ciepłe i gotowe ;) 2. Pierś z kurczaka kroimy na drobe kawałeczki (kostki maks 1x1 cm). Dorzucamy na patelnie i trzymamy pod przykryciem, aż będą gotowe (co jakiś czas przemieszać). W między czasie dodajemy sos sojowy. 3. Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy po trochu wody, aż uda nam się zebrać(...)Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. (Lub wersja 2: dzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) ) 4. Na kawałki ciasta wykładamy kurczaka z warzywami i zalepiamy. Jak zostanie, resztę zajadamy czekając aż ugotują się pierogi ;) 5. Pierożki wkładamy do parowaru i gotujemy 10 min. Kaloryczność:   porcja zdjęcie - ok. 395 kcal  Smacznego

Malowane smakiem

Proponowane wyszukiwania